Arapska vladavina u Španiji

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#126 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by KatarinaKosaca »

U današnjoj Španiji se osjeća uticaj arapske kulture od gastronomije do urbanizma. Andaluzija je gotovo prirodni nastavak Maroka u svakom pogledu. Ono što je zanimljivo je to da se o protjerivanju Jevreja i Muslimana gotovo i ne govori, odnosno ono se stavlja u kontekst vremena. " Tad je tako bilo i to treba tako gledati". Španci su majstori da za divljaštva koja su napravili u kolonijalnim osvajanjima kao i protjerivanja i ubijanja u svojoj zemlji, jednostavno stave stvari u takozvani kontekst vremena i preko toga pređu.
zlata

#127 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by zlata »

KatarinaKosaca wrote:U današnjoj Španiji se osjeća uticaj arapske kulture od gastronomije do urbanizma. Andaluzija je gotovo prirodni nastavak Maroka u svakom pogledu. Ono što je zanimljivo je to da se o protjerivanju Jevreja i Muslimana gotovo i ne govori, odnosno ono se stavlja u kontekst vremena. " Tad je tako bilo i to treba tako gledati". Španci su majstori da za divljaštva koja su napravili u kolonijalnim osvajanjima kao i protjerivanja i ubijanja u svojoj zemlji, jednostavno stave stvari u takozvani kontekst vremena i preko toga pređu.
Pa tako rade svi. Je'l' ne? :roll:
Koju vr.mater su Mauri-Arapi uopce isli tamo....osvajati Iberiju... :D Mislim'se.... ;-) sta su tamo traz'li? :-)
Je'l'se i TO "muslimansko" osvajanje TUDJEG....ne'stavlja u kontekst....? ti' vremena..... :-D

Morali su i oni nekako "divljati"....da bi se uspjeli k'o osvajaci....

Dabome....da je ogromna razlika izmedju Mauro-Arapa....i njihovog sistema...od kasniji Inkvizitora...ali nisu ni "katolicka" rekonkvista....u pocetku bila inkvizitorska....nego je kasnije...postala.....

Sta's...?? Nije ni u Afganistanu prije 30-ak godina...bilo tol'ko "islamo-fasista"....ili ti..."islamski inkvizitora"...pa sad ne znaju sta'ce s'njima....kol'ko i' ima..... :oops:

Ako zelis dokazati....da su krscani nesto "iskonski" zlocastiji od muslimana..... :-) ne'znam valla :? ...
Kad pocnes citati historiju prognani' Moriska....vid'ces da je njihov tretman (od strane "brace muslimana") u Magrebu...bio jedva bolji. (Eto...nisu im pal'li lomace :roll: ).....Silovanja, otimanja, pljacke, nasilja.....

Jadan narod..... :sad:
Last edited by zlata on 23/04/2009 20:27, edited 1 time in total.
goran5

#128 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by goran5 »

To ti je vrlo diskutabilno ...mislim nije ih nitko zvao u Spanjolsku sta god da su uradili , to je bila cista okupacija macem.

E sad , nesto jest bilo naprednije....ostavili su stvari vrijedne spomena , ali nacin na koji su dosli tamo ;-)

Pa opet si nesto mislim , mozda bi sad Spanjolci trebali preci u Afriku kojih par stotina godina za promjenu i donjeti im malo napredka , posto su evidentno zaostali 8-)
osa

#129 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by osa »

goran5 wrote:To ti je vrlo diskutabilno ...mislim nije ih nitko zvao u Spanjolsku sta god da su uradili , to je bila cista okupacija macem.

E sad , nesto jest bilo naprednije....ostavili su stvari vrijedne spomena , ali nacin na koji su dosli tamo ;-)

Pa opet si nesto mislim , mozda bi sad Spanjolci trebali preci u Afriku kojih par stotina godina za promjenu i donjeti im malo napredka , posto su evidentno zaostali 8-)
bili su pogotovo francuzi, englezi, ali afrikanci slabo toga usvojiše.
zlata

#130 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by zlata »

goran5 wrote:To ti je vrlo diskutabilno ...mislim nije ih nitko zvao u Spanjolsku sta god da su uradili , to je bila cista okupacija macem.

