Vehabism u Bosnia

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
shalaedin

#126 Re: Vehabism u Bosnia

Post by shalaedin »

Za sve koji su neupuceni i koji nemaju znanja o Islamu i za kojeg su svi muslimani sa bradom i kracim pantalonama Vehabije nek pogledaju ovih par snimaka s kraja rata koje je uradila BHT dok se jos ovi ljudi nisu nazivali ovim imenom kojim ih mnogi nazivaju danas, vec dozivljavali kao i ostali muslimani:

http://www.youtube.com/watch?v=gpgZOoEuXLs

http://www.youtube.com/watch?v=3s1kTVSw9C8

http://www.youtube.com/watch?v=g_Q8CLKjqnY

http://www.youtube.com/watch?v=hSnkV8U9 ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=-FxKbbmTp6c

http://www.youtube.com/watch?v=m46U_-iQ ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=ef6E5Gpb ... re=related
Last edited by shalaedin on 09/02/2009 09:39, edited 2 times in total.
shalaedin

#127 Re: Vehabism u Bosnia

Post by shalaedin »

s-iou-x wrote:
shalaedin wrote:
s-iou-x wrote:Ma mene Hilmi ne zanima ja ti iznosim povijesne cinjenice o jednoj militantnoj vjerskoj sekti koja je pokucala i nama na vrata. Kazem ti da su vehabije tj njihov kralj prilikom opsade Medine rekao "Ja hoću da vi ponovo postanete muslimani" a oni jadni vec bili muslimani. Nama u Bosni su isto govorili i vjerujem da su jaci da bi nas na teske muke stavili zbog hereze ali svi znamo da se to nece nikada desiti jer mi smo vec u mukama :-D od stoljeca dvanaestog. Znaci po islamu ako nekom kazes da je nevjernik a on vjernik tebi se nevjerstvo vraca, tako je i moj hodza govorio. Evo bas citam ima toga na tone a vjerujem da je mnogo ljudi ovdje imalo negativna iskustva. Evo kaze lik da je taj tamo neki Tejmije bio pokvarenjak. Ubjdljiv je totalno.
Idem sada i budi mi veseo ali ipak cuvaj se da ti neko mozak ne ispere jer takvi fini ljudi poput tebe najprije na*ebu.
Dali tebe zanima babina gatka i neznanje, ili sto bolja i potpunija vjerska praksa i znanje ili pretpostavka nekoga lika o Ibn Tejjmiji? stavovi se negrade iz pretpostavki inace su krhki...
znanje samo znanje...
Ispravnije bi bilo reci vehabijska gatka i neznanje. Moj babo je dobar covjek koji ne gata i nije neznalica, zna covjek svasta uraditi 8-) . Imas li ti potrebu da budes govornik, savjetnik ili sta vec? Meni a ni mom babi to ne treba. To sto je lazljivi Galijasevic naveo citate istinite knjige ne znaci da je citat ili knjiga laz a vehabije odmah istina. Momcino nadi ti nekog da ti oduci dok je vrijeme, poslije kad te ovlada bice jako tesko :mrgreen: .
Imam odakle da ucim i znam kojim redom... povrsan nisam da mi Ilmihal Hasanovicev bude jedina poduka o Islamu. Imam Kur`an, imama Hadiske zbirke tj. sunnet, imam 4 fikha Hanefijski, Safijski, Malikijski i Hanbelijski i izmedju njih da izaberem najbolje misljenje u pravu o nekoj situaciji zivotnoj i primjenim ga. Sta ti imas ? Hasanovicev ilmihal i predrasudu o bratu muslimanu... Ja nemam predrasuda ni prema tebi iako imas suprotno misljenje od moga... Ali neponasaj se ko da si islamski pravnik ili ullema... neprilici ti.
shalaedin

#128 Re: Vehabism u Bosnia

Post by shalaedin »

s-iou-x wrote:
Photoman wrote:
s-iou-x wrote:
Nema umjerenog vehabije, to je iluzija. On je umjeren dok je slab a kad ojaca onda te dere ko Musa jarca :D . Gledao sam tu emisiju, taj profesor sa FIN-a palamudi i prostituise. Valjda mu malo nase narodne sirotinjske pure, ugledao se na one vece od sebe pa hoce i on malo saudijskog slatka. Radi u ustanovi koja je Gazihusrevbega, za kog vehabije indirektno a neki i direktno kazu da je nevjernik, pa vidi sada kakvog li postovanja ima profesor prema svome narodu i ustanovi koja ga digla. Vjernik, jos i teolog trebao bi da bude iskren i odan svojoj vjeri, svom narodu, svojoj grudi, da zna sta prica a ne da podilazi strancima, hasijama i buntovnicima.
Je li iko pitao vehabije kad ce kucnuti cas da ruse turbe Husrevbegovo? Mozda neko i za to dobije pare, "dok muslimanska sirotinja trazi hranu po kontenjerima"....
Dozvoli da ti ovaj ne-vehabija kaze da imas naakav cudan ton price. Previse si naakav kiseo, momak. Ozbiljno. Pogledaj na se izvan svoje koze, iz daleka, tipa pticje oko; ko si, sta si, gdje si, po cemu si bolji?
Zao mi te je ako se smatras uglednijim primjerom ljudskog karaktera, jer zasigurno ne dajes tak'i dojam. Oprosti ako sam ti servir'o "cold truth", neki to ne vole, a ja mislim da si jedan od tih.
Ne trudi se odgovarat', ne vracam se na temu. Ponavljam: ne trosi se; procitaj prethodnu recenicu.
Svaki vehabija za sebe kaze da nije vehabija; da ti ovaj ne-vehabija kaze.
Na istinu reaguje ovako; imas naakav cudan ton price.
Vrijeda; [i]previse si naakav kiseo[/i].
Savjetuje s ciljem ponizavanja; Pogledaj na se izvan svoje koze, iz daleka, tipa pticje oko; ko si, sta si, gdje si.
Pretpostavlja i na tome zakljucuje; Zao mi te je ako se smatras uglednijim primjerom ljudskog karaktera, jer zasigurno ne dajes tak'i dojam.
Predstavlja se finim bicem i usput nudi svoju hladnu za njega jedinu istinu a koja je zasnovana na pretpostavci;
Oprosti ako sam ti servir'o "cold truth", neki to ne vole, a ja mislim da si jedan od tih.
Bjezi od bilo kakve vrste dijaloga; Ne trudi se odgovarat', ne vracam se na temu.
Drzi predavanje naredivajucim tonom i uporan je; Ponavljam: ne trosi se; procitaj prethodnu recenicu

Ovo je bio jedan skolski primjer W mentalnog sklopa a ono sto sam ja napisao mogu argumentovati i nije pretpostavka.
Pa sta si ti molim te?
Da nisi Bog mozda?
Da ti nisi mozda Poslanik s.a.v.s.?
Otkud tebi pravo da budes kadija ljudima i da istrazujes tudje mane.
Zaviri u sebe, pa vidi koliko znas. Ti se ponasas oholije od drugih... Koji su tvoji argumenti koje spominjes? Galijasevicev tekst :D
Mozda si ti gori od svakoga vehabije kojeg spominjes, a mozda si od nekih bolji od nekih gori, a mozda si i bolji... ali opet ti nemas znanja o tome i nemas pravo da se oholis.
Sve da je ovaj momak vehabija kako ga zoves, on ti ukazuje na jednu tvoju manu...Oholost.
Po cemu se ti smatras boljim od drugih?
shalaedin

#129 Re: Vehabism u Bosnia

Post by shalaedin »

Fair Life wrote:
IBM wrote:de Fair nemoj kvariti temu, ponavljas stvari ko papagaj. Autori clanaka koje postiras ovdje nemaju nikakvog obrazovanja u Islamu niti poznaju situaciju. Procitaj clanak na 1 stranici, znam da ti je tesko svariti, ali covjek koji je to objavio je expert za razliku od tvojih novo-komponovanih novinara koji se preko noci prodaju ekonomskim mocnicima.
A ti kao kao imas i poznajes situaciju.

Zar je za prokomentarisati ovo potrebno ikakvo islamsko obrazovanje ??

Ili mozda ovo ?
Evo u prvom planu price oko Queer festivala su vehabije. Zasto? Zato sto su u prvom redu njih par desetina bili do kapije ALU... sta je sa navijacima, takstistima i svima onima koji su bili tu a nisu vehabije? Nezaboravimo bilo je tu svega. ali ziza dogadjaja je ostala samo na vehabijama. Zasto? Pa da je sami reis sa svojim profesorima sa FIN-a bio i deset hiljada sarajlija koji nemaju veze sa Islamom oni bi stavili zizu na reisa. Koliko je tu noc bilo navijaca? Ihahaj... i sto neko neprica o njima.

Za drugi slucaj cu reci da je sramotan jer zalosno je da muslimani dizu ruke jedno na druge... pogotovo mladjarija na starije... ali u ovoj drzavi kao i hiljade drugih slucajeva ovaj ne treba da bude mjerilo da su svi ljudi s bradom i kratkim pantalonama takvi. Nebi valjalo kada bi kroz prizmu pojedinaca generalizovali ostale... Jel tako?

