KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
d2

#126 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by d2 »

madner wrote:
d2 wrote: uzeo si u obzir samo brzinu voznje, ne i mrskocu (ma ko ce sad na posao opet), sta meni treba da u 3 ujutro idem u hadzice, te pare (ode mi pola plate na gorivo, sto uopste radim)... i slicno... pusti se teorije madneru.
Meni bi bilo mrsko ustat, bilo bi mi mrsko raditi drugu smjenu kad sam radio jednu, ali sam put bi bio odlican. Pa draze mi je vozit u 3 ujutru kad nema nikog nego u 16-17 Alipasinom.

Sasvim je normalno da ljudi ne zive blizu mjesta rada, bar vani. Amerika je ekstrem, gdje ljudi prosjecno voze oko 80 km do posla, ali nije neobicno da se vozis sat vremena ni u Europi.

Kako si postavio scenario, jedino ljudi koji mogu pjehe doc su pozeljni. Kakva ti fajda od radnika na dobrinji koji nema auto u 3 nocu?

Sto se tice troska isti scenarij, recimo da je G2D2 auto i da doticni dolazi 22 puta mjesecno na posao. Kombinovana voznja dakle oko 6l potrosnje.
40 * 22 = 880 km. 6l * 8,8 * 2,5 = 132 KM za prevoz. Posto radnik ima pravo da se naknada za prevoz isplacuje to je oko 80-90 KM (Ne znam sad kolko je kupon). Dodatni trosak oko 40-50 KM.
odustajem, ne gumo se peglat :run:
btw "scenario" je konkretan, ne radi se ni o kakvom "postavljenom" scenariju
Last edited by d2 on 31/07/2008 12:30, edited 2 times in total.
veljaca

#127 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by veljaca »

Amazonka27 wrote:
jesil to majke ti googlo da vidis sta znaci HRM?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Dobra ti ova - DOBRA. :thumbup:

Btw - Moj princip ( ali stvarno ) kad od nekoga dobijem tako pojam HRM, PMS, TRK, FRF, PST - ja mu onda LIJEPO odgovorim strucno o tom pojmu - po mogucnosti iz nekog elektronskog izvora - ako komuniciram sa tom osobom elektronski ( Copy - Paste ).
Amazonka27

#128 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Amazonka27 »

veljaca wrote:
Amazonka27 wrote:

Btw - Moj princip ( ali stvarno ) kad od nekoga dobijem tako pojam HRM, PMS, TRK, FRF, PST - ja mu onda LIJEPO odgovorim strucno o tom pojmu - po mogucnosti iz nekog elektronskog izvora - ako komuniciram sa tom osobom elektronski ( Copy - Paste ).
bla bla bla :D HRM ili kod nas MLJR...nisi imao potrebe da ga copy/paste iz razloga sto je ovo sastavni dio menadzmenta...
ovo je isto kad bi doktoru opste prakse rekao ginekologija...a on zagooglo
:D
uvjek dobar gost

#129 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by uvjek dobar gost »

Preko postelje... ali i to je neka vrsta mita...
veljaca

#130 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by veljaca »

Amazonka27 wrote:
veljaca wrote:
Amazonka27 wrote:

bla bla bla :D HRM ili kod nas MLJR...nisi imao potrebe da ga copy/paste iz razloga sto je ovo sastavni dio menadzmenta...
ovo je isto kad bi doktoru opste prakse rekao ginekologija...a on zagooglo
:D
Nigdje veze !!!!! Ginekologija nije skracenica od TRI rijeci .......i jos uzgred neki kojima menadzment nije poznat pojam ( a i takvih priznaces ima na Forumu ) ne znaci nista HRM kao ni nekima PMS .........kao ni nekima GOL ..... :D
Amazonka27

#131 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Amazonka27 »

ja sam se direktno sa skracenicom HRM obratila tebi, a povod mog obracanje licno tebi je taj sto si naglasio da si covjek koji radi u menadzmentu i to AMA BAS u sektoru za ljudske resurse....pa sam pretpostavila da znas o cemu pricam.
veljaca

#132 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by veljaca »

Amazonka27 wrote:ja sam se direktno sa skracenicom HRM obratila tebi, a povod mog obracanje licno tebi je taj sto si naglasio da si covjek koji radi u menadzmentu i to AMA BAS u sektoru za ljudske resurse....pa sam pretpostavila da znas o cemu pricam.
Ja govorim o ljudima koji prate Forum i sve citaju. Ne govorim o meni i tebi.