Spanjolska privreda je u duuuuubokoj krizi....docim....predvidja se da ce marokanska biti jedna od najuspjesniji' ove godine...5.8% +.
Prije ce valjati Maroko (trenutno)...Spanjolcima...neg' suprotno.....i ako produlje s'istim tempom....jos malo....dostice susjede......
Last edited by zlata on 23/04/2009 21:59, edited 1 time in total.
osa

#131 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by osa »

zlata wrote:

Spanjolska privreda je u duuuuubokoj krizi....docim....predvidja se da ce marokanska privreda biti jedna od najuspjesniji' ove godine...5.8% +.
Prije ce valjati Maroko (trenutno)...Spanjolcima...neg' suprotno.....i ako produlje s'istim tempom....jos malo....dostice susjede......
ma za par godina, ako svi radno sposobni, iz to raja, prije ne pobjegnu u eu.
_veleposlanik

#132 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by _veleposlanik »

Ne valja samo sto mi, sa svojim shvatanjem i okolnoscu, odgojem, zivotom - pokusavamo nekoj civilizaciji suditi... :roll:

Tadasnji ljudi su bili drugih mentaliteta, vizija, vrijednosti, okolnosti, bili su mnogo jaci fizicki i karakterno, istrajniji.... Ko smo mi da sada sudimo Arapima ili Rimskom carstvu? To nije mudra opcija...
osa

#133 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by osa »

_veleposlanik wrote:Ne valja samo sto mi, sa svojim shvatanjem i okolnoscu, odgojem, zivotom - pokusavamo nekoj civilizaciji suditi... :roll:

Tadasnji ljudi su bili drugih mentaliteta, vizija, vrijednosti, okolnosti, bili su mnogo jaci fizicki i karakterno, istrajniji.... Ko smo mi da sada sudimo Arapima ili Rimskom carstvu? To nije mudra opcija...
ne sudimo mi nikom, mi komuniciramo, budalešemo, zabavljamo se itd.itd.
zlata

#134 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by zlata »

osa wrote:
zlata wrote:

Spanjolska privreda je u duuuuubokoj krizi....docim....predvidja se da ce marokanska privreda biti jedna od najuspjesniji' ove godine...5.8% +.
ma za par godina, ako svi radno sposobni, iz to raja, prije ne pobjegnu u eu.
Ha....ha....pa bjezali su i Spanjolci i Talijani....iz svoji' zemalja...sve do prije 30-ak godina....pa su prestali.
Jos sad su se prestali i radjati...pa i da hoce nekamo....nema im ko odlaz'ti.
Marokanci su tek "doslje"....u tom "klubu emigranata"....docim....Talijani, Spanjolci, Grci, Portugalci....pa cak...donekle i Hrvati....tako zive....stoljecima.
Moj prijatelj Luciano....je u Kalabriji...prije 40-ak godina....skuplj'o proljetno zelje....po njivama. Jedva su imali sta jesti. Otac i mater im se samo znadu potpisati....a 11-oro djece u kuci.
Danas i on...i brat'mu....advokati...skolovani....al' trebat'ce im jos par generacija "mesa, sira i varen'ke".......da predju onaj "metar i zilet" visine! :lol:
_veleposlanik

#135 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by _veleposlanik »

Pa dobro, @zlatin komentar je polu-shega polu-kritika... I ja se zezam :) :D
zlata

#136 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by zlata »

_veleposlanik wrote:Pa dobro, @zlatin komentar je polu-shega polu-kritika... I ja se zezam :) :D
Ma malo zeza...malo iskustvo.
Kad mi je sin im'o 5 godina...nije kuzio kako reci "visok co'ek" pa bi vik'o "Croatian dad"! (Hrvatski tata :D ). U mene puno rodbine zivi u Cro...a i oni iz BiH....sve dzin do dzina. Golemi...gluho bilo.
I kad smo bili u Malagi...veli on: "Vido sam hrvatske tate"....a ja nikako skuz'ti....sta on melje. :?
Kad na koncu....vid'lo djete....Svabe i Engleze...."vislje" muskarce (u odnosu na Spanjolce)....Tako da je njemu...Ex-Yu..znacilo Croatia...a visok co'ek=Hrvatski Tata! :lol:
A kad vidis razliku....u visini....izmedju stariji' i mladji Sponjolaca....tek ondaK vidis....sta znaci...malo bolja ishrana...malo vise proteina....struja, frizideri, varenika :lol: , meso i sir.
Od trave :cry: i pure....nejjja fajde... ;-)
zlata

