Primjena Zakona o porezu na dohodak
Moderator: anex
-
gaius
#126 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
1.Kolegica ima oca koji ne radi, ima dosta mlađeg brata (11 g), majka je umrla i faktički cura sama izdržava čitavo domaćinstvo - ima li pravo na odbitak za mlađeg brata jer ga de facto ona izdržava?
1. "Drugim izdržavanim članovima uže porodice, u smislu stava (2) tačka 5) ovog člana, smatraju se roditelji poreznog obveznika i roditelji njegovog bračnog druga, te preci i potomci u pravoj liniji ukoliko žive u zajedničkom domaćinstvu sa poreznim obveznikom, a i bivši bračni drug i djeca za koje porezni obveznik plaća alimentaciju" - čl. 24. st. 5. Zakona kaže da ne može za brata ili sestru..
moje mišljenje je da se radi o notornoj gluposti.. za ostale članove porodice nije se trebao primjenjivati kriterij uzlazno-silaznog srodstva nego obaveze izdržavanja.. drugim riječima ako je riječ o srodniku kojeg si po zakonu (Porodični zakon) dužan izdržavati - onda bi ga također trebalo svrstati u krug lica koji ti donose porezni odbitak..
jer porezni odbitak bi trebao biti olakšica zbog toga što izdržavaš nekoga.. na jednoj strani je toj djevojci (PZ FBiH) nametnuta obaveza da izdržava svog brata (jer nema bližih srodnika koji to trebaju raditi a mogu) - a s druge strane joj se Zakonom o porezu na d. to ne priznaje kao odbitak..
dakle glupost.. glupost.. ali nažalost to je tako.. neka me neko ispravi ako griješim..
2.
- dijete sa 15 godina je radno sposobno..
- čl. 24. st. 3. ZPND: "(3) Izdržavanim članovima uže porodice i izdržavanom djecom iz stava (2) ovog člana smatraju se fizička lica čiji dohodak i drugi prihodi koji se, u smislu ovog Zakona, ne smatraju dohotkom, u godini za koju se utvrđuje porez na dohodak ne prelaze iznos osnovnog ličnog odbitka iz stava (1) ovog člana". Dakle ako mu godišnji prihodi prelaze 3.600,00 KM ne može na njega ići porezni odbitak..
3. račun mora glasiti na poreznog obveznika; mora se koristiti za članove uže porodice (a tu je naime uslov da žive u domaćinstvu - izuzetak su djeca za koja se plaća alimentacija).. mora se dati izjava da nije primljena donacija (prilikom podnošenja prijave).. račun se mora dati u originalu..
dakle ako zaista platiš troškove koji nisu pokriveni zdravstvenim osiguranjem (a to su dakle i troškovi lijekova koji nisu na listi) - imaš pravo na odbitak pod uslovima propisanim članom 24. st. 8. zakona.
xxxxxxxxx
topla preporuka http://www.pufbih.ba
imate i zakon i pravilnik.. pažljivo pročitajte.. manje ili više je riječ o vrlo jasnim propisima (što ne znači da nema gluposti od kojih mi se diže kosa na glavi kao za slučaj izdržavanja mldb. brata koji nema roditelja)..
1. "Drugim izdržavanim članovima uže porodice, u smislu stava (2) tačka 5) ovog člana, smatraju se roditelji poreznog obveznika i roditelji njegovog bračnog druga, te preci i potomci u pravoj liniji ukoliko žive u zajedničkom domaćinstvu sa poreznim obveznikom, a i bivši bračni drug i djeca za koje porezni obveznik plaća alimentaciju" - čl. 24. st. 5. Zakona kaže da ne može za brata ili sestru..
moje mišljenje je da se radi o notornoj gluposti.. za ostale članove porodice nije se trebao primjenjivati kriterij uzlazno-silaznog srodstva nego obaveze izdržavanja.. drugim riječima ako je riječ o srodniku kojeg si po zakonu (Porodični zakon) dužan izdržavati - onda bi ga također trebalo svrstati u krug lica koji ti donose porezni odbitak..
jer porezni odbitak bi trebao biti olakšica zbog toga što izdržavaš nekoga.. na jednoj strani je toj djevojci (PZ FBiH) nametnuta obaveza da izdržava svog brata (jer nema bližih srodnika koji to trebaju raditi a mogu) - a s druge strane joj se Zakonom o porezu na d. to ne priznaje kao odbitak..
dakle glupost.. glupost.. ali nažalost to je tako.. neka me neko ispravi ako griješim..
