Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Locked
Maraschino

#126 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by Maraschino »

pjo wrote:
Maraschino wrote:
ma izjavio i radovan na sudu da nije kriv. nisu li i svi međunarodni predstavnici tražili da se ne ide u oluju, šta smo ih trebali poslušati, za bljesak su prijetili sankcijama, pa ništa. nema te prijetnje koja bi hrvatske oružane snage zaustavila pred kninom i rekla ne možete ga zauzeti. da je hrvatskoj bilo u interesu da se zauzme banja luka mi bi je zauzeli, da je na tom području živjelo 150000 hrvata vidio bi da su prijetnje međunarodne zajednice puste priče, ali odraditi posao pa to dati bošnjacima, nema svrhe.
osa
pa kada ste takva sila bili i gledali samo gdje Hrvati zive, zasto Posavinu ne oslobodiste :roll:
To je bilo na redu nakon BL.
ne bih da komentarisem posto tema ide kako ne treba
ld

#127 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by ld »

@osa
kako pises haman da ti blage veze nemas ni sta se dogadjalo oko oluje
ameri su dali hrvatskoj zeleno svjetlo i rok od 7-8 dana da se to odradi,i kad su francuzi i eneglezi poceli sa protestima u UN,oni su ih blokirali,i imali su mogucnost zavlacenja i blokiranja jednu sedmicu,mozda da navuku jos koji dan,pa da poslije pod pritiscima drugih clanica vjeca sigurnosti popuste i da vam narede da stanete
vasa je sreca sto ste imali 2 godine da se obucite u kakvom,takvom miru,da se naoruzate,da vam americki generali budu ,,savjetnici,, i poslali ste 150 000 vojnika na 40 000 cetnika
ziv bio uzmi malo procitaj transkripte,govore,desavanja,izjave,intervjue,pa onda nesto napisi pametno
pjo

#128 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by pjo »

Maraschino wrote: ne bih da komentarisem posto tema ide kako ne treba
Ovdje svaka tema zavrsi na izvedenicama tipa "ko drukcije kaze taj klevece i laze" i "sta bi bilo kad bi bilo" fantazijama pojedinaca.
pjo

#129 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by pjo »

ld wrote:@osa
ameri su dali hrvatskoj zeleno svjetlo i rok od 7-8 dana da se to odradi,i kad su francuzi i eneglezi poceli sa protestima u UN,oni su ih blokirali,i imali su mogucnost zavlacenja i blokiranja jednu sedmicu,mozda da navuku jos koji dan,pa da poslije pod pritiscima drugih clanica vjeca sigurnosti popuste i da vam narede da stanete
vasa je sreca sto ste imali 2 godine da se obucite u kakvom,takvom miru,da se naoruzate,da vam americki generali budu ,,savjetnici,, i poslali ste 150 000 vojnika na 40 000 cetnika
ziv bio uzmi malo procitaj transkripte,govore,desavanja,izjave,intervjue,pa onda nesto napisi pametno
Teritorij pokojne SRAO Krajine je malo manji od teritorija Kuvajta. Odnos snaga u zaljevskom ratu je bio 8:1.

Svejedno, Oluja je trajala krace od oslobadjanja Kuvajta.
pojedinac

#130 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by pojedinac »

MuaDib wrote:Ovdje imamo i neke isprane mozgove, koji proces oslobađanja Srbije od otomanskog okupatora nazivaju genocidom nad Bošnjacima. To su bila druga vremena, i ona ne mogu imati kontinuitet sa zločinima u Drugom svjetskom i posljednjem ratu. Bilo je istina i par zločina 1918., koji su bili uglavnom u izolovanim područjima, a Austro-Ugarska monarhija je provodila zločine i nad Bošnjacima i nad Srbima. Tako se „Čekićeva teza“ o 10 genocida može odbaciti i vrlo lako diskfalikovati. Po njemu je protjerivanje Turaka iz Mađarske, Hrvatske, Srbije genocid nad Bošnjacima. :x
Dijete, gdje ti je pamet!?

Vazda isti KATIL i ista ŽRTVA.
ld

#131 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by ld »

pjo wrote:
Teritorij pokojne SRAO Krajine je malo manji od teritorija Kuvajta. Odnos snaga u zaljevskom ratu je bio 8:1.

ne treba zaboraviti i 5 korpus,koji je takodje na par mjesta usao u hrvatsku i napao brigade hrvatskih srba
oluja je kao akcija perfektno izvedena,vrhunac pripreme,planiranja,kooridnacije
da je kojim slucajem bilo drugacije,da je akcija potrajala 10tak dana,vjeruj mi da bi i hrvatska vojska stala usljed pritisaka velikih sila
na stranu sve,u svemu ovome hrvatska je super prosla,hrvati u bosni su zavaljeni od strane tudjamana i to ce u narednih 20-30 godina dovesti do toga da ce u bosni ostati jedva par procenata hrvatskog stanovnistva,ruku na srce zao mi je svih dobrih i iskrenih ljudi,ali njihovo slijepo slijedjenje tudjmanove politike ih vodi u nestanak
hrvati su izgubili posavinu i ragiju banja luke zauvijek,jer su bili zrtvovani od strane tudjamna i suska,od 200 000 hrvata sto su zivjeli na tim prostorima,sada zivi jedva 15 000
to je velika tuga,jer posavski hrvati su jako dobri i radini ljudi,stvarno steta sto nisu u bosni
mi bosnjaci smo izto dosta izgubili,ali smo spasili zivote i bar jedan dio bosne,s obzirom da je bilo predvidjeno totalno unistenje i iseljenje mog naroda,dobro je kako je moglo da bude
srbi su i dobro i lose prosli,u nekoj bliskoj buducnosti dobri su,u nekoj daljoj buducnosti,i oni sami sebi jamu kopaju,bar sto se tice bosne
inace srbija je izgubila kosovo,crnu goru,vjesi joj vojvodina,tako da su i oni sami veliki gubitnici

mislim da je alija pogrijesio sto nije poceo sa pripremama i mobilizacijom bosnjaka za rat 1991,nije treba da vjeruje zapadnjacima,i cim je puklo u hrvatskoj,trebao je da krene na cetnike i na dva fronta cetnici nebi dugo potrajali sigurno
i mi i hrvati bi mnogo,mnogo bolje prosli
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#132 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by Nosferatu »

pjo wrote:

Pa sto ne kazes da su vam Krajsnici pola SAO Krajine oslobodili.

