đe ti živiš majke ti ima toj vijesti 2-3 godVisoki Predstavnik wrote:Evo jos jedan primjer bosanskog idiotluka!Neznam jeste li znali da pederacija uvozi so iz Egipta!? Zamilsi majke ti, od silne soli iz Tuzle oni uvoze egipatsku iz godine u godinu!?
To ti dodje isto kao da npr. UAE uvoze naftu, ili recimo Holandija uvozi tulipane i sta ti ja znam... Da bog sacuva i sakloni!
http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20051001/bih03.asp
Šta je nama BH. PROIZVOD?
Moderator: anex
- moler
#126 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?
- Visoki Predstavnik
#127 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?
Pa gdje si ti naucio/la citat ' jebem ti uciteljicu!? Vidis li da pise lijepo iz godine u godinu i da je link iz arhiva Slobodne Dalmacije!?moler wrote:đe ti živiš majke ti ima toj vijesti 2-3 godVisoki Predstavnik wrote:Evo jos jedan primjer bosanskog idiotluka!Neznam jeste li znali da pederacija uvozi so iz Egipta!? Zamilsi majke ti, od silne soli iz Tuzle oni uvoze egipatsku iz godine u godinu!?
To ti dodje isto kao da npr. UAE uvoze naftu, ili recimo Holandija uvozi tulipane i sta ti ja znam... Da bog sacuva i sakloni!
http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20051001/bih03.asp
-
seldzuk
#128 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Evo još jedne naše firme za proizvodnju deterdženata.
Prvi naš deterdžent za suđe na koji mi se žena ne žali. Kaže troši se brzo al je dobar.
-
seldzuk
#129 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?
Ne znam dokle je doguralo Sa Zakonom o zaštiti domaće proizvodnje. U zadnje vrijeme se o njemu intenzivno priča. Možda neko zna više
Evo teksta s investitor.ba:
Privredne komore FBiH podržavaju zakon o zaštiti domaće proizvodnje
Četvrtak, 14 Maj 2009
Kolegij predsjednika privrednih komora u Federaciji BiH i Udruženje Kupujmo i koristimo domaće - kvalitetno proizvedeno u BiH danas su podržali Prijedlog zakona o zaštiti domaće proizvodnje koji je Parlamentarnoj skupštini BiH uputio zastupnik Jerko Ivanković Lijanović.
Govoreći o spomenutom zakonu, potpredsjednik Privredne komore FBiH Avdo Rapa kazao je da smatra da je taj zakon u skladu sa Zakonom o vanjskotrgovinskoj politici BiH, Odlukom o mjerama zaštite domaće proizvodnje od prekomjernog uvoza i Odlukom o postupku i načinu utvrđivanja antidampinške kompenzatorne dažbine i da on ne predstavlja kontru CEFTA sporazumu.
„Smatram da je zakon u skladu sa stanjem i potrebama BiH. Ako pogledamo od 2000. naovamo vidjet ćemo da je BiH u vanjskotrgovinskoj razmjeni 2000. imala deficit od 4,3 milijarde KM koji je iz godine u godinu rastao i 2008. dostigao 9,5 milijardi. Član 23. Sporazuma CEFTA također omogućava članicama CEFTA-e da poduzmu zaštitne mjere pod uvjetima utvrđenim u zajedničkoj izjavi, tako da određeni proizvod koji se uvozi u povećanim količinama može biti predmetom razmatranja, a radi otklanjanja ozbiljnih šteta domaćim proizvođačima“, kazao je Rapa.
Dodao je da Vijeće ministara BiH može donijeti privremene mjere ako utvrdi iz pouzdanih pokazatelja da je povećani uvoz nanio ozbiljnu štetu ili da prijeti nanošenjem štete domaćoj proizvodnji.
Ocijenjeno je da je na tržištu BiH došlo do značajnog poremećaja zbog prekomjernog uvoza poljoprivrednih proizvoda, a predsjednik Udruženja Kupujmo i koristimo domaće - kvalitetno proizvedeno u BiH Admir Kapo podsjetio je da je BiH u 2008. imala samo s Hrvatskom deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni od 1,7 milijardi KM te istaknuo kako smatra da je sve u Prijedlogu zakona o zaštiti domaće proizvodnje u skladu sa zakonom.
