Pitanje za vjernike!

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Ateista

#126 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Ateista »

LSD wrote:
Isto tako, kao sto sam vec napisao, zelim da ljudima otvorim oci i da im pokazem koliko uzimaju stvari zdravo za gotovo i vjeruju onima koji ih iskoristavaju, i ne vidim sta je tu lose i zasto se ljutis, ne zelim nista lose ni tebi ni bilo kome drugom, samo vam pokazujem drugaciji pogled na to.
Ma šta ima Lucifer...šta ima svjetlonoša...pa gdje si ti dosad??...gdje si bio ranije da raji po forumima otvaraš oci i prosvjetljuješ njihove umove svojim mudrostima i samo-spoznajama...šta ima mr.Logika nisam te prepozn'o...ti mangup,procitao par knjiga iz metafizike i filozofije pa trk na forum da zadajem pitalice levatima,da im držim predavanja i otvaram oci,jelde...ma bravo- aplauz klap klap klap...napuštam ovu temu definitivno da nebi šta slucajno lanuo pa dobio ban zbog likova poput tebe...hajd vozdra.
Tipican primjer kako ljudi reaguju kad nemaju odgovor pa se bezveze nasekiraju i pisu gluposti. :thumbup:
shalaedin

#127 Re: Pitanje za vjernike!

Post by shalaedin »

Ateista wrote:Mislim da skrecemo sa teme.

Posto vidim da se ukljucilo jos vjernika, moze li mi neko odgovoriti na pitanja?

Jeli fer da nas bog kaznjava ako nas je on stvorio i dao nam duse, sto uslovljava da ustvari uopste nemamo slobodu izbora nego nam je ona nametnuta dusama koje su nas zapale?
Jeli fer da dijete udara majku i njene savjete uzima zdravo za gotovo, a ona ga je odhranila i odgojila i najbolje mu savjete davala umjesto da prema njoj ima postovanje i osjecaj zahvalnosti?
Ateista

#128 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Ateista »

arzuhal wrote:
shalaedin wrote:...i daju ti nekog majmuna koji ce te stalno dekoncentrisati kako ti u tu knjigu (uputstvo za letenje) nebi zavirio...
Imaš kahvu od mene :lol: :thumbup:
A imas li ti kakav odgovor na moja pitanja, ili ces se i ti ispaliti kao LSD zbog nedostatka odgovora?
shalaedin

#129 Re: Pitanje za vjernike!

Post by shalaedin »

shalaedin wrote: Evo ti jednostavnog primjera... ti si covjek kojeg su svezanih ociju ubacili u avion, skinuli ti povez i rekli haj pilotiraj... sam se snadji u tome... mi ti ostavljamo samo ovu knjigu (uputstvo za letenje) pa ti bujrum vidi jeli ti bitno hos je pogledati ili neces...i daju ti nekog majmuna koji ce te stalno dekoncentrisati kako ti u tu knjigu (uputstvo za letenje) nebi zavirio ... ti ne znas sta je ta knjiga, neznas sta je avion ti o tome tek ucis kad si sjeo u njega. U avionu imas sve kako bi poletio, ali nemas znanja da poletis. Ti mozda i poletis na pogadjanje, ali sad ostaje pitanje kako ces odrzati letjelicu u zraku i kako ces je prizemljiti. E da bi vozio avion treba ti znanje i uputstvo o tome... inace gines. Nestizes na lokaciju na kojoj su te oni uputili tj. oni koji su te ubacili u avion i rekli da letis prema Londonu ako stignes ziv oni cete velikodusno nagraditi prema tvojim zaslugama... ako im upropastis avion i sam pogines... pa ko ti je kriv sto nisi bio obazriv prema sebi pa si sam sebe uspio da kaznis...

Beba u stomaku majke zivi 6 od 9 mjeseci. Znaci krece se mrda i razvija. Sve dok je majka ne porodi. Mislis da je ona svijesna bila da ju je majka nosila u stomaku devet mjeseci. Kad bi je pitali u stomaku, dali postoji majka sta bi vam ona o tome znala reci? nista! Za nju bi postojanje majke bilo nemoguce. A tek kad bi joj rekli da joj vise nece kroz pupcanu vrpcu hraniti mineralima i kisikom i da ce bez nje hodati rekla bi "ma daj ocito me zajebavate". Tako i nakon porodjaja dijete nije svijesno ko mu je roditelj a ko nije. Ali roditelj je svjestan dijeteta. Covjek je stvoren kako bi ucio ucio ucio i prema tome znanju bio zahvalan onome ko mu je ovakav zivot dao, onome ko mu je sve na zemlji podcinjenim ucinio i dao namjesnistvo nad svim ostalim stvarima na zemlji. Samo pogledaj te sta je sve covjeku u samom njemu dao... znaci li da ako nevjerujemo u ono sto nevidimo i necujemo netreba da vjerujemo ni u ono sto je u nama samim.

