Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post Reply
simi5

#126 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by simi5 »

bijelo_dugme wrote:Govna se zale zbog zelenog trotoara u Sarajevu a ove godine na svakim ulazu u neki grad u sumskoj postavili srpske zastave. :x
kejns wrote:u odmazdi vam je opstanak, o vi razumom obdareni.

ja sam uvijek za to oko za oko, zub za zub. Dok god ne bude tako, oni ce raditi sta hoce, a mi cemo to posmatrati i komentarisati po forumima.
turban wrote:Pa zar ima jos dzamija u toj usculoj od krvi tvorevini... :shock:
kejns wrote:Alejkumu selam

zamisljam bukvalno tako da za svaku sitnicu koju oni urade, da na isti nacin i mi uradimo njima.

oni razbiju prozore na dzamiji, mi razbijemo prozore na crkvi,
oni pisu ubi balije, mi pisemo ubi cetnike,
oni pretuku neduznog muslimana, mi pretucemo neduznog cetnika

jest ruzno, ali drugacije nece prestati nikad

a ako i ovo ne upali, onda cekati rat, pa pravdu uzeti u svoje ruke. Samo mi nemojte pisati kako rata nece biti, to samo moze budala reci. Historija nas je poducila da se ovdje redovno ratuje svaki odredjeni period i zasto bi u buducnosti bilo izuzetaka. Jedno su nase zelje, a druga je realnost.
nikad_izvini wrote:
exliberal wrote:Cudno je kako se sve stvari dobiju novo znacenje pred izbore. Tako je neki dan pocela diskusija u vezi nestanka dvije djevojke iz Srebrenice pa su krenuli komentari, ubili , zaklali, oteli, cetnici, genocid....da bi se nakraju saznalo da su jadnice pobjegle od naopakog oca. Ta ista spodoba je javno izjavljivala da su mu djeca oteta od srba itd...tako sad i sa djamijom...ovakvi incidenti se javljaju manje vise stalno ali posto je sad vrijeme izbora...ajmo na prvu stranu.
Ako je populacija na ovom forumu "napredniji" dio Bosne pa se ovako lako da napalit i izmanipulisat sta onda da kazemo na ljude koji nisu na ovo nivou? ...ili svo ovo demokratisanje i borba za internetsku multi-multi bosnu je samo suplja :roll:
Kad priznate, javno, objavite i uradite:

-da je izvršen planirani genocid
-da je izvršeno etničko čišćenje
-objavite javno izvinjenje
-hapšenje ratnih zločinaca
-izgradite sve srušene vjerske objekata u šumskoj
-objavite opet javno izvinjenje

Onda možemo da eventualno normalno pričamo.Eventualno, napominjem.

Razlika između vas i Nijemaca je što su Nijemci imali Vilija Brandta a vi imate Radovana i Mileta.Razlika je što su Nijemci bili fašistički nastrojeni ali su se i izvinuli i pokazali želju da poprave greške, na ovaj iil onaj način.Sve, barem većinu Nijemaca, ako pitaš o fašizmu, ako dođeš do te teme, ćeš vidjeti da se crvene.Vi ste ostali fašisti i nemate namjeru ništa da poduzmete povodom toga.Multi-kulti BiH, aha..... pa da nam opet dođete sa kamama.Neka hvala fašisto, nemam takve mazohističke porive.

edit
E moja deco, zbog išarane fasade i polomljenih prozora vi svoje duše pogubiste.
shana_majka

#127 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by shana_majka »

simi5 wrote:
bijelo_dugme wrote:Govna se zale zbog zelenog trotoara u Sarajevu a ove godine na svakim ulazu u neki grad u sumskoj postavili srpske zastave. :x
kejns wrote:u odmazdi vam je opstanak, o vi razumom obdareni.

ja sam uvijek za to oko za oko, zub za zub. Dok god ne bude tako, oni ce raditi sta hoce, a mi cemo to posmatrati i komentarisati po forumima.
turban wrote:Pa zar ima jos dzamija u toj usculoj od krvi tvorevini... :shock:
kejns wrote:Alejkumu selam

zamisljam bukvalno tako da za svaku sitnicu koju oni urade, da na isti nacin i mi uradimo njima.

oni razbiju prozore na dzamiji, mi razbijemo prozore na crkvi,
oni pisu ubi balije, mi pisemo ubi cetnike,
oni pretuku neduznog muslimana, mi pretucemo neduznog cetnika

jest ruzno, ali drugacije nece prestati nikad

a ako i ovo ne upali, onda cekati rat, pa pravdu uzeti u svoje ruke. Samo mi nemojte pisati kako rata nece biti, to samo moze budala reci. Historija nas je poducila da se ovdje redovno ratuje svaki odredjeni period i zasto bi u buducnosti bilo izuzetaka. Jedno su nase zelje, a druga je realnost.
nikad_izvini wrote:
exliberal wrote:Cudno je kako se sve stvari dobiju novo znacenje pred izbore. Tako je neki dan pocela diskusija u vezi nestanka dvije djevojke iz Srebrenice pa su krenuli komentari, ubili , zaklali, oteli, cetnici, genocid....da bi se nakraju saznalo da su jadnice pobjegle od naopakog oca. Ta ista spodoba je javno izjavljivala da su mu djeca oteta od srba itd...tako sad i sa djamijom...ovakvi incidenti se javljaju manje vise stalno ali posto je sad vrijeme izbora...ajmo na prvu stranu.
Ako je populacija na ovom forumu "napredniji" dio Bosne pa se ovako lako da napalit i izmanipulisat sta onda da kazemo na ljude koji nisu na ovo nivou? ...ili svo ovo demokratisanje i borba za internetsku multi-multi bosnu je samo suplja :roll:

Razlika između vas i Nijemaca je što su Nijemci imali Vilija Brandta a vi imate Radovana i Mileta.Razlika je što su Nijemci bili fašistički nastrojeni ali su se i izvinuli i pokazali želju da poprave greške, na ovaj iil onaj način.Sve, barem većinu Nijemaca, ako pitaš o fašizmu, ako dođeš do te teme, ćeš vidjeti da se crvene.Vi ste ostali fašisti i nemate namjeru ništa da poduzmete povodom toga.Multi-kulti BiH, aha..... pa da nam opet dođete sa kamama.Neka hvala fašisto, nemam takve mazohističke porive.

edit
e "majko" kakvu li si ti djecu odgojila ...
nikad_izvini

#128 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by nikad_izvini »

nikad_izvini wrote: Kad priznate, javno, objavite i uradite:

edit
simi5 wrote: Iselio bi ti mene i sa foruma samo da se ne čuje mišljenje Srba. Ti imaš opravdanje za svoje postupke u pravu na mržnju koje nije fašizam. A možda i ja navodim snajpere ko baba Marija lepljenjem seloteipa na proizore.
Ahmmed wrote: Nije nikakav problem čuti, pročitati mišljenje... Bilo čije. Samo tvoje mišljenje, Bogu hvala, nije mišljenje svih Srba. Tvoje mišljenje je školski primjer četničkog, nacionalističkog, velikosrpskog mišljenja. Tek ponekad upakovanog u celofan...Nikada, ama baš nikada, na ovom forumu, nisi htjela napisati: "Da, u Srebenici je počinjen genocid nad Bošnjacima. Da, Sarajevo je bilo pod strašnom opsadom četiri godine. Da, neko je u moje ime ubijao Bošnjake i Hrvate, zatvarao ih u Keraterm, Trnopolje, Luku....Da, neko je u moje ime porušio sve što se porušiti dalo, a podsjećalo je na islam i katoličanstvo...."

Ne, ti si uvijek notorne činjenice pokušavala relativizirati, nalaziti opravdanje za počinjeno, izjednačavati krivicu, stavljati u istu ravan uzroke i posljedice.....

A ja, po ne znam koji put na ovom forumu kažem, da me jeste STID zbog svih zločina koji su počinjeni u moje ime, da me stid zbog svakog nevino stradalog Srbina i Hrvata, kojeg su ubili pripadnici Armije BiH, po ko zna koji put kažem da ne znam i ne mogu da shvatim um onoga koji je u selu Grabovica ubio četverogodišnju djevojčicu Mladenku Zadro, ne mogu ni da zamislim scenu u kojoj munstrum, pripadnik MOJE Armije BiH, puca u djetešce koje mu širi ruke i ide u zagrljaj.....I u ovim slučajevima, nisu mi važni ni uzroci ni posljedice, jednostavno, osjećam to kao ličnu sramotu..... I iako to nema nikakvu snagu, jačinu, ja molim da mi oproste svi oni,koji su ostali bez svojih najmilijih, a koje su iz njihovih kuća, odveli, ubili, ponižavali pripadnici MOJE Armije BiH.....
simi5 wrote: Ne znam zašto si slagao, verovatno misliš da ima mnogo novih članova koji nisu čitali moje postove od pre godinu dana. Ovom ružnom optužbom pokušavaš ponovo da pobegneš od teme. Sećaju se ipak oni ozbiljniji da nije istina to što mi podmećeš. Da sam uvek osudila zločine i u Srebrenici i u Sarajevu i bilo gde su se događali ali sam tražila i osudu zločina nad Srbima, no to od tebe nikad neću čuti. A nije me stid jer ni jedan zločinac nikad nije imao moju podršku i nisam naivna kao jedna koleginica koja je osudu jednog zločinca pretvorila u idealizaciju drugog. Govorim istinu i svakom mogu da pogledam u oči.

Međutim ti bežiš od teme a tema je da posle 13 godina od rata Sarajevo gaji novu generaciju dece koja zna samo da mrzi. Da su Srbi koji su ostali u Sarajevu ceo rat i posle rata nekoliko godina danas uglavnom otišli u manje hostilne sredine. I onda gle apsurda, dok stvaramo monoetničku sredinu koja namerno zaboravlja Srbe bitne za kulturu, istoriju i identitet grada vičemo Dršte lopova Dodika. Da se Vlasi ne dosete.
simi5 wrote:Za nepoznavaoce političke scene u Srbiji malo obaveštenje:

1. U Srbiji na vlasti je koalicija demokratskih partija ali LDP nije u toj koaliciji.
2. LDP u koaliciji sa još nekoliko takođe marginalnih partija je uspeo da pređe cenzus. Čeda Jovanović, nekad nacionalista, pa onda demokrata, sad je najveći pokrovitelj trgovaca drogom i mafijaša. On je lično bio pokrovitelj Zemunskog klana koji je ubio Đinđića.
3. U koaliciji sa Č.J. nema ni jedne stranke iz Sandžaka za razliku od DSS i DS koje su u koaliciji sa najjačin strankama iz Sandžaka.
4. Propaganda koju Jovanović rasipa u svojim intervjuima uvek je sračunata na to da godi ušima slušaoca.
5. BiH i Srpska kao deo BiH su u političkom fokusu Srbije na mnogo prijateljskiji način nego što to prikazuju vladini mediji u Federaciji. Odnos Srbije prema BiH je bolji nego odnos Hrvatske prema BiH.
simi5 wrote:Čudan ste vi ljudi svet, ne valja kad se Srbija mpobiliše, ne valja kad se ne mobiliše. Ne valja kad Srbi brane svoje interese diplomatijom, ne valja oružjem. Najviše bi voleli da Srba nema, a samo u zajedničku državu ne diraj. Vreme je da se odlučite šta hoćete. Ali pazite jer može i da se ostvari.
simi5 wrote:Vas nekoliko ovde ste reagovali u smislu da postoje predubeđenja i to se slažem.

