Talibani zabranili školovanje žena

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
giordania

#126 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by giordania »

to sam ja wrote:
Ne mi smo svi ovdje idioti i bas nas briga za sve...jedino si se ti zabrinula... :zjev:
Hm,previse ste se zabrinuli, stvarno.Razglabanje o tome ko ce je "preuzeti" ako se njenom muzu nesto desi nije zabrinutost nego licemjerno ismijavanje.Toliko jer je ionak off topic.
to sam ja

#127 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by to sam ja »

giordania wrote:
to sam ja wrote:
Ne mi smo svi ovdje idioti i bas nas briga za sve...jedino si se ti zabrinula... :zjev:
Hm,previse ste se zabrinuli, stvarno.Razglabanje o tome ko ce je "preuzeti" ako se njenom muzu nesto desi nije zabrinutost nego licemjerno ismijavanje.Toliko jer je ionak off topic.
Curo draga, ne zelim vise s tobom o ovome raspravljati...imas problem???...glasaj!
Tschuss ;-)
zonbirile

#128 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by zonbirile »

to sam ja wrote:
giordania wrote:
to sam ja wrote:
Curo draga, ne zelim vise s tobom o ovome raspravljati...imas problem???...glasaj!
Tschuss ;-)[/quote

majke ti ,a šta bi trebali.Ne znam šta je tebi problem,prvo braniš pravo na izbor,sada se brineš.Nije ni čudo zabrana čkolovanja,šta će im škola,ako muž ima brata.
giordania

#129 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by giordania »

to sam ja wrote:
giordania wrote:
to sam ja wrote:
Tschuss ;-)
:shock:
A do sad si se raspravljala? :shock:
Otvorite teme o kojima ni sami nemate bog zna sta reci.Hajd samo nek se broji kao tema :run:
zonbirile

#130 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by zonbirile »

šta se ima raspravljati,daj ton,pođi sa diskusijom,ljudi bez riječi.Odron
to sam ja

#131 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by to sam ja »

@giordania
Nije mi bilo mrsko izdvojiti sve tvoje postove na ovu temu...pa valjda ces sama skontati

Talibani i vehabije su trenutno najveci problem ove drzave :roll: Kako da ne :-)

I zasto da se reis oglasava zbog ovakvih i slicnih nebuloza?Ako je njihova drzava reagovala time sto su izjavili da ce ekstremisti platiti zato sto ne postuju zakone te drzave,sta reis ima s tim?Da im pokaze kako je njihova nakaradna interpretacija Islama ozbiljno shvacena u svijetu?

Kako pojedini forumasi vole ismijavati druge,to je prosto nevjerovatno.Dnevna potreba,takoreci,izrugivati se talibanima,vehabijama,palestincima,arapima,muslimanima.......
Da nisam iz Bosne,pomislila bih da je ta drzava najnaprednija i najuredjenija na svijetu :roll:
Bez neskolovanih,bez primitivaca,bez nasilja,bez poligamije.....sve med i mlijeko.
Zena je odlucila tako i ako ona zeli da svoj zivot provede na taj nacin,ne znam sta vas toliko smeta i smjesno vam je?
Da ne bude zabune,neprihvatljivo je i za moj pojam,ali svako ima pravo da zivi kako hoce,i ne treba se nekome smijati zbog toga.Da je u pitanju neka evropljanka,samo bi odmahnuli rukom uz komentar :"slobodan svijet,sta ces"
Koliko je samo slucajeva gdje dolazi do prevare u braku bas sa blizim clanovima porodice?Je li to ok?
I da,sigurna sam da su mnogi od vas gledali reportazu o nekom starom dedi iz Bosne(ne sjecam se imana sela) koji je ozenio dvije sestre,koje s njim zive sasvim normalno.Ali nema toga kod nas,mi smo daleko ispred palestinaca i ostalih "nazadnih nacija" :roll:
off topic,talibani su u pitanju.

