Popis i nacionalna odrednica

Post Reply
popajic

#126 Re: Popis i nacionalna odrednica

Post by popajic »

@hodidjed
Ama, i ja bih povratio da imam sta :lol:
:-D Ali bi zato ovi, koji su nam montirali ova seciranja i prebrojavanja,imali itekako sta da povrate.I u bukvalnom i u prenesenom znacenju.
@Id
da je bosna normalna drzava,u normalnom okruzenju i meni bi se povracalo
jasno,ali kako ce ikad postati normalna ako smo se uhvatili u paukovu mrezu pa cak i kad se ukaze izlaz mi ostajemo u njoj.
Ubijedili su nas da je tu sigurno,da nas ONI cuvaju,da je ama bas uvijek drugi kriv-mi nikad.
Apsolutno nisam za mir-mir-svi smo isto krivi politiku,ali brate nisam ni za aminovanje "svojih".
Mile odrzava sebe kudeci konstantno federaciju.Politicari federacije odrzavaju sebe kudeci Mileta.A mi se ,njima u korist,prebrojavamo ne shvatajuci da nas ONI koji su nas uvalili u govna ne mogu i nece iz njih izvuci.
@Real Khan,
Na kraju: pitanja vjere, etničke afilijacije i pojam nacije se prvo moraju dobro naučiti šta su, pa tek onda donositi svoja mišljenja. U protivnom se te stvari mogu tako lako i opasno zloupotrijebiti...
Cesto smo raspravljali o gradjanskoj svijesti koja je sa dolaskom demokratije (?)prestala da evoluira.Maltene je nema.
Ovo sto gore kazes je takodje posljedica toga.
Opsjednuti smo ovim pitanjima vjere,nacije i ostalim krvno-laboratorijskim uzorcima.Jer su nas izdresirali da je to najprimarnije.I mi ko debili progutali udicu.
Sta je sa ekonomijom,naukom,skolstvom,moralom,ljudskim slobodama...ma,kakvi !
Svakih 10 dana je 1 od 3 privilegovana naroda ugrozen.I krece se sa postotcima.Bilo nas je onoliko,sad nas je ovoliko,Ludnica!
A svi najebali.Svi.Bez obzira na boju krvi.E,to SVI nikako da postane prioritet.
dalinton

#127 Re: Popis i nacionalna odrednica

Post by dalinton »

Evo i broj rođenih u inostranstvu (Srbiji) :

2003. 1498
2004. 1289
2005. 1307
2006. 995
2007. još nema podataka
Šapat

#128 Re: Popis i nacionalna odrednica

Post by Šapat »

Natalitet u padu ili skup benzin...? :-)
Alfons Kauders

#129 Re: Popis i nacionalna odrednica

Post by Alfons Kauders »

Šapat wrote:Natalitet u padu ili skup benzin...? :-)
durex poceo ulagati vise u marketing... :D
Hodidjed

#130 Re: Popis i nacionalna odrednica

Post by Hodidjed »

Meni ovo nije zajebancija. Buducim generacijama "nasilno stvaraju rodne listove iz Srbije", da dokazu da su Srbi a ne Bosanci.
Super, nema sta.
Karadzicu, cestitam, tvoje (ne)djelo zivi i dalje.
Alfons Kauders

#131 Re: Popis i nacionalna odrednica

Post by Alfons Kauders »

Hodidjed wrote:
Meni ovo nije zajebancija. Buducim generacijama "nasilno stvaraju rodne listove iz Srbije", da dokazu da su Srbi a ne Bosanci.
Super, nema sta.
Karadzicu, cestitam, tvoje (ne)djelo zivi i dalje.
ius sanguinis, a ne ius soli...fulash malo...
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#132 Re: Popis i nacionalna odrednica

Post by pici »

a bože me sacuvaj,a tito dragi,pa ovo se i bebe uvoze(nacionalne) imatel kakvog distributera :shock: :? ........de samo reci dje narod ide iz ovih firmi koji su pod stecajem....u laktaše,banja luku il srbiju i dijasporu.........mozes mazat nepismenom narodu,koji sta mu prezentiras u naci-novinama i rtv slusa i bleji poslusno........al CIA sve Zna :D
Tomislav MO

