Avio kompanije all about

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bosanac sa dna kace

#126 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Bosanac sa dna kace »

Aviaticar wrote:Osnovni razlog zašto BH Airlines nije uveo više linija je nedostatak aviona. Ova dva su zaposlena na postojećim linijama i nije moguće dodavati nove. Drugi razlog konkretno za Minhen i Beč je prejaka konkurencija, Lufthansa i Austrian mogu sebi priuštiti rat cijenama u koji BH Airlines ne smije ući. Svakako su većina putnika na ove dvije destinacije transfer putnici a vrlo mali broj njih konkretno ide u ta dva grada. BH Airlines opet ne može dobiti ugovor sa npr Lufthansom ili Austrianom za preuzimanje putnika iz prostog razloga što ovi ni u ludilu neće podržati konkurenta ma kako mali bio. Svake godine u periodu magli ima veliki broj primjera kada aerodromska zgrada ujutro bude puna putnika dotičnih kompanija kojima su letovi otkazani a letovi BH Airlinesa za Cirih ili Frankfurt npr. polijeću polu-prazni prema redu letenja. Ovi će jednostavno radije ostaviti svoje putnika još nekoliko dana u Sarajevu nego ih prebaciti na BH Airlinesu. Još nisu javno obznanjene nove linije ali će ih biti dosta definitivno. Dolazak još jednog (za početak) aviona otvara mogućnost uvođenja još dva leta na dan a to je odmah za 30% više letova sedmično nego do sada :) . Zna se da će definitivno biti više Njemačke i Italije pa možda baš i tih gradova koje si ti nabrojao Brisbane, nasreću mislim da će Turkish-evi stručnjaci imati glavnu riječ u odlučivanju oko toga. Održavanje aviona je i do sada bilo na profesionalnom nivou a ponašanje osoblja zavisno od toga sa kime pričaš izgleda.
:D :lol: :lol: :lol:
ma nek si vala prizno, kad bi znao da je kvalitet usluge danas najbitniji da privuces musterije, a kvalitet usluge u vasoj bransi najvise zavisi od ponasnja osoblja, otpustio bi pola osoblja u BHairlinesu.
ah, da zaboravio sam navest i to kako vam se dadne telefonski br, kucna adresa, mal te ne i broj cipela.....dodjem na aerodrom izutra u 5 sati, dakle krenem od kuce u 2 iza ponoci, i vi otkazali let, i to jos kazete otkazan prije 3 dana, molim halo gospodo sto ne javite?????? :shock: :?
ljubav_aha

#127 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

Bosanac sa dna kace wrote:
Aviaticar wrote:Osnovni razlog zašto BH Airlines nije uveo više linija je nedostatak aviona. Ova dva su zaposlena na postojećim linijama i nije moguće dodavati nove. Drugi razlog konkretno za Minhen i Beč je prejaka konkurencija, Lufthansa i Austrian mogu sebi priuštiti rat cijenama u koji BH Airlines ne smije ući. Svakako su većina putnika na ove dvije destinacije transfer putnici a vrlo mali broj njih konkretno ide u ta dva grada. BH Airlines opet ne može dobiti ugovor sa npr Lufthansom ili Austrianom za preuzimanje putnika iz prostog razloga što ovi ni u ludilu neće podržati konkurenta ma kako mali bio. Svake godine u periodu magli ima veliki broj primjera kada aerodromska zgrada ujutro bude puna putnika dotičnih kompanija kojima su letovi otkazani a letovi BH Airlinesa za Cirih ili Frankfurt npr. polijeću polu-prazni prema redu letenja. Ovi će jednostavno radije ostaviti svoje putnika još nekoliko dana u Sarajevu nego ih prebaciti na BH Airlinesu. Još nisu javno obznanjene nove linije ali će ih biti dosta definitivno. Dolazak još jednog (za početak) aviona otvara mogućnost uvođenja još dva leta na dan a to je odmah za 30% više letova sedmično nego do sada :) . Zna se da će definitivno biti više Njemačke i Italije pa možda baš i tih gradova koje si ti nabrojao Brisbane, nasreću mislim da će Turkish-evi stručnjaci imati glavnu riječ u odlučivanju oko toga. Održavanje aviona je i do sada bilo na profesionalnom nivou a ponašanje osoblja zavisno od toga sa kime pričaš izgleda.
:D :lol: :lol: :lol:
ma nek si vala prizno, kad bi znao da je kvalitet usluge danas najbitniji da privuces musterije, a kvalitet usluge u vasoj bransi najvise zavisi od ponasnja osoblja, otpustio bi pola osoblja u BHairlinesu.
ah, da zaboravio sam navest i to kako vam se dadne telefonski br, kucna adresa, mal te ne i broj cipela.....dodjem na aerodrom izutra u 5 sati, dakle krenem od kuce u 2 iza ponoci, i vi otkazali let, i to jos kazete otkazan prije 3 dana, molim halo gospodo sto ne javite?????? :shock: :?
nisam bez razloga napisala o ne/prfesionalnosti i drskom ponasanju radnog osoblja,otkaz je uvijek moguc,ima uvijek osoba na bioru koje trebaju posao,ali je problem sto je u pitanju schtela ,kakva drzava,takav i narod

aviaticar,koji su tacno razlozi da konkurenti nisu htjeli share sa BiH airline,nesto tu ne stima :?:
macan prvi