Ma u tome smo najjaci.
A ja idalje ne vidim zasto se smijati nekome zbog toga sto zivi svoj zivot kako zeli??????
Evo,zene ovih talibana vjerovatno nemaju nikakav izbor u svom zivotu.Ukinuli im skolovanje.To je za svaku osudu jer te zene nisu u mogucnosti nista promjeniti.
Ali zasto se smijati ovoj iz Palestine koja svjesno i dobrovoljno(bar se nadam) uredjuje svoj zivot kako hoce?

Naravno da branim pravo na izbor.Bar sto se tice zivota doticne osobe koju ste spomenuli.Njen zivot,njena stvar.Uopste mi nije ni smijesno ni zalosno.Osim,ponavljam,u slucaju da to nije bila njena volja.

Pojasni mi ovo boldirano.Gdje je to drzavna politika da se zabrani zenama skolovanje?Ili masovna pojava,ako izuzmemo talibane?

Ja ne znam da li se iko od vas ono iskreno zabrinuo za tu zenu sa djecom,pomislio mozda kroz kakav pakao prolazi i ima li sta da jede?Nego cemo samo ovako razglabati o njenim privatnim stvarima,za koga se udala,kako,zbog cega.....Znate li kako je njenim roditeljima?
madner

#132 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by madner »

Dakle nista novo talibani nastavljaju svoj pohod na ljudski razum i poneko to brani pozivom na toleraniciju.
zonbirile

#133 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by zonbirile »

madner wrote:Dakle nista novo talibani nastavljaju svoj pohod na ljudski razum i poneko to brani pozivom na toleraniciju.

skontače za par vijekova,i opet će biti krivi drugi.
to sam ja

#134 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by to sam ja »

a da ne govorim o tome kako sama sebe oporgava
giordania

#135 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by giordania »

to sam ja wrote:a da ne govorim o tome kako sama sebe oporgava
Vidim nisi skontala da je @zonbirile mislio na talibane,ne na mene :)

Drugo,sta ti nije jasno iz toga sto si boldirala?
Da se na svakoj temi talibani i vehabije predstavljaju kao najveci problem u nasoj drzavi?Ili da je pravo na izbor osnovno ljudsko pravo,koje talibani uskracuju svojim zenama?Ili da nije lijepo ismijavati neciji licni izbor,bilo da je u pitanju udaja ili bilo sta drugo?
Posto sam jasno rekla da je pravo na izbor osnovno pravo svakog covjeka,time branim i izbor nekoga ko ce nositi dugu bradu i sebe nazivati vehabijom,zenu koja ce se preudati za brata svog bivseg muza itd.....
Sad mi molim te pojasni,gdje sam ja to samu sebe opovrgavala,posto meni iz ovog boldiranog nije vidljivo.
giordania

#136 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by giordania »

madner wrote:Dakle nista novo talibani nastavljaju svoj pohod na ljudski razum i poneko to brani pozivom na toleraniciju.
Koji crni poziv na toleranciju?Gdje si ti to procitao?Branim osnovno ljudsko pravo,pravo na izbor.Vise nego jasno iz postova.
to sam ja

#137 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by to sam ja »

giordania wrote:

Da se na svakoj temi talibani i vehabije predstavljaju kao najveci problem u nasoj drzavi?Ili da je pravo na izbor osnovno ljudsko pravo,koje talibani uskracuju svojim zenama?Ili da nije lijepo ismijavati neciji licni izbor,bilo da je u pitanju udaja ili bilo sta drugo?
Posto sam jasno rekla da je pravo na izbor osnovno pravo svakog covjeka,time branim i izbor nekoga ko ce nositi dugu bradu i sebe nazivati vehabijom,zenu koja ce se preudati za brata svog bivseg muza itd.....
Sad mi molim te pojasni,gdje sam ja to samu sebe opovrgavala,posto meni iz ovog boldiranog nije vidljivo.
Ja nisam zonbrilu citirala ..ako TI nisi skontala :D

