Djed Hidžra !!???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
tranquil

#126 Re: Djed Hidžra !!???

Post by tranquil »

Ahmmed wrote:Glede Djeda Hidžra....Nisam čuo za njega, niti me je pohodio kad sam bio dijete. No, ne vidim strašnu potrebu toliko se izrugivati samom pojmu....a posebno, izrugivati se običaju darivanja, koji je postojao i za Hidžretsku Novu godinu....U domovima u kojima se padalo na sedždu i prije 1992 ( a da to nisu radile samo nane, nego , gle čuda, i naše majke i očevi, pa "čak" i oni visokoobrazovani), postojao je lijepi običaj darivanja djece ovom prigodom, najčešće nekim novim odjevnim predmetom. Postojao je i običaj, kupiti nešto novo za domaćinstvo,nešto što bi koristila cijela porodica, a simboliziralo je novi početak, novi ciklus.....Dan uoči Nove Godine, postilo se, iza akšama bi se učili mevludi.....Bile su to pristojne, drage i smjerne svečanosti, u domovima onih koji su i u "onaj vakat", pokušavali uraditi nešto za Ahiret....Najčešće su nam se tada izrugivali oni koji će vas danas prezrivo gledati ako se usudite "braniti" Djeda Mraza....Ali, neka....Proći će i to.....Jer, islam se ne brani zabranom Djeda Mraza.....Veliko je ovo kukavičije jaje, kojim nam se zamazuju oči, dok se zemlja rastače....nema tu islamijeta....Valjda ćemo shvatiti stvari na pravi način, prije negoli bude kasno....
Hmmm izvini Ahmmede, s dijelom posta koji nisam citirao se slažem ali za ovaj dio imam par pitanja.

U pravu si da se kod mnogih ljudi uvijek pratila i obilježavala Hidžretska Nova Godina, i da se tom prilikom darivalo ali...

Nije li ovaj "Djed Hidžra" upravo ono "nazor" utrpavanje tuđih običaja u islamsku tradiciju? Pokušavam reći da, kada se obilježava "Djed Mraz", to sve djeluje neutralno (za razliku od npr. "Svetog Nikole" koji je jasno vjerski) ali sada se odjednom pojavljuje običaj kojeg nikad nije bilo, koji je prepisan iz drugih običaja.

Dakle da pokušam razdvojiti - kada sva djeca, uključujući i muslimansku, dobijaju poklone od "Djeda Mraza", ne vidim problem u tome jer je to opće darivanje djece koje nije religijski obojeno. Kada se dijele pokloni za Hidžretsku Novu Godinu, takođe je dio običaja i to je isto lijepo. Ali pojava ovog "Djeda Hidžre" pri tom darivanju mi pomalo vuče na... recimo, "novotariju", upravo to mi izgleda kao ono za šta se optužuje "Djed Mraz" - nametanje tuđih običaja muslimanima.

Nisam baš veliki ekspert po tom pitanju pa te molim za komentar, hvala.
amrica

#127 Re: Djed Hidžra !!???

Post by amrica »

brinetta wrote:
amrica wrote:
brinetta wrote:
. .

Nemam snage, a fakat nema potrebe zachatavati temu... zato :zzzz:

Naravno, nemas snage jer nemas sta reci!
Preporucujem ti Klaica, Anica, Vujakliju, prelistaj malo! Tu ces pronaci sva objasnjenja za nepravilno upotrijebljenu rijec "nivo" kao i sinonime za istu pa se nadji.
Sta je pisac htio reci!

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

eto nek si mi rekla

Ako nisi skontala, ljudi koji u ovo doba nemaju snage jer moraju spavati, rade 5 dana u sedmici i umorni su...

Samo neko ko ne živi ovdje i ne radi nista može landarati po forumu u ovo doba.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#128 Re: Djed Hidžra !!???

Post by Latina »

Ahmmed wrote: A muslimanske djevojčice u selima zeničkoga kraja bivaju sretne ako im očevi dozvole da završe barem četiri razreda osnovne škole....A muslimanska djeca Srebrenice moraju donositi ljekarske ispričnice zbog odsustvovanja sa nastave na Bajram.....Muslimanski dječaci i djevojčice, po povratničkim selima oko Zvornika i Bratunca, prva slova pišu uz gas lampu....muslimanske djevojčice i dječaci Cazinske Krajine, čiji su očevi dali dijelove tijela za ovu zemlju,večeras su zanoćili sa kilogram-dva brašna u svojim domovima i već u nedjelju neće imati šta da jedu........
Tako je to kad se zamijene forma i sustina. Na temi o DM je ispisano 80 stranica, kao da nemamo vaznijeg problema. A niko pojma nema ko je Haris Camdzic npr, koga brinu djeca u Srebrenici i Bratuncu. Bruka i sramota.
brinetta

#129 Re: Djed Hidžra !!???

