Ja sam svog razmazenog brata preodgajala na divan i mukotrpan nacin. Ocistim mu sve blistavo, skuham sjajna jela, operem, okacim, osusim, ispeglam, slozim odjecu u ormarima kao u katalogu. Sve mu se svidi. Odusevljen je. Nema me nekoliko sedmica ili mjeseci i on ubrzo nastavi po ustaljenom sistemu nereda. Vratim se nakon nekoliko sedmica/mjeseci i kuham samo sebi, perem samo za sobom, perem/susim/peglam samo svoje stvari. Kad me pita da mu nesto skuham/operem/ispeglam zovnem ga da to sve sam uradi a ja mu samo objasnjavam kako. Trebalo mi je zivaca dok ga cekam da oguli cetiri krompira punih pola sata ili da skonta kako upaliti ves masinu, pustiti ga da sprzi svoje majice itd itd itd. Sad se mnogo bolje brine sam za sve te stvari i pocinje mi prigovarati kad ostavim prljavo sudje ili ne pospremim nesto za sobom. Daleko od dobrog, ali se moze mijenjati takve navike i nacin zivota.Eurosa wrote:Niti ne tvrdim drugacije, no cinjenice govore da smo duboko zaglibili u patrijarhalno-sovinistickom blatu,gdje je SIN svetac, a kcer u nemalom broju slucajeva just another child.
Odgovornost se ne da nauciti ona se ugradjuje u odgoj i u dijete od kad prvi put zakmeci. Ocekivati da ce neko nekog u poznim godinama (vrijeme zenidbe/udaje)nauciti da bude odgoran/a je smijesno.
Razvod - da ili ne?
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- dobar osjecaj
#126 Re: Razvod - da ili ne?
-
sha_ba
#127 Re: Razvod - da ili ne?
@euro ja kao zensko dijete, imajuci u vidu da imam i brata, nemam osjecaj da sam manje ili vise vrijedna
-
sha_ba
#128 Re: Razvod - da ili ne?
pa vidis da je do togaEurosa wrote:sha_ba wrote:@euro ja kao zensko dijete, imajuci u vidu da imam i brata, nemam osjecaj da sam manje ili vise vrijedna
Ne sumnjam,znam po sebi.ali zato mogu i imam da zahvalim svojim roditeljima jer su nas tako odgajali.
- madner
#129 Re: Razvod - da ili ne?
Bitno je samo naci kompatibilnu osobu.
To sto imate cudne poglede na zivot ne mora biti minus.
To sto imate cudne poglede na zivot ne mora biti minus.
-
bang and blame
#130 Re: Razvod - da ili ne?
Fino rečeno. Mislim da nikome ne treba da bude teško ili iz poniženja, da svoj životni prostor drži urednim i čistim.Otto Skorzeny wrote:Nije samo zenska lijenost , ima i muskaraca koji su propast . Treba biti odgovoran i fleksibilan i u vezi a posebno u braku . Sve je stvar kompromisa koji je opet osnova braka ali i veze . Nije da samo mislis da si samo ti bitan ili bitna bitan je i partner i ona ima potrebe i svoje misljenje i stavove . Ja imam 34 godine ali mi nije tesko ni oprati sudje niti uraditi po kuci . Nisam ozenjen ali to bi isto radio i u braku
- sema911s
#131 Re: Razvod - da ili ne?
]
Jarane, ne treba da se ženiš. Nastradat ćeš.
[/quote]
Nemoj tako treba I on neku da usreci,, maminu mazu
Jarane, ne treba da se ženiš. Nastradat ćeš.
Nemoj tako treba I on neku da usreci,, maminu mazu
- Ramzess Veliki
#132 Re: Razvod - da ili ne?
Jeste ... fol je u tome da si kao mlad u lošijoj poziciji od takvih djevojaka, nedostaje ti takvog iskustva, ne vjeruješ materi i ocu kad ti kažu da ona nije baš ... a ona iza sebe ima instituciju mater premazanu pa sluša svaki savjet kako da ti se proda, vježba pred ogledalom kako da ti zaplače, priprema odgovore na svako tvoje pitanje (nije ni čudo što ne stigne da postigne nešto u životu kad svu energiju potroši na pripremanje terena da nekoga ko je dobre duše zajaši za sva vremena), a tebe vodi donja glava pa kad ti bljesne malo iz dekoltea sve što si mislio reći zaboraviš.dobar osjecaj wrote:Sve lijepo zboris ali i do tebe je da onemogucis takvim osobama da ti se priblize.Ramzess Veliki wrote:Popravljanje i kreiranje muža po svojoj mjeri je mobing, psihičko zlostavljanje i nepoštivanje i za svaku je osudu.
