Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
sema911s

#126 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Post by sema911s »

krstic,.,, automatik sa manuelnim izborom brzina neko je zove tiptronik neko sekvencijalni mjenjac neko s mode,.
u bit je to mjenjac koji ima ecu na kojem je algoriitam koji u d rezimu sam mjenja zavisno od uvjeta i onog sta procita,. taj mod da ti mozes saltat brzine je samo gust koji ti je dao proizvodjac, da ti po svom ceifu mjenjas brzine,.
neko spomenu srtare automatike prnd123 1 je bio za izbrdo, 2 nizbbrdo, 3 kombinirano,. jer tada nisu postojali elektronski mozgovi koji su mogli kocit pa su ti auti niz brdo isli,. ma sta isli jurili,., dok uzbrdo zbog jaceg dodavanja gasa su se shebavali i saltali ko ludi,. neko pita za vagu(garan mislis ono kvacilo polako na uatomatici to radi mjenajc sam) cim pustis kocnicu pocne da se polako krece dal naprijed D il nazad R, al to je max 1,2kmh,.
u biti taj automtsko mjenjac je izmisljen da nam olaksa voznju, na pocetcima je bilo kontra,. al danas uz pentume i sl. ja se iznendadim kako cita misli i cestu(bolje pogadja mjenjac nego ona sto gleda u karte)

manuelni jest dobar jer zahtjeva dosta manje odrzavanja i vozac je dosta vise ukljucen u voznju,. al ovako obje ruke su na volanu, noge na papucicama spremne,., neko pita sto ce mi lijeva noga na kocnici(navika od kvacila) a idok sam vozio manuelca kocio sam cesto lijevom., sada ako je klizavo ta navika dobro dodje,. a po snijegu cucanje jbga u krece iz druge i dozvoljava kada pritisens malko kocnicu da uleti u r il n i tako jopet,. ne puno al odvoljnoo,., al cucanje nije potrebmno ako su gume imalo ok dok

sve dok neprobate necete znat smartov automatikk to je patnja,. cvt mjenjaci njih nemogu da razumim, nikako,. sa dvije lamele to je za koristit svaki dan,,. bmw smg automatika u tom najacem prebacivanju imas osjecaj ko da te neko maljem u dupe udari dok sjedic na vrhu kolca, jest to fino poskoci zadnji kraj al brate boli,. automatici iz amerike do 2007 sa torqkonverterom zamajcem to je sila 4 brzine i tako rastereti motor al treba da se pokrene,.,.
iTo

#127 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Post by iTo »

sema911s wrote:krstic,.,, automatik sa manuelnim izborom brzina neko je zove tiptronik neko sekvencijalni mjenjac neko s mode,.
u bit je to mjenjac koji ima ecu na kojem je algoriitam koji u d rezimu sam mjenja zavisno od uvjeta i onog sta procita,. taj mod da ti mozes saltat brzine je samo gust koji ti je dao proizvodjac, da ti po svom ceifu mjenjas brzine,.
neko spomenu srtare automatike prnd123 1 je bio za izbrdo, 2 nizbbrdo, 3 kombinirano,. jer tada nisu postojali elektronski mozgovi koji su mogli kocit pa su ti auti niz brdo isli,. ma sta isli jurili,., dok uzbrdo zbog jaceg dodavanja gasa su se shebavali i saltali ko ludi,. neko pita za vagu(garan mislis ono kvacilo polako na uatomatici to radi mjenajc sam) cim pustis kocnicu pocne da se polako krece dal naprijed D il nazad R, al to je max 1,2kmh,.
u biti taj automtsko mjenjac je izmisljen da nam olaksa voznju, na pocetcima je bilo kontra,. al danas uz pentume i sl. ja se iznendadim kako cita misli i cestu(bolje pogadja mjenjac nego ona sto gleda u karte)

manuelni jest dobar jer zahtjeva dosta manje odrzavanja i vozac je dosta vise ukljucen u voznju,. al ovako obje ruke su na volanu, noge na papucicama spremne,., neko pita sto ce mi lijeva noga na kocnici(navika od kvacila) a idok sam vozio manuelca kocio sam cesto lijevom., sada ako je klizavo ta navika dobro dodje,. a po snijegu cucanje jbga u krece iz druge i dozvoljava kada pritisens malko kocnicu da uleti u r il n i tako jopet,. ne puno al odvoljnoo,., al cucanje nije potrebmno ako su gume imalo ok dok

sve dok neprobate necete znat smartov automatikk to je patnja,. cvt mjenjaci njih nemogu da razumim, nikako,. sa dvije lamele to je za koristit svaki dan,,. bmw smg automatika u tom najacem prebacivanju imas osjecaj ko da te neko maljem u dupe udari dok sjedic na vrhu kolca, jest to fino poskoci zadnji kraj al brate boli,. automatici iz amerike do 2007 sa torqkonverterom zamajcem to je sila 4 brzine i tako rastereti motor al treba da se pokrene,.,.