Postoje neki ljudi u Srbiji, uglavnom vrlo mladi, koji zamišljaju kako Ferhadijom jurca grupa vehabija u kratkim pantalonama, sa bradama, bosonogi i pikaju fudbal glavom nekog nesretnog Srbina odrubljenom pre par minuta.

Isto tako postoje mađu vama, a to se na forumu vidi, oni koji zamišljaju kako ispres SANU na sred Knez Mihajlove stoji oltar sa slikama Karadžića, Mladića i Šešelja. Kako ispred tog oltara kade sam patriarh i svi episkopi. Kako prolaznici padaju na kolena, celivaju slike, ostavljaju sve što imaju u novčaniku za prilog. A iz akademije izlaze đakoni sa naramcima indoktrinirajućih knjiga i daruju priložnike.

Setimo se 44. i 45. godine Amerikanci svojim bombarderima srušili su skoro celu Nemačku, a samo 10 godina posle toga održavali su vazdušni most za Berlin
. Svima je dozvoljeno da se promene: i Nemcima i Amerikancima i Rusima i Kinezima. Samo Srbima nije dozvoljeno ni da se promene, ni da u bilo čemu budu u pravu, a pogotovo ne da budu iskreni.

Po nekad ovde odreagujem na nebuloze koje neinformisani i skeptični ljudi ispričaju. U Srbiji se ne sanja rat, ljudi žive skromno i brinu svoje brige, deca se igraju Harija Potera i Matriksa a ne rata. Studenti rade kolokviume i spremaju ispite. I šta god o tome neko mislio dok god budem na ovom forumu reagovaću svaki put kad se ta slika pretvori u zlonamernu karikaturu.

Svima koji mogu da me prihvate kao dobronamernu osobu srdačan pozdrav i puno poštovanje.
simi5 wrote:Hoćeš da ti nacrtam šta ja mislim?

1. Prosečno domaćinstvo u Jugoslaviji imalo je u kešu 20 000 DM.
2. Na vlasti su bili likovi iz životinjske farme u svim strukturama.
3. Jugoslavija je bila tampon zona u svetskoj podeli a raspadom Istočnog bloka nestalo je potrebe za postojanje tampon zone i svi su ostvarivali svoje interese beskrupulozno.
4. Narod u Jugi osim Slovenije ne ume da misli politički i lako je manipuluisati čak i danas. U to vreme krajem 80-tih i početkom 90-tih još je vladao mentalitet zaokruži šta ti vlast kaže da ne zaglaviš Goli otok (Zabelu, Lepoglavu, Zenicu...)
5. Svi krimosi su bili u ratu profiteri i svi su sarađivali među sobom. Pošteni ljudi su upropašteni i izginuli na svim stranama.
6. Šiptari nisu profitirali, njima je uvaljen uranium i droga, tek ćeš videti šta im se kuva za 20 godina.
7. Slovenci su pokupili pare iz cele Juge, zapalili bure baruta i zbrisali. Pare su još kod njih. Svi ostali su najebali, izginuli, porušeni, okupirani, stresirani, izostavljeni iz EU,...
nikad_izvini wrote: Malo sam random prelistao postove :skoljka: :skoljka: Iz pročitanog bi se dalo zaključiti.

1. Ti osuđuješ sve počinjene zločine i sve je to isto.
2. Srbija zapravo pomaže BIH, ali nama debilima mediji govore suprotno i mi im vjerujemo.
3. Zapravo bi željeli da Srbije nema
4. U Srbiji ima šovinista(uglavnom mladih ljudi) ali i kod nas
5. Svima se oprašta ali ne i Srbima
6. Mi smo zapravo neinformisani
7. Pošteni ljudi su nadrljali na SVIM stranama, svi smo mi isti

ZAKLJUČAK: Svi ostali su najebali, izginuli, porušeni, okupirani, stresirani, izostavljeni iz EU,

Znaš, kad ovakve gadosti nađem na samo par stranica, kad mi se stomak prevrne, kad znam da ću zakasniti na posao ujutro al i dalje čitam i ne mogu da se načudim, javlja mi se neki ratni refleks.
Ne znam bil te udarao il bi ti djecu prokleo da i njima ovako objašnjavaju, kao što ti objašnjavaš nama bosancima, šta im se desilo.
Protumači ovo kako želiš.
Pogledaj malo šta mi pišemo a šta ti/vi pišeš/pišete.

Tvoj/vaš zaključak je da se desilo sranje u Ruandi i da su svi krivi.Kolektivna amnezija je zajebana stvar.Al duboko u duši znate šta se zapravo desilo a šutite i pravite se blesavi.Prvo je biloa priča napale balije, sad su svi krivi.Meni pričaš o duši :skoljka: Smiješno :run:

Al ti je ova najjača:
simi5 wrote: E moja deco, zbog išarane fasade i polomljenih prozora vi svoje duše pogubiste.
Da je do fasade, gdje bi nam bio kraj.Al ti to ne razumiješ.Ja bih volio, al samo malo, da doživiš šta smo mi ovdje doživjeli.Samo sekundu, možda bi shvatila što mi se gadiš, ništa više.
Last edited by nikad_izvini on 09/09/2008 02:35, edited 2 times in total.
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#129 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by Admir_1984 »

Nishta cudno pred izbore......

sve je to dio tala

Frenkie-Hajmo rusit

i ne vjerujem efendiji koji na politiku brije
oni ne zele suzivot to su pokvarene zmije
e da znate narod nije više naivan ko prije
ja volim Bosnu a vi je gazite na podu mirnu
ja predstavljam drzavu koja jos nema himnu
vi predstavljate tri naroda al kradete u timu
fukara_tz

#130 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by fukara_tz »

simi5 wrote:
Moja ti... mi smo duse vec davno pogubili zahvaljujuci znas vec kome...
exliberal