A sto se ostatka tice..nemam fakat vise zivaca raspravljat se s tobom...ako nisi skontala gdje se oporgavas tvoj problem ( a ako sam ja kojim slucajem tebe krivo shvatila...oprosti molim te... nije bilo namjerno) dovidjenja...prijatno
madner

#138 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by madner »

giordania wrote:
Koji crni poziv na toleranciju?Gdje si ti to procitao?Branim osnovno ljudsko pravo,pravo na izbor.Vise nego jasno iz postova.
Branis tudje pravo da oduzme drugima pravo na izbor time sto se pozivas na pravo na izbor. Pravo na izbor nije neograniceno.
Granica je jasna, radi sto hoces dok ne tangiras druge. Nametanje normi itekako tangira druge.

Vehabije same po sebi imaju pravo da budu sto jesu, ali nemaju pravo da druge tjeraju.
giordania

#139 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by giordania »

to sam ja wrote:
giordania wrote:

Ja nisam zonbrilu citirala ..ako TI nisi skontala :D

A sto se ostatka tice..nemam fakat vise zivaca raspravljat se s tobom...ako nisi skontala gdje se oporgavas tvoj problem ( a ako sam ja kojim slucajem tebe krivo shvatila...oprosti molim te... nije bilo namjerno) dovidjenja...prijatno
Bit ce da je ovo :)
U sustini se svi slazemo da je neljudski to sto su talibani zabranili skolovanje zenama.Nigdje ne opovrgavam svoje stavove,to sam jasno napisala u proslom postu.Hvala,prijatno.
kijameta

#140 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by kijameta »

The Silent Man wrote:To Sam Ja , vidis i znas da to (kao i ostalo sto rade talibani) nema veze sa islamom.
Pogotovo nema veze sa BiH i Bosnjacima (na sta ciljas vidim)

I pitas gdje je tu islamofobija?
Eto je jarane u tvom postu!
Itekako ima veze sa Bosnom o Bosnjacima i sa onom gluposcu o nepostojecem 'bosanskom islamu'. Islam je samo jedan i pakistanski talibani ga praktikuju. U Bosni je skolovanje zena pocelo sa slabljenjem islama poslije 1945 a prije toga zene u Bosni nisu isle u skolu.Koliko nasih nena i majki je neskolovano. U danasnje doba pola djevojki iz istocne Bosne je neskolovano ili ima plafon osnovnu.Sarajevo sa razglednica iz pocetka 20 stoljeca izgleda kao Kabul i skolovanje zena je bilo na tom nivou.To je presjekao socijalizam i prisilna sekularizacija. Sada sa jacanjem islama kod nas mozemo ocekivati retrogradni proces,vracenje islamu i zabranu skolovanju zena(osim bogataskih).
Dobar dan Kabul ili bolje receno Kandahar(Kabul ce biti 'Evropa' za nas).
weed

#141 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by weed »

Ma, to mi radi... da i mi muski sjednemo malo u direktorske fotelje! :mrgreen:

Ko zenama u BiH oduzme pravo na skolovanje, ima pivu od mene! :lol:
pustopoljina

#142 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by pustopoljina »

ko zenama oduzme pravo na skolovanje u BiH -oduzece i tebi pivu ispred nosa :D
Ccccosmopolita

#143 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by Ccccosmopolita »

sheilak wrote:Ta zabrana se kosi sa Islamom. Znaci li to da talibani nisu muslimani? Oni su tipican primjer onoga sto musliman ne bi trebao biti jer je Islam vjera znanja, ucenja, napretka, spoznaje i pokornosti, ali samo Bogu.
Sa strane gledano,nesporazum postoji kod samih vernika muslimana tj.od razlicitih tumacenja jednog te istog.
Interesantno je to da i jedni i drugi se smatraju pravim muslimanima..a njihovo tumacenje vere se kosi.
A iz ovoga sto si napisala da je islam vera znanja,ucenja ,napretka,spoznaje i pokornosti ALI samo Bogu..ne znam,mozda te nisam dobro razumela..ako si mislila o ucenju o Bogu ili ucenje Kurana,onda po tome drugo obrazovanje nije ni potrebno.
A o samoj zabrani skolovanja zena bilo gde na svetu..zaista nema sam,nemam komentar.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#144 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by Latina »

madner wrote:Zato sto svaka opcija nije jednaka, ima boljih i gorih.

Treba teziti boljim i smijat se losijim.
Ma nemoj ? Da je ova tracaonica u bilo kom drugom kontekstu ( a ne u kontekstu onoga o cemu smo diskutovali 3 sedmice ) mozda bih i sama iskazala cudjenje u vezi s njenim brakom. Ali ovako je to nemoralno, neeticki, neljudski. Zena je trazila da joj se pomogne da se sa djecom izvuce iz pakla Gaze, a ti nemas pametnijeg posla nego raspredati o tome ko joj je drugi muz. Blago onoj koju prisilis da se za tebe uda. Usrecice se. :roll:
Daj ba covjece, spusti se na Planetu Zemlju vise. Ova tema me zainteresovala kad je otvorena i popricala sam s covjekom iz tih krajeva. On kaze da je istina da Talibani zatvaraju skole, ali isto tako kaze da je to sve rezultat dugogodisnje politike ( jos od doba sukoba sa tada Sovjetskim Savezom ) i da su u sve to duboko umjesani stranci, kojima takva situacija odgovara. Ako laze on, lazem i ja. I na Netu postoje informacije o tome.

Ako imas problem s ovim ljudima, sto se ne aktiviras u Maoci ( Gornjoj/Donjoj, whatever ). Makar neke koristi od tvoje "evropejstine" koja za osnovnu premisu ima tvoj otpor prema svemu sto je islamsko. Situacija se drasticno mijenja kad su u pitanju homoseksualci, tu prestajes biti "europejac". U sustini uglavnom ispoljavas predrasude u kombinaciji sa mediokritetstvom. Bljak.

@giordania, potpuno si u pravu. :wink:
zonbirile

#145 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by zonbirile »

Latina wrote:

Ma nemoj ? Da je ova tracaonica u bilo kom drugom kontekstu ( a ne u kontekstu onoga o cemu smo diskutovali 3 sedmice ) mozda bih i sama iskazala cudjenje u vezi s njenim brakom. Ali ovako je to nemoralno, neeticki, neljudski. Zena je trazila da joj se pomogne da se sa djecom izvuce iz pakla Gaze, a ti nemas pametnijeg posla nego raspredati o tome ko joj je drugi muz. Blago onoj koju prisilis da se za tebe uda. Usrecice se. :roll:
Daj ba covjece, spusti se na Planetu Zemlju vise. Ova tema me zainteresovala kad je otvorena i popricala sam s covjekom iz tih krajeva. On kaze da je istina da Talibani zatvaraju skole, ali isto tako kaze da je to sve rezultat dugogodisnje politike ( jos od doba sukoba sa tada Sovjetskim Savezom ) i da su u sve to duboko umjesani stranci, kojima takva situacija odgovara. Ako laze on, lazem i ja. I na Netu postoje informacije o tome.

Ako imas problem s ovim ljudima, sto se ne aktiviras u Maoci ( Gornjoj/Donjoj, whatever ). Makar neke koristi od tvoje "evropejstine" koja za osnovnu premisu ima tvoj otpor prema svemu sto je islamsko. Situacija se drasticno mijenja kad su u pitanju homoseksualci, tu prestajes biti "europejac". U sustini uglavnom ispoljavas predrasude u kombinaciji sa mediokritetstvom. Bljak.

