Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post Reply
Real Khan

#126 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Real Khan »

behavac wrote:
hhh

Kakva demagogija.
Povrsinski rekao bi onako jedna prica i sve na mjestu a neki se cak i slazu s ovim.
Al kad skontas poruku koju hoces reci toliko smjesno da ostanem bez teksta.

Kao tebe pitao lik zasto RS ne moze biti nezavisna i poslije tvog ubjedjivanja ( iz cega se valjda treba zakljuciti da imas kvalitetnu retoriku a da ne govorim o perfektnom poznavanju prava) on SAM skontao da bi to izazvalo kolaps citave civilizacije.

Mozda se ovo i desilo al nacin na koji je ovo napisano i koje salje je vise nego supljo.
Pa da krenemo malo retrospektivno prvo o ostalim situacijama a ona o samom pravu.
I ja sam do skora imao slicno misljenje po pitanju Kosovo al ne ovako radikalno.
Naime smatrao sa da ce nelegalna nezaivsnost Kosova napraviti presedan i izazvati lancanu reakciju.
I sta se desilo poslije proglasenja, nista posebno uz male izuzetke.
Tako da poucen nedavnim iskustvima sad znam bolje.
Covjek se i na greskama uci al vidim ne svi.

Pitanje zbog cega?
E sad da dodam nesto o pravo.
Po medjunarodnom pravu priznatim drzavama se garantuje suverenitet i integritet i iako posotoji i pravo na samoopredeljenje prednost se daje cjelovitosti drzava.
Takodje istorijsko pravo nema ovdje nikave veze.
Tako kod Kosova koje bilo dio Srbije(po medjunarodnom pravu) i koje je proglasilo jednostarnu nezavisnost je prekrseno to pravo i kad su ga neke zemlje priznale i one su prekrsile to pravo.
Medjutim svijet tad nit je stao nit se raspao.
U jednoj Francuskoj kao da se nista nije ni desilo.
Razlog tome je SILA.
Pravo postoji da bude manje ratova i da velike sile ne ratuju medjusobno medjutim kad je nekom u interesu ko ima silu da uradi nesto mimo prava na stetu nekog ko nema silu onda on to moze i uraditi.
Taj ce uvijek nalaziti izgovore tipa, istorijsko pravo, genocid, zarad stabinosti, jedinstven slucaj da eto formalno opravda svoje postupke.
Ali teorija prava ne zna za ove izgovore.
Takodje svaki slucaj se istina razliku od drugog jer nepostoje apsolutno identicne stvari pa ni situacije al ovo pravo se treba odnosoti na sve situacije bez obzira koliko bile slicne ili razlicite.

Tako da Kosovo je postalo nezavisno zbog sile Amerike(i oni su tad imali izgovore -radi stabilnosti) al Tibet nije dobio nezavisnost zbog sile Kine( izgovor - postuju svoj suverenitet) a sad je i Osetija postala nezavisna zbog sile Rusije( izgovor - istorijsko pravo i pokusaj genocida od strane Gruzije).
Da ne nabrajam dalje Kipar, Palestinu itd...

I pored svega ovog vecina svijeta i dalje normalno zivi ko i mi ovdje trenutno.
Mozda ce jednom i jedna Baskija i i druge oblasti postati nezavisne pa tako i RS a mozda i nece al svijet se nece raspasti.
Ti ces reci ne moze se Baskija ili Skotska porediti sa RS (izgovor - istorijsko pravo i TVOJE licno misljenje da je RS genocidna) al medjunarodna pravo na zanimaju izgovori i razlike.
Za to pravo postoje medjunarodno priznate u ovom slucaju Spanija i BIH u svojim granicama i dijelovi njihovih drzave.
Isto tako postoje i medjunarodno priznate Srbija i Gruzija u svojim granicama al su sad te granice promjenjene( treba li se istaci bez pristanke Srbije i Gruzije).

U BIH je slucaj da je i ona medjunarodno priznata i da unutar nje postoji RS al ni jedna strana nema silu vec silu ima MZ i oni ne daju ni jednoj strani jednostrane promjene ovih cinjenica.

Tako da kako ja kontam ovu prica ona ima za cilj da tebe a i ostale ubijedi kako RS ne moze imati nezavisnost jer bi probao svijet sto je kad realno pogledas toliko glupa izjava da ostavlje bez teksta.
A u istoriji su se desavale i mnogo vece stvari pa svijet prezivio.
Zato tvoju pricu trenutne cinjenice pobijaju.

I znaj da RS ne mora nikad biti nezavisna i mozda i nece al ako nekad to i postala ne brini nece pasti nebo.

pozz
I nemojte uzimati izjave van konteksta nego ako vec citate posmatrajte cijeli tekst kao cijelinu.
Last edited by behavac on 03/09/2008 17:17, edited 1 time in total. behavac

Private message
Dragi @behavac,

Evo, neću ništa izvlačiti iz konteksta, nego ću ti onako generalno reći da je ovo što si napisao jedna obična glupost koja ne vrijedi gubljenja vremena na iščitavanje. Vjeruj mi da se odavno nisam ovako nasmijao i istovremeno razočarao zbog stepena nepismenosti koja dominira na ovom forumu, a nažalost i našim društvom u cjelini. Ovo je jako poražavajuće za državu Bosnu, jer zamisli kada ti što imaš pristup internetu ovako pišeš i pokazuješ mizeran nivo elementarne pismenosti i političkog znanja, kako bi tek pisali neki drugi državljani naše zemlje koji nisu u poziciji i mogućnosti da tipkaju po kompjuteru... Užas! Jednostavno, moram priznati da si me ostavio bez teksta i trebat će mi par dana da dođem sebi :shock: , naravno ne zbog "kvalitete argumenata" :lol: koje si iznio, nego zbog toga što skoro ništa nisam razumio u tvom tekstu.
Nego, hajde ti ovo prevedi na jedan od tri službena jezika u Bosni i Hercegovini, a može i na engleski... Kada budem razumio šta je pisac htio da kaže onda ću rado replicirati. :D
dalinton

#127 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by dalinton »

Abacija wrote:Pa sto ti licno se ne boris za 1 BiH? Zasto ne pokazes sa licnim primjerom kako se treba pisati po forumu i kako se treba boriti za 1 BiH?
Pokazijem ali pojedinci zasljepljeni mržnjom prema Srbima to ne vide. Ja sam "četnik" iako ni u jednom postu nisam nikog uvrijedio ili napisao nešto protiv BiH.