Predloženi zakon odnosi se na zaštitu proizvoda iz carinske tarife 02 (meso i drugi klanični proizvodi za jelo, 04 (mlijeko, ptičija jaja, med i slično), 16 (prerađevine od mesa, riba, ljuskari i slično), 20 (proizvodi od povrća, voća i slično i 22 (pića, alkohol i sirće).
http://investitor.ba/index.php?option=c ... &Itemid=26
Evo teksta s investitor.ba:
Privredne komore FBiH podržavaju zakon o zaštiti domaće proizvodnje
Četvrtak, 14 Maj 2009
Kolegij predsjednika privrednih komora u Federaciji BiH i Udruženje Kupujmo i koristimo domaće - kvalitetno proizvedeno u BiH danas su podržali Prijedlog zakona o zaštiti domaće proizvodnje koji je Parlamentarnoj skupštini BiH uputio zastupnik Jerko Ivanković Lijanović.
Govoreći o spomenutom zakonu, potpredsjednik Privredne komore FBiH Avdo Rapa kazao je da smatra da je taj zakon u skladu sa Zakonom o vanjskotrgovinskoj politici BiH, Odlukom o mjerama zaštite domaće proizvodnje od prekomjernog uvoza i Odlukom o postupku i načinu utvrđivanja antidampinške kompenzatorne dažbine i da on ne predstavlja kontru CEFTA sporazumu.
„Smatram da je zakon u skladu sa stanjem i potrebama BiH. Ako pogledamo od 2000. naovamo vidjet ćemo da je BiH u vanjskotrgovinskoj razmjeni 2000. imala deficit od 4,3 milijarde KM koji je iz godine u godinu rastao i 2008. dostigao 9,5 milijardi. Član 23. Sporazuma CEFTA također omogućava članicama CEFTA-e da poduzmu zaštitne mjere pod uvjetima utvrđenim u zajedničkoj izjavi, tako da određeni proizvod koji se uvozi u povećanim količinama može biti predmetom razmatranja, a radi otklanjanja ozbiljnih šteta domaćim proizvođačima“, kazao je Rapa.
Dodao je da Vijeće ministara BiH može donijeti privremene mjere ako utvrdi iz pouzdanih pokazatelja da je povećani uvoz nanio ozbiljnu štetu ili da prijeti nanošenjem štete domaćoj proizvodnji.
Ocijenjeno je da je na tržištu BiH došlo do značajnog poremećaja zbog prekomjernog uvoza poljoprivrednih proizvoda, a predsjednik Udruženja Kupujmo i koristimo domaće - kvalitetno proizvedeno u BiH Admir Kapo podsjetio je da je BiH u 2008. imala samo s Hrvatskom deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni od 1,7 milijardi KM te istaknuo kako smatra da je sve u Prijedlogu zakona o zaštiti domaće proizvodnje u skladu sa zakonom.
Predloženi zakon odnosi se na zaštitu proizvoda iz carinske tarife 02 (meso i drugi klanični proizvodi za jelo, 04 (mlijeko, ptičija jaja, med i slično), 16 (prerađevine od mesa, riba, ljuskari i slično), 20 (proizvodi od povrća, voća i slično i 22 (pića, alkohol i sirće).
http://investitor.ba/index.php?option=c ... &Itemid=26
-
seldzuk
#130 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?
Naravno da je svijest ljudi mala, ali ih se mora osvješćivati, i to mora početi raditi država.BaileyS wrote:Moje misljenje je da mi nikad ne mozemo dostici taj nivo svijesti kakav na zapadu imaju pri izboru i kupovini, gdje se domace uvijek favorizuje. Jeste da je kokuzluk ali i da nije, da imamo i puno vise, nikad ne bi kupili duplo skuplje domace jagode samo zato sto su uzgojene u BiH....kao sto to npr vecina Svedjana radi. Nece ni da pogledaju holandske koje su duplo jeftinije. Izuzetaka uvijek ima ali vecina vodi racuna cije proizvode kupuju.
Naravno stranci ih ismijavaju zbog toga i kupuju holandske![]()
Za neke stvari nemas ni izbora jer je cisti monopol, npr prodaje se samo mlijeko jednog proizvodjaca koji pokriva cijelu drzavu. Od kako im se uvalio Lidl (na jedvite jade) on nesto pokusava ali slabo to prolazi. Inace, protiv Lidla se vodila nevidjena medijska kampanja koja je sad kao splasnula jer vide da nisu neki opasan igrac za svedsko trziste.
Interesantno je i kako kolektivno prihvataju te narucene kritike, danas u novinama a sutra svi horski na poslu. Sto ti je disciplinovani Germannisu dzaba najjace pleme u Evropi
A ne da se desi da neki korumpirani ćato primi 50.000 KM i zauzvrat dopusti uvoz makedonskog paradajza pa da svi naši proizvođači paradajza potonu.
Ljude treba osvješćivati ciframa. Uzmimo da sada svaki bh. građanin potroši(a toje cifra odokativna i minimum minimuma) 50 KM mjesečno na hranu.