Poručujem svim ženama koje misle da imaju pravo da utiču na nekoga da me zaobiđu prije nego mi priđu. Nisam se ja toliko trudio da postanem osoba po svojoj mjeri da mi mozak ispire osoba koja bi prije svega trebala da me voli onakvog kakav jesam, a nije ostvarila ni parče svojih životnih ciljeva. Ostvarite sebe, zaposlite se, naučite voziti na zadnjem točku, osnujte umjetničku galeriju pa tražite sebi sličnog muškarca.
Ni ja nisam bio imun na te folove, ali vremenom sam pobrao lekcije.
- Ramzess Veliki
#133 Re: Razvod - da ili ne?
Ima i cura koje su sebe ostvarile, sad su direktorice, zamjenice direktora, imaju svoju firmu ... a od predanosti izgradnji sebe same ostaše neudate. Gledam kad takvoj prilaze face koji imaju pola njenog školovanja, vrijeme provode u kladionicama a pojam muškosti im je koliko mogu popiti i požderati, i kad joj onako masni dobacuju "Hej mala ... đe ti život prođe ... šta ti fali samnom ..."malocvijece wrote: Ima i takvih cura barem koliko ovih sto bi da riktaju muzeve a nisu ni sebe sriktale.
Eurosa, isto vazi i za pojedine muskarce.
Ne znam kud pojedini polete da se zene/udaju kao da ce im se odjednom sve kockice u zivotu sloziti. Mi vazda navikli da nam neko drugi uredi zivot da bude potaman. Kakav god da si, mozes se popraviti i srediti a kad to uspijes, i ostalo ide kao po nekoj inerciji. Kako zracis, tako privlacis.
Ja napisah pravu filozofiju a samo sam dosla da pridikujem kako se ova tema lako aktivira a meni samo jedan odgovor na konkretno pitanje na temi o printeru
Pu, j...ti međede!
Svega pod kapom nebeskom ima ...
-
bang and blame
#134 Re: Razvod - da ili ne?
Svaka čast!Ramzess Veliki wrote: Gledam kad takvoj prilaze face koji imaju pola njenog školovanja, vrijeme provode u kladionicama a pojam muškosti im je koliko mogu popiti i požderati, ...
-
bumerangss
#135 Re: Razvod - da ili ne?
Slazem se, ne trebas da se zenis jer ne znas koliko si sad rahat, a ako kad i ograises na neku, u brak ne ulai bez predbracnog ugovora kao sto je uradio i sam Omar Mehmedbasic, najpoznatiji advokat za brakorazvodne parnice! u tom slucaju ona nikad nece zatraiti ravod jer bi ostala kokuz ko list na grani a ti u svakom momentu mozes da je promjenis kao Sulejman velicanstvenidirektni wrote:Jarane, ne treba da se ženiš. Nastradat ćeš.Otto Skorzeny wrote:Nije samo zenska lijenost , ima i muskaraca koji su propast . Treba biti odgovoran i fleksibilan i u vezi a posebno u braku . Sve je stvar kompromisa koji je opet osnova braka ali i veze . Nije da samo mislis da si samo ti bitan ili bitna bitan je i partner i ona ima potrebe i svoje misljenje i stavove . Ja imam 34 godine ali mi nije tesko ni oprati sudje niti uraditi po kuci . Nisam ozenjen ali to bi isto radio i u braku
- al_akhisari
#136 Re: Razvod - da ili ne?
