farmacija?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
anela0607

#126 Re: farmacija?

Post by anela0607 »

Imam jedno pitanje ciji odgovor nisam dobila vec neko vrijeme iako se ne znam vise kome nisam obratila.
Naime, postdiplomski studij farmacije mogu upisati studenti sa zavrsenom farmacijom i sa zavrsenim odsjecima hemije biologije i zavrsenim medicinskim fakultetom.
Nakon postidplomskog stice se zvanje magistar farmaceutskih nauka.
Pitanje je ako je student zavrsio prirodno matematicki fakultet odsjek hemija i upise i magistrira i stekne zvanje magistar farmaceutski nauka da li on moze raditi u apoteci?
U apotekama se obicno traze magistri farmacije (dodiplomski studij) a da li tu moez raditi magistar farmaceutskih nauka.
Ministastvo, dekani niko mi nije poslao odgovor, vlasnici apoteka pojma nemaju pa bi vam bila zahvalna ako bi neko znao konkretno zakonski odgovor na to pitanje.
Hvala unaprijed
suncica_

#127 Re: farmacija?

Post by suncica_ »

svifft ne znam sto mislim da ti nisi s farmacije,pa pojma nemas koliko ljudi spremaju fizikalnu i zbog cega se obnavlja druga godina....a nije to jedan od predmeta kao na pojedim fakultetima da se sprema po dan,dva.....ali hvala u svakom slucaju i samo da znas da je s mojim mozgom sve ok...
Daphna

#128 Re: farmacija?

Post by Daphna »

suncica_ wrote:ima li neko s farmacije ko ima iskustva sa fizikalnom? zanima me je li moguce spremiti je za 2-3 sedmice :D i postoje li neka pitanja koje prof vrti,voli ili sl...
2-3 sedmice? I pismeni ili samo usmeni? Za oboje mislim da ti je malo 2-3 sedmice bez obzira kakav da je mozak ( Swifft, nisu to skripte od 50ak strana pa da ih sažvačeš i ispljuneš za 10 dana). Jedino da sjedeš i ne dižeš guzice sa stolice 3 sedmice...

Nema standardnih pitanja (bar nije bilo dok sam ja polagala), bile su kartice sa svim mogućim kombinacijama, pa koju potrefiš. Profesor Kemo je jedan od boljih na farmaciji, koji traži da razumiješ to što učiš a ne da nabubaš i prilično je realan, atmosfera na ispitu je opuštena i bar s te strane ne treba da se plašiš.

Samo je bitno da ne posustaneš sad! Dosta toga možeš spremiti za to vrijeme i čak položiti ispit (ipak je i sreća bitan faktor, ne samo znanje). ;-)
suncica_

#129 Re: farmacija?

Post by suncica_ »

Swifft wrote:
Daphna wrote:
suncica_ wrote:ima li neko s farmacije ko ima iskustva sa fizikalnom? zanima me je li moguce spremiti je za 2-3 sedmice :D i postoje li neka pitanja koje prof vrti,voli ili sl...
2-3 sedmice? I pismeni ili samo usmeni? Za oboje mislim da ti je malo 2-3 sedmice bez obzira kakav da je mozak ( Swifft, nisu to skripte od 50ak strana pa da ih sažvačeš i ispljuneš za 10 dana). Jedino da sjedeš i ne dižeš guzice sa stolice 3 sedmice...

Nema standardnih pitanja (bar nije bilo dok sam ja polagala), bile su kartice sa svim mogućim kombinacijama, pa koju potrefiš. Profesor Kemo je jedan od boljih na farmaciji, koji traži da razumiješ to što učiš a ne da nabubaš i prilično je realan, atmosfera na ispitu je opuštena i bar s te strane ne treba da se plašiš.

