Sezona (ne)grijanja

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Edin H.

#126 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by Edin H. »

chaos158 wrote:Može li mi neko potvrditi sljedeću informaciju?

Naime, čuo sam krajičkom uha dvojicu penzionera kako je ovaj jedan na čeku od penzije dobio odbijeni iznos računa za grijanje, odnosno dobio je 84 marke penzije manje. Da li je ovo novi prisilni način naplate računa i duga? Da li su skontali kako da dodatno zagorčaju ionako težak život penzionera?

Ili sam ja to pogrešno razumjeo? Unaprijed hvala na odgovoru...
Nisam cuo, ali odlican fol :thumbup: - udri po penzionerima.
Uskoro ce im grijanje biti vece od penzija :-) , ali njihov je problem sto se ne znaju snaci i uzimati :skoljka:

Nameti penzionerima u procesu ozdravljenja finansijske pozicije Toplana :thumbup:

Ustvari najbolje bi bilo da im odbiju od penzija i za onaj dug Rusiji da se ostali sa tim trivijalnostima ne zamaraju :zoka:
sheilak

#127 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by sheilak »

Sinoc sam na vijestima cula da Toplane planiraju novo povecanje cijene grijanja i to za 29!!! posto , dakle , da ce se s tim zahtjevom obratiti (V)vladi Kantona Sa!!! Je li neko zna da li je ovo tacno?

Pa, oni nisu normalni! Niko im vise nece placati grijanje, najozbiljnije. Nebulozno je da placam za mali stan od oko 60 qm za grijanje vise od 100 KM, tokom cijele godine!!!
Edin H.

#128 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by Edin H. »

Mozda bi trebalo postaviti standardno pismo za uvodjenje kalorimetara i ventila, pa da im svi posaljemo pojedinacno?
sheilak

#129 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by sheilak »

Mislim da pismima nista necemo postici - debela je njihova kozha, a da bi im pismo probudilo savjest . Samo bojkot bi bio djelotvoran i / ili tuzba pred nekim relevantnim sudom gdje bi se pobila njihova odredba o placanju grijanja tokom cijele godine, kao i odredjivanje cijena i naplacivanje istih.
Edin H.

#130 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by Edin H. »

Trebalo bi naci nekog dobrog advokata koji bi uzeo sve slucajeve ljudi koji bi ih zeljeli tuziti i tako smanjiti troskove postupka :oops:
sheilak

#131 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by sheilak »

Da, tako nesto, ali ne vjerujem da bi sudovi u Bosni presudili u korist potrosaca - sta je sa Europskim sudom ? Da li mozda neko zna da li se ovakva tuzba moze uloziti na tom sudu?

Mozda ovo zvuci smijesno i pretjerano, ali ja ne vidim drugo rjesenje jer ovo je zaista, vec dugo , sistematska pljacka pod legalnom maskom i to ne samo od strane Toplana! Ko zna gdje se taj novac slijeva , ako kazu da ima malo novca , zasto onda ne promijene sistem naplate? Stalno ovo ponavljam - nigdje nema da se pod prisilom grijanje naplacuje tokom cijele godine, dakle i ljeti , a i u vrijeme kada grijanja jednostavno nema ( nekada cak i u jesenskim i zimskim mjesecima, kada je temp. visa, dok s druge strane nema grijanja u proljece i ljeti, kada temp. zna biti dosta niska! ) . Nigdje ne postoji ovakav sistem naplate koji steti korisnicima bez mogucnosti da se ista promijeni . Ne vjerujem ni da je grijanje igdje skuplje ( znam sigurno da je u Njemackoj jeftinije, s obzirom da sam mozes odrediti kakao i kada ces se grijati i naravno, s obzirom na odnos cijena i plata tamo! ).

Ne shvatam tu dozu bezobrazluka ( teskog ) i pohlepe da se tako okome na narod. Ne samo Toplane - sta je sa Elektroprivredom ( o njima bih mogla knjigu napisati! ), Grasom . itd. - GDJE IDE TAJ NOVAC , KOJI DOBIJAJU OD DRZAVE, KOJI UZIMAJU OD PDV-A I KOJI GRADJANI UPLACUJU ? KOME ? Kako kod tolikih sredstava da se ne mogu ugraditi kalorimetri, vodomjeri, da se ne mogu kupiti novi autobusi, trolejbusi...

