ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO
- uvjek dobar gost
#126 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO
Staviti nas u kavez... ubaciti slame unutra i banana... i staviti natpis... demantujmo eveluciju... il u prkos Darvinu... il možda ne može nas niko ebat koliko mi možemo primit... !!! Mada natpis nije bolest sve što boli.... nije loš !
bacite nas lavovima !
bacite nas lavovima !
-
bosanska rijec
#127 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO
Vjerovatno ovo u vezi Mostara je upuceno meni. Nisam mislila da je grad prljav, nego upravo na to da ima puno rusevnih zgrada i da mi je bilo cudno da se jos ne obnavljaju. A sto se tice starina , odusevljena sam starim bosanskim kucama, ali nisam sve ni obisla pa pretpostavljam da ima puno tih starina za pokazati. Mozda drugi put.mostarac_2009 wrote:Banjaluka078,
Super slike! To je to sto mi imamo toliko ljepota u BiH a i ne znamo za to...ili makar nazalost mnogi nisu svjesni toga...
A to sto kazes za Mostar da ostali dijelovi Mostara nisu toliko sredjeno...moras znati cinjenicu da je Mostar u ratu bio podjeljen na istocni i zapadni Mostar, a istocni dio je bio sravnat sa zemljom. Nazalost politika sa zapada jos koci u mnogi stvarima pa se zato Mostar donekle jos nije obnovio.
A moram spomenuti da je Mostar prije rata bio jedan od najcistijih gradova u bivsoj YU.
I moram napomenuti da Mostar pored Starog Mosta ima jos dosta starina i ljepota za obici, a isto tako i okolo Mostara toliko ima starina, a da ne govorim o cistom nebu i prelijepim predjelima.
- banjaluka078
#128 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO
Uh, da, i meni bi za Mostar bilo potrebno mnogo vise od tih dan i po sto sam bila! 
-
mostarac_2009
#129 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO
Eto sljedeci put kad dodjete u Mostar javite se meni pa cemo po onom celopeku (45 stepeni) obilaziti Mostar, i takodjer vas vodim na sladoled
P.S. A ima jos rusevina, ali je odlicno sada kako je Mostar izgledao nakon rata 1995. godine...bukvalno je istocni dio grada bio sravnat sa zemljom...
P.S. A ima jos rusevina, ali je odlicno sada kako je Mostar izgledao nakon rata 1995. godine...bukvalno je istocni dio grada bio sravnat sa zemljom...
-
legendo_moja
#130 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO
Ja sam živio u Mostaru godinama, i nikad nisam sve vidio. Svaki put kad odem tamo nađem nešto novo što me fascinira.
Mostar
Mostar
- bach
#131 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO
Odvedite ljude u Srebrenicu, u Potočare. Ima se i tamo šta pokazati. To je historija.
-
bosanska rijec
-
sarajevonekad
#133 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO
Tema je sasvim ok.
Ja licno mislim da mi prije nego sto bilo kome pokazemo bilo sta moramo uraditi sljedece ( a na osnovu povratnih informacija koje sam iz prve ruke dobio od mnogih "stranih" posjetilaca BiH):
1. Poboljsati nivo poznavanja engleskog jezika javnih sluzbenika i svih ostalih osoba iz usluznog sektora ( sam Tim Clancy na jednom otvorenom programo prica kako mu se u par turistickih agencija javljaju osobe koje ne znaju engleski..a Turisticka agencija!)
2. POD HITNO! Poboljsati standarde u komuniciranju i ponasanju javnih sluzbenika i svih ostalih osoba iz usluznog sektora
kao i opstu informisanost javnih sluzbenika i drugih iz usluznog sektora putem inicijativa kurseva na temu "osnove modernog/civilizovanog komuniciranja"....
