Dragi @behavac,behavac wrote:
hhh
Kakva demagogija.
Povrsinski rekao bi onako jedna prica i sve na mjestu a neki se cak i slazu s ovim.
Al kad skontas poruku koju hoces reci toliko smjesno da ostanem bez teksta.
Kao tebe pitao lik zasto RS ne moze biti nezavisna i poslije tvog ubjedjivanja ( iz cega se valjda treba zakljuciti da imas kvalitetnu retoriku a da ne govorim o perfektnom poznavanju prava) on SAM skontao da bi to izazvalo kolaps citave civilizacije.
Mozda se ovo i desilo al nacin na koji je ovo napisano i koje salje je vise nego supljo.
Pa da krenemo malo retrospektivno prvo o ostalim situacijama a ona o samom pravu.
I ja sam do skora imao slicno misljenje po pitanju Kosovo al ne ovako radikalno.
Naime smatrao sa da ce nelegalna nezaivsnost Kosova napraviti presedan i izazvati lancanu reakciju.
I sta se desilo poslije proglasenja, nista posebno uz male izuzetke.
Tako da poucen nedavnim iskustvima sad znam bolje.
Covjek se i na greskama uci al vidim ne svi.
Pitanje zbog cega?
E sad da dodam nesto o pravo.
Po medjunarodnom pravu priznatim drzavama se garantuje suverenitet i integritet i iako posotoji i pravo na samoopredeljenje prednost se daje cjelovitosti drzava.
Takodje istorijsko pravo nema ovdje nikave veze.
Tako kod Kosova koje bilo dio Srbije(po medjunarodnom pravu) i koje je proglasilo jednostarnu nezavisnost je prekrseno to pravo i kad su ga neke zemlje priznale i one su prekrsile to pravo.
Medjutim svijet tad nit je stao nit se raspao.
U jednoj Francuskoj kao da se nista nije ni desilo.
Razlog tome je SILA.
Pravo postoji da bude manje ratova i da velike sile ne ratuju medjusobno medjutim kad je nekom u interesu ko ima silu da uradi nesto mimo prava na stetu nekog ko nema silu onda on to moze i uraditi.
Taj ce uvijek nalaziti izgovore tipa, istorijsko pravo, genocid, zarad stabinosti, jedinstven slucaj da eto formalno opravda svoje postupke.
Ali teorija prava ne zna za ove izgovore.
Takodje svaki slucaj se istina razliku od drugog jer nepostoje apsolutno identicne stvari pa ni situacije al ovo pravo se treba odnosoti na sve situacije bez obzira koliko bile slicne ili razlicite.
Tako da Kosovo je postalo nezavisno zbog sile Amerike(i oni su tad imali izgovore -radi stabilnosti) al Tibet nije dobio nezavisnost zbog sile Kine( izgovor - postuju svoj suverenitet) a sad je i Osetija postala nezavisna zbog sile Rusije( izgovor - istorijsko pravo i pokusaj genocida od strane Gruzije).
Da ne nabrajam dalje Kipar, Palestinu itd...
I pored svega ovog vecina svijeta i dalje normalno zivi ko i mi ovdje trenutno.
Mozda ce jednom i jedna Baskija i i druge oblasti postati nezavisne pa tako i RS a mozda i nece al svijet se nece raspasti.
Ti ces reci ne moze se Baskija ili Skotska porediti sa RS (izgovor - istorijsko pravo i TVOJE licno misljenje da je RS genocidna) al medjunarodna pravo na zanimaju izgovori i razlike.
Za to pravo postoje medjunarodno priznate u ovom slucaju Spanija i BIH u svojim granicama i dijelovi njihovih drzave.
Isto tako postoje i medjunarodno priznate Srbija i Gruzija u svojim granicama al su sad te granice promjenjene( treba li se istaci bez pristanke Srbije i Gruzije).
U BIH je slucaj da je i ona medjunarodno priznata i da unutar nje postoji RS al ni jedna strana nema silu vec silu ima MZ i oni ne daju ni jednoj strani jednostrane promjene ovih cinjenica.
Tako da kako ja kontam ovu prica ona ima za cilj da tebe a i ostale ubijedi kako RS ne moze imati nezavisnost jer bi probao svijet sto je kad realno pogledas toliko glupa izjava da ostavlje bez teksta.
A u istoriji su se desavale i mnogo vece stvari pa svijet prezivio.
Zato tvoju pricu trenutne cinjenice pobijaju.
I znaj da RS ne mora nikad biti nezavisna i mozda i nece al ako nekad to i postala ne brini nece pasti nebo.
pozz
I nemojte uzimati izjave van konteksta nego ako vec citate posmatrajte cijeli tekst kao cijelinu.
Last edited by behavac on 03/09/2008 17:17, edited 1 time in total. behavac
Private message
Evo, neću ništa izvlačiti iz konteksta, nego ću ti onako generalno reći da je ovo što si napisao jedna obična glupost koja ne vrijedi gubljenja vremena na iščitavanje. Vjeruj mi da se odavno nisam ovako nasmijao i istovremeno razočarao zbog stepena nepismenosti koja dominira na ovom forumu, a nažalost i našim društvom u cjelini. Ovo je jako poražavajuće za državu Bosnu, jer zamisli kada ti što imaš pristup internetu ovako pišeš i pokazuješ mizeran nivo elementarne pismenosti i političkog znanja, kako bi tek pisali neki drugi državljani naše zemlje koji nisu u poziciji i mogućnosti da tipkaju po kompjuteru... Užas! Jednostavno, moram priznati da si me ostavio bez teksta i trebat će mi par dana da dođem sebi
Nego, hajde ti ovo prevedi na jedan od tri službena jezika u Bosni i Hercegovini, a može i na engleski... Kada budem razumio šta je pisac htio da kaže onda ću rado replicirati.