Ne zelim vise placati nekome velike plate, vile, automobile samo da bi me opskrbljivao traljavom uslugom koju mi trostruko naplacuje!
chuchumbamayumbe

#132 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by chuchumbamayumbe »

@sheilak,
Nadam se da ti je poznato da placas racun tokom cijele godine zbog razloga da u grijnoj sezovni ne bi placali duplo vise...
neki

#133 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by neki »

Edin H. wrote:Mozda bi trebalo postaviti standardno pismo za uvodjenje kalorimetara i ventila, pa da im svi posaljemo pojedinacno?
U vecini stambenih zgrada u Sarajevu je tehnicki neizvodljivo postaviti pojedinacne kalorimetre za svaki stan. Neke novije zgrade ga vec imaju, npr Vojnicko polje, ali iz razloga poznatih samo u toplanama nisu u fukciji
Edin H.

#134 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by Edin H. »

neki wrote:
Edin H. wrote:Mozda bi trebalo postaviti standardno pismo za uvodjenje kalorimetara i ventila, pa da im svi posaljemo pojedinacno?
U vecini stambenih zgrada u Sarajevu je tehnicki neizvodljivo postaviti pojedinacne kalorimetre za svaki stan. Neke novije zgrade ga vec imaju, npr Vojnicko polje, ali iz razloga poznatih samo u toplanama nisu u fukciji
Cak da je to tako, a nije, ali naravno zahtjeva investicije, ne vidim kako je to moj problem kao korisnika.
Njihova obaveza kao pruzioca usluge je ne da mi istu naturaju, nego da je ja koristim u skladu sa svojim potrebama, pa zasto ne i mogucnostima. Znaci njihov problem je kako to tehnicki rijesiti.

Evo sa njihovog website:

Rekonstrukcijom i modernizacijom postrojenja u skladu sa najsavremenijim tehničko-tehnološkim rješenjima, redovnim održavanjem postrojenja i sigurnosnim provjerama ostalih sredstava za rad, kao i prevencijom nesreća i povreda na radu, nastojimo postići:

smanjenje specifične potrošnje energenata i maksimalnu energetsku efikasnost
mjerenje stvarne energetske potrošnje

smanjenje specifičnih uticaja na okolinu i njeno minimalno zagađivanje
poboljšanje kvaliteta zraka održavanjem prihvatljivog nivoa emisija
maksimalna zaštita zdravlja i sigurnosti na radu.

Znaju oni dobro sta je njihova obaveza, ali sta ocekivati "od zemlje seljaka na brdovitom Balkanu".

Suti i placaj :shock: :x
karanana

#135 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by karanana »

ja se sjecam da sam prije neke 3 godine dobio kao neku malu brosuru na 3-4 strane na kojoj se obavjestavaju korisnici da ce narednih godina biti uvodjeni posebni mjeraci po stanovima i kao vec u toj godini ce neke zgrade to imati da bi za nekoliko godina svima to bilo ugradjeno. nakon toga vise nista ne cuh sto se toga tice.
sarajevo63

#136 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by sarajevo63 »

karanana wrote:ja se sjecam da sam prije neke 3 godine dobio kao neku malu brosuru na 3-4 strane na kojoj se obavjestavaju korisnici da ce narednih godina biti uvodjeni posebni mjeraci po stanovima i kao vec u toj godini ce neke zgrade to imati da bi za nekoliko godina svima to bilo ugradjeno. nakon toga vise nista ne cuh sto se toga tice.
Ne se sekirati. Odobreno je 1 firmi da radi to, sad ti ne znam reči ime firme (nekad ranije negdje sam napisala), ali ime iste možeš saznati u Toplanama. S dodatkom priče da mjerači koji već postoje nisu ispravni. Na pitanje o dokazu neispravnosti postojećih koji su ugrađeni dobićeš odgovor - nisu ispravni.
sarajevo63

#137 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by sarajevo63 »

sheilak wrote:
Mozda ovo zvuci smijesno i pretjerano, ali ja ne vidim drugo rjesenje jer ovo je zaista, vec dugo , sistematska pljacka pod legalnom maskom i to ne samo od strane Toplana! Ko zna gdje se taj novac slijeva , ako kazu da ima malo novca , zasto

Ne shvatam tu dozu bezobrazluka ( teskog ) i pohlepe da se tako okome na narod. Ne samo Toplane - sta je sa Elektroprivredom ( o njima bih mogla knjigu napisati! ), Grasom . itd. - GDJE IDE TAJ NOVAC , KOJI DOBIJAJU OD DRZAVE, KOJI UZIMAJU OD PDV-A I KOJI GRADJANI UPLACUJU ? KOME ? Kako kod tolikih sredstava da se ne mogu ugraditi kalorimetri, vodomjeri, da se ne mogu kupiti novi autobusi, trolejbusi...