#128 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by macan prvi »

Zar nije BH Airlines planirao uvesti liniju za Bec, sa cijenama daleko nizim od onih koje zahtijeva Austrian Airlines? (Oni jos traze preko 500 eura za povratni let Bec-Sarajevo. :shock: :shock: )

Dozvoli mi jedno naivno pitanje :D :D : S obzirom na to da se zna dogoditi da direktan let iz npr. Njemacke za Sarajevo kosta vise od leta sa presjedanjem u Zagrebu, zasto neko u BH Airlinesu ne sjedne svaki dan za kompjuter, provjeri na internetu koliko konkurencija trazi za letove koje i BH Airlines nudi i onda jednostavno cijene leta snizi toliko da je BH Airlinesov let jeftiniji od leta konkurencije? :?
Ja ne znam mogu li se cijene letova mijenjati tek tako "iz centrale" :D, ali sigurno se slazes da vecina ljudi gleda prvo cijenu, a onda tek ostalo tako da se, mislim, lako moze dogoditi da pare koje bi u principu trebale ici bh. aviokompaniji na kraju odu konkurenciji. Ako se cijene ne mogu mijenjati tek tako, onda se sigurno moze povecati kvota sjedista za 79€ + takse toliko da su jos uvijek na prodaji dok god i konkurencija nudi svoje karte po cijenama koje mogu odmamiti kupce.
Ovo govorim potpuno dobronamjerno :wink: :D , kao sto i potpuno dobronamjerno upozoravam da na plakatu koji stoji na BH Airlinesovoj web-stranici i koji se vjerovatno koristi za TV reklame pise "u jedanom pravcu"... :roll:

Image
Brisbane

#129 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Brisbane »

Dragi Aviaticaru, ja ne vidim kao AA moze odgovoriti ratu cijena kada imaju let VIenna-SJJ 500 eura!
TAj let se moze spustiti na 200 Eura i to da si jako dobar s profitom.
Samo da dodam da linija sa AMsterdamom isto treba pokriti sa novim avionom.
Da cu ti konkretan primjer ja letim iz Brisbane i kada sam sve sabrao i oduzeo najbolja mi je solucija do Municha. ONda na Lufthansu. LJudi lete dva puta dnevno. Tako da mi pase kada god da dodem bez prevelikog cekanja. Let kosta povratna Jun-Jul period 550 BAM.
Ja ne mogu pratiti kada BH airlines polijece iz Frankfurta hem nema stranice, hem je nekad te nekada par dana sedmicno.
Aviaticar

#130 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Aviaticar »