Sad ti meni protumaci i reci koji je smisao ova dva primjera... da vidim hoces li dosegnuti povrsinu ili sustinu stvari na koje sam mislio...
EVO PROCITAJ TE OVO PA MI PROTUMACITE DA VIDIM KOLIKO JE VASA LOGIKA DUBOKA I KOLIKO ONA MOZE DA POJMI I DA ZAGRABI DALI PO POVRSINI ILI PO DUBINI...
shalaedin

#130 Re: Pitanje za vjernike!

Post by shalaedin »

Ateista wrote:
arzuhal wrote:
shalaedin wrote:...i daju ti nekog majmuna koji ce te stalno dekoncentrisati kako ti u tu knjigu (uputstvo za letenje) nebi zavirio...
A imas li ti kakav odgovor na moja pitanja, ili ces se i ti ispaliti kao LSD zbog nedostatka odgovora?
Budi siguran da cu biti tu... odgovoricu ti prije ili kasnije. Sve shodno svojim obavezama...
shalaedin

#131 Re: Pitanje za vjernike!

Post by shalaedin »

Samo protumaci post prije ovoga... ta dva mala primjera...
Compact

#132 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Compact »

Kladim se da će ateista za vrlo kratko vrijeme krenuti stazama ispravnih prethodnika! Nadam se da će sljeseći ramazan biti obilježen njegovim postom, a poslije i redovnim obavljanjem molitve. Vrlo rado ću sa tobom porazgovarati u vezi pitanja i dilema koje te muče, ali je malo teško preko foruma sve objasniti! Možda na neki drugi način. Drago mi je da aktivno raspravljaš na tu temu, a svi koji su krenuli tim stazama završili su među vjernicima. Želim ti puno sreće i uspjeha!
Ateista

#133 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Ateista »

shalaedin wrote:
Ateista wrote:Mislim da skrecemo sa teme.

Posto vidim da se ukljucilo jos vjernika, moze li mi neko odgovoriti na pitanja?

Jeli fer da nas bog kaznjava ako nas je on stvorio i dao nam duse, sto uslovljava da ustvari uopste nemamo slobodu izbora nego nam je ona nametnuta dusama koje su nas zapale?
Jeli fer da dijete udara majku i njene savjete uzima zdravo za gotovo, a ona ga je odhranila i odgojila i najbolje mu savjete davala umjesto da prema njoj ima postovanje i osjecaj zahvalnosti?
To nikakve veze nema. Naravno da nije fer da je udara, ali isto tako ne znaci da treba uzimati savjete zdravoza gotovo, sta god da ti neko kaze treba ratmisliti KO TI TO KAZE I ZASTO. Cak i u najboljim namjerama (u sta ne svrstavam religiju jer iskoristavaju ljude, ali to je sad druga prica, za neku drugu temu), ljudi znaju grijesiti, pa ne treba sve uzimati zdravo za gotovo.

Zaboravio sam prokomentarisati tvoj drugi primjer, onaj sa bebom. Zanimljivo je poredjenje, moram priznati. Opet, mama nije svemocna. Mama radja bebu jer nju i tatu vuku prirodni nagoni :lol:. Mame i tate u velikoj mjeri uticu na to kakva ce osoba postati, te imaju velike zasluge odnosno krivicu za ono sto postane od djece. Nisu zasluzni/krivi za ono sto je do gena.

Kaznjavanje djece ima jedan drugi smisao, da dijete nauci sta treba da radi a sta ne, po maminim i tatinim kriterijima, da bi u buducnosti to mogao primijeniti, a ne radjaju ih zato da bi ih stavili na iskusenje. Isto tako, mame bi voljele da zlo uopste ne postoji, da djeca ne moraju imati nikakvo iskusenje dobra ili zla, cemu to? Zasto je to bogu bitno? Zasto je uopste stvorio zlo i dao nam duse koje to prihvataju? Opet se vracam na one komentare da je sve do njega, sto znaci i nasa volja. Mi smo onakvi kakvim nas je on stvorio i nasa slobodna volja je onakva kakvu nam je on dao, sto znaci da nije nasa i da nije slobodna, kontas?
avicena

#134 Re: Pitanje za vjernike!

