Nek se ozeni pa ce mu rata biti 400.Hendrix wrote:Prijatelj je u kreditu idućih 20 godina za taj kantonalni stan za mlade , rata 800 KMMislim da je stan oko 60 kvadrata maksimalno pa vi vidite kako će uopšte mladi da žive odvojeno od roditelja kada im ovako povoljne kredite i stanove nude.
Cijene stanova All about
Moderator: anex
- Alfons Kauders
#126 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
-
Sarafcina
#127 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
madner wrote:Morao bi uzeti oglase, znam ljude kojima stanovi stoje prazni jer nema bas tolko musterija da daju 600 KM.
ma bojim se da su agenti dosli prodavati suplju... kako bi pokrenuli prodaju stanova.
Ono, prihvatio bih ja mozda analize poznatih ekonomista, da se ovdje dadnu sa imenom, prezimenom i stampom/konferencijom gdje je rad objavljen. Ali sve sto ja vidim ovdje to je .. prica... poskupice nekretnine, kupite sto prije... i bajke ko je to trebaju da podrze.
A sa druge strane gledam ljude oko sebe i stvarne situacije... i vidim da analize ne korespondiraju sa stvarnoscu.
I jos jednom da kazem da ja ne poznajem NIKOGA (a zaista znam puno ljudi) cija kirija prelazi 250km za jednosoban pristojan stan.
-
Sarafcina
#128 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
I jaAlfons Kauders wrote:Ja i izdajem i unajmljujem stan (duga prica), a promijenio sam desetak stanova u 10 godina, tako da dosta dobro znam o cemu pricam, ne sikiraj se...Sarafcina wrote:Ljudi moji, vi stvarno pojma nemate.
Kirija za prosjecan jednosoba stan... od pofalica i grbavice pa skroz do ilidze je od 200 do 250KM.
Centar grada (iza Metalca), garsonjera je oko 250Km (doduse grijes se na struju).
Ja ne znam odakle vi vadite informacije... ali... pokusajte pricati sa ljudima koji rentaju stanove ili citajte oglase.
U Sarajevu je danas toliko praznih stanova da nizih kirija nema, jer se vlasniku ne isplati dati jeftinije.
Doduse, uvijek ima ljudi koji placaju vise... ali, ljudi ovdje zaboravljaju cinjenicu da su visoke kirije u Sarajevu bile posljedica dolaska stranaca kojima su firme/organizacije placale stanarinu.
Danas toga vise nema... i ...
A evo... nek mi se svi ovi analiticari jave i od mene iznajme stanove po tim cijenama o kojima pricaju
Naravno potpisujemo ugovor, pa vi onda izdajete nekome po tim trzisnim cijenama. I jos zaradite.
Ko zeli, bujrum. Ne zajebajem se. Ozbiljno vas pozivam. Pregledacemo vase needitovane postove i vidjeti po koje pare to moze
- Alfons Kauders
#129 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
E i tebe s tim zavjerama, jos samo da se dva aviona zabiju u Unitic i eto te ko pravi conspiracy freak...Sarafcina wrote: I ja. A imo i posla sa Pelakovim agentima
i nagledo ih se i nasluso im se suplje.
A evo... nek mi se svi ovi analiticari jave i od mene iznajme stanove po tim cijenama o kojima pricaju. Salim se
, dacu ja malo jeftinije... kao rabat
.
Naravno potpisujemo ugovor, pa vi onda izdajete nekome po tim trzisnim cijenama. I jos zaradite.
Ko zeli, bujrum. Ne zajebajem se. Ozbiljno vas pozivam. Pregledacemo vase needitovane postove i vidjeti po koje pare to moze. Placanje je prva tri mjeseca unaprijed
.
Svi na ovoj temi su se jos prije 6 stranica slozili da su cijene prestale rasti i da postoji vrlo velika vjerovatnoca da ce pasti.
(Ili mozda agenti pokusavaju oboriti cijene pa pokupovati stanove, te onda opet napumpati cijene na forumima?)
-
Sarafcina
#130 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Alfons Kauders wrote:E i tebe s tim zavjerama, jos samo da se dva aviona zabiju u Unitic i eto te ko pravi conspiracy freak...Sarafcina wrote: I ja. A imo i posla sa Pelakovim agentima
i nagledo ih se i nasluso im se suplje.
A evo... nek mi se svi ovi analiticari jave i od mene iznajme stanove po tim cijenama o kojima pricaju. Salim se
, dacu ja malo jeftinije... kao rabat
.
Ko zeli, bujrum. Ne zajebajem se. Ozbiljno vas pozivam. Pregledacemo vase needitovane postove i vidjeti po koje pare to moze. Placanje je prva tri mjeseca unaprijed
.
Svi na ovoj temi su se jos prije 6 stranica slozili da su cijene prestale rasti i da postoji vrlo velika vjerovatnoca da ce pasti.Jebeno losa reklama za prodaju stanova, moras se slozit...
