Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
popajic

#126 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by popajic »

E,pa vise stvarno...da ovi najmladji moraju trpjeti tolika preseravanja (sorry) nas punoljetnih mahnitova !
Kakva crna bilo kakva NAUKA u obdanistima ? Pa,hajdemo ih onda pumpati i Darwinovom teorijom...koje gluposti !
Sve ovo ama bas nikakve veze nema sa zeljom da dijete nesto nauci,nego da se torovska politika ubaci i medju najranjiviji dio drustva- malisane !
@beautyfool
Svako ima pravo izbora, znaci ako smatrate da je vase dijete uskraceno za izbor bunite se zbog toga,
I djeca bi trebalo da imaju pravo izbora,ali tolipacni koliki jesu ovise o nasem izboru.I o nasim prepucavanjima.I o nasim zeljama da ih tako malene ucimo da se razlikuju od neke druge grupe malisana.
Kako je sve to ogavno.I sebicno.
O obdanistima je rijec...halooo...tamo se igra,druzi...ne tabire se nikakve nauke !
slavkoimamodilera

#127 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by slavkoimamodilera »

popajic wrote:Sve ovo ama bas nikakve veze nema sa zeljom da dijete nesto nauci,nego da se torovska politika ubaci i medju najranjiviji dio drustva- malisane !
O obdanistima je rijec...halooo...tamo se igra,druzi...ne tabire se nikakve nauke !
:thumbup:

Slozna braca

Sve su znali... :zoka:
justika_sa

#128 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by justika_sa »

beautyfool wrote:Vjeronauka je izborni predmet, dakle roditelji dobrovoljno biraju dali ce njihovo djete pohadjati ili ne.Sigurna sam da postoji roditelja koji zele svoju djecu da salju na taj tip casova i zar nemislite da je vase bunjenje protiv toga pokusaj uskracivanja prava koja im drzava daje?
Moje misljenje je da jedino sto drzava nije obezbjedila osobama koji ne zele svoju djecu slati na vjeronauku je to sto nemaju adekvatni zamjeni program, dakle treba dati vise izbornih predmeta koji bi biti odrzani u isto vrijeme, recimo ako neko ne zeli ici na vjeronauku da mu se da recimo izborni predmet nesto kao priroda i drustvo ili neki program kao biologija pa cak mozda informatika, gluma,sport itd
Jedna od solucija je da roditelji djece koji smatraju da su im djeca na neki nacin odbacena jer nemaju u ponudi neki drugi izborni predmet je to da se roditelji sastanu i da uciteljima, nastavnicima, profesorima ili vec kome.., daju ideju i zelju da bi njihovo djete u vrijeme dok neka djeca pohadjaju vjeronauku ide na izborne casove na kojima uci vise o recimo glumi, sportu, informatici ili bilo sta za sta roditelji smatraju da ce ispuniti vrijeme njihovom djetetu a samim tim ce nauciti nesto.
Zaista smatram suvisno omalozavanje ljudi koji su drugacijeg misljenja po pitanju vjerske obuke i nazivanje ih cobanima,maloumnim primitivcima sa niskim nivoem inteligencije, vehabijama itd...
Svako ima pravo izbora, znaci ako smatrate da je vase dijete uskraceno za izbor bunite se zbog toga, bunite se da zelite da se uvede jos neki izborni predmet jer ne smatrate da ovi izborni predmeti daju adekvatno i ono zeljeno znanje koje vi zelite za svoje djete ali je zaista jako ruzno omalozavati i porediti ljude koji salju svoju djecu na ovakav tip predmeta i nazivati ih pogrdnim imenima samo zato sto ste vi drugacijeg misljenja u vezi tog tipa obrazovanja.
S mrznjom i ljutnjom tesko da se moze bilo sta postici, dakle ne treba mrziti druge vec ih pokusati razumiti i boriti se za svoja prava.

Sve najljepse,
Pozdrav
Ne, roditeljima koji žele da im djeca pohađaju nastavu vjeronauka nisu uskraćena prava... postoje mektebi i vjeronauk u crkvi... tako da djeca mogu naučiti sve što roditelji žele o vjeri... i nikako im nisu uskraćena prava...
opcija po kojoj je vjeronauk predmet u školi koji ulazi u prosjek je diskriminatorska...
a pogotovo opcija vjeronauka u vrtićima... gdje djeca ama baš ništa ne razumiju...
ponosna_manjina

#129 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by ponosna_manjina »

Predlažem da u znak protesta mi mlađa generacija prestanemo praviti djecu dok se stanje ne popravi :D
popajic

