pa zar opet/delikventi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zgembo_sa

#127 Re: pa zar opet/delikventi

Post by zgembo_sa »

Ma ko ce te ba tuzit za objavljivanje da je maloljetnik ubica ili silovatelj?! Moze samo jos kontraefekat postici. Uostalom sve se to moze fino uraditi na internetu, a oni neka ko Kina i slicne zemlje traze zabranu pristupa toj stranici u BiH. Eto jel neko nekog tuzio sto su se ovdje na sa-x objavljivale slike i imena ubica malog Denisa?

Registar mozes napraviti na nacin da skupljas linkove, clanke iz novina, pisma citalaca i sl. i na taj nacin samo prenosis informaciju, a oni neka ganjaju onoga ko je dostavio, ako ih nije stid.
luciferino

#128 Re: pa zar opet/delikventi

Post by luciferino »

zgembice, mislim da bi bilo puno efikasnije da je registacija obavezna i zakonski regulisana. zamisli koji bi to nivo bio, odesh na stranicu policijske uprave, kliknes na link i daju ti i slike i visinu i tezinu i boju ociju i kad je rodjen i gdje je zaposlen...a ima jos jedna caka. da bi bili registrovani, prvo moraju biti osudjeni, a kako ce biti osudjeni ako ih puste kuci mami?
d2

#129 Re: pa zar opet/delikventi

Post by d2 »

Alfons Kauders wrote: cuj lose... sta je tu lose... ?

doduse, ako sa 17 izgleda kao da joj je 30, to je fakat lose...

priznaj da te strah sacekuse...
brko vadi biciklo, mani se suplje :D
shuriken

#130 Re: pa zar opet/delikventi

Post by shuriken »

vlast zeli da se gradjani boje i osjecaju nesigurno

lakse ce prodat Telekom kako im se cefne
lakse ce uradit sta god hoce
kad se gradjani boje za goli zivot i za zivot svoje djece

samo josh da bude malo silovanja i ubojstava medjunacionalnog
pa nece morat trosit pare ni vrijeme na predizborne kampanje
dobivaju izbore po defaultu
zgembo_sa

#131 Re: pa zar opet/delikventi

Post by zgembo_sa »

Pa slazem se ja da bi trebalo to zakonski, to sam i rekao gore. Samo sto sam svjestan kako to kod nas ide. Dok bi se tako nesto usvojilo mi bi u najboljem slucaju osijedili (ko jos nije). Tako da za pocetak moze i neka neformalna opcija ukazati na potrebu za tim, a kasnije ako se stvore uslovi stvoriti zakonski okvir za to onda nek drzava preuzme stafetu.

Cisto sumnjam da ce neko ganjati objavljivace imena pocinilaca ovih gnusnih zlocina. Na sudovima stoje stotine hiljada puno bitnijih slucajeva po vise od 10 godina. U ostalom na taj nacin rizikuju da im ime bude jos vise dostupno javnosti pa nisu nista postigli.
laf_sa_foruma

#132 Re: pa zar opet/delikventi

Post by laf_sa_foruma »

neshvatljiv je potez tužiteljice Emele Bukvić, koja je dopustila da ih puste iz policije

[url]http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/crna ... godisnjaka[/url]
Alfons Kauders

#133 Re: pa zar opet/delikventi

Post by Alfons Kauders »

d2 wrote:
Alfons Kauders wrote: cuj lose... sta je tu lose... ?

doduse, ako sa 17 izgleda kao da joj je 30, to je fakat lose...

priznaj da te strah sacekuse...
brko vadi biciklo, mani se suplje :D
volje ne fali, al jbg, tesko je vozit bez jednog tocka... :D
sunčan dan

#134 Re: pa zar opet/delikventi

Post by sunčan dan »

Homo sapiens, da li si na još neke adrese poslao ovo odlično pismo.
uvjek dobar gost

#135 Re: pa zar opet/delikventi

Post by uvjek dobar gost »

