Pitanje za ljude

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Ateista

#126 Re: Pitanje za ljude

Post by Ateista »

pustopoljina wrote:najvaznije je biti i ostati covjek-pa i kad nebo gori.
ako si ateista-to je ona tegoba u biti covjek,ako si vjernik-to je i smisao puta u raj.
Mozes li malo pojasniti ovo gore boldirano?
ajde_vise

#127 Re: Pitanje za ljude

Post by ajde_vise »

mozda da je teze bit ateista.. jer se stalno pitas,analiziras, ne prihvatas tek tako..
vjernici vec imaju pravila i slijede put.. znaju cilj i odgovore.. samim tim sretniji su, jer lakse im je :)
Optimus Prime

#128 Re: Pitanje za ljude

Post by Optimus Prime »

ajde_vise wrote:mozda da je teze bit ateista.. jer se stalno pitas,analiziras, ne prihvatas tek tako..
vjernici vec imaju pravila i slijede put.. znaju cilj i odgovore.. samim tim sretniji su, jer lakse im je :)
Ne bih rekao.
Ja sam ateista i ne pitam se bas pretjerano puno o smislu zivota, nego jednostavno zivim bez zabrana koje imaju uporiste u vjerskim dogmama.
I dok moje kolege vjernici sada na dzumi unistavaju svoja koljena klececi pred bogom ja sjedim, pijem kafu i zahaebajem se na forumu.
arzuhal

#129 Re: Pitanje za ljude

Post by arzuhal »

Optimus Prime wrote:
ajde_vise wrote:mozda da je teze bit ateista.. jer se stalno pitas,analiziras, ne prihvatas tek tako..
Ne bih rekao.
Ja sam ateista i ne pitam se bas pretjerano puno o smislu zivota, nego jednostavno zivim bez zabrana koje imaju uporiste u vjerskim dogmama.
I dok moje kolege vjernici sada na dzumi unistavaju svoja koljena klececi pred bogom ja sjedim, pijem kafu i zahaebajem se na forumu.
Pitaju jednog momka:"Đe ti je nana?"
Veli on:"Eno je, kolobata se po sobi..."

Ovakvo spominjanje namaza kao uništavanja koljena ukazuje na onu grupu ljudi koji svoj bezobrazluk ne crpe iz ateizma/humanizma/nihilizma/znanosti/science fictiona/habla-dabla. Ne, tu se radi tek o pukom osobnom/ličnom/personalnom bezobrazluku i neodgojenosti, omeđenom ramenima i bokovima, stopalima i tjemenom. Sprdnja sa drukčijim je vizir kroz koji škilje takvi ljudi. A bezobrazluk nije u vjeri ili nevjeri, već u insanu.
Ja, recimo, danas ostao zadivljen Lamekanijim stihovima koje sam čuo na džumi. Poslije svi pošli na kahvu, ja nisam mogao, al sam čuo par viceva od jarana koji je postao otac prošle džume. Inače, odem na kahvu a među nama ljudi različitih godina, majstora i profesora, trgovaca i studenata. Sastavimo stolove u slastičarnoj, zasjednemo, upitamo se trebal kome šta pomoć, parama ili nečim drugim (pomoć oko useljavanja u novi stan, kao prošle džume i slično). Našalimo se, nasmijemo. Ljudi se lijepo druže. Pa do iduće džume, na hajr.
A, eto...neko sam sjedi i zahaebaje se po forumu. Nema se šta pitat, sve zna.
BHF_Manijak

#130 Re: Pitanje za ljude

Post by BHF_Manijak »

Evo ja sam na dzumi bio,a nit sam koljena unistio nit sam kaharan izasao,cak stavise razgiban pravo,procitaj Optimus psihologija nazama knjigu pa ces vidjet da nnije namaz puko "unistavanje koljena" kako ga ti nazva....
niko nije najpametniji,subjektivno misljenje ne mora automatski znaciti da je i ispravno ;) mnogo vise je namaz od samog pregibanja i fiskulture,naravno sve je do covjeka kako ga shvata,ako ti je na pameti nesto deseto,a ne da si pred Uzvisenim,naravno da neces namaz dozivjeti 100%,onda ti i jeste namaz cisto fizicka vjezba!a da sam kojimm slucjem odes koji put na dzumu,poslusas kvalitetnu hutbu uvjerio bi se da je nesto vise od pregibanja,evo ja te pozivam da sa mnom sljedeci petak odes na dzumu,cisto eto da vidis kako je i sta je ;)
Optimus Prime