Jefferson sve si u pravu i ja bih se na tvom mjestu vjerovatno isto odnosio, volio bih samo da objasniš ovo za robovlasništvo tj kako se BH Airlines konkretno prema tebi robovlasnički ponijela. Nije provokacija stvarno samo profesionalna znatiželja (ako se možeš i imena ili funkcije umješanih sjetiti bio bih ti zahvalan, možeš i na private ako hoćeš). Postoje formulari za komentare, kritike, pohvale i prijedloge na svakom sjeduištu na svakom letu, tako da se isti svakako uzimaju u obzir (nije im sigurno svrha zavaravanje javnosti oni se čak se potiču tako što svaki ispunjeni učestvuje u nagranoj igri). Pored blaćenja na ovom forumu koje u glavnom dolazi uvijek od iste osobe tako se dobije i dosta pohvala i konstruktivnih prijedloga koje je mendžment onda dužan uzeti u obzir. Znam definitivno i za slučajeve pozivanja pred generalnog, pisanja izjava i dobijanja opomena za pojedince na koje su se putnici žalili. Nikada nisam čuo da se desilo nešto što bi zahtijevalo da se da otkaz radniku ali znam da je otkaza bilo, razlozi obično nisu javni, ali opet ponavljam, ne radim u tom sektoru (prodaja) tako da oni možda nisu ni došli do mojih ušiju.
Ljubav_aha drago mi je što si se ti uključila u diskusiju. :) Razlog za nepostojanje share sa ove konkretne dvije kompanije sam objasnio. BH Airlines ima suradnju sa drugim kompanijama. Preduslov je kompletiranje IOSA (IATA Operational Safety Audita) koji BH Airlines ima i tu svaka kompanija koja hoće ući u neki zajednički posao (a koja je i sama IATA Member) može dobiti na uvid stanje kompanije člana. BH Airlines je od samo sedam Audit kompanija na svijetu izabrala jednu od naj strožijih (koja je potekla iz Lufthanse) da je auditira, to je urađeno baš da bi se spriječili takvi komentari (''to mi je sumljivo'') i da bi se izbio argument kako je ovo mala nepouzdana kompanija. Logično je međutim i to da velike kompanije poput ovih o kojima govorimo ni ne obraćaju toliko pažnju na male kompanije i mala tržišta. Ponekada mi se čini da zaboravljamo kako BH Airlines ima samo dva aviona (za sada naravno) združenog kapaciteta 132 sjedišta, mislim da npr Turkish nema čak ni jedan avion tako malog kapaciteta. Mi smo realno samo kap u moru za velike i kao kompanija i kao država uopšte (nažalost). Topla voda otprilike je tačno to za Boeing da njega preferiraju (sad se već radi o združenim komisijama) ali odluka zavisi od novih planiranih destinacija, broja predviđenih putnika, mogućnosti dometa za tražene chartere i sl. Dostupnost aviona Boeinga ili airbusa nije problem u svijetu posebno u zadnjoj godini dana. Mislim da će se onda kada se opredjele za jedan tip njega i držati i to ne samo radi posada već i radi tehnike, rezervnih dijelova, operativne pripreme itd.
Cijene karata se formiraju na više načina, ovo o čemu većina vas govori je formiranje cijena u odnosu na konkurenciju. Taj način formiranja cijena odabiru samo oni u industriji koji nemaju osiguran svoj dio tržišta (BH Airlines bi svakako mogla potpasti pod ovo). Cijene konkurencije svakako da imaju uticaja ali veoma je važno uzeti i druge faktore u obzir. Morate u obzir uzeti koeficijent punjenja na određenoj destinaciji, visinu direktnih i indirektnih troškova samog leta (ima ih previše za nabrajanje ali kreću se od cijene goriva do amortizacije pojedinih dijelova motora, troškova posada, prodajnog osoblja i sl), kao i break even point (može se izraziti u broju sjedišta ili u procentu punjenja). Uz ovo svakako morate ukalkulisati i to da vas konkurent želi navesti na krivi put tako što može namjerno jedno vrijeme ići u gubitak na jednoj liniji da uzdrma konkurenciju i da preuzme njihove putnike (razliku pokriva iz drugih profitabilnijih linija). Pored ovoga svako ko zna bilo što o avijaciji zna i za postojanje različitih klasa u avionu koje se prodaju ponekada po drastično različitim cijenama iako razlikj u uslugi nema. Pored svega toga Brisbane ovo što si rekao za Beč je vjerovatno tačno.
tech10

#131 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by tech10 »

Koliko dodje povratna avio karta Istanbul -Sarajevo,i gdje je najjeftinije kupovati?
zurich

#132 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by zurich »

letio sam sa BH Airlines i moram reci da sam bio izuzetno zadovoljan uslugom. Nisam ocekivao nista posebno i tim prije je i moj dojam bio bas na nivou. Ima puno zamjerki i sl ali treba imati u vidu cinjenicu da ljudi imaju samo dva mala aviona te da se ne isplati uvodjenje nekih posebnih usluga za tako mali broj putnika.

pozdrav
malosutra81

#133 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by malosutra81 »

tech10 wrote:Koliko dodje povratna avio karta Istanbul -Sarajevo,i gdje je najjeftinije kupovati?
ja sam se nedavno raspitivala i cini mi se da je svugdje oko 250 eura (ak oletis iz sarajeva)
tech10

#134 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by tech10 »

Jbga, tako negdje dodje i na Yahoo cca $349.
ljubav_aha

#135 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

Aviaticar wrote:Ljubav_aha drago mi je što si se ti uključila u diskusiju. :) Razlog za nepostojanje share sa ove konkretne dvije kompanije sam objasnio. BH Airlines ima suradnju sa drugim kompanijama. Preduslov je kompletiranje IOSA (IATA Operational Safety Audita) koji BH Airlines ima i tu svaka kompanija koja hoće ući u neki zajednički posao (a koja je i sama IATA Member) može dobiti na uvid stanje kompanije člana. BH Airlines je od samo sedam Audit kompanija na svijetu izabrala jednu od naj strožijih (koja je potekla iz Lufthanse) da je auditira, to je urađeno baš da bi se spriječili takvi komentari (''to mi je sumljivo'') i da bi se izbio argument kako je ovo mala nepouzdana kompanija. Logično je međutim i to da velike kompanije poput ovih o kojima govorimo ni ne obraćaju toliko pažnju na male kompanije i mala tržišta. Ponekada mi se čini da zaboravljamo kako BH Airlines ima samo dva aviona (za sada naravno) združenog kapaciteta 132 sjedišta, mislim da npr Turkish nema čak ni jedan avion tako malog kapaciteta. Mi smo realno samo kap u moru za velike i kao kompanija i kao država uopšte (nažalost).
aviaticar,hvala :)

sisgurnost i bezbjednost su moja osjetljiva tacka,zato uvijek sumanjam,znam,grozna sam :lol: zato sam pitala :-)

sad ima te dva ATR71-212,sto je sa prethodnim avionima MD-81/procitala sam na stranici o iskustvima letanja sa BiH avio komapnijom/ i Tupolev :?:

aviatior,sto mislis o ovome;

"The director of the Sarajevo Film Festival Mirsad Purivatra and Harald Wittmann, the General Manager of Austrian Airlines for Bosnia and Herzegovina, signed an agreement on Thursday, 12 July 2007, marking a continuation of a cooperation that exists between SFF and the Austrian Airlines Company.