bumerangss wrote:Slazem se, ne trebas da se zenis jer ne znas koliko si sad rahat, a ako kad i ograises na neku, u brak ne ulai bez predbracnog ugovora kao sto je uradio i sam Omar Mehmedbasic, najpoznatiji advokat za brakorazvodne parnice! u tom slucaju ona nikad nece zatraiti ravod jer bi ostala kokuz ko list na grani a ti u svakom momentu mozes da je promjenis kao Sulejman velicanstvenidirektni wrote:Jarane, ne treba da se ženiš. Nastradat ćeš.Otto Skorzeny wrote:Nije samo zenska lijenost , ima i muskaraca koji su propast . Treba biti odgovoran i fleksibilan i u vezi a posebno u braku . Sve je stvar kompromisa koji je opet osnova braka ali i veze . Nije da samo mislis da si samo ti bitan ili bitna bitan je i partner i ona ima potrebe i svoje misljenje i stavove . Ja imam 34 godine ali mi nije tesko ni oprati sudje niti uraditi po kuci . Nisam ozenjen ali to bi isto radio i u brakuOna bosa a ti hadzija
-
prog321
#137 Re: Razvod - da ili ne?
Na kraju dana zena ne respektuje muskarca koji kuha, pere, cisti.
Da hoce zenu ona bi se udala za nju.
-
prog321
#138 Re: Razvod - da ili ne?
Ne znam tvoju familijsku pricu i ne interesuje me.
Ali ako ti je babo papucar onda ti isto imas u planu takvu vrstu muskarca.
Jer kcerka uvijek trazi muza u shablonu svoga oca.
Ali ako ti je babo papucar onda ti isto imas u planu takvu vrstu muskarca.
Jer kcerka uvijek trazi muza u shablonu svoga oca.
- sema911s
#139 Re: Razvod - da ili ne?
prog321 wrote:Na kraju dana zena ne respektuje muskarca koji kuha, pere, cisti.
jah ono zene vole da trce sa posla da skuhaju operu, srede kucu, i kada dragi dodje uvale mu daljinac u ruku sacekaju da ispuni tiket otrce u kladionicu, donesu jelo na sto napitaju ga, operu noge,.pohebu, uspavaju,.,
svaka kaze da trazi da je musko muskoo,.a tu definiciju ni one neznaju,., hoce njeznog kretena,.,
-
prog321
#140 Re: Razvod - da ili ne?
Nisam jos vidio sretan brak pored papucara.
Cvrsta ruka cuda cini za zenu.
Nije '50 nijansi sive' popularan jer je glavni lik njoj kuhao i cistio nego zato jer je bicovao k'o stoku.

Nije '50 nijansi sive' popularan jer je glavni lik njoj kuhao i cistio nego zato jer je bicovao k'o stoku.
- dobar osjecaj
#141 Re: Razvod - da ili ne?
Svako zlo za neko dobro. Prezivio si to sve i sad imas pravo, vrijeme i mogucnost da budes s osobom kakvu stvarno zelis. Iskustvo je i dobro i lose. Pomaze ti da brzo prepoznas s cim imas posla ali te istovremeno lisi one slatke mogucnosti zavaravanja. Ali jedno iskljucuje drugo.Ramzess Veliki wrote:Jeste ... fol je u tome da si kao mlad u lošijoj poziciji od takvih djevojaka, nedostaje ti takvog iskustva, ne vjeruješ materi i ocu kad ti kažu da ona nije baš ... a ona iza sebe ima instituciju mater premazanu pa sluša svaki savjet kako da ti se proda, vježba pred ogledalom kako da ti zaplače, priprema odgovore na svako tvoje pitanje (nije ni čudo što ne stigne da postigne nešto u životu kad svu energiju potroši na pripremanje terena da nekoga ko je dobre duše zajaši za sva vremena), a tebe vodi donja glava pa kad ti bljesne malo iz dekoltea sve što si mislio reći zaboraviš.
Ni ja nisam bio imun na te folove, ali vremenom sam pobrao lekcije.
- dobar osjecaj
#142 Re: Razvod - da ili ne?
Zaostalost je mocan oblik sljepila. Tu ocito nema nikakvih posebnih nijansi, ili jesi ili nisi, jer zaostao covjek ne zna za bolje i drugacije.prog321 wrote:Nisam jos vidio sretan brak pored papucara.
Nije '50 nijansi sive' popularan jer je glavni lik njoj kuhao i cistio nego zato jer je bicovao k'o stoku.![]()
-
prog321
#143 Re: Razvod - da ili ne?
Ako sam ja zaostao onda su i milioni zena koje su citale 50 nijansi,. 