#133 Re: Popis i nacionalna odrednica

Post by Tomislav MO »

dalinton wrote:
Tomislav MO wrote:Kako napisaše gore, RS ima 9500 rođenih. Nema teorije da RS ima više od milijun Srba, vjerojatno manje jer nisu Srbi 100% od svih rođenih.
Lažu. U RS je prošle god rođeno 11.143 beba, treba li napomenuti da se određeni broj zbog lošeg stanja u porodilištima RS porodi u Srbiji.
Najbolje da sam provjerim. :D

Dakle na http://www.rzs.rs.ba/Saopstenja/Vitalna ... at2007.pdf kažu:

Ukupno rođeno 11144, od toga u inozemstvu 1034. Inače, države u Europi odavno ne broje u statistici rođene izvan države, ali RS je valjda ostala raditi po starom načinu da bi statistika izgledala ljepše. :)

Ostaje oko 10 000 rođenih u samoj RS. Ako pretpostavimo da je od tog broja oko 5% rođenih Bošnjaka dobit ćemo 9500 tako su pretpostavljam računali forumaši prije kad su izbacili taj podatak. :roll:
dalinton

#134 Re: Popis i nacionalna odrednica

Post by dalinton »

Održan sastanak o pripremi popisa u Srpskoj za 2011. godinu

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je danas održan operativni sastanak u vezi sa pripremom popisa stanovništva u RS za 2011. godinu.

"Već iduće godine planiraćemo budžetska sredstva za njegovu pripremu i provesti ga. Pozvaćemo građane da se izjasne i po nacionalnoj pripadnosti. Jedno od ustavnih prava u BiH je pravo na nacionalnu pripadnost i ako idemo sa krnjim popisom, ugrožavamo ne samo dejtonske osnove BiH, već i ustavna prava ljudi", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.
On je istakao da "želi da bude dio broja koji pripada nacionalnoj grupi koja se zove Srbi i da je to njegovo ustavno pravo, koje mu niko ne može oduzeti''.
Dodik je istakao da bi volio da popis bude u cijeloj BiH, ali da je to složeno i pitanje od najvećeg prioriteta i da ono neće biti moguće riješiti kako su to zamislili bošnjački političari, uz pomoć jednog dijela međunarodne zajednice, prije svega OHR-a.
On je podsjetio da je prvi temelj Dejtonskog sporazuma konstitutivnost naroda, a drugi su entieti kao sastavni dio BiH.
"Popis koji se kreira navodno iz bošnjačke političke kuhinje i jednog dijela međunarodne zajednice koja daje tome podršku, udarac je na same temelje konstitutivnosti BiH. Kada to eliminišete i dođete u poziciju da nemate izjašnjavanje po etničkom odnosno nacionalnom pripadništvu, onda ćete dobiti jedan zbir koji bi mogao da glasi četiri miliona stanovnika, koji bi ubrzo bili prekršteni u `bosance`", naveo je Dodik.
Premijer RS je dodao da u tom slučaju ne bi bilo konstitutivnosti i da bi se na bazi toga kreirale institucije, nakon čega "nije daleko urušavanje drugog elementa Dejtona, entiteta".
Dodik je napomenuo da popis iz 1991. godine, koji se najčešće uzima kao osnova za razne političke konstrukcije nije legitiman, jer nije verifikovan ni u jednoj instituciji, već je samo statistički proveden.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#135 Re: Popis i nacionalna odrednica

Post by pici »

dalinton wrote:Održan sastanak o pripremi popisa u Srpskoj za 2011. godinu

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je danas održan operativni sastanak u vezi sa pripremom popisa stanovništva u RS za 2011. godinu.

