Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
ruza_koja_ne_vene

#126 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by ruza_koja_ne_vene »

Zanima me mišljenje ljudi koji studiraju orijentalistiku. Tačnije turski pod A a arapski pod B. Nisam se do sada nikad susrela sa gramatikom arapskog jezika, znam samo pismo, a tuski znam malo. Da još napomenem da završavam srednju koja nema nikakve veze sa ovim jezicima. Čitala sam na stranici faksa da nije potrebno nikakvo predznanje za upis. Zanima me šta se tačno boduje i kakve su mi šanse da upišem orijentalistiku. I naravno je li arapski jezik mnogo težak i da li je potreban neki poseban talenat, ili samo jaka želja za učenjem :))
Izvinite na opširnom pitanju :)) Nadam se da se ne ponavlja, malo sam tražila, ali nisam ništa slično našla.
medeja

#127 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by medeja »

elmica;) wrote:B/H/S jezik i knjizevnost naroda BiH obuhvataju sveukupnu svjetsku knjizevnost nije to samo knjizevnost s nasih prostora.. Ja studiram na tom odsjeku, mogu ti reci da je vrlo zanimljivo, ali i tesko.... Ukoliko to zelis stavi jezik pod a, a knjizevnost pod b.

i NE MOZES kombinirati sto god hoces, postoje razlicite kombinacije, ali ne vjerovatno one koje su tebi privlacne...
Znači, to ne bi bilo isto kao da kombinujem bosanski jezik i komparativistiku?
Da li se, npr., na tvom odsjeku uče iste stvari o književnosti kao i na komparativistici?
pimmkie

#128 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by pimmkie »

A je l' ima neko kind enough da mi prisapne kakav je prijemni na Filozofskom, engleski jezik? :)
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#129 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by mIRCerka »

pimmkie wrote:A je l' ima neko kind enough da mi prisapne kakav je prijemni na Filozofskom, engleski jezik? :)
diktat,prevod sa i na engleski, gramaticki test.
to je pismeni, na usmenom imas citanje, prevod i prepricavanje...i ako su dobre volje razmahalate se....
pimmkie

#130 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by pimmkie »

Vec dvanaest godina ucim engleski, mislim da mi dobro ide (skromnost mi je vrlina, ha :) ), ali cujem razne price o tome kako je na engleskom puno 'stele', kako se skroz tesko upisat onako, 'na znanje'. Moram priznati da me pocinje biti malo strah, trema me hvata :(
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#131 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by mIRCerka »

pimmkie wrote:Vec dvanaest godina ucim engleski, mislim da mi dobro ide (skromnost mi je vrlina, ha :) ), ali cujem razne price o tome kako je na engleskom puno 'stele', kako se skroz tesko upisat onako, 'na znanje'. Moram priznati da me pocinje biti malo strah, trema me hvata :(
nije istina,ja sam upisala bez stele, bila prva nakon pismenog, druga nakon usmenog,kad su sabrali sve bodove...
Najlakse je reci da je sve stela....oni sto dolaze preko stele obicno dodju do pocetka decembra, prebacuju se fol sa drugih odsjeka itd...
sretno
lala_sa

#132 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by lala_sa »

prije svega, ne mozes upisati nesto vanredno, a nesto redovno kao sto je neko gore napisao jer je vanredni studij ukinut. znaci, postoji paralelni studij koji je identican redovnom samo sto se placa. Ja znam da se psihologija ne moze kombinovati, kao i komparativna knjizevnost i bibliotekarstvo...O tome se dobro raspitaj, da te ne izrade kao mene: 10 dana pred prijemni su mi rekli da se anglistika i komparativna ne mogu kombinovati iako su mi ranije tvrdili drugacije...
Johnny071

#133 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Johnny071 »

Last edited by Johnny071 on 22/02/2009 16:03, edited 1 time in total.
pimmkie

#134 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by pimmkie »

A koja je po vasem misljenju najbolja kombinacija?
I koji je danas fakultet najbolje upisati? Jer, profesori vise na savjetuju da se upisuje ono sto se voli, nego ono sto ce se isplatiti :-)
alica.k