Ne zelim vise placati nekome velike plate, vile, automobile samo da bi me opskrbljivao traljavom uslugom koju mi trostruko naplacuje!
Pitanja, uzvike, vapaje i sve ostalo izvini, al postavljaš na pogrešnoj adresi.
Onako usput gras je neprofitabilna firma.( :-) )
sheilak

#138 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by sheilak »

@sarajevo63

Ne mislim da krikove, vapaje i uzvike ostavljam na pogresnoj adresi i ne ostavljam ih samo ovdje ( mislim na forum ). Obracala sam se raznoraznim odgovornim i neodgovornim pojedincima, institucijama, advokatima , ali svi se prave gluhi, slijepi i nijemi ili nemocni. Postavila sam zahtjev da nas Toplane iskljuce s mreze ( npr., zbog desavanja u oktobru, kada su temperature bile jako niske, a oni su samo sporadicno i vrlo slabo grijali ), ali Toplane kazu da ni to ne mogu! Mislim da dosta ljudi misli poput mene kada kazem da ne zelim vise placati za javasluk, neoragniziranost, cak i kriminalne radnje drzavnih firmi, tj. firmi koje imaju monopol.

Sto se tice GRAS-a , ostajem pri svom misljenju, pa nek' i nije profitabilno preduzece.

Ljudi nisu nepresusni izvor novcanih sredstava za placanje nerada i bezobrazluka.

@ chumba...

Znam da placamo racune tokom cijele godine da ne bi u sezoni grijanja placali duplo , ali se onda postavlja pitanje , zasto bi cijena grijanja bila, u toku zimske sezone ( a u kojoj isto iskljucuju grijanje, kada temp. samo malo poraste! ), tako visoka - evo, konketno, kod nas bi bila oko 180 KM!
chuchumbamayumbe

#139 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by chuchumbamayumbe »

Tako bagra odlucila.
zonbirile

#140 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by zonbirile »

Pa ova godina je evo na razini 2 mjeseca svima donjela uštede u individualno grijanim stambenim jedinicama.Evo hipotetički,da se još podigne temperatura do maja,koje bi bilo objašnjenje za ove cijene grijanja.Najočitije je račun za vodu ,kao i grijanje u kući,a isto to uz sličnu potrošnju je 3x skuplje u stambenim zgradama.To što neko ne plaća,nije problem urednog platiše,nego pružaoca usluga.Pa zamisli sad u trgovačkom centru dignu cijene,jer imaju mnogo ukradene robe sa police-čisti bosanski idiotizam.Doduše Zagreb otišao korak dalje,pa imaju Holding,pa od 6-7 računa,ako ne platiš jedan oni ti isključe struju.
zelenashica

#141 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by zelenashica »

vidim da bi mogla i ja da se priključim temi mada ni toplana sarajeva niti neka druga imaju veze samnom........ :D ...ne
kažem da cijene nisu ono fkt prihvatljive..........ali postoji i ona druga strana recimo kao ja koja se grije interno(kamini).............pa ja bi grijanje plaćala i duplo nego je to sad u biti al da znam da me svaki dan s posla čeka topla kuća,da ne kontam ono joooj šta ako se ugasila,ako treba čistiti kamine :x ......puno je jednostavnije uzeti račun za grijanje 1mjesečno i otići na šalter fino platiti nego svaki dan primjera radi unositi ugalj,drva(jer i interno grijanje ako se uzme potrošnja čvrstog goriva je u biti mjesečno oko 2KM/M2,bar mene tako dođe jer volim pretople prostorije,e sad ne uzimam u obrzir svakih par godina održavanje dimnjaka,kamina....jer sve je to potrošni materijal :-) ).....pa onda sve to kad izgori nositi vani,pa prati prozore i zavjese svakih 5 dana usisavati svaki ubogi dan pepeo i brisati prašinu....mislim fkt ta cijena grijanja je ipak ok s obzirom koliko te drugih stvari poštedi........mada ja se tješim onim dijelom koji kamin donosi.....romantikom :D ..........
.......u suštini mislim da i pored visokih cijejena za grijanje bar oni koji imaju takvu vrstu gradskog trebaju pronaći i neke pozitivne stvari u njemu a ne samo račune,račune.........eto ja sam u svojim kaminima pronašla romantiku..... :D
zonbirile

#142 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by zonbirile »

mišice

na čemu si ,majke ti.Priča ti je kao i da Vodovod tvrdi da je lakše odvrnuti pipu,nego ići na pivaru po vodu.Svrha kolektivnog grijanja je ušteda,sem u Bosni.
zelenashica