po drzanjem "na vagi" smatram kad stojis uzbrdo s'autom ali ne drzis kocnicu nego vagas kvacilo i gas da drzi auto u mjestu

ato sto govoris za ljuljanje auta naprijed/nazad kad npr upade negdje u snijeg e to bi bas volio da vidim na automatiku...
emko1234

#128 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Post by emko1234 »

Hrulj wrote:
drndalo wrote:
Hrulj wrote:Poluautomatski mjenjac je zakon :)
Image
Ovo nije poluautomatski mjenjac. I na imenu slike pise: wiki/images/8/85/M024tiptron.jpg
Stranica se bavi uporedbom tiptronic i poluautomatskih mjenjaca, zato to i pise :)
Ne bi postavljao da se brukam bezveze ako nije tako :)
nemas sta objasnjavat kralju. jesi se obruko, ako ti je to brukanje. na slici je klasicni tiptronic mjenjac, ovo je audi. audi nikad nije imao sekvencijalni mjenjac ili poluautomatik.
to je mjenjac koji je recimo imala alfa romeo takozvalni selespeed, il kod citroena sensodrive. i uglavnom dolazi na supersportskim autima puno cesce nego na obicnim tj normalnim autima.
emko1234

#129 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Post by emko1234 »

sema911s

#130 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Post by sema911s »

iTo wrote:
sema911s wrote:krstic,.,, automatik sa manuelnim izborom brzina neko je zove tiptronik neko sekvencijalni mjenjac neko s mode,.

po drzanjem "na vagi" smatram kad stojis uzbrdo s'autom ali ne drzis kocnicu nego vagas kvacilo i gas da drzi auto u mjestu

ato sto govoris za ljuljanje auta naprijed/nazad kad npr upade negdje u snijeg e to bi bas volio da vidim na automatiku...
a ta vaga vjeruj u brdu pustis kocnicu i on sam krene ako je vece brdo moras malo gasa da krene lakse,. nema stajanja cim pustis kocnicu ide,.,

a to ljuljane nemoze ko na manuelnom vec malko pogotovo na ledu nas kako ide mjenjac se oslobodi cim mu zablokiras tockove a to ide laganoo,. nije sada cimanje al uspijes izgurat,., dok evo tiguan sa dsg dok se vozilo ne zaustavi nema prbacivanja,.
iTo

#131 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Post by iTo »

sema911s wrote:
iTo wrote:

a ta vaga vjeruj u brdu pustis kocnicu i on sam krene ako je vece brdo moras malo gasa da krene lakse,. nema stajanja cim pustis kocnicu ide,.,

a to ljuljane nemoze ko na manuelnom vec malko pogotovo na ledu nas kako ide mjenjac se oslobodi cim mu zablokiras tockove a to ide laganoo,. nije sada cimanje al uspijes izgurat,., dok evo tiguan sa dsg dok se vozilo ne zaustavi nema prbacivanja,.

e zbog tih stvari ne volim automatik :)
sema911s

#132 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Post by sema911s »

e zbog tih stvari ne volim automatik :)[/quote]

iskreno ove godine sam napravio vec 35000km u autu, i zimus mi je samo jednom trebalo to ljuljanje( i to pred stanom) mrsko mi bilo ocistit onu trunku snijega,. kada dodjem na posao i sjetim se da moram se igrat sa skodinim mekanim mjenjacem koji je po meni tako dobar lagan za koristenje i naprosto uzivam prebacivajuci brzine,. al onda u 17h kada sjedem u svoje auto tako budem ono sto kazu "rahat" tih 12km voznje,. prilazis semaforu malko na kocnicu, i desnu nogu u zrak, obaveczno onu jabuku stignem pojest sto sam zaboravio jutros u skodi il nisam stigao jer mi je ruka nije bila slobodna, vjeruj to su cari automatika( i da mozes slobodno pricat na telefon jer nemoras mjenjat brzine, sala ),.,

u toku dana znam promjenit po 5 auta(od craftera, tiguana,skode,kie, focusa),. tak da taj osjeaj u automatici je po meni dosad naj naj
Qler