#137 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by zlata »

Nego...da se vratimo....na temu. Prognani su ljudi...koji su vecinom rodom....sa Iberije...i koji su vec nekoliko generacija....bili katolici.
Ako su na'silu postali muslimani....nisu se htijeli pre-krstiti....dok i' nisu na'silu....cak i "en masse" (po hiljade ljudi...od'jednom)...krstili.

Eh sad....nisu im valjali...ni kao katolici....pa su i' portjerali....
A slicno se dogodilo na Kreti....prije 80-ak godina...kad su neki od preostali' muslimana...zeljeli ostati na svom otoku....i ponufil....pokrstiti se....al' su i' opek protijerali....za Tursku.

Zelim unic u srz problema. Iracionalna mrznja prema icemu "muslimanskom"!
(dabome....da su tu uvijek nekkvi $$$ interesi u pozadini)....cak i prema ljudima koji de facto....nisu vise muslimani...ali poticu....od isti'.
_veleposlanik

#138 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by _veleposlanik »

zlata wrote:
KatarinaKosaca wrote:U današnjoj Španiji se osjeća uticaj arapske kulture od gastronomije do urbanizma. Andaluzija je gotovo prirodni nastavak Maroka u svakom pogledu. Ono što je zanimljivo je to da se o protjerivanju Jevreja i Muslimana gotovo i ne govori, odnosno ono se stavlja u kontekst vremena. " Tad je tako bilo i to treba tako gledati". Španci su majstori da za divljaštva koja su napravili u kolonijalnim osvajanjima kao i protjerivanja i ubijanja u svojoj zemlji, jednostavno stave stvari u takozvani kontekst vremena i preko toga pređu.
Pa tako rade svi. Je'l' ne? :roll:
Koju vr.mater su Mauri-Arapi uopce isli tamo....osvajati Iberiju... :D Mislim'se.... ;-) sta su tamo traz'li? :-)
Je'l'se i TO "muslimansko" osvajanje TUDJEG....ne'stavlja u kontekst....? ti' vremena..... :-D

Morali su i oni nekako "divljati"....da bi se uspjeli k'o osvajaci....

Dabome....da je ogromna razlika izmedju Mauro-Arapa....i njihovog sistema...od kasniji Inkvizitora...ali nisu ni "katolicka" rekonkvista....u pocetku bila inkvizitorska....nego je kasnije...postala.....

Sta's...?? Nije ni u Afganistanu prije 30-ak godina...bilo tol'ko "islamo-fasista"....ili ti..."islamski inkvizitora"...pa sad ne znaju sta'ce s'njima....kol'ko i' ima..... :oops:

Ako zelis dokazati....da su krscani nesto "iskonski" zlocastiji od muslimana..... :-) ne'znam valla :? ...
Kad pocnes citati historiju prognani' Moriska....vid'ces da je njihov tretman (od strane "brace muslimana") u Magrebu...bio jedva bolji. (Eto...nisu im pal'li lomace :roll: ).....Silovanja, otimanja, pljacke, nasilja.....

Jadan narod..... :sad:
Mali ti je genije :D

Nego ja sam mislio na ovaj komentar konkretno. Naucio sam da ne treba nasim mentalitetom osudjivati drevne civilizacije. Zato moj komentar :)
zijancer

#139 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by zijancer »

zlata me navede na razmisljanje o pohodima
i onako, kako se slika izostravala, prvi kontrast su bili rimljani i hunske horde
ali ne mogu prezaliti etrurce
mozda je dojcland fina ilustracija te razlike
zlata

