Nema više mog starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
shalaedin

#126 Re: Nema više mog starog Sarajeva

Post by shalaedin »

ma sve je to bespotrebna kuknjaza za necim sto je bilo...
nama koji smo rat prezivjeli kao djeca i ratno sarajevo lijepo bilo, a sad kad smo stariji zreliji... fali nam bas ta zafkrkancija i bliskoca koju smo imali jedno sa drugima. Nista nismo imali a sve smo imali. Danas vec sve sto nam je u ratu trebalo imamo, cak i vise ali nemamo tu bliskocu.
Kad dodje lova bice i rahatluka... danas ljudi ganjaju egzistenciju, nemaju vremena za obilaske rodbine i raje... danas je to malo drugacije... al svakako nije to do Sarajeva to je do nas samih. meni je sarajevo uvijek u srcu, ali ga najljepse dozivljavam kad mi je pun novcanik pa mogu svugdje po njemu da zujim , ali kad me koka stisne nije mi ni zivot drag pa mi se i sarajevo takvim cini. Nekad mi se zbog toga gade svi. Krivica je tome u meni, a ne u mojoj okolini. sarajevo je krivo u nasim ocima zato sto smo mi u sebi krivi... kazu sarajevo vise nije kao prije. pa sarajevo nikada vise nece biti isto, ali raja da. doci ce ponovo neko bolje vrijeme od ovoga. zato nam niko nije kriv ni mi koji smo starosjedioci ni oni koji to nisu...svako je za sebe kriv sto je sarajevo ovako... onako tiho, suplje poput neke cijevi kroz koju na trenutak sunceva zraka upadne. ako bog da bice nase sarajevo opet onakvo kakvo je i bilo. Sarajevski duh nije umro, samo je malo utihnuo...
Drvosjeca iz Dejcica

#127 Re: Nema više mog starog Sarajeva

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

in33sa wrote:Moke kaze notornu istinu, i nastane ovaj topic.

Moke cetnik, ocekuje se uskoro konstatacija. Cija nego novopecenih "sarajlija".
Daj ne k**i, niko cetnika nije ni pomenuo i molim te ne mijesaj politiku tamo gdje joj nije mjesto. Odavno si se deklarisao kao obicni balavi provokator.
Topla voda

#128 Re: Nema više mog starog Sarajeva

Post by Topla voda »

pa ako ljudi cine grad,
i ako je neko,u ovom slucaju kemo, bio neki simbol grada ili bar tako prihvatan

onda je sasvim logicno da grad nije vise kao nekad,kad mu simboli grada tonu.
tonu,prodaju se,ulizuju,pljuju

sto ko legenda grada ne izadje na proteste,ne prozove neke politicare,da podrsku ljudima i bori se za neke bitne stvari za grad.
jok,on po blicu komentarise ,ko da je poplava ovdje bila,pa on samo konstatuje.on pjeva dinamu himnu :-)
kako nece tonut grad,kad on pjeva sa zvjezdama granda.i onda mu nesto neko kriv.

sta je on uradio da ovako ne bude?popio cisternu alkohola u fisu?svaka cast,ne moze ni to svako
Kralj Tvrtko XXVIII

#129 Re: Nema više mog starog Sarajeva

Post by Kralj Tvrtko XXVIII »

Kemo je trebo ovakav intervju da da u Oslobodjenju il Avazu i da tu fino i jasno kaze da ne voli ovo danasnje Sarajevo. To bi bilo ok, tu je svaka kritika potpuno na mjestu, jer to treba da cuju stanovnici Sarajeva, gradjani, i mozda da nesto nauce, da pokusaju da se promjene. Al iz daljine (i to koje zemlje) drzati pridike kako Sarajevo nije isto stvarno nije fer ni prema Sarajevu ni prema gradjanima Sarajeva. Mogao je reci koju u Blicu o granatiranju, sistematskom unistavanju, vandalskom ubijanju grada u srcu Evrope, al Kemica to nije uradio. Upravo to gradjansko Sarajevo kakvo je nekada bilo i koje bi smo zeljeli da se vrati (a i vratice se akobogda) unistavano je od fasista sa brda. Spaljivane u biblioteke, muzeji, bolnice, sportske dvorane, tacnije sve sto jedan grad cini gradom. E to je ono sto mene boli, mogao je fino da ode u BG, da pogazi svoju rijec, i da svira uzima pare, niko mu nista ne bi zamjerio. Al da ode u BG i da laje na Sarajevo, to je licemjerstvo nevidjeno, i za mene je taj sansonjer mrtav. (Osim ako se javno ne izvini gradjanima Sarajeva na onome sto je rekao). Ovaj grad mu je sve dao.
mamba