Post by brinetta »

Amrice, podhitno kupi rijecnik, jedan ce biti dovoljan.
Kontradiktornosti nikad kraja.
Landaram ja ja forumu a sta ti radis? Poradi na sebi, prijateljski savjet
Ahmmed

#130 Re: Djed Hidžra !!???

Post by Ahmmed »

tranquil wrote:
Ahmmed wrote:Glede Djeda Hidžra....Nisam čuo za njega, niti me je pohodio kad sam bio dijete. No, ne vidim strašnu potrebu toliko se izrugivati samom pojmu....a posebno, izrugivati se običaju darivanja, koji je postojao i za Hidžretsku Novu godinu....U domovima u kojima se padalo na sedždu i prije 1992 ( a da to nisu radile samo nane, nego , gle čuda, i naše majke i očevi, pa "čak" i oni visokoobrazovani), postojao je lijepi običaj darivanja djece ovom prigodom, najčešće nekim novim odjevnim predmetom. Postojao je i običaj, kupiti nešto novo za domaćinstvo,nešto što bi koristila cijela porodica, a simboliziralo je novi početak, novi ciklus.....Dan uoči Nove Godine, postilo se, iza akšama bi se učili mevludi.....Bile su to pristojne, drage i smjerne svečanosti, u domovima onih koji su i u "onaj vakat", pokušavali uraditi nešto za Ahiret....Najčešće su nam se tada izrugivali oni koji će vas danas prezrivo gledati ako se usudite "braniti" Djeda Mraza....Ali, neka....Proći će i to.....Jer, islam se ne brani zabranom Djeda Mraza.....Veliko je ovo kukavičije jaje, kojim nam se zamazuju oči, dok se zemlja rastače....nema tu islamijeta....Valjda ćemo shvatiti stvari na pravi način, prije negoli bude kasno....
Hmmm izvini Ahmmede, s dijelom posta koji nisam citirao se slažem ali za ovaj dio imam par pitanja.

U pravu si da se kod mnogih ljudi uvijek pratila i obilježavala Hidžretska Nova Godina, i da se tom prilikom darivalo ali...

Nije li ovaj "Djed Hidžra" upravo ono "nazor" utrpavanje tuđih običaja u islamsku tradiciju? Pokušavam reći da, kada se obilježava "Djed Mraz", to sve djeluje neutralno (za razliku od npr. "Svetog Nikole" koji je jasno vjerski) ali sada se odjednom pojavljuje običaj kojeg nikad nije bilo, koji je prepisan iz drugih običaja.

Dakle da pokušam razdvojiti - kada sva djeca, uključujući i muslimansku, dobijaju poklone od "Djeda Mraza", ne vidim problem u tome jer je to opće darivanje djece koje nije religijski obojeno. Kada se dijele pokloni za Hidžretsku Novu Godinu, takođe je dio običaja i to je isto lijepo. Ali pojava ovog "Djeda Hidžre" pri tom darivanju mi pomalo vuče na... recimo, "novotariju", upravo to mi izgleda kao ono za šta se optužuje "Djed Mraz" - nametanje tuđih običaja muslimanima.

Ponavljam, niti sam čuo za Djeda Hidžra ranije, niti me, shodno tome pohodio sa poklonima dok sam bio dijete. Reagirao sam na izrugivanje samom pojmu.....Kao što nema potrebe za Djedom Hidžrom, isto tako mislim da nema potrebe ( posebno kad su neki forumaši u pitanju), za njihovim izrugivanjem samoj etimologiji, samom terminu.Jer, nije im prvi put da se, na nekim drugim temama, izrugivaju mnogim stvarima koje imaju veze sa islamom.
Darivanje za hidžretsku NG , u mom su slučaju, obavljali moji roditelji, a najčešće rahmetli nana.I ona mi je bila najdraži "Djed Hidžr" :)

Inače, neko je već pomenuo, pojava Djeda Hidžra ne vuče samo na novotariju, već na inat. I to na jedan bezvezan i beskoristan način. Jer, lijepa novina u vjeri, nije nikakav problem. Inat-novina u vjeri, nema opravdanja.
pure_love

#131 Re: Djed Hidžra !!???