4 miliona ljudi * 50 KM = 200 miliona KM.
Ako osvijestiš ljude samo o tome šta kupuju, ne mora od toga 100% biti bh. proizvod, nema brige za investicije jer je samo to po sebi najbolja investicija.
Ti si svjetlost duše
Vječne vatre plam
Majko naša zemljo Bosno
Tebi pripadam
Divno plavo nebo
Hercegovine
U srcu su tvoje rijeke
Tvoje planine
Ponosna i slavna
Krajina predaka
Živjećeš u srcu našem
Dov'jeka
Pokoljenja tvoja
Kazuju jedno:
Mi idemo u budućnost
Zajedno!
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#131 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

http://www.sco-group.com/
Mislio sam da bh. barkod počinje sa 387**********, ali izgleda da se ne razumijem u barkodiranje,...
Dok ne naučim prepoznati bh. šećer, kupujem ovaj smeđi, sa Mauricijusa, od 3KM/kg ili ovaj ALNATURA iz marketa DM od oko 8 KM/kg.
- anonimus19
#132 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?
Nista bez Tuzlanske soli.

-
Master.DKP
#133 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?
Kolektivna svijest i agresivna reklamna kampanja je kljuc uspijeha svih BH proizvoda, usluga i firmi ! Svijest se "podize" reklamom, propagandom i opet pozitivnom i redovnom promocijom na sve moguce nacine, svaki dan, svaki sat ! U cijeloj BiH !
Da li ste vi forumashi svijesni da si VI ti koji odlucujete, VI ti koji za svoje tesko zaradene pare kupujete produkte, svaki dan, svaki sat ! VI ste ti u kojima je moc, istinska moc da godisnje preko 10 000 000 000 KM NE ODE iz BiH, nego da ostane u BiH ! ( Slovima: DESET MILIJARDI KONVERTIBILNIH MARAKA ! ! ! )
Svi BH gradani su ti koji odlucuju da kupe uvijek i samo uvijek BH produkt, produkt koji se pravi u BiH, produkt za koji se sirovine nabavljaju u BiH, produkt koji stvaraju BH radnici, na koji se placa porez i doprinosti u BiH ! Samo ovim mjerama za par godina BiH moze da bude bogatija zemlja od svih svojih susjeda iz protog razloga gore navedenih! Milijarde KM ostaje u BiH, koje se dalje re-investiraju u nova zaposljavanja, privredu, stednju, opet daljnu oplodnju novca u BiH ! ! !
U BiH ima 4 miliona stanovnika, svaki u prosjeku mjesecno izdvoji statisticki gledano 300 KM samo za hranu,to je na godisnjem nivou 14, 4 milijarde KM ! Za sada oko 60 % tog svog novca nepovratko ide iz BiH ! Od zavrsetka rata do sada dali smo oko 100 milijardi KM na uvoz hrane u BiH !!!!
Ovo svaki dan treba ponavljati svojim prijateljima i sirem krugu ljudi ! Vi ste ti koje uticete da sljedecih 10 godina u BiH ostane 100 000 000 000 KM i taj novca radi za Vase interese, interese Vase dijece i za Vase bolje DANAS i SUTRA !
Naravno, puno je poziticnih pomaka u BH privredi na promociji IZVOZA i kupovini BH robe i usluga !
Udruzenje Koristimo/ Kupujmo domace - proizvedeno u BiH radi jako dobar posao i imajo sigurno jos mnogo izazova za buducnost ! Mislim da ovim ljudima treba dati podrsku jer oni rade prije svega za sve nas u BiH !
www.kupujmodomace.ba

Da li ste vi forumashi svijesni da si VI ti koji odlucujete, VI ti koji za svoje tesko zaradene pare kupujete produkte, svaki dan, svaki sat ! VI ste ti u kojima je moc, istinska moc da godisnje preko 10 000 000 000 KM NE ODE iz BiH, nego da ostane u BiH ! ( Slovima: DESET MILIJARDI KONVERTIBILNIH MARAKA ! ! ! )
Svi BH gradani su ti koji odlucuju da kupe uvijek i samo uvijek BH produkt, produkt koji se pravi u BiH, produkt za koji se sirovine nabavljaju u BiH, produkt koji stvaraju BH radnici, na koji se placa porez i doprinosti u BiH ! Samo ovim mjerama za par godina BiH moze da bude bogatija zemlja od svih svojih susjeda iz protog razloga gore navedenih! Milijarde KM ostaje u BiH, koje se dalje re-investiraju u nova zaposljavanja, privredu, stednju, opet daljnu oplodnju novca u BiH ! ! !