#133 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Post by Qler »

Sto se tice te vage, automatik je 10000000 puta bolji od manuelca. Ne jebes lamelu kao na manuelcu, nema potrebe ni za rucnom, samo stanes lagano na kocnicu, tek toliko da je pritisnuta. Kad treba krenuti uz brdo pustis kocnicu, laaaagani gas on krene, ne pomjeri se ni mm nazad...

A ovo ljuljanje, pa zamoli komsiju da malo pogura :)
sema911s

#134 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Post by sema911s »

Qler wrote:Sto se tice te vage, automatik je 10000000 puta bolji od manuelca. Ne jebes lamelu kao na manuelcu, nema potrebe ni za rucnom, samo stanes lagano na kocnicu, tek toliko da je pritisnuta. Kad treba krenuti uz brdo pustis kocnicu, laaaagani gas on krene, ne pomjeri se ni mm nazad...

nisam bio siguran jel kuci, pa ako budem zvao a komsinica izadje, a zena cuje kako me cuca, gura nahebo sam
Great Cornholio

#135 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Post by Great Cornholio »

Qler wrote:Sto se tice te vage, automatik je 10000000 puta bolji od manuelca. Ne jebes lamelu kao na manuelcu, nema potrebe ni za rucnom, samo stanes lagano na kocnicu, tek toliko da je pritisnuta. Kad treba krenuti uz brdo pustis kocnicu, laaaagani gas on krene, ne pomjeri se ni mm nazad...

Čuo sam da je u Americi 95 % auta s automatskim mjenjačem, a koliko znamo Amerika je što se tiče tehnike i tehnologije uvijek bila ispred ostatka svijeta, a što se mi odupiremo napretku, ne znam ?

Neki kažu da je prednost manuelnog mjenjača pri preticanju, i vjerovatno je to tako, ali to je, barem ja tako mislim jedina prednost manuelnog mjenjača nad automatikom, u svemu ostalom automatik je bolji.
Great Cornholio

#136 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

sema911s wrote:
citroen xm wrote:Niko ne kaze da nisu usavrseni, pogotovo sto imaju manueni mod. Ja rekoh samo da mi je to smaranje jer bez kvacila i ruke na mjenjaču ne mogu da zamislim uzivanje u voznji.
to si u pravu al kako se sva tehnika modernizuje( gt3 je bio do ove generacije manuelni i nemozes zamislit bolji manuelni mjenjac al eto sada pdk),. a mozes ti ko ja ruka na mjenjacu(pa se osjecam ko u formuli iz 90", a noga lijeva na kocnici a desna dozira gass vjeruj ugodjaj je ono bassss(jest da se nemozes igrat kvacilom u po krivine)

kada se zanesem suvozoc cesto dobaci btcc je u engleskoj ne na ulicama bih
Zbog tog osjećaja vožnje k'o na utrkama formule jedan, kojeg nezreli pojedinci žele da osjete u običnim putničkim vozilima, i luđačkih preticanja na putevima koji nisu predviđeni za auto trke, mi svakodnevno ginemo i ostajemo invalidi.
Great Cornholio

#137 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

zlatan01 wrote: Tempomat se moze koristiti i sa manuelnim mjenjacem.
Tempomat bi trebao postati neizostavan dio svakog putničkog vozila, jer on ne samo da olakšava vožnju pri dužim putovanjima, već može prevenirati i probleme sa kičmom vozača koji moraju prelaziti veliki broj kilometara.
Mlad i Nevin

#138 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Post by Mlad i Nevin »

Great Cornholio wrote:

Čuo sam da je u Americi 95 % auta s automatskim mjenjačem, a koliko znamo Amerika je što se tiče tehnike i tehnologije uvijek bila ispred ostatka svijeta, a što se mi odupiremo napretku, ne znam ?