Mi bili gladni, kad je krenulo, ljudi samo uzeli puske i otisli, od Udbine do Lickog Petrovog Sela, pa gdje je Izet Nanic poginuo? Da nije u BIH? Ali nije to poenta, 200.000 Srba je bilo naspram 4 miliona Hrvata i umjesto da Hrvatska rijesi taj rat, kreirati jednu HZ HB i zamjeniti Posavinu za vukojebine tipa Kupres, Grahovo, Drvar, Mrkonjic (pokusali)... to moze samo cisti nacionalista - koji kad je kreirao BiH nije zeljeo da to bude jaka drzava. Pa sam Tudjman je to govorio. Stali smo jer ne zelimo jaku Bosnu. Sto to on - kao, ne zeli jaku Bosnu? Budala. Sta je to u Bosni ikada Hrvatima falio, kad su to isli ratovati kontra muslimana? Vidi sta im je sad isposlovao sa svojom nejakom Bosnom - Hrvati nisu vise narod vec nacionalna manjina. Na drugu ruku je Tudjman sve svoje Srbe u BiH satjerao. Sta mislis ko zivi tamo gdje su zivjeli Hrvati i muslimani iz Posavine? Odakle su ti Srbi? Srbi iz Hrvatske. I oni koji su ostali najvise - su Hercegovci, a ako cemo ici u sur, Hercegovci su bolan Vlasi, ja sam za Hercegovce - Hrvat. Ja. Krajsnik. Iz grada koji je bio glavni grad Hrvatske, potomak Guscicia jedne od 12 familija koji su stvorile Hrvatsku, Knez Krebvski, scere koje su se udavale pod dvorovima Frankopana, sinovi istih su bili banovi Hrvatski i kaze meni neki Sisacin da sam ja - slicniji Srbima. Sta na to reci bolan ublesi HTV medija - pa ja sam slusao na tim istim medijima da grad u kojem zivim je pao, ne htjedose reci da je pao dio tog istog grada koji je cuvao HVO. Shvati samo ovo. Velika je nesreca sto Hrvati nisu od pocetka bili s Bosnjacima u 1 armiji. Ne interesuje me kako se zove, pa taman da je HVO. I drugo, sto nisu shvatili da ne treba letiti Lijepoj Nasoj nego se izboriti da i ova koja je tvoja a neces je - bude dobra, ne mora biti lijepa ali ne mora biti ni drolja, koje stigne taj je kresne. Hercegovina sva od sverc-komerca sto je na granici danas zivi. I neka zivi, imaju ljudi neku sposobnosti ali - ukopati Hrvate iz Posavine zamjeniti im gradove koje su oni branili i fakticki odbranili, dok im nisu odsjecene linije snadbjevanja - hej, pa pogledaj Latinicu - Zasto je pala Posavina. Dogovor Srba i Hrvata, sto bi mi jedni na druge kad mozemo muslimanima pamet razvlaciti. To je vjerujem najprihatljivije rijesenje za Tudjmana bilo koji je kao malo ko i sa malo kojim razlozima mrzio muslimane jednako ko i Srbe. Zbog toga i jesmo jednaki u ocima tim - samo po tome. Koliko neki i dan danas mrze - kao, mi smo iste sirovine i nepodobi. Da je kojom nesrecom Bosnjane moglo se uvjeriti da se brani Jugoslavija u Hrvatskoj onih 25 km koji djeli Lijepu nasu od prekrajanja bi palo sigurno, a ne samo ti - nikada a ni tada nebi oslobodili Prevlaku, nema te sile a da su pali svi gradovi od Zadra do Dubrovnika - vidjeli bi onda sta bi ostalo od te drzavice, nesto oko Zagreba, dio Zagroja i Slavonije i dovidjenja - Lihtenstajn. Medjutim - Bosanci su vrlo brzo vidjeli sta je to, vidjeli su kokarde, i vidjeli su barjake i vidjeli su da nema tu Jugoslavije i vidjeli su dosta toga, i nije tu postojala zelja - mogao je naredi ko je sta htjeo kad nismo imali ni zelje a niti se je kome islo u vojsku u to vrijeme svi su izlazili iz JNA ne samo regruti vec i oficiri.

Zbog toga nemojte istrajavati na Tudjmanovim kucnim carolijama i vizuri svijeta ala Gojko Susak, menadzer Kentucky Fried Chicken restorana, jer ako ces biti Hrvat kroz ovu dvojicu onda si Slobin assistent i nista vise.
1gorstak

#133 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by 1gorstak »

MuaDib wrote:Alija je odbio dogovor i mi smo ga zbog toga popušili.
Dogovor da BiH ostane u okviru Srboslavije je dobar samo cetnicima i Abdicevcima. Vjerovatno te ne interesuje kako bi se u toj tvojoj Srboslaviji osjecali Hrvati koji su rat proveli u uniformi ARBiH, kako bi se u toj tvojoj Srboslaviji osjecali Siber, Komsic ili Kljujic. Ali bar reci kako bi i ko bi to imao muda da pobije tu zastavu bosnjacko-srpskog zajednistva u krvlju Vukovara nabrijanoj Capljini i Livnu ? Kako bi se to ocuvalo teritorijalni integritet nepriznate BiH ako se vec prethodno u Tikvesu i Karadjordjevu Milosevic odrekao dijelova BiH ?
saibaba

#134 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by saibaba »

Zao mi je što glupost jedog čovjeka koji pokušava da bude važan prouzrokuje toliko polemike.. Njegovi pregovori sa miloševićem su bili tipa :
Radovane pregovaraj malo dok se rovovi iskopaju..
Zaboravimo to...
Kako sada radi u interesu BiH govori činjenica za koje je novine dao isti....
saibaba

#135 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by saibaba »

da je on bio umjesto Alije tek bi onda najebali
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#136 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by Nosferatu »

saibaba wrote:Zao mi je što glupost jedog čovjeka koji pokušava da bude važan prouzrokuje toliko polemike.. Njegovi pregovori sa miloševićem su bili tipa :
Zaboravimo to...
Legendo...