#130 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by popajic »

@slavkoimamodilera

morao sam se ponovo smijati nadrealistima,ALI ono: muslimanske,srpske i hrvatske grupe djece...joooj,tuge da nam je tako nesto postala stvarnost.
CAK i u obdanistima ! "Svaka cast" roditeljima koji to smatraju normalnim :x
JThomas

#131 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by JThomas »

jedino što je ovdje bitno, je odmah u startu odvojiti djecu u torove, odmah u obdaništu odvojiti malog mustafu od male jelene, odmah im utuviti u glavu da su "oni tamo" drukčiji, dok još uvijek ne razmišljaju, nego samo upijaju...da mu ne bi, gluho bilo, sutradan nešto palo na pamet...pa kako toliki vjernici odrastoše i izrastoše i bez vjeronauke u obdaništu? ima mekteb, crkva i zdravo, ima kuća, pa vjernik se prije svega postaje u roditeljskom domu...ima i u osnovnoj školi, ali nije ni to dosta dušebrižnicima, nego je hoće i u je*enom obdaništu? pa koga vi je*ete, gospodo političari i vjerski dostojanstvenici, hoćete od kolijevke da ih učite mržnji i odvajanju?

što neko reče, dno nije ni na vidiku, ni ne slutimo mi koliko još može gore :skoljka:
Baghira

#132 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Baghira »

Mislim da vjeronauka u vrticu/skoli nije nikakav problem, ukoliko djeca drugih vjeroispovijesti/ateisti imaju opciju odbiti ici na tu nastavu ili da im je ponudjen drugi predmet kao npr. etika.

Argument da de ce mi dijete biti konfuzno zato stu mu jedna "zamotana" teta drzi nastavu, a njegova mama to nije, pada u vodu. Onda bi trebali sve tete "zamotane" na ulici zabraniti. U protivnom slucaju, ovdje na zapadu, u velelepnoj Njemackoj, djeca su isla u razred sa vjerskim obiljezjima, konkretno krst, koji meni apsolutno nije smetao i koji me nije pravio konfuznim, iako kod kuce mi nismo imali krst koji visi na zidu. Isto tako proslava Bozica, koja i dan danas prouzrokuje cudjenje kod ovdasnjeg stanovnistva, na spomen da mi ne slavimo, ne shvatajuci, kako to da moje djeca nece dobiti poklon za Bozic, aman, :roll: tad nisu u meni prouzrokovala negativne emocije otpadnistva. Jednostavno je bilo, meni moja, njima njihova vjera i svi sretni i zadovoljni. Da napomenem, ja sam tada bila manjina, i kao drugacije vjerujuca i kao dijete drugog drzavljanstva/nacije, znaci dva problema. Jos da mi je koza crna bila, katastrofa :D Djeca su toliko otvorena i radoznala i nikako vjeronauka ne moze na njih toliko utjecati, da bi mu narusio dusevni mir. :)
Better Man

#133 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Better Man »

Ne mogu se sjetiti imena jednog uglednog i umnog čovjeka. On je rekao da: "vjeronauka ne postoji, jer je vjera protiv nauke"!
ljubav_aha

#134 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by ljubav_aha »

Better Man wrote:Ne mogu se sjetiti imena jednog uglednog i umnog čovjeka. On je rekao da: "vjeronauka ne postoji, jer je vjera protiv nauke"!
evo,ga opet :lol: joe jedna iskljucivost :-)

jesi li uopce ikad procitao/la dio Kur'an o nauci :?:
beautyfool

#135 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by beautyfool »