Btw - eto AMA BAS radim tamo ......
B Btw - da ne bude zabune - SADA SAM NA GODISNJEM - inace ne bih mogao ovako sa tobom voditi diskusiju ....
Pikova-dama

#133 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Pikova-dama »

Atmosfera se ugrijala :) ... pa mozda da se vratimo na temu...
Amazonka27

#134 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Amazonka27 »

veljaca wrote:
Amazonka27 wrote:ja sam se direktno sa skracenicom HRM obratila tebi, a povod mog obracanje licno tebi je taj sto si naglasio da si covjek koji radi u menadzmentu i to AMA BAS u sektoru za ljudske resurse....pa sam pretpostavila da znas o cemu pricam.
Ja govorim o ljudima koji prate Forum i sve citaju. Ne govorim o meni i tebi.

Btw - eto AMA BAS radim tamo ......
Ponasas se ko onaj moj nesudjeni poslodavac kad mi je provjeravao znanje iz informatike..pa kad sam mu otkucala zadani text sa odredjenim fontom i poravnanjima,on uzeo linijar i prislonio uz monitor pa na papir ...i kaze VIDIS DA NIJE ISTO!
svi ovi konkursi, razgovori,testovi, selekcije, regrutacije su sastavni djelovi procesa zaposljavanja koji spadaju u "nauku" menadzmenta ljudskih resursa. I ti kao neko ko radi taj posao, nisi sebi smjeo dopustiti da odes na google i potrazis taj pojam i jos se napravis vazan pa ga zaljepis ovdje. eto to je ono sto je mene :? :shock: :run:
Amazonka27

#135 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Amazonka27 »

Pikova-dama wrote:Atmosfera se ugrijala :) ... pa mozda da se vratimo na temu...
draga moja...evo zasto ima toliko nezadovoljstva medju rajom koja trazi posao.
Pikova-dama

#136 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Pikova-dama »

Amazonka27 wrote:
Pikova-dama wrote:Atmosfera se ugrijala :) ... pa mozda da se vratimo na temu...
Zasto?
Amazonka27

#137 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Amazonka27 »

Pikova-dama wrote:
Amazonka27 wrote:
Zasto?
zato sto nam sudbinu odredjuju ljudi koji nisu ni culi da postoji citava nauka oko procesa zaposljavanja i sta znaci covjek u firmi
Pikova-dama

#138 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Pikova-dama »

[/quote]zato sto nam sudbinu odredjuju ljudi koji nisu ni culi da postoji citava nauka oko procesa zaposljavanja i sta znaci covjek u firmi[/quote]

:) polako...samo se ne sekiraj...svakom svoje... :thumbup:
Amazonka27

#139 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Amazonka27 »

Da draga, ali ja sutra kad zavrsim fakultet, ovakav isti covjek ce osporavati valjanost moje diplome i reci mi da nista ne znam...a za to vrijeme dok sam ja studirala on je stekao radno iskustvo...parodn...radni staz...iskustvo je relativna stvar...pa cu morati cekati da ga penzionisu da bi dobila posao na "posten" nacin.
palermo

#140 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by palermo »

[quote="Amazonka27zato sto nam sudbinu odredjuju ljudi koji nisu ni culi da postoji citava nauka oko procesa zaposljavanja i sta znaci covjek u firmi[/quote]

Sudbinu uvijek određuješ sama sebi, bilo bi dobro da sa tom premisom počneš tražiti posao...............
veljaca

#141 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by veljaca »

Amazonka27 wrote:Da draga, ali ja sutra kad zavrsim fakultet, ovakav isti covjek ce osporavati valjanost moje diplome i reci mi da nista ne znam...a za to vrijeme dok sam ja studirala on je stekao radno iskustvo...parodn...radni staz...iskustvo je relativna stvar...pa cu morati cekati da ga penzionisu da bi dobila posao na "posten" nacin.
Stvarno SVE IMA SVOJE GRANICE. Ako zelis nesto imas moj PM. Pokusao sam biti FIN i KOREKTAN ali izgleda kod nekih to ne pali. U tvom postu ima VRIJEDJANJA - sto ja NIKAD, NIKAD ne bih tako nesto uradio prema tebi. ZELIM TI PUNO SRECE U ZIVOTU.

