http://toxsci.oxfordjournals.org/cgi/co ... ull/64/1/4
"Lung cancer continues to be the leading cause of death in both men and women in the US, with over 158,900 deaths in 1999. Worldwide, lung cancer kills over 1 million people a year. Extensive prospective epidemiologic data clearly establish cigarette smoking as the major cause of lung cancer. It is estimated that about 90% of male lung cancer deaths and 75–80% of lung cancer deaths in the US are caused by smoking each year" (Hecht, 1999). Clearly, lung cancer is an important and widespread disease that constitutes a major public health problem. This was not always so. Some 150 years ago, it was an extremely rare disease. In 1878, malignant lung tumors represented only 1% of all cancers seen at autopsy in the Institute of Pathology of the University of Dresden in Germany.
The smoking of cigarettes had become popular shortly before the turn of the century. Originally, cigarettes were hand rolled and this made them expensive. In 1876, the cigarette manufacturer Allen & Ginter offered a prize for the development of a machine that would speed up the process. When James Albert Bonsack developed a machine that could make 70,000 cigarettes in a 10 h day, Allen & Ginter did not want to use it—partially out of fear that the machine would produce more cigarettes than the market demand justified. James Buchanan Duke had no such qualms; he acquired 2 of the machines and went on to commercial success.
Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
-
VjecitiStudent
#126 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
O istorijatu raka pluca imate ovdje dobar clanak. Evo par isjecaka ...
- Macho^2
#127 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
Starački domovi nisu besplatni i ne plaćaju se iz zdravstva.medda wrote: Uzmi u obzir da pusaci zive 10 god. manje i da nece dozivjeti period demencije, kenjanja u pelene i brigu starackih domova basnoslovnih cijena. Usput na svaku kutiju plate 3,5 eura poreza.
Pa mislim da sam to uzeo u obzir s ovim dijelom rečenice.medda wrote: Takodje uzmi u obzir da se ljudi razboljevaju i bez pusenja.
Macho^2 wrote: uslijed rada u okruženju punom duhaniskog dima...
- jasko_ba
#128 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
opa! evo "demokratije" i kod nas
pustite ljude da uživaju u jednoj cigareti. ako je to najveći problem u državi, onda stvarno ne znam
ja ne pušim, i kad se ode u kafić, ne smeta mi. neko pije pivo, neko sok, neko puši cigarete uz to, i šta sad
zar to nije demokratija, ili nam treba ova uvozna EU /zabrani sve/ "demokratija"
ja da mogu, stavio bih da cijena drine, ronhila i sl bude 4-5 km, pa šta bude, možda probati tako ograničiti
pustite ljude da uživaju u jednoj cigareti. ako je to najveći problem u državi, onda stvarno ne znam
ja ne pušim, i kad se ode u kafić, ne smeta mi. neko pije pivo, neko sok, neko puši cigarete uz to, i šta sad
zar to nije demokratija, ili nam treba ova uvozna EU /zabrani sve/ "demokratija"
ja da mogu, stavio bih da cijena drine, ronhila i sl bude 4-5 km, pa šta bude, možda probati tako ograničiti
-
medda
#129 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
Ne bih se slozila jer situacija je takva da se to govori toboze zbog zdravlja pusaca.Zimi izlazim samo u pozoriste, jer mi boravak u zapusenim prostorijama ne donosi nimalo zadovoljstva... Mozda ce ovaj zakon zimi pogoditi pusace jer ne mogu boravti u bastama, ali izostanak takvog zakona sada "pogadja" mene i meni slicne.
Znaci, ugostitelji ce izgubiti jedne ali dobiti druge musterije... i pusaci ce primjenom ovog zakona, bas kao sada nepusaci, imati priliku da odluce da li ce ulaskom u ugostiteljski objekt morati malo trpiti "ceif" onih drugih... a ako ne mogu to podnijeti, ostat ce kod kuce gdje sami kroje svoja pravila.
Kao bivsi pusac pozdravljam ovo, to je sansa da mnogi pusaci prestanu pusiti. Da na mom radnom mjestu nije bilo apsolutno nemoguce zapaliti cigaretu, mozda bih i dalje barem pomalo i pasivno pusila... ovako, slobodna sam od tog poroka vec deset godina
P.S. a propos ovog iznad: Elegantno popunjene osobe upraznjavanjem svog ceifa ne skode drugeima)) to je kljucna razlika...
