Titule i nivo plata
Moderator: anex
- bubavi1
#126 Re: Titule i nivo plata
niposto, ne smeta mi apsolutno ne smeta. Ti sada mjesas medicinu i vojsku. Jesili ti ikad cuo da neko u gradjevini zove inzinjera Diplomirani Inzinjere XX? Ja licno nisam, pa nisam nikad zvao nekog doktora po tituli vec po Gospodine XXX, jer je to tako, titula mu je samo na vratima da znas koga trazis i to je sve. Ali opet kazem, kako je ko navikao na to...
-
Biznis
#127 Re: Titule i nivo plata
isti nivo usluge se odnosi i na isti nivo strucnosti. isao si vjerovatno u ordinaciju dekanese stomatologije ili bivseg dekana. njihova strucnost je jednaka strucnosti kolega sa zapada. benjamin djulbegovic radi u kancer centru na floridi, ognjen vodi edukacioni centar mayo klinike-obojica zavrsili medicinu u sarajevu i radili ovdje. katarskog emira lijeci ljekar iz tuzle. profesorica epidemiologije i statistike na medicinskom fakultetu u sarajevu predaje ovdje, u italiji i u kuvajtu. nedzad mulabegovic u svojoj kancelariji ima titule jednog od 500 najvaznijih naucnika za 2000 godinu, doktora medicine sa cambridge univerziteta. jasenko karamehic je napisao knjigu koja se koristi kao literatura u americi i radio je u eu i americi jednako. zulfo godinjak je radio u autraliji isto sto i radi ovdje-ginekolog. svi su zavrsili medicinski fakultet u sarajevu. ove godine je bio kongres naucnika iz bih i dijaspore gdje si mogao vidjeti doktore koji su tu titulu stekli ovdje i rade u praksi u visokorazvijenim zemljama.bubavi1 wrote:Bas tako, sa istim nivoom usluge, razlika je u cijeni a ne u strucnosti. Medjutim problem nije tu, vec kao navedeno o titulima, zasto su titule toliko vazne nasim strucnjacima?Biznis wrote:I neki ljudi izvana se lijece ovdje. Bubavi je npr dosao ovdje da popravi zube jer ima isti nivo usluge kao u Francuskoj ali mu je ovdje puno jeftinije.
zasto su titule vazne ne mozes generalisati. rijec je o tome kako se stvari poimaju. vjerovatno ima egomanijaka koji vole cuti titulu ispred svog imena. kad se uclanjujes u british airway executive club na pristupnici stoji kako da te zovu Mr Miss Mrs Dr.iste skracenice se koriste svuda u svijetu i normalno je doktora zvati doktor.
pitanje za tebe: kako ti zoves covjeka koji te lijeci u Francuskoj? Da odes u bolnicu u Fra kako bi se obrati ljekaru, kojom titulom?
-
julisiz es grant
#128 Re: Titule i nivo plata
Znači sve je do navika i običaja. To su kulturološke razlike i fenomeni, specifični za svaku državu i o tome nema smisla raspravljati.
- bubavi1
#129 Re: Titule i nivo plata
Pa sad sam rekao, u Francuskoj nije sistematicno da se zove jednog doktora titulom vec Gospodine taj ili taj. Eh sad kad je Notar ili Advokat u pitanju onda se tu koristi titula, to je sve do navike ili kulture.
Opet kazem, mene je na neki nacin zbunilo kad zene koje skupa svaki dan rade, medjusobno se zovu titulom, neznam, nisam navikao na to!
Meni bi licno smetalo da me neko zove titulom.
Opet kazem, mene je na neki nacin zbunilo kad zene koje skupa svaki dan rade, medjusobno se zovu titulom, neznam, nisam navikao na to!
Meni bi licno smetalo da me neko zove titulom.
-
Biznis
#130 Re: Titule i nivo plata
To je pitanje kulture. LJekari iz Francuske koji su radili i rade u Sarajevu obracaju se svojim kolegama sa doktor i oni se odazivaju kad ih se zovne doktorom. Postoji drustvo koje okuplja ljekare iz bh i francuske i predsjednik je psihijatar iz grenobla koji nije primjetio nista cudno u tome da se njemu obracaju sa dr i on se drugima obraca koristeci titule.
a ordinacija u kojoj si bio drzi do profesionalizma i presiraju se i titulisu pred tobom jer si im pacijent. kad tebe nema i kad je atmosfera neformalna velike su sanse da su na ti i da se zovu imenima.
profesionalni bonton nalaze da se postuju najvisi standardi komunikacije. neke od njih su persiranje i koristenje titula.
a ordinacija u kojoj si bio drzi do profesionalizma i presiraju se i titulisu pred tobom jer si im pacijent. kad tebe nema i kad je atmosfera neformalna velike su sanse da su na ti i da se zovu imenima.
profesionalni bonton nalaze da se postuju najvisi standardi komunikacije. neke od njih su persiranje i koristenje titula.
