Montazne kuce i cijene nekretnina

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
bubavi1

#126 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by bubavi1 »

da ne govorimo o tome sto stan treba imati dobru i te kako zvucnu izolaciju, jer kada ti pocinje u sred noci komsije skakti iznad tvoje sobe( klimanjem krevetom) ili dijeca, pa kad te pocinje napadat deda i baba, kada hodas u cipelama, ili stiklama, plus sto pored toga, na pragu stanova se slazu drva, sanducici slomjeni, mokri se u hodniku, ... stan je HAOOOOOOOOOOSSSSSSSS, nema boljeg mjesta za sklapanje (ne brakova) socialnih razlika.
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 17/03/2015 07:28, edited 3 times in total.
SarajVox

#128 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by SarajVox »

dzemmo wrote:ko u BiH prodaje kontejnere za stanovanje i koliko to kosta
imam i jedno glupo pitanje u vezi dozvola i svega potrebnog za vikendicu, kad je kontejenr u pitanju
ima li sanse da se to izbjegne :D
nek si ovu temu vratio iz mrtvih.
i mene interesuju ti "kontejneri" za vikendicu. Cujem da toga po njemackoj imaju vec za 30 milja eura i to dobro izgledajuce
kurty

#129 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by kurty »

Imate opciju da kupite obicni kontejner i da ga preuredite kako vam odgovara...
Tako su ovi moji jedno vrijeme radili na moru...

Pored nas na moru je bio jedan plac na kojem su bila tri ili cetiri kontejnera, ali "maksuzije"... Ljudi su narucili sebi kuhinju u jednom, dnevni boravak u drugom i dvije spavace sobe... Kad god smo ih pitali gdje su narucili, nesta su mudrovali "vamo jedan od zenine rodice rodjak, je ozenio neku hanumu, i njen djever to radi..."
b.hodzic

#130 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by b.hodzic »

Joj jesmo mi bosnje, nije kuca ako nema 200kvadrata cccc
Pa ljudi moji, zna li iko napraviti kucu od 80 kvadrata? Procitao sam dosta ovih starih postova i slabo ko da ja konkretno odgovorio na glavno pitanje teme, a to je koja ja cijena montazne kuce po kvadratu i ako je preko 700 KM onda se ne isplati. Vidim, ovdje par likova samo forsiraju 100 hljada eura, 100 hiljada eura, 150 kvadrata itd. Pa zar nije kuca od 150 kvadrata dvorac? Koji ce ti qrac to? I onda kazes kako se ne moze kuca za 80 000 KM napraviti. Moze ali normalna, a ne zgrada.
Comrad

#131 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by Comrad »

Ma nije kod nas takav mentalitet, kod nas kad se pravi kuca, ona se pravi za sebe, za dijete, za njegovu djecu i za djecu unuka. A onda kad tog majmuna spuca relanost u glavu i sin mu ode i renta stan...kasno je tad. :D
delina

#132 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by delina »

možda je nekad tako bilo, danas ih se sve više vraća "kod babe na sprat" :)
amarcor

#133 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by amarcor »

living containers ili ti ga kontejneri za zivljenje se prave u fabrici u Zivinicama, Alfe-Mi d.o.o. ;-)
ima vise informacija na stranici http://www.alfe-mi.com/

pozz
bubavi1

#134 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by bubavi1 »

zato su vecina kuca, ozidana na prizemlje a gore spratovi za promahu ili susenje haljina, niti izolacije niti koji vrag, ulazu za sinove, joj ti mentaliteta. K'o da ce sin sjedit uz mater cijeli zivota da ne govorim za snahu!
irac300

#135 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by irac300 »

bubavi1 wrote:zato su vecina kuca, ozidana na prizemlje a gore spratovi za promahu ili susenje haljina, niti izolacije niti koji vrag, ulazu za sinove, joj ti mentaliteta. K'o da ce sin sjedit uz mater cijeli zivota da ne govorim za snahu!
To ti je naše konzervativno i zastarjelo razmišljanje, bolje rečeno totalno zastarjela tradicija. U svakoj normalnoj zemlji, djeca napuste dom roditelja kada uđu u 20-e godine, jedino kod nas žive s roditeljima do 45g, tj. otac im sprat obezbijedi. I onda se ulijeće u neke kredite i prave kućerine s 3 sprata, koje većinom ostanu nedovršene.
Lounge Act