Post by pure_love »

Djed Hidzr je obucen u tradicionalno bosnjacku islamsku nosnju(tako na dnevniku rekose..nista nije imitiranje krscana osim ono "djed"...(u arapskom svijetu su izmislili abu el Eida,) to su uglavnom neki novi pokusaji muslimana da djecu obraduju ali da ih u istom uce o vlastitim obicajima i vjeri.jer sva djeca vole djed Mraza-a koji potice iz krscanske tradicije..pa je onda neko smislio i to da se izmisli nas "djed"..i sta tu ima lose? svako ima pravo na to!

evo ovako izgleda muslimanski djed eid u Jordanu,nije ni nalik na djed mraza :D

Image
tranquil

#132 Re: Djed Hidžra !!???

Post by tranquil »

Ahmmed wrote:
tranquil wrote:

Ponavljam, niti sam čuo za Djeda Hidžra ranije, niti me, shodno tome pohodio sa poklonima dok sam bio dijete. Reagirao sam na izrugivanje samom pojmu.....Kao što nema potrebe za Djedom Hidžrom, isto tako mislim da nema potrebe ( posebno kad su neki forumaši u pitanju), za njihovim izrugivanjem samoj etimologiji, samom terminu.Jer, nije im prvi put da se, na nekim drugim temama, izrugivaju mnogim stvarima koje imaju veze sa islamom.
Darivanje za hidžretsku NG , u mom su slučaju, obavljali moji roditelji, a najčešće rahmetli nana.I ona mi je bila najdraži "Djed Hidžr" :)

Inače, neko je već pomenuo, pojava Djeda Hidžra ne vuče samo na novotariju, već na inat. I to na jedan bezvezan i beskoristan način. Jer, lijepa novina u vjeri, nije nikakav problem. Inat-novina u vjeri, nema opravdanja.
Okaj, tnx, i meni vuče na inat zato i pitam. Kada sam pročitao prvi post, sjetio sam se gospođe Amre Hadžimuhamedović (zavod za obnovu i zaštitu spomenika kulture ili tako nešto), jednom prilikom je baš govoreći o tim stvarima koje se u vjeri rade iz "inata" - u konkretnom slučaju je govorila o izgradnji vjerskih objekata, onih što većih "da crknu dušmani kad vide" - rekla kako u tim slučajevima ti objekti gube svoju sakralnu vrijednost i poprimaju druge koje nemaju baš nekih pozitivnih veza s vjerom koju bi trebali da predstavljaju.

Ovaj slučaj me je baš potsjetio na to, tako da mi je zbog toga zaparalo uši.
Jara

#133 Re: Djed Hidžra !!???

Post by Jara »

čak štaviše...nije ni na djeda nalik !
Ahmmed

#134 Re: Djed Hidžra !!???

Post by Ahmmed »

pure_love wrote:Djed Hidzr je obucen u tradicionalno bosnjacku islamsku nosnju(tako na dnevniku rekose..nista nije imitiranje krscana osim ono "djed"...(u arapskom svijetu su izmislili abu el Eida,) to su uglavnom neki novi pokusaji muslimana da djecu obraduju ali da ih u istom uce o vlastitim obicajima i vjeri.jer sva djeca vole djed Mraza-a koji potice iz krscanske tradicije..pa je onda neko smislio i to da se izmisli nas "djed"..i sta tu ima lose? svako ima pravo na to!

Image
Ovo o čemu ti pišeš vezano za arapski svijet, urađeno je, kako se meni čini,sa stilom. ;-) Kao što je rađeno i sa nekim igračkama, koje su prilagođene kulturi i tradiciji islamskog svijeta. I nije Djeda Mraz, barem onaj od kojeg smo mi dobijali paketiće,dio kršćanske tradicije. Eno se popovi u Italiji polomiše da te demantiraju :mrgreen:
Ovo što se kod nas radi, bez ikakvog uvažavanja našeg višestrukog identiteta ( a sve se te multiplosti vrlo lijepo mire i podudaraju ), radi se , brate, na blentav način.
Pietje_Bel

#135 Re: Djed Hidžra !!???