#131 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by exliberal »

nikad_izvini wrote:

edit
izvini ali ako je ovo na moj racun da ti odgovorim
nemam namjeru da se nikom izvinjavam pogotovo ne bosnjacima
ja sam ostao u svom gradu, svoj na svome, gdje su generacije moje familije odrasle
nit sam bio politicki aktivan niti sam bio zainteresovan ali to nije smetalo takvima kao ti da nam zakucaju na vrata 92 pa dam se najebu srpske majke, da mi ubiju dva clana familije, da me hapse i tuku kako im se digne k...c
neki dan citam komentare nekog jada koji kaze da su babu ubili jer je bila stavila x na prozor...sjetio sam se toga i kako su mene dosli da vode zbog toga...kad sam im pokazao prozore po komsiluku koji su svi bili izljepljeni kao i moji i pitao ih sta bi bilo da nisam stavio selotejp na prozor jedan me samo osarafio preko usta...sta ja imam da se objasnjavam sa njima....kako su me tukli zbog "davanja" signala da bi se ispostavilo da u to vrijeme nisam ni bio u kuci

kazes srbi trebaju da imaju svog branta...ti ako si toliko naivan pa da vjerujes da su njemci sad demokrate ...nastavi da sanjas svoj san.pitaj one sto su pobjegli 92 u njemacku kako se ta demokratska njemacka odnosila prema njima , kako se odnosi prema drugima...al nije to tema zar ne
srbi su tema....da se svi srbi sad isele u australiju opet bi srbi bili krivi za sve.....
bos

#132 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by bos »

Admir_1984 wrote:Nishta cudno pred izbore......

sve je to dio tala

Frenkie-Hajmo rusit

Sjedite u Sarajevu i tako se igrate s tim ljudima tamo da je to nevjerovatno. Koji tal i izbori kad prakticno svaki dan se ovakve stvari desavaju? Dokle vise s tom besmislenom pricom...
shana_majka

#133 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by shana_majka »

@exliberal, zao mi je svake NEVINE zrtve AGRESIJE... :(
Znam da svakog njegove rane najvishe bole ali... ne moj da se prebrojava na forumu, nema smisla, imaju statistike (na zalost). :(

A to da nije bilo navodjenja, snajpera (crveno kao boja prepoznavanja)...nekom drugom pricaj.
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#134 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by Admir_1984 »

bos wrote:
Admir_1984 wrote:Nishta cudno pred izbore......

sve je to dio tala

Frenkie-Hajmo rusit

Sjedite u Sarajevu i tako se igrate s tim ljudima tamo da je to nevjerovatno. Koji tal i izbori kad prakticno svaki dan se ovakve stvari desavaju? Dokle vise s tom besmislenom pricom...
Gdje ti zivis sviju ti :?

A koja je smislena prica molim te
Fair Life

#135 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by Fair Life »

exliberal wrote:...
srbi su tema....da se svi srbi sad isele u australiju opet bi srbi bili krivi za sve.....
Nemoooooooooooooj ovamo bog te na pravi put okrenuo.

Vodi ih gdje hoces ali nemoj ovamo.

Ovdje ih je i ovako vise nego previse za moj ukus.

Uvjeri se i sam...

http://serbsinsydney.tripod.com/id69.html

Image
kejns

#136 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by kejns »

najvise mi idu na nerve ovi sto se prave humanisti i diplomate ili kako kazete visi nivo ljudskog uma. Govorite kako treba na diplomatski nacin rijesiti ovakve stvari, a navedite samo jedan primjer kada ste nesto na taj nacin stvarno postigli. Nemojte puno pametovati (laprdati) i raspravljati, vec neka neko da jedan konstruktivan prijedlog, sta uraditi kako bi se zadovoljila pravda za zlocine koje svakodnevno rade prema nama, a da ne govorim o nepravdi koja je ucinjena u toku rata.
nikad_izvini

#137 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by nikad_izvini »

exliberal wrote:
nikad_izvini wrote:

edit
izvini ali ako je ovo na moj racun da ti odgovorim
nemam namjeru da se nikom izvinjavam pogotovo ne bosnjacima
ja sam ostao u svom gradu, svoj na svome, gdje su generacije moje familije odrasle
nit sam bio politicki aktivan niti sam bio zainteresovan ali to nije smetalo takvima kao ti da nam zakucaju na vrata 92 pa dam se najebu srpske majke, da mi ubiju dva clana familije, da me hapse i tuku kako im se digne k...c
neki dan citam komentare nekog jada koji kaze da su babu ubili jer je bila stavila x na prozor...sjetio sam se toga i kako su mene dosli da vode zbog toga...kad sam im pokazao prozore po komsiluku koji su svi bili izljepljeni kao i moji i pitao ih sta bi bilo da nisam stavio selotejp na prozor jedan me samo osarafio preko usta...sta ja imam da se objasnjavam sa njima....kako su me tukli zbog "davanja" signala da bi se ispostavilo da u to vrijeme nisam ni bio u kuci

kazes srbi trebaju da imaju svog branta...ti ako si toliko naivan pa da vjerujes da su njemci sad demokrate ...nastavi da sanjas svoj san.pitaj one sto su pobjegli 92 u njemacku kako se ta demokratska njemacka odnosila prema njima , kako se odnosi prema drugima...al nije to tema zar ne
Moja majka je srpkinja.Žena se rodila u Beogradu, ekavski priča cijelog života, skoro trideset godina živi u Sarajevu i bukvalno joj se ništa ružno nije desilo.Žena je bosanka a tek onda srpkinja.Moja komšinica Mira, bez muža sa malom bebom u ratu-komplet soliter joj je pomagao oko djeteta.Sve se to dešavalo u Hrasnom.Nikome dlaka nije falila s glave u cijelom naselju.Tetka mi živi na Trgu, ista priča.Znam priče sa Otoke, Č Vile 1 i 2.Nikome nije dlaka s glave falila.
Al isto tako znam za ljude koji su pričali da se ne zna ko puca po nama :skoljka: Isto tako se nalazilo oružje po srpskim stanovima itd.
Sve žrtve žalim, stidim se zločina koje su naši majmuni počinili ali meni realnost govori nešto drugo.Barem prema mom iskustvu.
I jesu Srbi tema, jer su fašisti i jer se s tim ponose.
A što se tiče Nijemaca, nije da nisu pomogli.Kako god da su tretirali izbjeglice, dali su im utočište, većini i pasoše, krov nad glavom(kakav-takav) za razliku od Srba, onih anamo.Oni su donijeli drugačije "poklone".Nisu svi Srbi četnici ali su svi četnici Srbi ;-)
Samo da priupitam nešto: jesi li bio u Armiji, da li je neko tvoj bio u Armiji? Ili to nije bila vaša borba.To su bitni podaci :run:Jer, ako si se izvlačio iz vojske, ako niko tvoj nije ratovao a nas napali.Šta si očekivao, krempitu i lijepu riječ dok ljudi oko tebe ginu :run:
Lada

#138 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by Lada »

nikad_izvini, ipak moraš priznati da se u ratu u Sarajevu u onoj gužvi na početku svašta dešavalo, da su nevini ljudi hapšeni i mučeni i da su neki poslije svega toga otišli na "onu stranu" ne zato što su to željeli ili su ranije imali u planu već što dalji život u ovom gradu jednostavno nije bio moguć. Jukini su uhapsili bračni par, profesore fakulteta, samo zato što su bili Srbi. Tek kad je njihova kćerka, Jukina bivša razrednica iz medicinske škole na Jezeru, došla do Juke i objasnila mu koga su njegovi uhapsili pušteni su i Juka se izvinio raski zbog "greške". Isto tako je negdje uhapšen i prijatelj koji je imao sreću da ga Josip Pejaković koji ga je poznavao od ranije "primjeti" u kasarni Viktor Bubanj i pusti. Mogu ti ispričati stotine takvih priča iza kojih stoje stotine ljudskih sudbina. Ali isto tako moram reagirati i kada se na istoj ovoj temi pokrene priča o "bezazlenosti" lijepnjenja selotejpa po prozorima u martu 1992. Moram, jer sam poznavala ljude koji su izgubili život zbog "selotejpa". Poznajem slučaj u mom haustoru. Čovjek je nazivan telefonom da bi samo minutu kasnije eksplodirala granata u njegovom stanu. Spasila ga bosanska ljenost. Telefonski poziv nije bio slučajan, ispostavilo se kasnije.
sodom

#139 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by sodom »

Neka hvala fašisto, nemam takve mazohističke porive.

Diplomatija sheila djeluje tamo gdje drugi slusa, za ljubav je potrebno dvoje, a za rat jedno!

Sutra bi se desila 92 samo da imaju m..a i oruzja, to o cemu se govori nije nastalo jucer, to postoji 200 godina.

Nemojmo se zavaravati da je moguce diplomatijom rijesiti ovakve stvari, dok ga pendrek ne šine po bubrezima, neće njemu 4c i turci izac iz glave i kosovski bojevi i to kako SVI MRZE SRBE, i kako " nevine" srbe eto onako ljudi pominju zajedno sa rijecima genocid, etnicko ciscenje, fasizam, nacionalizam. sto je najgore , danas je i to normalno... jadno, ostat ce taj dio naroda u mulju, a i mi sa njim.

Potrebni su jaki instrumenti koji ce kaznjavati ovakve stvari i pod 2 potrebno je dizati svijest mladih u rsu, da stvarno spoznaju gdje i sa kim zive i koliko je to lose.
Ne govorim ja ovo da bih rekao da je entitet pederacija bolja, i ovdje ima morona, ali ih se ne bodri da cine ovakve gluposti!

Vecina ljudi u sarajevu cak i dok su padale granate nisu bili vodjeni mrznjom kao ovi divljaci sa brda,vec zeljom za opstankom i odbranom napadnutog naroda- tako je i ostalo i to je najveca razlika u mentalitetu.

Vecina u rsbih prihvata da ih se naziva nacionalistima i tu ne vidi nista lose, vecina u fbih je protiv bilo kakvog nacionalizma ali dzaba im...

Sve ce to doci na svoje, samo sto je tezak put do toga, a najtezi ce biti za one koji budu nastavili razmisljati ovako. :bih:
Do tada preostaje da se tucemo :lol:
Šapat

#140 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by Šapat »

Naravno da se svega desavalo i u Sarajevu Lado, ali isto tako opet trea biti realan i sagledati stvari onakve kakve zaista jesu. Cinjenica j eda su samo Srbi u Sarajevu bili naoruzani do zuba i prije nego je bilo sta i pocelo. Zna se i ko ih je naoruzao. Isto tako je cinjenica da je peta kolona u Sarajevu djelovala tokom cijelog rata, a vise nego aktivno sve do pocetka '94 i da su stotine ljudi izgubile zivot samo radi tog djelovanja, sto direktnog sto indirektnog (navodjenja i sl.).

Ali, opet treba biti iskren i reci koliko je to ljudi, konkretno Srba, u Sarajevu ubijeno ili protjerano tokom svega toga? Bio sam tu cijelo vrijeme i vrlo dobro znam kako je sve teklo od samog pocetka, kao i koliko sam slucajeva slicnih ovim navedenim sa Jukom i Pejakovicem licno imao. Ne kazem da nije bilo i ubijenih Srba, ali mislim da je to vise nego daleko od bilo kakve organizovane hajke kakve su se desavale na cijeloj teritoriji danasnje RS.

