Hmmm izvini Ahmmede, s dijelom posta koji nisam citirao se slažem ali za ovaj dio imam par pitanja.Ahmmed wrote:Glede Djeda Hidžra....Nisam čuo za njega, niti me je pohodio kad sam bio dijete. No, ne vidim strašnu potrebu toliko se izrugivati samom pojmu....a posebno, izrugivati se običaju darivanja, koji je postojao i za Hidžretsku Novu godinu....U domovima u kojima se padalo na sedždu i prije 1992 ( a da to nisu radile samo nane, nego , gle čuda, i naše majke i očevi, pa "čak" i oni visokoobrazovani), postojao je lijepi običaj darivanja djece ovom prigodom, najčešće nekim novim odjevnim predmetom. Postojao je i običaj, kupiti nešto novo za domaćinstvo,nešto što bi koristila cijela porodica, a simboliziralo je novi početak, novi ciklus.....Dan uoči Nove Godine, postilo se, iza akšama bi se učili mevludi.....Bile su to pristojne, drage i smjerne svečanosti, u domovima onih koji su i u "onaj vakat", pokušavali uraditi nešto za Ahiret....Najčešće su nam se tada izrugivali oni koji će vas danas prezrivo gledati ako se usudite "braniti" Djeda Mraza....Ali, neka....Proći će i to.....Jer, islam se ne brani zabranom Djeda Mraza.....Veliko je ovo kukavičije jaje, kojim nam se zamazuju oči, dok se zemlja rastače....nema tu islamijeta....Valjda ćemo shvatiti stvari na pravi način, prije negoli bude kasno....
U pravu si da se kod mnogih ljudi uvijek pratila i obilježavala Hidžretska Nova Godina, i da se tom prilikom darivalo ali...
Nije li ovaj "Djed Hidžra" upravo ono "nazor" utrpavanje tuđih običaja u islamsku tradiciju? Pokušavam reći da, kada se obilježava "Djed Mraz", to sve djeluje neutralno (za razliku od npr. "Svetog Nikole" koji je jasno vjerski) ali sada se odjednom pojavljuje običaj kojeg nikad nije bilo, koji je prepisan iz drugih običaja.
Dakle da pokušam razdvojiti - kada sva djeca, uključujući i muslimansku, dobijaju poklone od "Djeda Mraza", ne vidim problem u tome jer je to opće darivanje djece koje nije religijski obojeno. Kada se dijele pokloni za Hidžretsku Novu Godinu, takođe je dio običaja i to je isto lijepo. Ali pojava ovog "Djeda Hidžre" pri tom darivanju mi pomalo vuče na... recimo, "novotariju", upravo to mi izgleda kao ono za šta se optužuje "Djed Mraz" - nametanje tuđih običaja muslimanima.
Nisam baš veliki ekspert po tom pitanju pa te molim za komentar, hvala.