3. Poboljsati ekolosko-estetske standarde ( dovoljno je reci "nylon kese" koje "krase" nase rijeke, narocito rijeku Bosnu, ali i drugi "ukrasi" kao npr oni na "slapovima" Miljacke. Pored eko standarda obratiti paznju da se saniraju ili koriguju estetske katastrofe tipa "apartmani" na Bjelasnici, Poljine, Bam-buca potok,Boljakovo i sl. estetsko-gradjevinske katastrofe....i naravno veseli seljaski vasar na nekad stvarnom izletistu Vrelo Bosne ( koji je ujedno i najdirektnija refleksija "urbanosti" vlasti).Usput, pogledajte samo boje fasada na narodnom pozoristu, opstini centar ili recimo onu svijetlo plavu zgradu preko puta kina radnik...toliko o estetici.
4. Prosiriti informacije o turisticko ugostiteljskim ponudama( u Australiji sam imao prilike vidjeti da je tamo svaka trafika istovremeno i INFO pult-dakle ni nas ne bi nista kostalo da na trafikama stavimo natpis INFORMATION DESK, snabdijemo ih lecima turisticko-ugostiteljske prirode i posaljemo prodavacice i prodavacice na brzi kurs engleskog jezika i javno-usluznog bontona)
Naravno da bi se sve ovo provelo u djelo, kod nas je potrebna jaca stela ili nekakva koincidencija interesa vlasti i predlagaca ovih ideja.
A dok se gore navedeno ne promijeni na bolje ( ako ikad to dozivimo), turiste pod ruku i voditi ih na Bijambare, Skakavac, Ponikve, skrivenije dijelove Barica, Nahoreva, Igmana i Bjelasnice,...steta sto niko nije zastitio carobno Prokosko jezero od papaka....neasfaltiran put im nije bio prepreka da ga okupiraju...
i samo jos mali brzi podsjetnik...papci ( bilo gradski bilo seoski, svejedno je) i oportunisti kolo vode jer mi koji kao eto nismo takvi spavamo dubokim snom...(ukljucujuci i mene naravno, eli eto samo da nas podsjetim
)
ZAKLJUCAK NA TEMU: BiH ima mnogo carobnih mijesta ali kritican management jer su uglavnom papci i oportunisti na vlasti! Da bi se nesto promijenilo na bolje ( na civilizovanije) kada je u pitanju turisticka ponuda, potrebno je ili ih pridobiti da pokrenu gore navedene akcije ( i dozvoliti im da oni pokupe sve poene i zasluge, naravno jer papak ne zna drugacije saradjivat) ili da nam konacno pukne fil, toljage u ruke i taj sljam koje je navuko odijela i sjeo u BMW-e protjerart jednom za uvijek.
Ja licno mislim da mi prije nego sto bilo kome pokazemo bilo sta moramo uraditi sljedece ( a na osnovu povratnih informacija koje sam iz prve ruke dobio od mnogih "stranih" posjetilaca BiH):
1. Poboljsati nivo poznavanja engleskog jezika javnih sluzbenika i svih ostalih osoba iz usluznog sektora ( sam Tim Clancy na jednom otvorenom programo prica kako mu se u par turistickih agencija javljaju osobe koje ne znaju engleski..a Turisticka agencija!)
2. POD HITNO! Poboljsati standarde u komuniciranju i ponasanju javnih sluzbenika i svih ostalih osoba iz usluznog sektora
kao i opstu informisanost javnih sluzbenika i drugih iz usluznog sektora putem inicijativa kurseva na temu "osnove modernog/civilizovanog komuniciranja"....
3. Poboljsati ekolosko-estetske standarde ( dovoljno je reci "nylon kese" koje "krase" nase rijeke, narocito rijeku Bosnu, ali i drugi "ukrasi" kao npr oni na "slapovima" Miljacke. Pored eko standarda obratiti paznju da se saniraju ili koriguju estetske katastrofe tipa "apartmani" na Bjelasnici, Poljine, Bam-buca potok,Boljakovo i sl. estetsko-gradjevinske katastrofe....i naravno veseli seljaski vasar na nekad stvarnom izletistu Vrelo Bosne ( koji je ujedno i najdirektnija refleksija "urbanosti" vlasti).Usput, pogledajte samo boje fasada na narodnom pozoristu, opstini centar ili recimo onu svijetlo plavu zgradu preko puta kina radnik...toliko o estetici.
