a. sarajlic i islam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
izvor

#126 Re: a. sarajlic i islam

Post by izvor »

xfacktor wrote:E vidis.. tvoj identitet je vjera pa nacija , a moj je nacija pa vjera.
Trebalo bi ovako. I Bosnjak i musliman. Kod mene je bar tako. I lijepo mi je ovako. I to mi nimalo ne smeta da kazem :"Sabahajrullah Fato", "Uranila Mare", "Kako si mi komsija Đuro." :-D
:run:
istocnjak

#127 Re: a. sarajlic i islam

Post by istocnjak »

Her Flick wrote:meni si homoseksualci i takvi kao ti isti
Nije isto mene ne moraš braniti kao što si njih branio.
Last edited by istocnjak on 17/12/2008 13:52, edited 1 time in total.
madner

#128 Re: a. sarajlic i islam

Post by madner »

izvor wrote:
xfacktor wrote:E vidis.. tvoj identitet je vjera pa nacija , a moj je nacija pa vjera.
Trebalo bi ovako. I Bosnjak i musliman. Kod mene je bar tako. I lijepo mi je ovako. I to mi nimalo ne smeta da kazem :"Sabahajrullah Fato", "Uranila Mare", "Kako si mi komsija Đuro." :-D
:run:
Znaci ne slazes se sa Bugarijem. Znas sta bi sad Bulgari reko, zikno bi te. :D
zubar

#129 Re: a. sarajlic i islam

Post by zubar »

istocnjak wrote:
zubar wrote:Ti vjerovatno i nisi svjestan da u stvari ne placas "pretplatu" FTV nego nesto kao taksu (porez) na posjedovanje tv i radio prijemnika. Iz te kase se finasisra FTV i RTRS. Ti ako imas problem sa nekom emisijiom mozes na svom televizoru ili radio prijemniku za kojeg se nadam da uredno placas "pretplatu" promijeniti kanal ili frekvenciju i slusati sto je tvom uhu milo. Takodjer i ja ima za pravo da slusam sto je mom uhu milo. Npr. kada god na TV ja cujem kombinaciju rijeci SDA, SBiH, SNSD, SDS, HDZ, HDZ 1990, HDSP, HSP, SRS, ili neko od sranja tipa SMSBHRBHSRBHRBDADP meni se digne kosa na glavi mozda i vise nego sto tebi smeta A. Sarajlic i slicni. Na FTV imas redovno Bajram I Bajram II, Bozic I , Bozic II, Uskrs I Uskrs II , Hanuka itd, te za ramazan i vremena iftara, sehura + sto svako vece na Dnevniku mozes cuti svoje ideologe iz gore nabrojanih kombinacija slova svoga vrlog velikog muftiju, pastira ili ko god bio predvodnik tvoga "plemena" (najblaze receno, iako na Nat Geo vidim da i familija lavova pokazuje vise kreativnosti i slobode odlucivanja od vecine u u ovo drzavi).
Mogu oni to zvati kako god to hoće ali isti primaju platu od našeg novca, tako ako nešto već kupujemo što da slušamo i gledamo nešto što nam se ne svidja i još povrh svega da taj isti koga finansiraš govori protiv tvoje vjere i identiteta. Ako nešto kupujemo onda trebamo znati šta se to prodaje i porijeklo te robe koja izgleda dolazi preko Drine.
Ali meni su npr. dosadni dnevnici, filmovi u kojima glumi recimo J.C. Van Damme, engleska liga, bundes liga (ja bih npr htio Argentinsku ligu), operacije trijumf, Piramide, Huge, prenosi Bajrmama, Bozica, Uskrsa na TV, zatim su mi dosadne voditeljice crvene crne kose, voditelji sa zutim kravatama, akcenti komentatora, dosadni su mi i svi ljudi koje se pojavljuju na TV a otac ili majka u imenu im imaju slovo ž (karikiram) i po mom misljenju ta roba dolazi sa 1836 m nadmorske visine ispod jedne palme koja ima ljubicasto lisce. Ovakvi su otrpilike tvoji argumenti protiv pacanja "pretplate" a ti mozes Cerica zvati kako god hoces ali meni je on lopov.
Pa zbog cega mislis da sve sto sti se ne svidja dolazi sa druge strane Drine. Opusti se malo u zivotu i bit se ti zivot sretniji. Jednostavno prihvati i da ima i drugacijih od tebe bilo po imenu, vjeri, boji kose, ocima , boji koze, visini ili mozda nacinu razmisljanja. Taj program koji vodi A. Sarajlic je mozda za te "druge"
Charuga
Globalni moderator