-
julisiz es grant
#131 Re: Titule i nivo plata
Tako je. Tako sam nešto i ja već rekao. To je samo stvar profesionalizma, kulture i bontona.Biznis wrote:To je pitanje kulture. LJekari iz Francuske koji su radili i rade u Sarajevu obracaju se svojim kolegama sa doktor i oni se odazivaju kad ih se zovne doktorom. Postoji drustvo koje okuplja ljekare iz bh i francuske i predsjednik je psihijatar iz grenobla koji nije primjetio nista cudno u tome da se njemu obracaju sa dr i on se drugima obraca koristeci titule.
- to sam ja
#132 Re: Titule i nivo plata
bubavi1 wrote:Bas tako, sa istim nivoom usluge, razlika je u cijeni a ne u strucnosti. Medjutim problem nije tu, vec kao navedeno o titulima, zasto su titule toliko vazne nasim strucnjacima?Biznis wrote:I neki ljudi izvana se lijece ovdje. Bubavi je npr dosao ovdje da popravi zube jer ima isti nivo usluge kao u Francuskoj ali mu je ovdje puno jeftinije.
Pa nebile vazne..oderes, da prostis, guzove dok zavrsis fakultet, pa magisteriji, pa doktorat...meni je sasvim uredu da onda ljudi naglasavaju svoje titule (ok ono stavljanje titula na vrata mi je smijesno)
A cini mi se (nisam sigurna) da vani magisteria nema..tj. da odmah poslije fakulteta mozes doktorat upisati
- bubavi1
#133 Re: Titule i nivo plata
Ok ok jasno...
- bubavi1
#134 Re: Titule i nivo plata
Da posle tih 6 godina medicine, upisujes doktorat, ili specijalizaciju.to sam ja wrote:bubavi1 wrote:Bas tako, sa istim nivoom usluge, razlika je u cijeni a ne u strucnosti. Medjutim problem nije tu, vec kao navedeno o titulima, zasto su titule toliko vazne nasim strucnjacima?Biznis wrote:I neki ljudi izvana se lijece ovdje. Bubavi je npr dosao ovdje da popravi zube jer ima isti nivo usluge kao u Francuskoj ali mu je ovdje puno jeftinije.
Pa nebile vazne..oderes, da prostis, guzove dok zavrsis fakultet, pa magisteriji, pa doktorat...meni je sasvim uredu da onda ljudi naglasavaju svoje titule (ok ono stavljanje titula na vrata mi je smijesno)
A cini mi se (nisam sigurna) da vani magisteria nema..tj. da odmah poslije fakulteta mozes doktorat upisati
Za ostale domene, kao ekonomija, ide 3 za bacc. pa posle jos 2god za Master, pa tek doktorat.
- scooter21ba
#135 Re: Titule i nivo plata
sto ja zakuha ovo sinoc
a najveci laik medju vama
a najveci laik medju vama
-
Biznis
#136 Re: Titule i nivo plata
Cudno je da John Hopkins, Yale, Cambridge, Stanford imaju postdiplomske studije za medicinu
http://med.stanford.edu/ms/
btw, specijalizacija i postdiplomski studij se bitno razlikuju. specijalizacija je strucno usavrsavanje u odredjenom polju, postdiplomski studij je naucno usavrsavanje. specijalista interne medicine ne mora nista znati o osnovama i metodologiji naucnoistrazivackog rada niti doktor nauka koji predaje na predmetu histologija ne mora nista znati o koristenju defibrilatora ili inzulinske pumpe. naucno i strucno nisu isto, ni ovdje niti bilo gdje u svijetu.
osnovna namjera postdiplomskog studija jeste da polaznike nauci kako da se samostalno bave naucnoistrazivackim radom. pogledajte biografije vecine velikih i priznatih ljekara i naci cete postdiplomski studij kao dio edukacije. doktoralne studije su u neiim drzavama podijeljene na 1 plus 4. nakon prve godine se stice titula magistra, nakon pete titula doktora nauka.