#131 Re: Pitanje za ljude

Post by Optimus Prime »

arzuhal wrote:
Ovakvo spominjanje namaza kao uništavanja koljena ukazuje na onu grupu ljudi koji svoj bezobrazluk ne crpe iz ateizma/humanizma/nihilizma/znanosti/science fictiona/habla-dabla. Ne, tu se radi tek o pukom osobnom/ličnom/personalnom bezobrazluku i neodgojenosti, omeđenom ramenima i bokovima, stopalima i tjemenom. Sprdnja sa drukčijim je vizir kroz koji škilje takvi ljudi. A bezobrazluk nije u vjeri ili nevjeri, već u insanu.
Ja, recimo, danas ostao zadivljen Lamekanijim stihovima koje sam čuo na džumi. Poslije svi pošli na kahvu, ja nisam mogao, al sam čuo par viceva od jarana koji je postao otac prošle džume. Inače, odem na kahvu a među nama ljudi različitih godina, majstora i profesora, trgovaca i studenata. Sastavimo stolove u slastičarnoj, zasjednemo, upitamo se trebal kome šta pomoć, parama ili nečim drugim (pomoć oko useljavanja u novi stan, kao prošle džume i slično). Našalimo se, nasmijemo. Ljudi se lijepo druže. Pa do iduće džume, na hajr.
A, eto...neko sam sjedi i zahaebaje se po forumu. Nema se šta pitat, sve zna.
Arzuhal, nije dzamija jedino mjesto gdje mozes sresti druge ljude.

A u kafanu se moze otici i direktno, bez svracanja u dzamiju.
Optimus Prime

#132 Re: Pitanje za ljude

Post by Optimus Prime »

BHF_Manijak wrote:Evo ja sam na dzumi bio,a nit sam koljena unistio nit sam kaharan izasao,cak stavise razgiban pravo,procitaj Optimus psihologija nazama knjigu pa ces vidjet da nnije namaz puko "unistavanje koljena" kako ga ti nazva....
niko nije najpametniji,subjektivno misljenje ne mora automatski znaciti da je i ispravno ;) mnogo vise je namaz od samog pregibanja i fiskulture,naravno sve je do covjeka kako ga shvata,ako ti je na pameti nesto deseto,a ne da si pred Uzvisenim,naravno da neces namaz dozivjeti 100%,onda ti i jeste namaz cisto fizicka vjezba!a da sam kojimm slucjem odes koji put na dzumu,poslusas kvalitetnu hutbu uvjerio bi se da je nesto vise od pregibanja,evo ja te pozivam da sa mnom sljedeci petak odes na dzumu,cisto eto da vidis kako je i sta je ;)
Isao sam prije cesce na dzumu, silom prilika. Ali ta vremena su sada proslost.
LSD

#133 Re: Pitanje za ljude

Post by LSD »

cuj silom prilika išao na dzumu :lol: :lol: ...ko da ga je neko tjerao puškom u dzamiju :-)
jao kakvih sve pacenika ima na ovom forumu...ne zna covjek dali bi se smijao ili plakao :roll:
ajde_vise

#134 Re: Pitanje za ljude

Post by ajde_vise »

Optimus Prime wrote:
Ne bih rekao.
pa eto.. ako osjecas da ti je to najbolji smisao za sad.. :) ne moras uopste mislit
Ateista

#135 Re: Pitanje za ljude

Post by Ateista »

BHF_Manijak wrote:Evo ja sam na dzumi bio,a nit sam koljena unistio nit sam kaharan izasao,cak stavise razgiban pravo,procitaj Optimus psihologija nazama knjigu pa ces vidjet da nnije namaz puko "unistavanje koljena" kako ga ti nazva....
Znas sta, ja nisam bio na dzumi, ali sam citao neke citate iz kur'ana i nisam mogao vjerovati koliko je sve pisano prijetece i sa ciljem da se ulije strah u kosti, pogotovo kada se govori o "bezboznicima". Nije mi jasno kako tu neko mozee naci nesto lijepo i pozitivno.

Drugo, znam dosta primjera gdje ljudi nakon dzume postaju skroz druge osobe, jednostavno im isperu mozak propagandom, postanu veci nacionalisti. Znam i da su u mojoj skoli na vjeronauci sirili nacionalizam, cak su se neki roditelji koji su muslimani bunili, ali to je bilo bas previse otvoreno i direktno, a inace se to radi onako suptilno i polako da se jedva primijeti.

Jos nesto, prisustvovao sam nekim misama u katolickoj crkvi, ne bih sad o tome zasto sam tamo bio ali definitivno ne kao vjernik, a naslusao sam se SVEGA, nisam mogao vjerovati sta se sve tamo govorilo, o tome kako ima ovih "bezboznika" i slicno, kako se o tome govori i sve mi je to jako slicno sa islamom - isti kalup.