"Već iduće godine planiraćemo budžetska sredstva za njegovu pripremu i provesti ga. Pozvaćemo građane da se izjasne i po nacionalnoj pripadnosti. Jedno od ustavnih prava u BiH je pravo na nacionalnu pripadnost i ako idemo sa krnjim popisom, ugrožavamo ne samo dejtonske osnove BiH, već i ustavna prava ljudi", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.
On je istakao da "želi da bude dio broja koji pripada nacionalnoj grupi koja se zove Srbi i da je to njegovo ustavno pravo, koje mu niko ne može oduzeti''.
Dodik je istakao da bi volio da popis bude u cijeloj BiH, ali da je to složeno i pitanje od najvećeg prioriteta i da ono neće biti moguće riješiti kako su to zamislili bošnjački političari, uz pomoć jednog dijela međunarodne zajednice, prije svega OHR-a.
On je podsjetio da je prvi temelj Dejtonskog sporazuma konstitutivnost naroda, a drugi su entieti kao sastavni dio BiH.
"Popis koji se kreira navodno iz bošnjačke političke kuhinje i jednog dijela međunarodne zajednice koja daje tome podršku, udarac je na same temelje konstitutivnosti BiH. Kada to eliminišete i dođete u poziciju da nemate izjašnjavanje po etničkom odnosno nacionalnom pripadništvu, onda ćete dobiti jedan zbir koji bi mogao da glasi četiri miliona stanovnika, koji bi ubrzo bili prekršteni u `bosance`", naveo je Dodik.
Premijer RS je dodao da u tom slučaju ne bi bilo konstitutivnosti i da bi se na bazi toga kreirale institucije, nakon čega "nije daleko urušavanje drugog elementa Dejtona, entiteta".
Dodik je napomenuo da popis iz 1991. godine, koji se najčešće uzima kao osnova za razne političke konstrukcije nije legitiman, jer nije verifikovan ni u jednoj instituciji, već je samo statistički proveden.

ovo dodo cita sa-x :sax: :D pa brze bolje ,popis :lol: ........jos jedan dodin blef....CIA sve zna :D

toooooooooooooooooooooo dodooooooooooooooooooooooooooooooooo Image
Topla voda

#136 Re: Popis i nacionalna odrednica

Post by Topla voda »

cuj "prekrsteni u bosance" :lol:
sto prekrsteni,ko je ovdje ugrozen? :D
a ne ide ni "poturceni u bosance"..jel de?
Zah

#137 Re: Popis i nacionalna odrednica

Post by Zah »

Mozda tebi Khan i nije vazno sada kao sti i meni nije bilo vazno ranije. Mislio sam ja kao i ti. Stomak mi se prevrtao kad neko raspravlja kao mi danas. Ali dodje rat i to posta jako, jako vazno. Moji dojucerasnji prijatelji prelaze ne drugu stranu ulice samo da se samnom ne pozdrave. Neki tada obicno gledaju u izlog, neki opet u avion koji sa Aerodroma Banja Luka leti prema Jajcu. Traze da potpises lojalnost RS, poslije dobijas otkaz na poslu, kasnije traze da odes a da potpises da sve svoje ostavljas RS. Nisam mogao iznijeti ni fen za kosu, nego sam tri torbe odjece. Sretan sam sto sam izasao sa porodicom, ali jos uvijek ne znam kome u Banja Luci da se zahvalim, jer smo svi mogli proci kao Bosnjaci Kuljca, gdje su ljudi ubijani na razne nacine, ili Bosnaci Prijedora i Kozarca, gdje su svi bili u logorima, itd,itd.

Na nasim prostporima to je uvijek bilo vazno. Da nije tako ne bi muslimane Balkana ubijali kao pse, ili sjekli im uzi i noseve, da nije tako ne bi nas ubijali kao sto je to bio slucaj u Drugom svjetskom rati i ovom poslednjem.Da nije tako mi bi i dalje zivjeli u Podrinju, Posavini, Bos.Krajini, istiocnoj i zapadnoj Hercegovini. Da nine tako ne bi zivjeli u jednom rezervatu koji se prostire od Kalesije do Gradacca, od Tuzle do Sarajeva i od Sarajeva do Konjica. Kolika je to razdaljina pokazuje cinjenica da od Kalesije do Gradaca mozes preci kolima za 1 sata, od Tuzle do Sarajeva 2 sata i 30 minuta, a od Sarajeva do Konjica mozda za 1 sat ili malo vise (ovo ne znam tacno jer nisam mjerio vrijeme) ali za prva dva primjera znam sigurno.

Postavit cu ja kasnije nekoliko interesantnih tema. Nadam se da ce nekim koji dobro ne vide pomoci da otvore oci.

A sad jedan zivod iz komentara objavljenog u danasnjem Oslobodjenju.