#130 Re: a. sarajlic i islam

Post by Charuga »

xfacktor wrote:Ovi sto podrzavaju Adija su iz Sarajeva. A ovi sto prozivaju druge islamofobima smijem se opkladiti da su dosli odnekud,
istocna bosna, sandzak i to. Statistike radi.. recite odakle ste i kad ste dosli u Sarajevo.. Ne kazem da imam neko negativno misljenje o ljudima koji su dosli u Sarajevo. Ali sam primijetio fenomen da ljudi koji su dosli u Sarajevo prije 15-tak godina su redovni na dzumama i furaju se da su veliki vjernici, i prave nove standarde sta je vjernik. Na fakultetima je vecina ljudi koji nisu odavde rodom, sve neke vezice uglavnom sa mindera povucene.
Pa i sam izraz fobija od islama odnosno islamofobija. Objesnite kakva je to fobija da vidim imam li je i ja..
Kakva ti je to prica majke ti? Generalises previse. Znaci svi koji su iz Sarajeva podrzavaju Adija a svi ostali nisu iz Sarajeva. To razmisljanje ti je na nivou nekog iskompleksiranog pubertetlije koga roditelji po vazdan kljukaju pricom kako je on sarajlija i pravo djete (kultura, obrazovanje itd.) a svi ostali koji su dosli u Sarajevo (milom ili silom) su neobrazovani papci i lose razmisljaju. Ja sam u Sarajevo doselio 1979. god sa 4 godine (iz srednje Bosne) jer mi je otac bio vojno lice pa bez obzira na to osjecam se stanovnikom ovog grada i Sarajevo smatram svojim. Naucio sam se ponasati i razmisljati kao i ljudi koji su prije mene naseljavali grad i isao sam niz vodu a nikako kontra razmisljanja grada. Sad u gradu imas tovar "sarajlija" koji se svojom nadobudnoscu ponasaju ko posljednji malogradjani.
Druga stvar je to sto kad idem i u Dzamiju i u Mesdzid idem zajedno sa rodjenim sarajlijama ako ti to nesto znaci. Nemaju svi oni razmisljanje ko i ti vjeruj mi i ne gledaju ljude po mjestu rodjenja nego po ponasanju i dobroti.
A treca stvar je sto je dobra vecina, ako ne i sve, starih sarajevskih porodica nekada davno doselila iz Crne Gore (Sandzaka) a o tome si mogao procitati na ovom istom forumu u dijelu "Porijeklo prezimena".
Sve to imas ovde: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 49&t=46820
Last edited by Charuga on 17/12/2008 13:58, edited 1 time in total.
Charuga
Globalni moderator

#131 Re: a. sarajlic i islam

Post by Charuga »

madner wrote:
Plavih_11 wrote:
madner wrote: Marama je marama, ima bula koje se kresu, ima hodza pedofila. Nema to veze sa islamofobijom, to su cinjenice. Naravno opet iz nekog kompleksa ispade da je to napad na cijelu vjeru. :roll:

I pitanje je na mjestu. Sta si prvo: bosanac ili musliman. Ako si musliman, onda ti je valjda po pogledima na svijet blizi Nigerijski i Indonezijski musliman od tamo nekog Hrvata ili Njemca.
Posto si spomenuo bulu daj mi objasni sta smatras pod tim pojmom!
Bula je u zargonu pokrivena djevojka.
Znaci to je tvoje misljenje. E hajde mi sad objasni, kad si to vec spomenuo, zasto to "bule" ne smiju da se "kresu"!?
madner

#132 Re: a. sarajlic i islam

Post by madner »

Plavih_11 wrote:
madner wrote:
Plavih_11 wrote:
Posto si spomenuo bulu daj mi objasni sta smatras pod tim pojmom!
Bula je u zargonu pokrivena djevojka.
Znaci to je tvoje misljenje. E hajde mi sad objasni, kad si to vec spomenuo, zasto to "bule" ne smiju da se "kresu"!?
A ko je rekao da ne smiju?
Samo neko rece da je uvredljivo reci da to rade. Ispade covjek islamofobican ako to napomene.
istocnjak