Rijetko se kad nasmijah kao na ovo sto ti napisa...

:thumbup:

A bice da se i negdje bager pokvario, pa je Radovan morao malo duze posjeliti s nasim Banjaluckim begom Filipovicem... uz koju rakijesinu naobecavase se i nadogovarase, narucitio nakon sto Radovan primi poziv da su rovivi od previdjene dubine 1.5 iskopani do 2 metra dubine, pa tako i Crnogorci mogu uspravljeni da trce gore dole, uz i niz iste.

Jedini nasi pregovori koji su imali smisla su bili oni u Daytonu. Tek kad se je postigao kakav takav ekvilibrijum u naoruzanju ali nije ni oruzije nista - do je Hrvatska pokazala, imala ga je dovoljno da rijesi SAO Krajinu 1992, 1993 ili 1994, ali je taktizirala i pravila se slabom, nego je bitno pored oruzija i akcije vojne koje dokazuju da ako neces milom moraces silom. S cim smo mi imali pregovarati 1991 i 1992 godine gradna rano moja?

Bosnjane je medjutim jako kostalo, sto kao malo koji narod u vremenu zla, mi nismo stvarno imali kog da nas povede, ja mogu reci da Alija nije bio pravi, a nije bio niko drugi, Fikret, Tunjo, Adll, sve komad do komada, a toliko smo imali ljudi koji su imali potencijal da postanu to isto, jednostavno, nisu im dali da dodju do izrazaja. To je meni najzalije da mi nemamo ni dan danas, nemas u Bosnjaka niti jednog covjeka u kojeg mozes pogledati da je na vlasti i da se moze koje dijete na njega ugledati. Niko. E, to mi je krivo. Dzaba pare (Fikret), skola (Tunjo), vjera (Alija), oruzije i pare i OZNA i Svicarski pasos (Adil), dzaba sve. Uvijek felericni kandidati. Ko da nas je bog pokaro.
ld

#137 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by ld »

ma dobro sad ne treba biti bas toliko u crnjaku
kad se sagledaju okolnosti perioda 92-95 i ko je sve na nas navalio,mi smo i dobri pravo
kao sto je rekao jedan americki general,moj jaran mu je bio pratilac u bosni,to poslije dejtona,uglavnom taj amer kad je proucio otpor armije bih i rat u cjelini od 92-95,covjek je zakljucio da je bilo nemoguce u tim okolnostima da se odbranimo i da opstanemo,trebalo nas je nestati i sve najbolje je govorio o armiji nasim borcima
srbi su nas napali izvana i iznutra,nekoliko korpusa iz srbije,i JNA rasporedjena u svim gradovima,popunjena rezervistima iz srbije i crne gore
uglavnom su na komandnim mjestima bili oficiri sa vec stecenim ratnim iskustvima iz hrvatske
svo jna oruzije koje hrvati i slovenci nisu zaplijenili je zavrsilo u bosni,radi se o nekih 1000 tenkova,oko 3500 artiljeriskih cijevih preko 100 mm
naoruzani srbi u bosni
policija,kos,jna sve je uglavnom bilo pod njihovm kontrolom
i hvala Bogu predeveramo njihov prvi napad
iz zaplijenjenog oruzija po jna kasarnama se naoruzamo,ustabilimo linije,cak smo poceli i da oslobadjamo nove teritorije,u sarajevu,na podruciju 2 i 3 korpusa,u enklavama u istocnoj bosni
i tad i nasi ,,saveznici,, udaraju nam sa ledja 1993,a i abdic sa svojim ,,sinovima,,,tako da smo dobru godinu dana ratovali u totalnom okruzenju,protiv tri neprijatelja
gorazde odsjeceno,bihac odsjecen,sarajevo odjseceno,povezano podzemnim tunelom tek 1993,napadom hvo i hv i mostar je bio odsjecen,dok armija nija napravila akciju i uzela sjeverni logor i tako deblokirala mostar
sva infrastruktura gdje su bosnjaci bili vecina je uglavnom unistena,svi gradovi,izuzev zenice,kaknja,tuzle,koji su relativno bili sigurniji,jer nisu bili na prvim linijama kao sarajevo,mostar,bihac,g.vakuf,gradacac
ali ni to nije sprijecilo cetnike i ustase da granatiraju gradove,jer nije bilo ni jednog mjesta u BiH koje je bilo sigurno i van dometa agresorske artiljerije
zenicku zeljezaru su redovno napadali avijacijom,mi smo u zenici skinuli 5 cetnickih aviona

kad se sve to sagleda i okolnosti,cudo je kako smo i opstali i kako se bosna u ovim poratnim godinama obnovila
crna_hasanaginica

#138 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by crna_hasanaginica »

ld wrote:tako da smo dobru godinu dana ratovali u totalnom okruzenju,protiv tri neprijatelja
Бога му пољубима, па ви кано Срби 8)
Leonid Breznjev

#139 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by Leonid Breznjev »

neces dugo, dragog mi antichetnickog stita i vojvode mi mog... :)
MARIJANK

#140 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by MARIJANK »

