Iskrenost...

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
madner

#126 Re: Iskrenost...

Post by madner »

fixer wrote:
madner wrote:
fixer wrote: pa necu sad uciti na pogreskama jelene karleuse, debele seke i ostalih. imam svoju malu grupu ljudi i po njima mogu vidjeti, s obzirom da sam mnogo puta skroz upucen, koje su najocitije greske koje se mogu i moraju izbjeci.
Znam na sta mislis, ali nije to to. Ti vidis greske kod drugih, a sutra neces skontat da ih pravis, mozda. :lol:
podcjenjuješ me. :-)
pa normalno je da cu u vecini slucajeva prepoznati gresku, ako sam je vec negdje detektirao. pa dosli ste ovdje traziti savjete drugih, a zasto ce vam, s obzirom da sumnjate u mogucnost da ako se nadjete u istoj situaciji, necete biti u stanju da je prvo prepoznate, pa onda primijenite savjet. normalno da je najlakse uciti na svojim greskama, ali da se nesto ne moze nauciti na tudjim ... ne slazem se, ali bas nikako.
Boze sacuvaj, dodao sam mozda :D
Dakle to je moje misljenje zasnovano na iskustvu sa ucenjem na tudjim greskama u vezi medjuljudskih odnosa.

Razlog zasto je to tako tesko je subjektivnost, kad bi mogao objektivno sagledati situaciju (kao sto to radimo sa strane) mogao bi primjeniti to iskustvo. Medjutim posto subjektivno to drugacije izgleda, tudja iskustva ti ne pomazu, jer nisi svjestan da si u istoj situaciji.
Naravno, neke stvari mozes naucit od drugih.
Kjajević Majko

#127 Re: Iskrenost...

Post by Kjajević Majko »

metal_rules_cura wrote:Da se vratim na glavno... Rijetko ko je naucio nesto iz tudjih gresaka. Vise su to vlastite, naravno, jer kada dozivimo stvar na svojoj kozi kao da pricamo o razlicitim stvarima u odnosu na one koje su prosli drugi. I ljudski je grijesiti, mada mislim da i pored najveceg iskustva trebamo znati ostaviti to po strani. Covjek se vremenom mijenja ali moraju postojati neke vrijednosti koje ne bi morali dozvoliti da se promijene.
Već negdje napisah čini mi se... :D
Iskustvo je odlična stvar, dopušta vam da prepoznate grešku kad je ponovite.
madner

#128 Re: Iskrenost...

Post by madner »

Kjajević Majko wrote:
metal_rules_cura wrote:Da se vratim na glavno... Rijetko ko je naucio nesto iz tudjih gresaka. Vise su to vlastite, naravno, jer kada dozivimo stvar na svojoj kozi kao da pricamo o razlicitim stvarima u odnosu na one koje su prosli drugi. I ljudski je grijesiti, mada mislim da i pored najveceg iskustva trebamo znati ostaviti to po strani. Covjek se vremenom mijenja ali moraju postojati neke vrijednosti koje ne bi morali dozvoliti da se promijene.
:lol:
Bas tako.
:thumbup:
metal_rules_cura

#129 Re: Iskrenost...

Post by metal_rules_cura »

Upravo tako! Slazem se...

Nalazis se u situaciji, neko ti ukazuje, pomaze ti, a ti kazes nije tako kod mene... Uzalud sto je ta osoba vec to prosla i govori ti, dok ne prodjes sam uzalud je. A obicno kad detektujes stvar licno bude kasno, vec si duboko zaglibio. Svi smo se manje ili vise nalazili u tim situacijama.
fixer

#130 Re: Iskrenost...

Post by fixer »