#133 Re: a. sarajlic i islam

Post by istocnjak »

zubar wrote:Pa zbog cega mislis da sve sto sti se ne svidja dolazi sa druge strane Drine. Opusti se malo u zivotu i bit se ti zivot sretniji. Jednostavno prihvati i da ima i drugacijih od tebe bilo po imenu, vjeri, boji kose, ocima , boji koze, visini ili mozda nacinu razmisljanja. Taj program koji vodi A. Sarajlic je mozda za te "druge"
Po toj logici, recimo sada tebi kao zubaru dodje čovjek sa lovom i kaže: "Doktore izvadi mi ovaj pokvareni zub a ostavi ove zdrave" a ti njemu: "Vidiš onom drugom pacijentu se svidja ovaj tvoj pokvareni zub pa ću ti ja izvaditit zdrav a pokvareni ću ostaviti da ga onaj drugi gleda".
Last edited by istocnjak on 17/12/2008 14:00, edited 1 time in total.
istocnjak

#134 Re: a. sarajlic i islam

Post by istocnjak »

Her Flick wrote:
istocnjak wrote:
Her Flick wrote:meni si homoseksualci i takvi kao ti isti
Nije isto mene ne moraš braniti kao što si njih branio.
:shock: wtf ja branio homoseksualce
ako nista tolerantniji su od takih kao sto si ti i da im se nesta dokazati
ne zive samo u svom svjetu i nisu zatucani (kad me bas vuces za jezik)
Ti ko djete a možda to i jesi, nego reci nam nešto o Adiju Sarajliću. Tvoje mišljenje o svemu ovome kao i RTV pretplati.
Charuga
Globalni moderator

#135 Re: a. sarajlic i islam

Post by Charuga »

madner wrote:
Samo neko rece da je uvredljivo reci da to rade. Ispade covjek islamofobican ako to napomene.
Kazes "ima bula koje se kresu". Zar nije malo uvredljivo inace koristiti ovo krese? Ali helem neise. Normalno je da ima pokrivenih zena koje upraznjavaju sex. I to je sasvim normalno ALI za one koje su u braku a za one koje nisu u braku ni ti ni ja a ni Adi ne znamo dali se one "kresu" ili ne (osim ako nisi imao licna iskustva) pa je bezveze uopste pricati o tome. Zamisli sad da nazoves Adija i kazes mu znam da mu se zena (ili djevojka) "kresu" sa strane a omi mislis da je ona vjerna i postena. Kako bi on reagovao? Nebi se uvrijedio?
Druga stvar je to sto ima dosta djevojaka koje pokriju maramom glavu a oni neupuceni misle odmah da su pokrivene (bule) a u stvari pojma ne znaju o pravilima pokrivenosti.
zubar

#136 Re: a. sarajlic i islam

Post by zubar »

istocnjak wrote:
zubar wrote:Pa zbog cega mislis da sve sto sti se ne svidja dolazi sa druge strane Drine. Opusti se malo u zivotu i bit se ti zivot sretniji. Jednostavno prihvati i da ima i drugacijih od tebe bilo po imenu, vjeri, boji kose, ocima , boji koze, visini ili mozda nacinu razmisljanja. Taj program koji vodi A. Sarajlic je mozda za te "druge"
Po toj logici, recimo sada tebi kao zubaru dodje čovjek sa lovom i kaže: "Doktore izvadi mi ovaj pokvareni zub a ostavi ove zdrave" a ti njemu: "Vidiš onom drugom pacijentu se svidja ovaj tvoj pokvareni zub pa ću ti ja izvaditit zdrav a pokvareni ću ostaviti da ga onaj drugi gleda".
Stvarno inteligentno razmisljanje o smislu gore napisanih rijeci.
Al hajde ti objasnim svoju logiku tvojim primjerom. Kada meni neko dodje u ordinaciju da mu izvadim pokvaren zub (pa makar bio i preko Drine kako ti te druge nazivas ja cu mu izvaditi pokvaren zub. Dakle ja necu njemu izvaditi zdrav zub zato sto je sa "one strane Drine" a tebi pokvaren "zato sto si sa ove strane Drine".
Dakle ti mislis da bih ja po "mojoj" logici trebao uraditi ono sto si napisao a ja mislim da bih ja po "tvojoj" logici trebao uraditi ovo sto sam ja iznad napisao (vaditi zdrave zube sa onima " sa ove strane Drine"). Ovo znaci da moja i tvoja logika nisu iste, a prema "tvojoj" logici bih ja trebao biti sa "one strane Drine". E sad posto ja sigurno nisam sa "one strane Drine" mozes li mi objasniti kako neko sa "ove strane Drine" ima logiku nekoga sa "one strane Drine".
Takodje mozda da mi na danasnjem pregledu programa, onako logicki, podrcrtas emisije koje bih ja sa "ove strane Drine" trebao gledati, a da me ti takodjer "sa ove strane Drine" nebi po svojoj logici smatrao onim "sa one strane Drine"
madner