MuaDib wrote:Mislim da se ovdje mlati prazna slama.
Alija je odbio dogovor i mi smo ga zbog toga popušili. Jasno je da su Bošnjaci, platili cijenu za etnički čistu Hrvatsku. Fol se Alija brinuo zbog bh Hrvata, pa nam ga dobro zavukoše. I kad je Njofra potpiso Washingtonski sporazum, pa kada su u Bosni ostale 3 hrvatske enklave Vitez, Kiseljak i Žepče, i kada su Srbi počeli pomagati ARBiH u Mostaru. A dotad je projektirao banovinu i sahranjivao Bosnu u svakom javnom nastupu. :roll:

Ovdje imamo i neke isprane mozgove, koji proces oslobađanja Srbije od otomanskog okupatora nazivaju genocidom nad Bošnjacima. To su bila druga vremena, i ona ne mogu imati kontinuitet sa zločinima u Drugom svjetskom i posljednjem ratu. Bilo je istina i par zločina 1918., koji su bili uglavnom u izolovanim područjima, a Austro-Ugarska monarhija je provodila zločine i nad Bošnjacima i nad Srbima. Tako se „Čekićeva teza“ o 10 genocida može odbaciti i vrlo lako diskfalikovati. Po njemu je protjerivanje Turaka iz Mađarske, Hrvatske, Srbije genocid nad Bošnjacima. :x

Što se tiće Sporazuma, mislim da bi smo sa njegovim usvajanjem imali danas puno bolji položaj, nego što je to sad. Teza kako je Milošević, hrvatske Srbe koristio za potkusurivanje je krajnje proizvoljna i netačna. Izgubljen rat u HR, bi doveo do slabljenja naboja nacionalizma i stavilo bi Kosovo u prvi plan. To bi istrošilo Srbiju, pa bi zajedno s Crnom Gorom bez ijednog metka (osim slavljeničkog) ostavrili nezavisnost. Ovako pristali smo da budemo, kako neko reče kurbani, ali ja ću rečižrtveni jarci, hrvatskog pitanja. :cry:

BiH je uvijek bila protuuteg i velikohrvatskim i velikosrpskim snagama.
Pa tako 1941-1945 najveći udar tzv.'NDH' su nanijeli BiH partizani.

1991 je BiH napustila tu ulogu glumeći neutralnost u trenucima kad je velikosrpski hegemonizam balahao po Jugoslaviji kao nikad u povijesti.
I automatski je sebe dovela u položaj u kakvom je sada.
Nikad žešća razaranja hrvatski gradovi nisu u povijesti doživjeli kao te 1991.
A Aljo to gleda i ni jedne jedine riječi osude tog barbarstva.
Nevjerojatno. Nevjerojatno.

Umjesto da se stavio jasno , glasno , otvoreno na hrvatsko-slovensko-kosovarsku koaliciju prvenstveno radi svog dobra on u aprilu 1992 govori kako će narod u Brčkom od četnika braniti ni više ni manje nego -JNA.

O tempora, o mores.
I onda mečka zaigrala i pred njegovim vratima.
I Tuđman mu onda za to kriv?
MARIJANK

#141 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by MARIJANK »

ld wrote:

hrvati u bosni su zavaljeni od strane tudjamana i to ce u narednih 20-30 godina dovesti do toga da ce u bosni ostati jedva par procenata hrvatskog stanovnistva,ruku na srce zao mi je svih dobrih i iskrenih ljudi,ali njihovo slijepo slijedjenje tudjmanove politike ih vodi u nestanak
Bošnjaci su zavaljeni od strane Izetbegovića i u po nekim prognozama za 20-30 godina tih par bošnjačkih kantona će biti bez problema podijeljeno između srbije i hrvatske.
Ruku na srce žao mi ih je malo jer su dobri i iskreni ljudi ali njihovo slijepo slijeđenje alijine politike ih je dovela dokud ih je dovela.
zavrzlama

#142 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by zavrzlama »

MARIJANK wrote:
ld wrote:

hrvati u bosni su zavaljeni od strane tudjamana i to ce u narednih 20-30 godina dovesti do toga da ce u bosni ostati jedva par procenata hrvatskog stanovnistva,ruku na srce zao mi je svih dobrih i iskrenih ljudi,ali njihovo slijepo slijedjenje tudjmanove politike ih vodi u nestanak
Bošnjaci su zavaljeni od strane Izetbegovića i u po nekim prognozama za 20-30 godina tih par bošnjačkih kantona će biti bez problema podijeljeno između srbije i hrvatske.
Ruku na srce žao mi ih je malo jer su dobri i iskreni ljudi ali njihovo slijepo slijeđenje alijine politike ih je dovela dokud ih je dovela.
cekaj jel ovo 1991 i Karadjordjevo ili si ti prespavao zadnjih 17 godina :D
MARIJANK

#143 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by MARIJANK »

Nosferatu wrote:ukopati Hrvate iz Posavine zamjeniti im gradove koje su oni branili i fakticki odbranili, dok im nisu odsjecene linije snadbjevanja - hej, pa pogledaj Latinicu - Zasto je pala Posavina. Dogovor Srba i Hrvata, sto bi mi jedni na druge kad mozemo muslimanima pamet razvlaciti.
Koliko krokodilskih suza za posavinom , neviđeno nešto.
Pa da se poslalo par brigada iz Tuzle, Zenice ili Sarajevo u posavinu ne bi čoek riječ reko.

Bosanska Posavina se ogorčeno branila pola godine, mart 1992-oktobar 1992.
I na kraju je pala.

Dok je podrinje, doboj, prijedor, i još ohoho mjesta palo u aprilu 1992 mi se još okrenuli nismo.
Bez metka ispaljenog.

'Iz posavine istjerano 200 000 hrvata koje je tuđman prodao'.

Da vidimo: Derventa 20 000, Brod 15 000, Šamac, 10 000, Modriča 10 000.
Znači sve skupa oko 50-ak tisuća.