I da nisu ovi clanci malo stari?
shalaedin

#130 Re: Vehabism u Bosnia

Post by shalaedin »

s-iou-x wrote:
biolog wrote:Ah ti mediji...pazi kad uskoro objave da se pojavila radikalna skupina "Cerićizma", već je počelo po FTV-u, sve je više postalo providno...ostavite se gluposti nabavite Kuran i vjerodostojne hadise (npr. Buharijinu i Muslimovu zbirku) i skontaćete cijelu situaciju! :zzzz:
Kako znas da su vjerodostojni?
pa imas normu... podjelu Hadisa prema broju prenosilaca, duzini lanca prenosilaca, prema pouzdanoscu na one koji su sahih, hasen i daif i oni koji su lazni apokrifni ... imas cak i jos mnogo podjela... ovo su samo neke...
IBM

#131 Re: Vehabism u Bosnia

Post by IBM »

Da. Trebas imati barem neka osnovna znanja. Ovaj spanac je obrazovan, expert, druga je stvar sto neki nasi forumasi smatarju kako on "nema sta nama pricati, jer je on Spanac" kobiva mi pametni svi ostali glupi. Fair, ljudi brkaju selefije, vehabije, mudzahedine, pojma nemaju. Koliko je novinara zavrsilo bilo kakav kurs o islamu? Pazi strani diplomati, strani novinari redovno svake godine dolaze na FIN na "Diplomu u Islamskim Naukama", nijedan nas novinar to jos uvijek nije pohadjao jer smatra da, ako mu je nana isla u dzamiju, onda valjda on genetski nasljedjuje znanje.

A sto se tice ti linkova koje si postavio, uzimajuci u obzir da ja sam drzavljanin ove drzave(za razliku od nekih), da sam ja musliman(sto znaci idem u dzamiju) imam vise konatakta sa tim ljudim nego npr. ti. Ja sam taj koji je bio musliman i prije rata ciji roditelji nisu clanovi SK, i koji zbog toga nisu mogli biti zaposljeni na odredjenim mjestima. Vehabije su za ljudi poput mene najveca prijetnja a ne za tebe, ti njih ne volis jer ti mediji kazu da ne volis. Ja sam taj kojem govore kako treba klanjati, jer ja kobiva "ne klanjam ispravno". Protiv vehabizma se moze boriti, i ljudi to vec rade, oni medjutim ne objavljuju senzacionalne stvari u novinama.One senzacionalne stvari na koje se ti obradujes.

Treca stvar, ovaj ahmak kojeg si ti stavio je mentalno bolestan.Iskreno se nadam da si to vec znao.

Cetvrta stvar, ono sto niko ne spominje,vehabizam u BiH nemoze opstati, ma kolko neko pokusavao. To je prolazna stvar. Vehabije su pokusavali prodirati svoje ideje u BiH i prije rata. To naravno ne znas ni ti Fair ni ti novinari koje ti citiras. Iz tog jednostavnog razloga kazem da treba imati neko osnovno obrzaovanje o islamu prije nego se prica o vehabijama.
IBM

#132 Re: Vehabism u Bosnia

Post by IBM »

shalaedin wrote:
s-iou-x wrote:
biolog wrote:Ah ti mediji...pazi kad uskoro objave da se pojavila radikalna skupina "Cerićizma", već je počelo po FTV-u, sve je više postalo providno...ostavite se gluposti nabavite Kuran i vjerodostojne hadise (npr. Buharijinu i Muslimovu zbirku) i skontaćete cijelu situaciju! :zzzz:
Kako znas da su vjerodostojni?
pa imas normu... podjelu Hadisa prema broju prenosilaca, duzini lanca prenosilaca, prema pouzdanoscu na one koji su sahih, hasen i daif i oni koji su lazni apokrifni ... imas cak i jos mnogo podjela... ovo su samo neke...
@shalaedin :thumbup:
kurshumi

#133 Re: Vehabism u Bosnia

Post by kurshumi »

madner wrote:Prosetaj malo oko Fahdove sa djevojkom pa da vidimo kolko su bezazleni.

Ljepo je tolerisat druge, samo necemo se praviti da su vehabije toleranti prema ostalima. Kad bi mogli, sutra bi uveli serijat.

Ama ljudi sta lupetate, pa stvarno nema smisla. Pa pogledaj kako zbog lične zlobe i pristrasnosti lupetaš stvari koje ne stoje. Lično pripadam džematu Fahd džamije i još nikad nisam čuo za sličan slučaj. Što se tiče šerijata, paša moj solidni, to je Božiji zakon i svaki musliman ne može biti musliman ako misli da je neki ljudski zakon bolji od Božijeg zakona, a o uvođenju šerijata u Bosni niko i ne sanja.
madner

#134 Re: Vehabism u Bosnia

Post by madner »

kurshumi wrote:
madner wrote:Prosetaj malo oko Fahdove sa djevojkom pa da vidimo kolko su bezazleni.

Ljepo je tolerisat druge, samo necemo se praviti da su vehabije toleranti prema ostalima. Kad bi mogli, sutra bi uveli serijat.

Ama ljudi sta lupetate, pa stvarno nema smisla. Pa pogledaj kako zbog lične zlobe i pristrasnosti lupetaš stvari koje ne stoje. Lično pripadam džematu Fahd džamije i još nikad nisam čuo za sličan slučaj. Što se tiče šerijata, paša moj solidni, to je Božiji zakon i svaki musliman ne može biti musliman ako misli da je neki ljudski zakon bolji od Božijeg zakona, a o uvođenju šerijata u Bosni niko i ne sanja.
Pasa moj, ako mislis uvodit ljudske zakone i zvat ih bozijim fulio si adresu.
Sad si cuo.
Bosanac sa dna kace

#135 Re: Vehabism u Bosnia

Post by Bosanac sa dna kace »

madner wrote:Uvijek mi je drago sto forumasi koji su poznati po svojim blago ekstremisticnim stavovima ukazuju da ekstremizam ne postoji. :D
zbog esperata u naprđivanju tješim se ovim....postao sam ovisnik :run: :skoljka:

IZ BIR HADŽI-BOBINA DOLAFA

Ova pjesma se odnosi na Dušana (Durana)
i Aleksu (Aliju) Radoviće, koji su u Mostaru
izdavali list (džeride) S r p s k i V j e s n i k,
u kom je napadan Šantić i njegovi drugovi
iz lista Z o r e i pjevačkog društva G u s a l a.

E baš ti ja nemam nimalo igbala!
Na mene se digla velika avala:
Dva dilbera, demek, birindži junaka,
Iz mahale stare, Kalhanskog sokaka,
Dva iluma, džanum, što pišu džeride,
A što su im, biva, veoma šefide, -
Dva dilbera, aman, Alija i Duran,
Što napamet znadu ćitab i kuran,
Na četiri strane pušćali avaze,
Iskupili, pobro, paše i kavaze,
Pa ti medžliz drže i sve što je gore
O Bir Hadži-Bobi podjednako zbore:
Da on, sankim, nema dina ni imana
I svome Islamu da je od zijana;
Te ti ferman pišu na bukadar strane,
Da se mene klone svi što Islam brane,
Jer Bir Hadži-Bobo i svi mu ahbabi,
Nevjerni su butum Proroku i Ćabi.
I vas medžliz slavni složio se s davom
I kadije mudre zaklimale glavom.

Jadni Hadži-Bobo, sada druge nije,
Nego savi like, pa hajde što prije
Bježi domu svome, bježi, nosi bradu!
Ne izlazi više ni na carsku džadu -
Zamandali vrata, pa pod jorgan oni
Legni, bolan, jer te, eto, tabor goni!
Pomoći ti neće Meka i Medina,
Ni dlake ti neće ostat' od perčina,
Jer Bir Hadži-Bobo i svi mu ahbabi,
Nevjerni su butum Proroku i Ćabi.

O, Durane mudri! O, fitnijo Ale,
Koga butum zemlje ćesarove fale,
Javaš, malo, javaš! Sef ste u računu!
Uzaman ste digli tabore na bunu,
Hadži-Bobo nigda nije od vas prez'o,
Pa da vam je kalkan za nebo privez'o!
I kada bi bio odavde do Šama
Jedan golem denjiz od katrana sama,
Vi ne biste Bobu ocrnjeti mogli,
Niti bi vam jalan-zapisi pomogli!
Jer u Bobe ima tilsum bez filána,
Što bi ga, biva, brani od svakoga hajvana,
Od rike i bleke, od pogan-avaza,
Od fitnije Ale i Duran-kavaza.
Ima Bobo tilsum što k'o mjesec sjaje -
A na čiju svjetlost svako pašče laje; -
Ima Bobo obraz što pred svakog smije,
Jer ga nikad podlost okaljala nije;
Ima Bobo srce veliko a smjerno,
Puno haka čistog, kojim ljubi vjerno
Svoj narod i zemlju, ove krše gole,
Od gromova ljutih što ih rane bole...
A vi što imate? Jedan jezik ludi,
Koji podlom lažju orlovima sudi,
Iznad crnih vrânâ što visoko lete
U svijetlo sunce puni snage svete.
Vi, služeći, sankim, Islamu i rodu,
Na mlinove svoje navraćaste vodu -
Prepuniste svoje duboke džeride
(A što su vam, biva, veoma šefide)
Imenima slavnim sve akrebe vaše,
Od koje se, džanum, svi kauri plaše,
Jer da ona nije pod pusatom bila,
Danas ne bi bilo Muje ni Alila -
Sva bi turska vjera u perišan, aman,
Od Neretve naše do Stambola taman!