With this agreement, Austrian Airlines will carry on with its tradition as the Sarajevo Film Festival’s exclusive airline carrier.

The Austrian Airlines Company has already had a ten-year presence on the market of Bosnia and Herzegovina. With over 100 state-of-the-art airplanes, Austrian Airlines connects Sarajevo with 66 countries and 146 destinations worldwide.

In the past years, Austrian Airlines has provided several thousand SFF guests, from all corners of the world, with a safe and pleasant arrival to and departure from Sarajevo."

aviator kako su mogli samo njih dvojica napraviti ugovor :?:
ed0

#136 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ed0 »

Avijaticar mozes li nam objasniti sta je cilj kompanije. Da li postoje kratko i dugorocni planovi?
Evo kako ja vidim situaciju, pa ti ako hoces nadovezi se.
AirBosna trenutno samo radi na prevozu O&D putnika. Znaci prevezi Hatu iz Sarajeva u Keln. Hata ce u okolini Kelna ostati sedmicu kod sina i snahe i eto ti je opet nazad u Sarajevo. U tome hljeba nema, jer AB nije zasnovana na principu niskobudzetni kompanija. Znaci potrebni su transfer putnici, ali je problem u tome sto AB nema ugovor ni sa jednom kompanijom koja leti preko bare. Prije par godina je to super funkcionisalo preko Amsterdama. Mislim da je neki ugovor bio sa Northwest ili KLM. Avioni su uglavnom bili dobro popunjeni. Eh sad je problem u tome sto je AB u vlasnistvu Lufthansinog Star Aliance partnera. Znaci AF/KL sumnjam da ce htjeti ikakvu saradnju sa AB, Lufthansa nece dozvoliti da se iz Svicarske, Austrije i Njemacke pune vasi avioni, jer je njima ipak interesantnije da napune svoje masine. Na Heathrow slot necete dobiti, a na ostale aerodrome u Londonu samo mozes letjeti po osnovu O&D.
Znaci, koliko ja vidim od transfer putnika nema nista. Sve ce se opet svesti na juli-avgust, kada ce se nekako i napuniti taj Boeing. Ali sta ce se sa tim Boeingom raditi van sezone? ATR-ovi su donekle i isplatljivi u van sezoni, ali 10 putnika na liniji Sarajevo-Stockholm negdje u novembru u 737 je samoubistvo za jednu tako malu kompaniju.

U zdravlju
Aviaticar

#137 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Aviaticar »

E super da si se toga dotakla. U svakoj normalnoj državi (što bi Jefferson rekao) nacionalna kompanija ima ekskluzivno pravo prevoza svih državnih službenika koji po službenom poslu nekuda idu. Državne institucije i javna preduzeća imaju pravilnike koji ih obavezuju da putuju nacionalnom aviokompanijom do prve najbliže destinacije pa tek odatle im je dozvoljeno koristiti usluge drugih kompanija. Na taj način se država osigurava da se bar dio njenog novca kroz porez, plate zaposlenih i pozitivan društveni rad, vrati u državni proračun. Kod nas nema pomena o nečemu sličnom, ljudi službeno državnim novcem obično traže najskuplje kompanije, biznis klase, presjedanja koja im omogućavaju da uzmu još koju dnevnicu više i sl. Takvi vjerovatno da im nije tog posla, nikada u životu nebi ni ušli u avion, pa onda traže zvučna imena poput Lufthanse, Air Fransa i sl. Kaže se što veći seljak veći i krompir :)
SFF je veliki regionalni pa i svjetski događaj i čini dosta na promociji BiH i Sarajeva ali bojim se da ovo ''With over 100 state-of-the-art airplanes, Austrian Airlines connects Sarajevo with 66 countries and 146 destinations worldwide.'' nosi prevagu nad malom BH Airlines. U svakom slučaju njihovi dogovori se mogu odnositi samo na službene goste dok normalni posjetioci (kojih zaista ima puno u tom periodu) traže najjeftiniji i pogodniji prevoz tako da BH Airlines opet ima dosta koristi od ovog festivala. Pored ovoga SFF tradicionalno iznjmljuje jedan charter za Dubrovnik od BH Airlinesa gdje vodi svoje najpoznatije goste.
Postoje glasine da ima mnogo lobiranja od strane nekih kompanija koja kod naših para žednih političara i direktora javnih preduzeća nailaze na jako plodno tlo ali je takve stvari izuzetno teško dokazati i mislim da u ovom slučaju kod Purivatre nemaju neku ulogu. Smatram da su ova i slična lobiranja i pare ispod stola inače odigrale veliku ulogu u odlaganju pokretanja nacionalne aviokompanije u BH. Smješno je to što su neki od tih licemjernika koji su svim snagam radili na marketinškoj kampanji protiv toga da BiH ima nacionalnu aviokompaniju ubrzo i sami došli u situaciju da njihove kompanije traže pomoć od države. Sve je super u tržišnoj ekonomiji i kapitalizmu gdje država ne smije intervenisati na tržištu dok se kompanije velikih država ne nađu u problemima, onda počnu milijarde da se prebacuju toliko brzo da čak i Larry Flint poželi dio kolača. :roll:
Aviaticar