#140 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by zlata »

zijancer wrote:zlata me navede na razmisljanje o pohodima
i onako, kako se slika izostravala, prvi kontrast su bili rimljani i hunske horde
ali ne mogu prezaliti etrurce
mozda je dojcland fina ilustracija te razlike
Ma mene najvise zivcira....sto su u'nas......mnogima....samo "Turci" bili zlocasti okupatori....a nekima....(ko'kano ;-) )...."oslobodioci" :-D (od papinski' inkvizitora :lol: )!
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#141 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by UnscarD »

Niko ne spori doprinos Helenske kulture razvoju osvojenih teritorija,niko ne spori doprinos Rimske kulture osvojenim teritorijama i naravno niko u tim slucajevima ne navodi motiv za osvajanje kao osporavajuci argument.
Niko ne postavlja pitanje sta su Kartaginjani radili u Spaniji i kasnije Rimljani i njihov doprinos tom regionu niko ne spori. Niko ne pominje Vandale, Alane, Vizigote koji su vijekovima u krvavim ratovima na teritoriji danasnje Spanije borili prije dolaska Islama.
Kada se pomene Spanija, prvo se pomenu motivi - sta su muslimani uopste radili u Spaniji. To je uglavnom zbog toga sto ljudi ne shvataju da Spanija kao drzava tada nije postojala nego je na vecem dijelu njene teritorije bilo Kraljevstvo Vizigota.

Opet ponavljam da motivi za propitivanje i posebno za negiranje Arapskog doprinosa razvoju (i nastanku ) imperijalne Spanije leze iskljucivo u modernim predrasudama i danasnjim sukobima na relaciji Islam-Zapad.

Niko ne pominje da je inicijalna muslimanska invazija pod Tariq ibn Ziyad-om imala 7000 muslimanskih vojnika i 12000 Hriscanskih vojnika pod komandom Julijana koji su se zajedno borili protiv snaga kralja Rodericka. Tada su te religiske razlike ocigledno imale manju tezinu u odnosu na dnevno politicku situaciju.
solanik

#142 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by solanik »