Većina vas se ovdje bori za Bošnjakistan pod nazivom (vaša) BiH i toga ste svjesni samo se skrivate pod plaštom. Ta ideja neće privući ni jednog jedinog Srbina čak će i "alijine" odbiti. Naša zajednička BiH ima svoj Ustav a navlačenjem vode na svoju vodenicu dobijate samo kontra efekat i gurate BiH unazad.
Last edited by dalinton on 04/09/2008 10:04, edited 1 time in total.
xyz2007

#128 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by xyz2007 »

Cestitke autoru na otvaranju teme o Bosni-Hercegovini. :)

Kao sto sam rekao ranije, sto vise tema o Bosni a sto manje o susjednim drzavama, genocidnom entitetu rs i politicarima kojima jedinstvena ujedinjena BIH nije u interesu to bolje.

Pa o nama niko ne prica, i niko ne pise --- hajdemo malo i mi pogledati sta je to u bosanskohercegovackim interesima tj interesima svih Bosanaca! :bih:

1.Jedna Nacija
2. 1 zastava
3. 1 predsjednik

Zasto nismo dosegli to toga?

Zato sto narod u BH nakon komunizma uopste ne zna sta je demokratija, ni ti moze da nakon prevare i nepravde nakon agresije na Bosnu prihvati da se rat ovakav kao i genocid i etnicko ciscenje prvenstveno desio da bi se ubila 1 nacija - tj da se narod zamrzi toliko da nikad ne vide hajra od suzivota sa nekim drugim.

Napravili su da je rat bio iskljucivo na vjerskoj osnovi jer im je to islo u prilog, ali istina je da njima 1 nacija bila frka a i sada je. Posto da je bila vjera u pitanju pa okupatori se ne bi recimo slagali ni sa jednom islamskom drzavom, kao na primjer srbija sa Irackim diktatorom Sadamom Huseinom.

Ali ali ali.....

Kad se ratni zlocinci svi pokaznjavaju i da su se ratni zlocinci svi pokaznjavali ne bi tako bilo. Ljudi bi se dijeli na dobre i lose a ne na Muslimane Hrvate i Srbe.

Stvar je u tome da je u Bosna u procesu ka...... Jednoj Naciji. :bih: Sa komunizma na demokratiju treba vremena, a sa genocida na suzivot jos vise. :(

Znaci nije bilo lose sto je malo vremena proslo nek narod uvidi da su svi koji su iz mrznje i osjecaja superiornosti ubijali nevin narod -- luzeri.

I da klanje i gencod nije izbor u rijesvanju svojih pretenzija jer to se obije o glavu kad tad.

Da postoji Republika Bosna i Hercegovina i Jedna bh multietnicka nacija pokazuju navijaci kad pjevaju bosansku himnu preko nametnute himne.

http://www.youtube.com/watch?v=fSQRWBmF ... re=related :-D ( nisu svi navijaci ovdje jedne vjere )

Da mi Bosanci i dalje postojimo pokazuje cinjenica da je jako malo onih koji kazu da nisu Bosanci u realnosti ( ne na ovom forumu isljucivo ) - ja bar ne mogu da sretnem covjeka iz Bosne koji mi je rekao da nije Bosanac.

Et bas neki dan setam Dobrinjom kad sretnem 2 starija covjeka Bosanca, jedan je pravoslavac a drugi katolik. Oba ostala u ratu i druze se - najbolji prijatelji.

Vazna cinjenica je da se oni ne osjecaju kao Srbi i Hrvati ali politika im ne dozvoljava da to otvoreno kazu i da imaju prava na takav osjecaj. A jos je gore kad im neko kaze - vi ste Srbi i Hrvati. :roll:

Nikako mi nije jasno kako je moguce da je narod toliko izmanipulisan. Ako svrstas nekog u Srbe i Hrvate ko ti otvoreno kaze da je Bosanac on ti govori - ja volim ovu drzavu ovo je moja domovina, znaci to je pripadnik tvoje nacije.

Negiranjem njegovog Bosanskog identiteta ubija se Bosanska nacija samim time i BIH kao drzava. :roll:

Vremenom Bosna ce doci do nezavisnosti i tezak jeste put ali u procesu smo koji se ne moze zaustaviti.... :bih:
Last edited by xyz2007 on 04/09/2008 10:17, edited 3 times in total.
Pietje_Bel

#129 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Pietje_Bel »

dalinton wrote:
Abacija wrote:Pa sto ti licno se ne boris za 1 BiH? Zasto ne pokazes sa licnim primjerom kako se treba pisati po forumu i kako se treba boriti za 1 BiH?
Pokazijem ali pojedinci zasljepljeni mržnjom prema Srbima to ne vide. Ja sam "četnik" iako ni u jednom postu nisam nikog uvrijedio ili napisao nešto protiv BiH.

Većina vas se ovdje bori za Bošnjakistan pod nazivom (vaša) BiH i toga ste svjesni samo se skrivate pod plaštom. Ta ideja neće privući ni jednog jedinog Srbina čak će i "alijine" odbiti. Naša zajednička BiH ima svoj Ustav a navlačenjem vode na svoju vodenicu dobijate samo kontra efekat i gurate BiH unazad.
Ja sam Bosanac/Bosnjak ali ja se mozda slazem sa tobom. Etko rekoh da ti kazem.