![]()
(Ili mozda agenti pokusavaju oboriti cijene pa pokupovati stanove, te onda opet napumpati cijene na forumima?)Uh, sad sam im dao ideju.
ma meni je drago da su se svi slozili
Ne ulazim ja zasto to neko radi
A agenti
A spekulacije moj Alfonse ..krecu od kafana, foruma...
- madner
#131 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Fakat nisu normalni, ovi veci stanovi imaju manji hodnik.Alfons Kauders wrote:Ti stanovi kurcu ne valjaju. Raspored je uzasan, primjera radi, stan od 60m2 ima hodnik povrsine 11m2. Uvijek sam cijenio arhitekte, super struka fakat, ali ljude koji su ovo pravili treba otjerati na baustelu...
http://www.ksfs.ba/index.php?subaction= ... m=&ucat=1&
Ne znam za ratu, ali imas cijene kvadrata tamo, od 1725 bez PDV-a. Ako ispunjavas uslove ili ako imas stelu, vrijedi pokusati.
Nasao bi i ispunjavam, ali ovo je smjesno.
- madner
#132 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Ne pratim, ali tako je bilo kad sam pratio.Sarafcina wrote:madner wrote:Morao bi uzeti oglase, znam ljude kojima stanovi stoje prazni jer nema bas tolko musterija da daju 600 KM.
ma bojim se da su agenti dosli prodavati suplju... kako bi pokrenuli prodaju stanova.
Ono, prihvatio bih ja mozda analize poznatih ekonomista, da se ovdje dadnu sa imenom, prezimenom i stampom/konferencijom gdje je rad objavljen. Ali sve sto ja vidim ovdje to je .. prica... poskupice nekretnine, kupite sto prije... i bajke ko je to trebaju da podrze.
A sa druge strane gledam ljude oko sebe i stvarne situacije... i vidim da analize ne korespondiraju sa stvarnoscu.
I jos jednom da kazem da ja ne poznajem NIKOGA (a zaista znam puno ljudi) cija kirija prelazi 250km za jednosoban pristojan stan.
Prodaju suplju a nisu uracunali kolko je nelagalnih kuca napravljeno (Ilidza Otes Blazuj Binjezevo Hadzici postalo naseljeno mjesto bez metra magistralnog puta), kolko se Srba odselilo i ne racunaju kolko je stranaca otislo.
Ali dobro, svatam to. Puno je love ulozeno i sad je malo i njih strah.
- zgembo_sa
#133 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Btw, moj skromni prilog prici o kirijama. Zivim u iznajmljenom stanu od 80 m2 na kosevskom brdu za 400 KM. Braco agenti, hvala lijepo, dovidjenja, prijatno 
Last edited by zgembo_sa on 06/09/2008 10:52, edited 1 time in total.
- fantom slobode
#134 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Ja opet ne iznajmljujem stan na Kosevskom brdu za 500km. A volio bih...Ne mogu, tetka mi tamo zivi...
-
mikilauda76
#135 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Koliko se ja razumijem u pravne odnose, ugovor o najmu stana nije validan ako taj isti nije predat u nadleznoj poreskoj upravi. A to znaci da ukoliko zakupac trazi tako nesto i zakupodavac to prihvati, automatski to znaci i veca kirija. Jer u tom slucaju zakupodavac mora platiti:madner wrote:A kaze ne, ima otkazni rok u ugovoru. Dok je on pravosnazno u stanu vlasnik moze sisat motku.
- Porez na imovinu: koji se placa jednom godisnje, i ciji iznos zavisi od metara kvadratnih stana. Odprilike to je 2,67KM po m2 (tako je barem u II zoni grada, za ostale ne znam).
- Porez na prihod od imovine: placa se mjesecno i odprilike je 14% od cijene najma stana.
Tako da ako ste nasli stan od 500KM (70m2) i zahtjevate ugovor, odmah morate pristati da na tu cifru dodate jos nekih 85KM (sto nije malo).
Ali i pored ugovora zakupodavac moze otkazati ugovor gotovo preko noci primjerice ako u njega namjerava useliti sam ili ga ustupiti svojim potomcima. U svakom slucaju zakupodavac mora zakupcu dati rok za iseljenje od tri do sest mjeseci, ovisno o razlozima otkazivanja najma.
-
mikilauda76
#136 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Evo imam 2 kolega sa posla koji traze, pristojan jednosoban stan na Grbavici. Kazu ako im ti nadjes stan od 250KM, dobices jos 50KM svaki mjesec.Sarafcina wrote:Ljudi moji, vi stvarno pojma nemate.
Kirija za prosjecan jednosoba stan... od pofalica i grbavice pa skroz do ilidze je od 200 do 250KM.
Centar grada (iza Metalca), garsonjera je oko 250Km (doduse grijes se na struju).
Ja ne znam odakle vi vadite informacije... ali... pokusajte pricati sa ljudima koji rentaju stanove ili citajte oglase.