Neki kažu da je prednost manuelnog mjenjača pri preticanju, i vjerovatno je to tako, ali to je, barem ja tako mislim jedina prednost manuelnog mjenjača nad automatikom, u svemu ostalom automatik je bolji.
Zato kod automatika postoji stvarčica koja se zove ''kick down''...tako da tu manualac ni tu uopšte nije u prednosti. Objektivno, danas manualac nema apsolutno nijednu prednost naspram automatika. Sve ostalo su subjektivna mišljenja, a i to ''skuplje'' održavanje objesite mačku o rep.
devito

#139 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Post by devito »

Mlad i Nevin wrote:
Great Cornholio wrote:

Zato kod automatika postoji stvarčica koja se zove ''kick down''...tako da tu manualac ni tu uopšte nije u prednosti. Objektivno, danas manualac nema apsolutno nijednu prednost naspram automatika. Sve ostalo su subjektivna mišljenja, a i to ''skuplje'' održavanje objesite mačku o rep.
Slazem se :)
Sa ovim preticanjem se ne slazem,jer kad ga bacis u S dobit ces bolje perfomanse i max. od motora.
(imao sam priliku voziti DSG).
sema911s

#140 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Post by sema911s »

ta stvarcica kako je nazivate" kick down" nije nista toliko urnebesno koliko mislite to isto radite sa manuelnim mjenjacem ,.,prebacite u nizu to isto uradi i automatika,. tak da to preticanje i ta famozna rijec nije toliko famozna,.
amerikanci vole te automatike zvbog svojih prostranstava, puteva,. i motora koje koriste,. do prije nekoliko su koristili tako jednostavne automatike da im bolji nisu trebali,. mi u evropi zbog konfiguraceje terena nismo voljeli lijene americke motore i cudnovate automatske mjenjace jer su lijeni,. tek dolaskom pentiuma i razvojem tih trkacih bolida prenosi se ta tehnika automatike na putnicke aute,. u evropi svakim danom sve vise automatike koja je procesorski jaca od apola 13,. kada pogledate algoritam zadnje generacije dsg i neki automatih iz 80-tih nasmijete se koliko je tehnika napredovala,. imao sam priliku vozit opel kadeta sa automatikom 4 brzine i to je rec patnja 1,6 potrosnja 15 i vise,. a uzitak u voznjii haha krene on pa druga pa treca pa druga pa 3 pa 4, 3, 4, 3,2 .3 ovo je saltanje od otoke mosta do energopetrola dok recimo vw tiguan dsg radi skroz drugacije racuna il mescini zna sta treba i kako i gdje ko da vidi cestu i cita ti mislii,.,.,

a tempomat da imamo malo vise auto puta uzivancija obje uzrak i tipkas koliko da ides,..,

a ovaj( Great Cornholio) sto me naziva trkacem jesam pa sta jesam sinek ti il magarca il nesto drugo upregni,. evo 6 mjeseci vozikam tog automatika i nit sam nekog ugrozio nit su me kaznili za to,.(em tih 163konja nemogu brzo, em nemam kuda samo se volim igrat sa tom stvarkom)
Great Cornholio

#141 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Mlad i Nevin wrote:
Great Cornholio wrote:

Onda ne postoji niti jedan razlog da ne "glasam" za automatik.

Sema, oprosti ako sam te uvrijedio, ono što sam izjavio izjavio sam zbog ogorčenosti na vožnju ubica, i istovremeno samoubica" za volanom, kojih nije da nema, i žalosno je što u većini slučajeva za takvu vožnju ne trpe nikakve sankcije, valjda se policajci takvih plaše, pa ih ne smiju zaustavljati, ali zato maltretiraju normalan svijet zbog "prebrze" vožnje.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#142 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Post by mali_milojica »

Automatik.
Ko je to izmislio,ja bih mu da se pitam,dao Nobelovu nagradu za tehnologiju,ako ima ta kategorija. Ako nema,obavezno je izmisliti i prva nagrada tvorcu automatskog mjenjaca.
:thumbup:
jefferson

#143 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Post by jefferson »