Ovdje je vec bila i diskusija o zdravstvenim troskovima pusaca koji bi se mogli izjednaciti sa troskovima pretilih osoba. Mada je ovaj primjer bio onako malo saljiv, precizno pokazuje koliko se pusaci guraju u neki novonastali mentalni tor.
Vec sam naglasila da je ova zabrana za mene detalj iako sam pusac. Kao sto si rekla i sad imas izbor..uci, ne uci...a i dosta barova ovdje ima posebne prostorije za pusenje. Vise me zabrinjava ta epidemija zabrana, kontrole i uskracivanja prava i na drugim poljima dok su im puna usta slobode.
Ako vec zivimo u globalnom svijetu diktiranom slobodnim trzistem kakva je uloga vlade da postavlja takva pravila igre?
Gledano u primjeru pusaca, ako cemo iskreno pusenje je out...nepusaci i zdrav zivot je in. Znaci nastaje klijentela sama od sebe. Zar nije onda na ugostiteljskoj bransi da se okrene toj target grupi?
Po mom skromnom misljenju bi ta bransa sama proizvela ugostiteljske objekte za nepusace. Naravno ne svi, jer bi ostala jos ta neka grupa pusaca koja bi isla u obicajene barove dok ne bi izumrla. Ovako je sve to nekako nametnuto, forsirano....
- Loulou
- madner
#131 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
Pa ima nepusackih restorana i kafica.mojgrad wrote:madner wrote:Nepusaci su nule od gostiju. To svaki vlasnik kafica zna.
Jos jedan dokaz da im je glavna fora sjebat uzitak drugima, jer opste i ne zalaze u kafice.
Za razliku od pusaca nama nepusacima ne treba opojno sredstvo (ili neka druga ovisnost) da bi se osjecali dobro, da bi bili u dobrom raspolozenju ili kako to vi pusaci nazivate da smo smireni.
Sve sto mi treba da bi se super osjecala je moje zdravlje (koje svjesno ne unistavam), zdrav razum i moji prijatelji s kojima mi je dobro ma gdje god da sam.
Podrzavam zabranu u svakom slucaju, konacno jednom poslije izlaska da ne smrdim na pepeljaru.....
Atmosfera je blago do umjereno nikakva jer horde nepusaca bas i ne znaju uzivat u kafanama ali izbor postoji.
Ja tebi ne branim da imas mjesto za nepusace, samo nemoj ti meni branit da ima mjesto za pusace.
- seln
#132 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
Cestitamoooo...mojgrad wrote:madner wrote:Nepusaci su nule od gostiju. To svaki vlasnik kafica zna.
Jos jedan dokaz da im je glavna fora sjebat uzitak drugima, jer opste i ne zalaze u kafice.
Za razliku od pusaca nama nepusacima ne treba opojno sredstvo (ili neka druga ovisnost) da bi se osjecali dobro, da bi bili u dobrom raspolozenju ili kako to vi pusaci nazivate da smo smireni.
Sve sto mi treba da bi se super osjecala je moje zdravlje (koje svjesno ne unistavam), zdrav razum i moji prijatelji s kojima mi je dobro ma gdje god da sam.
Podrzavam zabranu u svakom slucaju, konacno jednom poslije izlaska da ne smrdim na pepeljaru.....
evo, jedna kojoj ne treba opojno sredstvo.
Cestitam.
I sta onda?
- seln
#133 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
De, mani suplje, dina ti. To se za staracke domove i ustanove za njegu starijih ne izdvaja iz budzeta.Macho^2 wrote:Starački domovi nisu besplatni i ne plaćaju se iz zdravstva.medda wrote: Uzmi u obzir da pusaci zive 10 god. manje i da nece dozivjeti period demencije, kenjanja u pelene i brigu starackih domova basnoslovnih cijena. Usput na svaku kutiju plate 3,5 eura poreza.
Pa mislim da sam to uzeo u obzir s ovim dijelom rečenice.medda wrote: Takodje uzmi u obzir da se ljudi razboljevaju i bez pusenja.