#130 Re: Nema više mog starog Sarajeva

Post by mamba »

Moze jedno pitanje, sta je to tacno Kemo rekao protiv Sarajeva u Bg?
Aduu

#131 Re: Nema više mog starog Sarajeva

Post by Aduu »

Sinoc gledam prilog sa vaterpolo utakmice koja je bila neki dan u Sa. i kratki intervju sa Jovanom Divjakom. Srbijanac koji je ostao u ovom gradu nakon rata i pokusava pomoci mladima u BiH kroz organizaciju "Obrazovanje gradi BiH" :thumbup:
Uglavnom, uzeo sam njega za primjer jer se kao Srbijanac trudi pomoci ovoj zemlji, ovome gradu, a ne kao nas "sarajlija" kemica koji je otisao onima koji su ovaj grad rusili, narod izgladnjivali itd. da im prica kako Sarajevo nije vise ono sto je nekada bilo :roll:

FUJ !!!
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#132 Re: Nema više mog starog Sarajeva

Post by PipiDugaDevetka »

Kralj Tvrtko XXVIII wrote:Kemo je trebo ovakav intervju da da u Oslobodjenju il Avazu i da tu fino i jasno kaze da ne voli ovo danasnje Sarajevo. To bi bilo ok, tu je svaka kritika potpuno na mjestu, jer to treba da cuju stanovnici Sarajeva, gradjani, i mozda da nesto nauce, da pokusaju da se promjene. Al iz daljine (i to koje zemlje) drzati pridike kako Sarajevo nije isto stvarno nije fer ni prema Sarajevu ni prema gradjanima Sarajeva. Mogao je reci koju u Blicu o granatiranju, sistematskom unistavanju, vandalskom ubijanju grada u srcu Evrope, al Kemica to nije uradio. Upravo to gradjansko Sarajevo kakvo je nekada bilo i koje bi smo zeljeli da se vrati (a i vratice se akobogda) unistavano je od fasista sa brda. Spaljivane u biblioteke, muzeji, bolnice, sportske dvorane, tacnije sve sto jedan grad cini gradom. E to je ono sto mene boli, mogao je fino da ode u BG, da pogazi svoju rijec, i da svira uzima pare, niko mu nista ne bi zamjerio. Al da ode u BG i da laje na Sarajevo, to je licemjerstvo nevidjeno, i za mene je taj sansonjer mrtav. (Osim ako se javno ne izvini gradjanima Sarajeva na onome sto je rekao). Ovaj grad mu je sve dao.
Uh, kako jak komentar/kritika...! :thumbup:

I da napiše/komponuje pjesmu sa naslovom:
BAHRA!
Kaktusssss

#133 Re: Nema više mog starog Sarajeva

Post by Kaktusssss »

amrica wrote:
Kaktusssss wrote:Kemal tu nije nista pogrijesio. Ono sto nisu uspjeli da ubiju divljaci sa brda dovrsit ce pojedinci i grupe ljudi koji zive u njemu.
I fakat, nema vise mog starog Sarajeva!
Nadam se da ti kaktus znači ono što mislim da znači :-D
A sta tebi kaktus znaci, ajde sapni :D
tech10

#134 Re: Nema više mog starog Sarajeva

Post by tech10 »

Sarajevo je drugacije od onoga prije 40 godina jer je komshija Kovacevic sa 14. sprata, kod kojega je policija na pocetku rata nasla PAP-ovku ispod kade u kupatilu, odselio u Podgoricu i tamo prima penziju bivse JNA, jer ono sto bi dobijao od PIO Federacije ne bi bilo ni blizu onome sto tamo dobija. Stan mu je izgorio kada su cetnici zapaljivom municijom zapalili citavu zgradu. Nije nikada dolazio da ga popravlja. Komsija Avlijas je svoj stan prodao i na porodicnij zemlji u Vojkovicima podigao kucu i sada zivi tamo. Nova familija, koja je uselila su neki vrlo fini i uredni ljudi. Zilha skoro jednom sedmicno prebrishe hodnik na citavom spratu. Komsija Babic, sprat nize, zivi u vikendici u Mokrom,tamo mu valjda ljepse, a Jerko, do njega, provodi skoro svo vrijeme u obiteljskoj kuci u Makarskoj, vazda se zalio da mu Sarajevo ne prija astmi od koje je dugo bolovao.Ljubica sa 4. sprata zivi kod kcerke u Beogradu, a svoj stan prodala, pa sada trazi ponistenje kupoprodajnog ugovora. Valjda skontala da se izradila i da bi sada mogla dobiti vise love. Nema ni komsije Avde sa 1. sprata, poginuo od snajpera '93. Nema ni malog Zlatana, poginuo na Zuci cim su ga mobilisali. Ostalo je, manje vishe, sve isto.
Banksy

#135 Re: Nema više mog starog Sarajeva

Post by Banksy »

in33sa wrote:Moke kaze notornu istinu, i nastane ovaj topic.