Faljaste se tako, k'o baba o kozi,
I pune dolafe pisaste o slozi;
A ta bratska sloga ispod vašeg krova
Jednoga nam dana vas šeher otrova -
I dost dosta jekten za kiku dokopa,
Boj se ljuti zače bez puške i topa,
A muftije naše mirno glade bradu
I seire bratski teferič u gradu.

Ačkolsum vam bilo! E, baš ste junaci!
Bedemi su vaši, vaši su barjaci, -
Napuniste, bogme, pregrštima torbu,
Sad "otur efendum", pa kusajte čorbu!

Al' slušajte samo, što ću vam još reći:
Sad, kada ste narod svoj priveli sreći
I kad mu je dobro svakim danom veće,
O, Durane, Ale, dajte mu još sreće!
Pokažite rodu, da niste šefide,
Skinite mu s vrata te jalan-džeride.
Jer k'o što je hajvan stvorio da pase
Tako i vas Alah stvori za džambase
I dade vam ferman i svoje berate,
Da papire naše talumiti znate,
Pa hajdete tamo, kud vas Alah šalje,
Na papire brze, dalje, od nas dalje!
Jer džeride nisu za te glave prâznê,
Uzaman ste išli u mejtefe razne,
Vaš je mozak i sad kao u jetima,
Ta, magare u Rim magare iz Rima, -
Jer, k'o što je hajvan stvorio da pase,
Tako i vas Alah stvori za džambase,
Pa onamo, džanum, kud vas Alah šalje,
Na papire hitre, dalje, od nas dalje!

A sad, ejdovale, o naši junaci,
U čijoj su ruci snaga i barjaci!
Pozdravite vojsku i akrebu slavnu
I branite od zla Herceg-Bosnu ravnu!...
A ja iđem amo, da sjednem u hladu
Pod bajamom starim na mehku serdžadu,
Pa da gledam sunce kako s neba grije,
Kako hladna voda iz kamena bije,
Dokle bumbul-pjesma zvoni sa svih strana
I bijeli behar miriše sa grana.
A kada vam opet Bobo na um pane,
Da vam malo dođe, da vam na rep stane,
Učinite haber, on se neće kriti,
S čibukom u ruci on će hazur biti.

1904.

ALEKSA ŠANTIĆ
s-iou-x

#136 Re: Vehabism u Bosnia

Post by s-iou-x »

Bosanski muslimani ili uopsteno beha gradani nalaze se u sukobu koji je prouzrokovan brutalnom i nemilosrdnom agresijom s ciljem njihovog totalnog kako duhovnog tako i fizickog unistenja.

Sukob mozemo podijeliti na;
1. internal confrontation line - unutrašnja linija sukoba
2. external confrontation line -vanjska linija sukoba

Cetnicko-ustaska agresija, uglavnom, ima karakter pod rednim brijem dva ali nekada poprima oblike pod brojem jedan. To je klasicni napad vanjskog parazita kao vaska, krpelj isl.
Vehabijska agresija, uglavnom, ima karakter pod rednim brojem jedan ali nekada poprima oblike pod brojem dva. Cesto i jedna i druga vrsta agresora imaju identicne metode a ciljevi su isti, ovladati zrtvom i od nje bukvalno sve uzeti te je na kraju unistiti.

Najbolji primjer vehabijske (ali i cetnicko-ustaske) agresije je virus ili jos bolje poredenje je sa bolescu koju u medicini zovu RAK.

U svojoj knjizi "Skrivena istina o raku", doktor Keiči Morišita kaže sledeće: "Ako krv proizvede mnogo kiselije stanje, onda viškovi te kiselosti moraju negdje u organizmu da se odlože. Ako se ovaj nezdrav proces nastavlja godinama, ovi dijelovi tijela (deponije kiseline) postaju previše kiseli i njihove ćelije počinju da umiru. Druge ćelije u pogođenom područiju mogu preživjeti, ali postaju nenormalne. Njih nazivamo malignim. One ne odgovaraju na moždane komande. Takve ćelije se umnožavaju bez kontrole i to stanje se naziva kancer".

Odstupanje od programa stvara "neposlušnu" ćeliju koja svojim nekontrolisanim ponašanjem može da napravi haos u čitavom organizmu i da ga tako poremeti, da sam organizam na kraju umre. To su kancerozne ćelije koje se ponašaju nesolidarno, razmnožavaju se nepotrebno i prekomjerno, otimaju hranu drugim ćelijama i odbijaju da izumru u skladu sa programom-što se naziva apoptoza.
Razlozi za nastanak ove neposlušnosti su poremećaji u složenom elektro-biohemijskom procesu, odnosno narušavanje neophodnog metaboličkog balansa. Dakle, kancer je poremećaj metabolizma.

Do ovog poremećaja dolazi usljed djelovanja radioaktivnih čestica i toksičnih supstanci u vazduhu i hrani koje ćelija ne prepoznaje kao opasne, a unese ih u sebe.
shalaedin

#137 Re: Vehabism u Bosnia

Post by shalaedin »

IBM wrote:Da. Trebas imati barem neka osnovna znanja. Ovaj spanac je obrazovan, expert, druga je stvar sto neki nasi forumasi smatarju kako on "nema sta nama pricati, jer je on Spanac" kobiva mi pametni svi ostali glupi. Fair, ljudi brkaju selefije, vehabije, mudzahedine, pojma nemaju. Koliko je novinara zavrsilo bilo kakav kurs o islamu? Pazi strani diplomati, strani novinari redovno svake godine dolaze na FIN na "Diplomu u Islamskim Naukama", nijedan nas novinar to jos uvijek nije pohadjao jer smatra da, ako mu je nana isla u dzamiju, onda valjda on genetski nasljedjuje znanje.

A sto se tice ti linkova koje si postavio, uzimajuci u obzir da ja sam drzavljanin ove drzave(za razliku od nekih), da sam ja musliman(sto znaci idem u dzamiju) imam vise konatakta sa tim ljudim nego npr. ti. Ja sam taj koji je bio musliman i prije rata ciji roditelji nisu clanovi SK, i koji zbog toga nisu mogli biti zaposljeni na odredjenim mjestima. Vehabije su za ljudi poput mene najveca prijetnja a ne za tebe, ti njih ne volis jer ti mediji kazu da ne volis. Ja sam taj kojem govore kako treba klanjati, jer ja kobiva "ne klanjam ispravno". Protiv vehabizma se moze boriti, i ljudi to vec rade, oni medjutim ne objavljuju senzacionalne stvari u novinama.One senzacionalne stvari na koje se ti obradujes.

Treca stvar, ovaj ahmak kojeg si ti stavio je mentalno bolestan.Iskreno se nadam da si to vec znao.

Cetvrta stvar, ono sto niko ne spominje,vehabizam u BiH nemoze opstati, ma kolko neko pokusavao. To je prolazna stvar. Vehabije su pokusavali prodirati svoje ideje u BiH i prije rata. To naravno ne znas ni ti Fair ni ti novinari koje ti citiras. Iz tog jednostavnog razloga kazem da treba imati neko osnovno obrzaovanje o islamu prije nego se prica o vehabijama.