U BiH ima 4 miliona stanovnika, svaki u prosjeku mjesecno izdvoji statisticki gledano 300 KM samo za hranu,to je na godisnjem nivou 14, 4 milijarde KM ! Za sada oko 60 % tog svog novca nepovratko ide iz BiH ! Od zavrsetka rata do sada dali smo oko 100 milijardi KM na uvoz hrane u BiH !!!!
Ovo svaki dan treba ponavljati svojim prijateljima i sirem krugu ljudi ! Vi ste ti koje uticete da sljedecih 10 godina u BiH ostane 100 000 000 000 KM i taj novca radi za Vase interese, interese Vase dijece i za Vase bolje DANAS i SUTRA !
Naravno, puno je poziticnih pomaka u BH privredi na promociji IZVOZA i kupovini BH robe i usluga !
Udruzenje Koristimo/ Kupujmo domace - proizvedeno u BiH radi jako dobar posao i imajo sigurno jos mnogo izazova za buducnost ! Mislim da ovim ljudima treba dati podrsku jer oni rade prije svega za sve nas u BiH !
www.kupujmodomace.ba
- anonimus19
#134 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?
Super to zvuci da nije nasih internih podjela. u manjem entitetu kupuju vecinom proizvode iz Srbije, oni iz kršne Hercegovine kupuju vecinom iz Hrvatske, a ovi u sredini negdje, kao i kupuju domace, ali vise se drzimo slovenskih, hrvatskih, pa i srpskih proizvoda, nego nasih. Samo mlijeka koliko uzimamo te Dukat, te Zbregov, te ovo te ono. gdje je Milkos, gdje je ZIM, gdje SarajMilk.....?Master.DKP wrote:Kolektivna svijest i agresivna reklamna kampanja je kljuc uspijeha svih BH proizvoda, usluga i firmi ! Svijest se "podize" reklamom, propagandom i opet pozitivnom i redovnom promocijom na sve moguce nacine, svaki dan, svaki sat ! U cijeloj BiH !
U BiH ima 4 miliona stanovnika, svaki u prosjeku mjesecno izdvoji statisticki gledano 300 KM samo za hranu,to je na godisnjem nivou 14, 4 milijarde KM ! Za sada oko 60 % tog svog novca nepovratko ide iz BiH ! Od zavrsetka rata do sada dali smo oko 100 milijardi KM na uvoz hrane u BiH !!!!![]()
![]()
![]()
Ovo svaki dan treba ponavljati svojim prijateljima i sirem krugu ljudi ! Vi ste ti koje uticete da sljedecih 10 godina u BiH ostane 100 000 000 000 KM i taj novca radi za Vase interese, interese Vase dijece i za Vase bolje DANAS i SUTRA !![]()
![]()
![]()
Naravno, puno je poziticnih pomaka u BH privredi na promociji IZVOZA i kupovini BH robe i usluga !![]()
![]()
Udruzenje Koristimo/ Kupujmo domace - proizvedeno u BiH radi jako dobar posao i imajo sigurno jos mnogo izazova za buducnost ! Mislim da ovim ljudima treba dati podrsku jer oni rade prije svega za sve nas u BiH !![]()
![]()
![]()
![]()
www.kupujmodomace.ba
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Nazalost nama je svijest na jako niskom niovu o tome. Oglasi u javnosti i kampanje kod nas traju mjesec-dva i to je sve za godinu dana. Nazalost, zar nama treba propaganda kad je u pitanju "naš" džep?
-
VjecitiStudent
#135 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?
Ja od danas prestajem kupovati JAMI proizvode.
Kome nije jasno zasto, nek pogleda temu o bivsim radnicama VF komerca u Zenici.
I to cu uciniti kad god cujem da neko pravi svoje poslovno carstvo guleci tudja ledja.
Kome nije jasno zasto, nek pogleda temu o bivsim radnicama VF komerca u Zenici.
I to cu uciniti kad god cujem da neko pravi svoje poslovno carstvo guleci tudja ledja.
-
udrch
#136 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?
Ja kupujem isključivo domaće proizvode ako ih ima u konkurenciji..
Jedino ne mogu da se odviknem od Nutele zbog palačinaka..
Cigare, voda, sokovi, hljeb, mlijeko, ulje itd..
Moraš sebi reći NEĆU BRE SRPSKO NI HRVATSKO NI EVROPSKO..
Hoću svoje BOSANSKO..
kvalitet ne može da dođe preko noći..meni najbolji primjer je mljekara ružnog i seljačkog imena "Nećko" iz nekog sela dole oko Tuzle..u početku kvalitet nikakav..danas, nakon 3,4 godine Bogami imaju lijepih proizvoda..i onda kad kupim to jadno mlijeko ili kajmak toliko sam pun sebe da hoću da poletim..znam da sam pomogo običnom Bosanskom čovjeku da stane na noge, običnom seljaku koji jedva preživljava sa svojom kravicom..
kad kupuješ misli na onog ko ti to prodaje, kome lova ide jarane, imaš li ti išta od toga..
Hoću svoje BOSANSKO..
kvalitet ne može da dođe preko noći..meni najbolji primjer je mljekara ružnog i seljačkog imena "Nećko" iz nekog sela dole oko Tuzle..u početku kvalitet nikakav..danas, nakon 3,4 godine Bogami imaju lijepih proizvoda..i onda kad kupim to jadno mlijeko ili kajmak toliko sam pun sebe da hoću da poletim..znam da sam pomogo običnom Bosanskom čovjeku da stane na noge, običnom seljaku koji jedva preživljava sa svojom kravicom..
kad kupuješ misli na onog ko ti to prodaje, kome lova ide jarane, imaš li ti išta od toga..
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#137 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?
...i koji šećer kupuješ,...AGRAGOLD? - bh. šećer?udrch wrote:Ja kupujem isključivo domaće proizvode ako ih ima u konkurenciji..
Hoću svoje BOSANSKO..
-
Master.DKP
#138 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?
Matematika u ovom slucaju je jako prosta, elementarna. BH proizvod je svaki proizvod koji se pravi u BiH i gdje se zaposljavaju BH radnici, placa porez i doprinosi itd. Svaka i strana fabrika u BiH opet ostavlja veliku vecinu profita u BiH. ( Primjer secerana u Brckom ili Argeta u Hadzicima). Naravno, da zaraduje strani partner ali manje ili jednako kao i BiH.
Par ekonomskih jakih argumenata koje ima BiH kao odgovor su: Minirale vode, Mljeko, elektricna energija, zdrava hrana,cijelokupna poljoprivreda, drvo i drvo-preradivacka industrija. To su grane gdje godisnje mozemo da "ne uvezemo" i IZVEZEMO 20 Milijardi KM. U drvnoj industriji imamo suficit od preko 200 miliona KM sto znaci da smo u 2008 uspijeli da prodamo "drveta" vise za 200 Miliona KM nego sto smo kupiti i to je jako pozitivan pomak i podatak !

Par ekonomskih jakih argumenata koje ima BiH kao odgovor su: Minirale vode, Mljeko, elektricna energija, zdrava hrana,cijelokupna poljoprivreda, drvo i drvo-preradivacka industrija. To su grane gdje godisnje mozemo da "ne uvezemo" i IZVEZEMO 20 Milijardi KM. U drvnoj industriji imamo suficit od preko 200 miliona KM sto znaci da smo u 2008 uspijeli da prodamo "drveta" vise za 200 Miliona KM nego sto smo kupiti i to je jako pozitivan pomak i podatak !
- anonimus19
#139 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?
Ovo je po meni najbolnija stvar i najveci apsurd. Mnogo sirovog drveta se izvozi u Italiju, ali nama žabari uvoze namjestaj. Apsurd zar ne. Pitam kakva je ovo racunica, pamet i elementarna matematika moze da objasni, kakvu eko svijest imamo. Opet se vracam na ono sto se zove "korist za BiH".Master.DKP wrote: U drvnoj industriji imamo suficit od preko 200 miliona KM sto znaci da smo u 2008 uspijeli da prodamo "drveta" vise za 200 Miliona KM nego sto smo kupiti i to je jako pozitivan pomak i podatak !
-
Master.DKP
#140 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?
U drvnoj industriji mozda je i napravljen najveci pomak u BiH zadnji 15 godina ! Istina dosta se izvoi sirovine, ali takoder dosta se izvozi drvenih podova i parketa ! Svedska IKEA ima 2 skoro najjaca doavljaca iz BiH ! Stvar je u tome da je drvo jedan ako ne i najveci resurs BiH i da ga ima toliko da jos hiljade ljudi moze jako dobro da zivi od toga.
A to sto se godinama izvozi drvo u Sloveniju i Italiju pa ti ovi vrate to isto drvo u obliku kuhinje ili nekog namijestaja nije svtar Italijana i Slovenaca stvar je "aljkavih" Bosnaca koji ne vide daleko ! Ovi koje vidi rade i zive jako dobro. Kao i u svemu, do nas je !
A to sto se godinama izvozi drvo u Sloveniju i Italiju pa ti ovi vrate to isto drvo u obliku kuhinje ili nekog namijestaja nije svtar Italijana i Slovenaca stvar je "aljkavih" Bosnaca koji ne vide daleko ! Ovi koje vidi rade i zive jako dobro. Kao i u svemu, do nas je !
- ahmed_dv
#141 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?
Da malo reklamiram proizvod iz mog kraja
Tvornica gradjevinske stolarije JANJ

http://www.janjtgs.com.ba/index.html
Tvornica gipsa KOMAR

http://www.komargips.ba/index.html
Tvornica gradjevinske stolarije JANJ

http://www.janjtgs.com.ba/index.html
Tvornica gipsa KOMAR

http://www.komargips.ba/index.html
- ahmed_dv
-
kemal h
#143 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?
svaka cast na dobroj temi
nazalost po malom broju forumasa koji ucestvuju u ovoj temi vidi se zasto nam je stanje ovakvo kakvo jeste...imamo tu i ljude koji ce se satrati pisuci komentare na npr. dodikovu izjavu da ne navija za bih, a nakon toga ce bez trunka srama otici u konzum i kupiti 10 litara soka nectar ili dukatovo mlijeko, a na ovakvoj jednoj temi na forumu ce napisati da su bosanski prizvodi smece i da ih nece ni macke...zaista je mnogo manje opasno dodikovo navijanje od ovakvih balijskih svacanja drzave i ljubavi prema njoj...
kako to promijeniti..pa, licnim ustrajavanjem na kupovini iskljucivo domacih proizvoda, kampanjama nevladinih organizacija i medija(posebno javnog servisa koji treba da iskljucivo reklamira domace proizvođače koji u ovakvim uslovima tesko da se mogu nositi u marketingu sa velikim multinacionalnim kompanijama koje nas satrase zaglupljujućim reklamama), poboljsanjem marketinga i kvaliteta domacih prizvoda, kvalitetnom ekonomskom politikom vlasti gdje bi jedan dobar dio sredstava poreza koji su naplaceni jednako od stranih i domacih proizvođača bio vraćen domaćim proizvođačima kroz razne podsticaje...s obzirom da smo mi u vanrednoj situaciji koja trazi i radikalna rjesenja, mislim da bi dobro rješenje bilo i isplata 50% plaća svim budžetskim korisnicima u vidu nekakvih bonova za koje bi mogli kupovati isključivo domaće prizvode, jer onaj ko dobije platu sa leđa radnika koji citav dan na 50 stepeni gladi asfalt na autoputu da bi mogao porodici obezbijediti prezivljavanje i drzavi platiti raznorazna davanja, nema pravo da kaze da je to njegov novac i da ima pravo da ga baca gdje hoce.ovaj sa građevine ili poljoprivrednik sa polja imaju pravo, ali ministar, ili referent u općini, ili učitelj, policajac, medicinska sestra to pravo nebi trebali da imaju...
nazalost po malom broju forumasa koji ucestvuju u ovoj temi vidi se zasto nam je stanje ovakvo kakvo jeste...imamo tu i ljude koji ce se satrati pisuci komentare na npr. dodikovu izjavu da ne navija za bih, a nakon toga ce bez trunka srama otici u konzum i kupiti 10 litara soka nectar ili dukatovo mlijeko, a na ovakvoj jednoj temi na forumu ce napisati da su bosanski prizvodi smece i da ih nece ni macke...zaista je mnogo manje opasno dodikovo navijanje od ovakvih balijskih svacanja drzave i ljubavi prema njoj...
kako to promijeniti..pa, licnim ustrajavanjem na kupovini iskljucivo domacih proizvoda, kampanjama nevladinih organizacija i medija(posebno javnog servisa koji treba da iskljucivo reklamira domace proizvođače koji u ovakvim uslovima tesko da se mogu nositi u marketingu sa velikim multinacionalnim kompanijama koje nas satrase zaglupljujućim reklamama), poboljsanjem marketinga i kvaliteta domacih prizvoda, kvalitetnom ekonomskom politikom vlasti gdje bi jedan dobar dio sredstava poreza koji su naplaceni jednako od stranih i domacih proizvođača bio vraćen domaćim proizvođačima kroz razne podsticaje...s obzirom da smo mi u vanrednoj situaciji koja trazi i radikalna rjesenja, mislim da bi dobro rješenje bilo i isplata 50% plaća svim budžetskim korisnicima u vidu nekakvih bonova za koje bi mogli kupovati isključivo domaće prizvode, jer onaj ko dobije platu sa leđa radnika koji citav dan na 50 stepeni gladi asfalt na autoputu da bi mogao porodici obezbijediti prezivljavanje i drzavi platiti raznorazna davanja, nema pravo da kaze da je to njegov novac i da ima pravo da ga baca gdje hoce.ovaj sa građevine ili poljoprivrednik sa polja imaju pravo, ali ministar, ili referent u općini, ili učitelj, policajac, medicinska sestra to pravo nebi trebali da imaju...