Meni je licno, recimo, onaj Slavuj presmijesan kada trazi kojekakva prava na osnovu lezanja u "logoru Viktor Bubanj", a svi mi koji smo bili ovdje vrlo dobro znamo da je to bila kasarna (dijeom je i sada) koja je u ratu sluzila i kao zatvor, ali ne samo za petokolonaske Srbe, nego za sve koji su iz bilo kojih razloga bili uhapseni, sto znaci i kriminalce muslimane i hrvate. Jos smjesnije su njegove tvrdnje kao je u Sarajevu pobijeno minimalno 5.000 Srba, a na tom famoznom spisku se, kao 100% validni, nalaze i "imena" zrtava poput "starac sa otoke", "baba Stana i njen covjek" i sl. (?!) Pri tome, uz tvrdnju o logoru uopste se nikada nisu ponudili podaci o broju ubijenih u tom logoru, kao niti bilo kakvi detalji o navodnim mucenjima kojima su Srbi tu bili izlozeni. Premlacivanje je sastavni dio svakog zatvora i na taj nacin se u svakom mogucemo zatvoru dolazi do informacija, a pogotovo u ratu. Ovo, naravno, ne znaci da ja to opravdavam, ali nekad su neke stvari neophodne kako bi se zastitili neki drugi ljudi. Ali metode koje su koristene u pravim logorima po RS-u, i to ne u cilju dobijanja informacija, nego cisto nekad radi zabave, bijesa, mrznje ili, eto, reda radi, mogu se porediti jedino sa recepturama koje je u svojoj "kuhinji" imao dobro poznati Mengele...

Onda se samo prisjetimo nekih vec poznatih mjesta na kojim danas ni trava ne raste jer je stid, kao npr. Keraterm i Omarska, pa napravimo poredjenje...mislim da se tu stvarno nema o cemu polemisati...
Last edited by Šapat on 09/09/2008 13:46, edited 1 time in total.
osa

#141 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by osa »

Šapat wrote:Naravno da se svega desavalo i u Sarajevu Lado, ali isto tako opet trea biti realan i sagledati stvari onakve kakve zaista jesu. Cinjenica j eda su samo Srbi u Sarajevu bili naoruzani do zuba i prije nego je bilo sta i pocelo. Zna se i ko ih je naoruzao. Isto tako je cinjenica da je peta kolona u Sarajevu djelovala tokom cijelog rata, a vise nego aktivno sve do pocetka '94 i da su stotine ljudi izgubile zivot samo radi tog djelovanja, sto direktnog sto indirektnog (navodjenja i sl.).

Ali, opet treba biti iskren i reci koliko je to ljudi, konkretno Srba, u Sarajevu ubijeno ili protjerano tokom svega toga? Bio sam tu cijelo vrijeme i vrlo dobro znam kako je sve teklo od samog pocetka, kao i koliko sam slucajeva slicnih ovim navedenim sa Jukom i Pejakovicem licno imao. Ne kazem da nije bilo i ubijenih Srba, ali mislim da je to vise nego daleko od bilo kakve organizovane hajke kakve su se desavale na cijeloj teritoriji danasnje RS.

Meni je licno, recimo, onaj Slavuj presmijesan kada trazi kojekakva prava na osnovu lezanja u "logoru Viktor Bubanj", a svi mi koji smo bili ovdje vrlo dobro znamo da je to bila kasarna (dijeom je i sada) koja je u ratu sluzila i kao zatvor, ali ne samo za petokolonaske Srbe, nego za sve koji su iz bilo kojih razloga bili uhapseni, sto znaci i kriminalce muslimane i hrvate. Jos smjesnije su njegove tvrdnje kao je u Sarajevu pobijeno minimalno 5.000 Srba, a na tom famoznom spisku se, kao 100% validni, nalaze i "imena" zrtava poput "starac sa otoke", "baba Stana i njen covjek" i sl. (?!) Pri tome, uz tvrdnju o logoru uopste se nikada nisu ponudili podaci o broju ubijenih u tom logoru, kao niti bilo kakvi detalji o navodnim mucenjima kojima su Srbi tu bili izlozeni. Premlacivanje je sastavni dio svakog zatvora i na taj nacin se u svakom mogucemo zatvoru dolazi do informacija, a pogotovo u ratu. Ovo, naravno, ne znaci da ja to opravdavam, ali nekad su neke stvari neophodne kako bi se zastitili neki drugi ljudi.
Onda se samo prisjetimo nekih vec poznatih mjesta na kojim danas ni trava ne raste jer je stid, kao npr. Keraterm i Omarska, pa napravimo poredjenje...mislim da se tu stvarno nema o cemu polemisati...
ako su neke stvari neophodne kako bi se zaštitili drugi ljudi, kako ti kažeš, ne bi li srbi mogli reći da su sve što su počinili, počinili iz neophodnih razloga za zaštitu i formiranje rs.
Šapat

#142 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by Šapat »

Pa oni to i jesu ucinili radi toga Osa...nazalost. Ali zasto se onda po istom receptu to nije radilo i u Sarajevu? Slavuj je, kao i svi ostali, dozivio da moze doci pred "Viktor Bubanj" i traziti da postavi plocu u spomen "zrtvama". Kao sto vec rekoh - samo su mu jos falili podaci o tim zrtvama. A koliko je ljudi iz Keraterma ili Omarske u stanju to isto uciniti?
Lada

#143 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by Lada »

Šapat wrote: Meni je licno, recimo, onaj Slavuj presmijesan kada trazi kojekakva prava na osnovu lezanja u "logoru Viktor Bubanj", a svi mi koji smo bili ovdje vrlo dobro znamo da je to bila kasarna (dijeom je i sada) koja je u ratu sluzila i kao zatvor, ali ne samo za petokolonaske Srbe, nego za sve koji su iz bilo kojih razloga bili uhapseni, sto znaci i kriminalce muslimane i hrvate.
Slavuj nije ležao u "Viktoru Bubnju" već u Silosu u Tarčinu. A kada kažem forumašima da paze što će ovdje napisati, jer je ovo javna riječ i njihovi postovi mogu negdje biti zloupotrebljeni u ratnohuškačke svrhe ne govorim to napamet. Slavuj je bio teži papak prije rata a i sada je levatina kod Srba i ratne priče mu samo služe za jačanje vlastite pozicije jer on nema intelektualnog kapaciteta da ponudi bilo šta osim "stradalničke priče".

