Recikliranje plasticnih boca/flasa

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
gradina

#126 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by gradina »

E sad da su ova djeca znala pa ovih 220 000 flaša donijela sutra u Saraejvu = 22 000.00 KM!!!!!!!!!

http://tesanjweb.com/index.php?option=c ... Itemid=107
minjonja

#127 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by minjonja »

akcija je super!

steta pa necu biti u SA sutra, ali se nadam da se sto vise ljudi potpisati peticiju.
Eborg

#128 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by Eborg »

justahiker wrote:Mozda je vrijeme da postanemo promjena koju zelimo!!!

Akcija vrijedna hvale.... http://www.ekoakcija.ba/content/bocu-vr ... bbi-centra
Jao, prava stvar! :thumbup:
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#129 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by Toto »

gradina wrote:Hm, šta sad reći...
Bravo i "nebravo"!
Bravo za akciju, nadam se da će raja konačno shvatiti..
"NEBRAVO" - imamo poziv kojeg smo uputili i CCI da se uključi bilo kako u nagradni fond ili da podrže akciju. Nisu se oglasili nikako, a evo sad će nam još napraviti belaj.
Naša djeca su skupljala tokom cijele godine ove flaše i za 1 tonu će dobiti 350KM, doduše biće tu i od Općine i određen je i nagradni fond.... Sad kad čuju ovi roditelji što su bili protiv ove akcije eto im opravdanje da je flaša u Sarajevu 0.10KM! Ne možeš im objasniti da je to samo 100 flaša, da je ova akcija simbolika, da je to poruka onima što ne rade, da je to samo jedan dan...
Mislim da se trebalo bez para pa vidjeti volju naroda...

ko ima masla i "hemeroide" meze sa njime
gradina

#130 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by gradina »

E hajde sad pobliže pojasni ovo za "hemoroide" i mezu.. ne kontam.....
Toto

#131 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by Toto »

gradina wrote:E hajde sad pobliže pojasni ovo za "hemoroide" i mezu.. ne kontam.....
Ko ima masla i supak sa njim maze, poblize kaze narodna.
ko ima para da plati 0.1 km po boci maze nekom oci ili poblize: prodaje muda za bubrege.
holowey

#132 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by holowey »

Toto wrote:
gradina wrote:E hajde sad pobliže pojasni ovo za "hemoroide" i mezu.. ne kontam.....
Ko ima masla i supak sa njim maze, poblize kaze narodna.
ko ima para da plati 0.1 km po boci maze nekom oci ili poblize: prodaje muda za bubrege.
u hr za vracene plasticne boce povratna naknada (izrazena u km) je oko 0.14 sto znaci da nije nikakvo mazanje ociju u pitanju... jos samo kada bi kod nas usvojili legislativu koja ce obavezati svakog trgovca koji proda pice u plasticnoj boci da istu primi natrag uz povratnu naknadu, svima bi bilo bolje... cak da se ta povratna naknada ugradi u cijenu, kupcu ta razlika u cijeni nece predstavljati nesto, a znacice mnogo kao motivacija za prikupljanje otpada tog tipa...
gradina

#133 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by gradina »