http://med.stanford.edu/ms/
btw, specijalizacija i postdiplomski studij se bitno razlikuju. specijalizacija je strucno usavrsavanje u odredjenom polju, postdiplomski studij je naucno usavrsavanje. specijalista interne medicine ne mora nista znati o osnovama i metodologiji naucnoistrazivackog rada niti doktor nauka koji predaje na predmetu histologija ne mora nista znati o koristenju defibrilatora ili inzulinske pumpe. naucno i strucno nisu isto, ni ovdje niti bilo gdje u svijetu.
osnovna namjera postdiplomskog studija jeste da polaznike nauci kako da se samostalno bave naucnoistrazivackim radom. pogledajte biografije vecine velikih i priznatih ljekara i naci cete postdiplomski studij kao dio edukacije. doktoralne studije su u neiim drzavama podijeljene na 1 plus 4. nakon prve godine se stice titula magistra, nakon pete titula doktora nauka.
- lys
#137 Re: Titule i nivo plata
Bubavi, sve u svemu, barem sto se medicine tice, nema nikakve razlike izmedju Francuske i Bosne. I u Francuskoj oslovljavaju sa Dr. ljekara opste prakse i profesora koji vodi neki od najvecih instituta, a izmedju njih ima nekih 12 nivoa.
E sad, u Francuskoj niko ne stavlja titulu na vrata (osim ako nema ordinaciju u stanu), jednostavno tako se na radi. Radila sam sa covjekom koji je razvrsio ENA-u, advokat i usput ima (pravi) doktorat iz filozofije i svi smo ga zvali po imenu. U istoj firmi direktor u Portugalu ima 4-godisnji ekonomski fakultet i svi ga oslovljavaju sa "Doktor", u Italiji sve sami Doktori a boga pitaj sta i jesu li sta zavrsili. Jednog Njemca oslovljavam sa Dr. jer covjek stvarno ima doktorat i to mu pise i u licnim ispravama.
Sve u svemu zavisno od zemlje, od tradicije, a vrlo cesto bude po onoj narodnoj "Ti meni AGA, ja tebi BEZE, a znamo koja smo govna"
E sad, u Francuskoj niko ne stavlja titulu na vrata (osim ako nema ordinaciju u stanu), jednostavno tako se na radi. Radila sam sa covjekom koji je razvrsio ENA-u, advokat i usput ima (pravi) doktorat iz filozofije i svi smo ga zvali po imenu. U istoj firmi direktor u Portugalu ima 4-godisnji ekonomski fakultet i svi ga oslovljavaju sa "Doktor", u Italiji sve sami Doktori a boga pitaj sta i jesu li sta zavrsili. Jednog Njemca oslovljavam sa Dr. jer covjek stvarno ima doktorat i to mu pise i u licnim ispravama.
Sve u svemu zavisno od zemlje, od tradicije, a vrlo cesto bude po onoj narodnoj "Ti meni AGA, ja tebi BEZE, a znamo koja smo govna"
- bubavi1
#138 Re: Titule i nivo plata
Bravo...lys wrote:Bubavi, sve u svemu, barem sto se medicine tice, nema nikakve razlike izmedju Francuske i Bosne. I u Francuskoj oslovljavaju sa Dr. ljekara opste prakse i profesora koji vodi neki od najvecih instituta, a izmedju njih ima nekih 12 nivoa.
-
Lesli Eldridž
#139 Re: Titule i nivo plata
Prije desetak godina sam vidio diplomu gdje piše samo physician. Ako se dobro sjećam izdata 1978.julisiz es grant wrote:Problem prave jedino Lesli i pokretač teme. Lesli će ti kad se vrati reći da je to nelegalna diploma nelegalnog univerziteta i da su to izmislili Ameri da bi opravdali svoje imperijalističke ciljeve, a mi ih u tome slijedimoBiznis wrote:
titula dr medicine je pocasna titula koja se dobija zavrsavanjem medicinskog fakulteta. doktor nauka se postaje nakon odbranjenog doktorata. to je uglavnom svugdje na svijetu normalno, ne vidim u cemu je problem. u bolnici u engleskoj, americi, libiji ili gorazdu uvijek te svi zovu doktor.
i btw zvanje lijecnik-ljekar ne moze stajati na diplomi. to zvanje oznacava strucno usmjerenje i koristi se za one dr medicine koji poloze drzavni strucni ispit i rade u praksi sa pacijentima.Vidjećeš.