Grim_Reaper wrote:Uh šta napričaste!!!
Kako su mogli muslimani silovati kada je jedan od osnovnih principa islama ČISTOĆA VJERE, DUŠE I TIJELA!!! E haj mi molim vas objasnite kako to da su muslimani silovali, a moraju se pet puta dnevno oprati da bi klanjali pet namaza. Silovanja i zločina je sigurno bilo, ali to su obično radili plačenici i otpadnici od vjere i vojska samoproglašenih poslanika, ali su ti ljudi brzo dovđeni pred lice pravde. Nasilne islamizacije nije bilo jer se to kosi sa osnovnim principima vjere da citiram: "U vjeri nema prisile!" ali zato ima porez za nemuslimane. Postoje i druge stvari vezane za vojni sistem kao što su bili janičari. Visokoobrazovani vojni kadar koji su kao djeca (obično prvorođeni sinovi nemuslimanskih porodica) kada bi napunili 6 ili 7 godina dovođeni u glavni grad i poučavani mnogim znanjima i doktrinama. Zabranjene su im bile žene dok ne završe službu, a platu i dijelove plijena su redovno primali i imali su pravo da se vrate tamo odakle su uzeti. Primjer je MEHMED PAŠA SOKOLOVIĆ koji je sagradio most na drini i crkvu za spomen svoje majke. Nemojte baljezgati o silovanju i tako nekim glupostima kada silovanje i islamska vjera ne idu nikako jedno s drugim. Otomansko carstvo nije imalo red kao što je Španska inkvizicija koja je spaljivala, mučila, SILOVALA i tlačila narod te strahom primoravala ljude da rade šta im je bilo volja. Da ne spominjemo francuskog kralja koji je dao pohvatati i pogubiti sve templare zbog novca ili vam je možda čudno da je u Francuskoj petak 13 - ti sretan datum, a u mnogim drugim dijelovima svijeta nesretan. Zaguglajte malo o petku 13. Arapski admirali su imali detaljne karte cijelog svijeta pa čak i južnog pola i to kopna, a ne ledenih površina koje se nalaze na tom kopnu, a evropljani nisu imali pojma da taj kontinent postoji. Njihove mape su bile konstruisane poput današnjih modernih podmorničkih mapa koje se uveliko razlikuju od ostalih mapa zbog samog sistema orijentacije. Islamski svećenici nisu ubijali ljude koji su tvrdili da je zemlja okrugla i usvojili su arapske brojeve koji nemaju ograničenja kao rimski brojevi (neka mi neko napiše broj 4000 pomoću rimskih brojeva). Medicina, inženjerstvo, poljoprivreda i sve ostale grane su se intenzivno razvijale, a siromaštvo je svedeno na minimum, jer je milostinja farz (obaveza) u islamu (2,5% od ukupnog imetka se mora dati u dobrotvorne svrhe, ZEKAT) dok kako za vrijeme srednjeg vijeka tako i dan danas crkva samo traži pare, a rijetko daje i ako daje to je mizerno u odnosu koliko uzima. A što se tiče dokaza o nasilnom pokrštavanju zaguglajte malo o poslovima holanđana u južnoafričkoj republici i stvarima koje su činili nad jadnim crncima i potražite kako su španci širili zarazne bolesti među indijancima to muslimani NIKADA nisu radili jer islam ZABRANJUJE mučenje, i iživljavanje nad drugima i kao religija dozvoljava držanje robova, ali ujedno uređuje ponašanje i obaveze prema robovima (oblačenje, prehrana i nećete vjerovati čak i slobodan dan u sedmici) i uveliko podstiče na oslobađanje svih robova jer je držanje robova Bogu mrsko djelo. Dozvoljeno, ali mrsko djelo! Isto kao i razvod pa tako muškarci (čitaj Henri VIII) nisu morali ubijati svoje žene da bi se ponovo ženili! Islam je religija koja propisuje odnos čovjeka prema Bogu, čovjeka prema čovjeku, čovjeka spram samog sebe i u Kur'an-u su napisana sva pravila i odredbe vezana za ta pitanja i nisu pisana i dodavana naknadno po potrebi nekog pape ili drugog sveštenika (sad će se naći neki pametnjaković i reći će da tada nije bilo modernog saobraćaja i da ti zakoni nisu propisani u Kur'an-u! Nije, ali su zato date smjernice i upute za formmiranje zakona i odredbi tako da se ne kose sa osnovama religije).
ma nemoj. siguran sam da ces moci da mi objasnis kako uonda u tom "tolerantnom" osmanlijskom carstvu pobise onolike "kizilbase" ili Alevite, a sve zbog njihovog otpadnistva od pravog sunitskog Islama, da ti dam samo jedan primjer. A da ne govorim o ovom modernom dizanju statua Bude u zrak (Afganistan). Ah da glkde crnaca: zar nisu bas arapski trgovci bili glavni dobavljaci crnih robova za bijele kolonizatore i Ameriku? Sta je s tim? Ako cemo o brojevima, koliko ja znam Arapi su te brojeve naucili od Indusa.I kakvo je to licemjerje imati u religiji dozvoljeno ali Bogu mrsko djelo?
solanik

#143 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by solanik »

Bosstech wrote:I na americkoj TV je bila emisija o Islamu u Spaniji bas neki dan.Upravo su i oni potvrdili da je Islam u to doba bio napredna religija a da je hriscanska Europe bila primitivna i ratoborna.Govori se o 300 godina kada su muslimani,jevreji i hriscani zivjeli zajedno i mirno i kada se desilo mnogo toga dobrog i dosta napretka od nauke,arhitekrure,umjestnosti itd.
Naravno hriscani se bude i preuzimaju vlaste te otjerali su i muslimane i jevreje na surov nacin i bas se navodi da su Jevreji odselili u islamske zemlje gdje su slobodno zivjeli kao narod i dok su hriscani ubijali i tjerali sve nehriscane u islamskim zemljama isti su slobodno zivjeli.
Krizarski ratovi i Vatikan su radikalizirali muslimane,Islam je bilo tolerantan sve dok nisu poubijali i unistili pa su i muslimani se okrenuli barabrizmu kao hriscani.
Danas hriscani glume civilizovane mada je to lakse kada imas rakete i modernu vojsku te nadmoc.