Samo u Prijedoru je toliko bošnjaka živjelo.
Nosferatu

#144 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by Nosferatu »

Najbolje je kad nama Marjan prica o stradanju Hrvatskih gradova 1991 godine.

Eto, u Bosni je sve ostalo - na svom mjestu.

Pa samo na grad Sarajevo je palo 2 miliona granata. Pa sta su uradili Hrvati?

Rekli nema oruzija, a-aa.

Sto.

Pa treba praviti cetnicku kloniranu upgrade version HZ HB u BiH.

Sta je Alija govorio? Vi trebate da ste sretni sto vam Alija nije nista govorio, jer i sam govoris o promasajima istog. Alija je nama govorio da mirno spavamo. A to sto su pali - pa nisu se branili nista vise Derventcani - kad je otisla HV, koliko su izdrzali bez Franjolfa? 12 sati? Mi smo imali Vukovare do Drine koji nisu pali za 4 mjeseca, ako hoces tri enkalve - Gorazde, Zepa i Srebrenica.

I na kraju, zalosno je ici u sur, sto ne napises da su Hercegovacke ustase ti prodale Posavce, sto to ne kazes kad si toliki istino-ljub, da su neke Hrvate Ustase zavalalil jer ima i to. Sto o tome se suti uporno - i sa 50.000 ljudi mesetari, koliko je Hrvata u Banjaluci zivjelo? Koliko u cijeloj Krajini+Posavini? Sto Hercegovci nisu pustili cetnike - tamo gdje su oni, da se to zamjeni za Lijepu Nasu? De mi to objasni. To je najposteniji plan. Kamen za kamen, a ne kamen za najbolju zemlju i infrastrukturu, ti uopste veze nemas sta je Posavina, cim tako pricas o njoj, ne samo da je koridor, najbolja zemlja u BiH i najrazvijeniji dio BiH, vec sve sto zajedno, plus mjesto sa 40%-tnom naseljenoscu Hrvatima i sto je kljucno - sto tajist i sto neces da kazes - ProBosanskim Hrvatima.

E zato su i zavaljeni. Neces biti Hrvat a pro Bosanski. To je lekcija tvog vozda Franjolfa. Ponosi se s tim. Kao i s tim da istoriju kad proucis malo, shvatices da su Hrvati u BiH zapravo iskosnki Bosanci. Najiskonskiji. Koji su sta su docekali? Da izdaju 6 ljiljana i Bosnu? Znaci - sve sto su bili su izgubili. Nadam se - da su se nasli u Sahi i Ljepoj nasoj, dok ih je vise po bijelom svijetu i svjesni su da su ih zvalili oni koji jesu, ali - nebo visoko a zemlja tvrda.

Sad je krivo jel, sto se ne smije reci da su a proprije tih ljudi Hrvatska postala drzava a u njihovim kucama zive Srbi iz RH, jednako kao i oni iz Federacije. Dakle Tudjman ne samo da je uzeo nam najbolje Hrvate jer ja nisam zivjeo sa Hercegovcima niti mene interesuje Posusje, Siroki Brijeg, Listica i Ljubuski, mene interesuju ovi ljudi, moji ljudi, nasi ljudi, ljudi s kojima se vidim 2/2 zasto - zato sto su ti zivjeli jako dugo kraj i sa muslimanima - a i Srbima, te nijedni od tih nisu im nepoznanca. Dok za Hercegovce to ne mogu reci, ti su uvijek stremili ka Zagrebu i tamo se po univerzitetima copali sa Lickim Srbima, to im je bila stalna tema i sfera interesovanja, pa ja znam to - imam u kuci jednog doktora nauka koji je doktorirao u Zagrebu i jednog magistra koji je magistrirao u Zagrebu, a oboje Halidi Muslimovic, znas kako je moj otac prosao 1995 u Zagrebu - nije mogao dobiti boravisnu vizu. Jedina zemlja na svijetu u kojoj mozes postati doktor nauka i biti ilegalno hapsnen od policije samo jer si musliman, to je tvoja Lijepa Domovina, ali sta ce Skutorija nego pricati sta je rekao Alija, jel ti mislis da je meni Alija tako monolitan kao tebi Franjo? Pogledaj malo ovaj forum, pa prelista, upoznaj se s drugim ljudima - vidi koje price pricaju...

Zalosno je da ste u Mostaru napravili Vukovar, a u BiH - HZ HB - po ugledu na Srpsku Republiku Krajinu. To nije covjek ko moze naci poravdanje. Za heliodrome i konc. logore. Na koje je Franjo rekao "pa i nase drza po logorima". Najvece djubre Hrvatskog naroda, koji je ustanovio jednu takvu mrziteljsku struju, pa to je covjek koji je Vukovar zavalio - da izginu ljudi - to je bio krst raspeca i trauma na Hrvatskoj svijesti sto - samo da bi poslje toga - digla se cijela zemlja i kuka i motika, kao da je onako moralo, ali - polako, istina zivi u ljudima i sto su lesine lidera hladnije - to ce sve vise da izlazi i bude prisutnija i glasnija...
Last edited by Nosferatu on 20/10/2008 07:45, edited 1 time in total.
Agic Nurija

#145 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by Agic Nurija »

Nosferatu wrote:
saibaba wrote:Zao mi je što glupost jedog čovjeka koji pokušava da bude važan prouzrokuje toliko polemike.. Njegovi pregovori sa miloševićem su bili tipa :
Zaboravimo to...
Legendo...

Rijetko se kad nasmijah kao na ovo sto ti napisa...

:thumbup:

A bice da se i negdje bager pokvario, pa je Radovan morao malo duze posjeliti s nasim Banjaluckim begom Filipovicem... uz koju rakijesinu naobecavase se i nadogovarase, narucitio nakon sto Radovan primi poziv da su rovivi od previdjene dubine 1.5 iskopani do 2 metra dubine, pa tako i Crnogorci mogu uspravljeni da trce gore dole, uz i niz iste.