Ma ja mislim da mi mnogi bošnjaci imaju predrasude prema njima iz toga što samo sljede drugi mesheb Hanbelijski koji je kod nas stran i neka bolja misljenja preuzeta iz drugih mesheba sljedeci bolji dokaz u vjeri. Medjutim razlike su sitne u formi, medjutim sustina same vjere i vjerovanja su iste. Mislim da netreba strahovati od grupe ljudi i nabacivati im etiketu. Nisam Islamofob i nebojim se svacije brade i svacijih kratkih pantalona, ali bojacu se onih koji prelaze svoje granice, nemaju znanje, nepravedni su i svoju vjeru tumace prema svojim strastima,a takvim ima i medju tradicionalnim B. muslimanima i onima koji to nisu. Posmatranje ljudi iz prve ruke, upoznavanje i druzenje sa njima razbija predrasude i stereotipove. Mi mislimo da su uBiH-a Vehabije zlo, pa pogledajmo srednju Bosnu. Tamo su se i suvise dobro integrisali u drustvo. Niti ko njih dira niti oni koga. U mome dzematu je bilo svijetlih primjera dzematske solidarnosti ali i onih crnih primjera tj. kada neko silom hoce da mjenja neciju svijest, a ne lijepim savjetom, s mudroscu i znanjem. Medjutim nekada je taj dzematski mir razaran sa strane. Vehabije i nevehabije (muslimani uopste i jedni i drugi) imaju jednu losu osobinu neznaju slusati tudje misljenje iako je bolje po njih od prakse koju rade. Zagrizeni su u onome sto slijede. Bez obzira jeli to dobro ili ne. Vjera se nenasljedjuje, vjera se uci.Nijedan vjernik ne moze obuhvati za svoga zivota jedno i suvise siroko polje islamskog znanja. Pa jedan hafiz Kur`ana nemoze znati sve iz sunneta, niti sve ono sto su napisali najbolji alimi ovoga umeta. Malo je kod nas pravnika tj. fakiha islamskog prava koji se trude da upravo te razlike tumacenja vjere pokazu ljudima da se sutra nebi svadjali u safovima radi tesbiha. U Turskoj i mnogim arapskim zemljama ljudi su muslimani jedne druge proglasavali nevjernicima radi nesljedjenja njihovog mesheba. Hanbelija nebi klanjao za Hanefijcem, ovaj za Malikijcem... to se zove zaludjenost. Islam je dosao prije mesheba. A meshebi su rijesenja da bi se ocuvalo znanje i njegovi autori su svaki posebno rekli da je ono sto su oni rekli proisteklo iz njihovog znanja o tome i ako neko nadje bolji dokaz neka njega sljedi a ne njegovo pravilo i misljenje. Nijedan od njih nije obavezao ljude iza sebe da 100% prihvate ono sto im se kaze u tome.

Onaj koji kaze da neko neklanja ispravno mora imati argument u znanju a ne u predpostavci. Zna se kako je poslanik s.a.v.s. klanjao i poducavao svoje ashabe. Zna se otkud to da se u tri mesheba hanbelijskom, malikijskom i safijskom dizu ruke u namazu, a u hanefijskom ne dizu. Medjutim to su sitnice u tumacenjima same forme namaza i te stvari nekvare namaz. Zna se sta kvari namaz i te su stvari opisane tj. gubitak abdesta, kada se progovori u namazu nesto nevezano za namaz, kada se covjek smije, kada se izostavi neki sastavni dio namaza a ne uradi se sehvi sedzda i tako dalje...

Kad covjek pogleda hadz vidi sve razlike spojeno u jedno... to je sirina tumacenja onoga sto mi zovemo Islamom i njegovim izvorima. Onaj ko je bogobojazan on brine o sebi ne o drugome osim onoliko koliko mu je vjerom to dozvoljeno. Duznost mu je da opomene i posavjetuje i da takvo sto uradi na mudar i lijep nacin da sakrije manu brata muslimana, da uputi hajr dovu za njega ako ga vidi da grijesi... ako ga vidi da nekome nepravdu cini onda je duzan da ga sprijeci i td.
shalaedin

#138 Re: Vehabism u Bosnia

Post by shalaedin »

s-iou-x wrote:Bosanski muslimani ili uopsteno beha gradani nalaze se u sukobu koji je prouzrokovan brutalnom i nemilosrdnom agresijom s ciljem njihovog totalnog kako duhovnog tako i fizickog unistenja.

Sukob mozemo podijeliti na;
1. internal confrontation line - unutrašnja linija sukoba
2. external confrontation line -vanjska linija sukoba

Cetnicko-ustaska agresija, uglavnom, ima karakter pod rednim brijem dva ali nekada poprima oblike pod brojem jedan. To je klasicni napad vanjskog parazita kao vaska, krpelj isl.
Vehabijska agresija, uglavnom, ima karakter pod rednim brojem jedan ali nekada poprima oblike pod brojem dva. Cesto i jedna i druga vrsta agresora imaju identicne metode a ciljevi su isti, ovladati zrtvom i od nje bukvalno sve uzeti te je na kraju unistiti.

Najbolji primjer vehabijske (ali i cetnicko-ustaske) agresije je virus ili jos bolje poredenje je sa bolescu koju u medicini zovu RAK.

U svojoj knjizi "Skrivena istina o raku", doktor Keiči Morišita kaže sledeće: "Ako krv proizvede mnogo kiselije stanje, onda viškovi te kiselosti moraju negdje u organizmu da se odlože. Ako se ovaj nezdrav proces nastavlja godinama, ovi dijelovi tijela (deponije kiseline) postaju previše kiseli i njihove ćelije počinju da umiru. Druge ćelije u pogođenom područiju mogu preživjeti, ali postaju nenormalne. Njih nazivamo malignim. One ne odgovaraju na moždane komande. Takve ćelije se umnožavaju bez kontrole i to stanje se naziva kancer".

Odstupanje od programa stvara "neposlušnu" ćeliju koja svojim nekontrolisanim ponašanjem može da napravi haos u čitavom organizmu i da ga tako poremeti, da sam organizam na kraju umre. To su kancerozne ćelije koje se ponašaju nesolidarno, razmnožavaju se nepotrebno i prekomjerno, otimaju hranu drugim ćelijama i odbijaju da izumru u skladu sa programom-što se naziva apoptoza.
Razlozi za nastanak ove neposlušnosti su poremećaji u složenom elektro-biohemijskom procesu, odnosno narušavanje neophodnog metaboličkog balansa. Dakle, kancer je poremećaj metabolizma.

Do ovog poremećaja dolazi usljed djelovanja radioaktivnih čestica i toksičnih supstanci u vazduhu i hrani koje ćelija ne prepoznaje kao opasne, a unese ih u sebe.
Fakat te nerazumijem. Sta si ti u ovoj prici? Lijek za kancer mozda? Pa ti se okreces protiv sopstvenog naroda. Djelis ljude na ove i one. Nazivas ih rakom ovog drustva. Sta su muslimani bili u ex-Jugi? Bitan faktor. Nisu se mogli ni izjašnjavati kako su zeljeli i trebali. Mogli su biti Srbi ili Hrvati. Tek 74 dobijaju pravo na takvo sto. Vjera je prezivila na plecima nena i deda i cesto zatvaranih imama. Ozlojadjenost i mrznja prema muslimanima kulminirala je tek 90-tih iako su oni vise licili na nemuslimane nego na muslimane po svome nacinu zivota. Upravo renesansa Islama i Bošnjaštva dolazi s ratom i poslje rata. Prije nisi mogao vidjeti pokrivene zene po gradovima niti ljude koji slobodno ispovijedaju svoju vjeru. Ruku na srce danas to mnogima smeta. Pa čak i oni čiji doživljaj vjere nije isti kao u našem podnevlju a zive zajedno sa nama. Ali zaboravljamo činjenicu da upravo ti koji su donjeli neko drugo tumačenje vjere u Bosnu, su se trudili da što više pomognu svojoj brači muslimanima u nevolji. Nisu govorili B. muslimani su ovakvi ili onakvi. Sada oni koji su pomogli i koji su se integrisali u naše društvo sa svom omladinom koja je prebjegla iz tradicionalnog bosanskog tumačenja Islama u onaj koji im više odgovara su postali sinonimi zla i nešto čega se treba da zgražavamo. Svi oni su rak našeg društva, upravo zato sto su voljni da brane ono do cega drze i zato sto nisu tolerantni kada se napadaju i zato sto znaju da pokazu zube. Bosnjacka tolerancija i miroljubiva politika koja gazi svoje a postuje tudje kostala nas je gubitka multietnicnosti na 50 % ove zemlje koja svima pripada podjednako, a sada su mnogi dijelovi taoci sva tri njena naroda. Bojim se da nepostanemo novi palestinci pa da se oko Sarajeva bude vrtila Bosna i oko Bihača. Pa budemo evropska palestina i nekadašnja večina bude pod nekom novonastalom vjekovnom srpskom ili hrvatskom drzavom. A da tome budu kumovali upravo muslimani kao sto si ti to jest oni koje dijele sopstveno meso radi vlastitog neznanja. Nek ti primjer bude Hadz kako muslimani bez obzira na razlicitosti mogu biti jedinstveni... Najbolji musliman je onaj koji se najvise boji Allaha dragog, od cijih ruku su mirni i muslimani i nemuslimani...

evo ovaj tekst tebi treba da se malo naucis ophoditi prema ljudima jer ocigledno svojim postovima nekoga behuzuris:
KAKO USPJETI U ODNOSU SA LJUDIMA

Allah Uzvišeni je stvorio svemir i sve ono što je u njemu: nebesa, zemlju, komete, planete,zvijezde i ostala nebeska tijela i ono što je u zemlji i postavio precizan i nepromjenjiv sistem u ovom svemiru po kojem se sve kreće i odvija.

Kaže Allah Uzvišeni u suri Jasin 37-40 : �I noć im je dokaz; Mi uklanjamo dnevnu svjetlost i oni ostaju u mraku. I Sunce se kreće do svoje određene granice, to je odredba Silnog i Sveznajućeg. I Mjesecu smo odredili položaje; i on se uvijek ponovo vraća kao stari savijeni palmin prut. Niti Sunce može dostići Mjesec, niti noć dan preteći, svi oni u svemiru plove.�
Svaka stvar u ovom svemiru se kreće i sve se u svemiru odvija u skladu sa ovim sistemom i zakonima koje je stvoritelj svemira postavio. Tako nebo ne pada na drugo nebo niti slojevi Zemlje propadaju jedni kroz druge, niti bilo koja planeta udara u drugu sve dok Allah Uzvišeni ne odredi kada će se desiti Kijametski dan, kada će se nebo rascijepiti, zvijezde popadati, sunce sjaj izgubiti, mora jedna u druga preliti i vatrom napuniti, planine pokrenuti i sa zemljom poravnati.

Ovaj sistem kojeg vidimo i kojeg se pridržavaju sve planete je savršen zbog toga što ga je stvorio i uredio i održava ga savršenim Onaj Koji je savršen. Ovaj sistem je precizan i skladan jer se sve u njemu pokorava naredbama svoga Gospodara, a da se ne pokorava svome Gospodaru narušio bi se ovaj sistem, dogodio bi se Smak svijeta, Zemlja bi se žestoko potresla, i brda se u komadiće zdrobila i postala prašina razasuta.

Isto tako Allah je stvorio ljude i naredio im da slijede sistem koji im je On neprekidno objavljivao i slao preko poslanika i vjerovjesnika sve dok im nije upotpunio vjeru i učinio Islam završnicom svih objava a Muhammeda a.s. pečatom svih poslanika i vjerovjesnika.
Ako se ljudi budu ponašali u skladu sa ovim sistemom i ovom vjerom i budu se pokoravali naredbama Allaha Uzvišenog i Njegovog Poslanika Muhammeda a.s. živjeće svi u miru i sigurnosti kao što žive i kreću se planete i zvijezde svojim sigurnim putanjama, i voljeće jedni druge, pomagaće jedni druge u dobročinstvu i svi će biti kao jedno tijelo,jedna cjelina.

Ako pak, ljudi ne budu poštovali ovaj sistem i ne budu se pokoravali Allahovim naredbama i naredbama Njegovog Poslanika Muhammeda a.s. onda je neminovan nered, haos, međusobno ubijanje i ljude će pogoditi bolest mržnje, prezira, zavidnosti i ostale bolesti koje pogađaju ljudske duše koje se ne ponašaju u skladu sa sistemom vjere kojeg je postavio i propisao Uzvišeni Allah ljudima sve do kijametskog dana.
Ne poštujući prirodne zakone koje je postavio Allah ljudi će poštivati i slijediti šejtanove zakone i stope i njegov sistem i ono na što ih šejtan nagovara od zla i nevaljalih djela i tako završiti u vatri.
Dakle, ko želi da bude uspješan u odnosima sa ljudima i da ga ljudi vole, a prije svega da ga voli Allah Uzvišeni, nema drugog izbora osim da slijedi naredbe Allaha i Njegovog Poslanika, a naročito u načinu odnošenja-ponašanja prema ljudima. I nije dovoljno samo slijediti naredbe nego je i potrebno kloniti se onoga što je zabranio Allah Uzvišeni i Njegov Poslanik u ponašanju prema ljudima. Samo tako će čovjek uspjeti u odnosima sa drugima i steći će njihovu ljubav i naklonost kao i uspjeh na ovom i na budućem svijetu. Ako čovjek izabere drugi način za odnose sa ljudima sigurno će doživjeti neuspjeh, ljudi će ga zamrziti, a prije svega zamrziće ga Allah i propašće na dunjaluku i na ahiretu.

Sredstva za uspjeh u odnosu sa ljudima

Lijep ahlak

Danas postoji mnogo ljudi koji obavljaju pet dnevnih namaza i to u džematu, poste mjesec Ramazan, izvršavaju druge islamske obaveze ali i pored toga nemaju uspjeha u saradnji sa ljudima. Ljudi ih preziru i izbjegavaju kontakte sa njima. Zašto? U čemu je tajna?

Ne postoji nikakva tajna u tome zato što namaz ili post ili zekat ili hadždž itd. su ibadeti od kojih korist ima onaj koji ih obavlja a nisu sredstva za odnose sa ljudima. Međutim, logično je da onaj koji revnosno obavlja sve ove ibadete posjeduje svojstva koja su sredstvo za uspostavljanje dobrih međuljudskih odnosa.
Prvo i najvažnije od ovih svojstava je lijep ahlak.

Zar Allahov Poslanik a.s. nije rekao: �Ako vam dođe u prošnju ko je ispravne vjere i lijepog ahlaka oženite ga� (Tirmizi)

Zašto je Allahov Poslanik povezao ahlak sa vjerom? Zato što je ahlak sredstvo lijepog ophođenja između supružnika. Možda će jedan od supružnika biti pobožan ali ima loš ahlak koji ne odgovara sretnom porodičnom životu pa se ophodi prema drugoj strani sa svojim lošim ahlakom a ne sa svojom pobožnošću što dovodi do neuspjeha u bračnom životu.

Lijepo ponašanje je najbolje sredstvo za uspjeh u međuljudskim odnosima i zbog toga je Allahov Poslanik rekao i hadisu koji bilježi imam Tirmizi �Lijepo se ophodite prema ljudima.�
U ovom hadisu Allahov Poslanik oporučuje lijep ahlak kao sredstvo za međuljudske odnose ako čovjek želi uspjeh sa ljudima i ako želi steći njihovu ljubav.
Takođe Allahov Poslanik a.s. nas obavještava da će onaj ko bude imao lijepo ponašanje biti od onih robova koje Allah najviše voli: �Allahu je najdraži Njegov rob koji je najljepše naravi.�
Zato znamo da je Allahov Poslanik bio najljepše naravi.

Kaže Allah Uzvišeni: �Jer ti si zaista najljepše ćudi.� El Kalem 4

Narav (ponašanje) je osobina koja je usađena u duši čovjeka i ona je izvor čovjekovih postupaka. Iz nje proizilaze čovjekovi postupci mahinalno bez razmišljanja, pa ako priroda jedne osobe proizvodi razumski i šerijatski lijepe i pohvaljene postupke takva priroda ili narav naziva se lijep ahlak. A ako proizvodi ružne postupke naziva se ružno ponašanje ili ružan ahlak.
Za čovjeka ne možemo reći da ima lijep ahlak sve dok ne bude imao lijepe osobine ponašanja duboko usađene u svojoj duši i dok njegova narav ne bude proizvodila lijepe postupke mahinalno bez razmišljanja.
Ahlak je osobina koja se može promijeniti. Zbog toga nam vjera naređuje pozivanje u lijep ahlak, naređivanje dobra a odvraćanje od zla, savjetovanje, opomene i odgojne mjere.
Kaže Allahov Poslanik: �Poslan sam da usavršim moralne vrijednosti kod ljudi.�

Kaže Allah Uzvišeni: �Allah neće izmijeniti stanje jednog naroda dok on sam sebe ne izmjeni� Er Rad 11

Ahlak je skupina osobina koju čovjek koristi u međuljudskim odnosima. Može biti pohvaljen i pokuđen. Pohvaljene osobine su uopšteni rečeno da se prema drugima odnosiš kao što bi želio da se oni odnose prema tebi, pa čak i da im daš prednost nad samim sobom. Neke od tih osobina su: blagost, praštanje, sabur na nanošenje uvreda, milost, ispunjenje potreba ljudi i sl, a pokuđene osobine su suprotno od toga.

Kaže Allah: �Samo Allahovom milošću ti si blag prema njima; a da si osoran i grub, razbjegli bi se iz tvoje blizine. Zato im praštaj i moli se da im bude oprošteno i dogovaraj se sa njima.� Al Imran 159

Da Poslanik nije savlađivao svoju srdžbu i da nije bio lijepog ponašanja i da nije bio milostiv, ljudi bi bježali od njega i ne bi prihvatili ono što on propovjeda. Pa šta je sa nama običnim ljudima?
Od lijepog ahlaka i odnosa prema ljudima je da čovjeka sretneš nasmijanog lica, ne činjenje i ne nanošenje uvreda, postupanje sa ljudima kao što bi volio da ljudi postupaju sa tobom.

Kaže Allahov Poslanik u hadisu koji bilježi imam Muslim: �Ko želi da se sačuva od vatre, uđe u džennet i da umre kao vjernik u Allaha i Sudnji dan, neka postupa sa ljudima kao što bi volio da ljudi postupaju sa njim.�

Ne žudi za onim što je svojina drugih

Jedan od uzroka uspjeha u međuljudskim odnosima i sticanju naklonosti i ljubavi ljudi je da čovjek ne žudi i ne bude pohlepan za onim što je svojina drugih.