Je li ti sada lakse? :D
fantom slobode

#130 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by fantom slobode »

Pietje_Bel wrote:
dalinton wrote:

Evo dodje ti iz dijaspore podrska, jedan Holandjanin daje podrsku onom sto nam Dodo pokusava plasirati, da malo zamijeni teze i okrene vodu na svoj mlin (naravno Dodo u to ne vjeruje, ali nije ni njegovo da vjeruje, imaju ljudi za to).
Covjek ce ti pomoci da dobijete dio teritorije u Holandiji, nista se ne sekiraj :) Vidi se da se odlicno slazete...Znaci samo strpljenja, mora krenuti sa demokratskom procedurom dodijeljivanja jedne holandske provincije (Overijsel ili mozda Groningen) za potrebe frustriranih kojima su snovi propali, a java im ne donosi nista sto ih moze uciniti sretnim. Sa maticom se spojite preko Njemacke, Austrije i Madjarske, dace vam koridor.(ti su vam uvijek bili potrebni, nekako ste ih stalno smisljali).
dalinton

#131 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by dalinton »

Pietje_Bel wrote:
dalinton wrote:

Nije jer znam da si isti kao i ostali.
Pietje_Bel wrote:Mi Bosanci trebamo malo pametnije da igramo tu igru oko RS. Trebamo se ponasati skoro pa prijateljski (na prvi pogled) prema toj tvorevini. Trebamo da je skoro pa priznamo ali samo da kazemo kako mi zelimo da joj se promjeni ime. I nikad vise ne trebamo pricati o genocidnoj tvorevini i kako ona treba da nestane jer sa tim samo usporavamo njen nestanak. Nestanak RS-a je stvar vremena i malih promjena. Prvo grb, pa ime pa onda mozda policija ali uvijek ih trebamo ubijedivati kako mi priznajemo RS i kako je ona po Dejtonu legalna i sta ja znam sve ne. Na kraju ce ona i biti legalna ali nece ni imati svoje ime SRPSKA ni svoju policiju, ni vojsku ni valutu ni nista.
Nažalost nemam sa kim ovdje pričati.

Pozdrav, log out
fantom slobode

#132 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by fantom slobode »

Eno od covjek, a taman dobi ponudu o teritoriji unutar jedne razvijene moderne drzave...Steta, dalitona mu naseg...mozda fali sto nema brda i vukojebina...
xyz2007

#133 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by xyz2007 »

Nisam obratio paznju na dallintonove postove ali kad procitah sta rece fantom slobode pogledah malo po forumu i vidim da ima istine u fantonovim obzervacijama. :roll:

De ti reci otvoreno Dallinton cija drzava je tvoja domovina i za koju drzavu bi obukao uniformu, natovario oruzje i stao u prve redove za njenu odbranu? :)

Evo ja cu prvi reci, ja bi stao za Republiku Bosnu i Hercegovinu moju domovinu kao sto i jesam stao skupa sa Perom, Mujom i Jozom.

Nakon vaseg odgovora mozemo dalje o ujedinjenoj Bosni. Tj njenim interesima.
Pietje_Bel

#134 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Pietje_Bel »

fantom slobode wrote:Eno od covjek, a taman dobi ponudu o teritoriji unutar jedne razvijene moderne drzave...Steta, dalitona mu naseg...mozda fali sto nema brda i vukojebina...
Na taj nacin vi se nikada necete rijesiti RS-a. Sto vise vi napadate RS sto je oni vise brane sto je logicno. Ova moja methoda je mnogo pametnija pogotovo sto postoji mogucnost da MZ i SAD digne ruke i fino kaze:"Ma boli nas k**** radite sta hocete" I onda nema vise BiH pa ti trabunjaj o Hrabrim Bosnjacima i jakom Bosnjackom otporu. :-)
popajic

#135 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by popajic »

Nacionalizam je u balkanskim uslovima sredstvo nove raspodjele, način da se živi na račun drugog. Ali, on je oblik iluzorne svijesti. U stvarnosti niko i ništa ne osiromašuje tako ljude kao nacionalizam. Duhovno siromaštvo je u tom pogledu gore od materijalnog. Pa ipak, ništa neće biti od "nove preraspodjele" na bazi pobjede ovog ili onog nacionalizma. Prije svega, tu neće biti ni pobjednika ni pobjedioca. Covjek ima sve izglede da skapa od gladi u novonastalim nacionalnim ili kvazinacionalnim državama.
Sumnjam da će u skorije vrijeme doći do otrežnjenja. Da bi se ljudi spasili bijede u koju ih vode nacionalisti, biće potrebno da promijene svoje dosadašnje poglede i, naravno, da odbace ratničke huškače, nacionalističke vođe, svađalice svih vrsta...
Nacionalistički prožet čovjek našeg podneblja nema gdje da se vrati, pod pretpostavkom da je izašao iz rata živ. Tek sada će vidjeti da su mu šanse da dobije neki posao znatno manje nego prije samog rata, da nacionalistički ratni poslodavci pričaju neke druge priče, da mu se domovina smanjila i da će se još više smanjiti, da poslije rata valja da vodi neki drugi rat za sebe i svoj opstanak, da će se naći na suprotnoj barikadi od onih s kojima je nacionalistički snivao svoju zemlju poput raspeta orla od Kosova do krajina, od mora do Vojvodine.
Ništa više neće biti kao prije. Prije smo mnogo više imali ma koliko da smo manje radili. Sada bez obzira na to koliko neko i dobro radio, malo je takvih koji će dobro živjeti. Neke generacije će do kraja života raditi da bi otplatile troškove rata, da bi vratile dugove, da bi stvorile elementarne uslove za život svoje djece.
Nacionalizam je opšti oblik ljudske nesreće. Mi smo mogli vidjeti do sada kako nacionalizam masovno uzima ljudske živote. Od sada ćemo se suočiti sa siromaštvom kao mirnodopskom posljedicom nacionalizma. Socijalna i materijalna bijeda možda će biti faktor nove resocijalizacije našeg čovjeka kako bi se oslobodio nacionalističkih strasti u sebi, a najviše onih koji su ga pod tim znamenjem vodili od rata do siromaštva.