#136 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by Lounge Act »

bubavi1 wrote:zato su vecina kuca, ozidana na prizemlje a gore spratovi za promahu ili susenje haljina, niti izolacije niti koji vrag, ulazu za sinove, joj ti mentaliteta. K'o da ce sin sjedit uz mater cijeli zivota da ne govorim za snahu!
:thumbup:

samo da se nadovezem jos za ove montazne kuce posto sam se u zadnje vrijeme raspitivala o tome- smatram da su nasi previse digli cijene, prije par godina kad se moja porodica raspitivala o tome bilo je oko 250 KM m2 visoki roh bau, danas je ta cijena skocila na 430-470 KM m2, zavisi od firme, a to su najnize cijene u najobicnijem standardnom paketu, veci kvalitet odmah podrazumijeva i puno vecu cijenu. u svakom slucaju mora se imati obezbijeđen temelj. ne znam kako je u ostalim kantonima i mjestima, ali ovdje gdje ja zivim definitivno je isplatnije zidati nego kupovati montaznu jer se m2 zidane krece oko 290 KM m2, naravno ima i tu firmi koje bi ogulile do gole koze
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#137 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by Admir_1984 »

može li se negdje vidjeti otprilike koliko se krecu cijene zemljišta na odredjenim podrucjima :roll:
bubavi1

#138 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by bubavi1 »

@enisa: Pa zavisi sve od od^sobe, neki bi voljeli da imaju kucu za tri mjeseca izolovana, s fasadom, zavrsena, dok drugi bi se mucili godinama i proveli svo vrijeme pored posla ganjajuci i prateci rad takozvanih majstora, sve ima svoja. Ja licno preporucujem Promo iz Donjeg Vakufa, ako naravno kupac ima gotove pare, ako ne onda kao svi ostali, sprat po sprat pa dokle stigne.

A za zadnji post, moze se naci cijene na ovom linku pa slobodno potrazi:
http://www.market.ba/nekretnine/zemljista

Pozdrav svima :))
jose92

#139 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by jose92 »

Montazna ili zidana kuca.Gotovo bi bilo svejedno koju varijantu ces odabrati.Naravno ovo uz uvjet da i jedna i druga budu projektirane i izgradjene po savremenim standardima (Termicka i zvucna zastita,ekoloski i zdravstveno-zastitno dopusteni materijali,protivpozarna zastita i sl.).Cijene kvadrata ce biti tu negdje.Druga je stvar sto je montazna jeftinija dok je sagradis,zato krace traje,odnosno brze se "raubuje".Njen vijek je max.70 godina i njena krivulja pada vrijednosti je blaza nego kod zidane (skoro je linijska),sto znaci da montazna zgrada stara 20 godina ima snizenu vrijednost za skoro 25%,a zidana iste starosti gubi svega 10%.Inace vijek zidanog objekta procjenjuje se na 100 godina,s mogucnoscu da i dalje egzistira.Montazne,iz konstruktivnih razloga brze propadaju,i teze podnose rekonstrukcije i sanacije.Npr.termicku zastitu u montaznoj konstrukciji vrlo je tesko zamijeniti sto nije slucaj kod zidanih.Inace u oba slucaja ceka te investiciono odrzavanje kuce.Nakon 30 godina temeljna obnova od prozora,vrata,podova,pokrova i instalacija.Moj prijedlog je u svakom slucaju zidana.Ako imas sredstva i nju ces sagraditi jednako brzo.
Sto se tice velicine objekata (broj nedovrsenih spratova i sl.)stvar je mentaliteta i filozofije zivljenja.U nekim zemljama EU radi se o porodicnim stambenim kucama ciji je prosjek 130 m² NKP.Niko ne gradi kuce za nekoliko generacija kao sto pokusavaju kod nas.A cijene gradjenja?Treba pribavljati uvijek vise ponuda,i niposto pausalno.Ono, da ti ozidam,dignem krov,tvoj materijal 35.000 KM.Isplati se platiti ali temeljit predmjer radova i dati ga na popunu gradj.firmama uz strogo postovanje rokova.Ako sam ponesto radis mozes profitirati ali neznatno zbog gubitaka u angazovanju razlicitih majstora i sl.Po mojoj kalkulaciji za 1m² kuce(bez podruma) na ime svih vrsta radova (samo ruke) nesmijes platiti vise od cca 19 radnih sati,pri cemu jedan radni sat mozes platiti max 19 KM sa PDV.Znaci ruke =cca 361 KM/m².kako je odnos ruke:materijal u BiH negdje 35%:65% to znaci da bi materijal trebao dati jos oko 680 KM.Ukupno oko 1050 KM + 10% nepredvidjenih troskova.U cijenu je uracunata potpuna termicka zastita zgrade sa potrosnjom energije oko 70 kWh/m² godisnje,stanica za grijanje,plivajuci estrih,parketi,keramika,PVC stolarija ili drvena bosanskih proizvodjaca.
jose92