Post by avicena »

Ateista wrote:
Izgleda da nisi bas dobro pratio raspravu, ali nema veze, izdvojicu ti kljucno:

MIslim da smo vec davno zakljucili da ako je bog stvorio covjeka da jednostano ne postoji nacin da on ima slobodnu volju jer to znaci da mu je sve nametnuto.
Odgovor Biologa na moje pitanje sta sve utice na covjekove odluke, odnosno na to jeli dobar ili los je sljedeci:

"Sve navedeno...No.1 Allah s.v.t., No.2 geni stvorenja i No.3 okolina koju je On stvorio...itd!"
Ni na jedno od toga covjek ne utice, stzo znaci da nema slobodnu volju.

Fenjer... je napisala da je presudna dusa, koju je opet bog dao ljudima, opet nesto na sta covjek nema uticaja.

Ako ti imas drugaciji odgovor - napisi, ali ne "bog nam je dao slobodu izbora" vec od cega ona zavisi.

Prema tome, to nije "jednostavna percepcija" vec logicno razmisljanje i zakljucak izvucen iskljucivo iz postova koje su napisali vjernici.
O tome ti i pričah u svom prethodnom postu. Izmiješano je sve. Ti trebaš reći šta je po tebi slobodna volja jer izgleda sa ovim procentom koju imaš osjećaš se limitiranim. Istina je da čovjek nema apsolutnu volju u božanskom smislu pa zato i jeste čovjek, ali je ima svakako dovoljno da o mnogo toga odlučuje, i kako ti rekoh, zbog tih svojih odluka snosi posljedice.

Mislim da ti je shalaedin dao jasne primjere i da se ne može više pojednostaviti.
Ateista

#135 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Ateista »

shalaedin wrote:Samo protumaci post prije ovoga... ta dva mala primjera...
Vec sam protumacio.

Prethodni post (odgovor na drugi primjer) i nesto prije na prvi, ali ponovicu ga:

Razumijem sta si htio reci. Kur'an je uputstvo za zivot, a ako ga sam ne shvatis i ne iskoristis, sam si sebe kaznio, a ako ga shvatis onda si sam sebe nagradio. Ima smisla, donekle, ali opet si zaobisao sutinu pitanja, kao i skoro svi dosad:
Zasto jedni protumace uputstvo a drugi ne? U cemu je razlika, zasto su jedni pametniji i snalazljiviji od drugih pa vide pravi put?

Odgovor opet je opet isti:

Odgovor Biologa na moje pitanje sta sve utice na covjekove odluke, odnosno na to jeli dobar ili los, a u ovom konkretnom slucaju da li je sposoban da pravilno protumaci "uputstvo za zivot" je sljedeci:

"Sve navedeno...No.1 Allah s.v.t., No.2 geni stvorenja i No.3 okolina koju je On stvorio...itd!"
Ni na jedno od toga covjek ne utice, stzo znaci da nema slobodnu volju.

Fenjer... je napisala da je presudna dusa, koju je opet bog dao ljudima, opet nesto na sta covjek nema uticaja.
arzuhal

#136 Re: Pitanje za vjernike!

Post by arzuhal »

Ateista wrote:
arzuhal wrote:
Dođem ti ja i opalim šamarčinu za to što pričaš. Pitaš me-što to? Ja ti kažem da nisam imao izbora: genetski sam određen da budem sirovi krkan, a odrastao sam u getu i naučio samo za zakon jačeg. Uvijek sam tako, ne znam za drukčije. Dakle, moraš prihvatiti tu šamarčinu kao jedini način na koji funkcioniram. Nisam ja tako htio (to za gene idr), htjelo se. I zakon svake države treba da uvaži moju genetiku i socijalno okruženje koje me formiralo. I da me ne optužuju da iskačem iz nakih konvencija i da ne poštujem tamo neki zakon. Inače, taj bi zakon bio nepravedan i nefer je ne uvažava ono što me učinilo takvim kakav jesam, a ja to nisam mogao birati.
Last edited by arzuhal on 03/02/2009 15:04, edited 1 time in total.
avicena

#137 Re: Pitanje za vjernike!