2.
- dijete sa 15 godina je radno sposobno..
- čl. 24. st. 3. ZPND: "(3) Izdržavanim članovima uže porodice i izdržavanom djecom iz stava (2) ovog člana smatraju se fizička lica čiji dohodak i drugi prihodi koji se, u smislu ovog Zakona, ne smatraju dohotkom, u godini za koju se utvrđuje porez na dohodak ne prelaze iznos osnovnog ličnog odbitka iz stava (1) ovog člana". Dakle ako mu godišnji prihodi prelaze 3.600,00 KM ne može na njega ići porezni odbitak..
3. račun mora glasiti na poreznog obveznika; mora se koristiti za članove uže porodice (a tu je naime uslov da žive u domaćinstvu - izuzetak su djeca za koja se plaća alimentacija).. mora se dati izjava da nije primljena donacija (prilikom podnošenja prijave).. račun se mora dati u originalu..
dakle ako zaista platiš troškove koji nisu pokriveni zdravstvenim osiguranjem (a to su dakle i troškovi lijekova koji nisu na listi) - imaš pravo na odbitak pod uslovima propisanim članom 24. st. 8. zakona.
xxxxxxxxx
topla preporuka http://www.pufbih.ba
imate i zakon i pravilnik.. pažljivo pročitajte.. manje ili više je riječ o vrlo jasnim propisima (što ne znači da nema gluposti od kojih mi se diže kosa na glavi kao za slučaj izdržavanja mldb. brata koji nema roditelja)..
-
gaius
#127 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
1. ukida se porez na plaću.. porezi na prihod (kantonalni) itd.. itd.. sve se to mijenja ovim porezom na dohodak..
2. novac na računu nije predmet oporezivanja.. ali prihod jeste
3. pravnim i fizičkim licima je zabranjena bilo kakva isplata u keshu.. sve od sada ide na račun.. vrlo jasno je zbog čega je to tako..
2. novac na računu nije predmet oporezivanja.. ali prihod jeste
3. pravnim i fizičkim licima je zabranjena bilo kakva isplata u keshu.. sve od sada ide na račun.. vrlo jasno je zbog čega je to tako..
- alphonse kauders
#128 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
Gaius, hvala na odgovorima.
- Visoki Predstavnik
#129 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
Rebus amrica i ostali...vidim da znate svasta nesto oko ovog novog zakona pa reko da vas upitam ...
Radim vani i plata mi lijeze na devizni racun u BiH. Uzimam oko 5000 $ mjesecno i interesuje me koliko ce me drzava oderat' mjesecno sa tim novim zakonom!? Vidim da se pominju i brakovi, djeca a sve u vezi poreznih olaksica.... Samac,neozenjen, nemam djece , slobodan ko 'tica ! Hvala
Radim vani i plata mi lijeze na devizni racun u BiH. Uzimam oko 5000 $ mjesecno i interesuje me koliko ce me drzava oderat' mjesecno sa tim novim zakonom!? Vidim da se pominju i brakovi, djeca a sve u vezi poreznih olaksica.... Samac,neozenjen, nemam djece , slobodan ko 'tica ! Hvala
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#130 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
-
rebus
#131 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
Ako je tvoja plata već oporezovana u državi gdje si je zaradio taj iznos poreza će ti biti priznat, postoji i jasna odredba u našem Zakonu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa zemljama s kojima je sklopljen ugovor o tome...Visoki Predstavnik wrote:Rebus amrica i ostali...vidim da znate svasta nesto oko ovog novog zakona pa reko da vas upitam ...
- Visoki Predstavnik
#132 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
Plata mi nije oporezovana.Skoro sam cito u Avazu da ce porez na licni dohodak iznositi 24 % za platu zaradjenu u inostranstvu. E sad posto ja nemam vremena bas puno, nisam se raspit'o i slabo sam upucen sta se u medjuvremenu desilo, da li je bilo izmjena i dopuna zakona.