#140 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by jose92 »

bubavi1 wrote:da ne govorimo o tome sto stan treba imati dobru i te kako zvucnu izolaciju, jer kada ti pocinje u sred noci komsije skakti iznad tvoje sobe( klimanjem krevetom) ili dijeca, pa kad te pocinje napadat deda i baba, kada hodas u cipelama, ili stiklama, plus sto pored toga, na pragu stanova se slazu drva, sanducici slomjeni, mokri se u hodniku, ... stan je HAOOOOOOOOOOSSSSSSSS, nema boljeg mjesta za sklapanje (ne brakova) socialnih razlika.
Joj bubavi 1 dobro si.I ja sam u stanu.Zaista je haos.Ali takvih haosa ne mozes se lahko rijesit`.Zamisli imas kucicu,avliju,suncobran,a do tebe komsija pali bascu,uz ogradu ti sortirao staro zeljezo,nabavio kokosi,kozu,sagradio stalu ili krmedar,pa ono muhe.....jooooj i to je Haooooooos.
ljuspica

#141 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by ljuspica »

Ne znam kolike su cijene montaznih kuca Krivaja Zavidovici? Trebam jednu vikend kucu od 21 kvadrat. Zna li neko cijenu kvadrata po principu kljuc u ruke?
Sunseeker_

#142 Gradnja kuce u Sa.

Post by Sunseeker_ »

Mene zanimaju iskustva vas koji ste prosli krzo sve ovo. Recimo gradnja kuce u Sarajevu. Neke normalne kuce znaci nikakva viletina, moze i u dupleksu tj kuca sa dva stana... koliko vas je kostalo zemljiste i gradnja kuce (nije bitno jeli montazna ili ne).
hrle1976

#143 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by hrle1976 »

Kao prvo u BiH su cijene napuhane bez bilo kakvog razloga, predpostavljam ko god sta prodaje ali opet ne svi ali masovna vecina, da hoce da postane BOGATAS teske kategorije prekonoci. Kad cujem / vidim cijene za golu ledinu se trazi po 40.000-50.000€ to je van svake pameti. Kao prvo privatni prodavaci nemogu dati kredit kupcu, znaci kupac mora u kesu da plati a koliko je takvih kupaca? Znaci treba cijena da bude realna 15.000€ ili 20.000€ (predpostavljam). Imam ponekad osjecaj da ili ocekiva da ce neko iz Monaka doci da kupi ili da su oni u inostranstvi teski bogatasi sto jedva cekaju da sve pokupuju :-) nekontam relaciju ponuda i cijena ali eto - svak ima svoje. Kuca od 120m2 je sasvim dovoljna za 4 clanu porodicu. A napucavanja uvis od 3 sprata i svai od pro 120m2 to je krkanulk a ne novo gradnja ili dizajn. Pola kuca izgleda ko dobre pecurke :lol:

Sunseeker_ wrote:Mene zanimaju iskustva vas koji ste prosli krzo sve ovo. Recimo gradnja kuce u Sarajevu. Neke normalne kuce znaci nikakva viletina, moze i u dupleksu tj kuca sa dva stana... koliko vas je kostalo zemljiste i gradnja kuce (nije bitno jeli montazna ili ne).
Zavisi sta kupujes. Moj stari je sve prodao budi posto osim jednog stana jer se jedan dasa naso nije ni dao mom starom da izgovori cijenu ovaj njemu dajevm ti tu sumu ali odma da prodas. 3x vise nego sto bi trazio moj stari :mrgreen: rekomu jaro ovo je tvoje - potpisuj.

