Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Mutazilah

#126 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Mutazilah »

Očito nam iste stvari nisu jasne. Poslanik je širio vjeru i po današnjim shvatanjima njegovi hadisi su olakšavali razumjevanje objave. Ako su njegovi hadisi već imali takvu ulogu zašto nisu zapisivani u njegovo vrijeme kako bi u budućnosti svima olakšavli razumjevanje objave Kur'ana.
Odgovorio sam negacijom "onako kako je pitanje postavljeno". Kuran spominje vise primjernih pojedinaca ljudima, ne samo Muahmmeda as, no necemo valjda zbog toga sliediti sve hadise tih ljudi?
Vrlo je moguce da je neko bio bolji primjer od Muhammeda, (neki drugi Poslanik ili neko sasvim drugi). Sve u svemu ne znamo sigurno da je Muhammed imao takav status. Sve to su pretpostavke. No sve i da nije bio, to ne umanjuje njegovu ulogu i zadatak kao Poslanik, koju je izvrsio.

... A zar su poslanici bili dužni što drugo vec da jasno obznane? (16:35)
zaratustra

#127 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by zaratustra »

lerdi wrote:E ova tema me pravo interesuje :)

Zaratustra zar se tim hadisom na neki način neizjednačava Poslanik sa Allahom. Malo mi je nerealno da bi Poslanik izjavio tako nešzo.
Ponovo da naglasim, ne smatram se ništa pametnijim ni kompetentnijim od većine forumaša posebice kada je ova tema u pitanju. Dakle, iznosim svoje mišljenje, koje može i ne mora biti sasvim ispravno ili blizu toga. Smeta mi kada neko pitanjima pokušava prikazati svoje znanje a istovremeno ne želi odgovoriti ne na kontrapitanja već na pitanja koja imaju za cilj da razbistre naslov postavljene teme, ne mislim na tebe. Ja ovaj hadis nisam napisao, samo sam ga prekucao putem posta, i nije teško provjeriti njegov stepen vjerodostojnosti s obzirom da su izvori navedeni. Prije hadisa je citiran kur'anski ajet koji jasno kaže da je Božji Poslanik s.a.v.s. najbolji uzor, ko to može biti veći mufesir Kur'ana od Muhammeda a.s.?
Kur'an Časni je Objava Allaha dž.š. upućena čovječanstvu preko pečata poslanika Muhammeda s.a.v.s. Kur'an za mene nije Vesela Sveska da ga tek tako tumačim, dakle zna se kako se to radi. Sunnetom Božijeg Poslanika s.a.v.s. se detaljnije pojašnjavaju naredbe, zabrane i općenito način života jednog muslimana. Hadis najvećim dijelom upravo govori o sunnetu Božijeg Poslanika s.a.v.s., dakle kako je on živio Islam. Ako Kur'an kaže da mi je on najbolji primjer, onda je meni Muhammed s.a.v.s. najbolji primjer, baška je to koliko ja valjam ili ne valjam u tom kontekstu. Što se tiče hadisa tačno je da je to veoma složena materija, ali zato se razvila u znanost, i zbog toga ti kažem da nisam ja neko ko može donijeti ovakav ili onakav sud. Kur'an jeste Knjiga, ali nikako nije knjiga koja se može porediti sa drugim ćitabima koje su pisali ljudi, i ne znam jesi li primijetio da se svo vrijeme protežira Kuran a ne Kur'an, i to mi ne bi nimalo smetalo da dolazi od nekog ko za sebe kaže da nije musliman. S druge strane, kamo puste sreće da se prvi ja pa onda i većina muslimana na ovim prostorima pridržavamo barem jedne desetine Poslanikova s.a.v.s. sunneta.
ragib

#128 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by ragib »

Reci: "Pokoravajte se Allahu i Poslaniku!" A ako oni glave okrenu – pa, Allah, zaista, ne voli nevjernike. Ali-Imran [3:32

[2]
i pokoravajte se Allahu i Poslaniku da bi vam bila milost ukazana.

[6]
O vjernici, pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i predstavnicima vašim. A ako se u nečemu ne slažete, obratite se Allahu i Poslaniku, ako vjerujete u Allah i u onaj svijet; to vam je bolje i za vas rješenje ljepše.