Kaže Allah: �I nikako ne žudi za ljepotama ovoga svijeta koje Mi kao užitak raznim sortama nevjernika pružamo, da ih time na kušnju stavimo, ta nagrada Gospodara tvoga je bolja i vječna� Ta Ha 131

Jedne priliko Allahovom Poslaniku je došao jedan čovjek i rekao: �O Allahov Poslaniče ukaži mi na djelo ako ga budem činio voljeće me Allah i voljeće me ljudi.� Pa je Allahov Poslanik rekao: �Ne žudi za ovosvjetskim uživanjem pa će te Allah voljeti. Odreci se pohlepe i ne želi ono što je svojina drugih pa će te ljudi voljeti.� Ibn Madže

Ako ljudi znaju da čovjek nije pohlepan za onim što oni posjeduju, zavoljeće ga i neće ga izbjegavati, a ako znaju da on želi da on želi ono što oni posjeduju preziraće ga i izbjegavati.

Savlađivanje srdžbe i praštanje ljudima

Takođe od uzroka za uspjeh u međuljudskim odnosima i sticanje naklonosti i ljubavi ljudi je savlađivanje srdžbe i opraštanje grešaka ljudima. Svaki čovjek griješi prema drugima.

Allahov Poslanik kaže: �Svi ljudi griješe, a najbolji grješnici su oni koji se kaju.�

Kao što svako voli da mu ljudi opraštaju kada pogriješi tako i ljudi vole da im se prašta, i ovo je osobina bogobojaznih ljudi koje Allah voli i koje je pohvalio u Kuranu.

�i nastojite da zaslužite oprost Gospodara svoga i džennet prostran kao nebesa i Zemlja, pripremljen za one koji se Allaha boje, za one koji, i kada su u oskudici, udjeljuju, koji srdžbu savlađuju i ljudima praštaju... Al Imran 133-134

Allah je pohvalio praštanje jer praštanje približava roba Allahu i povećava njegova dobra djela.

�... neka im oproste i ne zamjere. Zar vama ne bi bilo drago da i vama Allah oprosti...� An-Nur 22

Pa kada čovjek oprosti onome koji je pogriješio prema njemu, Allah oprašta tome čovjeku.

Allahov Poslanik je takođe pohvalio praštanje ljudima.
Kaže Allahov Poslanik: �Ako te neko psuje i ruži bez razloga, ne kori ga čak na sa opravdanim razlogom zbog mahane koju ima, ostavi ga na miru i dobićeš njegovu nagradu i ne psujte nikada nikoga.� Sahih el džami es-sagir

�Ko savlada svoju srdžbu i onda kada je u mogućnosti da je iskali Allah će ga na Sudnjem danu pozvati i postaviti ispred svih ljudi i dati mu da sebi izaberi hurije koje želi.� Ebu Davud

�Ne ljuti se i džennet je tvoj.�

�Allahu nema dražeg zalogaja od progutane ljudske srdžbe.�

�Čovjeku koji proguta srdžbu Uzvišeni Allah će mu ispuniti srce imanom�

�Roba koji prašta drugima, Allah će uzvisiti i povećati njegov ponos.� Muslim
Allah će povećati njegov ponos, uzvisiti ga i učiniti plemenitim na dunjaluku i povećati mu ponos i nagradu na ahiretu.

Ashabi Muavija i Abdullah ibn Zubejr su imali voćnjake jedan do drugog. Jednog dana su Muavijini momci (sluge), navodnjavajući Muavijine voćnjake, ušli u voćnjak Abdullaha ibn Zubejra, polomili ogradu i trgali plodove. To je naljutilo Abdullaha ibn Zubejra, pa je napisao pismo Muaviji koje je počeo sa opasnom uvredom. Sadržaj pisma je bio slijedeći: "O sine žene koja je jela džigericu (misleći na Hind, tj. majku Muavijinu koja je sa Hamzom uradila ono što je uradila)! Tvoji momci su uradili to i to sa mojim voćnjakom i ja želim da mi to nadoknadiš." Na ovo pismo Muavija je odgovorio: "O sine Zatu-n-nitakajn - Vlasnice dvaju pojasa (tj. Esme, r.a., koju je Resul, a.s., tako nazvao pošto je uzela hranu za Resula, a.s., i Ebu Bekra krajevima svoje haljine i obećao joj dva pojasa u džennetu). Pišeš mi da su moji momci loše postupili i nanijeli ti nepravdu. Što se tiče mojih momaka (sluga) oni su od danas tvoje vlasništvo, a što se tiče voćnjaka i njega ti poklanjam u ime Allaha. Tako mi Allaha, kad bi se između tebe i mene ispriječio sav dunjaluk, ja bih žrtvovao dunjaluk za našu ljubav u ime Allaha."

Jedne prilike došao je jedan beduin u mesdžid dok je Allahov Poslanik klanjao sa ashabima i počeo da obavlja nuždu u mesdžidu. Ashabi su odmah skočili i počeli da viču na njega. Allahov Poslanik im je rekao ostavite ga na miru. Kada je beduin završio rekao je prospite vode na to mjesto a zatim pozvao beduina i rekao mu: Zaista mesdžidi ne služe za ovakve stvari, nego za namaz i zikr.� Beduinu se dopala ova blagost Poslanika a zatim je rekao: �O bože smiluje se Muhammedu i meni i nikome drugom osim nas dvojice.�

Poštivanje ljudi

Takođe od uzroka uspjeha u odnosu sa ljudima i sticanju njihove ljubavi je poštivanje ljudi i odnos prema ljudima kako to oni i zaslužuju, davanje potpunih prava ljudima, ne izrugivanje, ne misliti loše o ljudima, ne uhoditi ih, ne ogovarati ih.

Kaže Allah Uzvišeni: �O vjernici neka se muškarci jedni drugima ne rugaju, možda su oni bolji od njih, a ni žene drugim ženama, možda su one bolje od njih. I ne kudite jedni druge i ne zovite jedni druge ružnim nadimcima! O kako je ružno da se vjernici spominju podrugljivim nadimcima! A oni koji se ne pokaju � sami sebi čine nepravdu. O vjernici klonite se sumnjičenja, neka su sumnjičenja zaista grijeh. I ne uhodite jedni druge i ne ogovarajte jedni druge! Zar bi nekome od vas bilo drago da jede meso umrloga brata svoga � a vama je to odvratno...� El Hudžurat 11-12

Bilježi Buharija od Ebu Hurejre r.a. da je Allahov Poslanik rekao : ŤČuvajte se sumnjičenja, zaista je sumnjičenje najveća laž, i ne prisluškujte jedni druge i ne uhodite jedni druge, i ne zavidite jedni drugima, i ne mrzite jedni druge, i budite o Allahovi robovi braća. Musliman je brat muslimanu, ne čini mu nepravdu, ne ostavlja ga na cjedilu, i ne ponižava ga. Bogobojaznost je ovdje (i pokazao je na prsa). Dosta je čovjeku zla da ponižava brata muslimana. Svakom muslimanu je haram (zabranjeno) krv, čast i imetak drugog muslimana

Kaže Allahov Poslanik u hadisu koji bilježi imam Tirmizi: �Musliman je onaj od čijeg jezika i ruku su mirni drugi muslimani, a mumin je onaj od koga su sigurni imeci ljudi i njihovi životi.�

Bilježi Buharija da je Vjerovjesniku s.a.v.s. spomenuta žena koja puno klanja noćni namaz, puno posti i daje sadaku tako da je postala poznata po tome ali uznemirava komšije. Kaže Allahov Poslanik s.a.v.s.:"Ona je u vatri" Spomenuta mu je druga koja klanja samo ono što je propisano, posti samo Ramazan i udjeljuje samo ostatke hrane ali ne uznemirava komšije. Kaže Allahov Poslanik s.a.v.s.: "Ona je u džennetu"

Milost prema ljudima i zahvaljivanje

Kaže Allahov Poslanik u hadisu koji bilježi imam Tirmizi: �Ko nije milostiv prema ljudima ni Allah neće biti milostiv prema njemu.�

Takođe imam Tirmizi bilježi hadis u kojem Allahov Poslanik kaže: �Ko nije zahvalan ljudima nije zahvalan ni Allahu.�

�Smiluj se onima koji su na zemlji pa će ti se smilovati Onaj koji je na nebesima�

Takođe, čovjek treba da ljude poziva na dobro i da oh odvraća od zla i da im želi ono što želi i samome sebi, da od ljudi otklanja ezijete velike i male jer je ovo od odlika Muhammedovog ummeta i to je uzrok ulaska u džennet.
Kaže Allahov Poslanik u hadisu koji bilježi imam Muslim: �Naišao je čovjek na granu koja se nalazila na putu i rekao:�Tako mi Allaha skloniću ovo da ne smeta muslimanima� i zbog toga je ušao u džennet�.

Širenje selama

Kaže Allahov Poslanik u hadisu koji bilježi imam Muslim: �Nećete ući u džennet sve dok ne budete vjerovali, a nećete vjerovati sve dok se ne budete voljeli. A hoćete li da vam ukažem na djelo koje, ako ga budete radili voljećete se? Hoćemo o Allahov Poslaniče rekoše ashabi. �Nazivajte selam jedni drugima�

Ovo podrazumijeva nazivanje selama onome koga znamo i onome koga ne znamo.

