PUNJENJE KLIME

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
preludezalude

#126 Re: PUNJENJE KLIME

Post by preludezalude »

Zvuci dobro, ali vremenski interval zamjene ne znaci nista. Koliko si presao kilometara od zamjene, u kakvim rezimima je vozano auto. Ako je pretezno gradska voznja, u prasnjavim uslovima i slicno, za 6 mjeseci moze se dovesti filter u katastrofalno stanje. Kada si mijenjao freon u sistemu? Moze biti i da je neki dio u tom sistemu dotrajao pa je u stvari kvar. Ako je freon mijenjan boga pitaj kada, mozda je samo opao pritisak pa treba samo dopuniti klimu. Medjutim, nije bas lako ohladiti auto kada je vanjska temperatura preko 35 stepeni. Pogotovo ako je stajalo parkirano na suncu. U tom slucaju je sve u autu ugrijano na debelo preko 35 stepeni i nije bas jednostavno da se unutrasnjost ohladi za tren posla.
Znaci, moze biti svasta, a trebas krenuti od najjednostavnijeg. Spoji klimu na aparat i majstor ce po pritiscima dati svoju prvu dijagnozu.

Mozes i sam provjeriti nesto. Provjeri koja je temperatura zraka koji izlazi iz vent otvora. Klimu upali na najnizu temperaturu, ali puhanje na najslabije. Temperatura zraka koji izlazi iz otvora nebi trebala biti visa od 7 stepeni.
Maher85

#127 Re: PUNJENJE KLIME

Post by Maher85 »

Mjenjani filteri prije 2 mjeseca ali nisam mjenjao freon ipak hvala na savijetima imam jedno pitanje čime izmjeriti temperaturu zraka koji izlazi iz otvora i da li klimu servisirati u ovlaštenom vw servisu ili negdje sa strane ko radi te stvari pinjenja klima.
preludezalude

#128 Re: PUNJENJE KLIME

Post by preludezalude »

Temperaturu mozes izmjeriti sa obicnim digitalnim termometrom kojeg imas kupiti u svakom intereksu na auto kozmetici za oko 7-8KM. A i svaki iole dobar serviser klima bi trebalo da ima termometar. Sto se tice servisa klime, servisiraj gdje mislis da je dobro. Mislim da nema potrebe ici u ovlasteni servis, ali trebas naci dobrog majstora za klime. Ne daji svakome da cacka oko auta. Dobro se raspitaj ko je dobar.
Maher85

#129 Re: PUNJENJE KLIME

Post by Maher85 »

Ljudi hvala na savijetima samo još jedno pitanje da li ako freona nema u kompresoru da li će kompresor da se uključi i da li je to štetno po sam kompreosr.
johntra

#130 Re: PUNJENJE KLIME

Post by johntra »

Neće se uključiti kompresor, ako nema freona...
Maher85

#131 Re: PUNJENJE KLIME

Post by Maher85 »

Moze li automacka (digitalna) klima zimi kada je vani dosta hladno da čim upališ klimu da krene da grije ili ipak mora motor auta da se zagrije...
Qler

#132 Re: PUNJENJE KLIME

Post by Qler »

Mora se zagrijati motor, na sta ce grijati ako nema tople vode u sistemu?!
ado-šampion

#133 Re: PUNJENJE KLIME

Post by ado-šampion »

Maher85 wrote:Moze li automacka (digitalna) klima zimi kada je vani dosta hladno da čim upališ klimu da krene da grije ili ipak mora motor auta da se zagrije...
Koliko znam, a mozda grijesim, automatske klime ne mogu grijati isto kao sto ne mogu manuelne. Kabina se generalno grije tako sto se toplota s motora odvodi u kabinu. Ako motor nije zagrijan nema ne grijanja.
drndalo

#134 Re: PUNJENJE KLIME

Post by drndalo »

Ne grijesis, za sve ostalo, tu je Webasto grijac...
Maher85

#135 Re: PUNJENJE KLIME

Post by Maher85 »