Onaj ko se pokorava Poslaniku pokorava se i Allahu; a onaj ko glavu okreće – pa, Mi te nismo poslali da im čuvar budeš. En-Nisa [4:80]

Kada saznaju za nešto važno, a tiče bezbjednosti ili opasnosti, oni to razglase. A da se oni s tim obrate Poslaniku ili predstavnicima svojim, saznali bi od njih ono što žele da saznaju. A da nije Allahove dobrote prema vama i milosti Njegove, i vi biste, osim malo vas, sigurno šejtana slijedili.

[21]
i pokoravajte se Allahu i Poslaniku Njegovu, i ne prepirite se da nebiste klonuli i bez borbenog duha ostali; i budite izdržljivi, jer Allah je, zaista, na strani izdržljivih.
HomeArt

#129 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by HomeArt »

lerdi wrote:Kako da hadisi nisu nastali u vrijeme Poslanika Muhameda, tj. da ih niko tada nije zapisivao?

Pa i Kur'an nije zapisivan od jednom nito je spusten u pdf-u kako bi se moglo zakljuciti po njihovom stavu jer ispada da je poslanik k'o postar dostavio ajete a onda valjda citao novine sta li.

Arapi su upravo pocetkom objave razivili do savrsenstva tehniku memorisanja Kur'ana koja se do dan danas sacuvala, to su hafizi Ku'ana. Drugo da bi shvatio nuznost hadisa moras poznavati predislamsko drustvo. Poslanik objavom i svojim primjerom (zivi Kur'an) donio najvecu reformu u svijetu sad zamisli kako su prve generacije muslimana pratili svaki njegov korak. Tako su se usmeno poceli prenositi hadisi i pamtiti.

Da ne duljim hadiska znanost je jako slozena a evo ti samo jedan primjes. Kod lanca prenosioca hadisa nad su se sakupljali nije se uzimao hadis od nekoga za koga se znalo da je pljunuo u desnu stranu ili od nekoga iz cije kuce se cula muzika.

Kao sto ce Mutalizilah vrlo brzo reci da je Buharija izmisljao hadise potrbuske lezeci, naravno da nije.
Photoman

#130 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Photoman »

Mutazilah wrote:
Kako da hadisi nisu nastali u vrijeme Poslanika Muhameda, tj. da ih niko tada nije zapisivao?
odlicno pitanje
Zato sto su ljudi PRAKTIKOVALI sunnet Muhammeda SAWS, jer im je najbolji primjer bio ziv.

Ne razumijem mentalitet sa kojim se moze preskociti praksa Muhammeda SAWS i ici direktno na Kur'an koji je objavljem Muhammedu SAWS kao uputa svijetovima. Mislim, stvarno mi je interesantno da Stvoritelj, Gospodar svega, izabere covjeka za Poslanika, a ulicni laici traze ispirke. Takodjer mi je interesanto da isti sumnjaju u Poslanikov SAWS karakter, ne smatrajuci ga najboljim primjerom vjere i prakse sa Ummet, a vjeruju u Kur'an, koji je njemu objavljen, i iz njegovih usta prvi put slusan od strane covjeka.

Nego Muta reci, cije ucenje ti pratis? Od koga to nauci tvoje stavove? (Mislim, objesi macku o rep pricu da si sam doso' do njih)
Last edited by Photoman on 02/01/2009 01:50, edited 1 time in total.
Mutazilah

#131 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Mutazilah »

stvarno ja ovdje ne vidim nikakakav dokaz rukua da se treba ciniti malo mi detaljnije pojasni
Korkut prevodi to kao klanjanje. Dakle to "klanjaju se" je zapravo ono sto mi nazivamo ruku
sesalmir

#132 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by sesalmir »

lerdi wrote:sesalmir ti i ja smo odprilike na istoj frekvenciji :)

