http://www.youtube.com/watch?v=83V2J1dM ... re=related
da ne prodjes ko Mujcin ili Hare
Po tvojoj logici ...edvin wrote:Za narod koji prica istim jezikom je logicno da bude u istoj drzavi.
Doci ce ekipa Top liste nadrealista i snimati uzivo sketch kako Srbi kasikama brane granicu a "nasi" ih viljuskama napadaju. Je li neko konta kolicinu naoruzanja koje jedni ili drugi ektremiteti imaju pod svojom kontrolom u ovoj drzavi neracunajuci vazdusne puske a u poredjenju sa onim ratom. I ono malo naoruzanja sto je ostalo od rata pod kontrolom je Eufora. Zbog toga niti ce Srbi zatvarati granice niti ce Bosnjaci jurisati na kordone. Neka neko dokaze drugacije. Ako se tako nesto ipak desi bice u stilu balvan revolucije ali bez topovskog zacelja pa ti sad vidi sta ce biti sa tim klovnovima koji od gotovine (Daytonskog sporazuma) prave veresiju (nestanak RS-a)Vodenjak wrote:Mozes li mi kratko, sto krace moguce odgovoriti na pitanje sta ce biti ako RS proglasi nezavisnost i zatvori granice?Dado dijasporitus wrote:
Pretjerujes. Niko ne namece rat iz jednostavnog razloga sto danas rat nema ko da vodi. Nema JNA nema VRS-a nema krvoloka tipa Seselj, Arkan i slicnih niti ce ih jos dugo biti. Vecina ne zivi na rubu egzistencije jer da je tako sutra bi izbila revolucija i bilo bi krvi do koljena. Puno problema koji postoje sada u BiH postojali su i prije rata samo sto se tada to prikrivalo plastom samoupravljanja, bratstva i jedinstva.
Prije rata u BiH niko nije vjerovao da ce biti rata cak i kad je bio na samoj granici sa Hrvatskoj. Jugoslavija je u svoje vrijeme toliko dobro uradila svoj PR da niko nije vjerovao niti zelio vjerovati da nas debljaju pred klanje. I od koje ti je koristi bilo to sto si 45 godina zivio "fenomenalno" kad su ti sve za 5 godina oduzeli, zapalili ili srusili i brojis se kao sretnik ako si izvukao zivu glavu. Mnogi su izginuli iz puste naivnosti da nam JNA nece nista ili da ce nas cak sta vise braniti. Nekazem da je u BiH danas puno bolje po mnogim mjerilima ali ako nista zna se na cemu je situacija i zna se da li ce zapucati I sa koje strane.
I tacno, zivot u BiH nije sarena laza vec je istina i realnost i za one koji svoj zivot shvacaju odgovorno to je osnova na kojoj sve drugo pocinje ili zavrsava.
Nemoj mi sad samo shupljirati kako oni to ne mogu uraditi.
Samo odgovori sta ce biti AKO to urade!
Hvala!
Vrlo jednostavno. U Jugoslaviji su bili vecina a u BiH su manjina. Izgleda da samo jos Bosnjaci na Balkanu zive za ideale.saibaba wrote:Nije mi jasna jedna stvar... Srbi su za jugoslaviju.. a nisu za BiH.... zasto ?
Dado dijasporitus wrote:Vrlo jednostavno. U Jugoslaviji su bili vecina a u BiH su manjina. Izgleda da samo jos Bosnjaci na Balkanu zive za ideale.saibaba wrote:Nije mi jasna jedna stvar... Srbi su za jugoslaviju.. a nisu za BiH.... zasto ?
Pa zar nisy u vim ratovima dosad svabe i austrijanci stjali jedni drugima uz rame. Zar nemaju Brazil i Portugal iznimno dobre bilateralne odnose (hebe ih daljina pa ne mogu da se udruze).saibaba wrote:Po tvojoj logici ...edvin wrote:Za narod koji prica istim jezikom je logicno da bude u istoj drzavi.