hvala, znači njima je nije meni....
holowey - ni u Hrvatskoj ne možeš vratit iflašu u svaku prodavnicu.
Ovo što danas pokušavaj uda urade CCI je OK i to je napad na ove iz Ministarstva okoliša da požure da usvoje zakon po kojem će se regulisati povrat ovog otpada. To nije ni lak posao, ali nije ni toliko težak da se do sada to nije moglo dovesti u red. Kažu da je kriv ministra, kažu da je prijedlog da je otkupna cijena nekih 0.08 KM po flaši, kažu....
Ja sam ovdje napisao kao kritiku CCI o tih dva sata otkup, a djeca u Tešnju su 7 mjeseci skupljala ovu ambalažu i na kraju će dobiti pare od firme OMORIKA Doboj i koju paru od Općine i nagradu od Eko mladih., ne po toj cijeni i možemo imati problem. Kako obajsniti roditeljima, pojedinim direkotrima škola da je to samo simbolika, a ne prava cijena....A skupljeno je 220 000 komada flaša!!!!!!!!!!!!!!!! Tona sadrži cca 20 000 komada i košta 350-400.00KM, toliko ljudi mogu platiti jer to je njima sirovina kao ovima što kupuju najlon, karton, papir, željezo....
Da su bogdom dali vijest da raja besplatno donese, da se malo vidi raspoloženje i spremnost raje da nešto odradi i besplatno.. Ovako????
A i u Hrvatskoj je pala disciplina jer evo sada možeš vidjeti PET ambalažu ponovno po jarcima i kod njih, nije to njihova ambalaža (uveli i bar cod na naljepkama), to je iz zemalja okruženja, BiH, Srbija jer za nju ne daju više nadoknadu..
A pokušaj skupiti ovdje nekoliko flaša iz Hrvatske pa ih vratiti u Hrvatsku da naplatiš jer si platio 0.50 Kn. Nema teorije, natjera te carinik da to baciš! I to naši šute... Do kad?
holowey

#134 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by holowey »

naravno da se ne moze vratiti u seka persin granap ali trzni centri to primaju... bar ja nisam nikada imao "odbijenicu"...
nakon uvodjenja te povratne naknade u hr, doslo je do pojave sverca boca iz bih tako da su odlucili da to sprijece tako da ce pojacati kontrolu... nazad par godina sam citao clanak anegdotu da su hrvatski granicni policajci uhvatili magare u svercu plasticnih boca... neko je to magare natovario bocama i uputio ga iz hercegovine preko nekog nezvanicnog granicnog prelaza... magare samo doslo u svoje selo i stalo na seosku raskrsnicu... kada su policajci propitivali seljane niko nije htio da kaze cije je magare...

bar kodovi nisu stampani na boci nego na naljepnici koja se naravno moze skinuti...i ako ce uslov biti taj bar kod, onda to nije povratna naknada za bocu nego za naljepnicu... boce bez naljepnice jos uvijek prolaze...

ko ima imalo svjesti, bocu ce slijepiti i izdvojiti od ostalog otpada pa je ubaciti u kontejner za plastiku nezavisno od naknade...a kad malo bolje razmislim, ko nema svijesti za to, nema te povratne naknade koja ce ga motivisati da to uradi...

ono sto vidim kao trenutni nedostatak u gradskoj cistoci je jako malen broj lokacija na kojima postoje odvojeni kontejneri za sortiranje otpada... hajde da prvo to rijesimo, a onda ce sortiranje i recikliranje doci samo po sebi, a ne da se mora otpad voziti u drugi dio grada gdje se moze odloziti u namjenski kontejner...

i slazem se da je dva sata za otkup jako malo... cci pokusava za sitne pare (ogranicili na max100 boca, sto je max10km po donosiocu) da ostvari vlastitu promociju a usput da i nesto spomenu u vezi ovog problema... da traje duze, ne bi to mogli finansijski izdrzati jer ipak, oni nisu ti koji su boce plasirali u promet pa da se moze reci da su na bocama zaradili pa neka sad i vrate dio zarade... njima svaka cast na inicijativi, ali ta inicijativa je, u poredjenju sa onim sto su ova djeca uradila, ruku na srce, p. dim... ipak, od necega treba poceti tako da :thumbup:
gradina

#135 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by gradina »

e heto... 4000 komada i ode 400.00KM, čije su? Ne piše koliko potpisa ali će vjerojatno biti večeras na dnevniku...
i sada - šta s njima, ko će ih otpremiti u Doboj u firmu Omorika jer je jedina za reciklažu? Ministar Herceg bi trebao u svakom slučaju platiti (ali iz svoga džepa) ili ostaviti flaše pred njegov kabinet...
E sad raja ovo je nekih 200 kilograma! Možete li zamisliti ovu količinu što su djeca u Tešnju skupila 11 tona ili 220 000 komada flaša?!?!? Sve bi to završilo u Bosni, Usori, tešanjci, šumama i jarcima...
VRIJEME JE!!!!
justahiker

