Originalni autodijelovi - pro i kontra

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
golfiista

#126 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by golfiista »

konektovan wrote:Naci isti dio u slobodnoj prodaji, za 50% manje novca, nije improvizacija, vec sposobnost. Ako covjek moze ustedjeti, tu je neki problem, je li????
Sad je od ovih neko fukara, sto je kupio filter za upola manju cijenu, samo zato sto vozi bmw?!
Upravo tako. Ja sam napisao.da je glupost platiti.akumulator u ovlastenom xx maraka kad imas identican u prodavnoci za x maraka, odnosno u pola cijene. Siguran sam da bi svako nornalan isto uradio bez obzira na debljinu novcanika. Od te price dosli smo do ugradnje polovnih dijelova i plocica od 5 KM. Cinjenica je da dosta raje kuburi sa odrzavanjem automobila upravo zbog manjka sredstava i da ima slucjaeva gdje se kupi premium vozilo pa se improvizuje, ali isti tako ljudi nece da shvate da ima i druga strana. Masa raje kupuje polovna vozila od 30k KM i ista ta masa odrzava kvalitetno.mimo ovlastenog, a ruku na srce ta vozila i ne zahtjevaju neko odrzavanje, jer se radi o mlađim vozilima sa prihvatljivom kilometrazom.
Meni se fakat gadi ta prica polovan premium automatski znaci protekt gume ili zavist komsije. Mislim ofucano pravo. Ali kako je forum javan prostor takvih ce uvijek biti. Na kraju krajeva, neka svako radi ono sto misli da je ok.
supercali

#127 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by supercali »

golfiista wrote:
konektovan wrote:Naci isti dio u slobodnoj prodaji, za 50% manje novca, nije improvizacija, vec sposobnost. Ako covjek moze ustedjeti, tu je neki problem, je li????
Sad je od ovih neko fukara, sto je kupio filter za upola manju cijenu, samo zato sto vozi bmw?!
Upravo tako. Ja sam napisao.da je glupost platiti.akumulator u ovlastenom xx maraka kad imas identican u prodavnoci za x maraka, odnosno u pola cijene. Siguran sam da bi svako nornalan isto uradio bez obzira na debljinu novcanika. Od te price dosli smo do ugradnje polovnih dijelova i plocica od 5 KM. Cinjenica je da dosta raje kuburi sa odrzavanjem automobila upravo zbog manjka sredstava i da ima slucjaeva gdje se kupi premium vozilo pa se improvizuje, ali isti tako ljudi nece da shvate da ima i druga strana. Masa raje kupuje polovna vozila od 30k KM i ista ta masa odrzava kvalitetno.mimo ovlastenog, a ruku na srce ta vozila i ne zahtjevaju neko odrzavanje, jer se radi o mlađim vozilima sa prihvatljivom kilometrazom.
Meni se fakat gadi ta prica polovan premium automatski znaci protekt gume ili zavist komsije. Mislim ofucano pravo. Ali kako je forum javan prostor takvih ce uvijek biti. Na kraju krajeva, neka svako radi ono sto misli da je ok.
Koliko god ti se prica gadila okruzenje ukazuje da je tako
Kupi polovnog premiuma pa onda ugradjuje plocice sa pijace i sl
Mozda ti nisi taj i daj boze da je tako i da ima vise takvih al kao sto rekoh okolina te demantira
Ja bih mogao ruku u vatru staviti ako bar 70% audija bmw i mercedesa se ne improvizuje i odrzava bar i po aftermarket dijelovima
Sandordoo

#128 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by Sandordoo »

Da bi ovu polemiku vezano za originalne i "neoriginalne" dijelove malo bolje objasnili pročitajte slijedeće!
Ne znam da li sam već ranije negdje spomenuo ili sam postavio na našoj stranici "Šandor", ali propisi u EU su takvi da se NI NOV auto koji je u garanciji NE MORA više održavati u ovlaštenim servisima i NE MORAJU se koristiti originalni dijelovi. Servisi moraju zadovoljavati određene standarde i moraju se koristiti certificirani dijelovi. Ti dijelovi su vrlo često potpuno isti kao i originalni dio, proizvode se u istoj fabrici, na istoj proizvodnoj traci, od istih materijala, na istim mašinama i od istih majstora. Ti se dijelovi na njemačkom jeziku zovu "IDENTTEILE" i potpuno su isti kao OE dijelovi samo su upakovani u ambalažu proizvođača dijela ili neku drugu ambalažu i cijena im je i do 50 % niža. Svi vodeći proizvođači auto dijelova rade i prvu ugradnju i isti dio kao za BMW prodaju i u Aftermarket mreži samo u drugoj ambalaži i sa drugim šiframa, a ne sa originalnim brojevima. Naravno da će se sad neki forumaši pobuniti ali na internetu se može naći dosta tekstova vezanih uz ovu materiju. Dovoljno je malo znanja njemačkog jezika i ukucati "Original und Aftermarket Autoteile"! Nemojte misliti da samo naši vozači traže povoljniju opciju, već i Švabo ali ne kao kod nas većina, na uštrb kvaliteta.
Prema tome, više je nego jasno da se aftermarket dijelovi mogu bez bojazni ugrađivati, samo treba voditi računa koje, gdje kupiti i gdje ih ugraditi. Ako može u nov auto, zašto ne u auto star 5-10-20 godina?
Kolega koji je spomenuo LUK-ov hidraulični druk ležaj koji je procurio nakon svega 4 km je sigurno nešto prećutao, tj, ima sigurno neki uzrok jer se tu, kao i kod svih LUK-ovih, INA-inih i FAG-ovih (ista grupacija) dijelova radi o identičnim dijelovima koji idu u prvu ugradnju. Moguće je da se u ovlaštenom servisu ne bi taj novi cilindar pokvario ali iz sasvim drugog razloga, zamijenili bi sve skupa, cilindar, zamajac i kvačilo, ugradili bi taj sklop podesnim alatom i na način kako je to predvidio proizvođač. Ovako, ko zna ko je to i kako "skrpio"? Nakon svega toga bi dobio i garanciju, koju mu niko neće dati ako je ostao "raskliman" zamajac, "otvrdla" korpa i eventualno još nitovana lamela. Ja nisam pročitao da li je sve to zamijenjeno i ko je to i sa kavim predznanjem mijenjao? Također, zašto je samo taj d. ležaj mijenjan i šta je bilo sa starim? Ja sam imao slučaj da sam slao u Beograd 2 d. ležaja i obadva puta su i ti novi LUK, kao i stari, odmah procurili. Auto je na kraju došlepan u Sarajevo i utvrdilo se da je uzrok bio zamajac. Jednom sam imao slučaj da je jedan "vrsni" mehaničar kupio kod nas isto tako LUK d. ležaj ali su lamelu zanitovali. To bi i moglo nekako funkcionisati da su "resetovali" samoštelujuću korpu (kao što nisu) pa je kvačilo bilo tvrdo k'o kamen, nije odvajalo a oni upirali k'o "sivonja" dok se d. ležaj nije raspao! Moram priznati da se i nama desilo 2 puta da smo imali problem, jednom nije "legao" u ležište pa je pukao, drugi put pretpostavljam da ga je neko od majstora prije ugradnje pritiskao "nasuho" i tako oštetio. U oba slučaja je mušteriji ugrađen drugi dio kao i kod "mehaničara" kojeg sam ranije spomenuo (iz kolegijalnih razloga) kome smo dali drugi cilindar i skrenuli pažnju zašto se desilo. On se doduše nakon toga nasmijao tako da pretpostavljam da zna gdje je fulio!
Last edited by Sandordoo on 16/12/2017 16:15, edited 4 times in total.
golfiista

#129 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by golfiista »

Ma samo fukara kupuje original dijelove i placa jeftinije. Gospoda vozi Daciju i servisira je u ovlastenom ;)
supercali

#130 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by supercali »

golfiista wrote:Ma samo fukara kupuje original dijelove i placa jeftinije. Gospoda vozi Daciju i servisira je u ovlastenom ;)
To sto si se ti pronasao u prici je sasvim druga stvar
Ja bih volio da ti odrzavas auto po ps-u sto kazu nebitno je li aftermarket ili ovlasteni al kao sto rekoh okolina te demantuje pa tako na prste jedne ruke moze prebrojati takve koji odrzavaju dok ostali kupuju zamjenski dio koji nema ni deklaraciju ni zemlju porijekla nista al je jeftiniji od orginala za 200 maraka a od dijela u motorexu za 100
ElRe

#131 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by ElRe »

Sandordoo wrote: Izvini ali sam si sebe demantovao u 5-6 rečenica. Zasmetalo ti je što su ti u Bloku sugerisali u vezi ulja, vjerovatno i filtera, što nije Total, a kod Sofe to navodiš kao nešto pozitivno: Selenia, ricambi originali... A znaš dobro da je bitno da ulje treba da odgovara predviđenim specifikacijama? I ne znam zašto je bitno to što Hota ugradi nešto skuplje dijelove, kad ti je pred nosom i ne moraš praviti dodatni trošak odlaska u Vitez i nazad cca 200 km?
U Bloku su mi rekli da je Unitrade nasuo pogresno ulje, tj da u PSA ide samo Total, sto nije istina. Bitno je da odgovara specifikaciji.
Hota je malo skuplji od ostalih majstora u Sa, ali posao uradi pošteno i ne moram da idem ponovo na dorade. Preferira ugradnju dijelova priznatih proizvodjaca (skuplji). Ni kod Sofe nije bilo dorade, ali nije uvijek zgodno otici do Viteza samo zbog servisa.
supercali

#132 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by supercali »

Ja mislim da ovaj tipuje na to sto seleniu navodis kao pozitivnu a total kao negativnu stvar a ista u biti stvar
Mozes sipati i ulje umjesto selenie ako odgovara specifikacijama kao taj castrol
Pa ovaj u pezou nije nista u biti pogrijesio jer pezo preporucuje total kao sto fiat preporucuje seleniu
ElRe

#133 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by ElRe »

Da, preporucuje ali ne kaze drugo ulje ne moze. I Renault preporucuje Elf pa u Gumi M sipaju Motrio (iako je to vjerovatno isto ulje u drugom pakovanju). Ili npr, u Srbiji Kole ili Kompresor (ne mogu sad da se sjetum) su nedavno reklamirali servisnu akciju sa Shell uljem.
supercali

#134 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by supercali »

ElRe wrote:Da, preporucuje ali ne kaze drugo ulje ne moze. I Renault preporucuje Elf pa u Gumi M sipaju Motrio (iako je to vjerovatno isto ulje u drugom pakovanju). Ili npr, u Srbiji Kole ili Kompresor (ne mogu sad da se sjetum) su nedavno reklamirali servisnu akciju sa Shell uljem.
Ja samo govorim za tog u vitezu kojeg ti opravdavas jer ti sipa preporuceno a pljujes blok koji kaze samo total
Shvatas razliku?
Da se razumijemo i ja sam za to dok odgovara specifikacijama nek pise modrica optima nego samo govorim sto se tice tvog rezonovanja u fiat samo selenia kako i preporucuju a u psa moze sve dok odgovara specifikacijama
Sandordoo

#135 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by Sandordoo »