(Tekst S. Inića )
Eh,ja...ali hajde ti ovo narodu dokazi !!! Oguglali na sve,pa i kad se cinjenice prostru po hastalu...ne pali
fantom slobode

#136 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by fantom slobode »

Pietje_Bel wrote:
fantom slobode wrote:Eno od covjek, a taman dobi ponudu o teritoriji unutar jedne razvijene moderne drzave...Steta, dalitona mu naseg...mozda fali sto nema brda i vukojebina...
Na taj nacin vi se nikada necete rijesiti RS-a. Sto vise vi napadate RS sto je oni vise brane sto je logicno. Ova moja methoda je mnogo pametnija pogotovo sto postoji mogucnost da MZ i SAD digne ruke i fino kaze:"Ma boli nas k**** radite sta hocete" I onda nema vise BiH pa ti trabunjaj o Hrabrim Bosnjacima i jakom Bosnjackom otporu. :-)
ma odlicna ti je metoda...samo im sredi da se lijepo smjeste u Noord Holland-u ovi sto im se ne svidja i ne mogu sa drugim i eto rijesen problem.A o jakom Bosnjackom otporu nemoj, jer vrijedjas sve one koji su ucestvovali u bosanskom otporu.
xyz2007

#137 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by xyz2007 »

Pietje_Bel wrote:Mi Bosanci trebamo malo pametnije da igramo tu igru oko RS. Trebamo se ponasati skoro pa prijateljski (na prvi pogled) prema toj tvorevini. Trebamo da je skoro pa priznamo ali samo da kazemo kako mi zelimo da joj se promjeni ime. I nikad vise ne trebamo pricati o genocidnoj tvorevini i kako ona treba da nestane jer sa tim samo usporavamo njen nestanak. Nestanak RS-a je stvar vremena i malih promjena. Prvo grb, pa ime pa onda mozda policija ali uvijek ih trebamo ubijedivati kako mi priznajemo RS i kako je ona po Dejtonu legalna i sta ja znam sve ne. Na kraju ce ona i biti legalna ali nece ni imati svoje ime SRPSKA ni svoju policiju, ni vojsku ni valutu ni nista.
Nazalost rs entitet je priznat dejtonom. :roll: ( ali samo privremeno :) i u sklopu BH ne mogu se odvojiti ama nema te sile).

Niko u svijetu rs entitet ne priznaje. Pa ko ce priznati entitet? To je vjestacki zacrtana teritorija koja nema nikakve osnove za postojanjem isto kao kad neko uzme stap i okruzi na pijesku krug i kaze odsada ovdje zive svi Srbi.

I mislim da je jako dobro za ujedinjenu BIH da kad god se pomene rs da ljudi napisu ENTITET rs. Mi znamo da nije republika, ali ne znaju drugi.

Isto tako u govoru dodje do raznih jezickih manipulacija zato ne treba uopste republiku pisati u nazivu jer nema veze sa republikom. :thumbup: :bih: ( ko' sto i jeste )

Ne slazem se sa metodom otudjivanja BOSANSKE zemlje, a ono sto su oteli ce vratiti kat - tad jer nece imati izbora. Mozda ce se morati opredjeliti, ili Srbija ili Bosna.
Last edited by xyz2007 on 04/09/2008 10:44, edited 2 times in total.
Abacija

#138 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Abacija »

Pietje_Bel wrote:
Haj' ti nama pojasni tu tvoju metodu. Malo je stura, moras priznati. Evo ponavljam je ovdje pa ti fino recenicu po recenicu obrazlozi...
Unaprijed hvala.
Abacija

#139 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Abacija »

fantom slobode wrote:
Pietje_Bel wrote:
ma odlicna ti je metoda...samo im sredi da se lijepo smjeste u Noord Holland-u ovi sto im se ne svidja i ne mogu sa drugim i eto rijesen problem.A o jakom Bosnjackom otporu nemoj, jer vrijedjas sve one koji su ucestvovali u bosanskom otporu.
Podrska od mene za ovo boldirano. :thumbup:
xyz2007

#140 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by xyz2007 »

Real Khan wrote:
Podržavam temu :thumbup: samo ne treba ovoliko pesimizma. I ja sam nekad bio pesimist prije učlanjenja na ovaj forum jer sam također mislio da nema dovoljno pametnih i poštenih ljudi koji će buditi uspavanu Bosnu... Međutim, ubrzo sam se uvjerio da ovdje ima dosta pametnih, pismenih i školovanih ljudi kojima je Bosna u srcu. Sa druge strane, ono malo četnika i ostalih dušmana što se povremeno javljaju na ovom forumu u namjeri da rašire defetizam i melanholiju koje će (nadaju se) paralizovati probosansku političku misao, dodatno su me ohrabrili jer svakim danom pokazuju koliko su glupi, polupismeni i u stvari ne znaju dalje od onoga što im servira Dodik&Co. Jednostavno nemaju niti jedan argument koji bi mogao ugroziti Bosnu, a svi su argumenti protiv njih.

U svakom slučaju, treba što više da se otvaraju ovakve teme koje će dodatno ojačati bosanski duh i izbistriti pozitivne misli. Toga će nam trebati uskoro, nakon ovih oktobarskih izbora jer će opet uslijediti teški pregovori oko novog ili modifikaciji postojećeg Ustava BiH...
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Pietje_Bel

#141 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Pietje_Bel »