Post by avicena »

Ateista wrote: Isto tako, mame bi voljele da zlo uopste ne postoji, da djeca ne moraju imati nikakvo iskusenje dobra ili zla, cemu to?
E sada te ne kontam stvarno....sada ti puno slobodne volje. Da li bi volio da te Bog stvorio kao što je stvorio meleke/anđele koji nemaju nikakvu volju nego rade onako kako su programirani ili ipak voliš što si stvoren sa mogućnošću izbora?
fenjer1982

#138 Re: Pitanje za vjernike!

Post by fenjer1982 »

Moram ovo na brzinu prokomentarisati.
Svi ateisti smatraju da su vjernici na neki nacin zadrti, sto vjeruju jer ima vjeruju roditelji, nene, bake, djed, okolina.

Mogu se malo pohvaliti da sam dobar matematicar i da ne primam olahko stvari.
Ne primam odgovor ako nisam zadovoljna s njim.

Ono sto hocu da kazem je da se trebas pozabaviti dokazima u Kur'anu, a stvarima koje covjekom um ne moze shvatiti.
Ja sam tek na fak prvi put procitala prevod Kur'ana, sto nije za pohvalu.
Ono sto me je dojmilo su naucne stvari koje se spominju, i ono sto su ljudi sad potvrdili, a da u vrijeme Kur'ana nisu to znali. Npr.
Da muskarac odreduje pol djeteta.
Nacin formiranja ploda u utrobi.
Da se planine krecu (uzdizu, spustaju).
Da planete plove.
Ono sto je interesantno je da sam citala u knjigama koje se bave ovom tematikom da puno znaci ispravan prevod i koliko je arapski precizan.
A da ne spominjemo koja su sve prava zene dobile, od predbracnog poklona, do alimentacije.
Meni je sasvim doboljno ovo kao dokaz, i onda jednostavno mogu prihvatiti da sve sto se desava se desava s Allahovom voljom.
Da je Allah Svemocan.

Znaci put je bio od dokaze do spoznaje.
Ateista

#139 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Ateista »

shalaedin wrote:Samo protumaci post prije ovoga... ta dva mala primjera...
A probaj i ti ovaj protumaciti:

Zamisli nekog programera koji je u mogucnosti da isprogramira sta god da zamisli, pa cak i vjestacku inteligenciju koja ce se moci sama razvijati zavisno od okolnih uticaja, napredovati, donosti sama zakljucke, imati svoje odluke i slicno.

Ako napravi veci broj robota i svakom da istu tu vjestacku inteligenciju, oni nece biti svi isti jer ce svako imati drugacije uticaje. Koliko ce biti razliciti zavisi iskljucivo od toga koliko sam PROGRAMER ostavi mogucnosti za promjenu programa. Ako ostavi dovoljno mogucnosti da okolina utice na njih, onda ce okolina biti kljucna i onda ce od okoline zavisiti kakvi ce oni biti, odnosno od PROGRAMERA jer ih je on tu stavio. Ako ostavi male mogucnosti za promjenu, onda ce oni biti dominantno onakvi kakve ih je on ISPROGRAMIRAO.

E sad, ako hoce da uvede jos jedan parametar, moze svakog malo drugacije programirati. Na primjer, nekom moze dati da na njega vise utice okolina a nekom vise njegov osnovni program koji je ON programirao. Moze im i osnovni program mijenjati. Moze svakom isprogramirati malo drugaciji, pa ce zato svako od njih biti po malo drugaciji u startu, plus uticaj okline u koju ih je ON stavio... Ako hoce da se ogradi od toga kakvi ce oni biti, moze programirati naredbu RANDOM. Tako ce, "ne njegovom krivicom", svako dobiti malo drugaciji osnovni program. Opet, mora zadati neke parametre, koliko se naredbom random moze ici u krajnosti (koliko dobar ili los da bude) ili jednostavno apsolutno sve prepustiti slucajnosti i dati totalnu naredbu random, pa jedni budu totalno nefunkcionalni a jedni superiorni.

Onda kreira virtutalni svijet u koji ih stavi i kreira razna iskusenja, te ih poslije nagradjuje i kaznjava za svoje postupke.