#136 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by justahiker »

Gradina, moram priznati da se, doduse donekle, slazem s tobom.
Bio sam dio ove akcije ispred udruzenja Eko Akcija i drago mi je vidjeti da je ipak moguce da ljudi pocnu vracati PET ambalazu.
Ono sto su tesanjska djeca ostvarila je neuporedivo sa ovim danas i meni licno, a i svima u Eko Akciji, moze samo sluziti za primjer ono sto je napravljeno u Tesnju. Svaka cast jos jednom!

Ono sto je ovdje bio cilj jeste skrenuti paznju medija na problem PET ambalaze, generalno u BiH. Ono sto je obecano od strane ministra Hercega, da ce biti doneseni svi propisi koji uređuju zbrinjavanje ambalažnog otpada u BiH je daleko od realnog stanja na terenu.
CCI je sa svoje strane obezbijedio novac za ovaj, opet napominjem simbolicni otkup, i naravno da finansijski ne bi mogao izdrzati na duze staze, jer to, na kraju krajeva, ni nije njihov zadatak.
Najteze ce biti u svemu ovome slomiti strasan lobi Coca Cole, Sarajevske pivare i inih kompanija, iza kojih ostaju ogromne kolicine PET ambalaze. Dok su politicari i ministri na njihovoj strani, tesko da ce se sta promijeniti.

Kako god, drago mi je bilo vidjeti ljude koji su donosili boce danas. U svakom slucaju jedan dio plastike nece zavrsiti u rijekama i jezerima. A ono sto neko spomenu, da vidimo volju naroda bez motivacije (drugim rijecima novca), dovoljno se provozati autom dolinama Lasve, Bosne, Vrbasa (i ne samo njih) i sve ce vam se samo kazati!!
Toto

#137 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by Toto »

A jel ta CCI neka inicijativa sarajevskih mahala ili jamljaju pare za cijelu bih??

Ako deru donacije za cijelu Bih nek nadju neki grantic od kakve ambasade pa nek potplate kakvog novinracica sa drzavne TV da odu u tesanj i snime kakvu reportazicu o ovoj vrijednoj djeci, najboljoj skoli i cijeloj akciji.

Nek od snimljenog naprave klipic o 5 sekundi i svaki put puscaju pred neku djeciju emisiju ili nek onaj narodni tribun od 60 minuta odvoji 3 sekunde za djecu i ekologiju. Ionako imaju rupa u reklamnim terminima. Djeca ovih roditelja im placaju pretplatu pa nek im se bar ovako oduze.
Last edited by Toto on 28/05/2010 11:36, edited 1 time in total.
gradina

#138 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by gradina »

E Toto baš to! Cijelo vrijeme ja o tome, pozivali ih u januaru da se pridruže u akciji u Tešnju, da daju makar 200-300 KM kao nagradu - imaju jer si vidio majice i odijela na njima.....Da dođu i daju djeci na svečanosti ček, priznanicu.. Nije šala skupiti onolik flaše a još nije baš prihvaćeno od svih roditelaj, direktora, djece....
Svi znamo kako je to u Norveškoj, Njemačkoj, Hrvatskoj.... Ovo je naša zemlja, naša stvarnost, mi ovdje živimo i mi treba sebi da napravimo atmosferu...
Ali kako kad naš intelektualac pretiče na punoj, baci kesu kroz prozor, opušak, parkira gdje ne treba a da ne govorim o ovim drugima...
Baš mi se sviđa ideja ovo oko TV, pa da barem od njih neko pročita možda bi i bilo šta.. Ali hajde, makar se nešto dešava oko ovoga..
gradina

#139 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by gradina »

Sad pa još i ovo...
I to iz Tešnja!
http://tesanjweb.com/index.php?option=c ... Itemid=107
gradina

#140 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by gradina »