#138 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Aviaticar »

ed0 wrote:Avijaticar mozes li nam objasniti sta je cilj kompanije. Da li postoje kratko i dugorocni planovi?
Evo kako ja vidim situaciju, pa ti ako hoces nadovezi se.
AirBosna trenutno samo radi na prevozu O&D putnika. Znaci prevezi Hatu iz Sarajeva u Keln. Hata ce u okolini Kelna ostati sedmicu kod sina i snahe i eto ti je opet nazad u Sarajevo. U tome hljeba nema, jer AB nije zasnovana na principu niskobudzetni kompanija. Znaci potrebni su transfer putnici, ali je problem u tome sto AB nema ugovor ni sa jednom kompanijom koja leti preko bare. Prije par godina je to super funkcionisalo preko Amsterdama. Mislim da je neki ugovor bio sa Northwest ili KLM. Avioni su uglavnom bili dobro popunjeni. Eh sad je problem u tome sto je AB u vlasnistvu Lufthansinog Star Aliance partnera. Znaci AF/KL sumnjam da ce htjeti ikakvu saradnju sa AB, Lufthansa nece dozvoliti da se iz Svicarske, Austrije i Njemacke pune vasi avioni, jer je njima ipak interesantnije da napune svoje masine. Na Heathrow slot necete dobiti, a na ostale aerodrome u Londonu samo mozes letjeti po osnovu O&D.
Znaci, koliko ja vidim od transfer putnika nema nista. Sve ce se opet svesti na juli-avgust, kada ce se nekako i napuniti taj Boeing. Ali sta ce se sa tim Boeingom raditi van sezone? ATR-ovi su donekle i isplatljivi u van sezoni, ali 10 putnika na liniji Sarajevo-Stockholm negdje u novembru u 737 je samoubistvo za jednu tako malu kompaniju.

U zdravlju
Nemaš pojma koliko sam sretan kada vidim da neko razmišlja i u ovoj Bosni prokletoj...
Odličan presjek situacije. Prevoz od tačke A do B je davno zastario i na novom združenom menadžmentu kompanije je izazov kako da riješi ovaj problem. Tješi me jako činjenica da Turci nikada ne bacaju svoj novac tako da znam da će se i oni dobro potruditi da čitav projekat donese profit.
jefferson