Jedini nasi pregovori koji su imali smisla su bili oni u Daytonu. Tek kad se je postigao kakav takav ekvilibrijum u naoruzanju ali nije ni oruzije nista - do je Hrvatska pokazala, imala ga je dovoljno da rijesi SAO Krajinu 1992, 1993 ili 1994, ali je taktizirala i pravila se slabom, nego je bitno pored oruzija i akcije vojne koje dokazuju da ako neces milom moraces silom. S cim smo mi imali pregovarati 1991 i 1992 godine gradna rano moja?

Bosnjane je medjutim jako kostalo, sto kao malo koji narod u vremenu zla, mi nismo stvarno imali kog da nas povede, ja mogu reci da Alija nije bio pravi, a nije bio niko drugi, Fikret, Tunjo, Adll, sve komad do komada, a toliko smo imali ljudi koji su imali potencijal da postanu to isto, jednostavno, nisu im dali da dodju do izrazaja. To je meni najzalije da mi nemamo ni dan danas, nemas u Bosnjaka niti jednog covjeka u kojeg mozes pogledati da je na vlasti i da se moze koje dijete na njega ugledati. Niko. E, to mi je krivo. Dzaba pare (Fikret), skola (Tunjo), vjera (Alija), oruzije i pare i OZNA i Svicarski pasos (Adil), dzaba sve. Uvijek felericni kandidati. Ko da nas je bog pokaro.

Antroposociologija danas pomno radi na izučavanju "jugoslovenskog fenomena", naime do danas neobjašnjivoj "stoljetnoj" pojavi vlastoljubivosti u geografskom arealu koji otprilike zauzima današnju crnogorsku i dobrim dijelom hercegovačku oblast. Ove Bosance, koje si ti gore nabrojao možeš mirne duše svrstati u mentalni sklop američkih Mormona, a ni jedan od njih ne vodi porijeklo iz pomenutih krajeva. Živ sam učesnik organizovanja "bosanskog naroda", od inicijativnog odbora SDA u Tešnju (Dom Kulture, mart 90), Osnivačka skupština SDA u Sarajevu (Holidej In, 25 maj 90), popisa behacijskog stanovništva (1 april 1991), sarajevskih barikada (mart 92) i tešanjskog ratišta (ljeto 92), odakle sam otišao u bijeli i neveseli svijet.

Po onome što pamtim, dobro je da Dobrih Bošnjana ima i u grobljima, jer, ako ovo "behacijsko političko nadmetanje" potraje još koju godinu, ni tamo, na grobljima neće uskoro biti tragova da je BOSNA ikada postojala i u njoj njen, BOSANSKI NAROD.

Gospodin Muhamed Filipović je najmanje kompetentna ličnost za izdavanje "recepta", to jeste utvrđivanje dijagnoze "bosanskoj kolektivnoj amneziji" i određivanju geopolitičke terapije ZABRANJENOJ ZEMLJI I NARODU KOJEG VIŠE NEMA, jer:

Od svega što je akademik njegovog ranga smogao da u svom dosta dugom vrhovnom prisustvu i kretanju kroz noviju bosansku zbilju sroči, jeste rezime kojeg inače upotrebljavaju nedorasla djeca, kada brane svoj iskonstruisani (paranoičan) stav: kao ON osobno je sve zano unaprijed i ON je imao sva rješenja u džepu, samo ONI DRUGI, jaći i pametniji (na vlasti!) nisu mu dali da to sve prometne u stvarnost!

Pogledajte njegova pisana djela, od doktorskog rada "Autobigrafija Lenjina" do poslednjih "historijsko-kulturnih opisa bosanskohercegovine i bosanskohercegovaca" i pokušajte pronači makar na jednom jedinom mjesti, makar i najmanji trag pomisli na potrebu organizovanja BOSANSKOG NARODA I OBNOVI BOSANSKE SAMOSTALNE DRŽAVE......, jer onaj bosanski akademik koji se uporno drži virusnog naziva za bosansku državu, Bosna i Hercegovina i u njoj još upornije dijeli milenijski bosanski narod na Bosance, Hercegovce, Srbe, Hrvate, Muslimane....., taj je samo vješt prepisivač več napisanog, a valjda smo makar toliko naučili poslije poslednje bosanske kataklizme, da su bosansku historiju sve do novijeg vremena pisali i javno tumačili - okorjeli dušmani bosanske državne samostalnosti i političke neovisnosti Dobrih Bošnjana.

Vrijeme je krajnje za promjene u bosanskom političkom vrhu, samo je pitanje koliko je bosanski narod u međuvremenu politički uzrelio, a da bi mogao da bistroumno razabire između dobra i zla, koje treba da putem narodnog izbora zauzme mjesto na bosanskom prijestolju.
pjo

#146 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by pjo »

Bosanci !

Sta je bilo - bilo je. Ovdje procitajte zasto vas smatram osvetoljubivim zlopamtilima, usporenom i podmuklom masom. Ako je utjeha, takvim smatram i ostatak Balkana.

Pretpostavljam da ce se i nakon ovoga teksta naci pametnjakovici koji ce u stilu crnackih trebi dignuti prst u zrak i ocitati bukvicu "ustasama":

Hrvate smo trebali pustiti do Banje Luke”, tvrdi bivši veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Peter Gailbraith za Dnevni avaz i sad se čovjek ima potrebu okrenuti prema različitim likovima i pokazati publici da je sve u politici relativno osim jataka antihrvatstva koji svakoj zastavi osim hrvatske prignu glavu. Koji problem ove BiH godinama ne vide u prokleto pogrešnoj američkoj procjeni, koja se evo sada i službeno priznaje, nego ga svode na sotonizaciju hrvatske politike u BiH. Teza “Hrvate smo trebali pustiti do Banje Luke” sugerira ne samo da SAD ne dvoji da su Srbi bili pred porazom, nego je to dokaz da je Amerika, spašavajući Banju Luku, spašavala ne samo Republiku Srpsku nego i Slobodana Miloševića.