Definitivno, postoji puno boljih mjesta za druzenje i razgovor od crkve i dzamije.
mali Ninja

#136 Re: Pitanje za ljude

Post by mali Ninja »

Ateista wrote:
Znas sta, ja nisam bio na dzumi, ali sam citao neke citate iz kur'ana i nisam mogao vjerovati koliko je sve pisano prijetece i sa ciljem da se ulije strah u kosti, pogotovo kada se govori o "bezboznicima". Nije mi jasno kako tu neko mozee naci nesto lijepo i pozitivno.

Drugo, znam dosta primjera gdje ljudi nakon dzume postaju skroz druge osobe, jednostavno im isperu mozak propagandom, postanu veci nacionalisti. Znam i da su u mojoj skoli na vjeronauci sirili nacionalizam, cak su se neki roditelji koji su muslimani bunili, ali to je bilo bas previse otvoreno i direktno, a inace se to radi onako suptilno i polako da se jedva primijeti.

Jos nesto, prisustvovao sam nekim misama u katolickoj crkvi, ne bih sad o tome zasto sam tamo bio ali definitivno ne kao vjernik, a naslusao sam se SVEGA, nisam mogao vjerovati sta se sve tamo govorilo, o tome kako ima ovih "bezboznika" i slicno, kako se o tome govori i sve mi je to jako slicno sa islamom - isti kalup.

Definitivno, postoji puno boljih mjesta za druzenje i razgovor od crkve i dzamije.
joj jest i ova vjera, samo nešto zabranjuje i nekog osudujuje :-) .

Ateisto, moras imati u vidu da je On milostiv, milostiviji nego ce iko ikad na ovome dunjaluku biti, On zasigurno prašta. Nisam htio reći da sad treba griješiti na sav mah pa onda u dzamiju i sve ti bude oprošteno, ali ako si svjestan toga i ako vjeru vežeš za sebe, sigurno će vjera tebe vezati za sebe i neces imati ni potrebu puno griješiti :).
Ateista

#137 Re: Pitanje za ljude

Post by Ateista »

mali Ninja wrote:
Ateista wrote:

joj jest i ova vjera, samo nešto zabranjuje i nekog osudujuje :-) .

Ateisto, moras imati u vidu da je On milostiv, milostiviji nego ce iko ikad na ovome dunjaluku biti, On zasigurno prašta. Nisam htio reći da sad treba griješiti na sav mah pa onda u dzamiju i sve ti bude oprošteno, ali ako si svjestan toga i ako vjeru vežeš za sebe, sigurno će vjera tebe vezati za sebe i neces imati ni potrebu puno griješiti :).
Smatram samo da zrelim, normalnim i obrazovanim ljudima nije neophodna religija da im kaze sta treba da rade a sta ne.

Postoje neki propisi u religijama koji su ok, ali ja ih se ne pridrzavam zato sto mi to neko brani i sto mi prijeti da ce me kazniti vec zato sto mislim da tako treba, po nekim mojim kriterijima.

Koliko god da je milostiv, smeta mi taj pristup prijetecih poruka koje se stalno salju, pogotovo sto ne mislim da je ista od toga tacno.
PalaSa Marsa

#138 Re: Pitanje za ljude

Post by PalaSa Marsa »

E Ateisto, sta je pisac htio rec', ako ti nije zahmet, de malo pojasni, a inace se moze vidjet' 'nako od oka, da ovi koji vjeruju ispadaju glupi, neobrazovani itd, ako se ne varam, po nekom Tvom vidjenju :-) :?:
oldplague

#139 Re: Pitanje za ljude

Post by oldplague »

Ateist sam, ali mi to ne igra nikakvu ulogu u odabiru prijatelja, poznanika, a posebno profesionalnih saradnika. Zašto bi?
LSD

#140 Re: Pitanje za ljude

Post by LSD »

Mah @Ateista lupa gluposti po starom dobrom obicaju...samo ignorisati nesretnika i sve ce biti OK.
delightful

#141 Re: Pitanje za ljude

Post by delightful »

lsd, opomena zbog vrijedjanja
BHF_Manijak

#142 Re: Pitanje za ljude

Post by BHF_Manijak »

Ateisto,ja ne znam u koju si ti dzamiju isao,ali ja u kojoj god sam bio,sirom Bosne i Hercegovine nisam ni u jednoj cuo da se poziva nit na nacionaliozam,nit mi je mozak ispran kojekakvim gluspotima nit bilo sta drugo,samo je problem sto tebi ispiranje mozga podrazumjeva da ako neko nekom o vjeriu prica da mu je automatski mozak ispran,eh u tome je sustina!
evo i tebe pozivam kao i kolegu Optimusa da odes sa mnom jednom na dzumu,gdje ces sta normalno cuti,a siguran sam da neces cuti rijec nacionalizma uopste,ne zato sto smo toliko fin narod,svi redom,bilo koje nacionalnosti,nego sto muslimani izmedju se imaju mnogo vecih problema od samog nacionalizma!!
Sto se tice ulijevanja straha,pa to nije nikakva nova metoda,i sam znas da je i u psihologiji,jedna od metoda odgoja npr djece zastrasiti dijete unaprijed za neke stvari koje su pogubne za njega,to ti je ok a u vjeri nije ok?!paradox,zar ne ?? ;)
Allah samo hoce da ti u prevodu kaze,halo,nemoj hajvan biti,budi samo covjek...kad bi se svi po vjerskim pravilima ophodili koje recimoislam nalaze,bio bi to jako uskladjen sistem vjeruj mi,pogledaj samo neke ranije periode u kojima je islam vladao na 3 kontinenta ali naravno kad bi se serijat rpavi primjenjivao....