Imam potrebu još samo par stvari reći.
Djeca se rađaju čista i nevina, nešto kao čista i prazna ploča koju onda ispisuju roditelji, prijatelji, familija, porodica, škola, drugovi i drugarice, sistem ovaj nakaradni... nisu djeca ni slijepa ni glupa.. vide djeca šta i kako se radi, šta prolazi, ko najbolje prolazi..
Krivi jesu roditelji, krivi jesu prosvjetni radnici, psiholozi, pedagozi, gradonačelnica, premijer kantona, načelnik opštine,tužioci, policija, mi kao društvo svi snosimo solidarnu krivicu jer ovo nije izoliran slučaj ovo postaje epidemija...

Kako riješiti sve ovo.... ovo nije nastalo preko noći niti će se tako riješiti, ovdje i sada nama je potrebna akcija u koju moraju da se uključe svi gore pobrojani i svi koje sam gore zaboravio, no akciju moramo zahtjevati mi "građani", trebamo već danas se aktivirati kroz posao koji obavljamo kroz prijatelje koje imamo, kroz NVO sektor, kroz neformalne grupe građana, kroz medije... to moramo uraditi zbog naše djece, zbog nas samih...
Znači već sada jer sutra će možda za nekog drugog biti kasno....

Znači krenuti slati pisma nadležnima, uvezivati se i komunicirati među sobom... ne smije biti tresla se gora rodio se miš, kao u prethodnim slučajevima... možda bi naša israjnost kod traženja ostavki gradonačelnice i premijera spasila ovog dječaka od pretrpljenih trauma.... možda i ne bi... ali podvlačim riječ istrajnost.. i dodajem riječi odlučnost i hrabrost da se suočimo sa problemima koje ovo društvo evidentno ima....

Ukoliko to ne učinimo ne gine nam eskalacija stanja ... i još gore vijesti u crnim hronikama....
fixer

#136 Re: pa zar opet/delikventi

Post by fixer »

potpuno ocistiti pravosudni aparat od "prljavštine" i napraviti reformu - za takvo nesto treba ipak mnogo veci pritisak, a takav pritisak opet nisu u stanju da proizvedu sami gradjani. pritisak europske unije moze jedino da promjeni neke zakone, norme, unisti korupciju, poveca odlucnost u borbi sa kriminalom i slicno. za nadati se da ce nasi gradjani birati ljude kojima ce stvarno u interesu biti brza prilagodba europskim standardima i zakonima.
ono sto mi mozemo eventualno da uradimo - a i to je upitno zbog nedostatka stvarne i dugorocne zelje za konfrontizmom sa direktnim izvorima problema - je da pratimo najtragicnije, najkompromitovanije slucajeve INDIVIDUALNO, kroz medije, internet,pa cak i opravdani gradjanski neposluh, vrsimo pritisak na odgovorne, prozivamo ih i unistavamo im ugled i reputaciju. to je jedini nacin, a i ujedno i maksimum nasih sposobnosti, da natjeramo da se zadovolji pravda. bez politicke volje toga nema.
sto se tice prevencije, mislim da je nas maksimum po tom planu insistiranje na izgradnji adekvatne institucije za maloljetnicku delikvenciju.
lejlasa

#137 Re: pa zar opet/delikventi

Post by lejlasa »