popajic wrote:E,pa vise stvarno...da ovi najmladji moraju trpjeti tolika preseravanja (sorry) nas punoljetnih mahnitova !
Kakva crna bilo kakva NAUKA u obdanistima ? Pa,hajdemo ih onda pumpati i Darwinovom teorijom...koje gluposti !
Sve ovo ama bas nikakve veze nema sa zeljom da dijete nesto nauci,nego da se torovska politika ubaci i medju najranjiviji dio drustva- malisane !
@beautyfool
Svako ima pravo izbora, znaci ako smatrate da je vase dijete uskraceno za izbor bunite se zbog toga,
I djeca bi trebalo da imaju pravo izbora,ali tolipacni koliki jesu ovise o nasem izboru.I o nasim prepucavanjima.I o nasim zeljama da ih tako malene ucimo da se razlikuju od neke druge grupe malisana.
Koliko ja znam vjeru ljudi svrstavaju u nacin zivota tj dosta njih vjera usmjerava a ne neke navodne moralne vrijednosti koje se trenutno propagiraju jer su klimave i mjenjaju se iz godine i godinu i prilagodjava ili ne prilagodjava okolini,dakle,po tome sta medija kaze i kakvu koncepciju morala trenutno vide.Moral je zaista nisko pao ako uporedimo sa moralnim vrijednostima omladine od recimo samo prije 10 god i mozemo komotno reci da iz godine u godinu moralne norme se pomjeravaju na sto razvratnije i sto nize , svrstava covjeka na haman pa isti nivo sa zivotinjama koji se povodi za svojim najnizim strastima i dokazuje sebe kroz sve to, dakle drustvo nam je postalo zatrovano, od toga da je danasnja omadina izgubila postovanje prema starijima pa sve do te mjere da sami sebe unistavaju kroz "experimentisanje" drogom, mjenjanje seksulanih partnera, klinike su pune maloljetnih curica koje vrse abortuse i tako dalje, da ne nabrajam sad.
Dakle sta djeca u BiH uce ovih dana? Pa samo pogledajte sta im raznorazne TV stanice serviraju, pogledajte ponasanje danasnje djece? Sve je to nesto agresivno, neizivljeno, puno nekog bijesa a u sustini dosta njih ima pa haman sve, moze se komotno reci da imaju punu vise nego sto smo mi svi imali kad smo djeca bili.U nase vrijeme tacno se znalo koje cokolade imaju da se kupe, pa biraj izmedju 5 cokolada na polici ti izaberi koju volis, tacno se znalo koji se eurokrem jede i znalo se kad ima crtani na TV a sad? Koliko se je stvari promjenilo od tad??
Roditelji rade non stop nebili obezbjedili svojoj djeci da imaju sve sto pozele, dakle vise se zalaze na sticanjem materijalnog nego obrazovanja i ucenja djece moralnoj vrijednosti, roditelji daju djeci priliku da o moralu uce od TV, ko vele; pa eno sve vidi sta se desava ne krijem nista od njeg pa nek sam presudi kako ce sta ce ? Zar smatrate da su sva djeca u takvoj mogucnosti da sama procijenjuju sta je dobro a sta lose po njih ? Roditelji su ti koji su duzni odgajati djecu na najbolji moguci nacin i da im daju najbolji moral i da oni odluce dali ce njihova djeca pohadjati dodatne casove ovoga ili onoga.Dakle na vama je da vi odlucujete o odgoju svoje djece a ne neko drugi, ako se neko ne slaze s vjeronaukom kao izbornim predmetom i ako ne zeli da mu djete ide pa nemora ici, nek se bori za svoja prava da se tom djetetu da neka druga alternativa ali u isto vrijeme ne uskracivati volju i zelju drugih roditelja koji zele da im djeca uce o vjeronauci.
Ispravno vjerovanje nije nikome zlo ni lose donijelo,ispravna vjera nije nikad propagirala nasilje i mrznju izmedju naroda vec naprotiv sve vjere imaju jednu uputu a to je vjerovanje u postojanje jednog Boga i pridrzavanje moralnih vrijednosti koje svaka vjera tumaci na slican nacin.
Vjerovatno da se je javno prije rata pricalo i ispoljavalo o vjerskom vjerovanju ili ne vjerovanju nebi ni doslo do ratne situacije,vec prije rata je bilo sramota reci da pripadas nekoj vjeri,pa ako je neko zelio da vjerski obrazuje svoju djecu to se je radilo koliko toliko tajno a opet rat nam je svjedok naseg ne znanja i nase neupucenosti jer poBogu sto onaj Slavko ubi Ahmeda a bili su prava raja prije rata!? Dakle nije to dovelo znanje o vjeri nego ne znanje prvo o svojoj vjeri pa onda o drugoj vjeri.Svi smo mi u ratu bili svrstani po nasim imenima i prezimenima, bez obzira na to dali smo ispoljavali svoju vjeru ili ne.
Dakle, citav zivot se covjek treba truditi obrazovati i uciti,uciti i uciti o stvarima koje nas zanimaju a isto tako o stvarima koje su nam strane i nepoznate iz razloga sto cemo na taj nacin razumiti i lakse prihvatiti i druge vjere i drugacija razmisljanja od naseg.
Na kraju krajeva svi smo mi ljudi od krvi i mesa i sto se budemo vise trudili da razumijemo jedni druge, da se postujemo medjusobno i da konstantno ucimo nesto novo samim tim cemo stanje oko nas popraviti.
Dakle, tolerancija,znanje i razumijevanje je jedan mali dio koji nasoj Bosni fali.
chuchumbamayumbe