To je priznanje da je ovako monstruozno Bosnu podijelila Amerika, a ne Tuđman, kako godinama laju jataci antihrvatstva. Galbraith je sad zakoračio jednom nogom u istinu, no nismo ga s tim istinama čuli ‘95. Reći da je HV trebalo pustiti u Banju Luku znači potvrdu da su hrvatske snage oslobodile zapadnu Bosnu, što se ni na koji način u Zapadnoj Bosni, a kamoli u Sarajevu, ne registrira. Postoji li ijedna manifestacija i jedan dan koji se obilježava uime zahvalnosti HV-u što je spasio nekoliko stotina tisuća Bošnjaka od pokolja u zapadnoj BiH?

Ne postoji. I da stanemo uz tezu da je hrvatska involviranost u bošnjačko-hrvatski rat notorna stvar, za zapadnu Bosnu je i ta pretpostavka irelevantna. Titu se pripisuje da je pripojio Istru i Istra to slavi do dana današnjeg. Isti Tito je Bokokotorski zaljev, Bačku i Srijem donirao Crnoj Gori i Srbiji. Analogno, čak i da je Tuđman kriv za sukob Hrvata i Bošnjaka u srednjoj BiH, zapadna Bosna bi se trebala klanjati Tuđmanu. Galbraith ističe da je odluka da Hrvati ne uđu u Banju Luku vezana uz “humanitarnu katastrofu egzodusa Banje Luke”. Riječ je zapravo o paničnom strahu SAD-a da bi izbjeglice iz Banje Luke u bijesu srušile Miloševića, tog diktatora kojega je SAD podržavao. Vratimo se hrvatsko-bošnjačkim odnosima.

Kako to da nikom živom u BiH ne pada na pamet zahvaliti za spašenu ruku ili nogu dok je ležao kao dio Armije BiH, recimo, u splitskoj bolnici, zahvaliti se na boci krvi koju je dobio u Makarskoj, Karlovcu ili Zagrebu? Pokucati na vrata kirurgu što mu je spasio ruku ili nogu i zagrmiti u Sarajevu kad se sotonizira Hrvatska i Tuđman: “Čekajte, ljudi, nije baš sve bilo tako!” Nema jedne boce krvi koju je Srbija Draže Mihailovića donirala bošnjačkom vojniku. Nema jedne puške koju je Srbija prošvercala za nekog bošnjačkog ratnika.

Niti je neka Mladićeva postrojba oslobodila dio Knina u korist Hrvatske. Zašto se nema ljudske potrebe okupiti tisuću Bošnjaka što su od Hrvatske dobili oružje i prošli obuku u hrvatskim vojnim centrima kad su išli u rat u BiH? Okupiti i ljudski zahvaliti. Zašto je nemoguće organizirati akciju okupljanja svakog tisućitog Bošnjaka što je preko nas otišao na Zapad, spasivši glavu sebi i obitelji? A “fašistička Hrvatska” ga je propustila. Nema dvojbe da je kasniji rat Bošnjaka i Hrvata najgori mogući razvoj događaja, ali nema sumnje ni da krivnja za rat nije samo na jednoj strani.

No, hrvatsko-bošnjački odnosi imaju dvije strane medalje. A danas od sotonizacije Hrvata i Hrvatske u BiH nije moguće čuti nijedan glas druge strane medalje. Tu je ovaj intervju povijestan. Predstavnik svjetske sile tvrdi – “trebali smo pustiti Hrvate u Banju Luku”. Da se “Hrvate pustilo u Banja Luku” sve bi bilo drugačije. Točno, ne bi bilo Republike Srpske. Nisam siguran ni da bi u Haagu zločinačka organizacija ovako izgledala, najmanje bi Tuđman i Šušak bili mjere užasa.

Kao oslobodioci Banje Luke bili bi mitski bosanski heroji. Amerika to nije dopustili zabranivši time da se bosanski problem riješi za daljnjih tisuću godina te je BiH ostavila u predahu između dva rata.
Last edited by pjo on 20/10/2008 09:49, edited 2 times in total.
osa

#147 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by osa »

Maraschino wrote:
ma izjavio i radovan na sudu da nije kriv. nisu li i svi međunarodni predstavnici tražili da se ne ide u oluju, šta smo ih trebali poslušati, za bljesak su prijetili sankcijama, pa ništa. nema te prijetnje koja bi hrvatske oružane snage zaustavila pred kninom i rekla ne možete ga zauzeti. da je hrvatskoj bilo u interesu da se zauzme banja luka mi bi je zauzeli, da je na tom području živjelo 150000 hrvata vidio bi da su prijetnje međunarodne zajednice puste priče, ali odraditi posao pa to dati bošnjacima, nema svrhe.
osa
pa kada ste takva sila bili i gledali samo gdje Hrvati zive, zasto Posavinu ne oslobodiste :roll:
naivno pitanje, pa kako ćeš im ustaviti banja luku a uzeti posavinu, to bi bilo kao da ih liječiš otrovom.
osa

#148 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by osa »

pjo wrote:Bosanci !

Sta je bilo - bilo je. Ovdje procitajte zasto vas smatram osvetoljubivim zlopamtilima, usporenom i podmuklom masom. Ako je utjeha, takvim smatram i ostatak Balkana.