Btw - i prijasnje diplome su znacile nesto - samo da znas .....
Pikova-dama

#142 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Pikova-dama »

Amazonka27 wrote:Da draga, ali ja sutra kad zavrsim fakultet, ovakav isti covjek ce osporavati valjanost moje diplome i reci mi da nista ne znam...a za to vrijeme dok sam ja studirala on je stekao radno iskustvo...parodn...radni staz...iskustvo je relativna stvar...pa cu morati cekati da ga penzionisu da bi dobila posao na "posten" nacin.
Ne mora to tako biti, ja sam ga zavrsila i u roku od par mjeseci nasla super posao bez stele, a nisam ni dana prije toga radila...apsolutno bez ikakvog radnog iskustva...samo se "uzdaj u se i u svoje kljuse" ... Ne poznajemo jedni druge, tako da je zakljucivanje unaprijed ko je kakav, nezahvalno i nemoguce...
Meshtar

#143 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Meshtar »

Hm, ne namjeravam se petljati u vašu već neugodnu raspravu, ali iskustvo nije relativna stvar. Kad apliciraš za neki posao i navedeš u CV-u da si nešto radio/la onda poslodavac očekuje od tebe da to i znaš raditi. Uostalom to se jako brzo vidi na poslu koji obavljaš. Ili znaš ili ne znaš nešto raditi, ne možeš nešto relativno znati.
Amazonka27

#144 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Amazonka27 »

veljaca wrote:
Stvarno SVE IMA SVOJE GRANICE. Ako zelis nesto imas moj PM. Pokusao sam biti FIN i KOREKTAN ali izgleda kod nekih to ne pali. U tvom postu ima VRIJEDJANJA - sto ja NIKAD, NIKAD ne bih tako nesto uradio prema tebi. ZELIM TI PUNO SRECE U ZIVOTU.

Btw - i prijasnje diplome su znacile nesto - samo da znas .....
Nisam te htjela uvrijediti. Izvini zbog toga. Ali si prvi poceo sa tom arogantnom recenicom da super mozes procjeniti. Nisam imala namjeru da budem bezobrazna, ali jednostavno moj nacin izrazavanja kad osjecam ljutnju je grozan. Zato se fakat izvinjavam. Imam neku glupu potrebu istjerati stvar na cistac kad smatram da sam u pravu.
ev :kiss:
Pikova-dama

#145 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Pikova-dama »

Meshtar wrote:

Hm, ne namjeravam se petljati u vašu već neugodnu raspravu, ali iskustvo nije relativna stvar. Kad apliciraš za neki posao i navedeš u CV-u da si nešto radio/la onda poslodavac očekuje od tebe da to i znaš raditi. Uostalom to se jako brzo vidi na poslu koji obavljaš. Ili znaš ili ne znaš nešto raditi, ne možeš nešto relativno znati.
Upravo to...u mom poslu se nije trazilo, jer sam se prijavljivala na posao pripravnika, i trazili su osobu koja nista ranije nije radila... tako da @amazonka27 tvoj problem nece biti iskustvo, jer ti ga ili imas ili nemas, bez obzira ko ti je u komisiji...
AO83

#146 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by AO83 »

d2 wrote:
AO83 wrote: Zivim na selu, i opet nas nije ucio jedan ucitelj sve predmete. Nije valjda da se sada stanovnici Sarajeva zele da smatraju bolje nauceni zbog toga sto nisu isli u "seoske" skole?!

Da sam direktor neke drzavne agencije evo zbog cega bih zaposlio osobu van Sarajeva - pod prvo kao direktor DRZAVNE agencije onda imam obavezu prema svim gradjanima BiH a ne samo gradjanima glavnog grada - Sarajeva.

Jos nesto bih zelio da dodam - zavrsiti fakultet u tudjem gradu takodje dodaje osobi razvijenost nezavisnosti. Zbog toga, studenti iz drugih gradova zavrsavaju fakultete dosta brze nego rodjene Sarajlije zbog toga sto mnogima roditelji moraju i kredite da dizu da bi im djeca imala priliku da studiraju, dok Sarajlije imaju komfor svoje kuce i svog grada pa razduze 4 godine na 7.