Očito nam iste stvari nisu jasne. Poslanik je širio vjeru i po današnjim shvatanjima njegovi hadisi su olakšavali razumjevanje objave. Ako su njegovi hadisi već imali takvu ulogu zašto nisu zapisivani u njegovo vrijeme kako bi u budućnosti svima olakšavli razumjevanje objave Kur'ana.
Realno ovo sto pitamo se nekako samo namece kao nejasno. Ja licno pri tome ne zelim nikoga niti omalovazavati niti uvrijediti, vec pitanja postavljam iz razloga sto covjek treba znati zbog cega nesta koristi i sl. Evo sutra cu otici na dzumu i u mnogim dzamijama efendija ce citirati barem 5 hadisa pri tome navodeci 1 ili nijedan Kur'anski ajet i uvijek me to smetalo. time se samo po nekoj logici stvari namece to su hadisi vazniji od Kur'ana i mnogi to mogu tako shvatiti, sto je totalno pogresno i protivi se islamskom ucenju.
Sutra u nekoj konverzaciji neko ova ista pitanja moze meni postavitii da pojma nemam kako da odgovorim. Sebe smatram poprilicno religioznim, ali ima dosta stvari koje su mi nejasne i koje su mi jednostavno kao takve ''nametnute'', koje treba prihvatiti i to je to. Iskreno nisam bas najsigurnij koliko je ovaj forum pogodan za dobijanje odgovora na ova pitanja al eto vrijedi pokusati.
ragib

#133 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by ragib »

kao razlog navodi se zbog cega je Muhamed.a.s zabranio zapisivanje je iz razloga da se ne pomjesa Kur'an sa hadisima, tek kad je sabran Kur'an pocelo se zapisivati hadisi.
sesalmir

#134 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by sesalmir »

Mutazilah wrote:
Odgovorio sam negacijom "onako kako je pitanje postavljeno". Kuran spominje vise primjernih pojedinaca ljudima, ne samo Muahmmeda as, no necemo valjda zbog toga sliediti sve hadise tih ljudi?
Vrlo je moguce da je neko bio bolji primjer od Muhammeda, (neki drugi Poslanik ili neko sasvim drugi). Sve u svemu ne znamo sigurno da je Muhammed imao takav status. Sve to su pretpostavke. No sve i da nije bio, to ne umanjuje njegovu ulogu i zadatak kao Poslanik, koju je izvrsio.

Dali to znaci da je tvoje misljenje da ne znamo ko je osoba koja je najbolji primjer praktikovanja vjere i opsteg vladanja ili je to po tebi neko drugi ali ne zelis odgovoriti ko je to?
ragib

#135 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by ragib »

Mutazilah wrote:
stvarno ja ovdje ne vidim nikakakav dokaz rukua da se treba ciniti malo mi detaljnije pojasni
Korkut prevodi to kao klanjanje. Dakle to "klanjaju se" je zapravo ono sto mi nazivamo ruku
znam aj sta je ruku ali hajde ovako posmatraj situaciju uzme neki nemusliman Kur'an da cita i sada svidi mu se Islam i prihvati tu vjeru, eh sada hoce da nauci da klanja kako ce na osnovu ovoga izvuci zakljucak da tako treba da se klanja? Haj budi malo realan
lerdi

#136 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by lerdi »

sesalmir wrote:
lerdi wrote:sesalmir ti i ja smo odprilike na istoj frekvenciji :)

Realno ovo sto pitamo se nekako samo namece kao nejasno. Ja licno pri tome ne zelim nikoga niti omalovazavati niti uvrijediti, vec pitanja postavljam iz razloga sto covjek treba znati zbog cega nesta koristi i sl. Evo sutra cu otici na dzumu i u mnogim dzamijama efendija ce citirati barem 5 hadisa pri tome navodeci 1 ili nijedan Kur'anski ajet i uvijek me to smetalo. time se samo po nekoj logici stvari namece to su hadisi vazniji od Kur'ana i mnogi to mogu tako shvatiti, sto je totalno pogresno i protivi se islamskom ucenju.
Sutra u nekoj konverzaciji neko ova ista pitanja moze meni postavitii da pojma nemam kako da odgovorim. Sebe smatram poprilicno religioznim, ali ima dosta stvari koje su mi nejasne i koje su mi jednostavno kao takve ''nametnute'', koje treba prihvatiti i to je to. Iskreno nisam bas najsigurnij koliko je ovaj forum pogodan za dobijanje odgovora na ova pitanja al eto vrijedi pokusati.
:thumbup:
Mutazilah

#137 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Mutazilah »

@ ragib,

procitaj moj prvi post u kojem sam ajetima pokazao sta znaci pokoravati se Poslaniku.