#136 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by chuchumbamayumbe »

beautyfool wrote:
popajic wrote:E,pa vise stvarno...da ovi najmladji moraju trpjeti tolika preseravanja (sorry) nas punoljetnih mahnitova !
@beautyfool
Koliko ja znam vjeru ljudi svrstavaju u nacin zivota tj dosta njih vjera usmjerava a ne neke navodne moralne vrijednosti koje se trenutno propagiraju jer su klimave i mjenjaju se iz godine i godinu i prilagodjava ili ne prilagodjava okolini,dakle,po tome sta medija kaze i kakvu koncepciju morala trenutno vide.Moral je zaista nisko pao ako uporedimo sa moralnim vrijednostima omladine od recimo samo prije 10 god i mozemo komotno reci da iz godine u godinu moralne norme se pomjeravaju na sto razvratnije i sto nize , svrstava covjeka na haman pa isti nivo sa zivotinjama koji se povodi za svojim najnizim strastima i dokazuje sebe kroz sve to, dakle drustvo nam je postalo zatrovano, od toga da je danasnja omadina izgubila postovanje prema starijima pa sve do te mjere da sami sebe unistavaju kroz "experimentisanje" drogom, mjenjanje seksulanih partnera, klinike su pune maloljetnih curica koje vrse abortuse i tako dalje, da ne nabrajam sad.
Dakle sta djeca u BiH uce ovih dana? Pa samo pogledajte sta im raznorazne TV stanice serviraju, pogledajte ponasanje danasnje djece? Sve je to nesto agresivno, neizivljeno, puno nekog bijesa a u sustini dosta njih ima pa haman sve, moze se komotno reci da imaju punu vise nego sto smo mi svi imali kad smo djeca bili.U nase vrijeme tacno se znalo koje cokolade imaju da se kupe, pa biraj izmedju 5 cokolada na polici ti izaberi koju volis, tacno se znalo koji se eurokrem jede i znalo se kad ima crtani na TV a sad? Koliko se je stvari promjenilo od tad??
Roditelji rade non stop nebili obezbjedili svojoj djeci da imaju sve sto pozele, dakle vise se zalaze na sticanjem materijalnog nego obrazovanja i ucenja djece moralnoj vrijednosti, roditelji daju djeci priliku da o moralu uce od TV, ko vele; pa eno sve vidi sta se desava ne krijem nista od njeg pa nek sam presudi kako ce sta ce ? Zar smatrate da su sva djeca u takvoj mogucnosti da sama procijenjuju sta je dobro a sta lose po njih ? Roditelji su ti koji su duzni odgajati djecu na najbolji moguci nacin i da im daju najbolji moral i da oni odluce dali ce njihova djeca pohadjati dodatne casove ovoga ili onoga.Dakle na vama je da vi odlucujete o odgoju svoje djece a ne neko drugi, ako se neko ne slaze s vjeronaukom kao izbornim predmetom i ako ne zeli da mu djete ide pa nemora ici, nek se bori za svoja prava da se tom djetetu da neka druga alternativa ali u isto vrijeme ne uskracivati volju i zelju drugih roditelja koji zele da im djeca uce o vjeronauci.
Ispravno vjerovanje nije nikome zlo ni lose donijelo,ispravna vjera nije nikad propagirala nasilje i mrznju izmedju naroda vec naprotiv sve vjere imaju jednu uputu a to je vjerovanje u postojanje jednog Boga i pridrzavanje moralnih vrijednosti koje svaka vjera tumaci na slican nacin.
Vjerovatno da se je javno prije rata pricalo i ispoljavalo o vjerskom vjerovanju ili ne vjerovanju nebi ni doslo do ratne situacije,vec prije rata je bilo sramota reci da pripadas nekoj vjeri,pa ako je neko zelio da vjerski obrazuje svoju djecu to se je radilo koliko toliko tajno a opet rat nam je svjedok naseg ne znanja i nase neupucenosti jer poBogu sto onaj Slavko ubi Ahmeda a bili su prava raja prije rata!? Dakle nije to dovelo znanje o vjeri nego ne znanje prvo o svojoj vjeri pa onda o drugoj vjeri.Svi smo mi u ratu bili svrstani po nasim imenima i prezimenima, bez obzira na to dali smo ispoljavali svoju vjeru ili ne.
Dakle, citav zivot se covjek treba truditi obrazovati i uciti,uciti i uciti o stvarima koje nas zanimaju a isto tako o stvarima koje su nam strane i nepoznate iz razloga sto cemo na taj nacin razumiti i lakse prihvatiti i druge vjere i drugacija razmisljanja od naseg.
Na kraju krajeva svi smo mi ljudi od krvi i mesa i sto se budemo vise trudili da razumijemo jedni druge, da se postujemo medjusobno i da konstantno ucimo nesto novo samim tim cemo stanje oko nas popraviti.
Dakle, tolerancija,znanje i razumijevanje je jedan mali dio koji nasoj Bosni fali.
Jedan covjek na forumu lijepo recehe:
"Ne, roditeljima koji žele da im djeca pohađaju nastavu vjeronauka nisu uskraćena prava... postoje mektebi i vjeronauk u crkvi... tako da djeca mogu naučiti sve što roditelji žele o vjeri... i nikako im nisu uskraćena prava...
opcija po kojoj je vjeronauk predmet u školi koji ulazi u prosjek je diskriminatorska...
a pogotovo opcija vjeronauka u vrtićima... gdje djeca ama baš ništa ne razumiju..."
Pa bujrum tamo i gradite moral djeteta i sve ostalo sto mislite da treba.
Nikako mi nisu jasni ovi koji bbrane uvodjenje vjeronauke u obdanista?!?!?
Haloooo?!?!?
Pa ima li iko od vas dijete?!!?!??!
Dijete od 3 godine?!?!
Da li vam je jasno na kojem je umnom i razvojnom stepenu mozak jednog trogodisnjaka?!?!?
HALOOOOO, cujemo li se ili ne?!?!?
@beautyfool, nabaca ti svega u posljedjem postu, samo ne znam sta je tvoja poenta, ili kako sada novokomponovani kazu poanta?!
Za sve ovo sto nam se desilo, najvecu krivicu, pored glavesina i zlocinaca izvrsilaca, nose i svestena lica, na svim stranama!
Vrlo dobro nam je poznat odnos SPC i vecine njenih svestenika u ratu, a i poslije rata.
Imao sam priliku i da slusam preko radio Igmana hutbe nadobudnih efendija i govore mrznje i potpirivanja, za Allaha, proti vlaha i slicne stvari, tako da mi se svi od reda gade, sa svojom licemjernoscu.
Pedofilija, profiterstvo, huskanje na ratne zlocine, govori mrznje, sve je to djelo svestenih lica svih triju nasih glavnih konfesija, i ne zelim da moje dijete ima bilo sta sa njima.
Dok se reis voza u automobilu od 100k KM i nosi skupa odijela, ljudi u Istocnoj Bosni ne znaju kako ce pregurati zimu, a oni se brinu o vjeronauci za trogodisnju djecu.
Sram i stid da ih bude, njihove licemjernosti i ljigavosti mi je pun, znate vec sta.
Daleko im kuca od moje!!!
JThomas