"Lideri vladajućih stranaka su u subotu razgovarali o pet gorućih problema ove zemlje, a svaki od njih pojedinačno može biti povod da do raspada dođe: popis stanovništva, sudbina državne imovine, status Brčkog, ustavne reforme i zakon o negiranju genocida. I ni o jednom se “ni dozvati nisu mogli“. I ovog puta su lideri iz dejtonske Republike Srpske predstavljali nepremostivu prepreku. Sve prijedloge lidera bošnjačkih i hrvatskih stranaka o svim spomenutim pitanjima na grub način su odbacili.
Iza takvog ponašanja stoji, naravno, njihovo čvrsto opredjeljenje da RS izdvoje iz sastava BiH. Naruku im ide i situacija oko Gruzije. Milorad Dodik otvoreno govori: Ako se raspala Jugoslavija, treba da se raspadne i BiH jer smo je zvali “Jugoslavija u malom“. Da ni poslije subotnjeg sastanka nimalo nije popustio u svojoj nacional-separatističkoj agresiji na državu BiH pokazao je odmah sljedećeg dana. Rekao je da popis stanovništva iz 1991. godine nije legalan, da će, stoga, RS provesti popis stanovništva 2011. godine i da će se stanovnici izjašnjavati (i) o nacionalnoj pripadnosti. On time želi dokazati da je RS etnički čisto srpska republika. Poslije toga će poništiti odluku o konstitutivnosti naroda i – eto ga".
dalinton

#138 Re: Popis i nacionalna odrednica

Post by dalinton »

Zah wrote:Mozda tebi Khan i nije vazno sada kao sti i meni nije bilo vazno ranije. Mislio sam ja kao i ti. Stomak mi se prevrtao kad neko raspravlja kao mi danas. Ali dodje rat i to posta jako, jako vazno. Moji dojucerasnji prijatelji prelaze ne drugu stranu ulice samo da se samnom ne pozdrave. Neki tada obicno gledaju u izlog, neki opet u avion koji sa Aerodroma Banja Luka leti prema Jajcu. Traze da potpises lojalnost RS, poslije dobijas otkaz na poslu, kasnije traze da odes a da potpises da sve svoje ostavljas RS. Nisam mogao iznijeti ni fen za kosu, nego sam tri torbe odjece. Sretan sam sto sam izasao sa porodicom, ali jos uvijek ne znam kome u Banja Luci da se zahvalim, jer smo svi mogli proci kao Bosnjaci Kuljca, gdje su ljudi ubijani na razne nacine, ili Bosnaci Prijedora i Kozarca, gdje su svi bili u logorima, itd,itd.
Vidim da si iz BL. Imam jedno pitanje pošto sam tad bio dijete. Kako to da su Bošnjaci u BL odjednom otišli iz grada. Sjećam se da je u našem razredu (Mejdan, Kasim Hadžić) bilo skoro pola/pola Srba i Bošnjaka. Imao sam dosta prijatelja i sam početak rata mi kao djeca nismo posebno primjećivali. Nakon završene školske godine (polovina 1993.) samo nestadoše.
Real Khan

#139 Re: Popis i nacionalna odrednica

Post by Real Khan »

dalinton wrote:
Zah wrote:Mozda tebi Khan i nije vazno sada kao sti i meni nije bilo vazno ranije. Mislio sam ja kao i ti. Stomak mi se prevrtao kad neko raspravlja kao mi danas. Ali dodje rat i to posta jako, jako vazno. Moji dojucerasnji prijatelji prelaze ne drugu stranu ulice samo da se samnom ne pozdrave. Neki tada obicno gledaju u izlog, neki opet u avion koji sa Aerodroma Banja Luka leti prema Jajcu. Traze da potpises lojalnost RS, poslije dobijas otkaz na poslu, kasnije traze da odes a da potpises da sve svoje ostavljas RS. Nisam mogao iznijeti ni fen za kosu, nego sam tri torbe odjece. Sretan sam sto sam izasao sa porodicom, ali jos uvijek ne znam kome u Banja Luci da se zahvalim, jer smo svi mogli proci kao Bosnjaci Kuljca, gdje su ljudi ubijani na razne nacine, ili Bosnaci Prijedora i Kozarca, gdje su svi bili u logorima, itd,itd.
Vidim da si iz BL. Imam jedno pitanje pošto sam tad bio dijete. Kako to da su Bošnjaci u BL odjednom otišli iz grada. Sjećam se da je u našem razredu (Mejdan, Kasim Hadžić) bilo skoro pola/pola Srba i Bošnjaka. Imao sam dosta prijatelja i sam početak rata mi kao djeca nismo posebno primjećivali. Nakon završene školske godine (polovina 1993.) samo nestadoše.
Nemoj to pitati @Zaha, pitaj svoje roditelje, rođake koji su tada bili punoljetni i vojno sposobni. Pitaj ih šta se dešavalo u Manjači, Omarskoj, Keratermu pa to sve uporedi sa nezavisnim izvorima (npr. ICTY, BBC, CNN,...) Vidjet ćeš sa kakvim monstrumima živiš i koga braniš samo zato što su ti kao malom djetetu pričali da su Bošnjaci zli, babaroge...
Real Khan

