lerdi wrote:E ova tema me pravo interesuje
Zaratustra zar se tim hadisom na neki način neizjednačava Poslanik sa Allahom. Malo mi je nerealno da bi Poslanik izjavio tako nešzo.
Ponovo da naglasim, ne smatram se ništa pametnijim ni kompetentnijim od većine forumaša posebice kada je ova tema u pitanju. Dakle, iznosim svoje mišljenje, koje može i ne mora biti sasvim ispravno ili blizu toga. Smeta mi kada neko pitanjima pokušava prikazati svoje znanje a istovremeno ne želi odgovoriti ne na kontrapitanja već na pitanja koja imaju za cilj da razbistre naslov postavljene teme, ne mislim na tebe. Ja ovaj hadis nisam napisao, samo sam ga prekucao putem posta, i nije teško provjeriti njegov stepen vjerodostojnosti s obzirom da su izvori navedeni. Prije hadisa je citiran kur'anski ajet koji jasno kaže da je Božji Poslanik s.a.v.s. najbolji uzor, ko to može biti veći mufesir Kur'ana od Muhammeda a.s.?
Kur'an Časni je Objava Allaha dž.š. upućena čovječanstvu preko pečata poslanika Muhammeda s.a.v.s. Kur'an za mene nije Vesela Sveska da ga tek tako tumačim, dakle zna se kako se to radi. Sunnetom Božijeg Poslanika s.a.v.s. se detaljnije pojašnjavaju naredbe, zabrane i općenito način života jednog muslimana. Hadis najvećim dijelom upravo govori o sunnetu Božijeg Poslanika s.a.v.s., dakle kako je on živio Islam. Ako Kur'an kaže da mi je on najbolji primjer, onda je meni Muhammed s.a.v.s. najbolji primjer, baška je to koliko ja valjam ili ne valjam u tom kontekstu. Što se tiče hadisa tačno je da je to veoma složena materija, ali zato se razvila u znanost, i zbog toga ti kažem da nisam ja neko ko može donijeti ovakav ili onakav sud. Kur'an jeste Knjiga, ali nikako nije knjiga koja se može porediti sa drugim ćitabima koje su pisali ljudi, i ne znam jesi li primijetio da se svo vrijeme protežira Kuran a ne Kur'an, i to mi ne bi nimalo smetalo da dolazi od nekog ko za sebe kaže da nije musliman. S druge strane, kamo puste sreće da se prvi ja pa onda i većina muslimana na ovim prostorima pridržavamo barem jedne desetine Poslanikova s.a.v.s. sunneta.