Drugi dan je bila emisija o krizarskom pohodu Richarda 1 i Saladina gdje bas navode kako je Saladin postedjeo hriscane i jevreje u Jerusalemu dok je Richard 1 pobio sve muslimanske zarobljenike...i opet je Europa zvala Arape "barbarima".
Bilo je necuveno u to doba da se postedi zivote drugih vjera i to u osvojenom gradu.Sta vise Jevreji su i naselili se poslije u Jerusalem i zivjeli su slobodno.
Dajte ljudi nemojte lupati gluposti. Islam nije bio nista manje ratoboran od tadasnjeg Hriscanstva. Na kraju krajeva i Muhamed je bio vojskovodja i sirio vjeru sabljom. I nije tacno da su krizarski ratovi radikalizirali Muslimane, Mauri su vec u 8 vijeku provalili u Evropu i zaustzavljeni su tek kod Poitiers-a u Francuskoj. Samo da naglasim svaka je impreija tada nastojala da se prosiri i ojaca, tako da ja Maurima ni najmanje ne prebacujem sto su napali Evropu, to je logicno ponasanje jedne imprerije i jedne mlade ratoborne vjere u usponu. Tada je svako ratovao sa svakim, tukli su se Hriscani izmedju sebe. tukli su se Muslimani izmedju sebe (nista manje krvavo i barbarski nego sa Hriscanima) tukli su se jedni sa drugima, sklapali su medjusobne saveze (vidi Srbe i sultana Bajazita 140? protiv Mongola), tako da je izlisno voditi sada neku polemiku u kojoj 1000 godina ljudske istorije u stvari sluzi za mahalsko prepucavanje, cija je vjera bolja.
_veleposlanik

#144 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by _veleposlanik »

UnscarD wrote:Niko ne spori doprinos Helenske kulture razvoju osvojenih teritorija,niko ne spori doprinos Rimske kulture osvojenim teritorijama i naravno niko u tim slucajevima ne navodi motiv za osvajanje kao osporavajuci argument.
Niko ne postavlja pitanje sta su Kartaginjani radili u Spaniji i kasnije Rimljani i njihov doprinos tom regionu niko ne spori. Niko ne pominje Vandale, Alane, Vizigote koji su vijekovima u krvavim ratovima na teritoriji danasnje Spanije borili prije dolaska Islama.
Kada se pomene Spanija, prvo se pomenu motivi - sta su muslimani uopste radili u Spaniji. To je uglavnom zbog toga sto ljudi ne shvataju da Spanija kao drzava tada nije postojala nego je na vecem dijelu njene teritorije bilo Kraljevstvo Vizigota.

Opet ponavljam da motivi za propitivanje i posebno za negiranje Arapskog doprinosa razvoju (i nastanku ) imperijalne Spanije leze iskljucivo u modernim predrasudama i danasnjim sukobima na relaciji Islam-Zapad.

Niko ne pominje da je inicijalna muslimanska invazija pod Tariq ibn Ziyad-om imala 7000 muslimanskih vojnika i 12000 Hriscanskih vojnika pod komandom Julijana koji su se zajedno borili protiv snaga kralja Rodericka. Tada su te religiske razlike ocigledno imale manju tezinu u odnosu na dnevno politicku situaciju.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
solanik

#145 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by solanik »

Grim_Reaper wrote:Što sada nema pravoslavaca po Sarajevu kao prije rata čija je krivica! Pravi Bosanci se nisu odazvali na ratohuškačku kampanju iz Beograda već su ostali da brane BiH. Koliko je pravoslavaca izgubljenog indentiteta otišlo jer su mislili da će BiH pasti za nekoliko dana i oni će se vratiti i preoteti sve što je pripadalo Bosancima. Kada se nije odigralo onako kao su zamislili sada kukaju kako nemaju prava! Pa ko ih je tjerao da idu na brda kad im je u gradu bilo lijepo. I kada se završio rat vratili bi se samo da prodaju stanove i da se ponovo vrate u preotete kuće. Toliko o njihovom ugledu!!!