Akcija se proširila i sada pored školaraca PET ambalažu prikupljaju i radnici u fabrikama, bolnici, općini....
http://www.ekomladi.tesanj.net/index.ph ... ews&aid=36
Toto

#141 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by Toto »

Bogme @gradina vi fin grad gradite od ove akcije. Cestitke i svako dobro.
teAMICA

#142 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by teAMICA »

gradina wrote:Akcija se proširila i sada pored školaraca PET ambalažu prikupljaju i radnici u fabrikama, bolnici, općini....
http://www.ekomladi.tesanj.net/index.ph ... ews&aid=36
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Svaka čast!
gradina

#143 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by gradina »

Hvala.. i ja sam dobar sastavni dio dobar dio projekta, zarazio sam više od 200 ljudi da prikupljaju i ostave, ja dođem i odvezem do neke od škola ili direktno u fabriku....
Može se, ako želite da slično pokrenete u svome gradu, javite se pa ćemo i tu krenuti.. Daljina nije problem, dok se ovi dogovore oko zakona, proći će... U svakom gradu mora da postoji makar JEDAN konj kojemu nije svejedno, dajte nađite nekog direktora škole, bolnice i neka krenu.. Evo ja ću ako treba sve koordinirati, jer sad će Izbori neće niko imati vremena da se bavi praktičnom ekologijom a svi će u ovim programima pričati kako ovo kako ono.. Imam ja takvih na tonu ovdje u Zedo kantonu i Tešnju..
A čekam i jednu vijest iz ove škole, naime diretorica ove škole je učeniku koji je donio s početkom nastave najviše flaša obećala 100.00KM... I rezultat: najivše ih je skupio jedan učenik cca 3300 komada, ali ni drugi nisu ništa kaskali cca 2000 komada..
Detaljnije u ponedjeljak - utorak dok dobijem tačne podatek...
gradina

#144 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by gradina »

E ovo sam čekao.. Direktorica se zove Bernadeta Galijašević, i vidite da poziva sve: roditelje, građanstvo..... To treba doći i vidjeti! Lako je sjediti i čekati, ne činiti ništa... Dvorište škole, školu - uređeno da odmoriš oči....

http://tesanjweb.com/index.php?option=c ... Itemid=165
zonbirile

#146 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by zonbirile »

kao i uvijek,imamo "svoj" put,sulud i bez osnova,izmišljanje tople vode,X-ti put.Nekad je samo dovoljno pogledati susjede,znači prvo zakon,tvornica ,pa propaganda.Ostalo je onako,fin pokušaj bez efekta.
gradina

#147 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by gradina »

kao i uvijek,imamo "svoj" put,sulud i bez osnova,izmišljanje tople vode,X-ti put.Nekad je samo dovoljno pogledati susjede,znači prvo zakon,tvornica ,pa propaganda.Ostalo je onako,fin pokušaj bez efekta.

Imamo mi ovakvih... prvo Zakon, pa Pravilnici.... A dok se donese Pravilnik proći će milion godina. A ovakvi prođu i bace flašu a znaju da neko to i skuplja. Nije ni u Hrvatskoj više tako, sada flaše ne primaju iz BiH i Srbije, Crne Gore jer proizvođaći nisu platili onih 0.50Kn...
A efekta ima. Jedna škola već u sportskoj sali promjenila neke sportske rekvizite od tih para, jedna nabavila dva stola za stoni tenis, jedni platili ekskurziju, a evo ovi podijelili novčane nagrade za knjige......
Dakle, politika neka radi svoje, a mi pokušavamo djecu naučiti, da kada rade..
Kaže mi prijatelj koji sada živi u Češkoj: ne možeš naći gljive, moram po 20 km ići u dubinu šume, sve djeca dođu i poberu.... Djeca u Češkoj beru šumske plodove i skupljaju pare i naravno, onda ih u maju vidiš na ekskurziji po Hrvtaskoj od tih para!
E tako sam i ja i moja generacija, papir, puževi... Nema Zakona za puževe, pa smo zarađivali... Ako si me imalo skontao, ako nisi, onda i dalje traži Zakon i prolazi pokraj komšije koji skuplja, razdvaja......i pitaj: HOČE L' KOMŠIJA?
Postoji Zakon i za brzu vožnju, pa za jurnjavu po gradu, pa za pojas, punu liniju, preticanje na pješačkom, pa za održavanje zajedničkih prostorija - zgrada, prodaja duhana i alkohola maloljetnim licima, Zakon o radu, zdravstvo, penziono, boračka pitanja.....
I kad bude flaša 0.08KM e onda ovakve neće biti stid da uzmu kesu i nađu par stotina flaša po jarcima, potocima, šumarcima jer tada će nešto i dobiti...
A do tada? Rijeke i obale naših najljepših rijeka će biti pod najlonom (znam, sada i ovdje treba donijeti da se ukinu najlon kese ili da se naplaćuju jer tako je susjedstvu!!!).. .A ko će počistiti ovo i dovesti u nulto stanje????
zonbirile