Post by Pietje_Bel »

pure_love wrote:Djed Hidzr je obucen u tradicionalno bosnjacku islamsku nosnju(tako na dnevniku rekose..nista nije imitiranje krscana osim ono "djed"...(u arapskom svijetu su izmislili abu el Eida,) to su uglavnom neki novi pokusaji muslimana da djecu obraduju ali da ih u istom uce o vlastitim obicajima i vjeri.jer sva djeca vole djed Mraza-a koji potice iz krscanske tradicije..pa je onda neko smislio i to da se izmisli nas "djed"..i sta tu ima lose? svako ima pravo na to!

Image
Odakle vas dovlace, pure_love? Zasto morate dolaziti u Bosnu kad u Sandzaku ekonosmka situacija bolja? :skoljka:

Zemljo otvori se.... :|
Jara

#136 Re: Djed Hidžra !!???

Post by Jara »

Ahmmed wrote: Ovo što se kod nas radi, bez ikakvog uvažavanja našeg višestrukog identiteta ( a sve se te multiplosti vrlo lijepo mire i podudaraju ), radi se , brate, na blentav način.
:lol: prava riječ, blentav :thumbup:
pure_love

#137 Re: Djed Hidžra !!???

Post by pure_love »

I nije Djeda Mraz, barem onaj od kojeg smo mi dobijali paketiće,dio kršćanske tradicije
odakle potice djed mraz? gdje je nastao? to sto ga je coca cola preuzela to ga ne cini odjednom nekrscanskim..pa i Bozic je danas( na zapadu)uveliko sekularan praznik ,da li ga trebamo slaviti???

jos nisam cuo da krscani preuzmu neki islamski obicaj? cak i po arapskom svijetu gdje su muslimani apsolutna vecina cujem za obicaje koje muslimani arapi praktikuju..sve od djeda mraza,pa do odlaska na ponocke sa "krscanskim prijateljima",te bojenja jaja za uskrs "..neces cuti za obrnutu verziju :x je li kad neki krscanin dao djetetu bajram banku?

i zbog toga podrzavam djed hidzra i abu eida,pa koliko god bili iz inata(ako to jesu,a cisto sumnjam).mozda tvoje djete tebi nije reklo da mu se cini da je krscanima bolje i ljepse jer imaju sve "lijepe stvari a mi samo dva bajrama"? meni je vrlo vazno djecu vezati za islamsku tradiciju jer zapadna/krscanska tradicija ih polako osvaja
pure_love

#138 Re: Djed Hidžra !!???

Post by pure_love »

Odakle vas dovlace, pure_love? Zasto morate dolaziti u Bosnu kad u Sandzaku ekonosmka situacija bolja?

Zemljo otvori se....
daj djete prodji me se,idi pisi o kraljici Katarini i kulinu banu,,jedino tada se ne blamiras :-)

i vec sam jednom rekao da sam Zenicanin,dakle znatno vise Bosanac od tebe,moj holandjaninu
Pietje_Bel

#139 Re: Djed Hidžra !!???

Post by Pietje_Bel »

pure_love wrote:
Odakle vas dovlace, pure_love? Zasto morate dolaziti u Bosnu kad u Sandzaku ekonosmka situacija bolja?

Zemljo otvori se....
daj djete prodji me se,idi pisi o kraljici Katarini i kulinu banu,,jedino tada se ne blamiras :-)

i vec sam jednom rekao da sam Zenicanin,dakle znatno vise Bosanac od tebe,moj holandjaninu
Odkada su Zenicani bili Bosanci? Pa tp su najveci muslimani uvijek bili. Vama su Mudzahedini isprali mozak to je ocigledno. :thumbup:

Fakat ako ovo nastavi, moj zenicanu, mi cemo se izmedu sebe ubijati za nekih 20, 30 godina. Nije nam dosta 2 entiteta. Ako ovo nastavi imat cemo republiku Bosnjacku i republiku muslimansku a ta republika muslimanska ce biti Zenica i okolina. :-)
pure_love

#140 Re: Djed Hidžra !!???

Post by pure_love »

[quote
Odkada su Zenicani bili Bosanci? Pa tp su najveci muslimani uvijek bili
danke danke,ma mnogi se otimaju za tu titulu..sve od podrinjaca,do krajisnika,,,ali je mi prkosno nosimo 8-) :lol: :D

o ljudska gluposti,gdje li ti je kraj? :oops:
Pietje_Bel

#141 Re: Djed Hidžra !!???