Pa što onda svi govore klima moze da grije sada ispada da se klima ne treba ni paliti zimi ako nema efekta, onda ispade da moraš čekati da se motor zagrije da bi imao grijanje, kakva je onda razlika izmedju digitalne i manuelne klime..
drndalo

#136 Re: PUNJENJE KLIME

Post by drndalo »

Razlika je u komandama, na jednoj imas rucice, na drugoj digitron... Bez tople tekucine motora nema grijanja... Klima zimi ima efekta (dok se moze upaliti u skladu sa vanjskom temp.) jer dodatno isusuje zrak, i smanjuje zamagljivanje stakala.

Da su ti svi govorili da je taraba = Pi***, bil' i tamo gurao...?
mohikanac90

#137 Re: PUNJENJE KLIME

Post by mohikanac90 »

Treba mi savjet vezano za klimu ili opcenito hladjenje ( grijanje). Rijec je o Ford Focusu 2003. Naime u hladnijim danima, kad upalim auto, i stakla naravno "zarosila" treba mu minimalno 10 minuta da pocne da pomalo "odrosi" prednje staklo. Nerjetko tek poslije 20 ak minuta odrosi tek polovinu sofersajbe.E sad posto auto nije moje ( zadnjih pola godine ga ja odrzavam), a i prvi put se susrecem sa "novijim" modelima automobila, zanima me da li je moguce da toliko treba da se ceka da pocne da djeluje ili je ipak neki kvar u sistemu za grijanje?
Qler

#138 Re: PUNJENJE KLIME

Post by Qler »

Jesi li mijenjao filter klime?

A vezano za klimu i minuse, kompresor rado do mislim 5 stepeni, ispod se ne moze upaliti. Tako da mozes ti paliti na puljku do sutra :)
mohikanac90

#139 Re: PUNJENJE KLIME

Post by mohikanac90 »

Qler wrote:Jesi li mijenjao filter klime?

A vezano za klimu i minuse, kompresor rado do mislim 5 stepeni, ispod se ne moze upaliti. Tako da mozes ti paliti na puljku do sutra :)
Nisam ja licno za klimu nista radio jer sam ga tek ja poceo odrzavati. Laik sam sto se tice klime i ventilacije za ovo auto, al mi je fkt cudno da toliko treba da odrosi stakla.
Bakir1

#140 Re: PUNJENJE KLIME

Post by Bakir1 »

pregledaj podove jesu li suhi obicno je kondenz i vlaga osnovni problem rosenja stakala.
takodjer ono dugme slavno za recirkulaciju ukljuceno iskljuceno?
mohikanac90

#141 Re: PUNJENJE KLIME

Post by mohikanac90 »

Bakir1 wrote:pregledaj podove jesu li suhi obicno je kondenz i vlaga osnovni problem rosenja stakala.
takodjer ono dugme slavno za recirkulaciju ukljuceno iskljuceno?
Dugme je iskljuceno, ali pokusavao sam i da cirkulisem s njim, nema nekog efekta.
ekseks

#142 Potrebno odgonetnuti kvar na klimi!

Post by ekseks »

Golf 3 kupljen prošle godine, klima čas radi čas ne, više ne nego da.

Dešava se da kad se uključi ne duva, kad odjednom krene da duva i to baš super hladno, kad se isključi opet slj puta neće, samo duva obično hlađenje i tako cijelo ljeto.

Otišao kod jednog "majstora" da napunim freon, kaže ima freona, pa do čega je, nije siguran do čega je ili nije znao.

Da li neko otprilike zna šta bi moglo biti ili ima preporuku nekog dobrog i poštenog majstora u Sarajevu koji mi može reći šta je problem i koliko košta da se napravi, pošto idu topliji dani?

Hvala svima naa prijedlozima!
romeomoraprezivjeti

#143 Re: Potrebno odgonetnuti kvar na klimi!

Post by romeomoraprezivjeti »

Klima centar u butmiru

poslano s moga Sonija Ze:-D
corsa

#144 Re: Potrebno odgonetnuti kvar na klimi!