nije problem u ženi i njenoj sudbini i izlasku iz Gaze,ne obrći tezu.Problem je agencijska vijest,prilog na FTV.Pa valjda je jasno,evo ponavljam stalno,forumaši niti mogu pomoći ni odmoći ni po pitanju ove naše sugrađanke,ni po nekom drugom.
To što su stranci involirani,ne mjenja činjenično stanje,pokazuje samo da lokalci nisu u stanju se tome odupreti.Ako Maoču spominješ u kontekstu vehabija,onda je sada valjda jasno što je protest bio pri kraju krvavog pira i slabog odziva.Jadni aktivisti,politički neupučeni,bojali se divljanja vehabija,a ovi dobili poruku iz S.A.-ne kenjaj kvake oko Palestinaca,držite se parova i pedera.Pa poslalili su i vehabije svoju poruku "čuvarima"islama u bošnjaka i Bosne-pamet u glavu i dolare u ruke.
atom62

#146 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by atom62 »

Sretan sam zbog razvoja u Pakistanu i to je za sarajevske talibane samo jos veci podsticaj da istraju na svom put! Azira samo naprijed!
madner

#147 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by madner »

Latina wrote:

Ne zivim u zemlji gdje je normalno prisilvno se zeniti ili udavati. :roll:
Pogledaj temu, nije o zeni iz Gaze. Ona je samo spomenuta usput, kao jos jedan svijetli primjer naprednog drustvenog ustrojenja.
Latina wrote:

Pa istina je da su stranci umjesani, kao protivteza ateistickom komunizmu (da ne zaboravimo da je prije ulaska Crvene Armije u Afganistan doslo do puca pro - komunisticki nastrojenih oficira kao povod) odlucilo se financirati i oskrbiti medrese u Pakistanu. Nije ih niko natjerao da promjene ideologiju, nije ih niko uputio na krivi put, samo su im dali mogucnost da se iskazu.
Stranci "su krivi" utoliko sto su iskoristili nadasve napredno ucenje iz tih medresa u svoje svrhe.

Nemam jos problema, ali ako bude po receptu Afganistana, oni ce postati problem ove zemlje.
to sam ja

#148 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by to sam ja »

Dakle, da opet ne dodje do nesporazuma, vas dvije (Latina i Giordania) ste misljenja kako ovo sto se desava s Talibanima i zabranom skolovanja zena apsolutno nema nikakve veze s nama... isto tako kako se reis nema potrebe ocitovati po tom pitanju, jer se to njega ne tice..jer je njihovo ucenje islama citiram : "nakaradno" (doduse ima on stvarno precih stvari..politika zemlje recimo...hebo to sto neko u ime islama sprovodi „spaljivanje vjestica“...to se njega, a i nas ne tice) samo sto ce neki ekstremisti (a njih ima u BiH.., i to u sve vecem broju,... to svi znamo) jedva docekati njegovu inertnost po ovom pitanju... Al' nema veze...to se nas ne tice!

I ja se opet duboko izvinjavam ako sam sta krivo shvatila!
zonbirile

#149 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by zonbirile »

koja mizerija,ali eto sada organizatori Queer festivala,neka doniraju koju paru,obavezno u dolarima,i vehabije će biti na obezbjeđenju festivala.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#150 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by Latina »

madner wrote:
Ne zivim u zemlji gdje je normalno prisilvno se zeniti ili udavati. :roll:
Dakle tvoje izvrtanje teza NEMA GRANICA. Nisam ti rekla da zivis u zemlji u kojoj se prisilno zeni ili udaje, rekla sam da mislim da bi ti sa takvim stavovima koji vriste od predrasuda, nekoga mogao ozeniti samo pod prisilom. Lobotomija je takodje opcija.
Pogledaj temu, nije o zeni iz Gaze. Ona je samo spomenuta usput, kao jos jedan svijetli primjer naprednog drustvenog ustrojenja.

A sta ti imas s tim, osim sto pokusavas istaci samog sebe ? :roll:

Nemam jos problema, ali ako bude po receptu Afganistana, oni ce postati problem ove zemlje.
Da politicari nisu korumpirani koliko su korumpirani, taj problem ne bi postojao. Dok god je stanje na politickoj sceni ovakvo kakvo jeste, javljace se ovakve "alternative". Vi ste ih doveli na vlast, vi ih drzite na vlasti. - Trazili ste. - Gledajte.
Post Reply