Da li je to ok? On ih je stvorio, stvorio je svijet sa iskusenjima, stvorio njihov program koji odredjuje kako ce reagovati na ta iskusenja a onda ih kazni?

Kljucno pitanje:

Postoji li ikakav nacin da ih stvori a da se ogradi od toga kakvi ce oni biti? Ima li drugih nacina da ih napravi razlicitim osim toga da svakog ISPROGRAMIRA PO SVOJOJ VOLJI ili da im zada naredbu RANDOM?

Oni ce biti iskljucivo onakvi kakve ih je on stvorio ili kako ih je zapalo naredbom RANDOM, u kombinaciji sa uticajem okoline u koju ih je On stavio ili i to prepustio naredbi RANDOM.
ate

#140 Re: Pitanje za vjernike!

Post by ate »

shalaedin wrote: Evo ti jednostavnog primjera... ti si covjek kojeg su svezanih ociju ubacili u avion, skinuli ti povez i rekli haj pilotiraj... sam se snadji u tome... mi ti ostavljamo samo ovu knjigu (uputstvo za letenje) pa ti bujrum vidi jeli ti bitno hos je pogledati ili neces...i daju ti nekog majmuna koji ce te stalno dekoncentrisati kako ti u tu knjigu (uputstvo za letenje) nebi zavirio ... ti ne znas sta je ta knjiga, neznas sta je avion ti o tome tek ucis kad si sjeo u njega. U avionu imas sve kako bi poletio, ali nemas znanja da poletis. Ti mozda i poletis na pogadjanje, ali sad ostaje pitanje kako ces odrzati letjelicu u zraku i kako ces je prizemljiti. E da bi vozio avion treba ti znanje i uputstvo o tome... inace gines. Nestizes na lokaciju na kojoj su te oni uputili tj. oni koji su te ubacili u avion i rekli da letis prema Londonu ako stignes ziv oni cete velikodusno nagraditi prema tvojim zaslugama... ako im upropastis avion i sam pogines... pa ko ti je kriv sto nisi bio obazriv prema sebi pa si sam sebe uspio da kaznis...
Slikovit primjer !
Samo sta bi ti reko o "njima" kakvi su to ljudi koji ti su u stanju da ti tako nesto rade ?
Ateista

#141 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Ateista »

arzuhal wrote: Dođem ti ja i opalim šamarčinu za to što pričaš. Pitaš me-što to? Ja ti kažem da nisam imao izbora: genetski sam određen da budem sirovi krkan, a odrastao sam u getu i naučio samo za zakon jačeg. Uvijek sam tako, ne znam za drukčije. Dakle, moraš prihvatiti tu šamarčinu kao jedini način na koji funkioniram. Nisam ja tako htio (to za gene idr), htjelo se. I zakon svake države treba da uvaži moju genetiku i socijalno okruženje koje me formiralo. I da me ne optužuju da iskačem iz nakih konvencija i da ne poštujem tamo neki zakon. Inače, taj bi zakon bio nepravedn i nefer je ne uvažava ono što me učinilo takvim kakav jesam, a ja to nisam mogao birati.
Ocekivao sam i takvo pitanje. :-D

Kad ode kod psihologa neki zlocinac, psiholog bi mogao (ako ovaj saradjuje) utvrditi razloge zasto je on takav. Postoje studije o tome zasto je hitler mrzio jevreje i zasto je postao takav takav jeste.
To bi bilo objasnjenje onoga sto je uradio, a ne opravdanje da ga ne kazne.

Kazne na ovom svijetu (opet se ponavljam jer ne citate sve postove), po mom misljenju, imaju smisao da bi dale primjer drugima i zastitile drustvo. Isto tako, to se moze povezati sa evolucijom - prirodna selekcija, drustvo uklanja ono sto mu ne odgovara i sto mu steti, sto ne ide u korist produzenja vrste.

Sa druge strane, bog kao svemoguc, nema potrebe da se brani od nas, i opet ponavljam, on nas je stvorio takve, nije fer da nas za to kaznjava.