Brazil je logično da bude porugal, amerika je logično da bude engleska, austrija je logično da bude njemačka, argentna je logično da bude spanija, australija je logično da bude engleska,
Ma sta rece...MuaDib wrote:Pa srpski i hrvatski nacionalizam uz pomoć slovenačkog su srušili Jugoslaviju. Ali nije mane bilo ni Albancima, Crnogorcima, Bošnjacima (Muslimanima) i Makedoncima.turban wrote: Vjerovatno mislis na Srbe i Hrvate...
Da ti nisi konzumirao ono sto vcine zemalja u svijetu zabranjuju,...haHauptgefrajter-u Ba wrote:Zdravo forumasi,
zelio bih svama zajedno, na prijateljskim osnovu diskutirati , sta smo imali , sta smo dobili, sta smo bili i postali i(li) sta smo izgubili ili bolje receno sta je nama vredio taj prokleti rat i sta je uticalo u nasu jugoslaviju i njegovog naroda da se raspada takva velika drzava. Pocet cu sa cinjenicama i faktama pa vi samo nastavljajte ili dementirate ili jednostavno komentirajte dalje o ovoj kako ja mislim vazda aktuelnoj i za mene licno interesantnoj temi.
Imali smo, velikog covjeka i veliku zemlju.
Svaki jugosloven je se borio u drugom svjetskom ratu, nekome poznat i kao "rat naroda".....kao i nas president Tito , i on je se borio na frontu !
Producirali smo 4 ratne Avione u jugoslaviji. (ORAO J22)
Imali smo 4. Najvecu vojnu snagu evrope. (JNA)
IMALI bih najbolju Fudbalsku ekipu u cjelom svjetu. (Petric, Mijatovic, Ibrahimovic, Barbarez, Krstajic, Zahovic. Klasnic itd.)
A sada ?
Sta vi mislite - dali ce biti na neki nacin "nova jugoslavija" kroz europsku uniju - i ako ce biti kako ce to izgledati ?
dali ce ove mladje posljeratne generacije biti pametnije nego poslednje ili ce taj nacionalizam i ta mrznja dalje zivjeti u srcama i dusama naroda.
Dakle ja pitam, posto ja licno nisam to godiste da znam kakav je zivot u jugoslaviji bijo i u bosni niti prije rata a kamoli u toku i poslje rata.
Zato me i zanima - da sto vise saznajem od ljudi koji su to mozda dozivjeli licno ili koji jednostavno vise znaju nego ja.
pitanje je sta smo dobili i osvojili kroz taj rat ?
cemu je se narod nadao da slusa u te price politicara tadasnjih i sta je se promjenilo u glavama naroda da "odjednom" drugacije kontaju nego sto su prije i da odjednom gledaju svog komsiju sa drugim ocima kao prije i sutradan puca bukvalno receno u njega.
Teskto je doci do prave istine jer se zna da je u svakom ratu prva zrtva , istina ali hajmo pokusavati zajedno prici toj istini lagano i korak po korak da se njoj priblizemo , i ako nista da barem pricamo o tome i da vidimo dali cemo doci do onoga sto vec svi znaju a niko ne govori ili da mozda saznajemo nesto skroz novo , drugo sto niko ne ocekuje, nesto radosno i nesto bas jugoslovensko - to bi bilo super jer mi smo nasi i mozda je to samo neka glupa prica od mene ali mozda i nije glupa nego mozda ce pokazati da mladja generacija moze osnovati i ponovo ugraditi temeljni kamen za novu jugoslaviju , i ponovo probuditi ono sto nas je tito naucio.
Ko zna ? imamo moc svi zajedno i ako bog da i imamo pamet da osnovimo jacu, vecu, snazniju vredniju i bolju, novu jugoslaviju pod zastavom ciji je glavni simbol bjeli golub - eh da vas ne tusim dalje vi ste na redu i furajte samo veselo, mirno bez frke i svadje i uz bratstvo i jedinstvo.