#140 Re: Popis i nacionalna odrednica

Post by Real Khan »

Na nasim prostporima to je uvijek bilo vazno. Da nije tako ne bi muslimane Balkana ubijali kao pse, ili sjekli im uzi i noseve, da nije tako ne bi nas ubijali kao sto je to bio slucaj u Drugom svjetskom rati i ovom poslednjem.Da nije tako mi bi i dalje zivjeli u Podrinju, Posavini, Bos.Krajini, istiocnoj i zapadnoj Hercegovini. Da nine tako ne bi zivjeli u jednom rezervatu koji se prostire od Kalesije do Gradacca, od Tuzle do Sarajeva i od Sarajeva do Konjica. Kolika je to razdaljina pokazuje cinjenica da od Kalesije do Gradaca mozes preci kolima za 1 sata, od Tuzle do Sarajeva 2 sata i 30 minuta, a od Sarajeva do Konjica mozda za 1 sat ili malo vise (ovo ne znam tacno jer nisam mjerio vrijeme) ali za prva dva primjera znam sigurno.

Postavit cu ja kasnije nekoliko interesantnih tema. Nadam se da ce nekim koji dobro ne vide pomoci da otvore oci.

A sad jedan zivod iz komentara objavljenog u danasnjem Oslobodjenju.

"Lideri vladajućih stranaka su u subotu razgovarali o pet gorućih problema ove zemlje, a svaki od njih pojedinačno može biti povod da do raspada dođe: popis stanovništva, sudbina državne imovine, status Brčkog, ustavne reforme i zakon o negiranju genocida. I ni o jednom se “ni dozvati nisu mogli“. I ovog puta su lideri iz dejtonske Republike Srpske predstavljali nepremostivu prepreku. Sve prijedloge lidera bošnjačkih i hrvatskih stranaka o svim spomenutim pitanjima na grub način su odbacili.
Iza takvog ponašanja stoji, naravno, njihovo čvrsto opredjeljenje da RS izdvoje iz sastava BiH. Naruku im ide i situacija oko Gruzije. Milorad Dodik otvoreno govori: Ako se raspala Jugoslavija, treba da se raspadne i BiH jer smo je zvali “Jugoslavija u malom“. Da ni poslije subotnjeg sastanka nimalo nije popustio u svojoj nacional-separatističkoj agresiji na državu BiH pokazao je odmah sljedećeg dana. Rekao je da popis stanovništva iz 1991. godine nije legalan, da će, stoga, RS provesti popis stanovništva 2011. godine i da će se stanovnici izjašnjavati (i) o nacionalnoj pripadnosti. On time želi dokazati da je RS etnički čisto srpska republika. Poslije toga će poništiti odluku o konstitutivnosti naroda i – eto ga".
De malo pojasni... :shock: Ne kontam šta hoćeš da kažeš meni
dalinton

#141 Re: Popis i nacionalna odrednica

Post by dalinton »

Real Khan wrote:Nemoj to pitati @Zaha, pitaj svoje roditelje, rođake koji su tada bili punoljetni i vojno sposobni. Pitaj ih šta se dešavalo u Manjači, Omarskoj, Keratermu pa to sve uporedi sa nezavisnim izvorima (npr. ICTY, BBC, CNN,...) Vidjet ćeš sa kakvim monstrumima živiš i koga braniš samo zato što su ti kao malom djetetu pričali da su Bošnjaci zli, babaroge...
Ne sjećam se da sam tebe nešto pitao, pitam čovjeka jer vjerovatno zna odgovor. Znam ja šta su Bošnjaci radili po Bihaću 1992. ali ne generalizujem kao ti. BL je specifična jer eto 1993. je cijela BiH gorila a još je bilo dosta Bošnjaka i Hrvata. Kad premotam film sjetim se da jesu po malo odlazili. Sad se sjetih kako su djeca (bošnjaci) prodavali Zagorove romane na maloj pijaci koje do tad nisu htjeli posuditi :) ali ja nisam primjećivao neki strah ili promjenu ponašanja.
Hodidjed