@ sahan

Ponovo sam svjedok kako ljudi da bi odbranili svoje hadise i knjige koje su sami napisali relativiziraju sam Kuran. Ti si svjestan toga sahan, da postoje papirusi (posebice oni nadjeni u jemenu i drugdje) koji u najmanju ruku dopiru do vremena odmah poslije poslanikove smrti. I cinjenica je da je Poslanik zapisivao Kuran.

Ja te dakle pitam, koliko je star najmladji papirus na kojem su zapisani hadisi i gdje se isti nalazi?

No i pored svog skepticizma, zar Kuran ne kaze da ce Bog nad njim bdjeti? Ali pitam te onda, ko bdije nad hadisima? I zasto niko ne bdije nad hadisima, kada su oni toliko bitni?
Photoman

#138 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Photoman »

sesalmir wrote:
Mutazilah wrote:

Dali to znaci da je tvoje misljenje da ne znamo ko je osoba koja je najbolji primjer praktikovanja vjere i opsteg vladanja ili je to po tebi neko drugi ali ne zelis odgovoriti ko je to?
Evo Muta:

Allah the Almighty sent Muhammad (s.a.w.s.) (the seal of all the prophets) as His universal Messenger to mankind, giving them glad tidings, and warning them against sin (Qur’an 34: 28).

Allah (S.W.T.) sent him to perfect all moral values and to serve as the best example for mankind to follow (Qur’an 33: 21).

Ako ne razumijes Engleski, kazi da ti prevedem.
Mutazilah

#139 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Mutazilah »

znam aj sta je ruku ali hajde ovako posmatraj situaciju uzme neki nemusliman Kur'an da cita i sada svidi mu se Islam i prihvati tu vjeru, eh sada hoce da nauci da klanja kako ce na osnovu ovoga izvuci zakljucak da tako treba da se klanja? Haj budi malo realan
Pogresno shvatas cijelu stvar ragibe.
Nemoj pokusavati naci u kuranu dokaze za sunitske praktike i rituale. Obicno ih neces naci. Onaj, dakle ko klanja, imat ce primjer onih (obicno poslanika) koji su prije klanjali i na koji nacin su to oni radili. Onaj ko predje na islam, u najmanju ruku znat ce da treba ciniti sedzdu Bogu, te ce daljnim izucavanjem (sto je njegova obaveza kao musliman) shvatiti i ostale obaveze jednog muslimana.
Air Ramiz

#140 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Air Ramiz »

ragib wrote:kao razlog navodi se zbog cega je Muhamed.a.s zabranio zapisivanje je iz razloga da se ne pomjesa Kur'an sa hadisima, tek kad je sabran Kur'an pocelo se zapisivati hadisi.
Samo da ponovim ovo sto ragib rece, zasto se nisu zapisivali hadisi odmah. Zato sto je tad bio ziv Poslanik koji je odgovarao na sve sto je interesovalo vjernike, zato sto nije htio da se ajeti pobrkaju sa hadisima, tek nakon sto je kompletirana objava koju je opet pregledao Muhammed a.s., i nakon sto je Poslanik a.s. preselio na ahiret pocelo je zapisivanje onoga sto je Poslanik rekao, uradio itd.
Air Ramiz

#141 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Air Ramiz »

Mutazilah wrote:Onaj ko predje na islam, u najmanju ruku znat ce da treba ciniti sedzdu Bogu, te ce daljnim izucavanjem (sto je njegova obaveza kao musliman) shvatiti i ostale obaveze jednog muslimana.
Kad shvati koje su mu obaveze, na koji nacin ce ih izvrsavat, gdje su mu primjeri za to? Kako ce musliman znati kako obaviti hadz?
lerdi

#142 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by lerdi »

Photoman wrote:
Mutazilah wrote:
Kako da hadisi nisu nastali u vrijeme Poslanika Muhameda, tj. da ih niko tada nije zapisivao?
odlicno pitanje
Zato sto su ljudi PRAKTIKOVALI sunnet Muhammeda SAWS, jer im je najbolji primjer bio ziv.