#137 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by JThomas »

e, sve je to lijepo, ali...ZAŠTO U OBDANIŠTU? neka mi neko navede JEDAN konstruktivan razlog. nije vam dosta mekteb, crkva, roditeljska kuća i osnovna škola...nije vam dosta? smatrate da to nije dovoljno da se dijete nauči vjeri, pa, hajmo ga i u obdaništu kljukati nečim što ono još ne može ni da razumije kako treba, ni da kritički posmatra (gluho bilo i daleko, dovoditi u pitanje ono što vjeroučitelji kažu :run: ).

jedini razlog - da ih se od kolijevke nauči koji su "naši" a koji su "njihovi", da ih se nauči mržnji i diskriminaciji, jer pobogu, na tome je i izgrađena ova nakaradna država :x
zlatiborka

#138 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by zlatiborka »

JThomas wrote:e, sve je to lijepo, ali...ZAŠTO U OBDANIŠTU? neka mi neko navede JEDAN konstruktivan razlog. nije vam dosta mekteb, crkva, roditeljska kuća i osnovna škola...nije vam dosta? smatrate da to nije dovoljno da se dijete nauči vjeri, pa, hajmo ga i u obdaništu kljukati nečim što ono još ne može ni da razumije kako treba, ni da kritički posmatra (gluho bilo i daleko, dovoditi u pitanje ono što vjeroučitelji kažu :run: ).

jedini razlog - da ih se od kolijevke nauči koji su "naši" a koji su "njihovi", da ih se nauči mržnji i diskriminaciji, jer pobogu, na tome je i izgrađena ova nakaradna država :x
To i jeste jedini razlog i cilj, nista drugo....

A usput da uhljebe gomilu nezaposlenih hodza na racun budzeta koji se odvaja za skolske i predskolske ustanove.