a usput,kazes ponasas se sto mislis da tako treba i po nekim vojim kriterijima?a ko si ti da postavljas te kriterije,kako si dosao da toga da li je to dobro ili lose,neko te je ipak morao ranije uputiti,ovo valja ovo ne valja! ;)
madner

#143 Re: Pitanje za ljude

Post by madner »

Koji je to period koji bi nam trebao biti svijetli uzor?
oldplague

#144 Re: Pitanje za ljude

Post by oldplague »

usput,kazes ponasas se sto mislis da tako treba i po nekim vojim kriterijima?a ko si ti da postavljas te kriterije,kako si dosao da toga da li je to dobro ili lose,neko te je ipak morao ranije uputiti,ovo valja ovo ne valja!
Kriterij je jasan: svi znamo šta nam godi, a šta ne. Dakle, odlično znamo šta valja i šta ne valja. Ne pravimo se blesavi. Ako ne voliš da budeš okraden, onda nemoj okradati druge. Ako ti se ne gine, ne ubijaj. Ako nećeš da tvoju ženu/sestru/kćer neko zavede i ostavi, ne bludniči naprazno. I tako dalje, i tako dalje...
BHF_Manijak

#145 Re: Pitanje za ljude

Post by BHF_Manijak »

@oldplague pa drug to sto si ti sve nabrojao,vjera je rijesila te probleme jos davnih dana,dakle niko ne izsmilja toplu vodu sad tim pravilima,samo sto mnogi nece da se po tome vladaju,u tome je problem,to i ja hocu da pitam druga atesitu,vjera mu nista nece naloziti lose da radi niti nesto sto nece njegov zivot uciniti uskladjenijim,pa onda u cemu je problem?!
arzuhal

#146 Re: Pitanje za ljude

Post by arzuhal »

oldplague wrote:Ateist sam, ali mi to ne igra nikakvu ulogu u odabiru prijatelja, poznanika, a posebno profesionalnih saradnika. Zašto bi?
Evo č o v j e k a koji se vrati na temu i pitanja. Hvala :)
oldplague

#147 Re: Pitanje za ljude

Post by oldplague »

BHF_Manijak wrote:@oldplague pa drug to sto si ti sve nabrojao,vjera je rijesila te probleme jos davnih dana,dakle niko ne izsmilja toplu vodu sad tim pravilima,samo sto mnogi nece da se po tome vladaju,u tome je problem,to i ja hocu da pitam druga atesitu,vjera mu nista nece naloziti lose da radi niti nesto sto nece njegov zivot uciniti uskladjenijim,pa onda u cemu je problem?!
Problem je u svemu ostalom. Dakle, pravila su mi poznata i bez vjere, sve ostalo što ona nosi smatram suvišnim. Ali nemam ništa protiv da ljudi u to vjeruju i po tome se ravnaju.
Ako se ne varam, to je tema, a ne zašto vjerujemo ili ne. Mnogi moji prijatelji i saradnici su vjernici. Neki su praktikanti, neki samo vjeruju. I moj odabranik je neka vrsta vjernika. Ja nisam. Iskrena sam kad kažem da je područje našeg neslaganja manje nego ono između mene i mnogih ateista koje poznajem. Jer kad se stvari u životu poslože ispravno, malo je toga što već ne znamo osim ima li boga. Ostaje nam samo da sporimo oko toga, a meni ne pada na pamet. Zašto bismo i s kojim ciljem?
arzuhal

#148 Re: Pitanje za ljude

Post by arzuhal »

Mislio sam da si muškarac :) . Mea culpa.
oldplague

#149 Re: Pitanje za ljude

Post by oldplague »

arzuhal wrote:Mislio sam da si muškarac :) . Mea culpa.
Žena sam, ali i čovjek. :)
arzuhal

#150 Re: Pitanje za ljude

Post by arzuhal »

oldplague wrote:
arzuhal wrote:Mislio sam da si muškarac :) . Mea culpa.
Žena sam, ali i čovjek. :)
:lol: , ok. Mea culpa x 2 :D
Post Reply