#137 Re: a. sarajlic i islam

Post by madner »

Plavih_11 wrote:
madner wrote:
Kazes "ima bula koje se kresu". Zar nije malo uvredljivo inace koristiti ovo krese? Ali helem neise. Normalno je da ima pokrivenih zena koje upraznjavaju sex. I to je sasvim normalno ALI za one koje su u braku a za one koje nisu u braku ni ti ni ja a ni Adi ne znamo dali se one "kresu" ili ne (osim ako nisi imao licna iskustva) pa je bezveze uopste pricati o tome. Zamisli sad da nazoves Adija i kazes mu znam da mu se zena (ili djevojka) "kresu" sa strane a omi mislis da je ona vjerna i postena. Kako bi on reagovao? Nebi se uvrijedio?
Druga stvar je to sto ima dosta djevojaka koje pokriju maramom glavu a oni neupuceni misle odmah da su pokrivene (bule) a u stvari pojma ne znaju o pravilima pokrivenosti.
Nista vise ni manje uvredljivo nego rec da se djevojke kresu.

Govorimo o neudatim pokrivenim djevojkama, koje se seksaju, a glume moralne vertikale. Kome? Dakle pokrivene zbog radi vjerskih ubjedjenja. To je razlog zasto se zovu bule.

A sumnjam da bi se uvrijedio kad bi mu obznanio da se Bosanske kresu prije braka.
istocnjak

#138 Re: a. sarajlic i islam

Post by istocnjak »

madner wrote: Nista vise ni manje uvredljivo nego rec da se djevojke kresu.

Govorimo o neudatim pokrivenim djevojkama, koje se seksaju, a glume moralne vertikale. Kome? Dakle pokrivene zbog radi vjerskih ubjedjenja. To je razlog zasto se zovu bule.

A sumnjam da bi se uvrijedio kad bi mu obznanio da se Bosanske kresu prije braka.
Rekao sam ti sto puta a ti ne slušaš, de ba oženi se više da budemo svi mirni - od tebe. :D
xfacktor

#139 Re: a. sarajlic i islam

Post by xfacktor »