#142 Re: Popis i nacionalna odrednica

Post by Hodidjed »

dalinton wrote:
Real Khan wrote:Nemoj to pitati @Zaha, pitaj svoje roditelje, rođake koji su tada bili punoljetni i vojno sposobni. Pitaj ih šta se dešavalo u Manjači, Omarskoj, Keratermu pa to sve uporedi sa nezavisnim izvorima (npr. ICTY, BBC, CNN,...) Vidjet ćeš sa kakvim monstrumima živiš i koga braniš samo zato što su ti kao malom djetetu pričali da su Bošnjaci zli, babaroge...
Ne sjećam se da sam tebe nešto pitao, pitam čovjeka jer vjerovatno zna odgovor. Znam ja šta su Bošnjaci radili po Bihaću 1992. ali ne generalizujem kao ti. BL je specifična jer eto 1993. je cijela BiH gorila a još je bilo dosta Bošnjaka i Hrvata. Kad premotam film sjetim se da jesu po malo odlazili. Sad se sjetih kako su djeca (bošnjaci) prodavali Zagorove romane na maloj pijaci koje do tad nisu htjeli posuditi :) ali ja nisam primjećivao neki strah ili promjenu ponašanja.
Pa rekao ti je vec kako je otisao iz BL. Fino mu dali otkaz na poslu (bio je proglas RS-a iz Juna 1992 da se zabranjuje svim nesrbima da se pojave na poslu, bilo kojem. Tretirali su sve druge kao zidove), i onda mu rekli da ide iz BL a da svu svoju pokretnu i nepokretni imovinu pokloni RS-u (ima formular na kojem je bio prisiljen da da potpis, a na formularu stoji da se "dobrovoljno odrice imovine u korist RS-a").

Nego, sta su Bosnjaci radili po Bihacu 1992-e? Nemam pojma........
Fair Life

#143 Re: Popis i nacionalna odrednica

Post by Fair Life »

dalinton wrote:Vidim da si iz BL. Imam jedno pitanje pošto sam tad bio dijete. Kako to da su Bošnjaci u BL odjednom otišli iz grada. Sjećam se da je u našem razredu (Mejdan, Kasim Hadžić) bilo skoro pola/pola Srba i Bošnjaka. Imao sam dosta prijatelja i sam početak rata mi kao djeca nismo posebno primjećivali. Nakon završene školske godine (polovina 1993.) samo nestadoše.
Dalintone,
Otidji u Istorijski arhiv RS (Banja Luka) i obrati se mom starom, a sada bivsem, prijatelju Zoranu Mackicu.

Da li ce ti reci istinu na tvoj upit ? Sumnjam !
Real Khan

#144 Re: Popis i nacionalna odrednica

Post by Real Khan »

dalinton wrote:
Evo, ja ću ti reći šta je bilo, mada me nisi pitao:

Bošnjaci su u Banja Luci bili jako zli, prave babaroge... pa su htjeli da napakoste svojim miroljubivim komšijama Srbima tako što su ih kanili natjerati da potroše svu municiju na njih nenaoružane. Onda su sami svojevoljno odlučili da se zatvore u koncentracione logore jer im je dosadilo da se zajebavaju po svojim vlastitim kućama i stanovima, pa su eto naprasno odlučili da također svojevoljno poklone stanove i kuće novostvorenoj RS, kao dokazanom idealu humanizma, iskaza vijekovne borbe za jednakost svih ljudi i ljudska prava. Eto, to je ukratko odgovor na tvoje pitanje. Bilo šta drugo da ti ispričam siguran sam reći ćeš da LAŽEM!
vee-jay

#145 Re: Popis i nacionalna odrednica

Post by vee-jay »

dalinton wrote:
Pitaj tatu, pitaj mamu, pitaj komsiju, pitaj razrednicu, pitaj direktora skole, pitaj prijatelje svoje, pitaj prijatelje svoga starijeg burazera, pitaj dobrovoljce, pitaj muriju koja nas je hvatala po cestama kao sinteri pse (a kad te uhvate: odmah! na prvu liniju), pitaj one sa crvenim beretkama, pitaj one koji su sisli sa brda u grad, pitaj one koji su nas izbacivali sa poslova, pitaj one koji su se vracali pijani i prokleti sa ratista, pitaj one koji su nas izbacivali iz stanova, pitaj Vrbas po kojem smo bjezali po zimi kad je pucano po nama, pitaj Mejdan koji vise nije Mejdan i po cijim podrumima smo se sakrivali, pitaj osnovnu Kasim Hadzic koja vise nije Kasim Hadzic, pitaj moga najboljeg skolskog druga koji mi u lice rece 93e da otkad je BL bez muslimana, grad bolje mirise*...

Pitaj sebe.

*Sve gore napisano je dozivljeno
Hodidjed

#146 Re: Popis i nacionalna odrednica

Post by Hodidjed »

A Dodo kupijo nove avijone :-)
Hodidjed

#147 Re: Popis i nacionalna odrednica

Post by Hodidjed »

vee-jay wrote:
dalinton wrote:
Pitaj tatu, pitaj mamu, pitaj komsiju, pitaj razrednicu, pitaj direktora skole, pitaj prijatelje svoje, pitaj prijatelje svoga starijeg burazera, pitaj dobrovoljce, pitaj muriju koja nas je hvatala po cestama kao sinteri pse (a kad te uhvate: odmah! na prvu liniju), pitaj one sa crvenim beretkama, pitaj one koji su sisli sa brda u grad, pitaj one koji su nas izbacivali sa poslova, pitaj one koji su se vracali pijani i prokleti sa ratista, pitaj one koji su nas izbacivali iz stanova, pitaj Vrbas po kojem smo bjezali po zimi kad je pucano po nama, pitaj Mejdan koji vise nije Mejdan i po cijim podrumima smo se sakrivali, pitaj osnovnu Kasim Hadzic koja vise nije Kasim Hadzic, pitaj moga najboljeg skolskog druga koji mi u lice rece 93e da otkad je BL bez muslimana, grad bolje mirise*...

Pitaj sebe.

*Sve gore napisano je dozivljeno
Evo grlo mi se steglo..........nema se vise sta reci. Sve si rekao.
dalinton

#148 Re: Popis i nacionalna odrednica

Post by dalinton »

Vjerujem ja da je bilo svega i svašta po cijeloj BiH ali BL je baš nekako u početku bila pošteđena takvih dešavanja. Kad gledam sa ove perspektive čudi me da su uopšte Bošnjaci smjeli ostali u BL do eto polovine 1993. i da nisu nagulili kad je počelo *ranje 92.
Hodidjed

#149 Re: Popis i nacionalna odrednica

Post by Hodidjed »

dalinton wrote:Vjerujem ja da je bilo svega i svašta po cijeloj BiH ali BL je baš nekako u početku bila pošteđena takvih dešavanja. Kad gledam sa ove perspektive čudi me da su uopšte Bošnjaci smjeli ostali u BL do eto polovine 1993. i da nisu nagulili kad je počelo *ranje 92.
Pa dzes' ti jarane :) Ja se prep'o da su te poslali u Banovice.
E, dobro si to skont'o "da te cudi sto odmah na pocetku rata nisu otisli". Pa valjda zato sto nisu znali sta da rade. Ni ja nisam imao pojma gdje cu-sta cu dok se nije sve zakuhalo, pa izabrao opciju koja je ostala.

Nego, ne rece mi: Sta su to Bosnjaci radili po Bihacu 1992-e?
dalinton

#150 Re: Popis i nacionalna odrednica

Post by dalinton »

Pusti sad Bihać, otićemo daleko.
Hodidjed wrote:E, dobro si to skont'o "da te cudi sto odmah na pocetku rata nisu otisli". Pa valjda zato sto nisu znali sta da rade. Ni ja nisam imao pojma gdje cu-sta cu dok se nije sve zakuhalo, pa izabrao opciju koja je ostala.
Jasno. Ali opet Srbi su bježali iz Bošnjačkih dijelova BiH u Srpske ali kao što rekoh Bošnjaci su dugo ostali u BL. Čak ih je jedan broj ostao do pred sami kraj rata.
Te pojedinosti, kako su otišli/otjerani vjerujem da ne zna 90% banjalučana a ovi što znaju sumnjam da im se priča o tome.
Post Reply