-
Lesli Eldridž
#140 Re: Titule i nivo plata
Evo čisto dokaz mojih tvrdnji. Tako je logično.bubavi1 wrote:slazem se sa tobom:Lesli Eldridž wrote:Pa mene tako imenuješ. Ovo je valjda konstruktivan dijalog, a ti odmah prešao na blago vrijeđanje. Nije Dr u Austriji kad se završi VII stepen. Tamo su tada Arzt ili po naški liječnik. Provjereno. A ako se narodski kaže doktor nema veze, on ne smije da se potpiše sa Dr. i da eksploatiše tu titulu, jer je to tamo krivično djelo lažnog predstavljanja i nadriljekarstva-provjereno, a kazne su žestoke, ali eto mi smo mimo svijeta i najvbolji smo. Je li tako?pustopoljina wrote:a sto ja isfrustriranA?
ti tvrdis kako se ljudi po bosni neispravno samaraju titulama-ja kazem da nije neispravno ,tj. jeste ispravnojer-osoba sa 6 godina medicinskog fakulteta i stazom-jeste dr.medicine. po diplomi. to mu je isto i austrijski kolega.
to sto francuzi kazu drugacije...ostavljam bez komentara.
samo da znas,zovem se sumiko
"En Allemagne, le docteur n'a le droit de porter son grade qu'une fois qu'il a publié sa thèse (la publication peut se faire en ligne, sur Internet, ou alors de façons plus classique, sur papier)."
===>U Njemacku doktor ima pravo da nosi svoju titulu tek kad je objavio tezu( objavljanje se moze preko interneta online, ili klasicno papirno)
"Toutefois, dans les pays de langue anglaise majoritairement, mais aussi ailleurs, tout titulaire d'un doctorat porte le titre de docteur et porte le préfixe « Dr. » "
===> Medjutim, u zemljama vecinom engleskog porijekla, kao i negdje drugo, svi koji posjeduju doktorat nose naziv Doktor s prefiksmom " Dr."
Pa ako Bosanci nose tradiciju austro hungarsku, trebali bi postivati njemacku tradicju i nositi titulu doktora tek kada objave tezu !!!! kada bi jos znali kako se sastavlja teza....
-
Lesli Eldridž
#141 Re: Titule i nivo plata
Evo još malo pojašnjenja sa wikipedie.
Doctor of Medicine (M.D. or MD, from the Latin Medicinæ Doctor meaning "Teacher of Medicine,") is a doctoral degree for physicians.
How the term MD is applied varies among countries — it is a first professional degree in some countries (e.g., USA, Canada, though training is entered after obtaining a four year undergraduate degree), while in others it is a higher doctoral academic research degree resembling a PhD (e.g., the United Kingdom, Australia).[1] In the UK and many former British colonies, the qualifying medical degree is the MBChB or MBBS ("Bachelor of Medicine and Bachelor of Surgery" – see Equivalent Degrees, below).
Znači u Evropi nije uobičajeno, a u anglo-američkom svijetu jeste, mada ponavljam da sam prije 10tak godina vidio u američkoj diplomi izraz physician.
Doctor of Medicine (M.D. or MD, from the Latin Medicinæ Doctor meaning "Teacher of Medicine,") is a doctoral degree for physicians.
How the term MD is applied varies among countries — it is a first professional degree in some countries (e.g., USA, Canada, though training is entered after obtaining a four year undergraduate degree), while in others it is a higher doctoral academic research degree resembling a PhD (e.g., the United Kingdom, Australia).[1] In the UK and many former British colonies, the qualifying medical degree is the MBChB or MBBS ("Bachelor of Medicine and Bachelor of Surgery" – see Equivalent Degrees, below).
Znači u Evropi nije uobičajeno, a u anglo-američkom svijetu jeste, mada ponavljam da sam prije 10tak godina vidio u američkoj diplomi izraz physician.
- bubavi1
#142 Re: Titule i nivo plata
Kod nas je stalo do titula tako je to, na neki nacin ponos ili mozda frustracija da ga ne mjesa sa sitnon rajom. Treba se postivati, sto se licno mene tice kada zavrsim sa MASTER-om necu traziti da me neko zove MASTERE Gospodine XXX, previse bi se osjecao ufuranim. Kad je recimo u poslovnom ukruzenju za ljekare ako im je stalo do titule ok, ali kad ta titula ga prati svugdje, to je vec pretjerano.Lesli Eldridž wrote:Evo još malo pojašnjenja sa wikipedie.