SARAJEVO, 7. AVGUSTA (ONASA) - Neformalna grupa građana Sarajeva je Tužilaštvu Kantona Sarajevo (KS) uputila otvoreno pismo u kojem tužioce upozorava na činjenicu da se intenzitet i monstruoznost zločina koji se događaju na području KS svakim slučajem pojačava, te ih podsjeća da njihov posao nije da budu zaštitnici ubica, silovatelja, manijaka, lopova, džeparoša i "ko zna kakvih još odmetnika zajednice", nego da budu u službi poštenih građana.
Ova neformalna grupa, koja je okupljena na internet forumu http://www.sarajevo-x.com i predstavlja se kao "Građani Sarajeva", organizirala je tokom ove godine nekoliko protesta u Sarajevu, ukazujući na pogoršanu sigurnosnu situaciju i tražeći smjene zvaničnika koje smatra odgovornim za to.
Građani su u pismu Tužilaštvu naveli samo neke slučajeve kriminalnih radnji i zločina koji su na području KS počinjeni u zadnjih nekoliko mjeseci, naglasivši da je Sarajlije sve više strah da izađu ispred svojih kućnih vrata ili da "pogledaju u oči nekog petnaestogodišnjaka", jer se boje "podmuklog uboda nožem" ili "odmazde uz dokazivanje moći".
"Gospodo tužioci KS, šta ste poduzeli da, putem zakonske procedure, pravovremeno spriječite nastanak prikazanog kriminaliteta. Zaista se pitamo još i kako se osjećate dok puštate ubice, palikuće, silovatelje i manijake da slobodno šetaju našim ulicama, da vas se ne plaše, da se ne plaše kazne, znajući 'da im niko ništa ne može', ili 'da im niko ništa neće'", navodi se u pismu.
Neformalna grupa naglašava da posao tužilaca nije da štite sitne ili krupne kriminalce, nego da tumače pravo i dijele pravdu, te da apeliraju na sve nivoe vlasti i ukazuju im na nepostojanje odgovarajućih ustanova koje treba da budu korektiv u ponašanju građana, bili oni maloljetni ili punoljetni.
"Shvatite ovo pismo kao dobronamjerno skretanje pažnje, posmatrajte ga kao punu čašu, kojoj nedostaje samo jedna kapljica. Shvatite ga kako znate i umijete, ali ga nemojte zanemariti, jer mi više ne možemo da šutimo i trpimo. Zapamtite - kriminalcima je mjesto u zatvorima ili popravno-socijalnim ustanovama, a ne na gradskim ulicama", navodi se u pismu. (kraj)
luciferino

#138 Re: pa zar opet/delikventi

Post by luciferino »

WHITESIDE, KAMERYN DEAN
SEX OFFENDER
Last Known Address as of: 7/1/2008
ATCHISON JUV CORR FAC
, KS
County: JUVENILE CORRECTIONS
Race/Sex: W / M
Date of Birth: 9/10/1992
Registered Since: 8/12/2005
Offense: AGGRAVATED INDECENT LIBERTIES W/CHILD; <14; LEWD FONDLING/TOUCHING
ima i slika na
https://www.accesskansas.org/ssrv-regis ... AD821465F5

samo skrolajte dolje

Dakle...to su oni maloljetnici mogli bi macku o rep okaciti da recimo zive u Ameriki...ali neeee...gluho bilo da njihova imena budu objavljena ovdje...

A mislim da bi u nasem drustvu inace najveca kazna i bila da ih postave na stub srama da citava mahala vidi i upire prstom, pa da ne mogu ulicom proci, i oni i takvi kao oni, jer najvaznije je sta ce svijet reci, a sto se ne zna, nije se ni desilo. Djubrad mala.
uvjek dobar gost

#139 Re: pa zar opet/delikventi

fixer wrote:potpuno ocistiti pravosudni aparat od "prljavštine" i napraviti reformu - za takvo nesto treba ipak mnogo veci pritisak, a takav pritisak opet nisu u stanju da proizvedu sami gradjani. pritisak europske unije moze jedino da promjeni neke zakone, norme, unisti korupciju, poveca odlucnost u borbi sa kriminalom i slicno. za nadati se da ce nasi gradjani birati ljude kojima ce stvarno u interesu biti brza prilagodba europskim standardima i zakonima.
ono sto mi mozemo eventualno da uradimo - a i to je upitno zbog nedostatka stvarne i dugorocne zelje za konfrontizmom sa direktnim izvorima problema - je da pratimo najtragicnije, najkompromitovanije slucajeve INDIVIDUALNO, kroz medije, internet,pa cak i opravdani gradjanski neposluh, vrsimo pritisak na odgovorne, prozivamo ih i unistavamo im ugled i reputaciju. to je jedini nacin, a i ujedno i maksimum nasih sposobnosti, da natjeramo da se zadovolji pravda. bez politicke volje toga nema.
sto se tice prevencije, mislim da je nas maksimum po tom planu insistiranje na izgradnji adekvatne institucije za maloljetnicku delikvenciju.
EU je davno imala priliku da od ove zemlje napravi normalno mjesto za život... njima to nije trenutno u interesu ,a da ni svjesni nisu sa čim se igraju, no nije to tema..