Mi ovdje najvise pricamo o sarajevskom kantonu, zna li neko kakva je situacija sto se tice vjeronauka u vrticima u RS ili u kantonima sa vecinskim hrvatima.
chuchumbamayumbe

#139 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

zlatiborka wrote:
JThomas wrote:e, sve je to lijepo, ali...ZAŠTO U OBDANIŠTU? neka mi neko navede JEDAN konstruktivan razlog. nije vam dosta mekteb, crkva, roditeljska kuća i osnovna škola...nije vam dosta? smatrate da to nije dovoljno da se dijete nauči vjeri, pa, hajmo ga i u obdaništu kljukati nečim što ono još ne može ni da razumije kako treba, ni da kritički posmatra (gluho bilo i daleko, dovoditi u pitanje ono što vjeroučitelji kažu :run: ).

A usput da uhljebe gomilu nezaposlenih hodza na racun budzeta koji se odvaja za skolske i predskolske ustanove.

Mi ovdje najvise pricamo o sarajevskom kantonu, zna li neko kakva je situacija sto se tice vjeronauka u vrticima u RS ili u kantonima sa vecinskim hrvatima.
Slazem se sa vama.
A sa situacijom u entitetu sa privremeno srpskom vecinom zaista nisam upoznat. :?:
callmethebreeeze

#140 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by callmethebreeeze »

ovo sto beautyfool pise bi imalo smisla da je bosna normalna zemlja, gdje su gradjanima sva prava zagarantovana, pa, posto je sve potaman, onda da se omoguci i vjeronauka onim koji svoju djecu zele da opterecuju teskim temema od malih nogu. ali posto mi svi znamo da to nije tako onda uvodjenje vjeronauke treba gledati kao jos samo jedan ekser u tabut sekularne drzave. kad je pad morala u pitanju, ja ne mislim da ce biti bolje od uvodjenja vjeronauke, prece je pohapsiti lopove i kriminalce.
JThomas

#141 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by JThomas »

zlatiborka wrote:

ne znam, ali vjerovatno je i bolje što ne znam...
beautyfool

#142 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by beautyfool »

chuchumbamayumbe wrote: @beautyfool, nabaca ti svega u posljedjem postu, samo ne znam sta je tvoja poenta, ili kako sada novokomponovani kazu poanta?!
Pod tim novokomponovanim jeli to pokusaj da mi nesto nabacis u stilu da spadam u novokomponovane vjerske fanatike ili ? pa mozda s obzirom da sam novokomponovana to POANTA bi trebala razumiti !? :?
Niti me poznajes, niti znas bilo sta o mom znanju ili ne znanju o vjeri tako da je malo lakoumno i brzopleto osudjivati na taj nacin.
Ako procitas jos jednom moje postove na ovoj temi ja niti osudjujem niti navodim da bilo ko od vas grijesi u bilo cemu u skladu sa svojim vjerovanjem ili ne vjerovanjem,dakle svako ima pravo da vjeruje u sta god hoce dok god ne ugrozava druge i dok god postuje prava druge osobe.
U skracenom izdanju mog predhodnog posta sam htjela da navedem da roditelji zaista u ovom vaktu nemaju vrijemena ili ne zele da odgajaju svoju djecu moralnim nacelima i da bi se vjerovatno trebali malo vise time pozabaviti a ne da gledaju da djeci priuste sto vise materijalnog,ne treba djeca da se takmice izmedju materijalnih stvari vec da se takmice ko ima vise znanja.Neki roditelji smatraju da ce im se djeca bolje obrazovati ako uz to uce i o vjeronauci dakle nase je da postujemo njihov izbor, nek djeca uce, jer znanje je najvece bogatstvo ljudi, sto vise znamo manje cemo imati predrasuda izmedju sebe i sto vise znamo vise cemo se medjusobno postovati.To sto ti navodis da je ovaj efendija ovo da je onaj pop ono, da je vako nako, to mene zaista ne zanima, nemora znaciti da ako taj neko ima status efendije ili popa ili ovoga ili onoga da svoju duznost obavlja kako treba, dakle ispravno vjerovanje zaista nemoze naskoditi nikome, a sto vise znamo o vjerama s ovih prostora to je bolje za nas.
Ja zaista ne vidim problem u uvodjenju dobrovoljne vjeronauke :? Ako roditelji ne zele da im dijete ide na vjeronauku, taj predmet iako je uveden nece biti odrzan zbog nezainteresovanosti, dakle, dok god je dobrovoljan ja zaista ne vidim problem tome a svako ima pravo da odgaja svoje djete kako on zeli i da upucuje ili neupucuje svoje djete vjeri odnosno nevjeri.