-
Marchegianni
#133 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
To sve zavisi od propisa države u kojoj je ostvaren dohodak. Načelno, fizičko lice iz FBiH je obveznik poreza na dohodak i za dohodak koji ostvari izvan Federacije. Ako je to dohodak od nesamostlane djelatnosti (dakle, ako je tamo zaposlenik), onda važe sva pravila za tu vrstu dohotka kao da se on ostvaruje ovdje. Razlika je samo u tome što ovdje postoji obaveza domaćeg lica da samo za sebe obračuna i uplati mjesečne akontacije poreza, umjesto da to za njega radi firma, i to u roku od pet dana od dana primanja tih prihoda.Visoki Predstavnik wrote:Plata mi nije oporezovana.Skoro sam cito u Avazu da ce porez na licni dohodak iznositi 24 % za platu zaradjenu u inostranstvu. E sad posto ja nemam vremena bas puno, nisam se raspit'o i slabo sam upucen sta se u medjuvremenu desilo, da li je bilo izmjena i dopuna zakona.
Međutim, ukoliko je taj dohodak već oporezovan u toj nekoj drugoj zemlji, onda će se (uz potvrdu nadležnog poreznog organa te zemlje o plaćenom porezu) plaćeni iznos priznati kao umanjenje porezne obaveze ovdje. Između ostalog, moguće je i da uopšte ne bude potrebno platiti porez ovdje, a moguće je i da bude potrebno platiti nešto poreza (samo manje), što zavisi od konkretne situacije i države.
-
akcija007
#134 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
zivimm i radim u FBiH , do sada sam platu primao preko blagajne.
Da li je istina da ce se od Nove godine sve place morati isplacivati preko tekuceg racuna u banci ?
Da li je istina da ce se od Nove godine sve place morati isplacivati preko tekuceg racuna u banci ?
-
Marchegianni
#135 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
Tako je. Od nove godine će se u gotovini moći isplaćivati ono što nije oporezivo (npr. topli obrok do propisane visine i slično). Sve što se oporezuje mora ići preko računa.akcija007 wrote:zivimm i radim u FBiH , do sada sam platu primao preko blagajne.
-
akcija007
#136 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
od nove godine da li je topli obrok oproeziv ili s toplim ostaje sve isto kao do sada ?
- Skyfox
#137 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
nije, oporezuje se neto plata a topli i prevoz ti ulaze u bruto platu...akcija007 wrote:od nove godine da li je topli obrok oproeziv ili s toplim ostaje sve isto kao do sada ?
-
rebus
#138 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
Neoporeziv je do iznosa koji je i do sada bio neoporeziv, tek ako pređe taj limit (skoro 15,00KM dnevno) oporeziv je i porezom na dohodak i doprinosima...tako da je glupost prikazivati isplatu toplog obroka iznad tog iznosa kad već idu obaveze za doprinose, a ne kao do sad da se plaća samo porez po stopi od 69% za prekoračenje.akcija007 wrote:od nove godine da li je topli obrok oproeziv ili s toplim ostaje sve isto kao do sada ?
-
u_prolazu
#139 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
Ima li ista, bar govorkanja o povratu poreza na kraju godine il smo navikli na onu staru "ujeo vuk magarca" 
- amrica
#140 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
Pitanje:
Da li se ovo "te preci i potomci u pravoj liniji ukoliko žive u zajedničkom domaćinstvu sa poreznim obveznikom" odnosi i na unucad?
Napr, poreski obveznik ima kcerku, nezaposlenu, koja nema muza, a ima dijete.
Da li se ovo "te preci i potomci u pravoj liniji ukoliko žive u zajedničkom domaćinstvu sa poreznim obveznikom" odnosi i na unucad?