Ja ne znam je li izvjesni Senad Kubat ovo stvarno izjavio, ali njegove "riječi" preko Slavujevog bloga i "Politike" dolaze do malih, nesigurnih, možda i prognanih ljudi i samo jačaju njihov strah od druge nacije koji se pretvara u šovinizam.
Ако се Срби врате у Сански Мост спаваће вечним сном к’о заклани... Како те сподобе имају образа доћи на своја гробља када знају како изгледају наша мезарја у њиховој Републици Српској, питао се, у једној од својих емисија, директор и власник Радио Бостона у Санском Мосту, Сенад Кубат.
http://sjovicicslavuj.blog.co.yu/blog/s ... -o-zaklani
osa

#144 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by osa »

Šapat wrote:Pa oni to i jesu ucinili radi toga Osa...nazalost. Ali zasto se onda po istom receptu to nije radilo i u Sarajevu? Slavuj je, kao i svi ostali, dozivio da moze doci pred "Viktor Bubanj" i traziti da postavi plocu u spomen "zrtvama". Kao sto vec rekoh - samo su mu jos falili podaci o tim zrtvama. A koliko je ljudi iz Keraterma ili Omarske u stanju to isto uciniti?
nisi me razumio, htio sam reći da se niti jedan zločin ne može opravdati drugim, ne može se relativizirati na način da se zločini uspoređuju, po bilo čemu:po načinu izvođenja, broju žrtava, kontekstu u kojem su počinjeni i sl. tko god kaže "bilo je zločina i s naše strane, ALI..... taj je vrlo sličan zločincu. ne smije postojati ALI.
Šapat

#145 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by Šapat »

Slazem se u potpunosti. Zlocini se ne smiju, ali ipak mogu uporedjivati, pri cemu se nista ne pravda. Postoje laksa i teza krivicna djela, ali su sva krivicna. Tako je i sa zlocinom. Razmjere dva slicna ili ista zlocina nose i razlicite kazne, zar ne? Neces dobiti istu kaznu ako si ubio jednu ili 6 osoba...
Ali (ALI uvijek postoji, jer bez ALI je onda sve jednako, a to nije slucaj) imaj u vidu da se premlacivanje bas i ne tretira kao zlocin, ali sticajem okolnosti ta premlacivanja su se desavala u ratu i sada se karakterisu kao takva. S druge strane, policija i dan-danas mlavi kriminalce u zatvorima, a Viktor Bubanj je bio zatvor, a ne logor, i kao sto vec rekoh - za sve i svakoga. To sto su tu tada vecinom bili Srbi...mislim da je vise nego jasno zasto je to tako bilo... I opet ponavljam - neka daju slovom i brojem koliko ih je ubijeno u zatvoru Viktor Bubanj, kao i koje su to metode mucenja koristene protiv njih. Lista metoda iz RS-a, poput paljenja cigarama, prisiljavanja muskaraca na sex, guranja razbijenih flasa u anus (da budemo kulturni), itd. je vec vise nego poznata.
osa

#146 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by osa »

Šapat wrote:Slazem se u potpunosti. Zlocini se ne smiju, ali ipak mogu uporedjivati, pri cemu se nista ne pravda. Postoje laksa i teza krivicna djela, ali su sva krivicna. Tako je i sa zlocinom. Razmjere dva slicna ili ista zlocina nose i razlicite kazne, zar ne? Neces dobiti istu kaznu ako si ubio jednu ili 6 osoba...
Ali (ALI uvijek postoji, jer bez ALI je onda sve jednako, a to nije slucaj) imaj u vidu da se premlacivanje bas i ne tretira kao zlocin, ali sticajem okolnosti ta premlacivanja su se desavala u ratu i sada se karakterisu kao takva. S druge strane, policija i dan-danas mlavi kriminalce u zatvorima, a Viktor Bubanj je bio zatvor, a ne logor, i kao sto vec rekoh - za sve i svakoga. To sto su tu tada vecinom bili Srbi...mislim da je vise nego jasno zasto je to tako bilo... I opet ponavljam - neka daju slovom i brojem koliko ih je ubijeno u zatvoru Viktor Bubanj, kao i koje su to metode mucenja koristene protiv njih. Lista metoda iz RS-a, poput paljenja cigarama, prisiljavanja muskaraca na sex, guranja razbijenih flasa u anus (da budemo kulturni), itd. je vec vise nego poznata.
nedavno sam pročitao jedan tekst žarka puhovskog, pokušavao sam ga naći ali nisam uspio,u kratkim crtama ide ovako: moguće je da je i u koncentracijskim logorima bilo zločinaca koji su ubijeni zajedno sa milijunima onih koji su bili zatvoreni zbog vjerskih i rasnih razloga, ali takvo nešto ne može umanjiti taj zločin. isto tako moguće je da je nakon rata u likvidacijama političkih protivnika stradalo puno zločinaca ali vrlo vjerovatno i nevinih ljudi, tako da se i ovakvo nešto ne može opravdati. hipotetski postavio je ovakvu priču: recimo ti, popiješ 5 piva i voziš se cestom od sarajeva prema visokom, mračno je i naletiš na nekog pješaka i usmrtiš ga, dođe policija i napravi očevid, tada se ustanovi da je ta osoba višestruki ubojica koji je pobjegao iz kazneno-popravne ustanove, ti naravno kažeš da nisi kriv jer si ubio zločinca. misliš li da to tako može funkcionirati. primjećuš li iz ovog kako nije dobro (možda je ljudski) bilo čime pravdati zločin, i pogubljivati bez suda.
Šapat

#147 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by Šapat »

:)
Ovaj put ti nisi shvatio mene. A i primjer ti bas i nije relevantan...