- sema911s
#144 Re: Razvod - da ili ne?
jest dobar brak za jedno, ovo drugo zivi u strahu da nedobije batine, zivi na onoj dogmi,prici roditelja moras spustit pogled i slusat sta suprug kaze,.,prog321 wrote:Nisam jos vidio sretan brak pored papucara.
Nije '50 nijansi sive' popularan jer je glavni lik njoj kuhao i cistio nego zato jer je bicovao k'o stoku.![]()
jbga musko sam al to nebi dozvolio,.,
brak je zajednica dvoje ljudi na koju dobrovoljno pristanu,.
-
Sunny-7
#146 Re: Razvod - da ili ne?
Ispade kao da pratim tvoje postove, ali ovo je zaista slucajnost. Samo da te pitam, od kad ovako razmisljas o zenama: od prije ili poslije razvoda?Ramzess Veliki wrote:Ima i cura koje su sebe ostvarile, sad su direktorice, zamjenice direktora, imaju svoju firmu ... a od predanosti izgradnji sebe same ostaše neudate. Gledam kad takvoj prilaze face koji imaju pola njenog školovanja, vrijeme provode u kladionicama a pojam muškosti im je koliko mogu popiti i požderati, i kad joj onako masni dobacuju "Hej mala ... đe ti život prođe ... šta ti fali samnom ..."malocvijece wrote: Ima i takvih cura barem koliko ovih sto bi da riktaju muzeve a nisu ni sebe sriktale.
Eurosa, isto vazi i za pojedine muskarce.
Ne znam kud pojedini polete da se zene/udaju kao da ce im se odjednom sve kockice u zivotu sloziti. Mi vazda navikli da nam neko drugi uredi zivot da bude potaman. Kakav god da si, mozes se popraviti i srediti a kad to uspijes, i ostalo ide kao po nekoj inerciji. Kako zracis, tako privlacis.
Ja napisah pravu filozofiju a samo sam dosla da pridikujem kako se ova tema lako aktivira a meni samo jedan odgovor na konkretno pitanje na temi o printeru
Pu, j...ti međede!
Svega pod kapom nebeskom ima ...
A sto se tice tih samosvjesnih dama, mislim da im ta papanska dobacivanja nista ne znace. Ama bas nista. Ljudi su skloni misljenju da mozes biti uspjesna na raznim poljima, ali ako nemas muskarca pored sebe, pa makar i vrhunskog papcinu, nesto ti fali. A ne shvataju da je vecina slobodnih, po pitanju karijere ili majcinstva (ili oboje) ostvarenih zena savrseno sretna u svojoj "samoci". Bolje i "sama" nego sa mrcinom koja te nije vrijedna ni koliko ispod nokta
- JThomas
#147 Re: Razvod - da ili ne?
to jeste. ali kako ne može naći nekoga ko nije bezvrijedna mrcina kad je ona baš tako dobra?
- JThomas
#148 Re: Razvod - da ili ne?
dobra roba lako nađe kupca. ljudi nisu roba, al' metafora vrijedi.
-
Sunny-7
#149 Re: Razvod - da ili ne?
Da ti citiram Ramu: " Gledam kad takvoj prilaze face koji imaju pola njenog školovanja, vrijeme provode u kladionicama a pojam muškosti im je koliko mogu popiti i požderati, i kad joj onako masni dobacuju "Hej mala ... đe ti život prođe ... šta ti fali samnom ..."direktni wrote:kako da nađe, ako je "ispod nokta" mjeraJThomas wrote:to jeste. ali kako ne može naći nekoga ko nije bezvrijedna mrcina kad je ona baš tako dobra?
Pu, j...ti međede!"
Ja ne znam sta je ovdje tebi nejasno?!
-
kakavdanakneiskustvu
#150 Re: Razvod - da ili ne?
Ashrafieh wrote:Nemoj da zuris sa odlukom. Pricekaj pola godine i vidi sto osjecas prema njemu. Brak se dugo gradi i bilo bi steta rasturiti ga
nabrzaka. Znam ljude koji su zbog trivijalnih stvari unistili vezu. Poslije su pokusavali zakrpati pocijepano ali vise nije islo.
Rijeci kad se izgovore ne mozes vise vratiti. Pricekaj. Sretno.