Lijep pozdrav
profi25

#143 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by profi25 »

ma idu djeca svuda na religiju i nema problema... meni su prelijepa sjecanja na te dane i kada kao dijete ucis sta Islam kaze...kako roditelje postovati, kako se u zivotu postaviti, oprastati...isto tako uce i Katolici o svojoj religiji...o Bozicu itd.. to su sve dobre stvari koje neces nauciti na casu matematike, nema svaki roditelj vremena da ti to prica i objasnjava odakle-kako-zasto-sta je Bajram-sta je Bozic isl...
pa zato ima cas religije... ;-)
ovi koji gore par postova iznad pisu kako je to "nasi-vasi-mrznja-diskriminacija" to vi kazete...i vasa djeca ce to govoriti... mislim ko ste vi da meni zabranite da moje dijete jednoga dana ide na religiju :-)
vidim da nemate pojma o tome sta se uci ili imate iz nekih politickih razloga problem sa tim...pa zelite i ostalima zabriniti :cry: :cry:
mislim hallo...ovo je necuveno :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
Last edited by profi25 on 30/10/2008 17:22, edited 1 time in total.
chuchumbamayumbe

#144 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

"Poanta" nema veze sa tobom, nego sa novokomponovanim jezikoslovcima, a u isti kosh stavljam i novokomponovane vjernike.
Izvini ti ako samo te cime uvrijedio, zaista mi nije bila namjera. I ne smatram te za nekoga od gore navedenih.
Znam da ti sve ovo pises u najboljoj namjeri.
Medjutim, opet te pitam, je li vjeronauci mjesto u obdanistu, da li je vjeronauka za djecu od 3 godine?!
Na stranu to kako cu ja da svojoj djeci (koja nisu Bosnjaci) da objasnim zasto nihove najbolje drugarice (Bosnjakinje) odose sa tetom, a njih dvoje ostaju sami da se igraju?!
Da li je uredu da samo Bosnjacka djeca mogu imati vjeronauku, a za ostale religije ona nije regulisana?!
Vjeronauka (ako vec treba da se uvede) neka je u osnovnoj skoli, 1-2 razreda i to je dovoljno.
A u obdanista, NIKAKO!
Ako roditelji nemaju dovoljno vremena da posvete djeci, nema te skole niti vjeronauke koja ce ga izvesti na pravi put i spasiti od svih negativnosti danasnjeg vremena, slazes li se?
Ja ti opet kazem da je za djecu uzrasta bdanista primjerenije da se igraju Lego kockicama nego da "uce" o vjeronauci.
A ti mi reci ako negdje grijesim.
chuchumbamayumbe

#145 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

profi25 wrote:ma idu djeca svuda na religiju i nema problema... meni su prelijepa sjecanja na te dane i kada kao dijete ucis sta islam kaze...kako roditelje postovati, kako se u zivotu postaviti, oprastati...isto tako uce i kaolici o svojoj religiji...o bozicu itd.. to su sve dobre stvari koje neces nauciti na casu matematike, nema svaki roditelj vremena da ti to prica i objasnjava odakle-kako-zasto-sta je bajram-sta je bozic isl... pa zato ima cas religije... ;-)
ovi koji gore par postova iznad pisu kako je to "nasi-vasi-mrznja-diskriminacija" to vi kazete...i vasa djeca ce to govoriti... mislim ko ste vi da meni zabranite da moje dijete jednoga dana ide na religiju :-) vidim da nemate pojma o tome sta se uci ili imate iz nekih politickih razloga problem sa tim...pa zelite i ostalima zabriniti :cry: :cry:
Ma hajde, molim te, ti ces mi reci sta ce moja djeca govoriti?!
Opet kazem, moja je mati isla u mekteb, i danas, nakon 50 godina, zna vise o Islamu od "kako postati dobar Musliman za 7 dana vjernika".
Tada nije bilo vjeronauke, nego se islo u mekteb (ili mejtef, ne znam sta je ispravnije), ali je odgojena bolje od vecine danasnjih "vjeronauk" generacija i zna vise nego pola forumasa.
Dakle, opet ponavljam, nije potrebna vjeronauka u obdanistima.
Imam itekakve politicke razloge da se djeca razdvajaju po nacionalnoj osnovi, pogotovu nakon svega sto se desilo u ratu. Imam problema sto ne postoji vjeronauka za, recimo, Jevreje, ili za bilo koga drugoga, osim za Bosnjake? Pa u cemu je problem organizovati je i za ne-Bosnjake? Hajde mi samo sada objasni kako to nije problem.
Je li ti nemas problema sa tim?!
Imate organizacije koje se bave vjerskim zivotom, a vjeri nije mjesto u skoli, pogotovu ako zelimo da budemo sekularno drustvo.
Ili pak to ne zelimo, samo necemo da priznamo?!
Jesam za to da se uvede istorija religija, da se uci od postanka pa do danas, o svim religijama, i da predavac ne bude bula/pop, fratar, nego istoricar.
I da to bude neobavezni predmet, da se izucava jednu godinu, i to je to, sasvim dovoljno.
Hajde mi sada samo recite gdje ja to grijesim u svojim stavovima, pogotovu kada kazem da djeci od 3 godine ne treba drzati vjeronauku.
ljubav_aha