metal_rules_cura wrote:Onda si trebao da obrazlozis ono sto si napisao gore kao sto si sada i ok. U onoj formi mi je djelovalo kao podbadanje. Forum je mjesto gdje se iznosi misljenje ali tako sto je post vise usmjeren na ono sto se pise, odnosno tvoje misljenje, a ne na bilo koju osobu...
izinjavam se, mislio sam da ne moram biti toliko detaljan da skontas.
metal_rules_cura wrote:Da pojasnim ovo drugo pitanje... Temu mi je potaklo to zadnje sto se desilo njoj i u sta sam jako dobro upucena, ali ko je rekao da nisam i ja licno dozivjela tako nesto?? Dozivjela sam itekako, kao i veliki broj ljudi oko mene sa kojima sam vise ili manje bliska. Dovoljno razloga da se pokrene tema.
pa sto nisi rekla da je ipak slucaj epidemioloških razmjera? :D - ovako izgleda podbadanje :D
sad se kod mene javlja jedna nedoumica. dosla si ovdje traziti pomoc, insistirati na iskrenosti kao temeljnoj vrijednosti svake zdrave veze, a sve to vrijeme nisi bila iskrena prema ljudima koji su ti davali pomoc. :o :o
ti ces sada reci - " ja vama nisam bila duzna govoriti da se slicno desavalo i meni?" - a decko od ove male je rekao tik poslije njegovog raskida - " mislim da joj nisam duzan ikakvo objasnjenje, pametna je, sama ce skontati, ionako veza nije licila na nista zadnjih toliko dana!"
metal_rules_cura

#131 Re: Iskrenost...

Kjajević Majko wrote:
E sad se vracam u krug... Ok, naucio si kako ne treba biti iskren u tim i tim situacijama, zakljucio na osnovu 2,3,4 prethodna iskustva. Gresku prepoznao i primijenio je i na naredni slucaj. Sta se desilo? Izgubio si nekog upravo zato sto si napravio tako. Svi smo razliciti, iskustvo ne pomaze u smislu primjene, ali u smislu opreznosti da. U smislu djela mislim da je bolje procijeniti u odnosu na svaki slucaj posebno a ne na osnovu onog prije. Nije nuzno uvijek tako kako je bilo prije.
metal_rules_cura

#132 Re: Iskrenost...

Mislila sam da nisam morala biti toliko detaljna da skontas kako sam i sama prosla slicno. Skoro svi smo, samo je pitanje u kolikoj mjeri to neko opaza :D

Btw. Zasto bi neko citao izmedju redova bez obzira na kvalitet veze? Sta ako necu da citam izmedju redova? :D
madner

#133 Re: Iskrenost...

Post by madner »

metal_rules_cura wrote:Mislila sam da nisam morala biti toliko detaljna da skontas kako sam i sama prosla slicno. Skoro svi smo, samo je pitanje u kolikoj mjeri to neko opaza :D

Btw. Zasto bi neko citao izmedju redova bez obzira na kvalitet veze? Sta ako necu da citam izmedju redova? :D
Hodaj sa glupanom. :D
fixer

#134 Re: Iskrenost...

Post by fixer »

metal_rules_cura wrote:Mislila sam da nisam morala biti toliko detaljna da skontas kako sam i sama prosla slicno. Skoro svi smo, samo je pitanje u kolikoj mjeri to neko opaza :D

vidis ti si sad mislila i napravila gresku, a decko od te cure je isto mislio da ne mora biti detaljan u objasnjenjima i - pogadjas, napravio je gresku :D
ja imam tako dobru samokontrolu u vezi. mislim, nije ni meni lako, nekad tako zelim da uradim nesto sto bi, po nekim mojim pravilima, znacilo gresku, ali se uspijem zaustaviti - u vecini slucajeva. :D izuzetno je bolno, ali mislim da mi to donese mnogo pozitivnih efekata.
metal_rules_cura

#135 Re: Iskrenost...

Zavisi cemu stremis. Ja ne stremim ka tome da se konstantno zaustavljam i kocim, razmisljam i procjenjujem. Mislim da ne umijem tako funkcionirati i stoga vjerovatno necu ni traziti takve. Ali da pojasnim, protiv takvih nemam nista, izbjegnu neke stvari, ali nista vise od toga.
Kjajević Majko

#136 Re: Iskrenost...

Post by Kjajević Majko »

metal_rules_cura wrote:E sad se vracam u krug... Ok, naucio si kako ne treba biti iskren u tim i tim situacijama, zakljucio na osnovu 2,3,4 prethodna iskustva. Gresku prepoznao i primijenio je i na naredni slucaj. Sta se desilo? Izgubio si nekog upravo zato sto si napravio tako. Svi smo razliciti, iskustvo ne pomaze u smislu primjene, ali u smislu opreznosti da. U smislu djela mislim da je bolje procijeniti u odnosu na svaki slucaj posebno a ne na osnovu onog prije. Nije nuzno uvijek tako kako je bilo prije.
Greška naučena nekad prije, greška ponovljena nekad kasnije, za razliku od prije ovaj put sam se za grešku iskupio to je iskustvo. Opreznost je dosadna a i nije za svačiji temperament. :D
metal_rules_cura

#137 Re: Iskrenost...

Opreznost je mac sa dvije ostrice...
fixer

#138 Re: Iskrenost...

Post by fixer »

metal_rules_cura wrote:Zavisi cemu stremis. Ja ne stremim ka tome da se konstantno zaustavljam i kocim, razmisljam i procjenjujem. Mislim da ne umijem tako funkcionirati i stoga vjerovatno necu ni traziti takve. Ali da pojasnim, protiv takvih nemam nista, izbjegnu neke stvari, ali nista vise od toga.
e pa, to ti mislis. :D mozda je to i tacno, ali ja sumnjam. ja iz iskustva mislim da cure ipak u podsvjesti imaju vece sanse da se zaljube u nekog kojeg nisu u stanju predviditi. nekog koji savrseno balansira izmedju dvije uloge - veliko govno i najveci romanticar. onaj, koji je uvijek dobar prema njima, postane im malo suhoparan, nezanimljiv, a ovog prvog misle da mogu promijeniti. :D
ja poprilicno mnogo kocim, zaustavljam se, pa onda kasnije idem do kraja u nekim izljevima ljubavi, pa opet me nema i slicno. rezultat - ja sam njena opsesija, ona se vrti oko mene,a meni to odgovara. ne kazem da ona nije moja opsesija, je, ali ja se zaustavim svaki put kad ona pomisli da je o stvarno činjenica. cim sumnja, meni to odgovara. pokusava na sve nacine da to promijeni, trudi se i slicno. cim joj postane malo tesko, gubi nadu, ja postanem dobar. :D
Last edited by fixer on 27/08/2008 12:35, edited 1 time in total.
fixer

#139 Re: Iskrenost...

Post by fixer »

metal_rules_cura wrote:Opreznost je mac sa dvije ostrice...
eh sad, ja to isto mogu da kazem za iskrenost. :D
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#140 Re: Iskrenost...

Post by Latina »

ja poprilicno mnogo kocim, zaustavljam se, pa onda kasnije idem do kraja u nekim izljevima ljubavi, pa opet me nema i slicno. rezultat - ja sam njena opsesija, ona se vrti oko mene,a meni to odgovara. ne kazem da ona nije moja opsesija, je, ali ja se zaustavim svaki put kad ona pomisli da je o stvarno činjenica. cim sumnja, meni to odgovara. pokusava na sve nacine da to promijeni, trudi se i slicno. cim joj postane malo tesko, gubi nadu, ja postanem dobar.
Ima li to tvoje ponasanje ( igra izdrzljivosti ) neki cilj, ili je samo sebi svrha ?
fixer

#141 Re: Iskrenost...

Post by fixer »

Latinica wrote:
ja poprilicno mnogo kocim, zaustavljam se, pa onda kasnije idem do kraja u nekim izljevima ljubavi, pa opet me nema i slicno. rezultat - ja sam njena opsesija, ona se vrti oko mene,a meni to odgovara. ne kazem da ona nije moja opsesija, je, ali ja se zaustavim svaki put kad ona pomisli da je o stvarno činjenica. cim sumnja, meni to odgovara. pokusava na sve nacine da to promijeni, trudi se i slicno. cim joj postane malo tesko, gubi nadu, ja postanem dobar.
Ima li to tvoje ponasanje ( igra izdrzljivosti ) neki cilj, ili je samo sebi svrha ?
ne znam, mozes pitati moje frendove ako te bas zanima, ali cinjenica je da postoje neke prednosti. inace ne bi to radio. savrsen mehanizam da ne zavrsis povrijedjen, ili da ne zalis za necim na kraju.
metal_rules_cura

#142 Re: Iskrenost...

Citam ovo sto si pisao i vjerujem kako se tu ne bih pronasla. Ne kazem da volim neprestane izljeve ljubavi. Negdje na nekoj temi sam napisala kako rijecima ne vjerujem, ne volim pretenciozno djelovanje bilo kakve vrste, vec volim da se stvari same odvijaju. U tome lezi. Ako bih primijetila da svjesno igras igru da bi meni bio zanimljiviji vjerujem kako bi me to vremenom umorilo. Lakse mi je shvatiti one koji su to sto jesu bez nekih velikih oscilacija. Medjutim, ne negiram ni taj tip djevojaka koje navodis, koje uzivaju u tim igrama opsesija, bjezanja, pokazivanja, sakrivanja pa otkrivanja...