Samo je bitno da ne posustaneš sad! Dosta toga možeš spremiti za to vrijeme i čak položiti ispit (ipak je i sreća bitan faktor, ne samo znanje). ;-)
al sa kontinuiranim radom ti je dovoljna samo sedmica da ponovis i 10 cista ...
Ispravi me ako grijesim...a ne uciti zadnjih par dana - to je silovanje mozga ...Nego svaki dan odvoji pos sat vremena i nece biti problema,a ne samo kad zagusti...Budi prijatelj vremenu
swiftt nemamo mi jedan tezak predmet stoga se ne mijesaj gdje ti nije mjesto i gledaj svoja posla,a daphna puno zahvaljujem jer vjerujem da si ti kroz ovo prosla i da znas kako je....
BIONA

#130 Re: farmacija?

Post by BIONA »

Moze li mi neko od vas reci ako zna kakav je tacno posao medicinskog predstavnika u farmaceutskim firmama? iskustva ? neki savjet? hvala :wink:
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#131 Re: farmacija?

Post by Pera Trta »

BIONA wrote:Moze li mi neko od vas reci ako zna kakav je tacno posao medicinskog predstavnika u farmaceutskim firmama? iskustva ? neki savjet? hvala :wink:
U biti-trgovački putnik. Ideš po domovima zdravlja i bolnicama i smetaš doktorima dijeleći im prospekte i olovke i hvališ im proizvode svoje firme.
BIONA

#132 Re: farmacija?

Post by BIONA »

Hvala na odgovoru ! Nije to tako ni lose...ne znam kakve kvalifikacije traze,ali ja mislim da plata nije uopste losa ;-)
Daphna

#133 Re: farmacija?

Post by Daphna »

BIONA wrote:Hvala na odgovoru ! Nije to tako ni lose...ne znam kakve kvalifikacije traze,ali ja mislim da plata nije uopste losa ;-)
Pa nije loše, bar što se novca tiče! Nije loše ako dobiješ regiju koja ti je relativno blizu! Ali znam ljude koji se slomiše od vožnje u autu, stalnih putovanja, života na točkovima! Trpe jer je lova dobra ali prije ili poslije svi bježe od tog posla! I ako te ne mrzi dosađivati ljudima, pričati i što reče Pera Trta ubjeđivati doktore da je proizvod tvoje firme bolji od konkurentske... Onda go for it! :) Ali u biti sve je manje farmaceuta koji to rade! Dosta je i medicinara u tim vodama, stomatologa...

Mada posao u predstavništvu nije samo to! Ima i administracije. Sve ovisi o tvojim afinitetima i ambicijama!
frfi.

#134 Re: farmacija?

Post by frfi. »

by swift:: al sa kontinuiranim radom ti je dovoljna samo sedmica da ponovis i 10 cista ...
Ispravi me ako grijesim...a ne uciti zadnjih par dana - to je silovanje mozga ...Nego svaki dan odvoji pos sat vremena i nece biti problema,a ne samo kad zagusti...Budi prijatelj vremenu

jao sto ne mogu ovih svepametnih osoba, koje imaju lijek za sve probleme.. nemam veze sa farmacijom, ali studiram jedan od tezih fakulteta, i mogu staviti ruku u vatru da nije dovoljno sat vremena dnevno za 6 predmeta po semestru, cak i da se uci cijeli semestar svaki dan. ja za sat vremena nista ne naucim, da preradim 5-6 zadataka mi treba 3 sata, i to ih moram preraditi tada kad vec radim, i jos pred ispit... i bilo bi lijepo da nemas tih komentara "zapitaj se sta ti je sa mozgom"...uopste nije na mjestu, i nije uredu da bilo ko uzima sebi za pravo da nekome govori takve stvari, odnosno da vrijedja, posto je taj komentar cista uvreda.

blago tebi pa si pametan/pametna pa mozes sve naucit za sat vremena... zanima me kako bi to radio nakon dana kad provedes 10 sati na fakultetu, i dodjes kuci mrtav totalno..
Daphna

#135 Re: farmacija?