Plavih_11 wrote:
xfacktor wrote:Ovi sto podrzavaju Adija su iz Sarajeva. A ovi sto prozivaju druge islamofobima smijem se opkladiti da su dosli odnekud,
istocna bosna, sandzak i to. Statistike radi.. recite odakle ste i kad ste dosli u Sarajevo.. Ne kazem da imam neko negativno misljenje o ljudima koji su dosli u Sarajevo. Ali sam primijetio fenomen da ljudi koji su dosli u Sarajevo prije 15-tak godina su redovni na dzumama i furaju se da su veliki vjernici, i prave nove standarde sta je vjernik. Na fakultetima je vecina ljudi koji nisu odavde rodom, sve neke vezice uglavnom sa mindera povucene.
Pa i sam izraz fobija od islama odnosno islamofobija. Objesnite kakva je to fobija da vidim imam li je i ja..
Kakva ti je to prica majke ti? Generalises previse. Znaci svi koji su iz Sarajeva podrzavaju Adija a svi ostali nisu iz Sarajeva. To razmisljanje ti je na nivou nekog iskompleksiranog pubertetlije koga roditelji po vazdan kljukaju pricom kako je on sarajlija i pravo djete (kultura, obrazovanje itd.) a svi ostali koji su dosli u Sarajevo (milom ili silom) su neobrazovani papci i lose razmisljaju. Ja sam u Sarajevo doselio 1979. god sa 4 godine (iz srednje Bosne) jer mi je otac bio vojno lice pa bez obzira na to osjecam se stanovnikom ovog grada i Sarajevo smatram svojim. Naucio sam se ponasati i razmisljati kao i ljudi koji su prije mene naseljavali grad i isao sam niz vodu a nikako kontra razmisljanja grada. Sad u gradu imas tovar "sarajlija" koji se svojom nadobudnoscu ponasaju ko posljednji malogradjani.
Druga stvar je to sto kad idem i u Dzamiju i u Mesdzid idem zajedno sa rodjenim sarajlijama ako ti to nesto znaci. Nemaju svi oni razmisljanje ko i ti vjeruj mi i ne gledaju ljude po mjestu rodjenja nego po ponasanju i dobroti.
A treca stvar je sto je dobra vecina, ako ne i sve, starih sarajevskih porodica nekada davno doselila iz Crne Gore (Sandzaka) a o tome si mogao procitati na ovom istom forumu u dijelu "Porijeklo prezimena". http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 49&t=46820
Da kazem da nisam tip koji razmislja ono dosle , sarajlije i slicno. Zapravo ucili su me da su ljudi koji dolaze iz drugih krajeva bolji od sarajlija (bilive it or not). Sta hocu da kazem.. da su se bolje snasli ljudi koji su dosli, nego oni koji su ovdje odavno. Naravno nije ni to uvjek slucaj. Al recimo vecina jeste. I ta vecina fura Islam i bosnjastvo uveliko, a vamo uzeli sve poslove i vladaju gradom. Danas ko "Sarajlija" ja se osjecam ugrozen u Sarajevu. Na fakultetima uglavnom su studenti koji nisu iz Sarajeva. Da ne peglam. Uglavnom gdje god krenem vidim Sandzaklije , zemljake itd.. koji imaju veze i poslove. A obavezno su Bosnjaci i ide se na Dzumu, ali tamo se ide radi veza i posla. A o "Sarajlijama" imaju misljenje da su budale koje se lako mogu prevariti.. Izrazi tipa ma SArajlije samo kuckaju, neznaju nista, cekaju da im neko nesto kaze da urade itd.. A ako nisi primijetio tu diskriminaciju, onda se pravis lud ili si fakat pravi "sarajlija" u njihovim ocima.. E sad isto prica od jedne zene sa bascarsije koju sam slucajno pokupio dok sam sjedio u cevadjinici.. Kaze da je pomogla nekom ko je tek doso, sazalila se i to , dala mu poso i sve , da bi taj na kraju nju zahebo i oteo joj sve i govori koja je ona budala kad je mislila da su to ljudi koji ce sutra uzvratiti zahvalom nekom.. Mi smo odavde previse merhametli i ne kontamo sta zapravo oni misle o nama. Nisam ja nafuran da sam Sarajlija, to je najveca greska.. treba shvatiti da ovi sto su dosli u Sarajevo gledaju na sarajlije ko na budale koje je lako prevariti. Nek me neko uvjeri u suprotno...
istocnjak

#140 Re: a. sarajlic i islam

Post by istocnjak »

zubar wrote: Al hajde ti objasnim svoju logiku tvojim primjerom. Kada meni neko dodje u ordinaciju da mu izvadim pokvaren zub (pa makar bio i preko Drine kako ti te druge nazivas ja cu mu izvaditi pokvaren zub. Dakle ja necu njemu izvaditi zdrav zub zato sto je sa "one strane Drine" a tebi pokvaren "zato sto si sa ove strane Drine".
Dakle ti mislis da bih ja po "mojoj" logici trebao uraditi ono sto si napisao a ja mislim da bih ja po "tvojoj" logici trebao uraditi ovo sto sam ja iznad napisao (vaditi zdrave zube sa onima " sa ove strane Drine"). Ovo znaci da moja i tvoja logika nisu iste, a prema "tvojoj" logici bih ja trebao biti sa "one strane Drine". E sad posto ja sigurno nisam sa "one strane Drine" mozes li mi objasniti kako neko sa "ove strane Drine" ima logiku nekoga sa "one strane Drine".
Takodje mozda da mi na danasnjem pregledu programa, onako logicki, podrcrtas emisije koje bih ja sa "ove strane Drine" trebao gledati, a da me ti takodjer "sa ove strane Drine" nebi po svojoj logici smatrao onim "sa one strane Drine"
Vidi im malo program pa će ti sve biti jasno, jedino mi nije žao plaćati pretplatu zbog Bakira i 60 minuta. Što se tiće Bakira plaćao bih duplu pretplatu a ovo ostalo je sve odvratno. Adi i Jurišićka su vrh neukusa i nekulture, pravi su odron.
Last edited by istocnjak on 17/12/2008 14:24, edited 2 times in total.
madner

#141 Re: a. sarajlic i islam

Post by madner »

istocnjak wrote:
madner wrote: Nista vise ni manje uvredljivo nego rec da se djevojke kresu.