ElRe wrote:
Sandordoo wrote: Izvini ali sam si sebe demantovao u 5-6 rečenica. Zasmetalo ti je što su ti u Bloku sugerisali u vezi ulja, vjerovatno i filtera, što nije Total, a kod Sofe to navodiš kao nešto pozitivno: Selenia, ricambi originali... A znaš dobro da je bitno da ulje treba da odgovara predviđenim specifikacijama? I ne znam zašto je bitno to što Hota ugradi nešto skuplje dijelove, kad ti je pred nosom i ne moraš praviti dodatni trošak odlaska u Vitez i nazad cca 200 km?
U Bloku su mi rekli da je Unitrade nasuo pogresno ulje, tj da u PSA ide samo Total, sto nije istina. Bitno je da odgovara specifikaciji.
Hota je malo skuplji od ostalih majstora u Sa, ali posao uradi pošteno i ne moram da idem ponovo na dorade. Preferira ugradnju dijelova priznatih proizvodjaca (skuplji). Ni kod Sofe nije bilo dorade, ali nije uvijek zgodno otici do Viteza samo zbog servisa.
Ulje treba da odgovara specifikacijama koje je predvidio proizvođač, u Bloku su očigledno tjerali vodu na svoj mlin što negdje pije vode a negdje odbije mušteriju, kao u tvom slučaju, jer nije svako totalni blećak! Hota je dobar majstor i zna zašto ugrađuje kvalitetne dijelove, ako ne bude dobro, valja mu ponovo rastavljati (npr kvačilo, ko će platiti ponovno skidanje?)! Sem toga ne moraš ići u Vitez 200 km i ne mora biti Selenia ni Ricambi Originali filteri kao ni Total u Peugeotu. Sad pročitaj ponovo sve ovo pa ćeš vidjeti da si sve ponovio što sam ti i ja napisao!
Sandordoo

#136 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by Sandordoo »

supercali wrote:Ja mislim da ovaj tipuje na to sto seleniu navodis kao pozitivnu a total kao negativnu stvar a ista u biti stvar
Mozes sipati i ulje umjesto selenie ako odgovara specifikacijama kao taj castrol
Pa ovaj u pezou nije nista u biti pogrijesio jer pezo preporucuje total kao sto fiat preporucuje seleniu
"Ovaj" ima ime i prezime ili nick, i drago mi je što si skont'o odm'a o ćemu se radi! "Blok" mu je to vjerovatno rekao ultimativno, ko biva, crknu't će ti motor ako ne sipaš Total, što naravno nije tačno! Generalno gledajući ne bi pogriješio ni kad bi sipao Seleniu u Peugeota i obrnuto, pod uslovom da zadovoljava specifikacije!
golfiista

#137 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by golfiista »

supercali wrote:
golfiista wrote:Ma samo fukara kupuje original dijelove i placa jeftinije. Gospoda vozi Daciju i servisira je u ovlastenom ;)
Ja bih volio da ti odrzavas auto po ps-u sto kazu nebitno je li aftermarket ili ovlasteni al kao sto rekoh okolina te demantuje pa tako na prste jedne ruke moze prebrojati takve koji odrzavaju dok ostali kupuju zamjenski dio koji nema ni deklaraciju ni zemlju porijekla nista al je jeftiniji od orginala za 200 maraka a od dijela u motorexu za 100

Koji si ti glupson majko draga. Ja veci sto te ne stavih na ignore listu.

Cuj okolina. To sto ti zivis u vukojebini to je tvoj problem.
supercali

#138 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by supercali »

golfiista wrote:
supercali wrote:

Koji si ti glupson majko draga. Ja veci sto te ne stavih na ignore listu.

Cuj okolina. To sto ti zivis u vukojebini to je tvoj problem.
Ok za tebe bascarsija - c vila vukojebina
Ono nisam te prepoznao beverly hills
amar1994

#139 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by amar1994 »

De ohanite malo :thumbup: :run:

zatrpali ste korisne postove ;-)
golfiista

#140 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by golfiista »

amar1994 wrote:De ohanite malo :thumbup: :run:

:thumbup: tako je.
Gledam, nema teme koju frajer nije trolovo, ima li moderacije da ga ohladi malo.
supercali

#141 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by supercali »

golfiista wrote:
amar1994 wrote:De ohanite malo :thumbup: :run:

:thumbup: tako je.
Gledam, nema teme koju frajer nije trolovo, ima li moderacije da ga ohladi malo.
Nek tebe hlade kad nemas argumenata onda ides na pokusaj uvreda i sl
Sandordoo

#142 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by Sandordoo »

bitanga_sa_otesa wrote:ja sam vec u par navrata pisao da sam imao losih iskustava s tim luk kvacilima,moguce je da neko tusi dupljake.....
Kakvi su problemi bili vezani uz LUK, hidraulika, mehanika, ili nešto treće? Ako je samoštelujuća korpa treba koristiti specijalni alat pa ne bi trebalo biti problema? A ko zna, možda ima i divljaka kao i svega drugog, gdje inače kupujete ta kvačila?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#143 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by bitanga_sa_otesa »

Sandordoo wrote:
Kakvi su problemi bili vezani uz LUK, hidraulika, mehanika, ili nešto treće? Ako je samoštelujuća korpa treba koristiti specijalni alat pa ne bi trebalo biti problema? A ko zna, možda ima i divljaka kao i svega drugog, gdje inače kupujete ta kvačila?
u dva navrata pukla potisna,jednom srce lamele se sasulo i feder upao u potisnu i nije odvajalo kvacilo.stariji su auti,nije samostalujuca potisna.a nisam ja kupovao vec su meni dosli s problemom ,a sva 3 su bila mijenjana u zadnjih godinu dana kod nekog drugog.mislim da nisu kupljeni u mesnici vec u nekim autodijelovima sigurno :-D
Sandordoo

#144 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by Sandordoo »

bitanga_sa_otesa wrote:
Sandordoo wrote:
u dva navrata pukla potisna,jednom srce lamele se sasulo i feder upao u potisnu i nije odvajalo kvacilo.stariji su auti,nije samostalujuca potisna.a nisam ja kupovao vec su meni dosli s problemom ,a sva 3 su bila mijenjana u zadnjih godinu dana kod nekog drugog.mislim da nisu kupljeni u mesnici vec u nekim autodijelovima sigurno :-D
Sve je moguće, međutim ima vozača koji bi "volu rep iščupali" da voze volovska kola! Kvačilo je vrlo osjetljivo, nekad spojnička malo više landara pa razvali srce? Mi smo nedavno mijenjali na Alfi 159 Sportwagon 4x4 kvačilo i već drugi put se čupa srce u 6 mjeseci a nema nenormalan luft, zamajac k'o lampa, Valeovo kvačilo, niko drugi ga i ne radi. Samo jednom sam vidio na LUK-u ono što je na stojadinu i fići bila svakodnevnica, puknut japanski šešir. I to na jednom kvačilu od traktora, ako mislimo na šešir? Ako misliš na potisnu ploču, toga je bilo ali samo kad se zbog divljačkog proklizavanja potisna toliko pregrijala da je pukla na 2-3-5 dijelova. I lamela, tj opruge neće iskočiti bez razloga, momci divljaju a to je obično, cestovo kvačilo. Ko hoće da se trka, ima Sachs Performance, Exedy, Tilton.. itd, sa i bez opruga i sa sinter oblogama umjesto ferode. Njemu nema smrti, prije će pući mjenjač, šarafi na zamajcu ili poluosovina (osim kod Bakira)! Nisam vidio divljak LUK zato pitam gdje su kupljena ta kvačila koja su crkavala, možda ih ipak i ima? Znam sigurno da jedna firma u BiH, ovlašteni diler, valja "originalne" dijelove za I.... iz Kine! Isti naoko, originalno pakovanje, zarada trostruka. Kad crkne prije vremena onda se vade na rupe na putu, uzbrdice, nizbrdice, trzanja, preopterećenja. Niko ne sumnja u kvalitet, "originalni dio"!
Last edited by Sandordoo on 17/12/2017 16:13, edited 1 time in total.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#145 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by konektovan »

Ja bih zamolio gospodina Nevena, da malo cesce piše na ovom pdf-u, zaista, ljepota je citati postove nekoga tako strucnog i pismenog. :thumbup:
bitanga_sa_otesa