Abacija wrote:
Pietje_Bel wrote:
Haj' ti nama pojasni tu tvoju metodu. Malo je stura, moras priznati. Evo ponavljam je ovdje pa ti fino recenicu po recenicu obrazlozi...
Unaprijed hvala.
Pa nema se tu sta objasnjavati. Morate malo biti mudriji i ozbiljniji. Citava Bosnjacka politika se svodi na to da galamite o genocidnoj RS. Nista konstruktivno. Vi morate shvatiti da imate neke odgovornosti a da se RS nece nikada ukinuti na taj nacin. To vama samo politicaru zamazivaju oci kako bi ostali jos koju godinu jer su pravi "Bosnjaci" koji se bore protiv zlocinacke RS ili kao sto je (B)Alija bio pravi Bosnjak. Jedina borba protiv RS je jacanjem federacije, poboljsanjem odnosa izmedu Hrvata i Bosnjaka na svim poljima pa cak i organizovanjem ekskurzija djece Bosnjacke i Hrvatske i medusobno druzenje..ma svasta nesto. I onda kada Srbi pocnu da trube o Republici Srpskoj vi samo klimajte glavom. Ali u meduvremenu fino na sud i pokrenuti proces o tom imenu Srpska. Jer kako to da je Srpska kad su po zakonu svi narodi ravnopravni? Ako vi uspijete ime promijeniti i ako uspijete federaciju uciniti ekonomski jakom i poboljsati odnose sa hrvatima, rijesiti pitanje oko Bosnjackog identiteta, organizovati ozbiljan program za povratak izbjeglica u taj entiet RS... onda su problemi svi rijeseni a taj entitet RS u stvari jos postoji na papiru ali u praksi ga nema nigdje. Jer to ce onda biti samo jedna pokrajina gdje ce ponovo u Zvorniku, Srebrenici, Prijedoru zivijeti dosta Bosnjaka. Ako vi vrsite pritisak na Srbe samo situacija ostaje kakve jeste i sve se vrti u krug, politicari vam uzimaju pare a RS ostaje RS jer to je ono sto Haris Silajdzic zeli. Da nema RS onda on nebi postojao, nebi imao on smisla kao politicar da postoji. RS se nemoze na silu ukinuti nego ona se moze samo ukinuti na inteligentan nacin, nikako galamom i mlacenjem praznom slamom i spominjanjem Srebrenice i genocida. To ne pije vodu.
xyz2007

#142 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by xyz2007 »

Samo da kazem naslov ove teme bi trebao da bude - Zasto se budi Republika Bosna i Hercegovina?

ako moze autor da edituje naslov...
Ponekad s'proljeca

#143 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Ponekad s'proljeca »

a mi jos napravismo turbe nasem merhametliji da ga se sjecamo po Deytonu!!!!!
behavac

#144 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by behavac »

Real Khan wrote:
behavac wrote:
hhh

Kakva demagogija.
Povrsinski rekao bi onako jedna prica i sve na mjestu a neki se cak i slazu s ovim.
Al kad skontas poruku koju hoces reci toliko smjesno da ostanem bez teksta.

Kao tebe pitao lik zasto RS ne moze biti nezavisna i poslije tvog ubjedjivanja ( iz cega se valjda treba zakljuciti da imas kvalitetnu retoriku a da ne govorim o perfektnom poznavanju prava) on SAM skontao da bi to izazvalo kolaps citave civilizacije.

Mozda se ovo i desilo al nacin na koji je ovo napisano i koje salje je vise nego supljo.
Pa da krenemo malo retrospektivno prvo o ostalim situacijama a ona o samom pravu.
I ja sam do skora imao slicno misljenje po pitanju Kosovo al ne ovako radikalno.
Naime smatrao sa da ce nelegalna nezaivsnost Kosova napraviti presedan i izazvati lancanu reakciju.
I sta se desilo poslije proglasenja, nista posebno uz male izuzetke.
Tako da poucen nedavnim iskustvima sad znam bolje.
Covjek se i na greskama uci al vidim ne svi.

Pitanje zbog cega?
E sad da dodam nesto o pravo.
Po medjunarodnom pravu priznatim drzavama se garantuje suverenitet i integritet i iako posotoji i pravo na samoopredeljenje prednost se daje cjelovitosti drzava.
Takodje istorijsko pravo nema ovdje nikave veze.
Tako kod Kosova koje bilo dio Srbije(po medjunarodnom pravu) i koje je proglasilo jednostarnu nezavisnost je prekrseno to pravo i kad su ga neke zemlje priznale i one su prekrsile to pravo.
U jednoj Francuskoj kao da se nista nije ni desilo.
Razlog tome je SILA.
Pravo postoji da bude manje ratova i da velike sile ne ratuju medjusobno medjutim kad je nekom u interesu ko ima silu da uradi nesto mimo prava na stetu nekog ko nema silu onda on to moze i uraditi.
Taj ce uvijek nalaziti izgovore tipa, istorijsko pravo, genocid, zarad stabinosti, jedinstven slucaj da eto formalno opravda svoje postupke.
Ali teorija prava ne zna za ove izgovore.
Takodje svaki slucaj se istina razliku od drugog jer nepostoje apsolutno identicne stvari pa ni situacije al ovo pravo se treba odnosoti na sve situacije bez obzira koliko bile slicne ili razlicite.

Tako da Kosovo je postalo nezavisno zbog sile Amerike(i oni su tad imali izgovore -radi stabilnosti) al Tibet nije dobio nezavisnost zbog sile Kine( izgovor - postuju svoj suverenitet) a sad je i Osetija postala nezavisna zbog sile Rusije( izgovor - istorijsko pravo i pokusaj genocida od strane Gruzije).
Da ne nabrajam dalje Kipar, Palestinu itd...

I pored svega ovog vecina svijeta i dalje normalno zivi ko i mi ovdje trenutno.
Mozda ce jednom i jedna Baskija i i druge oblasti postati nezavisne pa tako i RS a mozda i nece al svijet se nece raspasti.
Ti ces reci ne moze se Baskija ili Skotska porediti sa RS (izgovor - istorijsko pravo i TVOJE licno misljenje da je RS genocidna) al medjunarodna pravo na zanimaju izgovori i razlike.
Za to pravo postoje medjunarodno priznate u ovom slucaju Spanija i BIH u svojim granicama i dijelovi njihovih drzave.
Isto tako postoje i medjunarodno priznate Srbija i Gruzija u svojim granicama al su sad te granice promjenjene( treba li se istaci bez pristanke Srbije i Gruzije).