Rekao sam ti sto puta a ti ne slušaš, de ba oženi se više da budemo svi mirni - od tebe. :D
Nije ovdje obicaj da se ozenis prije nego sto ti da, znam da to uveliko mjenja stvari za tebe, ali ono cisto da napomenem.
Charuga
Globalni moderator

#142 Re: a. sarajlic i islam

Post by Charuga »

madner wrote:
Plavih_11 wrote:
madner wrote:
Nista vise ni manje uvredljivo nego rec da se djevojke kresu.

Ovo da je uvredljiva rijec "kresu" sam mislio globalno za sve djevojke i zene!

Govorimo o tome da napamet prica Adi a sa njim izgleda i ti o tim pokrivenim djevojkama koje se seksaju prije braka! Napamet ce biti sve dok ne dokaze i neda zivi primjer ili on ili ti o nekoj pokrivenoj djevojci za koju znate da se pokrila a onda se seksala prije braka. Ne racunam na njihov zivot prije pokrivanja.
Samo dokazi, nista napamet! I opet ti kazem da pokrivanje i pokrivene djevojke nisu one koje samo stave maramu na glavu!

"Dakle pokrivene zbog radi vjerskih ubjedjenja. To je razlog zasto se zovu bule. " - Ovo ne kontam!? Sta je razlog sto se zovu bule?

Nisam rekao dali bi se uvrijedio kad bi mu rekao da se bosanke seksaju prije braka nego da ga nazoves i kazes mu da mu se zena ili djevojka seksa sa strane. Kako bi on reagovao na tu tvoju laz?
pure_love

#143 Re: a. sarajlic i islam

Post by pure_love »

Ev ja sam Musliman i podrzavam Adija. I on je Musliman . Za mene je Sarajevo dzamija,crkva bogomolja itd jedno pored drugog. Ezan i zvonjava itd.. To je i zastitni znak Sarajeva.
Adi je ateista,ma to mu vidis i po imenu-Adi-komunisticka izmisljotina,roditelji imali kompleks zbog svog muslimanstva i onda to prenjeli na dijete ;) nije on jadnik kriv za to,krivi su mama i babo/tata
arzuhal

#144 Re: a. sarajlic i islam

Post by arzuhal »

A bio sam uvjeren da je Adi jedan od pirata sa Kariba.
madner

#145 Re: a. sarajlic i islam

Post by madner »

Poredis kruske i jabuke, kakve ti veze imas sa nekom djevojkom koja je pokrivena i seksa se, bila ona pokrivena ili ne? Sto bi te opste tangiralo da ja kazem da se neke kresu?

Da li trazis isti dokaz i za nepokrivene Bosanke? Ono ime i prezime da ostavim na forumu?

Vjerovao ili ne, postoje.
madner

#146 Re: a. sarajlic i islam

Post by madner »

pure_love wrote:
Ev ja sam Musliman i podrzavam Adija. I on je Musliman . Za mene je Sarajevo dzamija,crkva bogomolja itd jedno pored drugog. Ezan i zvonjava itd.. To je i zastitni znak Sarajeva.
Adi je ateista,ma to mu vidis i po imenu-Adi-komunisticka izmisljotina,roditelji imali kompleks zbog svog muslimanstva i onda to prenjeli na dijete ;) nije on jadnik kriv za to,krivi su mama i babo/tata
Cista ljubav i tolerancija u jednom postu.
Ti ono bijase vjernik?
Charuga
Globalni moderator