#146 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Sandordoo wrote: Sve je moguće, međutim ima vozača koji bi "volu rep iščupali" da voze volovska kola! Kvačilo je vrlo osjetljivo, nekad spojnička malo više landara pa razvali srce? Mi smo nedavno mijenjali na Alfi 159 Sportwagon 4x4 kvačilo i već drugi put se čupa srce u 6 mjeseci a nema nenormalan luft, zamajac k'o lampa, Valeovo kvačilo, niko drugi ga i ne radi. Samo jednom sam vidio na LUK-u ono što je na stojadinu i fići bila svakodnevnica, puknut japanski šešir. I to na jednom kvačilu od traktora, ako mislimo na šešir? Ako misliš na potisnu ploču, toga je bilo ali samo kad se zbog divljačkog proklizavanja potisna toliko pregrijala da je pukla na 2-3-5 dijelova. I lamela, tj opruge neće iskočiti bez razloga, momci divljaju a to je obično, cestovo kvačilo. Ko hoće da se trka, ima Sachs Performance, Exedy itd bez opruga i sa sinter oblogama. Njemu nema smrti, prije će pući mjenjač, šarafi na zamajcu ili poluosovina (osim kod Bakira)!
sesir je pukao na obje.kvacilo klize,pedala mekana,skinem mjenjac, lamela nova ,potisna puknuta....auti su bezvezni: polo 1.6 b i 206 1.4 b ,vozaci nisu trkaci,koriste auto od tacke a-b....
Last edited by bitanga_sa_otesa on 17/12/2017 16:14, edited 1 time in total.
bitanga_sa_otesa

#147 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

konektovan wrote:Ja bih zamolio gospodina Nevena, da malo cesce piše na ovom pdf-u, zaista, ljepota je citati postove nekoga tako strucnog i pismenog. :thumbup:
ako prdne neven ispasces, pa se moras ponovo uvlaciti....
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#148 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by konektovan »

bitanga_sa_otesa wrote:
konektovan wrote:Ja bih zamolio gospodina Nevena, da malo cesce piše na ovom pdf-u, zaista, ljepota je citati postove nekoga tako strucnog i pismenog. :thumbup:
ako prdne neven ispasces, pa se moras ponovo uvlaciti....
Za razliku od pojedinih ovdje, koji pišu k'o da su kočijaši, cast izuzecima, ovo je neka nada u novo bolje sutra. :thumbup: :mrgreen:

Ne znam sta da ti napišem bitanze, poyyy
bitanga_sa_otesa

#149 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

pa svi smo ovde potomci kocijasa cim pisemo na ovom podforumu ,nije uvijek bilo auta :D
Sandordoo

#150 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by Sandordoo »

bitanga_sa_otesa wrote:
Sandordoo wrote: Sve je moguće, međutim ima vozača koji bi "volu rep iščupali" da voze volovska kola! Kvačilo je vrlo osjetljivo, nekad spojnička malo više landara pa razvali srce? Mi smo nedavno mijenjali na Alfi 159 Sportwagon 4x4 kvačilo i već drugi put se čupa srce u 6 mjeseci a nema nenormalan luft, zamajac k'o lampa, Valeovo kvačilo, niko drugi ga i ne radi. Samo jednom sam vidio na LUK-u ono što je na stojadinu i fići bila svakodnevnica, puknut japanski šešir. I to na jednom kvačilu od traktora, ako mislimo na šešir? Ako misliš na potisnu ploču, toga je bilo ali samo kad se zbog divljačkog proklizavanja potisna toliko pregrijala da je pukla na 2-3-5 dijelova. I lamela, tj opruge neće iskočiti bez razloga, momci divljaju a to je obično, cestovo kvačilo. Ko hoće da se trka, ima Sachs Performance, Exedy itd bez opruga i sa sinter oblogama. Njemu nema smrti, prije će pući mjenjač, šarafi na zamajcu ili poluosovina (osim kod Bakira)!
sesir je pukao na obje.kvacilo klize,pedala mekana,skinem mjenjac, lamela nova ,potisna puknuta....auti su bezvezni: polo 1.6 b i 206 1.4 b ,vozaci nisu trkaci,koriste auto od tacke a-b....
Nisam imao takve probleme na kvačilima koja smo mi ugrađivali! Niko se nije vratio da reklamira takav problem, kliže kvačilo, a nisam ni inaće NIKAD u periodu od 96 naovamo, nakon što sam popravio zadnjeg stojadina, vidio puknut japanski šešir ni na autima koi su došlepani ili nekako došli na svojim"nogama" sa neispravnim kvačilom? Bez obzira ko ga je proizveo!
Post Reply