Post by Pietje_Bel »

pure_love wrote:[quote
Odkada su Zenicani bili Bosanci? Pa tp su najveci muslimani uvijek bili
danke danke,ma mnogi se otimaju za tu titulu..sve od podrinjaca,do krajisnika,,,ali je mi prkosno nosimo 8-) :lol: :D

o ljudska gluposti,gdje li ti je kraj? :oops:
Ma takvi muslimani su do jucer jeli prasetinu. Kao da ih neznam. Pravi musliman je musliman za sebe i od rodenja a ne za okolinu i od jucer. Vas dok nije Aljo naucio da budete muslimani jeli ste prasetinu vise od srba. A danas nosate one lancice sa mjesecom i zvijezdom "sa ponosom". Vidis i ja sam musliman i to ponosni ali ja nisam balija. Ne kazem da si ti balija samo kazem da ja nisam. :D

lako noc :thumbup:
Last edited by Pietje_Bel on 27/12/2008 03:40, edited 1 time in total.
dr.dangerdoom

#142 Re: Djed Hidžra !!???

Post by dr.dangerdoom »

pure_love wrote:

Zemljo otvori se....

Koji si ti ku#*c...po čemu si ti veći Bosanac od nekoga drugog', kad si pe*#r i neki izmišljeni đedo Hidžr koji postoji samo u Bosni i još nekim bolesnim sredinama. Dabogda došli pameti i ti i Arzija i Cerić ili zauvijek lizali moj lolipop i mislili kako nema boljeg lizala na ovom svijetu!!!
Ostali, koji misle da je đedo Hidžr fakat obična ka#%*a, mogu rado doći kod mene i uzeti svoj novogodišnji kolačić :thumbup: :bih:
_veleposlanik

#143 Re: Djed Hidžra !!???

Post by _veleposlanik »

ja bih samo da udopunim temu, u duhu antiglobalizacije :D svakako, posebno u ovim blagdanima...

u Baskiji, spanskoj autonomnoj pokrajini gdje se godinama vodi borba do potpune samouprave (kao i borba za ocuvanje identiteta, koji jako dobro i cuvaju), umjesto DM-a dolazi El Carbonero (baskijski "El Olentzero") ili "Ugljachar", donosioc uglja...
oni itekako spoznaju nametanje stranih "donosioca srece" koji suptilno stvaraju tradiciju. to je po mnogima svakako dio imperijalizma, kao sto to dozivljavamo u nasim svakodnevnicama (hint: jos malo pa smo i mi dio Amerike :-) )... tako da su ljudi sami sebi napravili svog Dedu, samo sto je ovaj malo vise ruralnog tipa, ali ce djeci posluziti na isti nacin. vjerovatno i ovaj silazi kroz dimnjak i tako te stvari.... :D

Image

Image

smijesan mi je pravo, ali razumijem zasto je nastao... :D Djed Hidzra mi je takodjer simpatican, posebno jer mi ne umijemo izmisliti nista originalnije a da ne odstupi od vjere :roll: ... pored toga, vjerovatno je cilj odbijanje imperijalistickog Dede Mraza, ali i sam Hidzra sluzi istom cilju, te stoga po meni gubi sav smisao... izdrz'mo jos par dana i sve ce biti u redu....... (do naredne godine)... :)
vox-populi

#144 Re: Djed Hidžra !!???

Post by vox-populi »

Tuzlak87 wrote:
HAVANA wrote:
Tuzlak87 wrote:
U cemu je problem:IMA KO HOCE,NEMA KO NECE!

To je demokratija!

Čitaš li ti postove il si samo došao da podjebavaš?

Problem je ko neće nema a ko hoće opet nema
Za ovog Hidzr dedu neću ništa da kažem a volio bi ,al mirci ce me ružiti.

Koliko sam upoznat RODITELJI KOJI SU IZRAZILI ZELJU IMAJU DJEDA MRAZA(kao i prosle godine)...
Slabo si upoznat. Roditelji iz jednog vrtica u Sarajevu su trazili pismeno deda Mraza te im je receno da se pismeno obrate nekoj komisiji koja je valjda pri JU "Djeca Sarajeva". Naravno dok birokratska procedura prodje, djeca iz tog vrtica ce dobiti deda Mraza nekad u februaru. Jbg, bitna je namjera, pa sad sto nije za Novu godinu, nema veze. Vazno je da je ova nakaza djed Hidzr tu. Joj jes' mi drago sto vise ne zivim dole.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#145 Re: Djed Hidžra !!???