- Skyfox
#141 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
Kako su nama rekli u firmi da to nece zazivjeti odmah vec tek 2011.-12.u_prolazu wrote:Ima li ista, bar govorkanja o povratu poreza na kraju godine il smo navikli na onu staru "ujeo vuk magarca"
-
rebus
#142 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
Da, s tim da je koeficijent odbitka 0.3amrica wrote:Pitanje:
-
rebus
#143 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
Ako ostvariš pravo na povrat...formalno trebaju vratiti 20 radnih dana nakon podnošenja zahtjeva, kako će biti u praksi ne znam, ali nisam optimista u pogledu rada naše porezne administracije.u_prolazu wrote:Ima li ista, bar govorkanja o povratu poreza na kraju godine il smo navikli na onu staru "ujeo vuk magarca"
-
u_prolazu
#144 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
Ako ostvariš pravo na povrat...formalno trebaju vratiti 20 radnih dana nakon podnošenja zahtjeva, kako će biti u praksi ne znam, ali nisam optimista u pogledu rada naše porezne administracije.
A kako se ostvaruje to PRAVO na povrat???
-
rebus
#145 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
Cifre su na godišnjem nivou:u_prolazu wrote:Ako ostvariš pravo na povrat...formalno trebaju vratiti 20 radnih dana nakon podnošenja zahtjeva, kako će biti u praksi ne znam, ali nisam optimista u pogledu rada naše porezne administracije.A kako se ostvaruje to PRAVO na povrat???
Dohodak sa uključenim porezom na dohodak: 18.000
Lični odbitak: 5.400
Plaćeno dobrovoljno osiguranje: 500
Plećene zdravstvene usluge: 400
Palćene kamate na stambeni kredit: 1.200
Ukupni odbici: 7.500
Osnovica poreza na dohodak: 10.500 (Dohodak - ukupni odbici)
Iznos porezne obaveze: 1.050 (Osnovica × 10%)
Uplaćene akontacije poreza: 1.260 (uplaćuje ih poslodavac za obveznika mjesečno)
Razlika za povrat: 210 (Razlika uplaćenih akontacija i porezne obaveze)
Sve ove podatke ćeš, naravno, morati dokumentovati uz godišnju poreznu prijavu. Podnosiš je Poreznoj upravi do kraja februara 2010. za 2009.godinu.
-
seldzuk
#146 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
Može li mi neko reći šta mi sve treba od dokumenata za poreznu registraciju, imam ženu koja ne radi i dvoje djece.
Koliko sam čuo treba mi ovo:
1. vjenčani
2. rodni listovi od djece
3. kućna lista
4. potvrda da žena ne radi(i šta ovo znači).
1. vjenčani
3. kućna lista
-
akcija007
#147 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
to ti je potvrda sa biroaseldzuk wrote:Može li mi neko reći šta mi sve treba od dokumenata za poreznu registraciju, imam ženu koja ne radi i dvoje djece.
1. vjenčani
3. kućna lista
- amrica
#148 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
ako ti djeca idu u skolu, onda potvrda iz skole da su redovni uceniciseldzuk wrote:Može li mi neko reći šta mi sve treba od dokumenata za poreznu registraciju, imam ženu koja ne radi i dvoje djece.
1. vjenčani
3. kućna lista
-
melb26sa
#149 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
CIPS prijavnicaamrica wrote:ako ti djeca idu u skolu, onda potvrda iz skole da su redovni uceniciseldzuk wrote:Može li mi neko reći šta mi sve treba od dokumenata za poreznu registraciju, imam ženu koja ne radi i dvoje djece.
1. vjenčani
3. kućna lista
Za poreznu karticu treba i prijavnica iz CIPS-a
Bez porezne kartice nema olakšica. Papirologija koju je neophodno prikupiti...
03.12.2008. 12:10
Manje od mjesec od početka primjene Zakona o porezu na dohodak, kojim se potpuno ukida postojeći sistem oporezivanja plaća te kantonalni propisi o oporezivanju prihoda građana, konačno je tačno definiran spisak dokumenata neophodnih za dobivanje porezne kartice.
Poreznu karticu morat će izvaditi svi građani koji imaju stalan posao te osobe koje se bave takozvanom samostalnom djelatnošću.
Rezident FBiH
Prema dokumentu koji je Poreznoj upravi FBiH uputio ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda, kompanije koje ne podnesu zahtjev za izdavanje porezne kartice za svoje uposlenike morat će za njih plaćati porez u punom iznosu, bez prava na zagarantirani odbitak od 300 KM mjesečno, sve dok ne dostave traženu dokumentaciju Poreznoj upravi. Kako bi građanima olakšao snalaženje u pribavljanju dokumenata, naš list objavljuje ih u cijelosti.