#147 Re: a. sarajlic i islam

Post by Charuga »

xfacktor wrote:
Plavih_11 wrote:
A treca stvar je sto je dobra vecina, ako ne i sve, starih sarajevskih porodica nekada davno doselila iz Crne Gore (Sandzaka) a o tome si mogao procitati na ovom istom forumu u dijelu "Porijeklo prezimena". http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 49&t=46820
Da kazem da nisam tip koji razmislja ono dosle , sarajlije i slicno. Zapravo ucili su me da su ljudi koji dolaze iz drugih krajeva bolji od sarajlija (bilive it or not). Sta hocu da kazem.. da su se bolje snasli ljudi koji su dosli, nego oni koji su ovdje odavno. Naravno nije ni to uvjek slucaj. Al recimo vecina jeste. I ta vecina fura Islam i bosnjastvo uveliko, a vamo uzeli sve poslove i vladaju gradom. Danas ko "Sarajlija" ja se osjecam ugrozen u Sarajevu. Na fakultetima uglavnom su studenti koji nisu iz Sarajeva. Da ne peglam. Uglavnom gdje god krenem vidim Sandzaklije , zemljake itd.. koji imaju veze i poslove. A obavezno su Bosnjaci i ide se na Dzumu, ali tamo se ide radi veza i posla. A o "Sarajlijama" imaju misljenje da su budale koje se lako mogu prevariti.. Izrazi tipa ma SArajlije samo kuckaju, neznaju nista, cekaju da im neko nesto kaze da urade itd.. A ako nisi primijetio tu diskriminaciju, onda se pravis lud ili si fakat pravi "sarajlija" u njihovim ocima.. E sad isto prica od jedne zene sa bascarsije koju sam slucajno pokupio dok sam sjedio u cevadjinici.. Kaze da je pomogla nekom ko je tek doso, sazalila se i to , dala mu poso i sve , da bi taj na kraju nju zahebo i oteo joj sve i govori koja je ona budala kad je mislila da su to ljudi koji ce sutra uzvratiti zahvalom nekom.. Mi smo odavde previse merhametli i ne kontamo sta zapravo oni misle o nama. Nisam ja nafuran da sam Sarajlija, to je najveca greska.. treba shvatiti da ovi sto su dosli u Sarajevo gledaju na sarajlije ko na budale koje je lako prevariti. Nek me neko uvjeri u suprotno...
Hoces da se nadjemo pa da te ja uvjerim suprotno? To bar nije nikakav problem. Ali ono sto ti radis je GENERALIZACIJA!! Za tebe su svi koji su dosli sa strane ISTI i o tome ti pricam i za tebe su sve rodjene sarajlije ISTE a i o tome ti pricam. Ne moze se to nikako GENERALIZOVATI i to moras shvatiti. Taj sto je prevario tu nanu nije covjek nego govno pa odakle god on da je dosao. A ja cu ti sa sobom dovesti jednog covjek koji je u Sarajevo dosao sa 14 godina (iz Foce) i koji, vjeruj mi, ima vise dobrih djela i sevapa nego ti i ja i vecina "sarajlija". A ti sto su uzeli sve poslove, sto vladaju gradom itd nemaju "svog grada" i ne gledaju ko je odakle nego koga mogu prevariti i s kim mogu poslovati pa kako god se on zvao i odakle god da je!
Da bi znao ko sve ide na Dzumu moras i ti ici a ne pricati onako kako cujes. Izvinjavam se unaprijed ako ides ali cisto sumnjam.

Nisi mi nista rekao o porijeklu starih sarajevskih porodica! Ili si previdio taj dio ili si ga namjerno preskocio!
zubar

#148 Re: a. sarajlic i islam

Post by zubar »

pure_love wrote:
Kad se zoves Bakir onda ni kradja nije grijeh.
pure_love

#149 Re: a. sarajlic i islam

Post by pure_love »

madner wrote:
pure_love wrote:
Cista ljubav i tolerancija u jednom postu.
Ti ono bijase vjernik?
da vjernik sam,isto kao sto se smatraju velika vecina sarajlija i odlaze na dzumu,ponose se islamom itd,ali opet mrze mene doslju jer sam iz Zenice :D
Charuga
Globalni moderator

#150 Re: a. sarajlic i islam

Post by Charuga »

madner wrote:Poredis kruske i jabuke, kakve ti veze imas sa nekom djevojkom koja je pokrivena i seksa se, bila ona pokrivena ili ne? Sto bi te opste tangiralo da ja kazem da se neke kresu?

Da li trazis isti dokaz i za nepokrivene Bosanke? Ono ime i prezime da ostavim na forumu?

Vjerovao ili ne, postoje.
A kakve ti veze imas sa njima pa ih spominjes negativno?

Prekrivena maramom je jedno - pokrivena je drugo!! Vjerovao ili ne!
Locked