beautyfool wrote:popajic wrote:E,pa vise stvarno...da ovi najmladji moraju trpjeti tolika preseravanja (sorry) nas punoljetnih mahnitova !
Kakva crna bilo kakva NAUKA u obdanistima ? Pa,hajdemo ih onda pumpati i Darwinovom teorijom...koje gluposti !
Sve ovo ama bas nikakve veze nema sa zeljom da dijete nesto nauci,nego da se torovska politika ubaci i medju najranjiviji dio drustva- malisane !
@beautyfool
Svako ima pravo izbora, znaci ako smatrate da je vase dijete uskraceno za izbor bunite se zbog toga,
I djeca bi trebalo da imaju pravo izbora,ali tolipacni koliki jesu ovise o nasem izboru.I o nasim prepucavanjima.I o nasim zeljama da ih tako malene ucimo da se razlikuju od neke druge grupe malisana.
Kako je sve to ogavno.I sebicno.
O obdanistima je rijec...halooo...tamo se igra,druzi...ne tabire se nikakve nauke !
Koliko ja znam vjeru ljudi svrstavaju u nacin zivota tj dosta njih vjera usmjerava a ne neke navodne moralne vrijednosti koje se trenutno propagiraju jer su klimave i mjenjaju se iz godine i godinu i prilagodjava ili ne prilagodjava okolini,dakle,po tome sta medija kaze i kakvu koncepciju morala trenutno vide.Moral je zaista nisko pao ako uporedimo sa moralnim vrijednostima omladine od recimo samo prije 10 god i mozemo komotno reci da iz godine u godinu moralne norme se pomjeravaju na sto razvratnije i sto nize , svrstava covjeka na haman pa isti nivo sa zivotinjama koji se povodi za svojim najnizim strastima i dokazuje sebe kroz sve to, dakle drustvo nam je postalo zatrovano, od toga da je danasnja omadina izgubila postovanje prema starijima pa sve do te mjere da sami sebe unistavaju kroz "experimentisanje" drogom, mjenjanje seksulanih partnera, klinike su pune maloljetnih curica koje vrse abortuse i tako dalje, da ne nabrajam sad.
Dakle sta djeca u BiH uce ovih dana? Pa samo pogledajte sta im raznorazne TV stanice serviraju, pogledajte ponasanje danasnje djece? Sve je to nesto agresivno, neizivljeno, puno nekog bijesa a u sustini dosta njih ima pa haman sve, moze se komotno reci da imaju punu vise nego sto smo mi svi imali kad smo djeca bili.U nase vrijeme tacno se znalo koje cokolade imaju da se kupe, pa biraj izmedju 5 cokolada na polici ti izaberi koju volis, tacno se znalo koji se eurokrem jede i znalo se kad ima crtani na TV a sad? Koliko se je stvari promjenilo od tad??
Roditelji rade non stop nebili obezbjedili svojoj djeci da imaju sve sto pozele, dakle vise se zalaze na sticanjem materijalnog nego obrazovanja i ucenja djece moralnoj vrijednosti, roditelji daju djeci priliku da o moralu uce od TV, ko vele; pa eno sve vidi sta se desava ne krijem nista od njeg pa nek sam presudi kako ce sta ce ? Zar smatrate da su sva djeca u takvoj mogucnosti da sama procijenjuju sta je dobro a sta lose po njih ? Roditelji su ti koji su duzni odgajati djecu na najbolji moguci nacin i da im daju najbolji moral i da oni odluce dali ce njihova djeca pohadjati dodatne casove ovoga ili onoga.Dakle na vama je da vi odlucujete o odgoju svoje djece a ne neko drugi, ako se neko ne slaze s vjeronaukom kao izbornim predmetom i ako ne zeli da mu djete ide pa nemora ici, nek se bori za svoja prava da se tom djetetu da neka druga alternativa ali u isto vrijeme ne uskracivati volju i zelju drugih roditelja koji zele da im djeca uce o vjeronauci.