Osim porezne kartice, koja se može preuzeti s internet-stranice Porezne uprave FBiH, kao dokaz da je stanovnik FBiH svaki zaposlenik je dužan uz popunjeni i potpisani zahtjev za izdavanje porezne kartice priložiti i ovjereno obavještenje nadležnog kantonalnog MUP-a o uvođenju u evidenciju prebivališta, odnosno takozvanu CIPS-ovu prijavnicu.
Ovaj dokument ranije se nije spominjao kao neophodan za izdavanje porezne kartice, ali posebnim uputstvom nametnut je kao obavezan, pa će stoga i oni koji su misli da su sakupili sve što se traži, morati otići i u CIPS.
Ako bračni drug ima godišnje prihode manje od 3.600 KM te uposlenik ima pravo na odbitak poreza, neophodno je dostaviti vjenčani list, potvrdu od biroa za zapošljavanje ili potvrdu o visini vlastitih mjesečnih prihoda. Poreznoj upravi FBiH naloženo je da uvaži i potpisanu izjavu poreznog obveznika da su navedeni podaci o visini prihoda tačni, ovjerenu kod nadležnog organa.
Izdržavana djeca
Za izdržavano dijete ili djecu do 15 godina starosti mora se dostaviti rodni list koji može biti stariji od šest mjeseci, a za starije od 15 godina rodni list i potvrdu o redovnom školovanju.
Za izdržavano punoljetno dijete ili djecu koja su završila školovanje neophodan je dokaz da nisu u radnom odnosu, koju daje biro za zapošljavanje, odnosno izjava da dijete nema vlastitih prihoda većih od 300 KM mjesečno, koju potpsuje porezni obveznik.
Bez skupih izjava iz Zavoda PIO!
Ako izdržavate nekog od članova porodice koji ima prihod manji od 300 KM mjesečno, neophodno je dostaviti dokaz o življenju u zajedničkom domaćinstvu, odnosno kućnu listu ili dokaz u vidu izjave da nema vlastitih mjesečnih prihoda.
Ministarstvo finansija uvažilo je primjedbu na skupe dokumente iz Zavoda PIO te je preciziralo da dokaz za penzionere može biti ček od posljednje mjesečne penzije, a za izdržavana lica koja primaju invalidninu ili drugu mjesečnu naknadu.
Za invaliditet poreznog obveznika i invaliditet izdržavanih članova uže porodice potrebno je rješenje nadležnog organa kojim je utvrđeno tjelesno oštećenje i stepen invaliditeta.
Vanbračne zajednice
Kod vanbračnih zajednica partner koji ostvaruje dohodak po osnovu nesamostalne djelatnosti može ostvariti pravo na lični odbitak po osnovu izdržavanja partnera koji nema vlastitih prihoda ili ima prihode manje od 300 KM mjesečno, ako dostavi dokaz da s tim partnerom živi u vanbračnoj zajednici najmanje tri godine.
Razvedeni roditelji
Za poreznog obveznika koji plaća alimentaciju za izdržavanje bivšeg bračnog druga ili djece koja žive s bivšim bračnim drugom ili kod porodice bivšeg bračnog druga, potreban je dokaz o visini alimentacije i dokaz da se alimentacija stvarno plaća.
Autor: A. HADŽIARAPOVIĆ
-
ella_ina
#150 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
""Razvedeni roditelji
Za poreznog obveznika koji plaća alimentaciju za izdržavanje bivšeg bračnog druga ili djece koja žive s bivšim bračnim drugom ili kod porodice bivšeg bračnog druga, potreban je dokaz o visini alimentacije i dokaz da se alimentacija stvarno plaća.""
i da li je onda dijete kojem se placa alimentacija dijete ili spada u kategoriju izdrzavanih lica???
Za poreznog obveznika koji plaća alimentaciju za izdržavanje bivšeg bračnog druga ili djece koja žive s bivšim bračnim drugom ili kod porodice bivšeg bračnog druga, potreban je dokaz o visini alimentacije i dokaz da se alimentacija stvarno plaća.""
i da li je onda dijete kojem se placa alimentacija dijete ili spada u kategoriju izdrzavanih lica???