U BIH je slucaj da je i ona medjunarodno priznata i da unutar nje postoji RS al ni jedna strana nema silu vec silu ima MZ i oni ne daju ni jednoj strani jednostrane promjene ovih cinjenica.

Tako da kako ja kontam ovu prica ona ima za cilj da tebe a i ostale ubijedi kako RS ne moze imati nezavisnost jer bi probao svijet sto je kad realno pogledas toliko glupa izjava da ostavlje bez teksta.
A u istoriji su se desavale i mnogo vece stvari pa svijet prezivio.
Zato tvoju pricu trenutne cinjenice pobijaju.

I znaj da RS ne mora nikad biti nezavisna i mozda i nece al ako nekad to i postala ne brini nece pasti nebo.

pozz
I nemojte uzimati izjave van konteksta nego ako vec citate posmatrajte cijeli tekst kao cijelinu.
Last edited by behavac on 03/09/2008 17:17, edited 1 time in total. behavac

Private message
Dragi @behavac,

Evo, neću ništa izvlačiti iz konteksta, nego ću ti onako generalno reći da je ovo što si napisao jedna obična glupost koja ne vrijedi gubljenja vremena na iščitavanje. Vjeruj mi da se odavno nisam ovako nasmijao i istovremeno razočarao zbog stepena nepismenosti koja dominira na ovom forumu, a nažalost i našim društvom u cjelini. Ovo je jako poražavajuće za državu Bosnu, jer zamisli kada ti što imaš pristup internetu ovako pišeš i pokazuješ mizeran nivo elementarne pismenosti i političkog znanja, kako bi tek pisali neki drugi državljani naše zemlje koji nisu u poziciji i mogućnosti da tipkaju po kompjuteru... Užas! Jednostavno, moram priznati da si me ostavio bez teksta i trebat će mi par dana da dođem sebi :shock: , naravno ne zbog "kvalitete argumenata" :lol: koje si iznio, nego zbog toga što skoro ništa nisam razumio u tvom tekstu.
Nego, hajde ti ovo prevedi na jedan od tri službena jezika u Bosni i Hercegovini, a može i na engleski... Kada budem razumio šta je pisac htio da kaže onda ću rado replicirati. :D

Pa vidis i ja sam tvoj tekst smatrao jednom gluposti, zapravo ne gluposti da si ti to nesvjesno vec upravo namjernom, a mozda stvarno i tako mislis al onda je to jos gore.

Al opet sam ti precizno rekao zasto tako mislim u cemu po meni nisi u pravu uz prilozene argumente.

Sav tvoj odgovor se svodi na to da je ovo sve glupost i da cak jos ne razumijes nista, a argumenti nula bambija.
Ako stvarno ne kontas tu ti ne mogu ja pomoci, i u tom slucaju ne moras nista ni odgovarati.

I ja tebe razocarao nepismenoscu!!!
A sta bi ja tek trebao reci za tebe al necu ja na taj nivo.

A sto se tice nepismenih, jedino njih i mozes ubijediti u svoju teoriju o raspadu svijeta.

Ipak evo ti ipak ukratko poruka teksta:
behavac wrote: Po medjunarodnom pravu priznatim drzavama se garantuje suverenitet i integritet i iako posotoji i pravo na samoopredeljenje prednost se daje cjelovitosti drzava.
Kod Kosova a i Osetije je prekrseno to pravo.
Razlog tome je SILA.
Poenta sila je jaca od prava i ona ti pored sto vodi i ratove takodje odrzava i mir, negdje je to tzv status quo.
I ne kazem ja da je to dobro, cak naprotiv to ne valja jer narusavanje odnosa te sile izaziva rat, ali nazalost to je i danas nasa realnost iako ne cini tako.
Mada ja mislim da ce se ovo promjeniti al ne bas u skoroj buducnosti vec za jedno 50 do 100 godina i da ce u svijetu tad vladati veca harmonija.
Mislim da ce razlog ovome biti razvoj tehnologije koji doprinosti razvoju civilizacije al ovo je sad vec filozofiranje cemu ovdje sad nije mjesto.

A mozes pitati i Lincoln-Burrows-a da ti prevede posto mi se cini da covjek zna vise jezika od tebe.
Abacija

#145 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Abacija »

Pietje_Bel wrote:
Abacija wrote:
Pietje_Bel wrote:
Unaprijed hvala.
Pa nema se tu sta objasnjavati. Morate malo biti mudriji i ozbiljniji. Citava Bosnjacka politika se svodi na to da galamite o genocidnoj RS. Nista konstruktivno. Vi morate shvatiti da imate neke odgovornosti a da se RS nece nikada ukinuti na taj nacin. To vama samo politicaru zamazivaju oci kako bi ostali jos koju godinu jer su pravi "Bosnjaci" koji se bore protiv zlocinacke RS ili kao sto je (B)Alija bio pravi Bosnjak. Jedina borba protiv RS je jacanjem federacije, poboljsanjem odnosa izmedu Hrvata i Bosnjaka na svim poljima pa cak i organizovanjem ekskurzija djece Bosnjacke i Hrvatske i medusobno druzenje..ma svasta nesto. I onda kada Srbi pocnu da trube o Republici Srpskoj vi samo klimajte glavom. Ali u meduvremenu fino na sud i pokrenuti proces o tom imenu Srpska. Jer kako to da je Srpska kad su po zakonu svi narodi ravnopravni? Ako vi uspijete ime promijeniti i ako uspijete federaciju uciniti ekonomski jakom i poboljsati odnose sa hrvatima, rijesiti pitanje oko Bosnjackog identiteta, organizovati ozbiljan program za povratak izbjeglica u taj entiet RS... onda su problemi svi rijeseni a taj entitet RS u stvari jos postoji na papiru ali u praksi ga nema nigdje. Jer to ce onda biti samo jedna pokrajina gdje ce ponovo u Zvorniku, Srebrenici, Prijedoru zivijeti dosta Bosnjaka. Ako vi vrsite pritisak na Srbe samo situacija ostaje kakve jeste i sve se vrti u krug, politicari vam uzimaju pare a RS ostaje RS jer to je ono sto Haris Silajdzic zeli. Da nema RS onda on nebi postojao, nebi imao on smisla kao politicar da postoji. RS se nemoze na silu ukinuti nego ona se moze samo ukinuti na inteligentan nacin, nikako galamom i mlacenjem praznom slamom i spominjanjem Srebrenice i genocida. To ne pije vodu.
Je li to mozda zagovaras ideologiju HOS-a?! :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Real Khan

#146 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Real Khan »

behavac wrote:
Kod Kosova a i Osetije je prekrseno to pravo.
Razlog tome je SILA.