4. Prosiriti informacije o turisticko ugostiteljskim ponudama( u Australiji sam imao prilike vidjeti da je tamo svaka trafika istovremeno i INFO pult-dakle ni nas ne bi nista kostalo da na trafikama stavimo natpis INFORMATION DESK, snabdijemo ih lecima turisticko-ugostiteljske prirode i posaljemo prodavacice i prodavacice na brzi kurs engleskog jezika i javno-usluznog bontona)
Naravno da bi se sve ovo provelo u djelo, kod nas je potrebna jaca stela ili nekakva koincidencija interesa vlasti i predlagaca ovih ideja.
A dok se gore navedeno ne promijeni na bolje ( ako ikad to dozivimo), turiste pod ruku i voditi ih na Bijambare, Skakavac, Ponikve, skrivenije dijelove Barica, Nahoreva, Igmana i Bjelasnice,...steta sto niko nije zastitio carobno Prokosko jezero od papaka....neasfaltiran put im nije bio prepreka da ga okupiraju...
i samo jos mali brzi podsjetnik...papci ( bilo gradski bilo seoski, svejedno je) i oportunisti kolo vode jer mi koji kao eto nismo takvi spavamo dubokim snom...(ukljucujuci i mene naravno, eli eto samo da nas podsjetim
ZAKLJUCAK NA TEMU: BiH ima mnogo carobnih mijesta ali kritican management jer su uglavnom papci i oportunisti na vlasti! Da bi se nesto promijenilo na bolje ( na civilizovanije) kada je u pitanju turisticka ponuda, potrebno je ili ih pridobiti da pokrenu gore navedene akcije ( i dozvoliti im da oni pokupe sve poene i zasluge, naravno jer papak ne zna drugacije saradjivat) ili da nam konacno pukne fil, toljage u ruke i taj sljam koje je navuko odijela i sjeo u BMW-e protjerart jednom za uvijek.
-
fixer
#134 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO
uh....velis, ni citati,pisati, a kamoli razmisljati kao zrela osoba? da ti sad ne bi psovao, a zasluzujes, reci cu ti samo da ti nisi ni "z" od zrele osobe. ovaj nacin komunikacije u ovom postu, i opcenito tvoja sva retorika se svodi na klasicno panicarenje. po cemu ja to mrzim bosnu ako kazem da je bosna bogata i lijepa zemlja moralno, eticki, financijski siromasnih ljudi? a tvoj nastup se svodi, ne na raspravu o cinjenicama, vec na bjesomucno etikiranje ljudi! vecina ljudi u bih ima odvratne navike, a te navike su pogubnije po bih,a ujedno su i odraz sebicnosti pojedinca, nego moj tzv. negativan stav po stanju u bih!mostarac_2009 wrote:Care, pa ti jos nisi naucio da se na pocetku recenice stavlja veliko slovofixer wrote: ja imam osjecaj da si ti zatupljen, pa se sve svodi na isto - ja, posto si ti zatupljen ne zelim da pricam s tobom, a ti, jer mislis da ja ne volim ovu bosnu, pa ne zelis da pricas sa mnom.i tu negdje realan problem prodje netaknut...
![]()
Sta ja tebi i ovi ostali onda imaju ista i govoriti kad ne znas ni citati i pisati, a kamoli razmisljati kao zrela osoba![]()
![]()
Molim te javi se na temu "prvi razred osnovne, magareca klupa"![]()
I meni nema ljepse zemlje od BiH, a vidio sam pola svijeta![]()
elem, sto bi se ja trudio u raspravi s TOBOM da pisem knjizevnim jezikom, dakle, sve gramaticki ispravno - veliko, malo slovo?
-
fixer
#135 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO
nesto mi ni ti nisi pismen!mostarac_2009 wrote:Eto sljedeci put kad dodjete u Mostar javite se meni pa cemo po onom celopeku (45 stepeni) obilaziti Mostar, i takodjer vas vodim na sladoled![]()
-
mostarac_2009
#136 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO
Dobro je bolan...fixer wrote:nesto mi ni ti nisi pismen!mostarac_2009 wrote:Eto sljedeci put kad dodjete u Mostar javite se meni pa cemo po onom celopeku (45 stepeni) obilaziti Mostar, i takodjer vas vodim na sladoled![]()
Prvi si me uzeo u usta i poceo da vrijedjas sa rijeci "zatupljen", a prije toga ti se nisam ni javljao.