Zavisi kako se automobil upotrebljava.
Automatski mjenjac djeluje na osnovu hidro-pretvaraca obrtnog momenta. Prednost je ta sto moze izdrzati vrlo velik obrtni moment, i zato je jedina opcija na dizelima sa "kamionskim" obrtnim momentom.
Mana je sto hidro-pretvarac ne prenosi komplet snagu na tockove, nego gubi ponekad i do 5% deklarisane snage tokom procesa pretvaranja obrtnog momenta koji proizvede motor, na tockove.
Naravno, taj gubitak je danas sve manji, ali i dalje stoji cinjenica da izmedju tockova i motora kod automatskog mjenjaca ne postoji mehanicka veza nego samo hidraulicka veza.
Mana automatskog mjenjaca je kod potrosnje.
1. Sam gubitak snage tokom procesa pretvaranja momenta doprinosi potrosnji.
2. Za razliku od rucnog mjenjaca, tokom kocenja motorom, tockovi ne mogu odrzavati rad motora samom silom okretanja. Kod rucnog mjenjaca kada se skine noga sa gasa motoru nije potrebno ubrizgavanje goriva jer potreban broj obrtaja odrzava inerciona sila koja se prenosi putem mehanicke veze sa tockova na motor. Kako te mehanicke veze nema izmedju tockova i motora kod automatskog mjenjaca, menandzment motora mora i dalje ubrizgavati gorivo u motor da bi motor ostao na potrebnom broju obrtaja.
3. Automatksi mjenjac je tezi, cime doprinosi opet potrosnji.
4. Skloniji je velikim kvarovima jer se mora hladiti tekucinom za hladjenje motora, dok je sam proces podmazivanja daleko komplikovaniji. Popravci su uzasno skupi.

Prednosti su sto moze vuci daleko vece terete, bolji je za teska vozila, SUV vozila, dizele sa ogromnim obrtnim momentom itd.

Rucni mejnjac s druge strane je za ljude koji prvo uzivaju VOZITI auto (bar po meni). Najjednostavniji je koji se moze naci u upotrebi, i osim lamele i korpe te lezaja, vrlo rijetko se ista mora mjenjati. U poredjenju sa automatskim mjenjacem je daleko jednostavniji za odrzavati, a nema bojazni o velikom katastrofalnom kvaru.

DSG je drugo. DSG (VW), DCT i SMG (BMW) itd, su mehanicki mjenjaci sa dva (sto je uobicajno) ili jednim kvacilom (Lamborgihini, SMG-BMW M3 i M5-starije generacije). Nemaju gubitka obrtnog momenta jer su mehanicka veza izmedju pogonskih osovina i motora. Vrlo su brzi jer imaju drugu lamelu vec ukljucenu u vecu brzinu, i generalno pruzaju bolje performanse nego bilo koji mjenjac (i dalje trosi malo vise od rucnog, bar sam ja primjetio izmedju svog auta sa DSG i istog sa rucnim koji sam vozio). Problem je sto ne moze izdrzati veliki obrtni moment, te nije bas jak pri vucnim zadacima (ne bas najsretnija opcija za 4x4 SUV vozila). Komplikovani su za popraviti, znaju da prave probleme i moraju se servisirati po katalogu, inace moze biti velikih problema.

Licno mislim ko voli voziti auto i uziva u voznji, rucni mjenjac ili DSG je najbolja opcija. Automatik je po meni samo opcija ako ne postoji niti jedna druga opcija. Imao sam sva tri mjenjaca, vozim sada DSG, i mislim da ce sljedece auto biti dobri stari rucni mjenjac!
golfiista

#144 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Post by golfiista »

Sta fali multitronicu?

Ako nista automobili sa istim imaju manju potrosnju u odnosu na manuelce.
Mlad i Nevin

#145 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Post by Mlad i Nevin »

Dajte ljudi, ko još misli o tim prastarim automaticima...danas kad kažem ''automatik'' ja mislim na savremene robotizovane manuelne mjenjače poput DSG-a, Multitronic-a i sl. a pored toga klasični manuelni nema šta da traži.
tester33

#146 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Post by tester33 »

Ja sam za manuelni i automatik.

- Za manualni zbog stimanja brzine , sad su mi ovi bolji koji idu na tipke zbog brzine prebacivanja

- Za automatik da malo uzivam u voznji i da mogu nesto pojesti dok vozim ili za telefoniranje.
Idealan je gdje su guzve jer tko ce mijenjati brzine po gradskoj guzvi.
devito

#147 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Post by devito »

Jos dodas nekih 1000KM za lane assist i mozes komotno zaspat :lol: :lol:
Mlad i Nevin

#148 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Post by Mlad i Nevin »

I onaj sistem da ti sam parkira... :D
devito

#149 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Post by devito »

Auto-pilot :lol: :lol: