Agresivni psi??

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Locked
cunga lunga

#126 Re: Agresivni psi??

Post by cunga lunga »

Bitniji psi od ljudi..? eh, lijepi sintori....
1906

#127 Re: Agresivni psi??

Post by 1906 »

BSn wrote:

ne kontam kakve veze ima ova zvijer sto baca macu u kontejner s agresivnim psima.
jednostavan primjer :)
- recimo da je macka ogrebala - mogla bi tuzit vlasnike?
ko bi znao sta je ona macki radila - da nema snimka

poenta - ljudi cesto rade sta pozele - jer moze im se
a onda, nude svoju istinu - i opet, jer moze im se - nedokucivi su

ovakvih, ko ova teta :) je jako puno - pogotovo u zemlji nezadovoljnih
BSn

#128 Re: Agresivni psi??

Post by BSn »

1906 wrote:
BSn wrote:

ne kontam kakve veze ima ova zvijer sto baca macu u kontejner s agresivnim psima.
jednostavan primjer :)
- recimo da je macka ogrebala - mogla bi tuzit vlasnike?
ko bi znao sta je ona macki radila - da nema snimka

poenta - ljudi cesto rade sta pozele - jer moze im se
a onda, nude svoju istinu - i opet, jer moze im se - nedokucivi su

ovakvih, ko ova teta :) je jako puno - pogotovo u zemlji nezadovoljnih

s tim sto pas moze napast i iz cista mira nekoga (taj neko nema nikakve veze s tim psom). pogotovo sto ti psi vec duze vrijeme zive u coporu i njih ne mozemo uporedjivat s pujdom iz dnevnog boravka.
1906

#129 Re: Agresivni psi??

Post by 1906 »

BSn wrote:

s tim sto pas moze napast i iz cista mira nekoga (taj neko nema nikakve veze s tim psom). pogotovo sto ti psi vec duze vrijeme zive u coporu i njih ne mozemo uporedjivat s pujdom iz dnevnog boravka.
teta je isto napala iz cista mira :D - nije imala nikakve veze s mackom - vlasnici je ne poznaju :D

e sad - svako moze - ja , ti , pujdo - znacil da hocemo?

covjek ne bi trebao zivjet pod staklenim zvonom
to stvara pi... :D
somethings

#130 Re: Agresivni psi??

Post by somethings »

Mene je više strah agresivnih ljudi nego agresivnih pasa...
jaca78

#131 Re: Agresivni psi??

Post by jaca78 »

BSn wrote:psi koj zive u coporu se razlicito ponasaju od kucnog psa - isto k'o sto i u livnu od obicnog konja nastade divlji konj.
jos tome dodamo zvijer medju ljudima, pa reakciju tih pasa na te zvijeri... milina.

a sve je moglo ici lakse - izbacis psa, dobijes kaznu, udaris psa, dobijes kaznu, pa ne bi bilo svega ovoga.

opet, nisu mi jasni ni oni koji bjeze od problema, tj. svu ovu pricu zavrsavaju sa "ma nije cuko nista kriv, ne bi cuko...". slazem se da nije nista kriv, no ipak je cuko zivotinja i nije joj mjesto na ulicama grada. sta ce tek biti zimus kad hajvan ogladni na onom snijegu...

i dok izmedju sebe se svadjaju zastitinici zivotinja i oni koji traze uklanjanje pasa s ulica, niko ne gnjavi behmena i svilenog koji su stvarni krivci za ovo.
možda bi mogao hajvanu dati ostataka hrane koji ti ostanu
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#132 Re: Agresivni psi??

Post by ladyblue18 »

Hajd se sad fino vratite na temu. :)
springtime

#133 Re: Psi lutalice u Sarajevu napali 10-godišnjaka

Post by springtime »

(ne)forumas wrote:Puna mi je neka stvar udruzenja koja izmisljaju djelatnosti koju nasi vlastodrsci puse za dobru. Tako i to vase udruzenje, doci cemo u situaciju da ce gradom lutati 100000 pasa i da ce doci do neizbjeznog, e onda bi volio vidjeti vas iz udruzenja kako cete se isprsiti i cime cete to obrazloziti. Naravno vasa ubjedjenja su jaca, a moji stavovi su cvrsci. Kazes da su svi ti psi vakcinisani da se vodi briga o njima, eto predoci dokaze o vakcinaciji i evidenciji hiljada lutalica koje se vrzmaju po gradu...
springtime wrote:
Vidim da neki već iskorištavaju ovaj incident da bi poveli hajku na sve pse u ovom gradu, zato želim da kažem neke stvari.
Ovo nisu nikakvi agresivni psi, već psi koje je ovo "nedužno dijete" od 16 (ŠESNAEST!) godina maltretiralo (duže vrijeme).
Kako samo lijep i slikovit opis nudiš ovdje, al' sva sreća pa nisi za eutanaziju!
Ovi su psi vakcinisani, i o njima se vodi briga (daleko od ovog malicioznog opisa koji se potura ovdje), što ova gospoja iz citiranog članka pretpostavljam dobro zna.
I ako su već tako ponosni na sebe, ne znam zašto se kriju iza termina "akcija građana", kad se dobro zna kome je palo na pamet da poduzima nešto ovako, da trpa pse u kombi (i čiji je), na očigled DJECE (i policije) koja su traumatizirana pokušavala odbranit' svoje pse.

Ko je trebao zaštititi ovu djecu?! Ne zaslužuju li i ona nečiju zaštitu? (Btw, kako to da njih ne grizu?)
Kome je upućeno ovo vi? Nisam član ni jednog udruženja, tako da ne znam koga ti to prozivaš, ni odakle ovakav zaključak.
Što se tiče vakcinacije, znam da su djeca skupljala pare (dakle svojim novcem su to platila), a ti dođi i provjeri kod veterinara. Isto kao što znam da se u ovom slučaju radilo o zlostavljaču pasa. A ljudi su spremni da lažu... I tako imaš danas ovu hajku. Ne kažem da se ne može desiti da strada i neko nevin, kažem samo da je to bila moja poenta.

Onaj članak i pojedini postovi su me ponukali da napišem kakve sve laži se objavljuju i na šta su sve ljudi nažalost spremni. Nije istina sve što pročitamo na nekom portalu, ovi su psi socijalizirani i vakcinisani, i nisu ni divlji ni izgladnjeli.

Što se tiče onih koji tvrde da ovo nije incident, pa hoćemo li onda svi raditi ono što poželimo, po vlastitom nahođenju i mimo zakona?
Jesmo li toliko sluđeni i ispranih mozgova da više ne možemo razlikovati ispravno od pogrešnog, zakonito od nezakonitog?
Možda je do ove vrućine pa udari u glavu al' čini mi se da neki sve svoje frustracije prebacuju na pse a na njih je najlakše.
Izvinjavam se moderaciji ako sam bila u OT-u, željela sam pojasniti neke stvari i o ovome više ne bih nakon ovog posta.

Postoje metode (sterilizacija i sl.) koje ne uključuju šintore i ostale brutalnosti, samo što se ni to ne poduzima.

to (ne)forumas: Pojasnila sam zašto sam reagovala, hajd' sad ti nastavi sa svojom hajkom.
ananas10

#134 Re: Psi lutalice u Sarajevu napali 10-godišnjaka

Post by ananas10 »

springtime wrote:
(ne)forumas wrote:Puna mi je neka stvar udruzenja koja izmisljaju djelatnosti koju nasi vlastodrsci puse za dobru. Tako i to vase udruzenje, doci cemo u situaciju da ce gradom lutati 100000 pasa i da ce doci do neizbjeznog, e onda bi volio vidjeti vas iz udruzenja kako cete se isprsiti i cime cete to obrazloziti. Naravno vasa ubjedjenja su jaca, a moji stavovi su cvrsci. Kazes da su svi ti psi vakcinisani da se vodi briga o njima, eto predoci dokaze o vakcinaciji i evidenciji hiljada lutalica koje se vrzmaju po gradu...
springtime wrote:
Vidim da neki već iskorištavaju ovaj incident da bi poveli hajku na sve pse u ovom gradu, zato želim da kažem neke stvari.
Ovo nisu nikakvi agresivni psi, već psi koje je ovo "nedužno dijete" od 16 (ŠESNAEST!) godina maltretiralo (duže vrijeme).
Kako samo lijep i slikovit opis nudiš ovdje, al' sva sreća pa nisi za eutanaziju!
Ovi su psi vakcinisani, i o njima se vodi briga (daleko od ovog malicioznog opisa koji se potura ovdje), što ova gospoja iz citiranog članka pretpostavljam dobro zna.
I ako su već tako ponosni na sebe, ne znam zašto se kriju iza termina "akcija građana", kad se dobro zna kome je palo na pamet da poduzima nešto ovako, da trpa pse u kombi (i čiji je), na očigled DJECE (i policije) koja su traumatizirana pokušavala odbranit' svoje pse.

Ko je trebao zaštititi ovu djecu?! Ne zaslužuju li i ona nečiju zaštitu? (Btw, kako to da njih ne grizu?)
Kome je upućeno ovo vi? Nisam član ni jednog udruženja, tako da ne znam koga ti to prozivaš, ni odakle ovakav zaključak.
Što se tiče vakcinacije, znam da su djeca skupljala pare (dakle svojim novcem su to platila), a ti dođi i provjeri kod veterinara. Isto kao što znam da se u ovom slučaju radilo o zlostavljaču pasa. A ljudi su spremni da lažu... I tako imaš danas ovu hajku. Ne kažem da se ne može desiti da strada i neko nevin, kažem samo da je to bila moja poenta.

Onaj članak i pojedini postovi su me ponukali da napišem kakve sve laži se objavljuju i na šta su sve ljudi nažalost spremni. Nije istina sve što pročitamo na nekom portalu, ovi su psi socijalizirani i vakcinisani, i nisu ni divlji ni izgladnjeli.

Što se tiče onih koji tvrde da ovo nije incident, pa hoćemo li onda svi raditi ono što poželimo, po vlastitom nahođenju i mimo zakona?
Jesmo li toliko sluđeni i ispranih mozgova da više ne možemo razlikovati ispravno od pogrešnog, zakonito od nezakonitog?
Možda je do ove vrućine pa udari u glavu al' čini mi se da neki sve svoje frustracije prebacuju na pse a na njih je najlakše.
Izvinjavam se moderaciji ako sam bila u OT-u, željela sam pojasniti neke stvari i o ovome više ne bih nakon ovog posta.

Postoje metode (sterilizacija i sl.) koje ne uključuju šintore i ostale brutalnosti, samo što se ni to ne poduzima.

to (ne)forumas: Pojasnila sam zašto sam reagovala, hajd' sad ti nastavi sa svojom hajkom.
Sta nam ti predlazes? kako se rjesiti gamadi?
(ne)forumas

#135 Re: Psi lutalice u Sarajevu napali 10-godišnjaka

Post by (ne)forumas »

Zasto Vi koji ste Ti meni koji sam Vi kazete Ti kad ja koji sam Vi vama koji ste Ti kazem Vi?

Prije svega azil znaci skupljanje pasa lutalica na jednom mjestu njihovu registracij, vakcinaciju i selekciju, odvajanje bolesnih od zdravih, muzjaka od zenki itd. na dalje muzjaci i zenke se do sterilizacije drze odvojeno. Psi se pokusavaju se udomiti itd. dakle azil za lutalice je najhumaniji moguci korak ka rjesenju problema, a ne kako to vi vidite veliki sinteraj sa ogradom i katancem. Medjutim ocigledno gluhom pricati, a slijepom pokazivati slike ne vodi nicemu jer vi vasim "odbrambenim" mehanizmom ne vidite dalje od nosa i problem pojednostavljujete i rjesavate na nivou ulice i djece.
springtime wrote:
springtime wrote:

GOLFER

#136 Re: Agresivni psi??

Post by GOLFER »

radi copora pasa ja jednostavno ne smijem (posebno navecer) hodati nekim djelovima grada... Ako je nekom normalno da copor od 10 i vise dzukela trci ulicama nek ih sebi u avliju vodi, kod mene u komsiluku zene koje imaju djecu (a i ocevi) djecu ne smiju ni na igralista poslati da se igraju...
GAU 8

#137 Re: Agresivni psi??

Post by GAU 8 »

A sta cemo kad napokon smjestimo sve pse u azil?

Slijede li onda azili za macke, pa za golubove, pacove??

Sve su to zivotinje koje bi trebale imati ista prava na zivot.

Da li sada slijedi zakon koji ce zabraniti deratizaciju? Ne bi me iznenadilo da i to prodje u nasem parlamentu debila dok kazes keks...
Omerovim_Koracima

#138 Re: Agresivni psi??

Post by Omerovim_Koracima »

Danas i psi imaju vise prava od covjeka. Zalosno. Nije ni cudno sto nam je drzava za krc. Ova kvazi udruzenja mi se gade,ima da ga pljunem kad ga vidim prvi put. Papak.
DYD666

#139 Re: Agresivni psi??

Post by DYD666 »

GAU 8 wrote:A sta cemo kad napokon smjestimo sve pse u azil?
Mozda za vrane, jer jedino one prave problem, ne daju spavati zaista :)
Salu na stranu, ali mislim da opet brkamo stvari, nije poenta u pravima vec u tome sta ugrozava javni red i mir te je i potencijalna opasnost. Nakon se to rijesi, tek onda eventualna prava trebaju doci na dnevni red.
Jato golubova ne napada nikoga zaista, macke takodje.
Pacovi jesu higjenski problem, ali njih se svakako da rijesiti individualno, i pazi cuda, kad neko iz svog stana istrese pacova u kontejner, niti se iko oglasava niti iko to naziva incidentom, dok s druge strane...znate vec.
Jedno veliko nidje veze!
Evo juce scena, sjedim u basti sa prijateljem, iz haustora izlazi godpodjica/dja ...nakon nje istrcava pas, predivan zaista, neki od onih bijelih "polarnih"...husky ili sta vec...samo "mali" problem...odvezan, bez brnjice, i sasvim logicno, hladno prilazi nasem stolu i njusi nam oko nogu - neki ljudi ocito ne kontaju slijedece: Necu to da dozivljavam uopste halo!!!!? Neprijatno je do P! m-----rine!" Dakle dovoljan su problem i takvi vlasnici, pored copora lutalica. Kad se rijesi pitanje reda i mira, onda ovo normalnih pasa sto ostane, o njihovim se pravima da razgovarati.
Kakva je razlika ako ja uzmem sacmaricu i pocnem pucati ulicom u 11 navece, onako cisto za svoj ceif i razbudim sav komsiluk, ljude koji ujutro idu na posao, ili kad neko pusti svog psa medju copor da se "fajtaju" i stvori jednak nivo decibela buke u isto to vrijeme?! Nikakva, oboje je cisto rusenje javnog mira i veze nema sa pravima zivotinja!
Zakljucak: nema copora - nema buke. Ono malo sto se stvori kad se susretnu dva vlasnika sa ljubimcima se vec da tolerisati i ne traje cijelu noc za razliku kad copor ganja macku, koja im, pazi peha, pobjegne na drvo pod vasim prozorom...i slicnih scena koliko hoces.
madnessa

#140 Re: Agresivni psi??

Post by madnessa »

iskreno se nadam da ovi koji zagovaraju izmijestanje pasa van ulica grada ne podrazumijevaju njihovo odvodjenje na okolna brda i izletista. postalo je nemoguce voziti bicikl ili setati po trebevicu, nahorevu, baricama, cavljaku... mene je u nedjelju grupa pasa opkolila na trebevicu i nije bilo nimalo ugodno iskustvo. sreca, pa nisam pokazala strah. da ih se plasim i da su oni to mogli osjetiti moglo se svasta desiti.
moram priznati da me je u cijelom ovom skorom dogadjaju, pored cinjenice da je dijete napadnuto, iznervirala cinjenica odvodjenja pasa u nahorevo. brda i planine vrve psima lutalicama, koji u nedostatku hrane i vode nisu nimalo simpatican prizor.
ne treba dati ljudima da po svom nahodjenju rjesavaju ovaj problem. za ovo je potrebno sistematsko rjesenje, a ne stihijsko i nefunkcionalno. sve ih je vise oko nas i uistinu trebamo prijavljivati ovakve stvari i zaliti se. da mene ili nekog meni bliskog ugrize pas lutalica prvo bih tuzila opcinu (i sve nadlezne). ma prijavljivala bih i budjenje u sred noci, jer su oni zaduzeni za rjesavanje ovog problema. pa lagano kad opcinama dosadimo onda ce se nesto i poduzeti.
ljudi iz udruzenja za zastitu zivotinja nisu nadlezni za ovakve probleme, ali se stavljaju u centar dogadjaja kada se umijesaju na ovakav nacin. shvatam da su i psi ziva bica, ali postali su prijetnja za slobodno kretanje.
DYD666

#141 Re: Agresivni psi??

Post by DYD666 »

Zao mi je zbog vulgarnosti u ranijem postu ali samo sam tako mogao docarati kako se osjecam dok mi njuse oko nogu.

A u vezi posta by madnessa - u neku ruku i to stoji. Ostavivsi ih tek tako u brdu negdje, cini ih se jos vise divljim i opasnijim, doduse ne za one u gradu, ali za izletnike, bicikliste itd, zaista da. To ne treba zanemariti.

S te strane humanije bi ih bilo uspavati, ali naravno da je bezbjedan objekat uz ljude koji ce tu biti i voditi brigu idealna kombinacija sto zbog pasa sto zbog radnih mjesta za same uposlenike. Ali...avaj precih stvari :skoljka:
jaca78

#142 Re: Agresivni psi??

Post by jaca78 »

DYD666 wrote:
GAU 8 wrote:A sta cemo kad napokon smjestimo sve pse u azil?
Mozda za vrane, jer jedino one prave problem, ne daju spavati zaista :)
Salu na stranu, ali mislim da opet brkamo stvari, nije poenta u pravima vec u tome sta ugrozava javni red i mir te je i potencijalna opasnost. Nakon se to rijesi, tek onda eventualna prava trebaju doci na dnevni red.
Jato golubova ne napada nikoga zaista, macke takodje.
Pacovi jesu higjenski problem, ali njih se svakako da rijesiti individualno, i pazi cuda, kad neko iz svog stana istrese pacova u kontejner, niti se iko oglasava niti iko to naziva incidentom, dok s druge strane...znate vec.
Jedno veliko nidje veze!
Evo juce scena, sjedim u basti sa prijateljem, iz haustora izlazi godpodjica/dja ...nakon nje istrcava pas, predivan zaista, neki od onih bijelih "polarnih"...husky ili sta vec...samo "mali" problem...odvezan, bez brnjice, i sasvim logicno, hladno prilazi nasem stolu i njusi nam oko nogu - neki ljudi ocito ne kontaju slijedece: Necu to da dozivljavam uopste halo!!!!? Neprijatno je do P! m-----rine!" Dakle dovoljan su problem i takvi vlasnici, pored copora lutalica. Kad se rijesi pitanje reda i mira, onda ovo normalnih pasa sto ostane, o njihovim se pravima da razgovarati.
Kakva je razlika ako ja uzmem sacmaricu i pocnem pucati ulicom u 11 navece, onako cisto za svoj ceif i razbudim sav komsiluk, ljude koji ujutro idu na posao, ili kad neko pusti svog psa medju copor da se "fajtaju" i stvori jednak nivo decibela buke u isto to vrijeme?! Nikakva, oboje je cisto rusenje javnog mira i veze nema sa pravima zivotinja!
Zakljucak: nema copora - nema buke. Ono malo sto se stvori kad se susretnu dva vlasnika sa ljubimcima se vec da tolerisati i ne traje cijelu noc za razliku kad copor ganja macku, koja im, pazi peha, pobjegne na drvo pod vasim prozorom...i slicnih scena koliko hoces.
jel kod nas stvarno samo psi narušavaju javni red i mir?
DYD666

#143 Re: Agresivni psi??

Post by DYD666 »

jaca78 wrote: jel kod nas stvarno samo psi narušavaju javni red i mir?
Bice da da, u normalnim drzavama/gradovima, ne postoje copori od po 10 i vise da lutaju ulicama dan/noc, a kamoli da ih lokalno stanovnistvo hrani i podrzava postojanje istih. Negdje su ocito izmjesteni ili ne postoje uopste.
kurty

#144 Re: Agresivni psi??

Post by kurty »

DYD666 wrote:
jaca78 wrote: jel kod nas stvarno samo psi narušavaju javni red i mir?
Bice da da, u normalnim drzavama/gradovima, ne postoje copori od po 10 i vise da lutaju ulicama dan/noc, a kamoli da ih lokalno stanovnistvo hrani i podrzava postojanje istih. Negdje su ocito izmjesteni ili ne postoje uopste.
Jerane, blago se tebi ako su ti psi jedini problem...

Svaka ti cast
A_A_AKCIJA

#145 Re: Agresivni psi??

Post by A_A_AKCIJA »

Ljudi, odlučite da li pričate iz lične perspektive ili perspektive društva. Da vas podsjetim, pas je domaća životinja. To što je vas lično strah pasa, meni je isto tako lično, jako žao, ali mislim da nije relevantno za ovu priču. I mene je strah uticaja turbo folka koji lupa iz auta koja idu 120 kmh kroz grad, pa ne pozivam da ih uništavamo zoljama. Strah me je likova na motorima kada prolete kroz Titovu, pa ih ne gađam kamenjem kad prolaze. Možda me je strah visokih zgrada, pa ne nosam sanduke dinamita okolo...
Zašto?
Jer nije društveno prihvaćeno, jer se u civilizovanim zemljama ovo rješava zakonom. Zato zapišem registraciju, nazovem policiju i prijavim problem. Čak mislim da ćete se svi složiti da nam je taj turbo folk više štete nanio. Odnos povreda nastalih u saobraćajkama i povreda od ujeda pasa je 1: 10 000, (na ovo stavljam pare), ali likovi koji imaju lični problem se odjednom probude iz zimskog sna i nešta bi mjenjali i lomili preko koljena. E pa ne može tako. Imate grupu ljudi koja se godinama borila za zakon (podsjećam, civilizacija, država, normalno društvo, tako se radi), sa kojim se ni ja u potpunosti ne slažem. Ali su se ljudi izborili, a vi što ste se maloprije probudili, nešta se sad bunite. Fino se i vi organizujte, pa se izborite. Najlakše je biti destruktivan. Ha nešta ne valja, ruši. Hajmo rušit zakon, umjesto da se potrudimo da se provede do kraja. Strašan je problem poslati mail odgovornim licima. Strašno je puno novaca izdvojiti maksimalno 2 KM po psu za hranu u azilu dnevno. Problem je i zaposliti veterinara da se svakodnevno bavi kastracijom pasa lutalica. Valja se napet pa razmišljat o svemu. Nije to lako. Puno je lakše nabit kera nogom, hitit kamen i na forumu ko Hanka vrištat, šta nam ovo rade, dragi Nedime.

A da malo izvrnemo teze? Da li je trebalo malca od 16 godina koji je maltretirao psa, samoinicijativno strpat u kombi, pa put Jagomira. Po meni je on puno veći problem od psa. Pas će živjeti 5-6 godina, a taj već sada pokazuje sadističke porive. Jel treba da ga sretnem na ulici za koju godinu..?
Jel mu i mater trebalo isto u hapsanu, jer odgaja takog lika, i manji joj je problem što je pas ujeo dijete, nego što dijete uživa da muči (danas pas sutra djevojka)?
Naravno da je odgovor na oba pitanja negativan, osim ako ne težimo divljem zapadu, kao modelu društva.

Društveno je prihvaćeno, a kod nas i zakonom regulirano, da se se prema svim životinjama treba postupati humano. Koliko god ti se i pacovi gadili, po zakonu, ne možeš da ih ubijaš čekićem na sred ulice. Problem je u tome što ima likova koji ne kontaju ništa loše u tome da neko čekićem pljeska pacova na trotoaru. Ne kontaju da taj zakon, zapravo najviše štiti ljude. Štiti mene i tebe da na ulici ne gledam sadiste koji se iživljavaju. Ako ne vidite ništa loše u nehumanom postupanju prema životinjama, e onda, fakat, imamo problem. Ne psi i mačke, nego mi, ljudi!

Odlučite hoćete li se baviti svojim životima sistematski ili stihijski. Svi navedeni problemi (buka, lavež, nehigijena, vaši strahovi, estetika, ovo ono...) su riješeni (ili mogu biti) sa zakonom. Umjesto da insistirate na provedbi, ili da predlažete amandmane, vi navalili u kameno doba.

P.S. obratite malo pažnju na neke stvari. Kada pas ujede nekoga (baš ujede, kako psi ujedaju), završi se u bolnici (čak i onaj mali) . Kada ti pas stavi ruku u njegova usta tokom igre, nije te ujeo. Kada ga maltretiraš i kada te klepi zubima da te upozori da ga pustiš na miru, nije te ujeo. Kad te ujede, završiš sa rupom i desetak šavova. Pišete i pričate gluposti. Lutalice napadaju, Gladni psi vrebaju žrtve..., sve naslovi ko iz nekog filma. Da vas napadne čopor pasa (zaoprave napadne), bili biste na naslovnici Avaza, promptno (a vjerovatno i na nekoj od zadnjih strana, za koji dan).
kurty

#146 Re: Agresivni psi??

Post by kurty »

A_A_AKCIJA wrote:Ljudi, odlučite da li pričate iz lične perspektive ili perspektive društva. Da vas podsjetim, pas je domaća životinja. To što je vas lično strah pasa, meni je isto tako lično, jako žao, ali mislim da nije relevantno za ovu priču. I mene je strah uticaja turbo folka koji lupa iz auta koja idu 120 kmh kroz grad, pa ne pozivam da ih uništavamo zoljama. Strah me je likova na motorima kada prolete kroz Titovu, pa ih ne gađam kamenjem kad prolaze. Možda me je strah visokih zgrada, pa ne nosam sanduke dinamita okolo...
Zašto?
Jer nije društveno prihvaćeno, jer se u civilizovanim zemljama ovo rješava zakonom. Zato zapišem registraciju, nazovem policiju i prijavim problem. Čak mislim da ćete se svi složiti da nam je taj turbo folk više štete nanio. Odnos povreda nastalih u saobraćajkama i povreda od ujeda pasa je 1: 10 000, (na ovo stavljam pare), ali likovi koji imaju lični problem se odjednom probude iz zimskog sna i nešta bi mjenjali i lomili preko koljena. E pa ne može tako. Imate grupu ljudi koja se godinama borila za zakon (podsjećam, civilizacija, država, normalno društvo, tako se radi), sa kojim se ni ja u potpunosti ne slažem. Ali su se ljudi izborili, a vi što ste se maloprije probudili, nešta se sad bunite. Fino se i vi organizujte, pa se izborite. Najlakše je biti destruktivan. Ha nešta ne valja, ruši. Hajmo rušit zakon, umjesto da se potrudimo da se provede do kraja. Strašan je problem poslati mail odgovornim licima. Strašno je puno novaca izdvojiti maksimalno 2 KM po psu za hranu u azilu dnevno. Problem je i zaposliti veterinara da se svakodnevno bavi kastracijom pasa lutalica. Valja se napet pa razmišljat o svemu. Nije to lako. Puno je lakše nabit kera nogom, hitit kamen i na forumu ko Hanka vrištat, šta nam ovo rade, dragi Nedime.

A da malo izvrnemo teze? Da li je trebalo malca od 16 godina koji je maltretirao psa, samoinicijativno strpat u kombi, pa put Jagomira. Po meni je on puno veći problem od psa. Pas će živjeti 5-6 godina, a taj već sada pokazuje sadističke porive. Jel treba da ga sretnem na ulici za koju godinu..?
Jel mu i mater trebalo isto u hapsanu, jer odgaja takog lika, i manji joj je problem što je pas ujeo dijete, nego što dijete uživa da muči (danas pas sutra djevojka)?
Naravno da je odgovor na oba pitanja negativan, osim ako ne težimo divljem zapadu, kao modelu društva.

Društveno je prihvaćeno, a kod nas i zakonom regulirano, da se se prema svim životinjama treba postupati humano. Koliko god ti se i pacovi gadili, po zakonu, ne možeš da ih ubijaš čekićem na sred ulice. Problem je u tome što ima likova koji ne kontaju ništa loše u tome da neko čekićem pljeska pacova na trotoaru. Ne kontaju da taj zakon, zapravo najviše štiti ljude. Štiti mene i tebe da na ulici ne gledam sadiste koji se iživljavaju. Ako ne vidite ništa loše u nehumanom postupanju prema životinjama, e onda, fakat, imamo problem. Ne psi i mačke, nego mi, ljudi!

Odlučite hoćete li se baviti svojim životima sistematski ili stihijski. Svi navedeni problemi (buka, lavež, nehigijena, vaši strahovi, estetika, ovo ono...) su riješeni (ili mogu biti) sa zakonom. Umjesto da insistirate na provedbi, ili da predlažete amandmane, vi navalili u kameno doba.

P.S. obratite malo pažnju na neke stvari. Kada pas ujede nekoga (baš ujede, kako psi ujedaju), završi se u bolnici (čak i onaj mali) . Kada ti pas stavi ruku u njegova usta tokom igre, nije te ujeo. Kada ga maltretiraš i kada te klepi zubima da te upozori da ga pustiš na miru, nije te ujeo. Kad te ujede, završiš sa rupom i desetak šavova. Pišete i pričate gluposti. Lutalice napadaju, Gladni psi vrebaju žrtve..., sve naslovi ko iz nekog filma. Da vas napadne čopor pasa (zaoprave napadne), bili biste na naslovnici Avaza, promptno (a vjerovatno i na nekoj od zadnjih strana, za koji dan).

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Svaka ti cast...
GOLFER

#147 Re: Agresivni psi??

Post by GOLFER »

ja znam da pojedini ljudi na potezu Pionirska-Nahorevo truju pse i to iz jednog vrlo konkretnog razloga. Psi im napadaju ovce i rastjeruju stada...
A sto se moje price tice, ispadoh ja sad lud sto mi je neprijatno da ulicom prema meni u 10 sati navecer trci 20 dzukela koji se medjusobno kolju jedni agresivno laju drugi cvije itd... sta ja trebam pozdravit ih sa dobro vece, ili zgrabit kakvu motku ili kamen i docekat fino svakog koji krene na mene?
metronom

#148 Re: Agresivni psi??

Post by metronom »

Ma ne trebate se ljudi bojat, psi samo hoce da stave vase ruke i noge u njihova usta, da se igraju... :-)
Koja baljezgarija. Sta ima uopste neki pas nasrtati na mene?! Sto bi ja to morao trpiti? Treba da gatam hoce li da se igra, da me upozori ili da me zakolje, zavisno od raspolozenja?! NE, nije normalno da copori pasa lutaju gradom. Sve ostalo su obicna naklapanja. Kome se igra s tim psima nek ih vodi kuci. Ja ne zelim da me psi njuse, ne zelim da igraju sa mnom, ne zelim da laju na mene, ne zelim da me "upozoravaju"...

Dzaba i ti zakoni i na stranu sto se oni ne provode. Ovdje ogroman broj vas uopste ne razumije da nije normalno da su ti psi na ulici! Ako su domaca zivotinja, onda im nije mjesto da lutaju ulicama grada bez vlasnika!
minjonja

#149 Re: Agresivni psi??

Post by minjonja »

metronom wrote:Ma ne trebate se ljudi bojat, psi samo hoce da stave vase ruke i noge u njihova usta, da se igraju... :-)
Koja baljezgarija. Sta ima uopste neki pas nasrtati na mene?! Sto bi ja to morao trpiti? Treba da gatam hoce li da se igra, da me upozori ili da me zakolje, zavisno od raspolozenja?! NE, nije normalno da copori pasa lutaju gradom. Sve ostalo su obicna naklapanja. Kome se igra s tim psima nek ih vodi kuci. Ja ne zelim da me psi njuse, ne zelim da igraju sa mnom, ne zelim da laju na mene, ne zelim da me "upozoravaju"...

Dzaba i ti zakoni i na stranu sto se oni ne provode. Ovdje ogroman broj vas uopste ne razumije da nije normalno da su ti psi na ulici! Ako su domaca zivotinja, onda im nije mjesto da lutaju ulicama grada bez vlasnika!
ko ne konta da zivotinji nije mjesto na ulici?
kurty

#150 Re: Agresivni psi??

Post by kurty »

Opet kazem, svaka cast svakom onom kojem su psi jedini problem u BiH ili u Sarajevu
Locked