I postajes malo naporan...dosadan si...
-
fixer
#137 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO
to "zatupljen" je bio sarkazam, i bio je posljedica tog da ljude o kojima ne znas nista, odnosno znas malo, nazivas neprijateljima bosne. nisam ja glup da ti na osnovu jednog posta nalijepim etiketu" zatupljen", a to je ono sto ocekujem i od tebe prilikom razbacivanja s tom ozbiljnom optuzbom.mostarac_2009 wrote:fixer wrote:
Dobro je bolan...
Prvi si me uzeo u usta i poceo da vrijedjas sa rijeci "zatupljen", a prije toga ti se nisam ni javljao.
I postajes malo naporan...dosadan si...
-
VjecitiStudent
#138 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO
Nisu problem Mostara rusevine, vec smece koje se, nakon sto je grad jednom kako treba ociscen, uoci posjete UNESCO-ve komisije, opet vratilomostarac_2009 wrote:Eto sljedeci put kad dodjete u Mostar javite se meni pa cemo po onom celopeku (45 stepeni) obilaziti Mostar, i takodjer vas vodim na sladoled![]()
Ako ste zaboravili
Ambasadori UNESCO-a na terenu razmatrali mogućnosti da Mostar postane dio Svjetske kulturne baštine
Prljavština prepreka za ulazak na UNESCO-vu listu
MOSTAR - Mostar prema zajedničkoj ocjeni veleposlanika UNESCO-a zadovoljava gotovo sve preduvjete za prijem Staroga mosta i stare gradske jezgre na popis Svjetske kulturne baštine.
Od ispunjavanja svih uvjeta dijeli ga jedino prljavština. To je zajednička ocjena veleposlanika UNESCO-a koji su u okviru trodnevne posjete BiH jučer boravili u Mostaru.
"Znamo da se niti jedan UNESCO spomenik ne može nalaziti u gradu koji je prljav", kazala je u ime nazočnih veleposlanika Maču Lionite Ina, veleposlanica UNESCO-a iz Litvanije i član Komiteta za svjetsku baštinu. Željana Zovko, veleposlanik BiH pri UNESCO, uputila je kritiku gradskim vlastima kazavši da čist grad ne podrazumijeva čistoću oko Staroga mosta.
"Nedopustivo je da grad koji aplicira za UNESCO listu kulturnih spomenika grca u smeću. Mostar mora biti izrazito čist što treba biti vidljivo i na udaljenosti od pet kilometara od grada. Kao takav on mora biti primjer svim gradovima u državi", kazala je Željana Zovko.
-
mostarac_2009
#139 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO
VjecitiStudent wrote:Nisu problem Mostara rusevine, vec smece koje se, nakon sto je grad jednom kako treba ociscen, uoci posjete UNESCO-ve komisije, opet vratilomostarac_2009 wrote:Eto sljedeci put kad dodjete u Mostar javite se meni pa cemo po onom celopeku (45 stepeni) obilaziti Mostar, i takodjer vas vodim na sladoled![]()
Ako ste zaboravili
Ambasadori UNESCO-a na terenu razmatrali mogućnosti da Mostar postane dio Svjetske kulturne baštine
Prljavština prepreka za ulazak na UNESCO-vu listu
MOSTAR - Mostar prema zajedničkoj ocjeni veleposlanika UNESCO-a zadovoljava gotovo sve preduvjete za prijem Staroga mosta i stare gradske jezgre na popis Svjetske kulturne baštine.
Od ispunjavanja svih uvjeta dijeli ga jedino prljavština. To je zajednička ocjena veleposlanika UNESCO-a koji su u okviru trodnevne posjete BiH jučer boravili u Mostaru.
"Znamo da se niti jedan UNESCO spomenik ne može nalaziti u gradu koji je prljav", kazala je u ime nazočnih veleposlanika Maču Lionite Ina, veleposlanica UNESCO-a iz Litvanije i član Komiteta za svjetsku baštinu. Željana Zovko, veleposlanik BiH pri UNESCO, uputila je kritiku gradskim vlastima kazavši da čist grad ne podrazumijeva čistoću oko Staroga mosta.