Da, nekome je i iskrenost mac sa dvije ostrice. Nemam tu dileme. Bolje biti otvoren pa mirno spavati poslije (moj slucaj, jer je savjest rastegljiv pojam) nego se kociti pa poslije lupati u glavu sto sam propustila nekog vrijednog u zivotu.

I neko rece... Zavisi kako odgovara i temperamentu :-D
Latina

#143 Re: Iskrenost...

Post by Latina »

fixer wrote:
Latinica wrote:
ne znam, mozes pitati moje frendove ako te bas zanima, ali cinjenica je da postoje neke prednosti. inace ne bi to radio. savrsen mehanizam da ne zavrsis povrijedjen, ili da ne zalis za necim na kraju.
Ne poznajem tvoje friend-ove, ti si tu i obrazlozio si kako se ponasas, logicno je da pitam tebe.

U sferi emocija ne postoje savrseni mehanizmi, jer to nije igra koju razradis do detalja i onda odigras u stilu sahovskog velemajstora. A sve i da si velemajstor, uvijek mozes izgubiti vaznu partiju.

Kao sto sam vec i ranije rekla na ovoj temi; svi i dobijamo i gubimo, ali nije svako u stanju biti laf/ica kad izgubi nekoga. U tome je osnovna razlika medju nama.
metal_rules_cura

#144 Re: Iskrenost...

Latinice, I agree :)

I htjela bih da dodam... Jako cesto (i sama sam imala izrazen takav slucaj sa tipom) onaj koji misli da ima sve konce u svojim rukama a uz to i kako nije prokuzen na kraju padne i ostane sokiran. Ti negdje u svom filmu i onda paf! Skontas kako i nisi takav velemajstor!
fixer

#145 Re: Iskrenost...

Post by fixer »

ko kaze da se ne moze i ovako postavljen uraditi krivi potez? pa svi dobivamo i gubimo :roll: . nesto ne mislim da decko od ove cure misli da je gubitnik. gubitnici placu, oni ne odu bez pozdrava.
madner

#146 Re: Iskrenost...

Post by madner »

fixer wrote:ko kaze da se ne moze i ovako postavljen uraditi krivi potez? pa svi dobivamo i gubimo :roll: . nesto ne mislim da decko od ove cure misli da je gubitnik. gubitnici placu, oni ne odu bez pozdrava.
Iz vlastitog iskustva, to je bitno samo ako hoces da imas onu zadnju uvredu, kao ona tebe povrijedila ali na kraju joj ti zadnji vratis.
Kad malo saberes i oduzmes, oboje su gubitnici, ako nicega drugog onda vremena.
fixer

#147 Re: Iskrenost...

Post by fixer »

madner wrote:
fixer wrote:ko kaze da se ne moze i ovako postavljen uraditi krivi potez? pa svi dobivamo i gubimo :roll: . nesto ne mislim da decko od ove cure misli da je gubitnik. gubitnici placu, oni ne odu bez pozdrava.
Iz vlastitog iskustva, to je bitno samo ako hoces da imas onu zadnju uvredu, kao ona tebe povrijedila ali na kraju joj ti zadnji vratis.
naravno, uz pretpostavku da su oboje bili vjerni! :D :D :D
metal_rules_cura

#148 Re: Iskrenost...

Fixer, onda bolje da ne pricamo o vezama nego cemo onda prosiriti podrucje djelovanja :D

Cuj, "pod uslovom da su oboje bili vjerni" :-D
Latina

#149 Re: Iskrenost...

Post by Latina »

fixer wrote:ko kaze da se ne moze i ovako postavljen uraditi krivi potez? pa svi dobivamo i gubimo :roll:
Ali ljudi nisu sahovske figure. :roll:
" mislim da joj nisam duzan ikakvo objasnjenje, pametna je, sama ce skontati, ionako veza nije licila na nista zadnjih toliko dana!"
Mislim da bi ovo moglo biti blizu istini, samo sto takav odnos nije u redu - nakon 3 godine provedene zajedno. Ili jeste ?
madner

#150 Re: Iskrenost...

Post by madner »

fixer wrote:
madner wrote:
naravno, uz pretpostavku da su oboje bili vjerni! :D :D :D
:lol:
Ta tvoja igra mi je nekako ziheraska :D

Minimalni ulog, minimalni rizik i minimalna dobit :D
Post Reply