- PipiDugaDevetka
#144 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?
Niko mi ne objasni da li je ovo bh. šećer ili nije:

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Zakon o dopuni Zakona o carinskim tarifama kojim se za potrebe prerade u BiH omogućava uvoz bez plaćanja carine 50 000 tona sirovog šećera.
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević istakao je da se ovim dopunama prerađivačima šećera u BiH nastoje stvoriti isti uslovi kao u državama u okruženju.
"BiH nema dovoljno sirovog šećera i primorana je da godišnje uvozi 150 000 tona sirovog šećera iz zemalja Cefte, EU ili iz trećih zemalja sa kojima nema potpisan sporazum o slobodnoj trgovini'', rekao je Zirojević.
Pozivajući se na medijske izvještaje, delegat Slobodan Šaraba izrazio je sumnju da će se ovim zakonskim izmjenama brčanskoj šećerani omogućiti da ostvari korist od šest miliona KM, što je Zirojević negirao, ističući da postoje mehanizmi zaštite kako ne bi samo jednom uvozniku bilo omogućeno da koristi ove povlastice za uvoz.
Prerađivači šećera u BiH trenutno plaćaju carinu od 10 odsto za uvoz sirovog šećera namijenjenog preradi.
Izvor: Biznis.ba

-
seldzuk
#145 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?
Evo ti odgovor:PipiDugaDevetka wrote:Niko mi ne objasni da li je ovo bh. šećer ili nije:
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Zakon o dopuni Zakona o carinskim tarifama kojim se za potrebe prerade u BiH omogućava uvoz bez plaćanja carine 50 000 tona sirovog šećera.
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević istakao je da se ovim dopunama prerađivačima šećera u BiH nastoje stvoriti isti uslovi kao u državama u okruženju.
"BiH nema dovoljno sirovog šećera i primorana je da godišnje uvozi 150 000 tona sirovog šećera iz zemalja Cefte, EU ili iz trećih zemalja sa kojima nema potpisan sporazum o slobodnoj trgovini'', rekao je Zirojević.
Pozivajući se na medijske izvještaje, delegat Slobodan Šaraba izrazio je sumnju da će se ovim zakonskim izmjenama brčanskoj šećerani omogućiti da ostvari korist od šest miliona KM, što je Zirojević negirao, ističući da postoje mehanizmi zaštite kako ne bi samo jednom uvozniku bilo omogućeno da koristi ove povlastice za uvoz.
Prerađivači šećera u BiH trenutno plaćaju carinu od 10 odsto za uvoz sirovog šećera namijenjenog preradi.
Izvor: Biznis.ba
http://www.agragold.com/
Bar-kod je austrijski zato što je firma registrovana u Beču.
-
seldzuk
#146 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?
Post za čistu desetku.kemal h wrote:svaka cast na dobroj temi
-
Master.DKP
#147 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?
Niko drugi nam ne moze biti odgovoran za stanje privrede u BiH ! Ako je dobro, mi smo zasluzni, ako je lose opet smo mi "zasluzni". To je zato sto mi i samo mi biramo kako svoje pare potrositi i sta kupiti.
Bosna i Hercegovina ima sigurno 200 proizvodaca hrane koji imaju istinski kvalitet i dobru cijenu. Imaju bolji kvalitet od uvozne robe i naravno nizu cijenu plus sto novac kroz rad,porez i proizvodnju ostaje u BiH i to je najveci dobitak koji se godisnje moze povecati Milijardama. Do nas je kao i uvijek !
Moc nije u politicarima i nevidljivim "vodama" moc je u ljudima, kao sto smo vi i ja. Kada potrosite 100 KM ili 10 KM u bilo kojoj prodavnici razmislite da li 80 % toga treba da nepovratno ode iz BiH ili da nekada i 100 % zauvijek ostane u BiH, tj. ostane vama i vasoj dijeci !
Jos jednom bih pohvalio rad udzuzenja Kupujemo/Koristimo BiH koje siguro godinama pravi dobre poteze za sve nas.
http://www.kupujmodomace.ba
Bosna i Hercegovina ima sigurno 200 proizvodaca hrane koji imaju istinski kvalitet i dobru cijenu. Imaju bolji kvalitet od uvozne robe i naravno nizu cijenu plus sto novac kroz rad,porez i proizvodnju ostaje u BiH i to je najveci dobitak koji se godisnje moze povecati Milijardama. Do nas je kao i uvijek !