"Nedopustivo je da grad koji aplicira za UNESCO listu kulturnih spomenika grca u smeću. Mostar mora biti izrazito čist što treba biti vidljivo i na udaljenosti od pet kilometara od grada. Kao takav on mora biti primjer svim gradovima u državi", kazala je Željana Zovko.
ŠTA BOLAN?
Pa Mostar je odavno spomenik UNESCO-a. Tražiš neke vijesti koje su negativne ali ti ne ide od ruke. I molim te poštedi me izjava ŽELJANE ZOVKO. Da se ona pita sad tu ne bi ni bio Stari Most!
I jesi vala VJEČITI STUDENT, uči pa se opet javi, a sad sjedni i evo ti keca, i tiše u magarećoj klupi!
- Starac_Foco
#140 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO
Treba im pokazati nase planine i rijeke, istorijske spomenike, nekropole stecaka.
Slazem se da imamo sta pokazati ali u isto vrijeme, istina je da ne cuvamo to sto imamo.
Prosle godine sam sa porodicom kampovao kod Orlovackog jezera, lokacija za kamp je mjesto gdje je prije rata bila fina lovacka kuca/koliba, nekoliko soba, restoran, domaca hrana.
Od kolibe su ostali temelji, opljackana je i spaljena u ratu, a temelji su se pokazali kao dobro mjesto za bacanje smeca. Cuvar nam je rekao da je poslije odlaska posljednje grupe kampera spalio smece jer niko ne dolazi da isto pokupi.
U isto vrijeme, napravili su novu kolibu na Juginom jezeru, par kilometara od Orlovackog jezera, vjerovali ili ne, nocenje je 30 KM!
Za te pare ne pruzaju nista, agregat im se pokvario pa nemaju svjetlo, u sobama nemaju posteljinu nego samo deke koje su zadnji put oprane 1974.
Uz to treba i gledati nadrkanog cuvara koji se ponasa kao da smo dosli da mu vadimo zube...
Imamo prekrasnu zemlju i sigurno mozemo zaraditi pristojno od turizma, samo da to jos neko prepozna...
Slazem se da imamo sta pokazati ali u isto vrijeme, istina je da ne cuvamo to sto imamo.
Prosle godine sam sa porodicom kampovao kod Orlovackog jezera, lokacija za kamp je mjesto gdje je prije rata bila fina lovacka kuca/koliba, nekoliko soba, restoran, domaca hrana.
Od kolibe su ostali temelji, opljackana je i spaljena u ratu, a temelji su se pokazali kao dobro mjesto za bacanje smeca. Cuvar nam je rekao da je poslije odlaska posljednje grupe kampera spalio smece jer niko ne dolazi da isto pokupi.
U isto vrijeme, napravili su novu kolibu na Juginom jezeru, par kilometara od Orlovackog jezera, vjerovali ili ne, nocenje je 30 KM!
Za te pare ne pruzaju nista, agregat im se pokvario pa nemaju svjetlo, u sobama nemaju posteljinu nego samo deke koje su zadnji put oprane 1974.
Uz to treba i gledati nadrkanog cuvara koji se ponasa kao da smo dosli da mu vadimo zube...
Imamo prekrasnu zemlju i sigurno mozemo zaraditi pristojno od turizma, samo da to jos neko prepozna...
-
VjecitiStudent
#141 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO
Proslog ljeta, slucajnom putniku je Mostar izgledao ovako:mostarac_2009 wrote:ŠTA BOLAN?
Pa Mostar je odavno spomenik UNESCO-a. Tražiš neke vijesti koje su negativne ali ti ne ide od ruke. I molim te poštedi me izjava ŽELJANE ZOVKO. Da se ona pita sad tu ne bi ni bio Stari Most!
I jesi vala VJEČITI STUDENT, uči pa se opet javi, a sad sjedni i evo ti keca, i tiše u magarećoj klupi!