Ne razumijem mentalitet sa kojim se moze preskociti praksa Muhammeda SAWS i ici direktno na Kur'an koji je objavljem Muhammedu SAWS kao uputa svijetovima. Mislim, stvarno mi je interesantno da Stvoritelj, Gospodar svega, izabere covjeka za Poslanika, a ulicni laici traze ispirke. Takodjer mi je interesanto da isti sumnjaju u Poslanikov SAWS karakter, ne smatrajuci ga najboljim primjerom vjere i prakse sa Ummet, a vjeruju u Kur'an, koji je njemu objavljen, i iz njegovih usta prvi put slusan od strane covjeka.

Nego Muta reci, cije ucenje ti pratis? Od koga to nauci tvoje stavove? (Mislim, objesi macku o rep pricu da si sam doso' do njih)
To bez daljnjeg. Što se tiče Poslanikovog načina života i prakticiranja vjere to nikome ne bi trebalo da bude upitno. Naravno oni koji su bili njegovi suvremenici mogli su da gledaju i uče lično od njega, ali oni koji su dolazili kasnije to nisu mogli. Skroz mi je nelogično da se njegovi hadisi prenose usmeno jer su od tolikog značaja. Oni su nešto što objašnjava objavu.
Air Ramiz

#143 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Air Ramiz »

lerdi wrote: To bez daljnjeg. Što se tiče Poslanikovog načina života i prakticiranja vjere to nikome ne bi trebalo da bude upitno. Naravno oni koji su bili njegovi suvremenici mogli su da gledaju i uče lično od njega, ali oni koji su dolazili kasnije to nisu mogli. Skroz mi je nelogično da se njegovi hadisi prenose usmeno jer su od tolikog značaja. Oni su nešto što objašnjava objavu.
Samo da ponovim ovo sto ragib rece, zasto se nisu zapisivali hadisi odmah. Zato sto je tad bio ziv Poslanik koji je odgovarao na sve sto je interesovalo vjernike, zato sto nije htio da se ajeti pobrkaju sa hadisima, tek nakon sto je kompletirana objava koju je opet pregledao Muhammed a.s., i nakon sto je Poslanik a.s. preselio na ahiret pocelo je zapisivanje onoga sto je Poslanik rekao, uradio itd.
Mutazilah

#144 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Mutazilah »

Rekao sam Ramize da "Poslanik kao primjer" nije dokaz za slijedenje hadisa:

1. U Kuranu se spominje mnogo primjernih osoba. Ne mozemo sve hadise slijediti, zar ne?
2. Primjer Poslanika se nalazi u samom Kuranu: oni ti nece ni jedno pitanje postaviti a da ti mi necemo najljepsi odgovor dati.
3. Hadisi kao drugi vjerski izvor su zabranjeni Kuranom, kako dakle da Poslanik takvo nesto propagira?

A šta ?e biti onog Dana kad protiv svakog naroda dovedemo po jednog svjedoka, od njega samog, i tebe dovedemo kao svjedoka protiv ovih! Mi tebi objavljujemo Knjigu kao objašnjenje za sve i kao uputu i milost i radosnu vijest za one koji jedino u Njega vjeruju. (16:89)
lerdi

#145 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by lerdi »

Air Ramiz wrote:
lerdi wrote: To bez daljnjeg. Što se tiče Poslanikovog načina života i prakticiranja vjere to nikome ne bi trebalo da bude upitno. Naravno oni koji su bili njegovi suvremenici mogli su da gledaju i uče lično od njega, ali oni koji su dolazili kasnije to nisu mogli. Skroz mi je nelogično da se njegovi hadisi prenose usmeno jer su od tolikog značaja. Oni su nešto što objašnjava objavu.
OK. Ali zašto je to moralo biti 200 godina kasnije. To meni nije jasno. Da je to bilo odmah po Poslanikovoj smrti shvatio bi kao način da ljudi zapišu sve ono što je Poslanik rekao ili uradio za vrijeme života i kao nešto što če im biti vodilja da budu dobri vjernici.
Mutazilah