Poenta sila je jaca od prava i ona ti pored sto vodi i ratove takodje odrzava i mir, negdje je to tzv status quo.
I ne kazem ja da je to dobro, cak naprotiv to ne valja jer narusavanje odnosa te sile izaziva rat, ali nazalost to je i danas nasa realnost iako ne cini tako.
Mada ja mislim da ce se ovo promjeniti al ne bas u skoroj buducnosti vec za jedno 50 do 100 godina i da ce u svijetu tad vladati veca harmonija.
Mislim da ce razlog ovome biti razvoj tehnologije koji doprinosti razvoju civilizacije al ovo je sad vec filozofiranje cemu ovdje sad nije mjesto.

A mozes pitati i Lincoln-Burrows-a da ti prevede posto mi se cini da covjek zna vise jezika od tebe.

Znam ja da te još boli Kosovo, ali njegova nezavisnost nema nikakve veze sa Bosnom i Hercegovinom. Prije toga da ti objasnim kako po međunarodnom pravu to funkcionira. Pravo na "samoopredjeljenje" ne daje nekome pravo da svoje "pravo" SILOM nametne drugima i da to pravo bude legalno priznato (prihvaćeno) u međunarodnim okvirima. Da bi nešto bilo legalno i legitimno i kao takvo priznato u međunarodnim okvirima, mora ispuniti mnogo nekih pravnih preduvjeta. Prije svega se gleda ko i kakav SUVERENITET posjeduje ili odakle crpi svoj suverenitet. Bosna i Hercegovina je ispunila sve preduvjete za svoju samostalnost i obnovu suvereniteta, a Srbi (u Bosni i Srbiji) su vjerujući u svoje nekakvo "pravo na samoopredjeljenje" i "silu" osporavali tu nezavisnost koju su priznale sve države svijeta (dakle, nesporno legalnu, jer da nije tako prva Rusija ne bi priznala nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu).

Pokušat ću ti "pješke" (korak po korak) objašnjavati da te ne zbunim previše i zato polako pišem jer znam da ne znaš brzo čitati.

Dakle, taj argument "sile" u međunarodnom pravu ne "pije vode" nikako. Zašto? Pa zato što se pravo temelji na pravnim normama, a pravne norme na moralu ili razlici između "dobrog" i "lošeg". Kada kažemo da je nešto moralno onda mislimo da je dobro, ako kažemo da je nemoralno onda je loše. Pratiš li me ili trebam još sporije pisati...?

Sila ne priznaje moral niti pravni idealizam, nego se "nastanila" u realizmu i realpolitici koja dominira svijetom. Dakle, sila kao "argument" postoji, to je realno, ali s obzirom na činjenicu da sila ne priznaje moral i pravo, nego ga krši, automatski nije legalan argument koji zaslužuje međunarodno priznanje i prihvatanje kao nešto legalno. Zato se daje u međunarodnom pravu prednost cjelovitosti priznatih država (jer su priznate kao legalne).

Pravo na samoopredjeljenje se, međutim, jako pogrešno tumači u Srbiji (znam da si ono citirao iz srpskih "pravnih" izvora). Pod samoopredjeljenjem se ne smatra pravo naroda ili etnosa da komadaju teritorije suverenih država. To pravo na samoopredjeljenje se odnosi isključivo na pravo odabira kako se želi neki narod osjećati, identificirati i izjašnjavati, ali nikako ne kao pravo na teritoriju ukoliko ne postoji pristanak onih sa kojima tu teritoriju dijele. To je proisteklo iz jednostavnog razloga što u međunarodnom pravu postoji sveto pravilo o "nepovrijedljivosti međudržavnih granica". To sveto pravilo su pokušali Milošević, Karadžić (kao i Tuđman i Boban) da prekrše u Bosni koristeći nelegalni "argument" sile (čvrsto vjerujući da će toliko biti superiorni pobjednici da će lako isposlovati legalan pristanak preživjelih Bošnjaka na komadanje Bosne). Iskreno govoreći, znam da su mnoge države EU bile na sličnom fonu, ali kada se taj "proces" otegao i zaprijetio da preraste u trajni sukob, onda su se stvari vratile u okvire međunarodnog prava. Tu su Milošević i Tuđman "shvatili" da je argument sile bezvrijedan unutar međunarodnog prava i zato su morali zvanično odustati od cijepanja Bosne i PRIZNATI JE KAO SUVERENU DRŽAVU (što su i učinili, zar ne?)

Kada sam razgovarao sa kolegom politologom oko eventualnog "suvereniteta" RS, naravno da mu nisam morao ove stvari objašnjavati kao tebi, jer je čovjek dovoljno školovan da mu ne treba objašnjavati elementarne pojmove iz međunarodnog prava, ustavnog prava, etike, itd. Samo sam mu dao parametre koje on nije najbolje poznavao jer je tek stigao u Bosnu. Kada se čovjek upoznao sa činjenicama, odmah mu je bilo jasno da se postojanjem (dakle samim pukim "postojanjem" a kamoli "nezavisnošću") proizvoda ne samo sile, nego i kralja svih zločina - GENOCIDA, apsolutno ruše svi temelji pravnog poretka u svijetu. Zašto? Pa zato što se međunarodni pravni poredak temelji na principima legaliteta i legitimiteta, koji se crpe iz gore navedenih pravnih normi, zakona, morala... Kolega politolog se zapitao šta bi onda spriječilo pojavu novih Miloševića, Karadžića, i inih budućih "velikodržavnika"?