500m2 zemljista za gradnju kuce je dovoljno i mislim da jedno 12.000 do 15.000€ je realna cijena. A 1.000m2 bi se dalo dobiti za 22.000 do 25.000€

Te najbolje je kupiti od onih sto zive u inostranstvu, jer ce ti dati za nize pare, jer vecini je u cilju da se kutarise. Jer to su obaveze, imati nesto u stanoj drzavi gdje si tu 10 dana godinsnje ili u dvi godine.
Sunseeker_

#144 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by Sunseeker_ »

ovaj prodaje nekih 437 kvm za 90 000 KM :run:

http://www.market.ba/nekretnine/zemljis ... evu/725561
hrle1976

#145 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by hrle1976 »

Sunseeker_ wrote:ovaj prodaje nekih 437 kvm za 90 000 KM :run:

Pa mora da je Tutankhamon tu ukapan... van svake pameti!

Evo od radoznalosti malo na internetu pokusa da vidim cijene ali ova nema cijene ali neki iz Norveske prodaje mislim +45 broj... http://www.market.ba/nekretnine/zemljis ... evu/750923
ljuspica

#146 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by ljuspica »

a dobro neko je govorio da se mogu naci male vikend montazne kuce po cijeni od 7-8.000 KM ? gdje da ih nadjem?
hrle1976

#147 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by hrle1976 »

U tim montaznim kucama su najispred skandinavci - mislim na svedjane. Gledo sam reportazu o tom i izgleda uljudno - citavi zidovi su od jednog bloka - ko kula od karata ploca, spolji zidovi - tamo vamo gotova kuca za koji dan a i po izgledu izgleda jako moderno i prostranstveno. A jel mogice za tu cijenu to nabaviti - cisto sumljam.

Nesto poput ovog: http://www.trendir.com/house-design/swe ... ist-1.html
ljuspica

#148 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by ljuspica »

hrle1976 wrote:U tim montaznim kucama su najispred skandinavci - mislim na svedjane. Gledo sam reportazu o tom i izgleda uljudno - citavi zidovi su od jednog bloka - ko kula od karata ploca, spolji zidovi - tamo vamo gotova kuca za koji dan a i po izgledu izgleda jako moderno i prostranstveno. A jel mogice za tu cijenu to nabaviti - cisto sumljam.

Stvarno su predivne! Zbog ovog i sijaset drugih stvari (recimo kulture ljudi) zelja mi je tamo da zivim, ali...ne mogu iz ove koze :(
hrle1976

#149 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by hrle1976 »

ljuspica wrote:
hrle1976 wrote:U tim montaznim kucama su najispred skandinavci - mislim na svedjane. Gledo sam reportazu o tom i izgleda uljudno - citavi zidovi su od jednog bloka - ko kula od karata ploca, spolji zidovi - tamo vamo gotova kuca za koji dan a i po izgledu izgleda jako moderno i prostranstveno. A jel mogice za tu cijenu to nabaviti - cisto sumljam.

Stvarno su predivne! Zbog ovog i sijaset drugih stvari (recimo kulture ljudi) zelja mi je tamo da zivim, ali...ne mogu iz ove koze :(
Svedska i Norveska imaju jako divnu prirodu ali zna biti i haldo a pogotovo kad puse :lol: brrrrrzzzz - meni je Finska zimi nekako bas ono pravo zima, snjeg, jeleni i -30 :D
ocammog

#150 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by ocammog »

Lounge Act wrote:
:thumbup:

samo da se nadovezem jos za ove montazne kuce posto sam se u zadnje vrijeme raspitivala o tome- smatram da su nasi previse digli cijene, prije par godina kad se moja porodica raspitivala o tome bilo je oko 250 KM m2 visoki roh bau, danas je ta cijena skocila na 430-470 KM m2, zavisi od firme, a to su najnize cijene u najobicnijem standardnom paketu, veci kvalitet odmah podrazumijeva i puno vecu cijenu. u svakom slucaju mora se imati obezbijeđen temelj. ne znam kako je u ostalim kantonima i mjestima, ali ovdje gdje ja zivim definitivno je isplatnije zidati nego kupovati montaznu jer se m2 zidane krece oko 290 KM m2, naravno ima i tu firmi koje bi ogulile do gole koze

Ja mislim da je zidanje jeftinije kad je u pitnaju materijal, ali ako uzmes u obzir sve nedace koje su skoro neizbjezne kod zidanja ( podvala jeftinijih materijala, stalno nadgledanje kako bi izvodjac radio kako treba, stalo hodanje i ganjanje ovog ili onog....) mislim da je daleko manje stresa kod montaznih kuca, a i stres je trosak ....

ocamm
Post Reply