#143 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by zelenashica »

zonbirile wrote:mišice

na čemu si ,majke ti.Priča ti je kao i da Vodovod tvrdi da je lakše odvrnuti pipu,nego ići na pivaru po vodu.Svrha kolektivnog grijanja je ušteda,sem u Bosni.
mišica trenutno nije ni načemu :D kontam ja bolan o čemu ti pričaš....al helem ti ne kontaš o čemu ja pričam.......al nejse.... :roll: u biti centralno grijanje je opet jeftinije nego interno,znači ušteda je kolika tolika u opticaju....a sad pipe što se tiče....ja vodu ne plaćam ona je za mene božije davanje :lol: pa mi baš piva nije ni naumi :D

ps.oki je tražiti mjerače potrošnje naravno interne....pa kolko pare toliko i para :-D ...........a sad gubitci su pristuni u svakoj prozvodnji...sad je druga stvar kako je ko nadoknađuje u svom džepu.........ali opet kažem sadašnja cijena grijanja i nije alarmantna.......
zonbirile

#144 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by zonbirile »

mišice

ja imam u roditeljskoj kući,znači samostojeći objekt,apsolutno teži za zagrijat,centralno i potroši se 6-7m drva.To ti je 500-600 KM,u manjem stanu ja platim 1100 KM,niti sam se bolje grijao,a prelazne periode prebrodim na struju-ekstra platim.
Imam i poslovni,e tu su maheri,dupla cijena po kvadratu,ali 7 mjeseci,pa plačam i komplet maj.
zelenashica

#145 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by zelenashica »

ja imam u roditeljskoj kući,znači samostojeći objekt,apsolutno teži za zagrijat,centralno i potroši se 6-7m drva.To ti je 500-600 KM,u manjem stanu ja platim 1100 KM,niti sam se bolje grijao,a prelazne periode prebrodim na struju-ekstra platim.
Imam i poslovni,e tu su maheri,dupla cijena po kvadratu,ali 7 mjeseci,pa plačam i komplet maj.
Eh sad ja znam da ja i pored izolacije kuće .....za grijanje 60m2 koliko zimi grijem potrošim u prosjeku 100KM mjesečno za ogrjev....helem toliko bi me i centralno koštalo (mislim gradsko)a đe odoše sve one stvari koje ja nabroja u postu ranije kao nedostatke,ma samo obaveza za grijanje vrijedi pola para :roll: ........i ok prelazne periode imaju i oni u stanovima i oni u kućama i ja ne bježim od grijanja na klimu kad je ono baš potrebno par stepeni regulisati toplotu..al hajde ak ti je grijanje skupo pa ti seli iz stana i pravi kuću..........nemaš druge opcije...al ne može drug i jare i pare :roll:
zonbirile

#146 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by zonbirile »

mišica wrote:

Eh sad ja znam da ja i pored izolacije kuće .....za grijanje 60m2 koliko zimi grijem potrošim u prosjeku 100KM mjesečno za ogrjev....helem toliko bi me i centralno koštalo (mislim gradsko)a đe odoše sve one stvari koje ja nabroja u postu ranije kao nedostatke,ma samo obaveza za grijanje vrijedi pola para :roll: ........i ok prelazne periode imaju i oni u stanovima i oni u kućama i ja ne bježim od grijanja na klimu kad je ono baš potrebno par stepeni regulisati toplotu..al hajde ak ti je grijanje skupo pa ti seli iz stana i pravi kuću..........nemaš druge opcije...al ne može drug i jare i pare :roll:

Da ti nisi plavuša?Pa samo si odgovorila da je duplo skuplje,jer centralno se plača cijele godine ,a ti nepunih 6 mjeseci to bi bilo cca 500KM,a nama je 1000-1200KM.Plus ima mnogo ljudi kojima ne grije,moraju dogrijavati strujom o svom trošku.
uvjek dobar gost

#147 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by uvjek dobar gost »

Grijanje skuplje za 29. % u Kantonu Sarajevo !!!!

Zahtjev uputilo javno preduzeće Toplane kantonalnoj vladi....!!!
vjesticanametli

#148 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by vjesticanametli »

i ono jada sto placa ce prestati......................hvala onom ko placa :lol: :mrgreen:
nokia6170

#149 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by nokia6170 »

svoj nerad, nesposobnost upravljanja javnom ustanovom, kradjom i ostalim negativnostima naplacuju zelenaskim dizanjem cijene. cijeli menagment te firme treba smijeniti.

hej, da je to 5, 7 ili 10 %...vec 30%...mamu im lopovsku nesposobnu.

love u mutnom sada, isticu sto nikad ne bi moglo proci jer vlada nema premijera..u totalnom je rasulu i ovi lopovi nesposobni koriste te faktore da pokriju svoj nerad i popune rupe u svom poslovanju.
zonbirile

#150 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by zonbirile »

neka podastru podatke o utrošku goriva,koje je sigurno 30% manje,u periodu,od 15 oktobra do 15 decembra.Pa svi koji se individualno griju to tvrde,svi mi imamo braću,roditelje,prijatelje.Najmanje toliko su uštedili zbog blage jeseni i zime ,do sada.
Treba,baš zagrijati atmosferu,kao u Atini,naprimjer.
Post Reply