Allahov Poslanik je upitan: Kakav je islam najbolji? �Da nahraniš gladnog i nazivaš selam onome koga znaš i onome koga ne znaš.�

Naravno selam se naziva samo muslimanima, a za nazivanje selama čovjek ima nagradu.

Imam Tirmizi bilježi hadis u kome se kaže: �Došao je jedan čovjek kod Poslanika i rekao: �Esselamu alejkum� a Poslanik reče �deset�. Zatim dođe drugi i reče: �Esselamu alejkum ve rahmetullahi� a Poslanik reče �dvadeset�, a zatim dođe i treći čovjek i reče �Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu� a Poslanik reče �trideset�. Ovdje se misli na sevape.

Suživot i strpljenje sa lošim ljudima

Kaže Allah Uzvišeni: �A robovi Milostivog su oni koji po Zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove, odgovaraju: Mir vama.� Al-Furkan 63

Čovjek treba da strpljivo podnosi ljude koji su bestidni i koji se loše odnose prema njemu kao što je to radio Allahov Poslanik. Kaže Aiša r.a u hadisu koji bilježi imam Buharija :Jedan loš i pokvaren čovjek je tražio dozvolu da uđe kod Poslanika a.s. i kada ga je vidio Allahov Poslanik je rekao : �Lošeg li pripadnika ovog plemena� a kada je sjeo Allahov Poslanik mu se osmjehnuo i veselo sa njim razgovarao. Kada je čovjek otišao Aiša mu je rekla: �O Allahov Poslaniče kada si vidio ovog čovjeka rekao si tako i tako a kada je sjeo osmjehnuo si mu se u lice i sa njim veselo razgovarao. Allahov Poslanik joj reče:�O Aiša da li si me ikada vidjela nepristojnog. Zaista će najgore mjesto kod Allaha na Sudnjem danu imati ljudi od kojih su bježali zbog njihove nepristojnosti.�
A u drugom Buharijinom rivajetu kaže:�O Aiša, najgori su ljudi oni koje ljudi izbjegavaju � ostavljaju bojeći se njihove nepristojnosti.�

Na kraju spomenućemo univerzalno pravilo u odnosima sa ljudima koje je ključ uspjeha.

Što se tiče odnosa sa nemuslimanima kaže Allah Uzvišeni:
ŤAllah vam ne zabranjuje da činite dobro i da budete pravedni prema onima koji ne ratuju protiv vas zbog vjere i koji vas iz zavičaja vaša ne izgone � Allah, zaista, voli one koji su pravični.
Ali vam zabranjuje da prijateljujete sa onima koji ratuju protiv vas zbog vjere i koji vas iz zavičaja vašeg izgone i koji pomažu da budete prognani.Oni koji s njima prijateljuju sami sebi čine nepravdu.ť (El-Mumtehane 8,9)

Što se pak tiče odnosa sa muslimanima:
Buharija i Muslim bilježe hadis u kojem Poslanik ? kaže: ŤNeće biti vjernik niko od vas sve dok ne bude želio svome bratu ono što želi samome sebiť

Ovo su sredstva za uspostavljanje lijepih odnosa sa ljudima i sredstva za uspjeh u odnosima sa ljudima i sticanja njihove ljubavi i naklonosti, pa ako ih se čovjek bude pridržavao uspjeće u odnosima sa različitim vrstama ljudi, a ako bude postupao suprotno tome neće postići ništa osim njihovog prezira i biće gubitnik u međuljudskim odnosima čak ako bude i klanjao,postio, davao zekat i Allahov Poslanik je pojasnio stanje ovakvih gubitnika kada je upitao ashabe: �Znate li ko je gubitnik?� Ashabi rekoše:�Allah i Njegov Poslanik najbolje znaju�. �Gubitnik od mog ummeta je� reče on �ko dođe na Sudnji dan sa namazom, postom i zekatom ali je psovao ovoga, potvorio ovoga, jeo imetak ovoga, ubio je ovoga, udario je ovoga, pa će dati ovome od svojih dobrih djela, i ovome od svojih dobrih djela, pa ako mu nestane dobrih djela prije nego što izmiri prava drugih, uzeće od njihovih loših djela, a zatim će biti bačen u džehennem.� (Muslim)

Priredio:

Mehić Amir, profesor islamske teologije
Bosanac sa dna kace

#139 Re: Vehabism u Bosnia

@shaledin :dance:
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#140 Re: Vehabism u Bosnia

Post by dr.gog »

Tema očišćena i pospremljena.Vodite računa o najosnovnijoj uljudnosti u dijalogu.
Hvala lijepo. :)
Bosanac sa dna kace

#141 Re: Vehabism u Bosnia

fala prsti ti se pozlatili
Hrast

#142 Re: Vehabism u Bosnia

Post by Hrast »

Netolerantnost, iskljucivost, radikalizam, apsolutni elitizam van svakog osjecaja za realnost, pa i gola mrznja ponekad, su glavne odlike ovih sto ih nazvase Vehabijama. To je barem do sad moje licno iskustvo, a do "prije nekidan" nisam imao nista protiv tipova npr. iz "El-mudzahida", nisam imao predrasuda, ipak sam bio misljenja da su branili Bosnu svojom borbom protiv "cetnika" i "ustasa". Okreni, obrni, radi se o najasocijalnijem pokretu islamske civilizacije - naziv uopste nije bitan.

Uprskos tome ja sam protiv represivnih mjera od strane drzave. Kao sto je vec neko napisao, ako se ogluse o zakon onda mrs u prdekanu, inace ih se, barem same demokratije radi, mora tolerisati.
zonbirile

#143 Re: Vehabism u Bosnia

Post by zonbirile »

Hrast wrote:Netolerantnost, iskljucivost, radikalizam, apsolutni elitizam van svakog osjecaja za realnost, pa i gola mrznja ponekad, su glavne odlike ovih sto ih nazvase Vehabijama. To je barem do sad moje licno iskustvo, a do "prije nekidan" nisam imao nista protiv tipova npr. iz "El-mudzahida", nisam imao predrasuda, ipak sam bio misljenja da su branili Bosnu svojom borbom protiv "cetnika" i "ustasa". Okreni, obrni, radi se o najasocijalnijem pokretu islamske civilizacije - naziv uopste nije bitan.

Uprskos tome ja sam protiv represivnih mjera od strane drzave. Kao sto je vec neko napisao, ako se ogluse o zakon onda mrs u prdekanu, inace ih se, barem same demokratije radi, mora tolerisati.

i ja sam protiv nekih mjera,ali eto oni nabavljaju "stingere",pa ako nabave tenk,trebalo bi reagovati.
Hrast

#144 Re: Vehabism u Bosnia

Post by Hrast »

zonbirile wrote:
Hrast wrote:Netolerantnost, iskljucivost, radikalizam, apsolutni elitizam van svakog osjecaja za realnost, pa i gola mrznja ponekad, su glavne odlike ovih sto ih nazvase Vehabijama. To je barem do sad moje licno iskustvo, a do "prije nekidan" nisam imao nista protiv tipova npr. iz "El-mudzahida", nisam imao predrasuda, ipak sam bio misljenja da su branili Bosnu svojom borbom protiv "cetnika" i "ustasa". Okreni, obrni, radi se o najasocijalnijem pokretu islamske civilizacije - naziv uopste nije bitan.

i ja sam protiv nekih mjera,ali eto oni nabavljaju "stingere",pa ako nabave tenk,trebalo bi reagovati.
Ko je nabavio "stingere"? U Bosni?
zonbirile

#145 Re: Vehabism u Bosnia

Post by zonbirile »

@hrast

afera proizvodnje dupljak pištolja u okolini Tuzle.Neki tip Kasumić,ustvari drukčije mu ime,povezuje sa nabavkom.Murirani ima i član AIO,povezani sa vehabijama,uključeni i stranci u operaciju.
Compact

#146 Re: Vehabism u Bosnia

Post by Compact »

zonbirile wrote:@hrast

afera proizvodnje dupljak pištolja u okolini Tuzle.Neki tip Kasumić,ustvari drukčije mu ime,povezuje sa nabavkom.Murirani ima i član AIO,povezani sa vehabijama,uključeni i stranci u operaciju.
AIO je zatvorena prije tri godine! nastavljaš dezinformirati ljude!
Hrast

#147 Re: Vehabism u Bosnia

Post by Hrast »

Okreni obrni, evo i ovdje su oni ti koji stvaraju razdor medju Bosnjacima. Ne kazem da oni to rade namjerno ali sama njihova pojava je sasvim dovoljna. Najbolji primjer za dezintegrirajucu ulogu radikalizma je trenutni sukob unutar katolicke crkve. I u ovom slucaju jedno malo krilo unutar te institucije uzima sebi za pravo da odlucuje sta je pravo u vjeri a sta ne. To je na primjer jednog mog poznanika navelo cak da napusti katolicku crkvu jer ima osjecaj da ovi radikalni stavovi preovladjuju - a tip je ipak, pored toga sto je psiholog, i nastavnik religije.
Dakle ne radi se samo o islamskom fenomenu. Problem je u tome sto oni (selefije, Vehabija, sta ja znam) svojom pojavom i ideologijom privlace ljude koji cijene strogocu, disciplinu, pa i osjecaj dusevne sigurnosti. Ljudi koji ne posjeduju taj neki "red izvana", dakle koji nisu finansijski i na druge nacine osigurani, pa djelimicno i neobrazovani ljudi, psihicki nestabilni, ljudi koji jednostavno nisu uspjeli da usklade svoju licnost sa izazovima i prednostima modernog drustva, su naravno veoma pogodni za selefijsku propagandu i ono sto im nude, a to je: oslonac u drustvu (ne zovu se dzaba medjusobno bracom), osjecaj da su nekom vazni, djelimicno i finansijske potpore koje se daju po islamskim centrima u kojima preovladava taj saudijski way of islam, i na kraju krajeva jedan odredjeni ritam zivota koji je potpuno regulisan vjerskim aktivnostima..molitve, itd..