Drustvo nije to koje nas je stvorilo, bar ne svjesno. Ono nesvjesno utice na nas, ali ne stvara nas svjesno i ne daje nam razne osobine zbog kojih nas poslije nagradjuje i kaznjava. Nije ni zakon taj koji je stvorio ljude, on samo pokusava druge da zastiti od takvih koji imaju losu kombinaciju gena i uticaja okoline. Da moze, vjerovatno bi uklonio agresivne i druge negativne gene iz ljudi pa ih ne bi imao potrebe kaznjavati. Bog je taj koji nam ih je (prema vasim tvrdnjama) dao, odnosno dusu, kako god to da nazovete, koja odredjuje kakav ce ko biti i onda iste kaznjava zbog onoga sto im je sam dao.
Optimus Prime

#142 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Optimus Prime »

shalaedin wrote:

Beba u stomaku majke zivi 6 od 9 mjeseci. Znaci krece se mrda i razvija. Sve dok je majka ne porodi. Mislis da je ona svijesna bila da ju je majka nosila u stomaku devet mjeseci. Kad bi je pitali u stomaku, dali postoji majka sta bi vam ona o tome znala reci? nista! Za nju bi postojanje majke bilo nemoguce. A tek kad bi joj rekli da joj vise nece kroz pupcanu vrpcu hraniti mineralima i kisikom i da ce bez nje hodati rekla bi "ma daj ocito me zajebavate". Tako i nakon porodjaja dijete nije svijesno ko mu je roditelj a ko nije. Ali roditelj je svjestan dijeteta. Covjek je stvoren kako bi ucio ucio ucio i prema tome znanju bio zahvalan onome ko mu je ovakav zivot dao, onome ko mu je sve na zemlji podcinjenim ucinio i dao namjesnistvo nad svim ostalim stvarima na zemlji. Samo pogledaj te sta je sve covjeku u samom njemu dao... znaci li da ako nevjerujemo u ono sto nevidimo i necujemo netreba da vjerujemo ni u ono sto je u nama samim.

Sad ti meni protumaci i reci koji je smisao ova dva primjera... da vidim hoces li dosegnuti povrsinu ili sustinu stvari na koje sam mislio...
EVO PROCITAJ TE OVO PA MI PROTUMACITE DA VIDIM KOLIKO JE VASA LOGIKA DUBOKA I KOLIKO ONA MOZE DA POJMI I DA ZAGRABI DALI PO POVRSINI ILI PO DUBINI...
Ides sada predaleko.
Niko ne moze sa sigurnoscu tvrditi da ne postoji neko bozanstvo, zato i ja za sebe kazem da sam agnosticar.
Ali onakav bog, kakvim kakvim ga knjige Abrahamskih monoteistickih religija predstavljaju vjerovatno ne postoji. Niti postoji raj, a niti pakao.
arzuhal

#143 Re: Pitanje za vjernike!

Post by arzuhal »

Ko je tebe natjerao da ne vjeruješ u Stvoritelja?
Ateista

#144 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Ateista »

ate wrote:
Slikovit primjer !
Samo sta bi ti reko o "njima" kakvi su to ljudi koji ti su u stanju da ti tako nesto rade ?
Upravo tako, to i pokusavam da kazem sve vrijeme. :thumbup:

To lici na nekog ko je dobro iskompleksiran i ko voli da se dokazuje koliko je svemocan (bez uvrede za vjernike, samo mi stvarno tako zvuci). Potpuno ljudski, covjekova projekcija - kako on vidi moc koju zna da nikad nece dostici. Ljudi su iskompleksirani i nisu savrseni, a ako je neko savrsen - nema potrebe za tim.

Ako je neko stvarno toliko savrsen i svemoguc i ako nas toliko voli, onda ne bi imao potrebe da se dokazuje i onda bi nas pustio da zivimo i uzivamo u raju bez nekih zagonetki i iskusenja. Jednostavno, cemu to? Zasto bi nam to neko radio, pogotovo ako zna ishod, jer je vrlo logicno, reagovacemo na iskusenja u skladu sa tim kakva je dusa koju nam je dao.
fenjer1982

#145 Re: Pitanje za vjernike!

Post by fenjer1982 »

nema ni jednog dovoljno velikog opravdavnja u smisli okoline i drustva da covjek bude los.
banalni primjer:
1. moji prijatelji psuju, ja ne
moji roditelji opsuju ja ne. jer smatram da je to previse ruzno
2. moji roditelji niti ja ne pusimo ,a moj brat pusi

3. dobio si batine kao dijete, jel to opravdanje da nastavis mlatiti svoje dijete.
Nije.
Ako sta ti bi kao osoba trebao pravazici osvetu i ono "ako su mene i ja cu tebe".