Ja sam uvjek priču o koži smatrao dokazom dovitljivosti i snalažljivosti domicilnog stanovništva, ali eto i to se okreće u negativni kontekst jer sve što je dobro treba okrenuti naopako da bi odavalo negativnu sliku. Bilo kako bilo U TO DOBA (kada se zbog jedne pogrešne riječi brzo završavalo na mučilištima i vješalima) SE NAPRAVILA BOGOMOLJA ZA VJERNIKE DRUGE VJEROISPOVJESTI I TO 500 m OD SEBILJA! Ima li ijedan primjer da se nešto takvo u to doba desilo u kršćanskoj evropi???

Sarajevo je imalo kanalizaciju prije ostatka evrope (ko je to napravio), a u Austriji još i danas imaš zgrada koje nisu spojene na kanalizacioni sistem već koriste kontejnere u te svrhe!

Baš me interesuje priča o Ferhat beg-u i maš li šta u pdf ili skenirane stranice neke knjige ili link na netu gdje se može šta pročitati o tome?
Imas nevjerovatne slicnosti sa Srbima i njihovim srebrnim kasikama...Razmisli malo
IZVANZEMALJAC

#146 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by IZVANZEMALJAC »

Kao prvo pozvali su jih spanski jevreji (arapi su to naravno izkoristili) jer su znali da ce zivjeti bolje nego pod trenutnom vlascu a tadasnji stanovnici Spanije su dosli od nekud znaci Spanija je vec bila pod okupacijom ako cemo tako pricati. Nisu bili nesto nego puno napredniji. Pogledaj kako su ti Spanci kasnije dosli u Afriku ili Ameriku postoji OGROMNA razlika...
IZVANZEMALJAC

#147 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by IZVANZEMALJAC »

solanik wrote:
Bosstech wrote:I na americkoj TV je bila emisija o Islamu u Spaniji bas neki dan.Upravo su i oni potvrdili da je Islam u to doba bio napredna religija a da je hriscanska Europe bila primitivna i ratoborna.Govori se o 300 godina kada su muslimani,jevreji i hriscani zivjeli zajedno i mirno i kada se desilo mnogo toga dobrog i dosta napretka od nauke,arhitekrure,umjestnosti itd.
Naravno hriscani se bude i preuzimaju vlaste te otjerali su i muslimane i jevreje na surov nacin i bas se navodi da su Jevreji odselili u islamske zemlje gdje su slobodno zivjeli kao narod i dok su hriscani ubijali i tjerali sve nehriscane u islamskim zemljama isti su slobodno zivjeli.
Krizarski ratovi i Vatikan su radikalizirali muslimane,Islam je bilo tolerantan sve dok nisu poubijali i unistili pa su i muslimani se okrenuli barabrizmu kao hriscani.
Danas hriscani glume civilizovane mada je to lakse kada imas rakete i modernu vojsku te nadmoc.

Drugi dan je bila emisija o krizarskom pohodu Richarda 1 i Saladina gdje bas navode kako je Saladin postedjeo hriscane i jevreje u Jerusalemu dok je Richard 1 pobio sve muslimanske zarobljenike...i opet je Europa zvala Arape "barbarima".
Bilo je necuveno u to doba da se postedi zivote drugih vjera i to u osvojenom gradu.Sta vise Jevreji su i naselili se poslije u Jerusalem i zivjeli su slobodno.
Dajte ljudi nemojte lupati gluposti. Islam nije bio nista manje ratoboran od tadasnjeg Hriscanstva. Na kraju krajeva i Muhamed je bio vojskovodja i sirio vjeru sabljom. I nije tacno da su krizarski ratovi radikalizirali Muslimane, Mauri su vec u 8 vijeku provalili u Evropu i zaustzavljeni su tek kod Poitiers-a u Francuskoj. Samo da naglasim svaka je impreija tada nastojala da se prosiri i ojaca, tako da ja Maurima ni najmanje ne prebacujem sto su napali Evropu, to je logicno ponasanje jedne imprerije i jedne mlade ratoborne vjere u usponu. Tada je svako ratovao sa svakim, tukli su se Hriscani izmedju sebe. tukli su se Muslimani izmedju sebe (nista manje krvavo i barbarski nego sa Hriscanima) tukli su se jedni sa drugima, sklapali su medjusobne saveze (vidi Srbe i sultana Bajazita 140? protiv Mongola), tako da je izlisno voditi sada neku polemiku u kojoj 1000 godina ljudske istorije u stvari sluzi za mahalsko prepucavanje, cija je vjera bolja.
Velika je razlika izmedzu ratobornosti Hriscanstva i Islama. Islam je bio puno tolerantniji do kriscana nego obrnuto. Muhamed je izmedzu ostalog bio i vojskovodza to je istina da si malo upuceniji znao bi da vjeru nije sirijo macem.
Islam nije ratoborna vjera ma koliko ti to tvrdio. Izmedzu muslimana nije bilo vecih sukoba do pada prvog kalifata.
Pogledaj sta su muslimani radili u Spaniji i Siciliji pa pogledaj sta je ostalo od tih muslimana. Pogledaj sta je ta Spanija radila u J. Americi.
Pogledaj sta su krstasi uradili kad su zauzeli Jeruzalem a sta muslimani.
Prica svi su isti jednostavno nije istinita.
Urlanje dozvoljeno