Pozdrav svima i hvala =)
Pa sto onda neće alija ?Alija Alijagić wrote:Dado dijasporitus wrote:Vrlo jednostavno. U Jugoslaviji su bili vecina a u BiH su manjina. Izgleda da samo jos Bosnjaci na Balkanu zive za ideale.saibaba wrote:Nije mi jasna jedna stvar... Srbi su za jugoslaviju.. a nisu za BiH.... zasto ?
Pa šta onda? Srbin je bio predsjednik predsjedništva tek u dva jednogodišnja mandata, a premijer SFRJ nikad nije bio ni jedan Srbin.
Potpisujem jako dobro napisano.jeza u ledja wrote:Ja nekako sa ove historijske distance na Jugoslaviju gledam ovako:
Sa stanovista Srba - ona je bila ostvarenje sna o 'Velikoj Srbiji', a na njen nastanak se gleda kao na pobjednicki plijen u Prvom Svjetskom Ratu. Gotovo svi dijelovi Jugoslavije su imale jaku srpsku vecinu/manjinu i oni su bili jedini koji su na neki nacin imali 'drzavnost' na cijeloj teritoriji Jugoslavije (osim Slovenije). Ako gledamo tako, onda Jugoslavija, pogotovo ona prva, stvarno jeste bila - Velika Srbija.
Sa stanovista ostalih naroda - Jugoslavija je predstavljala jednu pan-juznoslavensku ideju, kakva je uostalom postojala i u drugim krajevima istocne Evrope (Cehoslovacka je primjer), a kao odgovor na visestoljetnu okupaciju/dominaciju velikih sila. Mislim da je prava ideja u Jugoslaviji postojala najprije upravo kod ostalih naroda - i to prvenstveno u Hrvatskoj (koja, jos jednom, u ta doba nije bila iskljucivo hrvatska zemlja). Pa Ilirski pokret je bio djelo ljudi iz Hrvatske, zar ne?
E sad, kad neko kaze fali mu Jugoslavija, jako bitno je napomenuti o kakvoj Jugoslaviji se radi, odnosno u kakvom kontekstu se to pita? Komunisticka Jugoslavija nije mogla opstati ni u kom slucaju, tako da kad pricate o ekonomskim prilikama trebate uzeti u obzir da bi Jugoslavija da je ostala cijela usla u tranzicijski period kao i ostale zemlje istocne Evrope (ali to je 'sta bi bilo kad bi bilo', zato su ovakve teme inace dubiozne).
Isto tako, SFR Jugoslavija je postajala sve manje velikosrpska, a sve vise konfederacija nacija, ja mislim da je upravo to razlog ratu - kao srpskoj reakciji stalnoj federalizaciji drzave. Jednostavno, Srbija je i dalje smatrala Jugoslaviju svojim ratnim plijenom iz 1918-e. U tome je bio problem, a ne u drugima. Tada je izaslo na svjetlo da su postojala dva sasvim razlicita motiva koja su ujednom trenutku postignuta istim ciljem - ujedinjenjem.
Na stranu ovoga, postojali su vrlo jaki nacionalisticki pokreti medju svim narodima, pogotovo hrvatskom, koji su se sukobili i sa jednom i sa drugom idejom (u Hrvatskoj je uvijek postojao sukob izmedju te dvije struje).
Uglavnom, potreba za Jugoslavijom kao 'zemljom juznih Slavena' odavno vise ne postoji. Nema vise A-U ili Osmanlija, danas i najmanje drzavice, pa cak i manjinski narodi u EU uzivaju potpunu nacionalnu slobodu. Jedino sto danas i dalje postoji je zelja Srba za stvaranjem jedinstvene drzave za sebe. Zato mi imamo ovolike probleme. Do kad ce to tako, ko zna...