Ima li kuveta u nama da zakotrljamo gromadu koja treba da preraste u lavinu, ima li kuvate u nama da stvari počnemo zvati pravim imenom.... ima li kuveta u nama.....
valterbranisarajevo

#140 Re: pa zar opet/delikventi

Post by valterbranisarajevo »

Moj prijedlog je da se o slučaju ovog dječaka obavijeste međunarodne institucije za prava djeteta npr UNICEF, a da se o stanju u tužilaštvu i sudovima u Kantonu Sarajevo u pomoć pozovu međunarodne institucije koje se bave korupcijom i kriminalom npr. Transparency International...

Od domaćih ionako nema nikakve koristi...

Ovo u sarajevskom pravosuđu je prešlo svaku mjeru !
:x
homo_sapiens

#141 Re: pa zar opet/delikventi

Post by homo_sapiens »

sunčan dan wrote:Homo sapiens, da li si na još neke adrese poslao ovo odlično pismo.

Da, izmedju ostalih i na ovu adresu: http://www.hjpc.ba/

P.S. Ali sam maloprije procitao @valterov prijedlog, i podrzavam ga !
uvjek dobar gost

#142 Re: pa zar opet/delikventi

...ili "Sta se desava sa nelegalnim zapljenjenim oruzjem" - vraca se na cestu, a drzava ubere pinku za to:

MUP prodaje 122 pištolja
Obratite pažnju | Četvrtak, 07 Kolovoz 2008

M
inistarstvo unutarnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona objavilo je javno nadmetanje za prodaju, putem pismenih ponuda, 122 komada vatrenog oružja - kratkih cijevi. Riječ je o 68 pištolja ''Crvena zastava'' kalibra 7,62 milimetra i 54 pištolja istog proizvođača kalibra 7,65 milimetara.

Pravo sudjelovanja u javnom nadmetanju imaju sve pravne osobe registrirane za obavljanje djelatnosti prometa oružja i municije. Prodaja oružja obavit će se u kompletu, a početna cijena je 7.930 KM.

Odluku o prodaji pištolja u travnju donijela je Vlada Zeničko-dobojskog kantona.

(Fena)
fixer

#143 Re: pa zar opet/delikventi

Post by fixer »

uvjek dobar gost wrote:
fixer wrote:potpuno ocistiti pravosudni aparat od "prljavštine" i napraviti reformu - za takvo nesto treba ipak mnogo veci pritisak, a takav pritisak opet nisu u stanju da proizvedu sami gradjani. pritisak europske unije moze jedino da promjeni neke zakone, norme, unisti korupciju, poveca odlucnost u borbi sa kriminalom i slicno. za nadati se da ce nasi gradjani birati ljude kojima ce stvarno u interesu biti brza prilagodba europskim standardima i zakonima.
EU je davno imala priliku da od ove zemlje napravi normalno mjesto za život... njima to nije trenutno u interesu ,a da ni svjesni nisu sa čim se igraju, no nije to tema..

Ima li kuveta u nama da zakotrljamo gromadu koja treba da preraste u lavinu, ima li kuvate u nama da stvari počnemo zvati pravim imenom.... ima li kuveta u nama.....
potpisivanje ugovora o stabilizaciji i pridruzivanju s eu podrazumjeva fazno uskladjivanje europskih zakona i priblizavanje europskim normama. sto nam duze bude trebalo, duze cemo biti udaljeni od civilizacije.
uvjek dobar gost

#144 Re: pa zar opet/delikventi

valterbranisarajevo wrote:Moj prijedlog je da se o slučaju ovog dječaka obavijeste međunarodne institucije za prava djeteta npr UNICEF, a da se o stanju u tužilaštvu i sudovima u Kantonu Sarajevo u pomoć pozovu međunarodne institucije koje se bave korupcijom i kriminalom npr. Transparency International...