4. koliko je ljudi bilo zlostavljano kao dijete. pa ne postanu zlostavljaci jer oni odluce da to ne budu.

Okolina ne smije da bude isprika sto neko postane necovjek
Ateista

#146 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Ateista »

fenjer1982 wrote:Moram ovo na brzinu prokomentarisati.
Svi ateisti smatraju da su vjernici na neki nacin zadrti, sto vjeruju jer ima vjeruju roditelji, nene, bake, djed, okolina.

Mogu se malo pohvaliti da sam dobar matematicar i da ne primam olahko stvari.
Ne primam odgovor ako nisam zadovoljna s njim.

Ono sto hocu da kazem je da se trebas pozabaviti dokazima u Kur'anu, a stvarima koje covjekom um ne moze shvatiti.
Ja sam tek na fak prvi put procitala prevod Kur'ana, sto nije za pohvalu.
Ono sto me je dojmilo su naucne stvari koje se spominju, i ono sto su ljudi sad potvrdili, a da u vrijeme Kur'ana nisu to znali. Npr.
Da muskarac odreduje pol djeteta.
Nacin formiranja ploda u utrobi.
Da se planine krecu (uzdizu, spustaju).
Da planete plove.
Ono sto je interesantno je da sam citala u knjigama koje se bave ovom tematikom da puno znaci ispravan prevod i koliko je arapski precizan.
A da ne spominjemo koja su sve prava zene dobile, od predbracnog poklona, do alimentacije.
Meni je sasvim doboljno ovo kao dokaz, i onda jednostavno mogu prihvatiti da sve sto se desava se desava s Allahovom voljom.
Da je Allah Svemocan.

Znaci put je bio od dokaze do spoznaje.
Cinjenica je i da je stari Babilon imao civilizaciju daleko napredniju nego neke poslije, da je "izgubljeno" jako puno znanja kada je izgorila Aleksandrijska biblioteka i slicno. Ljudi su nekad znali puno vise nego sto nam se to cini. Mozda neke stvari nisu znali objasniti ali su ih primijetili.

"Da muskarac odreduje pol djeteta." - to se moglo zakljuciti i bez genetike. To sto je neko to poslije porekao jer mu nije odgovaralo ne znaci da se nije znalo za to.
"Nacin formiranja ploda u utrobi." - ne znam sta tacno pod tim mislis.
"Da se planine krecu (uzdizu, spustaju)." - Ni to nije bio toliki problem primijetiti, zemljotresi su se i prije desavali, ljudi su vrsili mjerenja, ne tako precizna, ali ipak. Znas li za piramide, toliko su stare, a opet imaju tako precizne proporcije zemlje, jesu li i egipcani stvarno bogovi? Matematicari i astronomi su pronalazili indirektne nacine da izmjere zemlju.
"Da planete plove." - Ne moram ni objasnjavati koliko se nekad znalo o astronomiji, koliko su to ljudi pratili. Uzmi kao primjer horoskop (ne mislim na sudbinu vec na sazvjezdja i horoskopske znakove). Sve religije su "podjonile" simbole iz horoskopa, odnosno astronomije. Pogledaj dokumentarac Zeitgeist, iznenadices se kako sve religije imaju potpuno istu podjonjenu pricu i kako se sve ustvari vezuju za sazvjezdja i horoskopske simbole, da je bog simbol sunca i slicno.

"Ono sto je interesantno je da sam citala u knjigama koje se bave ovom tematikom da puno znaci ispravan prevod i koliko je arapski precizan." - To samo pokazuje da je napisan tako da ostavlja puno prostora za manipulaciju i igre rijecima. Svako ga moze drugacije protumaciti i sta god da uradi poziva se na kur'an, cak i oni bombasi samoubice. Ne kazem da su oni u pravu, ali ko ti moze garantovati koji je prevod ispravan?
Pogotovo iz ugla nekog neutralnog, ko ti moze garantovati koja je vjera ispravna, svako tako tvrdi za svoju, a ima ih na stotine, mozda i hiljade, ko ce znati...

Malo sam skrenuo sa teme, zanio sam se. :-)

Kako god, i da je to sve tacno, moje pitanje i dalje stoji. Jos mi niko kako treba nije odgovorio.

Pozdrav!
fenjer1982

#147 Re: Pitanje za vjernike!