Sa bilo koje strane da dolaziš, približavanje gradu Mostaru primetićeš po smeću, čija količina se konstantno povećava. Drveće pored puta okićeno plastičnim kesama koje vijore na uvek prisutnoj buri.
Tragovi ludila devedesetih u vidu zidina razrušenih kuća, čiji su preostali zidovi do zadnjeg santimetra u ožiljcima od metaka, smenjuju se sa velelepnim zdanjima blještave, ne retko kičaste, nove arhitekture, grafitima, hrvatskim zastavama, i kafićima u nizu.
Kafići puni, prepuni mladog, lepog, veselog i reklo bi se, zadovoljnog sveta.
Iz kontejnera smeće se izlilo po trotoarima.
Novohrvatski govor, mogućnost plaćanja markama, kunama i evrima.
Parkić pretvoren u groblje, u centru grada, podiže svaku dlaku na telu i tera na dužu šutnju i razmišljanje. Jedni do drugih, dojučerašnje komšije, svih uzrasta i nacionalnosti, našli su zajednički mir, koji u tebi izaziva duboki, jezoviti nemir. I pitanja: ko, kako i zašto?
Da li ovim gradom i danas šetaju ljudi koji su u ovaj parkić smestili bebu od nekoliko meseci i starca od osamdeset godina. Da li su tu, pored mene, na ulici?
Da li ikada prošetaju kroz ovaj parkić? O čemu tada razmišljaju i kako se osećaju?
Stari grad prepun. Mnogo sveta i mnogo jezika. Prodavci nude sve: od umetničkih slika do šlemova i ordenja JNA.
Neretva, lepotica. Ponosna i neopisivo zelena.
Stari most i skakači. Ribari.
"Opasnost od rušenja". "Pazi mine".
Ogroman krst na brdu iznad grada i toranj katedrale koji kao da se trudi da dotakne nebo. Minareti i glas hodže.
Ćevapi ili pastrmka, večita dilema.
Poneka kesa puna smeća padne sa vrha solitera u Radobolju.
Paradaiz i luk posadjeni oko solitera.
Moderni teniski tereni pored dispanzera na čijim prozorima nema stakala.
Zrinjski igra na Veležovom igralištu. Gde je Velež?
Predstavništva svih mogućih svetskih marki automobila i ulice pune džipova. Nepažljivi i prilično drski vozači.
Odlazak sa praznom dušom i željom da se skoro ne vratiš.
Ko je, zašto i u čije ime, nepovratno uništio duh ovog grada ?
http://forum.b92.net/lofiversion/index.php?t46730.html
-
andrija2007
#142 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO
Dojmilo me " kese vijore na stablima " , ovaj fenomen sam zapazila , a isto tako moj sin koji je htio znat razlog zbog kojeg te kese "uljepsavaju " stabla . Pocela sam razmisljati i traziti odgovor koji bi ga zadovoljio, nisam ga nasla .
Stvarno , ovaj fenomen mozemo gledat sa ocima djece . Te kese u bojama koje se neprestano vijore i od prolaska auta i od vjetra je neko stavio da uljepsaju put i pozdravljaju prolaznike .
Stvarno , ovaj fenomen mozemo gledat sa ocima djece . Te kese u bojama koje se neprestano vijore i od prolaska auta i od vjetra je neko stavio da uljepsaju put i pozdravljaju prolaznike .
- Bosanac sa dna kace
#143 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO
mi hocemo svoju imovinu da budemo vlasnici imovine, a ne turisti!!!sen555 wrote:vidim da u većini postova predlažete turističke lokacije iz fbih, a šta je sa prirodnim ljepotama u rs??? pa ljudi, shvatite da je to još uvijek NAŠE! koliko od vas je posjetilo poslijerata npr. zelengoru? ili višegrad? ili zvorničko jezero? istočna bosna je izuzetno bogata prirodnim ljepotama, a kad ih ni mi ne posjećujemo kako da imamo obraza to predložiti strancima?
- uvjek dobar gost
#144 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO
Ma turistima je najbolje... u našem interesu da ne dolaze barem još deset godina !