Od domaćih ionako nema nikakve koristi...

Ovo u sarajevskom pravosuđu je prešlo svaku mjeru !
:x
Bravo za prijedlog, hajmo sada ima li iko na forumu ko radi za neke od njih..... ????
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#145 Re: pa zar opet/delikventi

Post by pici »

ma mi ovdjekana nismo ni "c" od civilizacije......kajbojska drzava prava....posljedice rata,nacifacija,maloumlja,nepismenosti,korupcije itd itd ......moze se napravit jedan dobar postapokalipticki strip il film sa glavnim antiherojima(heroja nejma).......jos uvjek smo mi u dobroj fazi intezivne njege sa pet puta na dan antishocke injekcijama. :evil:
dacina_curica

#146 Re: pa zar opet/delikventi

Post by dacina_curica »

uvjek dobar gost wrote:Bravo za prijedlog, hajmo sada ima li iko na forumu ko radi za neke od njih..... ????
ne znam jel' iko radi za njih ali evo brojeva i adresa na kojima ih mozemo kontaktirati
SARAJEVO (Country Office)

Mail address
UNICEF Area Office
Kolodvorska 6
Sarajevo, Bosnia and Herzogovina

Visitors' address
UNICEF Area Office
Kolodvorska 6

Telephone 723.300 - Switchboard

Facsimile 642.970

Email [email protected]
uvjek dobar gost

#147 Re: pa zar opet/delikventi

dacina_curica wrote:
uvjek dobar gost wrote:Bravo za prijedlog, hajmo sada ima li iko na forumu ko radi za neke od njih..... ????
ne znam jel' iko radi za njih ali evo brojeva i adresa na kojima ih mozemo kontaktirati

Mail address
UNICEF Area Office
Kolodvorska 6

Visitors' address
UNICEF Area Office
Kolodvorska 6

Facsimile 642.970

Email [email protected]
možda i na njivohu adresu poslati ono otvoreno pismo tužilaštvu Kantona Sarajevo ?
rolenc

#148 Re: pa zar opet/delikventi

Post by rolenc »

Svi oni koji misle da se ovim zlocincima moze promijeniti mentalni sklop bilo kakvim metodama grdno se varaju. Oni vec sada imaju sve predispozicije da budu puno, puno gori.

Sjetih se vica kad je Suljo prelazio prugu i mlatne ga parna lokomotiva. Nakon ukazane pomoci, onako ga polomljenog u gipsu poslase na kucni oporavak. Ulazi suljo u kucu, ugleda Fatu kako pegla ves, skoci i zgrabi peglu, i poce je tresti od pod.
Sta to radis bolan suljo?
Kako sta radim, treba njima j...t majku dok su jos mali, poslije je kasno.

Znaci, samo dozivotna robija i izolacija. Nama je jedini spas u uvodjenju zakona kao u Iranu.
fixer

#149 Re: pa zar opet/delikventi

Post by fixer »

uvjek dobar gost wrote:
dacina_curica wrote:

Mail address
UNICEF Area Office
Kolodvorska 6

Visitors' address
UNICEF Area Office
Kolodvorska 6

Facsimile 642.970

Email [email protected]
možda i na njivohu adresu poslati ono otvoreno pismo tužilaštvu Kantona Sarajevo ?
sta cekamo? homo sapiens i vi koji lijepo pisete. dajte prijedlog texta.
dacina_curica

#150 Re: pa zar opet/delikventi

Post by dacina_curica »

fixer wrote:sta cekamo? homo sapiens i vi koji lijepo pisete. dajte prijedlog texta.
ako treba prevoditi na engleski i slati i u druge internacionalne ustave PP-te me :)
Post Reply