#148 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by zonbirile »

gradina wrote:kao i uvijek,imamo "svoj" put,sulud i bez osnova,izmišljanje tople vode,X-ti put.Nekad je samo dovoljno pogledati susjede,znači prvo zakon,tvornica ,pa propaganda.Ostalo je onako,fin pokušaj bez efekta.

Imamo mi ovakvih... prvo Zakon, pa Pravilnici.... A dok se donese Pravilnik proći će milion godina. A ovakvi prođu i bace flašu a znaju da neko to i skuplja. Nije ni u Hrvatskoj više tako, sada flaše ne primaju iz BiH i Srbije, Crne Gore jer proizvođaći nisu platili onih 0.50Kn...
A efekta ima. Jedna škola već u sportskoj sali promjenila neke sportske rekvizite od tih para, jedna nabavila dva stola za stoni tenis, jedni platili ekskurziju, a evo ovi podijelili novčane nagrade za knjige......
Dakle, politika neka radi svoje, a mi pokušavamo djecu naučiti, da kada rade..
Kaže mi prijatelj koji sada živi u Češkoj: ne možeš naći gljive, moram po 20 km ići u dubinu šume, sve djeca dođu i poberu.... Djeca u Češkoj beru šumske plodove i skupljaju pare i naravno, onda ih u maju vidiš na ekskurziji po Hrvtaskoj od tih para!
E tako sam i ja i moja generacija, papir, puževi... Nema Zakona za puževe, pa smo zarađivali... Ako si me imalo skontao, ako nisi, onda i dalje traži Zakon i prolazi pokraj komšije koji skuplja, razdvaja......i pitaj: HOČE L' KOMŠIJA?
Postoji Zakon i za brzu vožnju, pa za jurnjavu po gradu, pa za pojas, punu liniju, preticanje na pješačkom, pa za održavanje zajedničkih prostorija - zgrada, prodaja duhana i alkohola maloljetnim licima, Zakon o radu, zdravstvo, penziono, boračka pitanja.....
I kad bude flaša 0.08KM e onda ovakve neće biti stid da uzmu kesu i nađu par stotina flaša po jarcima, potocima, šumarcima jer tada će nešto i dobiti...
A do tada? Rijeke i obale naših najljepših rijeka će biti pod najlonom (znam, sada i ovdje treba donijeti da se ukinu najlon kese ili da se naplaćuju jer tako je susjedstvu!!!).. .A ko će počistiti ovo i dovesti u nulto stanje????
------------------------------------------------
nisi shvatio,Zakon je potreban zbog obligacije isticanja povećanja cijene na flašu,otpora prodavaća da preuzmu povrat i mre drugih stvari.Uostalom i kockice su kopirale tuđa iskustva samo mi kakamo svojim putem.Tek onda imaš podlogu za izgradnju fabrike za preradu PVC boca.Sljedeći korak u Evropi je po istom principu povrat svih aparata,od fena do veš mašine ,po istom principu,za veš mašinu čak moraju i doći po nju.Kao da vidim za neko vrijeme kockice rade radnju,a mi opet svojim putem,što će reći glavom kroz zid.
gradina