Veoma opasan pokret koji bi jednog dana - u slucaju da se zivotni standard u BiH drasticno pogorsa - mogao da postane masovni, a onda ce da bude "kukulele"..u to sam siguran. Cim budu mogli prisilice i druge da se povinuju njihovoj ideologiji. Onda se slobodno oprostite od muzike, alkohola, duvke, pa i "fatanja za karu" jer i to je zabranjeno..osim naravno, ako covjek mora da se oslobodi tog nekog "unutarnjeg pritiska" da bi mogao da bude sto bolji "rob allahu". :D Ali bez pornografije je i to vec malo tezi podvig. :D
zonbirile

#148 Re: Vehabism u Bosnia

Post by zonbirile »

Compact wrote:

Bivši u pravu si,ali poenta nije u tome nego u "stingerima".Ovaj Kasumić je ustvari pravim imenom Alibaba,ali u zemlji kao Bosna jednostavno se predjeneš da zavarš MUP.
Bosanac sa dna kace

#149 Re: Vehabism u Bosnia

Compact wrote:

zar nije zatvorena prije 5.5 godina? :?
shalaedin

#150 Re: Vehabism u Bosnia

Post by shalaedin »

Hrast wrote:Okreni obrni, evo i ovdje su oni ti koji stvaraju razdor medju Bosnjacima. Ne kazem da oni to rade namjerno ali sama njihova pojava je sasvim dovoljna. Najbolji primjer za dezintegrirajucu ulogu radikalizma je trenutni sukob unutar katolicke crkve. I u ovom slucaju jedno malo krilo unutar te institucije uzima sebi za pravo da odlucuje sta je pravo u vjeri a sta ne. To je na primjer jednog mog poznanika navelo cak da napusti katolicku crkvu jer ima osjecaj da ovi radikalni stavovi preovladjuju - a tip je ipak, pored toga sto je psiholog, i nastavnik religije.
Dakle ne radi se samo o islamskom fenomenu. Problem je u tome sto oni (selefije, Vehabija, sta ja znam) svojom pojavom i ideologijom privlace ljude koji cijene strogocu, disciplinu, pa i osjecaj dusevne sigurnosti. Ljudi koji ne posjeduju taj neki "red izvana", dakle koji nisu finansijski i na druge nacine osigurani, pa djelimicno i neobrazovani ljudi, psihicki nestabilni, ljudi koji jednostavno nisu uspjeli da usklade svoju licnost sa izazovima i prednostima modernog drustva, su naravno veoma pogodni za selefijsku propagandu i ono sto im nude, a to je: oslonac u drustvu (ne zovu se dzaba medjusobno bracom), osjecaj da su nekom vazni, djelimicno i finansijske potpore koje se daju po islamskim centrima u kojima preovladava taj saudijski way of islam, i na kraju krajeva jedan odredjeni ritam zivota koji je potpuno regulisan vjerskim aktivnostima..molitve, itd..

Veoma opasan pokret koji bi jednog dana - u slucaju da se zivotni standard u BiH drasticno pogorsa - mogao da postane masovni, a onda ce da bude "kukulele"..u to sam siguran. Cim budu mogli prisilice i druge da se povinuju njihovoj ideologiji. Onda se slobodno oprostite od muzike, alkohola, duvke, pa i "fatanja za karu" jer i to je zabranjeno..osim naravno, ako covjek mora da se oslobodi tog nekog "unutarnjeg pritiska" da bi mogao da bude sto bolji "rob allahu". :D Ali bez pornografije je i to vec malo tezi podvig. :D
Vidi radikalizam moze i nemora biti los, isto tako i tradicionalno ispoljavanje Islama u BiH-a... To je do ljudi. Pod prvo mnogi ljudi u BiH-a koji su vjernici nisu evidentno finansijski osigurani cak im je zbog toga psihicki i nestabilni, to nam svakako potvrdjuje nasa svakodnevnica. Takvih ljudi je i previse da vjerski poziv utice na njih u BiH-a bi imali poveci broj selefija, vehabija ili nekih drugih vjernika sa nekom prikacenom etiketom. Ocigledno je smjesno kako propaganda pije vode. Posto sam jedan cijeli dokumentarac iz 1996 godine da bi ljudi vidjeli kako upravo necija propaganda od nekada muslimana sa malo drugacijom interpretacijom islama pravi navodne vehabije i teroriste danas. Ne mogu da objasnjavam ljudima vise da u Islamu postoji vise pravnih skola i da je ucenje nasih tradicionalista povuklo iz hanefijskog mesheba koji je najrasireniji mesheb i koji se sirio pod pokroviteljstvom Osmanlija. Pored toga postoje jos tri pravne skole koje su priznate i validne u Islamskom svijetu. Onaj koji nezeli da otvori oci i obicno baca drvlje i kamenje po drugim muslimanima radi vlastitog neznanja je neko ko se vodi pretpostavkama i netrazi dokaz u vjeri za ono sto tvrdi. To sto smatras ideologijom selefija, vehabija ili nekoga treceg ima uporiste u vjeri i to je norma same vjere. O tome ce ti reci isto Bulgari, Kurdic i Kuduzovic i ostali emninentni Bosanski alimi i islamski pravnici. A jednog svrstavaju u sufije, drugog u bos. tradicionaliste a treceg u vehabije ili selefije (ni sami novinari nemaju pojma sto ih nazivaju tim nazivima, ali ih eto nazivaju). A korisno bi bilo onome ko zeli da cuje nesto o islamu da poslusa bilo sta od ove trojice. Ono sto je zabranjeno moze i da se preksri, a to je grijeh, ono sto si ti nabrojao smatra se velikim grijehom ali nijedan od njih covjeka ne izvodi iz vjere. Vjera ne opterecuje covjeka mimo njegovih mogucnosti. Znaci onaj ko pogrijesi ne treba da gubi nadu i da sebe odma baca u ocaj, vec treba da nastoji da se iz toga popravi.

Mene niko nije nagovarao da proklanjam ni radi novca ni radi cega drugog. Jednostavno dokino sam sve sto sam mislio da je lose po mene. Zivot me je vukao ka tome. Ni sam ne znam kako. Bozija volja je bila. Pa sam presao put od zla ka dobrom. I sada mi se dogodi da pogrijesim nekada. Covjek nije imun. U svojoj vjeri trazio sam najbolji put, da budem sto bolji. Naucio sam da ljude cijenim po dijelima a ne po jeziku. Tako da sam se u dzematu u kojem sam susreo sa svakakvim ljudima od tradicionalista koji su dobri i losi, do vehabija ili selefija dobrih i losih, pa cak i tekfirija (sekta za koju je nevjernik svak ko glasa u demokratskom sistemu), sreo sam i mnoge druge ljude. Ali covjek kad se upozna sa njima dobije evidentno iskustvo. Tako da nikakva kategorizacija nedolazi u obzir. Nepricam ni okome iz predpostavki vec iz iskustva. I meni je smjesno i tuzno ujedno kada citam komentare ljudi koji o tome govore kao da su analiticari sami i posmatraci iz prvog reda. Ova drzava ima zakon i svako ko joj je prijetnja ima svoje mjesto iza resetaka, pustite da se drzava bavi svima njima sta se vi bavite. Povrsni ste. U ratu i godinama poslje rata, vehabije nisu postojale. Oni su bili samo muslimani sa nekom drugacijom vizijom i tumacenjem islama, ljudi koji su nam pomogli i koji su sa nama dijelili svaku nevolju. Sada su oni sve sto nisu nikad bili. Izdajice, raspirivaci mrznje i razdora medju muslimanima sada su to oni za mnoge b.muslimane... a reci cu vam da je uzrok tome golemo neznanje, nezahvalnost i sarlantnost naseg naroda.
Locked