#146 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by ljubav_aha »

profi25 wrote:ma idu djeca svuda na religiju i nema problema... meni su prelijepa sjecanja na te dane i kada kao dijete ucis sta Islam kaze...kako roditelje postovati, kako se u zivotu postaviti, oprastati...isto tako uce i Katolici o svojoj religiji...o Bozicu itd.. to su sve dobre stvari koje neces nauciti na casu matematike, nema svaki roditelj vremena da ti to prica i objasnjava odakle-kako-zasto-sta je Bajram-sta je Bozic isl...
pa zato ima cas religije... ;-)
ovi koji gore par postova iznad pisu kako je to "nasi-vasi-mrznja-diskriminacija" to vi kazete...i vasa djeca ce to govoriti... mislim ko ste vi da meni zabranite da moje dijete jednoga dana ide na religiju :-)
vidim da nemate pojma o tome sta se uci ili imate iz nekih politickih razloga problem sa tim...pa zelite i ostalima zabriniti :cry: :cry:
:lol:
convict

#147 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by convict »

kao prvo, rijec "vjeronauka" je paradoks sama po sebi jer jedna drugu negiraju. zato cu ovaj "predmet" ubudce zvati "ispiranje mozga", jer se kod malenih na to svodi.

salu nastranu, moze li neko pouzdano reci da li je ikad iko pokrenuo pitanje ustavnosti odredbe o uvodjenju vjeronauke u obdanista i osnovne skole? ako jeste, kada i kako je zavrsilo? ako ne, ima li iko da mi se zeli pridruziti u toj borbi s vjetrenjacama? evo ja sam spreman finansirati advokate da pokrenu to pitanje, koliko kosta da kosta, ali bi mi trebao savjet kome se obratiti, kakve su procedure itd.
valterbranisarajevo

#148 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by valterbranisarajevo »

Nigdje u Evropi tako mala djeca ne slušaju vjeronauku !

Claude Kieffer, direktor Odjela za obrazovanje OSCE-a za današnje Oslobođenje.
chuchumbamayumbe

#149 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

valterbranisarajevo wrote:Nigdje u Evropi tako mala djeca ne slušaju vjeronauku !

Claude Kieffer, direktor Odjela za obrazovanje OSCE-a za današnje Oslobođenje.
Prvi smo imali tramvaje, prvi ce slusati i vjeronauku! :roll:
Dno dnoova!
Jara

#150 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Jara »

JThomas wrote:e, sve je to lijepo, ali...ZAŠTO U OBDANIŠTU? neka mi neko navede JEDAN konstruktivan razlog. nije vam dosta mekteb, crkva, roditeljska kuća i osnovna škola...
Evo: :) uhljebljavanje vjeroučitelja - očito nema dovoljno posla u džamijama i crkvama.

Vještica spomenu Jehovine svjedoke...tu bi moralo važiti ono što je sadašnja praksa za katolike i pravoslavne u sarajevskim školama: donesu papir od svojih popova, sa ocjenom koju škola prizna...A pošto i među učenicima i profesorima ima JS, eto mogućnosti da koji nezaposleni JH dobije posao... :)
Trebalo bi tako i sa sarajevskim baptistima, evangeslistima, adventistima ( bar u znak zahvalnosti za prolaz Adrinih paketa i isporuku pisama u ratu :) ). Djeci bi veselo bilo i sa Hari Krišnom ( često obilaze dječje bolnice :)
Vještice, veći je fol prijaviti dijete kao sajentologa... :) i tražiti Toma Kruza za vjeroučitelja... :)...ili Ričarda Gira ako ga prijaviš kao budistu. :)
Last edited by Jara on 30/10/2008 18:05, edited 2 times in total.
Post Reply