Moke cetnik, ocekuje se uskoro konstatacija. Cija nego novopecenih "sarajlija".
Četnik, 1/1 :mrgreen:
mamba

#136 Re: Nema više mog starog Sarajeva

Post by mamba »

Ja bih opet voljela da znam kako je on to tacno blatio Sarajevo, pa mora da se javno izvine građanima Sarajeva :?: :?: U datom intervjuju ne vidim ni trunku zlonamjernosti. Covjek prica o svojim unukama i na kraju spominje Sarajevo. To što ga on više ne doživljava kao svoje Sarajevo i što ne živi više tu, to je njegovo pravo. Mnogi i kvalitetniji od njega su otišli. Pismena raja nije napustila ovaj grad sigurno zato što im je bilo lijepo tu. A price se mijenjaju, ne moze se u proslosti zauvijek zivjeti. To sto je covijek rekao da nece nikad u Bg, pa otisao, mozda je skontao da i Zg i Bg ima normalnih ljudi zbog kojih se isplati promijeniti misljenje. U svakom slucaju razlog je nebitan bio on ekonomske ili političke prirode. Ali ja bih stvarno voljela da znam da li je on mozda na nekom beogradskom koncertu zlonamjerno blatio i pljuvao po Sarajevu, pa zasluzuje ovakav linc :?:
to sam ja

#137 Re: Nema više mog starog Sarajeva

Post by to sam ja »

Nema vise onog Sarajeva!
...samo mi nije jasno zasto neki frkcu i ljute se na ovakve teme???
doktor78

#138 Re: Nema više mog starog Sarajeva

Post by doktor78 »

Topla voda wrote:pa ako ljudi cine grad,
i ako je neko,u ovom slucaju kemo, bio neki simbol grada ili bar tako prihvatan

onda je sasvim logicno da grad nije vise kao nekad,kad mu simboli grada tonu.
tonu,prodaju se,ulizuju,pljuju

sto ko legenda grada ne izadje na proteste,ne prozove neke politicare,da podrsku ljudima i bori se za neke bitne stvari za grad.
jok,on po blicu komentarise ,ko da je poplava ovdje bila,pa on samo konstatuje.on pjeva dinamu himnu :-)
kako nece tonut grad,kad on pjeva sa zvjezdama granda.i onda mu nesto neko kriv.

sta je on uradio da ovako ne bude?popio cisternu alkohola u fisu?svaka cast,ne moze ni to svako
Potpisujem :thumbup:
A novinari "Blica" jedva docekali pa od citavog razgovora izvukli tu recenicu kao naslov.
MokeQc

#139 Re: Nema više mog starog Sarajeva

Post by MokeQc »

Bijeli_sa wrote:tvoje misljenje je tvoje misljenje, postujem, ali vase bratstvo jedinstvo. tvoje i kemino nas je i dovelo do ovdje gdje smo sada, i nazalost sada ste nama ostavili haos od drzave da mi ispravljamo, ali ipravicemo mi ovo sve i na to sam mislio kada kazem da ce sarajevo biti samo bolje, ljepse, a sto se tice ubistava i gasija i nozeva, obrati se policiji ili idi na crnu hroniku i u najjacoj zemlji na svijetu USA jedno ubistvo se dogodi svake 3 minute... slazem se da ima sranje koje mene iskreno iritiraju, ali to nek rijesavaju ljudi koji su placeni za to....
Nije bratstvo i jedinstvo dovelo do ovoga, nego oni koji su vezali zastave da sruse komunizam, pa su srusili sve i sto treba i sto ne treba... i opet se eno dogovaraju da sruse i podijele ovo jada sto je ostalo...