Macho^2 wrote: uslijed rada u okruženju punom duhaniskog dima...
A ovo o radu u okruzenju duhanskog dima...dostojno Djoge. Vecina firmi je zabranila pusenje na radnom mjestu, a ljudi se i dalje veselo razbolijevaju.
- seln
#134 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
Koliko vidim, vecini nepusaca ovdje nije ni stalo da se nadje rjesenje, vec da se ukine pusenje, sto bi pokazalo kako su oni bili u pravu.
Ili, posto mi ne ceifamo, ukinomo ceif drugima.
-
Vertex_bh
#135 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
Bas prije 2 dana pricao sam sa nekim amerikancima, i to iz Californi-e gdje je pusenje totalno zabranjeno.
Ljudi kazu da ne mogu sebi da dodju kako narod ovdje dimi na svakom koraku. Sta ce jadni, odvikli se ljudi totalno.
Kazem ja njima da i mi imamo nekakav zakon koji to, kao regulise - ali sta da se radi kad se niko toga ne pridrzava.
Evo sta su mi odgovorili: "A, vidjeli smo ovdje ponegdje natpise/simbole zabrane pusenja, ali smo skonatali da je to neka sala".
Bude me ponekad malo sramota kada dodju ljudi sa zapada i vide prljave ulice, papire po ulicama, kese po drvecu, zadimljene prostore i ulicne prodavace sto prodaju gace preko puta Predsjednistva. Alo hebaji ga, to smo mi, takvi smo i sta se tu moze.
Mislim, moze... ali treba puuuno vremena.
Ljudi kazu da ne mogu sebi da dodju kako narod ovdje dimi na svakom koraku. Sta ce jadni, odvikli se ljudi totalno.
Kazem ja njima da i mi imamo nekakav zakon koji to, kao regulise - ali sta da se radi kad se niko toga ne pridrzava.
Evo sta su mi odgovorili: "A, vidjeli smo ovdje ponegdje natpise/simbole zabrane pusenja, ali smo skonatali da je to neka sala".
Bude me ponekad malo sramota kada dodju ljudi sa zapada i vide prljave ulice, papire po ulicama, kese po drvecu, zadimljene prostore i ulicne prodavace sto prodaju gace preko puta Predsjednistva. Alo hebaji ga, to smo mi, takvi smo i sta se tu moze.
Mislim, moze... ali treba puuuno vremena.
- lala_sa
#136 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
evo jedan pogled na moguce posljedice uvodjenja tog zakona. Kada bi bili imalo pametni, sacekali bi da Hrvati prvo uvedu ovaj zakon (cula sam da ce potpuno porvodjenje zapoceti od 4. mjeseca), pa bi onda na njihovom primjeru mogli vidjeti kakvog ce zabrana imati efekta. (Slicno kao sto Slovenci ne uvode jos Bolonju, nego se uce nanasim greskama.)
http://www.youtube.com/watch?v=JlvF4--Q ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=kAPKZ0_D ... re=related
Licno smatram da zabrana pusenja u kaficima nije dobra narocito zbog naseg mentaliteta, i da bi puno bolje bilo da se naprave odvojene prostorije za pusace i nepusace, ili da se kako ovaj psihoterapeut kaze, uvedu olaksice za vlasnike koji bi zabranili pusenje u svojim lokalima....
http://www.youtube.com/watch?v=JlvF4--Q ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=kAPKZ0_D ... re=related
Licno smatram da zabrana pusenja u kaficima nije dobra narocito zbog naseg mentaliteta, i da bi puno bolje bilo da se naprave odvojene prostorije za pusace i nepusace, ili da se kako ovaj psihoterapeut kaze, uvedu olaksice za vlasnike koji bi zabranili pusenje u svojim lokalima....
-
vratnik
#137 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
Nisi u pravu: evo jedan nepusac koji je protiv zabrane.seln wrote:Koliko vidim, vecini nepusaca ovdje nije ni stalo da se nadje rjesenje, vec da se ukine pusenje, sto bi pokazalo kako su oni bili u pravu.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#138 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
Evo jedan prijedlog. Suti 2 dana, nemoj postirati ovdje, pusti nepusace da se raskalase, i onda uporedi sa njihovim pisanjem na QFest temi i odbrani demokratije, ljudskih prava lalalala pa ces i ti ko i ja reci MATER MU KO UPALI SVJETLOseln wrote:Koliko vidim, vecini nepusaca ovdje nije ni stalo da se nadje rjesenje, vec da se ukine pusenje, sto bi pokazalo kako su oni bili u pravu.