#139 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

Aviaticar wrote:Jefferson sve si u pravu i ja bih se na tvom mjestu vjerovatno isto odnosio, volio bih samo da objasniš ovo za robovlasništvo tj kako se BH Airlines konkretno prema tebi robovlasnički ponijela. Nije provokacija stvarno samo profesionalna znatiželja (ako se možeš i imena ili funkcije umješanih sjetiti bio bih ti zahvalan, možeš i na private ako hoćeš). Postoje formulari za komentare, kritike, pohvale i prijedloge na svakom sjeduištu na svakom letu, tako da se isti svakako uzimaju u obzir (nije im sigurno svrha zavaravanje javnosti oni se čak se potiču tako što svaki ispunjeni učestvuje u nagranoj igri). Pored blaćenja na ovom forumu koje u glavnom dolazi uvijek od iste osobe tako se dobije i dosta pohvala i konstruktivnih prijedloga koje je mendžment onda dužan uzeti u obzir. Znam definitivno i za slučajeve pozivanja pred generalnog, pisanja izjava i dobijanja opomena za pojedince na koje su se putnici žalili. Nikada nisam čuo da se desilo nešto što bi zahtijevalo da se da otkaz radniku ali znam da je otkaza bilo, razlozi obično nisu javni, ali opet ponavljam, ne radim u tom sektoru (prodaja) tako da oni možda nisu ni došli do mojih ušiju.
Ljubav_aha drago mi je što si se ti uključila u diskusiju. :) Razlog za nepostojanje share sa ove konkretne dvije kompanije sam objasnio. BH Airlines ima suradnju sa drugim kompanijama. Preduslov je kompletiranje IOSA (IATA Operational Safety Audita) koji BH Airlines ima i tu svaka kompanija koja hoće ući u neki zajednički posao (a koja je i sama IATA Member) može dobiti na uvid stanje kompanije člana. BH Airlines je od samo sedam Audit kompanija na svijetu izabrala jednu od naj strožijih (koja je potekla iz Lufthanse) da je auditira, to je urađeno baš da bi se spriječili takvi komentari (''to mi je sumljivo'') i da bi se izbio argument kako je ovo mala nepouzdana kompanija. Logično je međutim i to da velike kompanije poput ovih o kojima govorimo ni ne obraćaju toliko pažnju na male kompanije i mala tržišta. Ponekada mi se čini da zaboravljamo kako BH Airlines ima samo dva aviona (za sada naravno) združenog kapaciteta 132 sjedišta, mislim da npr Turkish nema čak ni jedan avion tako malog kapaciteta. Mi smo realno samo kap u moru za velike i kao kompanija i kao država uopšte (nažalost). Topla voda otprilike je tačno to za Boeing da njega preferiraju (sad se već radi o združenim komisijama) ali odluka zavisi od novih planiranih destinacija, broja predviđenih putnika, mogućnosti dometa za tražene chartere i sl. Dostupnost aviona Boeinga ili airbusa nije problem u svijetu posebno u zadnjoj godini dana. Mislim da će se onda kada se opredjele za jedan tip njega i držati i to ne samo radi posada već i radi tehnike, rezervnih dijelova, operativne pripreme itd.
Cijene karata se formiraju na više načina, ovo o čemu većina vas govori je formiranje cijena u odnosu na konkurenciju. Taj način formiranja cijena odabiru samo oni u industriji koji nemaju osiguran svoj dio tržišta (BH Airlines bi svakako mogla potpasti pod ovo). Cijene konkurencije svakako da imaju uticaja ali veoma je važno uzeti i druge faktore u obzir. Morate u obzir uzeti koeficijent punjenja na određenoj destinaciji, visinu direktnih i indirektnih troškova samog leta (ima ih previše za nabrajanje ali kreću se od cijene goriva do amortizacije pojedinih dijelova motora, troškova posada, prodajnog osoblja i sl), kao i break even point (može se izraziti u broju sjedišta ili u procentu punjenja). Uz ovo svakako morate ukalkulisati i to da vas konkurent želi navesti na krivi put tako što može namjerno jedno vrijeme ići u gubitak na jednoj liniji da uzdrma konkurenciju i da preuzme njihove putnike (razliku pokriva iz drugih profitabilnijih linija). Pored ovoga svako ko zna bilo što o avijaciji zna i za postojanje različitih klasa u avionu koje se prodaju ponekada po drastično različitim cijenama iako razlikj u uslugi nema. Pored svega toga Brisbane ovo što si rekao za Beč je vjerovatno tačno.
Pod robovlasnistvom mislim opcu situaciju koja vlada, tj. da se od prosjecnog bosanca i hercegovca ocekuje da leti sa BH Airlinesom zato sto je domaca kompanija, a ono sto pruza ta kompanija nije skromno, nego mozda da nazovemo bezobrazno a evo sto:
1.BH Airlines je usla u kooperaciju sa Lufthansom kroz Star Alliance. Kompanije Star Alliancea drze vecinu putnika na sarajevskom aerodromu (Austrian, Lufthansa, Turkish). Sto se nije krenulo ka partnerstvu sa Sky teamom? Delta konkretno ima najvese veza iz USA za evropu i pokriva podrucja u americi gdje je smjestena vecina nase dijaspore, plus, Deltin hub (Atlanta) je najprometniji aerodrom na svijetu.
BH Airlines se mogao uvezati sa Deltom i preuzimati putnike u Frankfurtu (Delta ima samo iz Atlante dva leta za Frankfurt dnevno) ili u Stutgartu.
2. Internet kupovina karate jos nije realizovana, i pored svih opravdanja, ja se stvarno izvinjavam, ali to je neprihvatljivo danas kada to cini 90% prodaje karata. Evo ja cu prvi kupiti preko BH Airlinesa kartu kada u lejto budem dolazio u BiH ako mi BH Airlines dadne opciju da odma preko njihove web stranice kupim kartu iz amerike za BiH, i da naravno to nebude harac na patriotizam!
One price te danas ce te sutra ce, neko rece prije dva mjeseca "za dvije sedmice" nemoze proci danas kada je svaka minuta vazna, pogotovo u ovakvoj ekonomskoj situaciji. I pored dobre volje, namjera, ocito je da Generalni u BH Airlinesu treba ustupiti mjesto nekom mladjem!
ljubav_aha