Zašto onda nije pao svjetski pravni poredak suverenitetom Kosova a pao bi u slučaju RS-a? Jednostavno, kao što ti gore objasnih, sve mora imati svoj izvor suvereniteta i nekakvu historijsku tradiciju, pa tako i suverenitet Kosova se odbranio činjenicom da je Kosovo kao region postojao prije njegove nasilne aneksije od strane Srbije nakon 1. svjetskog rata, Kosovo je posjedovalo autonomiju unutar bivše Jugoslavije i bilo je ravnopravan element te federacije kao i sve republike koje su kasnije postale nezavisne države, tu autonomiju je silom ukinuo Milošević i kasnije je nastavio provoditi silu grubim kršenjem ljudskih prava Albanaca koje je dovelo i do masovnih ubistava i progona hiljada stanovnika Kosova... Dakle, svi pravni argumenti su stajali na strani Kosova, a na strani Srbije je postojala samo "sila" i "mitološka duhovna povezanost" sa tom autonomnom regijom, sada DRŽAVOM.

Ako si išta razumio od ovoga što sam napisao, biće mi to beskrajno zadovoljstvo... onda će ti biti jasno zašto su mi smiješni tvoji komentari i navodni "argumenti" koje navodiš. Prijateljski te upućujem da se malo educiraš, pročitaš poneku knjigu i maneš se političkih propagandnih pamfleta iz Srbije... Tako nešto se ne shvata ozbiljno u svjetskim politološkim krugovima.
Real Khan

#147 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Real Khan »

Šta je ba, @behavac? Je li ti toliko treba da pročitaš ili si poslao moj prethodni post @Lincolnu da ti prevede...? :D
Lincoln-Burrows

#148 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Lincoln-Burrows »

Real Khan wrote:
Sila ne priznaje moral niti pravni idealizam, nego se "nastanila" u realizmu i realpolitici koja dominira svijetom. Dakle, sila kao "argument" postoji, to je realno, ali s obzirom na činjenicu da sila ne priznaje moral i pravo, nego ga krši, automatski nije legalan argument koji zaslužuje međunarodno priznanje i prihvatanje kao nešto legalno. Zato se daje u međunarodnom pravu prednost cjelovitosti priznatih država (jer su priznate kao legalne).
Eto i sam si napisao ono što ti se pokušava reći, nije potrebno tumačiti.

Pravda i ravnopravnost su jedno i samo to priznajem,
politika i međunarodno pravo su drugo i nemaju uvijek veze sa pravdom,
ali imaju kao što kažeš sa "legalizmom".
Znači ako si "sila", iznaći ćeš aparat za legalizaciju onoga što si napravio. :)
Real Khan

#149 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Real Khan »

Lincoln-Burrows wrote:
Real Khan wrote:
Eto i sam si napisao ono što ti se pokušava reći, nije potrebno tumačiti.

Pravda i ravnopravnost su jedno i samo to priznajem,
politika i međunarodno pravo su drugo i nemaju uvijek veze sa pravdom,
ali imaju kao što kažeš sa "legalizmom".
Znači ako si "sila", iznaći ćeš aparat za legalizaciju onoga što si napravio. :)
Da, tako nekako bi moglo da bude ukoliko te "sile" ne bi imale svoje unutrašnje probleme koji im prijete da izgube status "sile" zbog unutrašnjih nemira, destabilizacije itd. Politika dvostrukih standarda je jako opasna stvarčica i lako se olupa o glavu (direktno ili indirektno, svejedno), što nas dovodi do zaključka da se na ovim stvarima doista ruši civilizacija... Jednostavnije rečeno: Ako se bilo gdje priznaju rezultati DOKAZANOG I PRESUĐENOG GENOCIDA, onda NIKO NEMA NIKAKVO PRAVO NI MOĆ DA SPRIJEČI POJAVU NOVIH GENOCIDA ŠIROM PLANETE... jer, ako je genocid u samo jednom slučaju LEGALAN, onda taj isti status dobija u svim slučajevima. Kontaš?
Lincoln-Burrows

#150 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Lincoln-Burrows »

Real Khan wrote:
Lincoln-Burrows wrote: Da, tako nekako bi moglo da bude ukoliko te "sile" ne bi imale svoje unutrašnje probleme koji im prijete da izgube status "sile" zbog unutrašnjih nemira, destabilizacije itd. Politika dvostrukih standarda je jako opasna stvarčica i lako se olupa o glavu (direktno ili indirektno, svejedno), što nas dovodi do zaključka da se na ovim stvarima doista ruši civilizacija... Jednostavnije rečeno: Ako se bilo gdje priznaju rezultati DOKAZANOG I PRESUĐENOG GENOCIDA, onda NIKO NEMA NIKAKVO PRAVO NI MOĆ DA SPRIJEČI POJAVU NOVIH GENOCIDA ŠIROM PLANETE... jer, ako je genocid u samo jednom slučaju LEGALAN, onda taj isti status dobija u svim slučajevima. Kontaš?
Po toj logici (opravdanoj) Rusija bi trebal imati problema sa velikim brojem svojih pokrajina,
pa ostaje nam da malo sačekamo i vidimo hoće li se tko usuditi podići glas.

A kontam ja što želiš reći, ali pogledaj slijedeće, htjeli mi to ili ne,
Gruzija je razorena došlo je do etnički čiste Osetije i sad odjednom
čujemo OESS kako krivi Gruziju za krizu i malo po malo Gruzijci će ispast
za sve krivi i to neće biti legalizacija genocida i.t.d.
Nismo ni mi ovdje pošteđeni toga, treba samo da sile odluče
kakav je njihov interes.

Jedini način da se odupremo nametanju stanja je dogovor nas samih,
tada bi mogli samo da nam pljunu pod prozor.
Post Reply