#135 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

pimmkie wrote:A je l' ima neko kind enough da mi prisapne kakav je prijemni na Filozofskom, engleski jezik? :)
evo ti svjeze od prosle godine, imas prvo pravopis bosanskog, pa onda drugi dan engleski gramatika i esej. usmenog vise nema.
NE TREBA STELA. ja sam upisala bez stele. treba samo dobro uraditi prijemni. i jos jednom, NE.TREBA.STELA.
miki27A

#136 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by miki27A »

Johnny071 wrote:mah... treba zaobic taj fakultet u sirokom luku :) pogotovo ako ces imat ikakav dodir sa bibliotekarstvom, ima tamo jedna vjestica sto predaje, isfrustrirana, jos joj samo metla fali, da izvinete muz joj ne ispunjava bracne obaveze jer je poluinvalid, pa je napola luda... ne moram ni da imenujem o kome se radi. reci cu samo da je navedena profesorica od nedavno postala dr. docent.
@ Johnny071
Ovo moze samo reci neko ko nije imao blage veze o biblioteckim predmetima, ona je ekstra profesorica, a to sto mislis da je vjestica samo dokazuje da ti nikad nisi kontao/la te predmete. Zena je normalna, odlicno predaje, i stvarno pomaze studentima. Mislim da nije fino ovako ocrnjavati ljude.
Johnny071

#137 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Johnny071 »

pimmkie

#138 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by pimmkie »

alica.k wrote:
evo ti svjeze od prosle godine, imas prvo pravopis bosanskog, pa onda drugi dan engleski gramatika i esej. usmenog vise nema.
NE TREBA STELA. ja sam upisala bez stele. treba samo dobro uraditi prijemni. i jos jednom, NE.TREBA.STELA.

Hvala :)
Pa valjda se vidimo tamo aBd ;-)
melb26sa

#139 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by melb26sa »

Stela za anglistiku nikad nije trebala - prolazilo se na znanje koje znas pokazati na pismenom i usmenom prijemnom. Vidim da su sada ukinuli usmeni iz nekog razloga.
medeja

#140 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by medeja »

mIRCerka wrote:
pimmkie wrote:Vec dvanaest godina ucim engleski, mislim da mi dobro ide (skromnost mi je vrlina, ha :) ), ali cujem razne price o tome kako je na engleskom puno 'stele', kako se skroz tesko upisat onako, 'na znanje'. Moram priznati da me pocinje biti malo strah, trema me hvata :(
nije istina,ja sam upisala bez stele, bila prva nakon pismenog, druga nakon usmenog,kad su sabrali sve bodove...
Najlakse je reci da je sve stela....oni sto dolaze preko stele obicno dodju do pocetka decembra, prebacuju se fol sa drugih odsjeka itd...
sretno
A da li bi samo mogla objasniti kako funkcionise to kombinovanje odsjeka?
Ako se npr. izabere neki određeni jezik i knjizevnost, da li se onda uci svjetksa knjizevnost ili samo knjizevnost naroda ciji se jezik studira(znaci, ako npr. izabere Engleski jezik, onda ucim samo englesku knjizevnost?).
I znas li slucajno sta se trazi na prijemnom za Bosanski jezik?
elSaik

#141 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by elSaik »

Jedna molba za nekoga sa anglistike. Ne mogu da otvorim ovaj link http://www.ff.unsa.ba/index.php?option= ... iew&id=121 Piše mi da nisam autorizovan da pristupim tom sadržaju, a hitno mi treba. Pa eto, ukoliko mi neko može proslijediti sadržaj tog linka bio bih zahvalan.
alica.k