#140 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

Aviaticar wrote:E super da si se toga dotakla. U svakoj normalnoj državi (što bi Jefferson rekao) nacionalna kompanija ima ekskluzivno pravo prevoza svih državnih službenika koji po službenom poslu nekuda idu. Državne institucije i javna preduzeća imaju pravilnike koji ih obavezuju da putuju nacionalnom aviokompanijom do prve najbliže destinacije pa tek odatle im je dozvoljeno koristiti usluge drugih kompanija. Na taj način se država osigurava da se bar dio njenog novca kroz porez, plate zaposlenih i pozitivan društveni rad, vrati u državni proračun. Kod nas nema pomena o nečemu sličnom, ljudi službeno državnim novcem obično traže najskuplje kompanije, biznis klase, presjedanja koja im omogućavaju da uzmu još koju dnevnicu više i sl. Takvi vjerovatno da im nije tog posla, nikada u životu nebi ni ušli u avion, pa onda traže zvučna imena poput Lufthanse, Air Fransa i sl. Kaže se što veći seljak veći i krompir :roll:

aviaticar,hvala,naravno,sve mi je to jasno,ali pisati na stranicama takve podatke o ugovorima i slicno,je vrloneporfesionlano,s obzrom kakva nam je drzava,imamo srecu da je turkish airline ulozio u BiH avio kompaniju,inace,BiH bi bila drzava bez vlastite avio komapnije
ljubav_aha

#141 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

jefferson wrote:Pod robovlasnistvom mislim opcu situaciju koja vlada, tj. da se od prosjecnog bosanca i hercegovca ocekuje da leti sa BH Airlinesom zato sto je domaca kompanija, a ono sto pruza ta kompanija nije skromno, nego mozda da nazovemo bezobrazno a evo sto:
1.BH Airlines je usla u kooperaciju sa Lufthansom kroz Star Alliance. Kompanije Star Alliancea drze vecinu putnika na sarajevskom aerodromu (Austrian, Lufthansa, Turkish). Sto se nije krenulo ka partnerstvu sa Sky teamom? Delta konkretno ima najvese veza iz USA za evropu i pokriva podrucja u americi gdje je smjestena vecina nase dijaspore, plus, Deltin hub (Atlanta) je najprometniji aerodrom na svijetu.
BH Airlines se mogao uvezati sa Deltom i preuzimati putnike u Frankfurtu (Delta ima samo iz Atlante dva leta za Frankfurt dnevno) ili u Stutgartu.
jeffeson,turkish airline je pretostavljam clan star allinace :)
FaceOff

#142 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by FaceOff »

Zaista me raduju optimistične najave BH Airlinesa nakon što je u vlasničku strukturu ušao Turkish airlines.
Očekujem brzo uvođenje linija za Skandinaviju, pretpostavljam da je to prioritet nakon što u Sarajevo dođe novi avion.
BH Airlines polako ali sigurno ide naprijed i to je za svaku pohvalu.

Zanima me da li će BH Airlines u perspektivi postati regionalni član Star Alliance, s obzirom da je sada i Turkish Airlines postao članom?
macan prvi

#143 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by macan prvi »

Aviaticar wrote: Cijene karata se formiraju na više načina, ovo o čemu većina vas govori je formiranje cijena u odnosu na konkurenciju. Taj način formiranja cijena odabiru samo oni u industriji koji nemaju osiguran svoj dio tržišta (BH Airlines bi svakako mogla potpasti pod ovo). Cijene konkurencije svakako da imaju uticaja ali veoma je važno uzeti i druge faktore u obzir. Morate u obzir uzeti koeficijent punjenja na određenoj destinaciji, visinu direktnih i indirektnih troškova samog leta (ima ih previše za nabrajanje ali kreću se od cijene goriva do amortizacije pojedinih dijelova motora, troškova posada, prodajnog osoblja i sl), kao i break even point (može se izraziti u broju sjedišta ili u procentu punjenja). Uz ovo svakako morate ukalkulisati i to da vas konkurent želi navesti na krivi put tako što može namjerno jedno vrijeme ići u gubitak na jednoj liniji da uzdrma konkurenciju i da preuzme njihove putnike (razliku pokriva iz drugih profitabilnijih linija). Pored ovoga svako ko zna bilo što o avijaciji zna i za postojanje različitih klasa u avionu koje se prodaju ponekada po drastično različitim cijenama iako razlikj u uslugi nema. Pored svega toga Brisbane ovo što si rekao za Beč je vjerovatno tačno.
Razumijem da konkurencija nije jedini temelj formiranja cijene, ali opet imam osjecaj da se pocesto dogodi da BH Airlines ima cijenu koja je visa od cijene konkurencije - i u periodu sezone i u periodu van sezone - iako popunjenost na datom letu nije visa od otprilike 50%. Ne znam koliko je fleksibilno formiranje cijena (moze li se tek tako povecati kvota sjedista po nizim ili najnizim cijenama), ali se sigurno slazes da jedna prodana karta po najnizoj cijeni uvijek donese vise novca nego neprodana karta po visoj cijeni :D . Bez obzira na sve ostale troskove glavni cilj mora biti da se karta proda, a ako BH Airlines za istu destinaciju trazi 30-tak posto vise od konkurencije, onda ce kupac jednostavno otici konkurenciji, a meni se cini da BH Airlines na to ne obraca dovoljno paznju.