#146 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Mutazilah »

Kad shvati koje su mu obaveze, na koji nacin ce ih izvrsavat, gdje su mu primjeri za to? Kako ce musliman znati kako obaviti hadz?
de mi reci jel ti vjerujes da Kuran objasnjava sve ili ne vjerujes?
Photoman

#147 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Photoman »

Mutazilah wrote:Rekao sam Ramize da "Poslanik kao primjer" nije dokaz za slijedenje hadisa:

1. U Kuranu se spominje mnogo primjernih osoba. Ne mozemo sve hadise slijediti, zar ne?
2. Primjer Poslanika se nalazi u samom Kuranu: oni ti nece ni jedno pitanje postaviti a da ti mi necemo najljepsi odgovor dati.
3. Hadisi kao drugi vjerski izvor su zabranjeni Kuranom, kako dakle da Poslanik takvo nesto propagira?

A šta ?e biti onog Dana kad protiv svakog naroda dovedemo po jednog svjedoka, od njega samog, i tebe dovedemo kao svjedoka protiv ovih! Mi tebi objavljujemo Knjigu kao objašnjenje za sve i kao uputu i milost i radosnu vijest za one koji jedino u Njega vjeruju. (16:89)

Muta, sta je s ovim:

Allah the Almighty sent Muhammad (s.a.w.s.) (the seal of all the prophets) as His universal Messenger to mankind, giving them glad tidings, and warning them against sin (Qur’an 34: 28).

Allah (S.W.T.) sent him to perfect all moral values and to serve as the best example for mankind to follow (Qur’an 33: 21).
ragib

#148 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by ragib »

Mutazilah wrote:
Pogresno shvatas cijelu stvar ragibe.
Nemoj pokusavati naci u kuranu dokaze za sunitske praktike i rituale. Obicno ih neces naci. Onaj, dakle ko klanja, imat ce primjer onih (obicno poslanika) koji su prije klanjali i na koji nacin su to oni radili. Onaj ko predje na islam, u najmanju ruku znat ce da treba ciniti sedzdu Bogu, te ce daljnim izucavanjem (sto je njegova obaveza kao musliman) shvatiti i ostale obaveze jednog muslimana.
sa tvojim nacinom razumjevanja otvaras mnoga pitanja koje neces moci odgovoriti.
Kur'an jeste osnova i to treba najvise cijeniti ali za neke finese i lakse razumjevanje tu su hadisi. Kako nebi neko bukvalno shvatio neke ajete i pravio problem ljudima., jer neki ajeti se vazu za ratno stanje.
Kur'an jeste zapostavljen ipak se Kur'an treba najvise uciti.

objasni mi zekat koliko cu dati
Last edited by ragib on 02/01/2009 02:11, edited 1 time in total.
Mutazilah

#149 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Mutazilah »

Photoman wrote:
Mutazilah wrote:Rekao sam Ramize da "Poslanik kao primjer" nije dokaz za slijedenje hadisa:

Muta, sta je s ovim:

A de mi reci, zasto ne citiras kompletne ajete, nego ih cupas da bi dobio ono sto zelis?

Reci iskreno, jel to cijeli ajet 33;21??
sesalmir

#150 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by sesalmir »

lerdi wrote:
Air Ramiz wrote:
OK. Ali zašto je to moralo biti 200 godina kasnije. To meni nije jasno. Da je to bilo odmah po Poslanikovoj smrti shvatio bi kao način da ljudi zapišu sve ono što je Poslanik rekao ili uradio za vrijeme života i kao nešto što če im biti vodilja da budu dobri vjernici.
I meni to nije jasno, zamislite da tek sada zapisujemo izreke i dogadjaje vezene za neku osobu koja je umrla 1808. godine. Mislim da je to predug vremenski period da bi se mogla ocuvati autenticnost, necega sto nije ni od samoga Bozijeg poslanika Muhammeda savs naredjeno da se memorise. Znaci ljudi koji su to zapisivali, su bili pra-pra-pra unuci ahbaba Bozijeg poslanika Muhammeda savs.
Locked