- jazzer
#139 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
Znajuci koliko se kod nas postoju zakoni ja sam siguran da cemo
u kafanama pusiti do duboke starosti. A nepusaci ce i dalje smrditi
na pepeljare
.
Seln, hocemo li po jednu
?
na pepeljare
Seln, hocemo li po jednu
?- seln
#140 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
Rekao sam "vecina". Cast izuzecima.vratnik wrote:Nisi u pravu: evo jedan nepusac koji je protiv zabrane.seln wrote:Koliko vidim, vecini nepusaca ovdje nije ni stalo da se nadje rjesenje, vec da se ukine pusenje, sto bi pokazalo kako su oni bili u pravu.
-
callmethebreeeze
#141 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
ja nisam mogao vjerovati kada sam nedavno bio na aerodromu u istanbulu da se nigdje, ali bas nigdje ne moze pusiti. morao sam proci pasosku kontrolu da bi zapalio cigaretu. kao off-on pusac vec 14 godina ja moram reci da sam iskreno za zabranu pusenja na javnim mjestima jer ne vidim razloga sto bi se normalan svijet trovao ako sam ja vec budala pa sebi zivot unistavam. u svedskoj je pusenje po kafanama zabranjeno prije par godina i za mene je to bilo sjajno. prije sam znao dvije kutije sprziti bez problema, ali se nakon uvoda zabrane insan zaista zapita, pusi li se meni ova cigara kad zna da mora napolje gdje minus, puse i kisa pada.ThunderbirD wrote:Da li je tačno, da od prošle godine ni u Turskoj nema pušenja na javnim mjestima![]()
S obzirom koliko dime i čade, ako je tako, respect
- seln
#142 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
More. Ima li kahva?jazzer wrote:Znajuci koliko se kod nas postoju zakoni ja sam siguran da cemo
na pepeljare.
Seln, hocemo li po jednu?
- seln
#143 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
Ma, znam ja to...brani se ono sto im ne smeta.mIRCerka wrote:Evo jedan prijedlog. Suti 2 dana, nemoj postirati ovdje, pusti nepusace da se raskalase, i onda uporedi sa njihovim pisanjem na QFest temi i odbrani demokratije, ljudskih prava lalalala pa ces i ti ko i ja reci MATER MU KO UPALI SVJETLOseln wrote:Koliko vidim, vecini nepusaca ovdje nije ni stalo da se nadje rjesenje, vec da se ukine pusenje, sto bi pokazalo kako su oni bili u pravu.
Ili, posto mi ne ceifamo, ukinomo ceif drugima.i donese "demokratiju"
Ja sam uvijek mislio da je tolerancija akceptiranje onoga sto ti bode oci...ali vidimo da ima vehabija kud god se okrenes.
- jazzer
#144 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
Naravno. Dok dva puta ne napunimo pepeljaru nema mijenjanja kafaneseln wrote:More. Ima li kahva?jazzer wrote:Znajuci koliko se kod nas postoju zakoni ja sam siguran da cemo
na pepeljare.
Seln, hocemo li po jednu?
-
vratnik
#145 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
Mogu ja malo Seln?callmethebreeeze wrote:ja nisam mogao vjerovati kada sam nedavno bio na aerodromu u istanbulu da se nigdje, ali bas nigdje ne moze pusiti. morao sam proci pasosku kontrolu da bi zapalio cigaretu. kao off-on pusac vec 14 godina ja moram reci da sam iskreno za zabranu pusenja na javnim mjestima jer ne vidim razloga sto bi se normalan svijet trovao ako sam ja vec budala pa sebi zivot unistavam. u svedskoj je pusenje po kafanama zabranjeno prije par godina i za mene je to bilo sjajno. prije sam znao dvije kutije sprziti bez problema, ali se nakon uvoda zabrane insan zaista zapita, pusi li se meni ova cigara kad zna da mora napolje gdje minus, puse i kisa pada.ThunderbirD wrote:Da li je tačno, da od prošle godine ni u Turskoj nema pušenja na javnim mjestima![]()
Kakav si ti pusac kad si za zabranu? Evo recimo ja sam vozac, svjestan sam da moj dizel pravo truje djecu, ali mi ne pada na pamet da prestanem voziti auto. jest da je malo bezveze, ali sta cu.