Naletih na smeće na skoro 2000 metara nadmosrske visine, naletih na frižider u potoku kod Jelaški, naletih na sve i svašta po ulicama naših gradova...
Najbolji PR je onaj na licu mjesta... džaba nam reklame, džaba nam sve kad smo peksini !
Naletih na smeće na skoro 2000 metara nadmosrske visine, naletih na frižider u potoku kod Jelaški, naletih na sve i svašta po ulicama naših gradova...
Najbolji PR je onaj na licu mjesta... džaba nam reklame, džaba nam sve kad smo peksini !
- Banksy
#145 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO
Da nije bilo Željane Zovko i njenog ličnog zalaganja, upornosti i borbe, ne bi Stari most nikada vidio UNESCO.mostarac_2009 wrote:ŠTA BOLAN?
Opstrukcije su pravili 'naši', kao i obično, iz isključivo ličnih i materijalnih interesa ...
To što je učinila ambasadorica Željana Zovko za Bosnu i Hercegovinu izborivši se da stari dio Mostara i Stari most uđe na listu baštine UNESCO-a ravno je olimpijskoj pobjedi u najtežoj disciplini i zlatnoj medalji. To djelo i zlatna medalja veliki su kao Mostar i Most, kao BiH. I nije joj potreban neki službeni orden, jer su svi već kompromitovani. Za to kosmopolitsko djelo nema ordena i priznanja kao što je velika Željana Zovko. Znanjem, umijećem i upornošću uspjela je što niko nije.
-
shalaedin
#146 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO
e kad naletis na trojicu maloljetnika od kojih dvojica gledaju treceg kako pisa pa poslje drka na sred ulice usred bjela dana ... onda ce ti biti jasno da nije smece to sto je na 2000 m nadmorske visine, niti taj frizider kod Jelaški... vec da su mnogi ljudi vanserijska stoka...uvjek dobar gost wrote:Ma turistima je najbolje... u našem interesu da ne dolaze barem još deset godina !
-
mostarac_2009
#147 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO
Ima kesa svugdje po gradovima u BiH, a ne samo u Mostaru. Sta ces kad je dosta seljaka po gradovima i oni nemaju osjecaja za tim gradovima pa im je svejedno ako bace smece gdje stignu...
Medjutim to nije tema...GOVORIMO O LJEPOTAMA BIH
Medjutim to nije tema...GOVORIMO O LJEPOTAMA BIH
-
pita
#148 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO
Naravno...da svi znamo..da vecina smeca nije dosla sama u gradove...sela i planine..rijeke...etcshalaedin wrote:e kad naletis na trojicu maloljetnika od kojih dvojica gledaju treceg kako pisa pa poslje drka na sred ulice usred bjela dana ... onda ce ti biti jasno da nije smece to sto je na 2000 m nadmorske visine, niti taj frizider kod Jelaški... vec da su mnogi ljudi vanserijska stoka...uvjek dobar gost wrote:Ma turistima je najbolje... u našem interesu da ne dolaze barem još deset godina !
Smece je rezultat naseg mentaliteta...smo prljavi i primitivni...i apsolutno nas nije briga sto zivimo u svinjcu..
- Daphna
#149 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO
banjaluka078 wrote:'ebo te, ljudi ovdje cak spominju i pokazivanje nepostojecih piramida u Visokom, ali ne spominju nista na 49% teritorije BiH u manjem entitetu. To nije BiH? Ne biste odveli stranca/gosta tamo? Jedan post spominje staru dobojsku tvrdjavu i etno selo Stanisic. To je sve?
sen555 wrote:vidim da u većini postova predlažete turističke lokacije iz fbih, a šta je sa prirodnim ljepotama u rs??? pa ljudi, shvatite da je to još uvijek NAŠE! koliko od vas je posjetilo poslijerata npr. zelengoru? ili višegrad? ili zvorničko jezero? istočna bosna je izuzetno bogata prirodnim ljepotama, a kad ih ni mi ne posjećujemo kako da imamo obraza to predložiti strancima?
E ovako, prvo pročitajte sve postove pa onda komentarišite. Ako vas baš mrzi onda se suzdržite komentara! Ja navedon 2 lokacije iz RS-a... I niko ništa! Uostalom, moramo li i prirodne ljepote dijeliti po entitetima? E vala ne moramo!