Post by fenjer1982 »

ne nije ostavljeno za manipulaciju.
kao sto kazes, ljudski civilizacija se razijala. tako pa su srednjem vijeku se smatralo da je zemlja ravna.
i tek kad se spoznalo da je okrugla onda je termin koriste u Kur'anu poste jasan.
na to sam mislila. :)
arzuhal

#148 Re: Pitanje za vjernike!

Post by arzuhal »

biolog

#149 Re: Pitanje za vjernike!

Post by biolog »

Ateista wrote: To lici na nekog ko je dobro iskompleksiran i ko voli da se dokazuje koliko je svemocan (bez uvrede za vjernike, samo mi stvarno tako zvuci). Potpuno ljudski, covjekova projekcija - kako on vidi moc koju zna da nikad nece dostici. Ljudi su iskompleksirani i nisu savrseni, a ako je neko savrsen - nema potrebe za tim.

Ako je neko stvarno toliko savrsen i svemoguc i ako nas toliko voli, onda ne bi imao potrebe da se dokazuje i onda bi nas pustio da zivimo i uzivamo u raju bez nekih zagonetki i iskusenja. Jednostavno, cemu to? Zasto bi nam to neko radio, pogotovo ako zna ishod, jer je vrlo logicno, reagovacemo na iskusenja u skladu sa tim kakva je dusa koju nam je dao.
Sve biva onako kako Mudri Allah s.v.t. hoće i dozvoli, ništa bez Njega...sve je s ciljem stvorio i po Svojoj želji uredio i nastavlja da uređuje preko svojih stvorenja kojima je dato sve što je potrebno da obavljaju svoj posao, sve do roka određenog!

P.S. Zaista imaš "petlje" da se uplićeš u mudrost i znanje Stvoritelja svega, a što se tvog znanja tiče i prosječan srednjoskolac te u džepu ima...učini dovu već jednom baš me zanima ishod tog događaja! :D
Ateista

#150 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Ateista »

fenjer1982 wrote:nema ni jednog dovoljno velikog opravdavnja u smisli okoline i drustva da covjek bude los.
banalni primjer:
1. moji prijatelji psuju, ja ne
moji roditelji opsuju ja ne. jer smatram da je to previse ruzno
2. moji roditelji niti ja ne pusimo ,a moj brat pusi

3. dobio si batine kao dijete, jel to opravdanje da nastavis mlatiti svoje dijete.
Nije.
Ako sta ti bi kao osoba trebao pravazici osvetu i ono "ako su mene i ja cu tebe".

4. koliko je ljudi bilo zlostavljano kao dijete. pa ne postanu zlostavljaci jer oni odluce da to ne budu.

Okolina ne smije da bude isprika sto neko postane necovjek
Kao prvo, ne moze se to tako banalizovati - sta su moji roditelji radili to cu i ja. Neko to iz inata nece da radi zato sto su to radili njegovi roditelji - i to je neki uticaj.
Dva blizanca sa potpuno istim genima (ne znam jeli to moguce ali hipoteticki), nikad se ne razdvoje, opet nece biti potpuno isti. To su tako sitni i neprimjetni uticaji. Recimo, jenog prije nahrane pa ovaj drugi bude ljubomoran, te puno jos sitnijih stvari. Nikad ne mogu biti u isto vrijeme na potpuno istom mjestu i automatski imaju MALO DRUGACIJU percepciju svijeta, iz malo drugacijeg ugla ali dovoljno drugacijeg da imaju dovoljno razliciten uticaje i ne budu potpuno isti.

Sa druge strane, cinjenica je da to nije jedino. Po mom misljenju, tu su i geni koji se mogu znatno razlikovati od gena roditelja. Ako ti mislis da je to nesto drugo, da je to DUSA koju nam je dao bog, to opet nije nas uticaj. Dusu ne mozemo birati jer se rodimo sa njom. I ako mozemo, na osnovu cega je izaberemo, sta su kriteriji i od cega oni zavise? Opet bozija odluka, nesto na sta mi ne uticemo. Kako god, postojao bog ili ne, mi nismo tako slobodni kao sto nam to djeluje. Zavisimo od previse vanjskih faktora, bilo da su to geni i okolina bilo dusa koju nam je bog dao, sva nasa djelovanja su u skladu sa tim. Nemoguce je zamisliti da mi odlucujemo kakvi cemo biti.
Locked