Osim toga, da priupitam :D zasto se karte BH Airlinesa ne mogu kupiti na internet stranicama opodo i Expedia? :? Nasao sam letove za Sarajevo od JAT-a do Lufthanse, ali nista od BH Airlinesa.
ljubav_aha

#144 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

FaceOff wrote: Zanima me da li će BH Airlines u perspektivi postati regionalni član Star Alliance, s obzirom da je sada i Turkish Airlines postao članom?
DA :) evo sad sam provjerila o turkish airline,tek je postao clanom prosle godine u aprilu,zato nisam bila 100% sigurna

znaci,da bi BiH airline postao regionalnim clanom,mora biti spozoriran od turksish airline
Possible future Star Allaince members :
BH Airlines as subsidiary of Turkish Airlines (regionaly member probably)

slovencaki adria airways i hrvatska croati aairlines su regionalni clanovi
zurich

#145 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by zurich »

Sumnjam da ce BH Airlines postati clan Stara. Ona mozda jeste u vlasnistvu Turkisha ( i to ne vecinskom) ali je sama po sebi odvojeno i zasebno pravno lice koje mora ispuniti uvjete za ulazak u Alijancu. Ja ih ne znam napamet ali znam da postoje, a mora postojati i zelja Stara da prihvate nove clanice. Ja ne vidim zbog cega bi to ucini sa BH Airlinesom, no za pocetak bih volio vidjeti BH Airlines kako se razvija i kako pocinje liciti na kompaniju baziranu na ekonomskim postavkama a ne da je u pitanju drzavno preduzece.
ljubav_aha

#146 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

zurich ,da ponovim :

Possible future Star Allaince members :
BH Airlines as subsidiary of Turkish Airlines (regionaly member probably)
jefferson

#147 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

ljubav_aha wrote:
jefferson wrote:Pod robovlasnistvom mislim opcu situaciju koja vlada, tj. da se od prosjecnog bosanca i hercegovca ocekuje da leti sa BH Airlinesom zato sto je domaca kompanija, a ono sto pruza ta kompanija nije skromno, nego mozda da nazovemo bezobrazno a evo sto:

hehe, pa reko ja gore pod tackom 1 da je i Turkish clan Star alliancea.
Medjutim moje pitanje je sto se nije islo sa Sky Teamom u saradnju kada sky team danas nema niti jednu kompaniju koja veze Deltu, NW, KLM, Air France, Alitaliu, Continental, ANA, Aeromexico sa Sarajevskim aerodromom!
ljubav_aha

#148 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

jefferson wrote:
ljubav_aha wrote:

hehe, pa reko ja gore pod tackom 1 da je i Turkish clan Star alliancea.
Medjutim moje pitanje je sto se nije islo sa Sky Teamom u saradnju kada sky team danas nema niti jednu kompaniju koja veze Deltu, NW, KLM, Air France, Alitaliu, Continental, ANA, Aeromexico sa Sarajevskim aerodromom!
"hehe, pa reko ja gore pod tackom 1 da je i Turkish clan Star alliancea." Image

star alliance,ima veci network,isto tako continental je izasao iz sky team u star allinace :)

Airlines and destinations SJJ

Adria Airways (Ljubljana) star alliance
Austrian Airlines (Vienna) star allinace,Lufthansa subsidiary
B&H Airlines (Belgrade, Cologne/Bonn, Frankfurt, Istanbul-Atatürk, Skopje, Stuttgart, Zagreb, Zürich)
Croatia Airlines (Zagreb) star alliance
Germanwings (Cologne/Bonn, Stuttgart) lufthansa
Jat Airways (Belgrade) kontrakt code-share sa lufthansa
Lufthansa
Lufthansa Regional operated by Lufthansa CityLine (Munich)
Malév Hungarian Airlines - (Budapest) Oneworld alliance
Norwegian Air Shuttle (Oslo-Rygge [begins June 26], Stockholm-Arlanda [begins May 16]) European Low Fares Airline Association
Turkish Airlines (Istanbul-Atatürk) star alliance

ceska i italijanska komapnije su bile na SJJ,ali su odustali,jer nisu imalo dovoljan broj putnika,ali aviaticar mozda ima detaljenije informacije
jefferson

#149 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

Nije sporno da star alliance ima vei netvork, sporno je sto imaju monopol na aerodromom!
ljubav_aha

#150 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

jefferson wrote:Nije sporno da star alliance ima vei netvork, sporno je sto imaju monopol na aerodromom!
SJJ je prije svega izuzetno malen aerodorm,stoga monopliziranje je vlro lako odraditi
drugo,nema dobru radnu i neradnu istoriju,nesporazumi sa ceskim i italijanskim avio komapnijama
trece,postoje unutarnji razlozi u SJJ ,koje je zaista ne znam,ali snam sa SJJ nema puno izobra

meni je vrlo interesantna suradnja lufthanse i austrian airline :)
Post Reply