Post by PipiDugaDevetka »

Jeko ovo? Santa Cohen?

Image
Vares City

#146 Re: Djed Hidžra !!???

Post by Vares City »

amrica wrote:bila bajram banka, pokloni, prvu lovu sam zaradila dijelici kurbane po komsilku (70% nemuslimanima :D ) ali pojam hidžretska godina se nikad nije čuo u mojoj kući, sorry, izgleda nismo iz istog kvarta :D
Amrice draga,blago tebi kad si prvu lovu zaradila dijeleci kurbane.Ja sam ih podijelio na tovare a da nisam nikad ni pare dobio,jer kazu haram je lovu uzimati kad se dijele kurbani.Na mom kraju se mogla dobiti gurabija,secerka,halva,onaj divni Bajramski kolac(miris mu jos i danas u nozdrvama osjecam)koji su sve zene za Bajram
pravile.Cak su mi Babo i Mati svaki put napominjali da lovu ne smijem uzimati.

U vezi Hidzretske godine,otprilike isto sam i ja dozivljavao kao i AHMO,svake godine, puno prije rata,a prije rata sam i otisao,..
To je jednostavno dio tradicije,obiljezavala se skromno,bez buke i halabuke.
pure_love

#147 Re: Djed Hidžra !!???

Post by pure_love »

bila bajram banka, pokloni, prvu lovu sam zaradila dijelici kurbane po komsilku (70% nemuslimanima ) ali pojam hidžretska godina se nikad nije čuo u mojoj kući, sorry, izgleda nismo iz istog kvarta
nema sta, ti si na ovom forumu poznata kao prava vjernica,pa kad ti nisi cula za hidzretsku onda to sigurno i nije dio islama :-) :lol:

kod nas se uoci nove hidzretske uvijek przila halva,i islo na mevlud,a nismo bili Bog zna neka vjerska porodica

tako su mnogi i bajram obiljezavali,mislim to je dio tradicije proslog rezima-da se vjerski praznici sto skromnije obiljeze.Te zbog toga ne mora da znaci da je tako oduvijek bili ili da tako treba ostati

Meni se cini da bi ljudi sveli i bajram na nivo hidzretske godine da je proslo jos jedno 10 godina bez rata,tako je bilo krenulo ;)
Last edited by pure_love on 27/12/2008 06:10, edited 1 time in total.
tataratira

#148 Re: Djed Hidžra !!???

Post by tataratira »

Rasta Santa - Djed Gudra
Image
Dendrlix

#149 Re: Djed Hidžra !!???

Post by Dendrlix »

tataratira wrote:Rasta Santa - Djed Gudra
Image
Fejker pravi! Ne zna smotat bez masinice! Uaaa!

:D
neki

#150 Re: Djed Hidžra !!???

Post by neki »

pure_love wrote:
bila bajram banka, pokloni, prvu lovu sam zaradila dijelici kurbane po komsilku (70% nemuslimanima ) ali pojam hidžretska godina se nikad nije čuo u mojoj kući, sorry, izgleda nismo iz istog kvarta
nema sta, ti si na ovom forumu poznata kao prava vjernica,pa kad ti nisi cula za hidzretsku onda to sigurno i nije dio islama :-) :lol:

kod nas se uoci nove hidzretske uvijek przila halva,i islo na mevlud,a nismo bili Bog zna neka vjerska porodica

tako su mnogi i bajram obiljezavali,mislim to je dio tradicije proslog rezima-da se vjerski praznici sto skromnije obiljeze.Te zbog toga ne mora da znaci da je tako oduvijek bili ili da tako treba ostati

Meni se cini da bi ljudi sveli i bajram na nivo hidzretske godine da je proslo jos jedno 10 godina bez rata,tako je bilo krenulo ;)
Vjera je stvar izmedju covjeka i Boga. U svim religijama a najvise u Islamu zabranjeno je postojanje ikakvog posrednika izmedju pojedinca i Boga. Praktikovanje vjere je privatna a ne javna stvar pa bi takvo trebalo biti i slavljenje vjerskih praznika. Svojom interpretacijom vjerskih obicaja sami se udaljavate od izvornog Islama
Locked