Post by corsa »

romeomoraprezivjeti wrote:Klima centar u butmiru

poslano s moga Sonija Ze:-D
100% ce ti oni rijesiti. Jesu malo skuplji, ali znaju sta rade.
ado-šampion

#145 Re: Potrebno odgonetnuti kvar na klimi!

Post by ado-šampion »

Klima centar... dobri jesu, posteni bas i nisu... iz licnog iskustva.
Solid

#146 Re: Potrebno odgonetnuti kvar na klimi!

Post by Solid »

ja tipujem na vlagu unutar sistema. Zaledi se ekspanzioni organ. ;) trebao bi to kod nekog savjesnog da ti uradi ciklus kako treba a ne da ti smrlja za 20ak minuta. Iako nije ništa isključeno, da je do nečeg drugog ali je primarno da se odstrani sumja u vlagu. to je najjeftinija opcija. Koliko poznajem Butmir oni će ti promijeniti odmah u startu eletkromagnetnu spojnicu. Ne vole bas da se bave dijagnostikom nego prvo mjenjaj pa pitaj sta je. pozdrav
ekseks

#147 Re: Potrebno odgonetnuti kvar na klimi!

Post by ekseks »

Solid wrote:ja tipujem na vlagu unutar sistema. Zaledi se ekspanzioni organ. ;) trebao bi to kod nekog savjesnog da ti uradi ciklus kako treba a ne da ti smrlja za 20ak minuta. Iako nije ništa isključeno, da je do nečeg drugog ali je primarno da se odstrani sumja u vlagu. to je najjeftinija opcija. Koliko poznajem Butmir oni će ti promijeniti odmah u startu eletkromagnetnu spojnicu. Ne vole bas da se bave dijagnostikom nego prvo mjenjaj pa pitaj sta je. pozdrav
Kad uključim klimu, u najviše slučajeva samo duva obično hlađenje kao kod auta koja nemaju klimu.
Međutim, nekoliko puta se dogodilo da krene da radi klima (duva extra hladno) i tako radi dan-dva i opet zataji. Mijenjao sam i filter, ali ništa.

Baš mi čudno, zato sam pitao možda je neko imao isti problem?
citroen xm

#148 Re: Potrebno odgonetnuti kvar na klimi!

Post by citroen xm »

Ajd onako laičko pitanje. Kada ti ne radi klima znači ne uključuje ni kompresor? Čudno mi je to, radi-ne radi. Da negdje ne gubi masu ili nešto slično. Imam osjećaj da je tu neka teška banalnost u pitanju.
Solid

#149 Re: Potrebno odgonetnuti kvar na klimi!

Post by Solid »

Gledaj. ne uzdaj se u "slične probleme". Nije to nesto komplikovano za dobrog majstora. Ali bez da se ispita kako treba i prekontrolišu pritisci...sve je čista spekulacija. Moguć je uzrok vlaga, jer ja lično jos nisam vidio da u sarajevu neko zna ispravno uraditi klima servis. Sve ispod 1 sata rada na autu nije moguće uraditi ispravan servis (u narodu poznato kao punjenje klime). I tako se vremenom vlaga talozi dok ne pocne da zeza.
Solid

#150 Re: Potrebno odgonetnuti kvar na klimi!

Post by Solid »

citroen xm wrote:Ajd onako laičko pitanje. Kada ti ne radi klima znači ne uključuje ni kompresor? Čudno mi je to, radi-ne radi. Da negdje ne gubi masu ili nešto slično. Imam osjećaj da je tu neka teška banalnost u pitanju.
A sve je banalnost ako poznaješ dobro materiju. Na ovim klimama imas 3-4 komponente i to je to. Ali treba investirati 30 min rada na dijagnostiku da pronađes pravi uzrok, a to kod nasih majstora je ravno samoubistvu. Sta mislis sto svi majstori uglavnom zaradjuju na djelovima? Jer "ruke" im nisu ekonomične. ;)
Post Reply