#148 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by Urlanje dozvoljeno »

zanimljiva tema... moj je diplomski bio o tome... i mogu reci da sam odusevljen time sto je mauro-berbersko-arapsko i domace hriscansko-romansko stanovnistvo al-andalusa uradila za danasnju evropu. od nauke do arhitekture. i sam car njemacke i kralj spanije karlo je oko 1520. kada je vidio kako od nekadasnje dzamije u cordobi prave (odnosno, nadogradjuju) katedralu, rekao "ne unistavajte ovo!" a karlo je bio bas prokatolicki orijentisan i nikog nije tolerisao ko nije katolik (muslimani ili evangelisti).

o samoj arapskoj vladavini u spaniji je mislim dosta receno u historiografiji, nazalost ne na nasim jezicima, ali mora se znati da su poslije protjerivanja jevreja i muslimana 1492. i 1607. iz spanije ti ljudi svjesno ignorisali cinjenicu da su nekad zivjeli u spaniji i htjeli su to potpuno staviti u zaborav. interesantno je takodjer da su sredinom 18. stoljeca kada je spanije dozivljavala politicki pad, upravo zapadnoevropski prosvetitelji bili ti koji su "ponovo" otkrili tu kulturu 1001 noci, kako su je zvali.

ako nekome treba mogu mu preporuciti literaturu o tome.
mirza11

#149 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by mirza11 »

Pietje_Bel wrote:
zimomor wrote:Nevjerovatno je vidjeti sta su muslimani radili prije nekih 1000 godina, gotovo za ne povjerovati da se danas debata medju muslimani uglavnom svodi na to da li treba nositi bradu, kratke pantole i koliko zenu treba pokriti.
Hhahaha :thumbup:

Slazem se. Nekad je Islam bila napredna i moderna religija koju su vodili ljudi sirokog razmisljanja. Ali dan danas Islam sve vise i vise lici na jednu zatucenu sektu koju vode fundamentalisti. Mislim Islam je isti ali lice Islama u svijetu se mijenja.... Podledajmo Arapske zemlje. Sve imaju ulja koliko ti bog hoce ali tek nedavno je se samo Dubai (jedna malane zemljica u Arapskom svijetu) sjetio da iskoristi taj potencijal te da se razvije. Ljudi u Saudijskoj Arabiji umiru od gladi (neki)!
Nek ti to bude zadnji komentar o islamu..........
FrancescoTotti

#150 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by FrancescoTotti »

zimomor wrote:Nevjerovatno je vidjeti sta su muslimani radili prije nekih 1000 godina, gotovo za ne povjerovati da se danas debata medju muslimani uglavnom svodi na to da li treba nositi bradu, kratke pantole i koliko zenu treba pokriti.
Da u pravu si . Ali tadasnji muslimani su znali puno vise a ovi dansnju ne znaju ( neki znaju a neki ne znaju ) da je grijeh jesti svinjsko meso . Dakle razlika aktera dansasnjih i ovih o kojim se prica je velika . Zaista bi volio otici jednom u Kordobu i cijelu juznu Spaniju . Gledo sam film prije . Gradjevinarstvo je bilo genijalno
Post Reply