Na vratima stana, pa sto to nekoga interesuje sto si Doktor, Magistar ili sta drugo vec, isto ko da upozorava da mu se trebas posebno obracati, da si neko poseban, ugledan...ali eto. Poseban u svojoj struci i to je sve, znaci vezano s poslom a ne sa privatnim zivotom.
- JThomas
#143 Re: Titule i nivo plata
ma što neko reče, daleko najmanji problem u zdravstvu su nam titule...sveopšta korupcija, nesposobnost, javašluk, lijenost, nedostatak tehnike i sredstava...briga me za titule, neka ih zovu kako god im titra ego samo da rade kako treba.
- bubavi1
#144 Re: Titule i nivo plata
posteno receno!!!JThomas wrote:ma što neko reče, daleko najmanji problem u zdravstvu su nam titule...sveopšta korupcija, nesposobnost, javašluk, lijenost, nedostatak tehnike i sredstava...briga me za titule, neka ih zovu kako god im titra ego samo da rade kako treba.
-
Biznis
#145 Re: Titule i nivo plata
u gonjem citatu sa wilkipedie je objasnjeno da je prvi profesionalni nivo/titula u americi i kanadi M.D ili doktor medicine kja se stice naon cetiri godine studiranja na fakultetu.Lesli Eldridž wrote:Evo još malo pojašnjenja sa wikipedie.
evo i jos malo wilkipedie:
"...Upon successful completion of medical school, students are granted the title of Doctor of Medicine (M.D.) or Doctor of Osteopathic Medicine (D.O.). Upon graduation, physicians who plan to independently care for patients must complete a residency which is a supervised training period of three to seven years..."
doktor medicine je pocasna titula. doktor je izvedenica iz latinskog izraza docere i znaci onaj koji poucava. doktor ste kad vadite mastercard (u formularima nakon imena i prezimena, pola i godista pitaju za prefix Dr, Mr, Mrs, Miss), doktor ste u bolnici u gorazdu i na mayo klinici. i zakoni o zdravstvu u ovoj i svim drzavama bivse jugoslavije one koji su zavrsili medicinski fakultet imenuju doktorima.
izraz physician je najblizi izrazu ljekar i koristi se za dr medicine koji je nakon polozenog strucnog ispita nastavio rad u praksi. ili malo wilkipedie:"In North America, the title physician is now widely used in the broad sense, and applies to any legally qualified and licensed practitioner of medicine. In the United States and Canada, the term physician is used to describe those holding the degrees of Doctor of Medicine (MD), Doctor of Osteopathic Medicine (DO). It is also used to describe the holders of medical degrees from other countries when practicing in North America (in the UK and other Commonwealth countries, such degrees are typically MB BS, MB BChir etc which are are equivalent to the US MD degree)."
sto se tice nepoznanica i razlika u korstenju titule kao prvog profesionalnog nivoa opet wilkipedia i objasnjenja:"...In medicine, the first professional degree is a Bachelor of Medicine and Surgery (B.M., Ch.B.), (M.B.B.S.) or Doctor of Medicine (M.D.) and (U.S. D.O.), (Canada M.D.C.M. or MD) or Dr.med (Germany) degree depending on the country, while an advanced professional degree can be a Master of Science (e.g. Surgery), and the terminal academic research degree can be a Doctor of Medicine (non-U.S. M.D.) or a Ph.D. in a medical science (e.g. Anatomy). Because they are considered equivalent medical degrees, in the United States each state board of medicine allows those who have been granted a "bachelor of medicine" overseas the right to use the title "MD" while practicing in the United States."
-
bubi_s
#146 Re: Titule i nivo plata
halo ba ljudi jel ovo tema titule i nivo plata, misleci na to da neko ima tu titulu (odnosno diplomu za nesto sto je zavrsio) i kolika je njegova plata i kako se inace krecu plate za odredjeno zvanje i stepen strucne spreme ili je ovo tema o tome sta ko treba zavrsit da bi zvao tako i kako mu izgleda diploma....
pozz
pozz
- Dr.medicine
#147 Re: Titule i nivo plata
pa male su plate