vnm wrote:pazite, nema tu neke velike nauke. upisujes fakultet 3+2. u sarajevu je to jedina opcija. ides tri godine, dobijas titulu inzinjer. ako dodas jos 2 godine na to, samo dodas na titulu diplomirani.
stranice fakulteta se ne osvjezavaju precesto, a za 90% (cast izuzecima) predmeta necete naci rezultate na portalu za studente. nekog veceg foruma nema.
previse razmisljate o glupostima kao sto su potencijalne plate i slicno.
ako upisete fakultet imate minimalno 5 godina dok ne budete diplomirani, neki ce eventualno ostati na 3 (nikad ne znate).
eno imate elektrotehnicki fakultet, trenutno najpopularniji izbor sto se tice tehnickih fakulteta u sarajevu, pa znam ljudi koji su zavrsili i rade za 800KM a znam drugih koji uzimaju visestruko vise. diplomom ne dobijas zagarantovanu minimalnu platu od 2000KM.
Danas imam prijemni,ali sam tek jučer saznao,a ovdje je i potvrđeno šta se ustvari studira tri godine.Pa imam rodbine koja je završila višu školu (dvije godine) i zovu se inženjeri-ne diplomirani.
Majka mi kaže da je nekada bilo dvije godine na maš fak u Sarajevu i postojali su pogonski inženjeri,a živi su i sada i dobro rade.
Pitaon sam sinoć tetka,koji je inženjer mašinstva i radi u Kovina-Visoko kao pogonski inženjr.
Kaže da su ovi inženjeri uvijek bili "druga liga" u odnosu na diplomirane.
Ali ranije su mogli da biraju 2 ili 4 god,a sada guli tri god i budeš kao ovaj sa dvije,a onda ako nemaš 8,5 daj silne novce da budeš dipl.ing.
Hebo ovu politiku.
Zato raja i ganja pravo i ekonomiju,pa čekaj dok trava naraste,a i inženjerima privatnici daju kolko hoće,jer ih sada ima dosta koji su dipl.ing,a radili bi i za 500KM
Jesam li u pravu,ili ima bolje razmišljanje?
Diplomac" je ovo dobro dao na drugoj temi,pa zar to niko nije znao.
R. B.
ROD
STUPANJ ZNANJA
PROGRAM OBRAZOVANJA, KOJI U PRAVILU OBEZBJEĐUJE OSPOSOBLJENOST ZA OBAVLJANJE VEĆINE ZANIMANJA U POJEDINIM RODOVIMA ZANIMANJA
1.
Funkcioneri i članovi zakonodavnih tijela, funkcioneri državnih tijela, direktori
Nije opredijeljen nivo znanja
2.
Stručnjaci i naučnici
4
Program do i postdiplomskog studija visokog obrazovanja
3.
Tehničari i druga stručna zanimanja
3
Program srednjeg i postsrednjeg obrazovanja, izuzev visokog obrazovanja
4.
Uredski i šalterski službenici
2
Program srednjeg obrazovanja
5.
Uslužna i trgovačka zanimanja
2
6.
Poljoprivredni, lovno-uzgojni, šumarski i ribarski radnici
2
7.
Zanimanja za neindustrijski način rada u proizvodnji
2
8.
Rukovaoci mašinama, vozilima i sastavljači proizvoda
2
9.
Jednostavna zanimanja
1
Program osnovnog obrazovanja
10.
Vojna zanimanja
-
Nije opredijeljen nivo znanja
Gdje je ovdje Mirnesov pravni fakultet,ili npr viša upravna škola (bila dvije godine)?