Post by Daphna »

suncica_ wrote: daphna puno zahvaljujem jer vjerujem da si ti kroz ovo prosla i da znas kako je....
Obrati pažnju na ono izvođenje formula... Voli on entalpiju, entropiju, realne gasove... Ako ima grafika da ih znaš objasniti. Elektrohemija :) dobro preradi NMR, trebat će ti i na trećoj za kontolu lijekova, ma ima toga!

Ali opet ti kažem profa je ok i ako iole znaš proći ćeš. Sjećam se kao da je juče bilo, povukla sam karticu na kojoj je bilo pitanje, jedno jedino koje nema u knjizi i koje on diktira! Ja taj dan nisam bila na faksu i znaš kako je to, sve ono danas-sutra ću to nabaviti i opet nisam! Tako da to pitanje nisam ni naučila. I koji peh moraš biti da ga dobiješ :roll: Ali položila sam! Ostala pitanja sam znala, jedno dopunsko i položim! :-D Sjedi uči sad, mani se foruma i dokazivanja da li je farmacija teška i koliko (dovoljno je da mi znamo)! Kad položiš častiš kafom ;-)
BIONA

#136 Re: farmacija?

Post by BIONA »

Daphna hvala ti na odgovoru i tvom misljenju , pokusavam da nadjem svoje mjesto pod suncem ;-)
Miralem80

#137 Re: farmacija?

Post by Miralem80 »

@BIONA jeli to trazis posao predstavnika u farmaciji ili tek upisujes farmaciju pa se raspitujes o poslovima koje ces moci raditi sa zavrsenom farmacijom??
BIONA

#138 Re: farmacija?

Post by BIONA »

Miraleme,ja sam apsolvent na PMF-u,odsjek za biologiju,pa svasta nesto pokusavam ...
Miralem80

#139 Re: farmacija?

Post by Miralem80 »

ahhhaaa

pa pravilo je neko po konkursima da se za predstavnika traze uglavnom diplomirani farmaceuti, stomatolozi, medicinari i rijetko veterinari. mada moguce ako apliciras na takav konkurs da ti pruze priliku. tu jesu lijepe svote novaca, ali nije to bas neki super posao za cijeli zivot.
BIONA

#140 Re: farmacija?

Post by BIONA »

Pa mislim da danas i ne postoji posao za cijeli zivot...davno je proslo vrijeme kada se u jednoj firmi znalo da ces docekati penziju...a danas moras biti sretan sa bilo kakvim poslom,zar ne?
suncica_

#141 Re: farmacija?

Post by suncica_ »

daphna jos jednom zahvaljujem na savjetima :) vec sam pocela sa ucenjem za drugi septembarski,a eto kazu bit ce i socijalni mada se za to ne nadam...sad mi ide ok s fizikalnom jest da ucim po citav dan,ali to je jedini nacin da stignem jer pored mikroba je bilo tesko da i fizikalnu bas spremim...ali eto mikrobi su rijeseni sad jos samo fizikalna :-D
suncica_

#142 Re: farmacija?

Post by suncica_ »

joj opsta :( samo kad se sjetim...ali da se to vjeruj mi...malo je prof na svoju ruku,ali eto ja sam kod nje na socijalnom polozila,kad su me svi ubjedjivali da tada pusti dvoje,troje...samo vjeruj u sebe i bit ce sve ok :)
Daphna

#143 Re: farmacija?

Post by Daphna »

Ma socijalni će biti... Uvijek bude :mrgreen: ali ono standardno, možeš prijaviti samo jedan ispit! No, i bez njega drage moje navalimo na knjige!

Sretno vam :-D a držite fige i meni za ponedjeljak (oblikovanje lijekova) :roll:
ri0

#144 Re: farmacija?

Post by ri0 »

K'o je ova kur.ava sto Hemiju predaje na 1. god? Azra se zove cini mi se ....
Daphna

#145 Re: farmacija?

Post by Daphna »

ri0 wrote:K'o je ova kur.ava sto Hemiju predaje na 1. god? Azra se zove cini mi se ....
Nemoj tako :roll: Imamovićka ima svojih bubica kao i svaki drugi profesor...
suncica_

#146 Re: farmacija?

Post by suncica_ »

Daphna wrote:Ma socijalni će biti... Uvijek bude :mrgreen: ali ono standardno, možeš prijaviti samo jedan ispit! No, i bez njega drage moje navalimo na knjige!

Sretno vam :-D a držite fige i meni za ponedjeljak (oblikovanje lijekova) :roll:
puno puno srece :) drzimo ti fige naravno i javi nam kako prodje...
suncica_

#147 Re: farmacija?

Post by suncica_ »

ri0 wrote:K'o je ova kur.ava sto Hemiju predaje na 1. god? Azra se zove cini mi se ....
nemoj tako azra je prica za sebe,teska ko zemlja :-D mene je napatila i na opcoj i na analitici sve sam na komisiji po dva puta zavrsila...ali sve me strah da ce biti puno gorih prof od nje na narednim god..
Daphna

#148 Re: farmacija?

Post by Daphna »

suncica_ wrote:
nemoj tako azra je prica za sebe,teska ko zemlja :-D mene je napatila i na opcoj i na analitici sve sam na komisiji po dva puta zavrsila...ali sve me strah da ce biti puno gorih prof od nje na narednim god..
Ne treba se plašiti nikoga jer su i oni samo ljudi... Nešto na svoju ruku su još samo dekanesa i Škrbo. Malo teže je i kod Adlije (klinička biohemija I i II na četvrtoj i petoj godini) ali u principu da se položiti bez problema ;-)

Meni su ljudi tamo najgori kolokviji... Pa da imamo kakve koristi od njih sem dobijanja potpisa. Svega na 2 ili 3 predmeta ocjena iz kolokvija ulazi u zbir za konačnu ocjenu.

Hvala vam cure. Svakako se trebamo upoznati :thumbup:
suncica_

#149 Re: farmacija?

Post by suncica_ »

rio nesto ne mogu privatnu poruku poslati pa evo ovako da ti odg...
tri puta izlazis na ispit bez komisije svaki sljedeci put je komisija...znaci kad npr cetvrti put izlazis moras uplatiti 60km i uplatnicu i prijavu predati na studentsku i onda cekas rok kad bude odn kada izadje raspored polaganja ispita ako je usmeno...sada je jedini problem sto izmedju sva komisijska ispita naravno iz istog predmeta mora proci mjesec dana...na komisiji konkretno iz opce bude prof azra a bude i na analitici iako ona ne vodi vise taj predmet,ona te ispituje komisija uglavnom ne,osim u mom slucaju kada me je prof klinicke biohemije koja je na moju zalost tada bila u komisiji rekla azri doslovno obori ih...
a inace na drugoj sam godini...
suncica_

#150 Re: farmacija?

Post by suncica_ »

ja hvala Bogu jos nisam imala okrsaje na komisijama, ali neke kolege jesu i bas nema smisla da profesori u komisiji najcesce nemaju nikakve veze sa tim predmetom. Recimo na histologiji je vjecito clan komisije Skrbo koji realno nema veze sa farmacijom opcenito, kamoli sa histologijom (farmaceustka informatika), a to profesorima daje prostora da te pitaju i sto ti ne znas i sto oni sami ne znaju :S[/quote]
ma to ti je obicno tako i jos postavi debilno pitanje na koje ni sama ne zna odgovor...a ne smijem ni reci sta mi je prof iz klinicke tad na komisiji rekla da nije tacno....mislim da se to uci u osnovnoj naravno ona je pogrijesila :D ...ali eto protiv njih se ne moze,a i ne mora rijesit cemo mi to sve aBd-a ....
Post Reply