Ispravno vjerovanje nije nikome zlo ni lose donijelo,ispravna vjera nije nikad propagirala nasilje i mrznju izmedju naroda vec naprotiv sve vjere imaju jednu uputu a to je vjerovanje u postojanje jednog Boga i pridrzavanje moralnih vrijednosti koje svaka vjera tumaci na slican nacin.
Vjerovatno da se je javno prije rata pricalo i ispoljavalo o vjerskom vjerovanju ili ne vjerovanju nebi ni doslo do ratne situacije,vec prije rata je bilo sramota reci da pripadas nekoj vjeri,pa ako je neko zelio da vjerski obrazuje svoju djecu to se je radilo koliko toliko tajno a opet rat nam je svjedok naseg ne znanja i nase neupucenosti jer poBogu sto onaj Slavko ubi Ahmeda a bili su prava raja prije rata!? Dakle nije to dovelo znanje o vjeri nego ne znanje prvo o svojoj vjeri pa onda o drugoj vjeri.Svi smo mi u ratu bili svrstani po nasim imenima i prezimenima, bez obzira na to dali smo ispoljavali svoju vjeru ili ne.
Dakle, citav zivot se covjek treba truditi obrazovati i uciti,uciti i uciti o stvarima koje nas zanimaju a isto tako o stvarima koje su nam strane i nepoznate iz razloga sto cemo na taj nacin razumiti i lakse prihvatiti i druge vjere i drugacija razmisljanja od naseg.
Na kraju krajeva svi smo mi ljudi od krvi i mesa i sto se budemo vise trudili da razumijemo jedni druge, da se postujemo medjusobno i da konstantno ucimo nesto novo samim tim cemo stanje oko nas popraviti.
Dakle, tolerancija,znanje i razumijevanje je jedan mali dio koji nasoj Bosni fali.
Jedan covjek na forumu lijepo recehe:
"Ne, roditeljima koji žele da im djeca pohađaju nastavu vjeronauka nisu uskraćena prava... postoje mektebi i vjeronauk u crkvi... tako da djeca mogu naučiti sve što roditelji žele o vjeri... i nikako im nisu uskraćena prava...
opcija po kojoj je vjeronauk predmet u školi koji ulazi u prosjek je diskriminatorska...
a pogotovo opcija vjeronauka u vrtićima... gdje djeca ama baš ništa ne razumiju..."
Pa bujrum tamo i gradite moral djeteta i sve ostalo sto mislite da treba.
Nikako mi nisu jasni ovi koji bbrane uvodjenje vjeronauke u obdanista?!?!?
Haloooo?!?!?
Pa ima li iko od vas dijete?!!?!??!
Dijete od 3 godine?!?!
Da li vam je jasno na kojem je umnom i razvojnom stepenu mozak jednog trogodisnjaka?!?!?
HALOOOOO, cujemo li se ili ne?!?!?
@beautyfool, nabaca ti svega u posljedjem postu, samo ne znam sta je tvoja poenta, ili kako sada novokomponovani kazu poanta?!
Za sve ovo sto nam se desilo, najvecu krivicu, pored glavesina i zlocinaca izvrsilaca, nose i svestena lica, na svim stranama!
Vrlo dobro nam je poznat odnos SPC i vecine njenih svestenika u ratu, a i poslije rata.
Imao sam priliku i da slusam preko radio Igmana hutbe nadobudnih efendija i govore mrznje i potpirivanja, za Allaha, proti vlaha i slicne stvari, tako da mi se svi od reda gade, sa svojom licemjernoscu.
Pedofilija, profiterstvo, huskanje na ratne zlocine, govori mrznje, sve je to djelo svestenih lica svih triju nasih glavnih konfesija, i ne zelim da moje dijete ima bilo sta sa njima.
Dok se reis voza u automobilu od 100k KM i nosi skupa odijela, ljudi u Istocnoj Bosni ne znaju kako ce pregurati zimu, a oni se brinu o vjeronauci za trogodisnju djecu.
Sram i stid da ih bude, njihove licemjernosti i ljigavosti mi je pun, znate vec sta.
Daleko im kuca od moje!!!