Ukratko - ne opravdavam nista i nikoga, a pogotovo ne bilo kakav zlocin. S druge strane, ni svaki zlocin nije isti i kao takav se treba i tretirati. Ili je tebi sasvim svejedno ili sasvim isto to sto su, konkretno, Srbi u BiH pobili oko 70-75.000 ljudi, od cega cca. 70% otpada na ubijene u logorima i tokom kampanje etnickog ciscenja, dok je njih istovremeno ubijeno oko 20.000, pri cemu se tu radi o 85-90% boraca koji su poginuli u borbama?

I opet kazem, postoji i te kakva razlika izmedju pojedinacnih slucajeva, bez obzira gdje su se desili, i onih masovnih i planiranih.
Poenta je da se, opet u konkretnom slucaju Sarajeva, nije radilo ni o kakvom planiranom lovu na Srbe, a velikom vecinom su zatvarani oni kod kojih je pronadjeno oruzje ili koji su uhvaceni u nekoj radnji (tipa signalizacija radi navodjenja granata ili snajperanje sa kucnog prozora, kao i oni na koje je ukazao neki drugi Srbin da su dio te "pete kolone"). Postojali su i promasaji, naravno, pa se desavalo da i nevini zavrse u zatvoru samo radi toga sto su Srbi. A cak su i takvi prezivjeli i cak nisu izgubili ni dio tijela niti ista slicno. Cak sta vise, mozda su na taj nacin i sacuvani od brace s brda, koji su tamanili sve sto se kretalo po Sarajevu...

A da li se u RS-u desavalo ista slicno ovome? Nesto se ne sjecam da je ikada itko rekao da je bilo snajperanja ili signalizacija za granate po Banja Luci ili Prijedoru ili Bijeljini ili Zvorniku ili Foci ili Visegradu i da su muslimani i hrvati tamo zatvarani i ubijani u logorima radi toga.... Dakle, ipak postoji inicijalna razlika u svemu - jedni su zatvarani i ubijani samo zato sto nisu Srbi, dok su drugio zatvarani zato sto su na neki nacin uticali na pogibije i sakacenja drugih. Prvi su masovno ubijani i nestali, pa se i dan danas za mnogima od njih traga, a drugi su ogromnom vecinom zivi i zdravi...
Vukašin

#148 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by Vukašin »

Ovo je sramota za Banja Luku (nezavisno sada ko je pocinio ovaj primitivizan) i naravno dobar dio stanovnika barem tiho podrzavaju ispisane parole. Ali se za razliku od 2001. godine dosta se vec i promjenilo u Banja Luci pa barem ima sada dosta pojedinaca, i to bas mladjih, za koje ovo je sramni cin. Zalosno je samo sto ti ljudi cute kada se ovako nesto desi.

Prvi korak protiv ovakvih izpada bi bio u BiH zakon koji u puno jacoj mjeri sakcionise kriminalna djela na etnickoj osnovi. Ovakav zakon nebi trebo biti neka smetnja "Vitalni nacionalni interesima" pa bi ga OHCR trebo progurati.
A ko drugo da se u skolama uvede nesto ko gradjansko vaspitanje dje djeca dobiu malo "programiranje" oko osnovnih stvari kako se ko gradjanin treba vladati.

U gradu dje zivim u Njemackoj i danas policija cuva zidovski kulturni centar (od celavih fasista ali i od bradatih jihadista :D ) ali vecina stanovnika bi se sramila da se sta desi, a i krimanlci bi bili tesko kaznjeni za ovako nesto. U BiH nazolst su ovakve stvari izgleda postale "realnost".
nikad_izvini wrote: Razlika između vas i Nijemaca je što su Nijemci imali Vilija Brandta a vi imate Radovana i Mileta.Razlika je što su Nijemci bili fašistički nastrojeni ali su se i izvinuli i pokazali želju da poprave greške, na ovaj iil onaj način.Sve, barem većinu Nijemaca, ako pitaš o fašizmu, ako dođeš do te teme, ćeš vidjeti da se crvene.Vi ste ostali fašisti i nemate namjeru ništa da poduzmete povodom toga.Multi-kulti BiH, aha..... pa da nam opet dođete sa kamama.Neka hvala fašisto, nemam takve mazohističke porive.
Ma naravno odma 1945. se stovorio Brandt. :D Samo sto je njegov "Kniefall" u Varsavi bio 1970. godine, znaci 25 godina poslije zavrsteka rata. :D
simi5

#149 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by simi5 »

Nisam vidovnjak niti svedok demoliranja ali se dopbro sećam slučaja iz Vukovara od pre nekoliko meseci. Neposredno pred izbore u Hrvatskoj neko je u Vukovaru ispisao gomilu parola Ovo je Srbija, gomilu krstova sa ocilima i demolirao lokal jednog Hrvata. Za potrebu istrage privedeni su mnogio mladići Srbi, držani danima u zatvoru, ispitivani, da bi na kraju bilo utvrđeno da je parole napisao Hrvat, ekstremista, koji je želeo da dovede do ovih rezultata.

Istraga treba da nađe počinioca, a sud da ga kazni.
banjaluka078

#150 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by banjaluka078 »

simi5 wrote:Nisam vidovnjak niti svedok demoliranja ali se dopbro sećam slučaja iz Vukovara od pre nekoliko meseci. Neposredno pred izbore u Hrvatskoj neko je u Vukovaru ispisao gomilu parola Ovo je Srbija, gomilu krstova sa ocilima i demolirao lokal jednog Hrvata. Za potrebu istrage privedeni su mnogio mladići Srbi, držani danima u zatvoru, ispitivani, da bi na kraju bilo utvrđeno da je parole napisao Hrvat, ekstremista, koji je želeo da dovede do ovih rezultata.

Istraga treba da nađe počinioca, a sud da ga kazni.

Najlakse je tako...demolirali je muslimani, Bosnjaci, manjina, da se pokazu kao zrtve, a i dobro dodje pred izbore? Garant su oni porusili i banjalucke dzamije '93, a onda se spakovali i odselili u izbjeglistvo.
Post Reply