Još jednom... Čitajte pažljivo pa iznosite komentare! Hvala!
E a kada ste već blizu Maglića, onda svratiti i na Brione u Foči, pa na Tjentište malo...Daphna wrote: Maglić plus rafting Tarom
etno selo Stanišići
-
sarajevonekad
#150 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO
mostarac_2009, tu pravu si , jeste tema "koje ljepote Bih pokazati", ali i ovaj edin je u pravu kad kaze da nemamo bas plaho sta pokazati ne zato sto nam zemlja nema ljepota (zemlja je 100000....ljepsa od nas, njenih stanovnika) nego upravo zbog papaka...
a ja sam licno daleko ogorceniji na gradske papke i snobove nego na seoske...mislim, od seljaka se i ne moze mnogo ocekivati, logicno...ali je belaj sto njih nema ko uputit u civilizvan nacin zivljenja jer izgleda mnogi od nas, koji su imali priliku da postanu civilizovnai ( jer su rodjeni i odrasli u gradu) nisu ocigledno evoluirali u civilizovana bica.
Samo obratite paznju na ovo sto govrim sljedeci put kad stupite u kontakt sa nekim nasim "urbanim" pa cete vidjeti koliko ce tu papnluka isplivat....za pocetak isplivace snobizam ( znaci onaj neracionalizam tipa "mrzim seljake samo jer su drugaciji a ne zato sto su oportunisti i zaostali")...
I Austrija je brdovita, a o Svicarskoj da ne govorim, daleko su brdovitije od BiH ( i Balkana inace) ali kod njih ni izbliza nema ovoliko necivilizovanosti (citaj: papanluka).
Dakle to sto nemozemo vecinu nasih ljepota pokazati posjetiocima je po meni posljedica dominacije papanluka u nasem drustvu uopste, a stanje je takvo jer se niko nije pokusao aktivno boriti protiv papanluka ( tipa reakcije Civilnog drustva, mediji, zakon itd.).
Znaci do nas je, nas koji smo imali i sansu i mogucnost da postanemo civilizovani i vodimo barem neke sektore naseg drustva (kao npr. turizam, okolis ili prostorno uredjenje) ali ocigledno ili nismo sami postali dovoljno civilizovani ili smo nesposobni iznorit se za malo vise uticaja....ili oboje u nekim slucajevima.
a ja sam licno daleko ogorceniji na gradske papke i snobove nego na seoske...mislim, od seljaka se i ne moze mnogo ocekivati, logicno...ali je belaj sto njih nema ko uputit u civilizvan nacin zivljenja jer izgleda mnogi od nas, koji su imali priliku da postanu civilizovnai ( jer su rodjeni i odrasli u gradu) nisu ocigledno evoluirali u civilizovana bica.
Samo obratite paznju na ovo sto govrim sljedeci put kad stupite u kontakt sa nekim nasim "urbanim" pa cete vidjeti koliko ce tu papnluka isplivat....za pocetak isplivace snobizam ( znaci onaj neracionalizam tipa "mrzim seljake samo jer su drugaciji a ne zato sto su oportunisti i zaostali")...
I Austrija je brdovita, a o Svicarskoj da ne govorim, daleko su brdovitije od BiH ( i Balkana inace) ali kod njih ni izbliza nema ovoliko necivilizovanosti (citaj: papanluka).
Dakle to sto nemozemo vecinu nasih ljepota pokazati posjetiocima je po meni posljedica dominacije papanluka u nasem drustvu uopste, a stanje je takvo jer se niko nije pokusao aktivno boriti protiv papanluka ( tipa reakcije Civilnog drustva, mediji, zakon itd.).
Znaci do nas je, nas koji smo imali i sansu i mogucnost da postanemo civilizovani i vodimo barem neke sektore naseg drustva (kao npr. turizam, okolis ili prostorno uredjenje) ali ocigledno ili nismo sami postali dovoljno civilizovani ili smo nesposobni iznorit se za malo vise uticaja....ili oboje u nekim slucajevima.