Ne znam zasto mi koji smo rodjeni i koji smo svoje najbolje dane zivota proveli u Jugoslaviji stvarno tebi morali objasnjavati zasto smo siti Jugonostalgije. Odrasli smo uz Branka Kockicu, Stulica, Paspalja, Baltazara, EKV, Piksija, Djuru, BD, Zikinu Dinastiju, Nase malo misto, itd. itd. ali to je tek jedna strana medalje. Druga strana je da je ta Jugoslavija iznutra bila politicki+ekonomski toliko trula da ju je izgleda samo Tito i drzao u zivotu. Momak prepusti zivljenje u lijepim iskustvima tvojim roditeljima a ako hoces da gradis buducnost onda zaboravi Jugoslaviju. Toliko od mene.Hauptgefrajter-u Ba wrote:izvinjavam se na gramatickim greskama - kako sam vec naveo na pocetku ja nikad nisam zivjeo u bosni a kamoli u jugoslaviji.
doso u njemacku kad sam imao 2 godine i odrasto i u njemackoj. bosanski jezik sam naucio pomalo kroz roditelja a ostalo sam sve sam naucio citajuci par knjiga i kroz prijatelja jednog kad sam bio u vojsci njemackoj pa otiso u sarajevo na misiju za eufor 2006. godine.
eh sad - citajuci vase komentare meni se cini da velicina nije voljela tu jugoslaviju i njezin odnosno komunisticki rezim od tita.
onda ste znaci godinama zivjeli zajedno zato sto je vas taj rezim fakat natjero da zivite zajedno ili kako ?
ja mislim da je u bosni odnosno jugoslaviji najbolje vrjeme bilo kad je bio protektorat austrijski - tada niko sa nikakve strane nije mogao reci da je nekome od druge strane bolje ili losije - svima je bilo isto "govno" da izvinete.
A sto se tice danasnjeg vremena, htjeo bih znati dali je stvarno bolje ili isto tako u bosni kako je bilo / bio zivot u bivsoj jugoslaviji ?
tvrdim ponovo BIVSU jugoslaviju a ne onu jugoslaviju za vrjeme rata kad je se srbija zvala jugoslavija i kad su klali narod u ime i pod zastavom jugoslavije - ja mislim ipak da je politika seseljova,milosevica, karadzica i mladiceva kao i tudjmanova unistila jugoslaviju i njezinu ideju - koliko god je losa bila ipak je bila bolja nego ovo sto sad imamo samostanje nije garancija za mir i bezbjednost nezna za prazan stomak.
Ali nije svak zelio da se Jugoslavija raspadne. Srbi nisu htjeli. Zato se i ratovalo.Hauptgefrajter-u Ba wrote: Samo mi nije jasno onda, kad je svak zelio da se jugoslavija raspada, sto onda niste se samo svi dogovorili da svak dobije svoju drzavu i da to bude tako rasporedjeno kako je sad i gotovo.
E moj drug svi se mi to pitamo.Hauptgefrajter-u Ba wrote: p.s: ja to pitam posto me interesuje i jer mi nikako neide uglavu to da narod neki zivi godinama zajedno i da sutradan glupo receno, podje pucat u covjeka sa kojim je mozda 20 godina bio dobar i skojim je se druzio isto tako dugo.
Jesmo.Hauptgefrajter-u Ba wrote: jesmo mi divljaci sta smo ?
Strane sile su odlucile sta i kako.. azr mislis da se iko ovdje ista pita..jeza u ledja wrote:Ali nije svak zelio da se Jugoslavija raspadne. Srbi nisu htjeli. Zato se i ratovalo.Hauptgefrajter-u Ba wrote: Samo mi nije jasno onda, kad je svak zelio da se jugoslavija raspada, sto onda niste se samo svi dogovorili da svak dobije svoju drzavu i da to bude tako rasporedjeno kako je sad i gotovo.
E moj drug svi se mi to pitamo.Hauptgefrajter-u Ba wrote: p.s: ja to pitam posto me interesuje i jer mi nikako neide uglavu to da narod neki zivi godinama zajedno i da sutradan glupo receno, podje pucat u covjeka sa kojim je mozda 20 godina bio dobar i skojim je se druzio isto tako dugo.
Jesmo.Hauptgefrajter-u Ba wrote: jesmo mi divljaci sta smo ?
Pa šta onda? Srbin je bio predsjednik predsjedništva tek u dva jednogodišnja mandata, a premijer SFRJ nikad nije bio ni jedan Srbin.
Šta što neće?Pa sto onda neće alija ?