A sto se Kemine izjave tice, nije nista slagao, Sarajevo nije isto. Ali, Ni Bec, ni Frankfurt, ni New York, ni Pariz, ni London, etc, nisu isti - problem je sto je kod nas otislo puno na gore, bez nekog izgleda za boljitak, bar u nekom kratkom roku.
Istinu na stranu, ja bih mu jedino zamjerio sto je to rekao kome je rekao - znamo mi svi na sta je to sad nalik, ali ne bih bas drugima ucinio to zadovoljstvo da ocrnim SA.

Na kraju, bez obzira na mane ili vrline, Hemon je lijepo rekao : ''Sarajevo se voli ili ne voli.'' Ja ga ipak, jos uvijek volim.
Aurora Borealis

#140 Re: Nema više mog starog Sarajeva

Post by Aurora Borealis »

.
Last edited by Aurora Borealis on 23/11/2010 01:24, edited 1 time in total.
Vozdra raja :-)

#141 Re: Nema više mog starog Sarajeva

Post by Vozdra raja :-) »

KEMO STARA ULIZICA(IZDAJICA)!! :x
Aurora Borealis

#142 Re: Nema više mog starog Sarajeva

.
Last edited by Aurora Borealis on 23/11/2010 01:25, edited 1 time in total.
Aduu

#143 Re: Nema više mog starog Sarajeva

Post by Aduu »

Aurora Borealis wrote:Prvo nisam bila prochitala intervju, chitala sam vashe komentare. I mislim se pa dobro shta je to chovjek toliko popljuvao po gradu?! :shock: Vratim se, prochitam intervju, i chovjek je u samo jednoj rechenici spomenuo Sarajevo, rekavshi da 'ne voli OVO Sarajevo"! Ovo novo Sarajevo, kojeg ne vole ni moji roditelji bash ko' ni Kemo, i od kojeg zazire i chitava generacija odrasla prije ovog kobnog rata.
Nije chovjek nishta loshe rekao. Ne da ne voli Grad, nego ne voli ono u shta se grad pretvorio. U STA SU GA pretvorili.
Toliko.
A sta ako bi svi otisli u Bg ili Zg i pricali kako Sarajevo nije sto je nekada bilo :?
Je'l to nacin da se pomogne Sarajevu, da se pokusa nesto promjeniti??

A jos kada se cuje kako pEva na ekavici, onda me i ova izjava ne cudi :roll:
mamba

#144 Re: Nema više mog starog Sarajeva

Post by mamba »

to sam ja wrote:Nema vise onog Sarajeva!
Ni meni nikako.
Pa naravno da nema vise starog Sarajeva. Ni države nema, a kamoli grada. U opštinama/javnim ustanovama te pozdravljaju vjerskim pozdravima, u RS kada pitaš kada ima autobus za Sarajevo ne znaju šta to znači, pa ti odgovaraju da znaju samo kada ima za srpsko sarajevo. Pa koliko su ljudi predani glupostma vec smjesno postaje. O raji da ne govorimo. Ja se druzim vise sa rajom koja nije iz Sarajeva jer ove danasnje Sarajlije imaju neke jako upitne poglede na zivot... Al hajde to je vec idividualno...
Evo na koncertu Rolling Stonsa u Beogradu sjedim komentarišem sa nekim beograđanima, normalnim ljudima, našta Sarajevo lici nakon rata, pricamo o politici, kako se djelimo, kako nas dijele, a mi ovcice, ko ovcice. Zale se oni meni na beograd, kako je i taj grad u k... otisao kulturno, politicki, ekonomski da se ne spominje. Pricaju mi kakvim sve glupostima tamo djecu ne filuju po školama. Ej toliko je smijesno da mi suze krenuse na oci... Kakve budalastine... Mislim i toga ima ovdje za izvoziti, knjigu napisati kakve sve neistine djeci namjerno i iz neznanja ne govore.
I sta sada da mi je ime poznato kao Kemino i mene bi stavili omcu oko vrata samo zato sto sam se zalila kako moj grad nije ono sto je nekada bio.
Aurora Borealis

#145 Re: Nema više mog starog Sarajeva

.
Last edited by Aurora Borealis on 23/11/2010 01:25, edited 3 times in total.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#146 Re: Nema više mog starog Sarajeva

Post by PipiDugaDevetka »

Banksy wrote:
Četnik, 1/1 :mrgreen:
¨
I babo mu je bio okupator u II sv. ratu. :D
Pitar! :D
Lažov: Ja pogođen nisam ni umro ni pao. samo sam morao skočiti dole....! :D
SiSaJuMe

#147 Re: Nema više mog starog Sarajeva

Post by SiSaJuMe »