#149 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by gradina »

E sad vidiš, MI FABRIKU VEĆ IMAMO! Sa savremnijom tehnologijom no što je u Hrvatskoj... Za preradu PET ambalaže, normalan slijed: prvo su proizvodili 10 godina ambalažu pa sad je i recikliraju... I imaju bolji kvalitet od Hrvatske i drugih što recikliraju.
Znači - nije bezveze i ovo što se skuplja. Ne skuplja se da bi se negdje ostavilo!
Sada pokraj ove fabrike prave i fabriku sa postrojenjima za reciklažu najlona. Dakle, investicije su NJIHOVE, nema para države ili entiteta! Oni plaćaju tonu od 300-450KM!!! (samo da znaš da je u toni cca 22 000 flaša, sa čepovima!!! ne moraju se odvajati od flaše jer imaju u lancu predviđeno odvajanje ove dvije vrste materijala!).
Sad imamo sliku zašto sam i ja reagovao na ovo pisanje. Zakon, hm? Dok mi dočekamo... I ako si zainteresiran da pomogneš u svome gradu, daj organizuj nešto ovako slično. U Tešnju je prikupljeno od februar do juna 11 tona il ipretvoreno u komade: 220 000 flaša!!!! Imaš li predstavu koja je to gomila?!? [email protected] ili http://reciklaza.webs.com
Ako ne, ovih dana sam kod njih pa ću slikati, i to kada nisu zgnječene ili presovane i kada su onako"slobodne"....
Znači, djeluj u svome gradu......Jer svi mi znamo kako bi to trebalo, kako je to u EU, kod kockica...
zonbirile

#150 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by zonbirile »

gradina wrote:E sad vidiš, MI FABRIKU VEĆ IMAMO! Sa savremnijom tehnologijom no što je u Hrvatskoj... Za preradu PET ambalaže, normalan slijed: prvo su proizvodili 10 godina ambalažu pa sad je i recikliraju... I imaju bolji kvalitet od Hrvatske i drugih što recikliraju.
Znači - nije bezveze i ovo što se skuplja. Ne skuplja se da bi se negdje ostavilo!
Sada pokraj ove fabrike prave i fabriku sa postrojenjima za reciklažu najlona. Dakle, investicije su NJIHOVE, nema para države ili entiteta! Oni plaćaju tonu od 300-450KM!!! (samo da znaš da je u toni cca 22 000 flaša, sa čepovima!!! ne moraju se odvajati od flaše jer imaju u lancu predviđeno odvajanje ove dvije vrste materijala!).
Sad imamo sliku zašto sam i ja reagovao na ovo pisanje. Zakon, hm? Dok mi dočekamo... I ako si zainteresiran da pomogneš u svome gradu, daj organizuj nešto ovako slično. U Tešnju je prikupljeno od februar do juna 11 tona il ipretvoreno u komade: 220 000 flaša!!!! Imaš li predstavu koja je to gomila?!? [email protected] ili http://reciklaza.webs.com
Ako ne, ovih dana sam kod njih pa ću slikati, i to kada nisu zgnječene ili presovane i kada su onako"slobodne"....
Znači, djeluj u svome gradu......Jer svi mi znamo kako bi to trebalo, kako je to u EU, kod kockica...
--------------------------------------------------
hvala ti za informaciju u vezi fabrike,ali ako je već to tako,a sam si i postavio i odgovorio na pitanje.Znam ja koliko je 220000 flaša i koliki je Tešanj,a znaš li ti koliki su svi gradovi BiH i pomnožiti tvoj broj gflaša sa 100.Pa to i jest naš problem,imamo primjer ,imamo iskustva drugih,vaša akcija je za pohvalu,ali potreba je to uzdići na nivo Bosne cijele i Zakonom riješiti mnoga pitanja.
Post Reply