Ja bih da sam u Svedskoj prestao pusiti radi cijene (how much aktuelno?). I da se ponovim: ja kad idem u kafanu idem na svoju odgovornost. I dim cigareta nekako preistaje uz sve to.
- Mahalac
#146 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
I ne vidim sta bi se tu jos moglo dodati, samo treba biti posten a ne licemjer i to priznati.callmethebreeeze wrote:ja nisam mogao vjerovati kada sam nedavno bio na aerodromu u istanbulu da se nigdje, ali bas nigdje ne moze pusiti. morao sam proci pasosku kontrolu da bi zapalio cigaretu. kao off-on pusac vec 14 godina ja moram reci da sam iskreno za zabranu pusenja na javnim mjestima jer ne vidim razloga sto bi se normalan svijet trovao ako sam ja vec budala pa sebi zivot unistavam. u svedskoj je pusenje po kafanama zabranjeno prije par godina i za mene je to bilo sjajno. prije sam znao dvije kutije sprziti bez problema, ali se nakon uvoda zabrane insan zaista zapita, pusi li se meni ova cigara kad zna da mora napolje gdje minus, puse i kisa pada.ThunderbirD wrote:Da li je tačno, da od prošle godine ni u Turskoj nema pušenja na javnim mjestima![]()
Jos bih dodao na cijenu duhana pa najmanje 2KM na kutiju od cega bih isplacivao regres penzionerima
Last edited by Mahalac on 21/01/2009 15:39, edited 1 time in total.
-
vratnik
#147 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
ma nista ja.
(nek' u Njemackoj to rade, svakako su sve ostalo sredili, ja mislim da je nama rano za velike korake)
(nek' u Njemackoj to rade, svakako su sve ostalo sredili, ja mislim da je nama rano za velike korake)
- seln
#148 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
Blagodarim.vratnik wrote:Mogu ja malo Seln?callmethebreeeze wrote:ja nisam mogao vjerovati kada sam nedavno bio na aerodromu u istanbulu da se nigdje, ali bas nigdje ne moze pusiti. morao sam proci pasosku kontrolu da bi zapalio cigaretu. kao off-on pusac vec 14 godina ja moram reci da sam iskreno za zabranu pusenja na javnim mjestima jer ne vidim razloga sto bi se normalan svijet trovao ako sam ja vec budala pa sebi zivot unistavam. u svedskoj je pusenje po kafanama zabranjeno prije par godina i za mene je to bilo sjajno. prije sam znao dvije kutije sprziti bez problema, ali se nakon uvoda zabrane insan zaista zapita, pusi li se meni ova cigara kad zna da mora napolje gdje minus, puse i kisa pada.ThunderbirD wrote:Da li je tačno, da od prošle godine ni u Turskoj nema pušenja na javnim mjestima![]()
Kakav si ti pusac kad si za zabranu? Evo recimo ja sam vozac, svjestan sam da moj dizel pravo truje djecu, ali mi ne pada na pamet da prestanem voziti auto. jest da je malo bezveze, ali sta cu.
Ja bih da sam u Svedskoj prestao pusiti radi cijene (how much aktuelno?). I da se ponovim: ja kad idem u kafanu idem na svoju odgovornost. I dim cigareta nekako preistaje uz sve to.
- Op3r4t0r
#149 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
Apsolutno za zabranu!!!
Ja bi svakog pusaca istjerao na minus 30 pa nek pusi ako mu se pusi, a normalan narod nek uziva bez nepozeljnog trovanja
Ja bi svakog pusaca istjerao na minus 30 pa nek pusi ako mu se pusi, a normalan narod nek uziva bez nepozeljnog trovanja
- seln
#150 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
Ja bih takve kao tebe turio u topovsku cijev...onda ti ne bi trebao nikakav zrak.Op3r4t0r wrote:Apsolutno za zabranu!!!