Iz "seoskih" skola mnogi moraju i krave prodati da bi priustili placati 300km/mjesecno kiriju djeci u Sarajevu. Sve zbog boljeg zivota.

Da koristimo tvoju teoriju, onda u UN u New Yorku trebaju samo zaposljavati rodjene New Yorkcane jer sto bi dovodili "nekompletnu" osobu sa strane?!?! WTF?

Ili to da vecina vladara nije iz Sarajeva - hehehe vec nekoliko godina primjecujem kako Sarajlije nerazumiju ulogu glavnog grada.
tesko je ne primjetiti kamaru zlobe u tvom postu, glede istog kirija je 300 km ako zelis zivjeti u svom stanu a cak nije ni tada, renoviran stan od 50 kvadrata je oko 250 KM, pojedinacne sobe su oko 150, to je vise nego povoljno ako mene pitas posebno kad uzmes u obzir da je isti taj stan placen preko 100.000 KM...

ako se vec busas sa svojim skolovanjem onda bi trebao znati da se ne razumiju pise kao dvije rijeci a ne kao jedna

vozdra.
Mislim da sam upravu sa cifrom o kiriji. Evo upravo sam bio na superoglasima i zapravo izgleda da su stanovi poskupljali u posljednja 2 mjeseca - moguce je zbog ljeta i dijaspore. Kazu da se ovaj trend svake godine dogodi. Ali ako uzmemou obzir kiriju + rezije za stan od nekih 50m u Sarajevu koji je prilicno blizak gradskom krugu onda 300 km je realna cijena. Neka bude i 250 KM opet nista ne negira moj stav. Ako zbog 50 km nazivas moj stav zlobnim onda je to vec druga prica...

Skolovan jesam, medjutim nisam studirao u Bosni, tako da mi maternji nije najbolji. Da nisam dobio priliku da se skolujem vani od malenih nogu, sumnjam da bih ga (fakultet) u Bosni ikada zavrsio, jer moja porodica nebi bila u stanju da placa pa ni 200 km mjesecno za kiriju u Sarajevu. Svaki grad koji ima fakultet u sebi je ogramni pozitiv, i prednost njihovih studentima.

Za kraj, svi smo u prilicno istim problemima - Tuzlaci, Sarajlije, Mostarci itd itd i jeste me iznerviralo njeno (ne)namjerno prozivanje "seoskih" skola. Eto kao u Sarajevu, ili bilo kojem drugom gradu, je kvalitetnije skolovanje u srednjim nego u nekom manjem gradu.
AO83

#147 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by AO83 »

Meshtar wrote:Ma neka ljudi sa svih strana svijeta.

Meni će uvijek biti ćuđenje samo jedna stvar, kako neko ko dođe na školovanje ili rad u Sarajevo može imati nešto toliko protiv ovog grada i građana mu. Čudno, svi hvale svoj kraj ali žive i rade u Sarajevu, koje je navodno puno odvratnih Sarajlijica i slično. Mnogo čudno.

Inače, neka ljudi. Svako je koristan na svoj način.
Svako navija za svog konja, pa tako i u ovom slucaju. Ne mislim da su Sarajlije odvratniji ili ljubazniji od ostalih stanovnika nase drzave.
Ljudi ne dolaze u Sarajevo sto im je Sarajevo draze od svog rodnog kraja, vec pod prvo fakulteti se nalaze u Sarajevu. Znaci neko iz Kalesije se nemoze skolovati u Kalesiji, i primoran je da to cini u Sarajevu. Pod drugo, Sarajevo kao glavni grad je takodje sjediste svih drzavnih institucija. Sto u mom misljenju nije uopste fer. Shvatam da institucije koje se bave sa komuniciranjem sa stranim organizacijama zele da budu locirane u Sarajevu. Ali mislim da je totalna nepravda da naprimjer jedno Ministartsvo za izbjeglice (nemislim da je ovo tacan naziv ali nije vazno) nemoze biti u naprimjer Gorazdu.
U vremenu kada imamo internet i ostale tehnoloske mogucnosti, nema opravdanje da se ama bas sve mora staviti u Sarajevo.
Naravno, tradicionalno glavni grad je sjediste institucija, ali u zadnje vrijeme na Zapadu se ova praksa mijenaj - ne znam zbog cega i kod nas to nemoze da bude.
Meshtar

#148 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Meshtar »

AO83 wrote:

Meni će uvijek biti ćuđenje samo jedna stvar, kako neko ko dođe na školovanje ili rad u Sarajevo može imati nešto toliko protiv ovog grada i građana mu. Čudno, svi hvale svoj kraj ali žive i rade u Sarajevu, koje je navodno puno odvratnih Sarajlijica i slično. Mnogo čudno.

