Chmoljo wrote:ld wrote:
pa da ti sad ne kazem nesto
3 cetnika drze zarobljenih 100 i jace muskaraca i vode ih na klanje,doduse neke su pobili,neke nisu,ovaj punac se izvukao i nabrao za svedsku
a sto se tice jurisanja na metak
nase akcije su uglanom bile tog tipa,privucemo se sto blize zemunicama i zatim roknemo rpg i juris na metak
nekad ih porokamo,nekad nas oni docekaju,pa se malo duze rokamo
tu su i mine,a i znaju i usmjeriti minobacace navece ispred njihovih linija,pa dok mi jurisamo,oni nas i 82 i 60 zasipaju
pa opet mi to odradimo i pobijemo ih,mada i nasih izgine,rahmet im dusi
ali moraš shvatiti kakve su stvari tim ljudima letjele kroz glavu... čovječe bijeljina je sva u krvi bila, a u sarajevu su još vjerovali kako će nas JNA zaštiti
jedno je kad ideš s puškom, drugo je kad izvedu ko ovcu... još si i sretan ako brzo završe...

jarane u zenici je tip stao ispred tenka sa praznom zoljom,razvukao je i stao na po ulice,tenkovi stali i vratili se u kasarnu
to se desilo kod greblja na izlazu iz kasarne JNA,nasi su tu postavili punkt ono na pocetku rata
da taj tip nije to uradio,jna i cetnici bi uzeli zenicu
tip je prezivio zitav rat,borio se,danas zivi u zenici kod bazena
nadimak mu zoljas
ne moras mi pricati o bjeljini,moj dobar prijatelj bio je major u crnim labudovima je iz bijeljine,strasan borac,dobio je zlatnog ljiljana kad su u sarajevu se provukli kanalizacijom do aerodroma i unistili su par kamiona i helikopter,znam kako je tamo bilo
u tome i jeste poenta znas da ce te ubiti,pa bar skoci i pokusaj nesto,mozda ti se i posreci
mi smo imali zarobljenih cetnika,i kad ih vodis mi samo od njih par metara,nekad ih nismo ni vezali
tako i ti nasi,njih 100 i jace,nisu bili vezani,pored njih na par metara 3 cetnika
pa bar pokusaj
da ti malo bolje opisem kako mi to sa puskom idemo na cetnike
cetnici su ukopani,mi ih uglavnom fatamo izjutra,na prvo svitanje,strazar je vani
izmedju nas i njih se nalaze mine,mrudovi,i usmjerini minobacaci
mi roknemo u zemnicu rpg i sansamo,mozda granata probije i nekog ubije ili ih osamuti,a mozda i ne
ali nakon eksplozije,mi krecemo naprijed,pa ako izlete i rasporede se,tad je pravo makljanje,oni u rovovima,a mi na cistini
u tim momentima ja samo pozelim da imam kakvu rucnu haubicu pa da ih rokam
kakva crna puska
doduse kad smo dobili nitroglicerinke,to je vec bila druga prica
i pazi ja znam da nasi izvidjaci nisu mogli da ociste mine do samih rovova,jer je nemoguce,ali opet mi smo isli i to svjesno smo znali da idemo kroz minsko polje
jedan moj suborac je zakacio promovku ispred mene,isli smo u koloni,hvala Bogu nije se aktivirala,tako da smo vrlo dobro bili svjesni da smo u minskom polju i da nije napravljen prolaz,a mi opet idemo naprijed
ljudi sta ste mi se natovarili,ja pitam momka jel se vratio,jel ratovao poslije
ako nije,zasto nije,ako jeste,jaro svaka ti cast i ako si se vratio zasto ostali nisu