Moc nije u politicarima i nevidljivim "vodama" moc je u ljudima, kao sto smo vi i ja. Kada potrosite 100 KM ili 10 KM u bilo kojoj prodavnici razmislite da li 80 % toga treba da nepovratno ode iz BiH ili da nekada i 100 % zauvijek ostane u BiH, tj. ostane vama i vasoj dijeci !
Jos jednom bih pohvalio rad udzuzenja Kupujemo/Koristimo BiH koje siguro godinama pravi dobre poteze za sve nas.
- al_akhisari
#148 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?
Za mene nema dileme, DOMACE JE NAJBOLJE...Moram se malo pohvaliti
da je to praksa koju upraznjavam zadnjih sigurno 10 - tak godina.Bojim se da nisam ljudima dosadio stalnom pricom o tome kako je vazno da svako od nas vodi brigu o tome, da svako od nas time doprinosi boljitku drzave, svome boljitku, odnosno da je svako od nas dio lanca - karika....
U prilikama kada kupujem, prva stvar koju gledam jeste zemlja porijekla, pa onda datum
Koliko god je vazno da se zaista upraznjava ovaj ekonomski patriotizam, smatram za vazno i to ljudima iz svoje okoline, prijeteljima, komsijama, u nekim neobaveznim situacijama, onako, nenametljivo,ali argumentovano, ukazujemo na pogubnost naseg odnosa prema nama samima.Ima efekta, ja to vec dugo radim
U prilikama kada kupujem, prva stvar koju gledam jeste zemlja porijekla, pa onda datum
Koliko god je vazno da se zaista upraznjava ovaj ekonomski patriotizam, smatram za vazno i to ljudima iz svoje okoline, prijeteljima, komsijama, u nekim neobaveznim situacijama, onako, nenametljivo,ali argumentovano, ukazujemo na pogubnost naseg odnosa prema nama samima.Ima efekta, ja to vec dugo radim
-
latinalover
#149 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?
ja sam to poceo upraznjavati kod proizvoda koji su domaci ,a da su bar solidnial_akhisari wrote:Za mene nema dileme, DOMACE JE NAJBOLJE...Moram se malo pohvalitida je to praksa koju upraznjavam zadnjih sigurno 10 - tak godina.Bojim se da nisam ljudima dosadio stalnom pricom o tome kako je vazno da svako od nas vodi brigu o tome, da svako od nas time doprinosi boljitku drzave, svome boljitku, odnosno da je svako od nas dio lanca - karika....
U prilikama kada kupujem, prva stvar koju gledam jeste zemlja porijekla, pa onda datum![]()
u merkatoru ne kupujem nista..on je najskuplji..stave pet artikala u reklamu ,snize im cijene..a ostalo sve skuplje z 5 feninga neko u AMKO-u(joj imena im)
tako da kad kupis robe za 100 km osjeti se bar ,5 do 10 km
-
BajrinNajmladji
#150 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?
Iako sam djelomični vegy, povremeno moram i sebi i porodici kupiti nešto mesa. Hoću recimo, da kupim MERAK suho meso ili bosansku sudžuku.Master.DKP wrote:Niko drugi nam ne moze biti odgovoran za stanje privrede u BiH ! Ako je dobro, mi smo zasluzni, ako je lose opet smo mi "zasluzni". To je zato sto mi i samo mi biramo kako svoje pare potrositi i sta kupiti.
![]()
![]()
Pažljivo pogledati šta piše na ovim proizvodima. Neki su iz Austrije, a neki sa mjestom proizvodnje u Visokom.
Obavezno kupim ove iz Austrije. Djelomični sam vegy jer smatram da je svo meso i mlijeko, te proizvodi od istih, jaja,...Sve je otrovno, nafilovano, hormonima, antibioticima, mineralima,...Kupujući austrijsku MERAK sudžuku živim u nadi da je proizvedeno od mesa koje kontroliše država Austrija. Neka mi je ''svemirska policija na pomoći''!
Inače, znam za onu piramidu da ako kupujem domaće šta time ja kao penzioner dobijam, a šta svi ostali u BiH koji su na budžetima, pa sama ta firma će prosperirati i biće novih zapošljavanja,...Sve mi je jasno i slijedim tu logiku da kupujem domaće ako je to moguće.
Meni je moje i zdravlje moje porodice najpreče, pa tek onda država i budžeti,...
Uostalom, ako kušaš sve MERAK proizvode, vidjećeš koliko je kvaliteta neujednačena.