U Sarajevu je danas toliko praznih stanova da nizih kirija nema, jer se vlasniku ne isplati dati jeftinije.
Doduse, uvijek ima ljudi koji placaju vise... ali, ljudi ovdje zaboravljaju cinjenicu da su visoke kirije u Sarajevu bile posljedica dolaska stranaca kojima su firme/organizacije placale stanarinu.
Pa bujrum, salji poruke na moj PP. Da vidimo i to cudo..
- madner
#137 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Ako ne ovjeris ugovor, nisi ni potpisao ugovor.mikilauda76 wrote:Koliko se ja razumijem u pravne odnose, ugovor o najmu stana nije validan ako taj isti nije predat u nadleznoj poreskoj upravi. A to znaci da ukoliko zakupac trazi tako nesto i zakupodavac to prihvati, automatski to znaci i veca kirija. Jer u tom slucaju zakupodavac mora platiti:madner wrote:A kaze ne, ima otkazni rok u ugovoru. Dok je on pravosnazno u stanu vlasnik moze sisat motku.
- Porez na imovinu: koji se placa jednom godisnje, i ciji iznos zavisi od metara kvadratnih stana. Odprilike to je 2,67KM po m2 (tako je barem u II zoni grada, za ostale ne znam).
- Porez na prihod od imovine: placa se mjesecno i odprilike je 14% od cijene najma stana.
Tako da ako ste nasli stan od 500KM (70m2) i zahtjevate ugovor, odmah morate pristati da na tu cifru dodate jos nekih 85KM (sto nije malo).
Ali i pored ugovora zakupodavac moze otkazati ugovor gotovo preko noci primjerice ako u njega namjerava useliti sam ili ga ustupiti svojim potomcima. U svakom slucaju zakupodavac mora zakupcu dati rok za iseljenje od tri do sest mjeseci, ovisno o razlozima otkazivanja najma.
Sem toga ima stara fora, da se ugovor sklopi na 100 KM, porez je time ne bitan, a postoji neka sigurnost. Po starom principu: kradi od drzave i zali se sto ne radi.
-
mikilauda76
#138 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Pa ima i tog, ali zamisli da si ti zakupodavac i trazis 500KM, i sad ti dodje neka stranka i pitate da napravite ugovor na godinu dana ali da stavite 100KM. Bili ti to uradio? Ja sigurno ne bi.madner wrote:Ako ne ovjeris ugovor, nisi ni potpisao ugovor.mikilauda76 wrote:Koliko se ja razumijem u pravne odnose, ugovor o najmu stana nije validan ako taj isti nije predat u nadleznoj poreskoj upravi. A to znaci da ukoliko zakupac trazi tako nesto i zakupodavac to prihvati, automatski to znaci i veca kirija. Jer u tom slucaju zakupodavac mora platiti:madner wrote:A kaze ne, ima otkazni rok u ugovoru. Dok je on pravosnazno u stanu vlasnik moze sisat motku.
Sem toga ima stara fora, da se ugovor sklopi na 100 KM, porez je time ne bitan, a postoji neka sigurnost. Po starom principu: kradi od drzave i zali se sto ne radi.
- madner
#139 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Pa tebi je u interesu da ti neko zakupi stan. Ti si taj koji placa porez. I ako se dogovoris za 300KM a stavis 100, najgore sto ti se moze desiti je da te zakine za 3 mjeseca.
Pregledan rizik.
Pregledan rizik.
- Haris.ba
#140 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Ako se ne dogovoris sa gazdom, a to je najbolje naravno u ugovoru precizirati tj. veci rok, rok za iseljenje je 8 dana iz iznajmljenog stana/kuće (kod poslovnih prostora je 6 mjeseci), s tim da taj zahtjev ne moze biti pokrenut u nevrijeme (ovo je faktičko pitanje, u praksi veoma tesko ostvarivo).
Ako napises u ugovoru manju cijenu od trzisne, ti svakako placas porez na imovinu prema procjenu poreske uprave, prema njihovim katalozima, a porez na dohodak od zakupa mozda jeste manji (manja osnovica), ali ne vjerujem da ce gazda pristati na taj rizik. Npr. ti mozes ako je u ugovoru napisano 100 kmica (a ugovor sklopljen na godinu), toliko i nastaviti placati. E onda te il gazda ko biva tuzi, il ti vjerovatnije salje Celu na vrata.
Cijene nekretnina...generaliziranja velikoga nema. Najvaznije je da se nama ne moze desiti "pucanje balona (iliti kondoma)" trzista nekretnina kao u Americi. Nase banke posluju gotovo bez ikakvoga rizika (dva ziranta, hipoteka 1:2... kvalitet krvnih zrnaca podizaca kredita...) tako sto se tice nekog velikog stanja recesije izazvanog masovnim zaduzivanjem pa onda ne vracanjem novca tesko da moze biti. (...rat, velike elementrane nepogode... - npr. to moze izazvati ovu vrstu problema)
Pad kupovine nekretnina izazvanih ogromnom ponudom novih stanova nema. Prvo je kriva percepcija da je trziste zasiceno. Da je zasiceno zbog ogromne gradnje novih stanova. To moze biti testirano jednostavnom formulom. Jer, ako je trziste zasiceno novim stanovima, cijena starih mora pasti (centar je nesta drugo - al tako je svugdje, te cijene mogu samo eventualno stagnirati, nikako padati) . Toga sada nema. Stan na cvili - polovan, 2600 kvadrat. Ja to jos ne vjerujem, al stvano ljudi kupuju po toj cijeni.
Znaci ponuda novih stanova je samo sprijecila donekle perverzne cijene starih stanova. Ali da dovede do ogromnog pada cijena trenutno tesko.
Nama izgleda mnogo sto se trenutno gradi, al to je zato sto nismo navikli na gradnju, vec na obnovu - posljedica rata sta ces
. Ima jos puno prostora za prosirenje ponude.
Da para nema, nema. Nema para svako. U tome je problem sto stanovi imaju percepciju skupoce. Barem ja, jos imam ostatke socijalistickog cipa (nisam sdp-ovac
) da svi trebaju imati isti nivo zadovoljenja potreba. Nazalost u nas nema takve strategije od drzave. Znaci, kada se prihvati maksima da ne moraju svi imati nekretninu, i da svi ne moraju / mogu biti u stanju kupiti stan na potezu centar - otoka ( a ni negdje drugo, ili veoma tesko) shvatice da osim sto smo u nevaljastom drustvu, da mu od npr. 200 maraka po metru kvadratnom stana na trzistu ne znaci nesto posebno. Al to je druga prica.
Al zasto je spominjem, zato sto problem Sarajeva moze biti samo nedostatak strategije. Jednostavno, statisticari ce to potvrditi, trenutno nema privrednih kapaciteta odakle bi velikom broju sarajlija bilo obezbjedjeno da cijena od 2000 kmica po metru nekretnine bude moguca, tj. puno ljudi mora ostati nezaposleno. Tako da velike gradnje nema, koja bi (nakon trenutnog poskupljenja) dovela do pada cijene u Sarajevu. "Velika gradnja" je omogucavanje vise od 50 % mladog - radnog stanovnistva koje po uzusima kvalitete zivota treba da ima stan/kucu za zivot.
Al zasto se jos gradi...pa ima se para...jos.? Ja to pokusava shvatiti dugo vremena. Odakle pare. Kad je trgovinski deficit 40 milijardi u zadnih 8 godina (prema Slobodnoj Bosni, mislim ljudi samo sabrali). Ko ga finansira? Oni (SB) kazu crna ekonomija i dijaspora. I vjerovatno je tako. Mada bih dodao i jos ipak znatan iznos donacija i medjunarodnih injekcija kroz povoljne kredite. Pogledajte, pa najveci broj ljudi ko kupi nov stan su povezani sa drzavnim sluzbama, ili je neko njima blizak ko ih je novcano potpomogao. Ili drzavna preduzeca, telekom, elektroprivreda... nema tu toliko privatnog sektora koliko bi trebalo biti... (tako je npr. u jednoj od zgrada koju kanton napravi).
Uglavnom, cijene nece nesta puno padati. Trenutna konstelacija snaga je takva. Naravno nove varijable mogu to promijeniti, al trenutno ne vidim nekog velikoga "soka" koji ce to odraditi.
Ako napises u ugovoru manju cijenu od trzisne, ti svakako placas porez na imovinu prema procjenu poreske uprave, prema njihovim katalozima, a porez na dohodak od zakupa mozda jeste manji (manja osnovica), ali ne vjerujem da ce gazda pristati na taj rizik. Npr. ti mozes ako je u ugovoru napisano 100 kmica (a ugovor sklopljen na godinu), toliko i nastaviti placati. E onda te il gazda ko biva tuzi, il ti vjerovatnije salje Celu na vrata.
Cijene nekretnina...generaliziranja velikoga nema. Najvaznije je da se nama ne moze desiti "pucanje balona (iliti kondoma)" trzista nekretnina kao u Americi. Nase banke posluju gotovo bez ikakvoga rizika (dva ziranta, hipoteka 1:2... kvalitet krvnih zrnaca podizaca kredita...) tako sto se tice nekog velikog stanja recesije izazvanog masovnim zaduzivanjem pa onda ne vracanjem novca tesko da moze biti. (...rat, velike elementrane nepogode... - npr. to moze izazvati ovu vrstu problema)
Pad kupovine nekretnina izazvanih ogromnom ponudom novih stanova nema. Prvo je kriva percepcija da je trziste zasiceno. Da je zasiceno zbog ogromne gradnje novih stanova. To moze biti testirano jednostavnom formulom. Jer, ako je trziste zasiceno novim stanovima, cijena starih mora pasti (centar je nesta drugo - al tako je svugdje, te cijene mogu samo eventualno stagnirati, nikako padati) . Toga sada nema. Stan na cvili - polovan, 2600 kvadrat. Ja to jos ne vjerujem, al stvano ljudi kupuju po toj cijeni.
Znaci ponuda novih stanova je samo sprijecila donekle perverzne cijene starih stanova. Ali da dovede do ogromnog pada cijena trenutno tesko.
Nama izgleda mnogo sto se trenutno gradi, al to je zato sto nismo navikli na gradnju, vec na obnovu - posljedica rata sta ces
Da para nema, nema. Nema para svako. U tome je problem sto stanovi imaju percepciju skupoce. Barem ja, jos imam ostatke socijalistickog cipa (nisam sdp-ovac
Al zasto je spominjem, zato sto problem Sarajeva moze biti samo nedostatak strategije. Jednostavno, statisticari ce to potvrditi, trenutno nema privrednih kapaciteta odakle bi velikom broju sarajlija bilo obezbjedjeno da cijena od 2000 kmica po metru nekretnine bude moguca, tj. puno ljudi mora ostati nezaposleno. Tako da velike gradnje nema, koja bi (nakon trenutnog poskupljenja) dovela do pada cijene u Sarajevu. "Velika gradnja" je omogucavanje vise od 50 % mladog - radnog stanovnistva koje po uzusima kvalitete zivota treba da ima stan/kucu za zivot.
Al zasto se jos gradi...pa ima se para...jos.? Ja to pokusava shvatiti dugo vremena. Odakle pare. Kad je trgovinski deficit 40 milijardi u zadnih 8 godina (prema Slobodnoj Bosni, mislim ljudi samo sabrali). Ko ga finansira? Oni (SB) kazu crna ekonomija i dijaspora. I vjerovatno je tako. Mada bih dodao i jos ipak znatan iznos donacija i medjunarodnih injekcija kroz povoljne kredite. Pogledajte, pa najveci broj ljudi ko kupi nov stan su povezani sa drzavnim sluzbama, ili je neko njima blizak ko ih je novcano potpomogao. Ili drzavna preduzeca, telekom, elektroprivreda... nema tu toliko privatnog sektora koliko bi trebalo biti... (tako je npr. u jednoj od zgrada koju kanton napravi).
Uglavnom, cijene nece nesta puno padati. Trenutna konstelacija snaga je takva. Naravno nove varijable mogu to promijeniti, al trenutno ne vidim nekog velikoga "soka" koji ce to odraditi.
- alijagicalija
#141 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Rijesenje je u individualnoj stambenoj izgradnji i razvoju tzv. ruralnog dijela Sarajeva tj. ono sto nije 5 min. do centra. Diferenciranjem ovakve kvalitete ce se stvoriti uslovi da kutije od stanova od 55m2 dodju na realnu cijenu a zarada ( putem development strategy) ce biti kroz dodatne usluge koje investitor obezbijedjuje. Problem je u kriminalnim strukturama vlasti, jer ne mozete pokrenuti zdrav projekat ako niste podobni strukturi (iz prve ruke). Na kraju ostaje prilicno supalj zakljucak da ulaskom na bilo koji nivo vlasti tj. odlucivanja postaje se kriminogen, sto naravno kao premisa nije tacno. Tacno je da trziste, kod nas (u Sarajevu) ne funkcionira na zdravim ekonomskim osnovama, vec feudalnim. Dokle kod pojedinci opravdavaju postupke kvazi moralnim opravdanjima nista se promijeniti nece. Da ne moraliziram i supljiram, trziste je koncipirano po pravilima kruga a ne otvorene strukture.
-
beka_mo
#142 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Meni se ovakva naselja licno svidjau,takvih po Evropi sam vidjela i lijepo je. Ali kad bi bio urbanisticki plan za to,da prave svi po projektu i da vanjski dio (fasada i uredjeno dvoriste) moraju zavrsiti u nekom roku. Mislim da bi ovo bio dobar prijedlog drzavi: ako ima drzavnog zemljista da izradi nacrt infrastrukture i projekte(iste npr male kuce katnice su mi super) i tender za to,pa ko ima novac da kupi zemljiste (a mogli bi dati i mladima dzabe kao poticaj) i da zavrsi izgradnju neka aplicira.alijagicalija wrote:Rijesenje je u individualnoj stambenoj izgradnji i razvoju tzv. ruralnog dijela Sarajeva tj. ono sto nije 5 min. do centra. Diferenciranjem ovakve kvalitete ce se stvoriti uslovi da kutije od stanova od 55m2 dodju na realnu cijenu a zarada ( putem development strategy) ce biti kroz dodatne usluge koje investitor obezbijedjuje. Problem je u kriminalnim strukturama vlasti, jer ne mozete pokrenuti zdrav projekat ako niste podobni strukturi (iz prve ruke). Na kraju ostaje prilicno supalj zakljucak da ulaskom na bilo koji nivo vlasti tj. odlucivanja postaje se kriminogen, sto naravno kao premisa nije tacno. Tacno je da trziste, kod nas (u Sarajevu) ne funkcionira na zdravim ekonomskim osnovama, vec feudalnim. Dokle kod pojedinci opravdavaju postupke kvazi moralnim opravdanjima nista se promijeniti nece. Da ne moraliziram i supljiram, trziste je koncipirano po pravilima kruga a ne otvorene strukture.
A kod nas u Mostaru prigradsko zemljiste izgleda ovako,svi su napravili po 3 kata,bez fasade i nikad je nece ni stavit,bez ikakvog plana-kuca ovdje,kuca ondje,ni zelenila ni stabla,ma ruglo do bola! Pa i da mi daju dzabe plac tamo ne bih zivjela u takvom ruglu i neredu!
- Arc_Angel
#143 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Pozdrav svim učesnicima foruma.
vidim da ovdje ima pojedinaca koji su jako dobro potkovani o ovoj temi pa bih htjeo da postavim jedno pitanje.
po vasem misljenju i trenutnoj situaciji na trzistu nekretnina ( u Sarajevu) sta bi se desilo sa cijenama stanova ako bi recimo Bosna i Hercegovina od nove godine bila izolirana, pod sankcijama na jedan period od recimo minimalno dvije godine. ( shvatite ovo kao jedan od scenarija za raspravu)
Vidjeo sam ovdje da je neko poredio cijene stanova u Sarajevu sa cijenam u Zagrebu i Beograd. ( nemislim da trebam da napominjem koliko su oni ispred nas sto se tice evropskih integracijama pa samim tim i daleko blizi evropi. Srbija i Hrvatska ce dogodine u EU, Srbija od 01.01.2009 ide bijelu schengen listu, Hrvatskoj vize svakako netrebaju.
volio bih da cujem vase misljenje, ako zamislimo da ce doci do takve jedne situacije, sta bi se desilo sa trzistem nekretnina
vidim da ovdje ima pojedinaca koji su jako dobro potkovani o ovoj temi pa bih htjeo da postavim jedno pitanje.
po vasem misljenju i trenutnoj situaciji na trzistu nekretnina ( u Sarajevu) sta bi se desilo sa cijenama stanova ako bi recimo Bosna i Hercegovina od nove godine bila izolirana, pod sankcijama na jedan period od recimo minimalno dvije godine. ( shvatite ovo kao jedan od scenarija za raspravu)
Vidjeo sam ovdje da je neko poredio cijene stanova u Sarajevu sa cijenam u Zagrebu i Beograd. ( nemislim da trebam da napominjem koliko su oni ispred nas sto se tice evropskih integracijama pa samim tim i daleko blizi evropi. Srbija i Hrvatska ce dogodine u EU, Srbija od 01.01.2009 ide bijelu schengen listu, Hrvatskoj vize svakako netrebaju.
volio bih da cujem vase misljenje, ako zamislimo da ce doci do takve jedne situacije, sta bi se desilo sa trzistem nekretnina
-
beka_mo
#144 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Pod kakvim sankcijama?Arc_Angel wrote:Pozdrav svim učesnicima foruma.
Mi smo svakako pod sankcijama,niko iz Bosne ne moze izaci ko nema putovnicu(HR)ili nije biznismen. To ti ga je ko sankcija!
Mislim da cijene ni iz kojih razloga nece padati,stagnacija da pa opet lagani rast! Bez obzira na te sankcije,dijaspora koja uvijek moze i uci i izaci iz Bosne kad hoce,kupuje stanove ovdje po ovim cijenama da imaju gdje kad se vrate a i radi investiranja. Mislim da ce doci i do malo brzeg rasta cijena u predgradjima,tako je i ovdje u okolini Mostara,a po centrima se uglavnom prodalo a i nema mjesta za neku vecu gradnju!
To je neko moje vidjenje,pa nek da neko bolji komentar s argumentima ako ih ima.!!
-
Sarafcina
#145 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
mikilauda76 wrote:Evo imam 2 kolega sa posla koji traze, pristojan jednosoban stan na Grbavici. Kazu ako im ti nadjes stan od 250KM, dobices jos 50KM svaki mjesec.Sarafcina wrote:Ljudi moji, vi stvarno pojma nemate.
Pa bujrum, salji poruke na moj PP. Da vidimo i to cudo..![]()
12x50km=600km pod uslovom da oni ostanu godinu dana. Za nalazak pristojonog stana obicno treba 10-15 dana zvanja i obilazenja, uz uslov da to pristojno nije definisano.
Sorry, ali... ja puno vise zaradjujem od toga sto cijenjene kolege nude. Ono sto mogu da im pokazem to je par ugovora (Hrasno, Malta, Pofalici...) koji se krecu od 200 km do 300 km (jednosobni i dvosobni stanovi). Svi su nadjeni preko oglasa. Javi ako hoces da to dogovorimo, ali da mi trud nije dzaba
Evo, jedan ovlas pogled na market.ba
http://www.market.ba/oglas/172059 220km CVIla
http://www.market.ba/oglas/169886 300km Trg heroja
http://www.market.ba/oglas/99068 200km Trg heroja
http://www.market.ba/oglas/47659 350km Hrasno dvosoban
neki su objavljeni prije godinu i kusur dana (tek da se vidi trend
samo sto se svi kacite za oglase koje izdaju kojekakvi agenti (glavno je ono "odmah pored OHRa"
Inace ovo je slicno situaciji sa taksistima. Sarajevo taksi bi da cijeli dan sjede na standu i cekaju levata kojeg ce oderati, dok Zuti taksi ide i radi. Ok je nabiti kiriju u nebesa i cekati levata koji ce je placati tri mjeseca, pa otici, a on uzme i ceka novog levata naredna tri mjeseca. A u medjuvremenu zali za parama koje gubi i dize kiriju ne bi li naplatio to zaljenje i sekiranciju. Samo nije lose ni kada izdas od prve, jest da je 200km, ali si tri godine rahat. Ljudi koje ja poznajem, svoje gazde vidjaju mozda jednom godisnje, a i to je radi reda.
Inace problem svih takozvanih savjetnika (narocito finansijskih) je pitanje interesa. Jer, ako neko ima informaciju da ce cijena necega aman rasti... valjda je logicno daje zadrzi za sebe i profitira na tome
- alijagicalija
#146 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Kontrola gradjevinskog zemljista ili liberalizacija gradnje je u rukama vlasti. Ko je vlast i kakva je ne bih da komentarisem. Postoje zavodi, opcine, dozvole i hiljade prepreka gradnji koje povecavaju cijenu. Naravno da drzava sa aspekta ekonomije moze intervencijom olaksati zivot svojim gradjanima ali ne ova...jer ne postoji...Iz vlastitog iskustva, nije moguce napraviti nista na trzistu, a narocito trzistu nekretnina, sto bi iz tala iskljucilo strukture vlasti. A taj tal opet povecava cijenu gradnje. Licno i anarhija je bolja od ovakvog uredjenja. Svjedoci smo da je do sada liberalizacijom gradnje mijenjana kompletna struktura stanovnistva...Lukavica, Dobrinja, Stup, sa svih strana i to ce vjerovatno neko analizirati. Medjutim sta se politicki dobija zdravom intervencijom drzave prema individualnoj urbanoj stambenoj gradnji. Izmedju ostalog gubi se lokalna politicka moc...i niz drugih aduta kojom se unistava BH ekonomija. Koliko god zvucalo pesimisticno jedina nacin da se nesto promijeni u ekonomiji je da se analiziraju sa svakog aspekta ovakve situacije i ponude kreativna rijesenja..sto je i svrha ove teme na forumu. Bilo bi interesantno da se javi neko od ljudi iz gradjevniske struke i da informaciju o cijeni kvadrata gradnje, sa cijenom zemlje, bez komunalija i taksi, jer su ove (komunalije i takse) stvari koje drzava moze subvencionirati komotno.
PS. Ko od stranaka i kandidata ima bilo kakvu ideju ili prijedlog rijesenja ovog problema. Cijene nekretnina su problem...ako nisu problem onda odlicno...mozda za ljude koji cekaju nasljedstvo...
PS. Ko od stranaka i kandidata ima bilo kakvu ideju ili prijedlog rijesenja ovog problema. Cijene nekretnina su problem...ako nisu problem onda odlicno...mozda za ljude koji cekaju nasljedstvo...
-
edvin
#147 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
beka_mo wrote:Bolje imati vlastiti stan, pa koliki god daje nego rentati. Prvo finansijski rentati stan je neisplativo, a da ne govorim da sutra možeš završiti na ulici, jer gazda želi stan za nešto drugo i vječno češ nositi epitet podstanara i gledat će te kao zadnju fukaru koja nije bila u stanju sebi obezbjedi stan koji nije rentan već lično tvoj.
Slzem se. Djetinjstvo am provela u tom postanarstvu,i promijnila bezbroj osnovnih skola. To mi je sve odvratno,kad ti gazda kaze moras seliti za pola mjeseca,sin mi se zeni! A ti vec peti put selis u godini dana s malom djecom. Tako je bilo mojim roditeljima. Ali ne mojoj djeci sada! Kupila sam svoj prvi stan u 23 god,radila sam i studirala,bilo povoljno 500m2,a sada vrijedi 2000KM. Ne bitno, svakako ne mislim prodavati nista.
Zelja mi je kupiti nekretninu u Sarajevu,da mi imaju djeca gdje u skolu ici. Mostar je po tom pitanju haos. Sad mi zao sto nekupih garsonjeru na grbavici prije 3,5 god,a htjela sam.
Nego sta mi savjetujete za Sarajevo. Stan po ovim ludim cijena ne zelim. Gledam kuce,ali ne poznajem lakalitete. Ili neko zemljiste u okolini Sarajeva,ali opet ne poznajem pa ne znam sta u stvari da trazim. Cini mi se da se isplati tako investirati. Pozdrav ovim iskusnim ekonomistima Alfons kauders i mikilauda76![/quote]
Faletici, moj jaran kupio neki dan. Od njegovog placa do Sebilja 7 min autom. Neces naci lokaciju blize centru, a jeftinije. Naravno, to je samo zemlja, onda idu urbanisticka, gradjevinska, itd. Isto tako, raspitaj se u opstini da nije zona klizista, jer ako jeste nece ti nikada dati urbanisticku saglasnost. Sve ostalo se moze srediti. Sretno!
-
Master.DKP
#148 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Cijena gradnje recimo privatne kuce ( bez zemljista ) bilo gdje u Kantonu Sarajevo ne mozes biti ispod 100 000 KM. Zemljiste, lose moze da kosta najmanje 30-40 000 KM, mala parcela daleko van grada i bez posebne infrastrukture( npr. Azici, Osijek itd). Mada gradevinskao zemljiste ispod 100 000 KM gotovo da i ne postoji.
(Ovde ne racunam bosnjacke kuce bez fasada, izolacije i sa najjeftinijom PVC stolarijom koje su pravljenje zadnji 20 godina oko Sarajeva i na brdima) jer takve kuce ne vrijede, jer nemaju svoju trzisnu vrijednost. Pored "suhe" gradnja postoje faktori kao sto su opstinska renta i svi administraciski troskovi, koji za privatnu kucu nisu ispod 10- 15 000 KM. U ovom slucaju "magican" je onaj koji napravi po danasnjim cijenama kucu ispod 150 000 KM u Sarajevu.
Za toliko novca treba biti moguce kupiti stanove na rubovima grada, koji ce se narednih 4-.5 godina graditi.
Cudno je da ljudi prizivaju neke krice, sankcije, neke vize i nesto tako da bi cijene nekretnine "pale" na "njihov" realni nivo ? Svako ko za 2-3 godine bude mogao kupiti stan u gradskoj zoni Sarajeva za ispod 3 000 KM taj ce biti pravi sretnik ! Razlog za "krivicu" nisu razni tzv. agenti i neke tajne sile nego 1 300 000 BH gradana koji hoce samo i samo i samo Sarajevo i niko nsto drugo i 30tak banaka koje su tu da dodaju "ulje" na vatru....
(Ovde ne racunam bosnjacke kuce bez fasada, izolacije i sa najjeftinijom PVC stolarijom koje su pravljenje zadnji 20 godina oko Sarajeva i na brdima) jer takve kuce ne vrijede, jer nemaju svoju trzisnu vrijednost. Pored "suhe" gradnja postoje faktori kao sto su opstinska renta i svi administraciski troskovi, koji za privatnu kucu nisu ispod 10- 15 000 KM. U ovom slucaju "magican" je onaj koji napravi po danasnjim cijenama kucu ispod 150 000 KM u Sarajevu.
Za toliko novca treba biti moguce kupiti stanove na rubovima grada, koji ce se narednih 4-.5 godina graditi.
Cudno je da ljudi prizivaju neke krice, sankcije, neke vize i nesto tako da bi cijene nekretnine "pale" na "njihov" realni nivo ? Svako ko za 2-3 godine bude mogao kupiti stan u gradskoj zoni Sarajeva za ispod 3 000 KM taj ce biti pravi sretnik ! Razlog za "krivicu" nisu razni tzv. agenti i neke tajne sile nego 1 300 000 BH gradana koji hoce samo i samo i samo Sarajevo i niko nsto drugo i 30tak banaka koje su tu da dodaju "ulje" na vatru....
- zgembo_sa
#149 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Joj da hoces prodat vise koji stan da nas popustis 
- karanana
#150 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
jah, eto 1,300,000 dijasporasa samo sanja o tome da kupe stan u sarajevu, nemaju gdje drugo potrositi svoje pare. ne vjerujem u tu povecanu potraznju radi dijaspore. ok, mozda malo, malo, malo....ali za svaki stan koji dijasporas hoce da kupi, postoji i dijasporas koji je vlasnik stana u sarajevu i ne vidi poentu da posjeduje stan u sarajevu koji skuplja prasinu i raznorazne racune za grijanje, struju i slicno a nikakve koristi od njega jer je taj dijasporas zadnji put bio u sarajevu prije 5 godina i ne planira uskoro doci opet. a i kad dodje moze se kod nekog privaliti 10-15 dana.
a da ne govorim da i dalje ima i srba i hrvata koji prodaju svoje stanove. stoga ta povecana potraznja od strane dijaspore je neutralizovana i prodajom onih koji nemaju namjeru da se vrate u sarajevo ili onih koji ga napustaju.
a da ne govorim da i dalje ima i srba i hrvata koji prodaju svoje stanove. stoga ta povecana potraznja od strane dijaspore je neutralizovana i prodajom onih koji nemaju namjeru da se vrate u sarajevo ili onih koji ga napustaju.