#142 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

i meni isto to pise. a sta je to?
Babsy

#143 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Babsy »

medeja wrote:Nadam se da ima forumaša koji bi pomogli radoznalim maturantima u vezi sa već navedenim fakultetom.
Naime, web-site Filozofskog fakulteta ne pruža dovoljno konkretnih informacija, kao npr. koji se sve odsjeci(katedre?) mogu kombinovati.
Lično, voljela bih upisati Odsjek za bosanski/srpski/hrvatski jezik, ali me zanima da li uporedo mogu i književnost (svjetsku, sveobuhvatnu književnost, a ne samo onu sa naših prostora) ?
I naravno, ono najbitnije, zanima me prijemni ispit i kako to funkcioniše ako se neko odluči za dva odsjeka, tj. da li ona polaže dva prijemna.
Molila bih sve osobe koje su informisane da mi pomognu.
Hvala. :)
Možeš kombinirati BHS + Komparativna književnost.
Polažeš dva prijemna, za komparativnu ti je, pismeni + neka vrsta inreview-a, a za BHS ne bih znala. :D
elSaik

#144 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by elSaik »

alica.k wrote:i meni isto to pise. a sta je to?
Informacija koliko je prošle godine bilo slobodnih mjesta za germanistiku.
medeja

#145 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by medeja »

Da li se onda prijemni polaže normalno kada se kombinuju dva smjera, tj. da li npr. na dan prijemnog ja trebam doći i polagati oba predmeta odmah, ili ima neki poseban sistem? :D Meni nipta nije jasno oko tog Fakulteta i prijemnih ispita. :D

Babsy wrote:
medeja wrote:Nadam se da ima forumaša koji bi pomogli radoznalim maturantima u vezi sa već navedenim fakultetom.
Naime, web-site Filozofskog fakulteta ne pruža dovoljno konkretnih informacija, kao npr. koji se sve odsjeci(katedre?) mogu kombinovati.
Lično, voljela bih upisati Odsjek za bosanski/srpski/hrvatski jezik, ali me zanima da li uporedo mogu i književnost (svjetsku, sveobuhvatnu književnost, a ne samo onu sa naših prostora) ?
I naravno, ono najbitnije, zanima me prijemni ispit i kako to funkcioniše ako se neko odluči za dva odsjeka, tj. da li ona polaže dva prijemna.
Molila bih sve osobe koje su informisane da mi pomognu.
Hvala. :)
Možeš kombinirati BHS + Komparativna književnost.
Polažeš dva prijemna, za komparativnu ti je, pismeni + neka vrsta inreview-a, a za BHS ne bih znala. :D
Babsy

#146 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Babsy »

Polažeš oba prijemna. Za Komprativnu i Povijest umjetnosti, recimo.. polažeš oba prijemna. Opet ti ovisi o tome koji ti je primarni studij. Sve će ti biti objašnjeno prije prijemnog. Spremi živce za pilanu.. :D
Sasha00

#147 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Sasha00 »

Mene interesuju odsjeci za filozofiju i francuski. Kakav je prijemni, je li tesko?
Da li je moguca njihova kombinacija? Ja sam vec redovan student na drugom fakultetu pa me interesuje da li postoji nacin da mozda vanredno upisem Filozofski?

Hvala puno. :)
Babsy

#148 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Babsy »

Sasha00 wrote:Mene interesuju odsjeci za filozofiju i francuski. Kakav je prijemni, je li tesko?
Da li je moguca njihova kombinacija? Ja sam vec redovan student na drugom fakultetu pa me interesuje da li postoji nacin da mozda vanredno upisem Filozofski?

Hvala puno. :)
Možeš kombinirati, a sad kakav je prijemni.. valjda će se neko javiti. ^^
arči

#149 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by arči »

cao,jel moze molba nekog ko studira na odsjeku istorija umjetnosti, sta se polaze za prijemni ispit?i s obzirom da sam apsolvent na alu imam li kakve pogodnosti.hvala unaprijed :)
amila_r

#150 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by amila_r »

e vozdra raja kako ste sta ima? nisam cesto na forumu(not enough time) ali vas pratim koliko mogu. imam jednu veeliku molbu Da li postoji neko ko mozda zna gdje u Sarajevu ili u BiH ima kupiti Hsanaginicu na engleskom jeziku??? ljudi treba mi za diplomski a nigdje to ne mogu da nadjem. a onog naseg Khana nikako da uganjam. AKO neko ima da mi to moze posuditi na kopiranje ili prodati. puno bi mi pomogla bilo kakva info??? help me graduate :? :? HVALA UNAPRIJED
Post Reply