Pretpostavljam da ce se i nakon ovoga teksta naci pametnjakovici koji ce u stilu crnackih trebi dignuti prst u zrak i ocitati bukvicu "ustasama":

Hrvate smo trebali pustiti do Banje Luke”, tvrdi bivši veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Peter Gailbraith za Dnevni avaz i sad se čovjek ima potrebu okrenuti prema različitim likovima i pokazati publici da je sve u politici relativno osim jataka antihrvatstva koji svakoj zastavi osim hrvatske prignu glavu. Koji problem ove BiH godinama ne vide u prokleto pogrešnoj američkoj procjeni, koja se evo sada i službeno priznaje, nego ga svode na sotonizaciju hrvatske politike u BiH. Teza “Hrvate smo trebali pustiti do Banje Luke” sugerira ne samo da SAD ne dvoji da su Srbi bili pred porazom, nego je to dokaz da je Amerika, spašavajući Banju Luku, spašavala ne samo Republiku Srpsku nego i Slobodana Miloševića.

To je priznanje da je ovako monstruozno Bosnu podijelila Amerika, a ne Tuđman, kako godinama laju jataci antihrvatstva. Galbraith je sad zakoračio jednom nogom u istinu, no nismo ga s tim istinama čuli ‘95. Reći da je HV trebalo pustiti u Banju Luku znači potvrdu da su hrvatske snage oslobodile zapadnu Bosnu, što se ni na koji način u Zapadnoj Bosni, a kamoli u Sarajevu, ne registrira. Postoji li ijedna manifestacija i jedan dan koji se obilježava uime zahvalnosti HV-u što je spasio nekoliko stotina tisuća Bošnjaka od pokolja u zapadnoj BiH?

Ne postoji. I da stanemo uz tezu da je hrvatska involviranost u bošnjačko-hrvatski rat notorna stvar, za zapadnu Bosnu je i ta pretpostavka irelevantna. Titu se pripisuje da je pripojio Istru i Istra to slavi do dana današnjeg. Isti Tito je Bokokotorski zaljev, Bačku i Srijem donirao Crnoj Gori i Srbiji. Analogno, čak i da je Tuđman kriv za sukob Hrvata i Bošnjaka u srednjoj BiH, zapadna Bosna bi se trebala klanjati Tuđmanu. Galbraith ističe da je odluka da Hrvati ne uđu u Banju Luku vezana uz “humanitarnu katastrofu egzodusa Banje Luke”. Riječ je zapravo o paničnom strahu SAD-a da bi izbjeglice iz Banje Luke u bijesu srušile Miloševića, tog diktatora kojega je SAD podržavao. Vratimo se hrvatsko-bošnjačkim odnosima.

Kako to da nikom živom u BiH ne pada na pamet zahvaliti za spašenu ruku ili nogu dok je ležao kao dio Armije BiH, recimo, u splitskoj bolnici, zahvaliti se na boci krvi koju je dobio u Makarskoj, Karlovcu ili Zagrebu? Pokucati na vrata kirurgu što mu je spasio ruku ili nogu i zagrmiti u Sarajevu kad se sotonizira Hrvatska i Tuđman: “Čekajte, ljudi, nije baš sve bilo tako!” Nema jedne boce krvi koju je Srbija Draže Mihailovića donirala bošnjačkom vojniku. Nema jedne puške koju je Srbija prošvercala za nekog bošnjačkog ratnika.

Niti je neka Mladićeva postrojba oslobodila dio Knina u korist Hrvatske. Zašto se nema ljudske potrebe okupiti tisuću Bošnjaka što su od Hrvatske dobili oružje i prošli obuku u hrvatskim vojnim centrima kad su išli u rat u BiH? Okupiti i ljudski zahvaliti. Zašto je nemoguće organizirati akciju okupljanja svakog tisućitog Bošnjaka što je preko nas otišao na Zapad, spasivši glavu sebi i obitelji? A “fašistička Hrvatska” ga je propustila. Nema dvojbe da je kasniji rat Bošnjaka i Hrvata najgori mogući razvoj događaja, ali nema sumnje ni da krivnja za rat nije samo na jednoj strani.

No, hrvatsko-bošnjački odnosi imaju dvije strane medalje. A danas od sotonizacije Hrvata i Hrvatske u BiH nije moguće čuti nijedan glas druge strane medalje. Tu je ovaj intervju povijestan. Predstavnik svjetske sile tvrdi – “trebali smo pustiti Hrvate u Banju Luku”. Da se “Hrvate pustilo u Banja Luku” sve bi bilo drugačije. Točno, ne bi bilo Republike Srpske. Nisam siguran ni da bi u Haagu zločinačka organizacija ovako izgledala, najmanje bi Tuđman i Šušak bili mjere užasa.

Kao oslobodioci Banje Luke bili bi mitski bosanski heroji. Amerika to nije dopustili zabranivši time da se bosanski problem riješi za daljnjih tisuću godina te je BiH ostavila u predahu između dva rata.

a šta očekivati i od koga.
pjo

#149 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by pjo »

osa wrote:
a šta očekivati i od koga.

Mene samo zanima jedna stvar, da li su oni takvi jer ne vole pomisao da im je netko tutor ili su sami od sebe slijepi ?
saibaba

#150 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by saibaba »

pjo wrote:Bosanci !

Sta je bilo - bilo je. Ovdje procitajte zasto vas smatram osvetoljubivom, usporenom i podmuklom masom.

Hrvatska politika na čelu sa Tuđmanom se u najgore doba za BiH okrenula protiv armije.. Cilj je bio naravno u tom haosu oteti komad zemlje za sebe.. Tu nisu krivi loši odnosi dva naroda ili istoriski sukobi nego Tuđmanova pohepa..
Postoji li u Hrvatskoj dan zahvale Kraišnicima koji su između ostalog pomogli i u Oluji ( prisjetimo se malo gdje su se generali susreli ). Ili recimo zahvala za nevjerovati napredak poslijeratne privrede u dijelovima hercegovine sa hrvatskom večinom sa početnim kapitalom nastalim u ratu preko naših leđa.
Na svemu što je dolazilo u BiH Hrvatska je debelo profitirala...
Sva hrvatska pomoć Bosni (ako je i bilo ) za vrijeme rata je bila pomoć sebi samoj...
Locked