Nemoze se pita od govana napravit.
A nemoze se ovo Sarajevo usporediti sa onim Sarajevom. Kemo je 100% upravu. Danasnje Sarajevo je dno-dna kao i cijela BIH. Ufol svi vole svoje gradove a svi bi odmah sve ostavili za jednosmjernu kartu u inostranstvo.
Nekad bilo - danas se nazalost samo spominje. , Sarajevo je TOR kao i ostali bih gradovi.
Aduu

#148 Re: Nema više mog starog Sarajeva

Post by Aduu »

mamba wrote:
Ni meni nikako.
Pa naravno da nema vise starog Sarajeva. Ni države nema, a kamoli grada. U opštinama/javnim ustanovama te pozdravljaju vjerskim pozdravima, u RS kada pitaš kada ima autobus za Sarajevo ne znaju šta to znači, pa ti odgovaraju da znaju samo kada ima za srpsko sarajevo. Pa koliko su ljudi predani glupostma vec smjesno postaje. O raji da ne govorimo. Ja se druzim vise sa rajom koja nije iz Sarajeva jer ove danasnje Sarajlije imaju neke jako upitne poglede na zivot... Al hajde to je vec idividualno...
Evo na koncertu Rolling Stonsa u Beogradu sjedim komentarišem sa nekim beograđanima, normalnim ljudima, našta Sarajevo lici nakon rata, pricamo o politici, kako se djelimo, kako nas dijele, a mi ovcice, ko ovcice. Zale se oni meni na beograd, kako je i taj grad u k... otisao kulturno, politicki, ekonomski da se ne spominje. Pricaju mi kakvim sve glupostima tamo djecu ne filuju po školama. Ej toliko je smijesno da mi suze krenuse na oci... Kakve budalastine... Mislim i toga ima ovdje za izvoziti, knjigu napisati kakve sve neistine djeci namjerno i iz neznanja ne govore.
I sta sada da mi je ime poznato kao Kemino i mene bi stavili omcu oko vrata samo zato sto sam se zalila kako moj grad nije ono sto je nekada bio.
Svi mi znamo da Sarajevo nije sto je nekada bilo, nije niko lud.
Direktni krivac za ovakvo Sarajevo je Beograd i tamosnja politika, i mislim da je neprimjereno ici njima i pricati kako Sarajevo nije sto je nekada bilo, a pri tome jos i pEvati na ekavici ;-)

Sigurno je i za Jovana Divjaka OVO Sarajevo jos manje njegovo, ali covjek je ostao ovdje da pokusa nesto promjeniti, najlakse je pricati kako to nije to.
Nije posteno ni prema svim PRAVIM sarajlijama koji su ovdje ostali u pokusaju da ovaj grad pokusaju "vratiti" u prijasnje stanje(iako je to ipak nemoguce), ali se ljudu trude, a ne hodaju po "komsiluku" i pricaju o necemu sto svi mi vrlo dobro znamo.
Last edited by Aduu on 29/12/2008 18:10, edited 1 time in total.
to sam ja

#149 Re: Nema više mog starog Sarajeva

Post by to sam ja »

Ma hebo Kemu nije ni prvi ni zadnji, rekao je ono sto svi mi mislimo- da Sarajevo nije isto! samo mi nismo javne licnosti pa nam je to "dopusteno"...
mamba

#150 Re: Nema više mog starog Sarajeva

Post by mamba »

Aduu wrote:
mamba wrote:
Ni meni nikako.
Svi mi znamo da Sarajevo nije sto je nekada bilo, nije niko lud.
Direktni krivac za ovakvo Sarajevo je Beograd i tamosnja politika, i mislim da je neprimjereno ici njima i pricati kako Sarajevo nije sto je nekada bilo, a pri tome pEvati na ekavici ;-)
A sta sam im trebala reci, da nije tako. Vjerovao ti ili ne, normalnih ljudi ima i to je utjesno znati. Nije vazno da li oni zive u Bg, Sk, Zg ili negdje drugo. I takvim cu se uvijek zaliti. Po tvoj prici danas ne bi ni s Njemcima trebala pricati, jer jebiga nije primjereno ipak je moja baka rekla da nece obzirom na grozete koje su napravili, a ja danas na ti i sa Austrijancima i sa Njemcima. Jos se njima po festivalima zalila u kakvom gradu danas zivim, njima ciji su ocevi bili Hitlerovi vojnici. Strasno. Stid da me bude. Ja se izvinjavam sto vise ne zivim u tom vremenu. Jer vidi treba jednom napokon krenuti dalje :wink:
Post Reply