Svako navija za svog konja, pa tako i u ovom slucaju. Ne mislim da su Sarajlije odvratniji ili ljubazniji od ostalih stanovnika nase drzave.
Ljudi ne dolaze u Sarajevo sto im je Sarajevo draze od svog rodnog kraja, vec pod prvo fakulteti se nalaze u Sarajevu. Znaci neko iz Kalesije se nemoze skolovati u Kalesiji, i primoran je da to cini u Sarajevu. Pod drugo, Sarajevo kao glavni grad je takodje sjediste svih drzavnih institucija. Sto u mom misljenju nije uopste fer. Shvatam da institucije koje se bave sa komuniciranjem sa stranim organizacijama zele da budu locirane u Sarajevu. Ali mislim da je totalna nepravda da naprimjer jedno Ministartsvo za izbjeglice (nemislim da je ovo tacan naziv ali nije vazno) nemoze biti u naprimjer Gorazdu.
U vremenu kada imamo internet i ostale tehnoloske mogucnosti, nema opravdanje da se ama bas sve mora staviti u Sarajevo.
Naravno, tradicionalno glavni grad je sjediste institucija, ali u zadnje vrijeme na Zapadu se ova praksa mijenaj - ne znam zbog cega i kod nas to nemoze da bude.

Hajde kad si me već citirao da ti odgovorim. Ne znam u kojem dijelu mog posta nisi shvatio da su, što se mene tiče, svi ljudi u Sarajevo dobrodošli.
Mene samo čudi vrijeđanje Sarajlija od strane pridošlica.. To je ono što mi nikako nije jasno i čime je to zasluženo. Animozitet prema Sarajevu je ogroman, i to koliko vidim iz nekih nebuloznih razloga. Oslobodi se predrasuda, biće ti puno bolje u životu.
Što se tiče državnih i federalnih institucija, povedi ih sve u svoj grad. Meni će biti ljepše da ne gledam gamad koja rade u njima svako jutro kad krenem na posao. uostalom u vezi institucija, njihovog djelovanja i sastava ljudi u njima odlučuju svi građani ove zemlje, kako iz Sarajeva tako i iz Goražda, Kalesije, zenice, tuzle, prijedora Banja Luke, Mostara, Bihaća itd. Nije baš da su se Sarajlije probudile jednog jutra i odlučile da sve institucije budu ovdje.
Last edited by Meshtar on 01/08/2008 09:15, edited 1 time in total.
Pikova-dama

#149 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Pikova-dama »

Meshtar wrote:
AO83 wrote:

Hajde kad si me već citirao da ti odgovorim. Ne znam u kojem dijelu mog posta nisi shvatio da su, što se mene tiče, svi ljudi u Sarajevo dobrodošli.
Mene samo čudi vrijeđanje Sarajlija od strane pridošlica...kao uostalom i tvoje sa postom u kojem pišeš da su Sarajlije konobari, taksisti i slično. To je ono što mi nikako nije jasno i čime je to zasluženo. Animozitet prema Sarajevu je ogroman, i to koliko vidim iz nekih nebuloznih razloga. Oslobodi se predrasuda, biće ti puno bolje u životu.
Što se tiče državnih i federalnih institucija, povedi ih sve u svoj grad. Meni će biti ljepše da ne gledam gamad koja rade u njima svako jutro kad krenem na posao. uostalom u vezi institucija, njihovog djelovanja i sastava ljudi u njima odlučuju svi građani ove zemlje, kako iz Sarajeva tako i iz Goražda, Kalesije, zenice, tuzle, prijedora Banja Luke, Mostara, Bihaća itd. Nije baš da su se Sarajlije probudile jednog jutra i odlučile da sve institucije budu ovdje.
Ne bih da se mijesam, ali ovo s taksistima i konobarima nije napisao AO83 ... :)
:run:
Meshtar

#150 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Meshtar »

Editovano. Previd. Poenta je i dalje ista.
Post Reply