1. Neko je pisao o tome da ako Bog postoji kao jedan apsolut, sto podrazumjeva i apsolutnu pravdu, zasto se desavaju tolika ubistva, bolesti, nepravde i sl???
Moj odgovor je sljedeci: Allah je svemoguc i apsolutno pravedan, no stvar je u tome sto na dunjaluku bilo sto apsolutno ne postoji niti moze postojati, jer samo postojanje necega apsolutnog bi dovelo do same negacije i relativizacije istog. kao primjer cemo navesti slobodu. Da je Allah dao svakom covjeku umjesto ogranicene slobode apsolutnu javila bi se dva problema: jedna apsolutna sloboda iskljucuje po automatizmu drugu, i apsolutna sloboda ne bi dala covjeku praco na neslobodu, ako mu da to pravo onda vese nema apsolutne slobode jer bi bila zamagljena zeljenom neslobodom, pa se opet moze govoriti samo o relativnoj a ne i o apsolutnoj slobodi.
Ja se ne bih slozio sa ovim: prvo - nisi odgovorio na postavljeno pitanje, a sve i da je ponudeni tekst i objasnjenje odgovor na pitanje, nedostaje mu unutarnja logika.
Na samom pocetku tvrdis da je Allah svemoguc i apsolutno pravedan, sto je ponovo jedan apriori stav (aksiom), koji ja potpuno razumijem jer predstavlja fundament vjere kod svakog vjernika, koji mora biti neoboriv i nepobitan. Medutim, pitanje je: da li Bog uopste postoji (pa ako da, onda pocnimo govoriti o njegovim karakteristikama), i jos vaznije pitanje: kako ti to znas? Bas ti, kao individua na ovom dunjaluku. Da se razumijemo, radi se o TVOJOJ licnoj spoznaji (LICNIM MOGUCNOSTIMA I PRILIKAMA da takvo nesto uopste ZNAS), a ne o necemu sto ti je neko rekao, ili si negdje procitao (odnosno jednostavno, bez promisljanja prihvatio postulat), dakle: odakle TI to znas (pa da razumijemo kategoricnost u toj tvrdnji)?
Bozije karakteristike: Igramo se s pojmovima: Teza - Bog postoji, ali nije svemoguc! To je za tebe neprihvatljivo i kontradikcija, znam, ali ona ne proizilazi iz mog zemaljskog pogleda na zivot, jer ako zamijenis rijec Bog sa rijecju npr. cvijet (cvijet postoji ali nije svemoguc), vidjeces da nikakve kontradikcije tu vise nema. Pa opet pitanje: kako TI mozes znati da je svemoguc?
Sa tvrdnjom da na dunjaluku nema nicega apsolutnog se u potpunosti slazem, medutim ne svida mi se primjer nimalo: apsolutna sloboda. Oba ova pojma su toliko (bombasticno) metafizicka, i toliko ih se slabo da definirati! sto je vrlo vazno ako hocemo da znamo o cemu pricamo, je li!? Ti nam dajes primjer i probas objasniti 'apsolutno' tako sto mu prisijes jos jedan tesko shvatljiv pojam, kao da sam pojam 'apsolutno' nama nije dovoljno tezak i u najmanju ruku stran, i to upravo zbog cinjenice da na dunjaluku nema nista apsolutno, pa onda nam je, logicno, tesko mentalno svariti nesto cega nema

Ima boljih primjera za objasniti (npr. maloj djeci, koja se prvi put susretnu sa pojmom 'apsolutno') sta to znaci: 2+2=4, sto je apsolutno tacno.
I opet ista igrica: Teza - Bog postoji, ali nije apsolut! Ne razumijem zasto bi mu to bila recimo nekakva mana.
Pozdrav