Ne daj se
Ja sam nakon diagnoze poceo sa Interferonom (Avonex), imao sam od njega teze/teske nuspojave, simptome slicne gripi, temperatu, groznicu, umor... Morao sam ga uzimati petkom navece da bi imao vikend da se oporavim od svega.
Depresija je veliki problem, i ja sam imao faza a i jos uvijek nalete kad nesto ne ide po mome. Nije lahko sam sa sobom izaci na cisto i akceptirat cinjenicu da je MS dio sebe... Prolazio sam kroz sve one razlicite faze, od "zasto bas ja", "svi su krivi", "sam sam kriv", ... i na kraju se pomirio sa sudbinom. Pitao sam sam sebe sta da radim, da se upakujem negdje i u nekom cosku odvojen od cijelog svijeta cekam neizbjezno, ili da krenem da zivim zivot, da se potrudim i dam maksimum od sebe. Znam da je tesko sve to preradit, i sam se cudim kako sam to sve (manje vise) dobro savladao. Vazno je prvo sa sobom izaci na cisto, samom sebi reci "sta je tu je, da se iz ove koze ne moze"... Vazno je motivisati se, postavljati sebi ciljeve i ne odustajati.
Vazno je imati nekoga uza se, kome se mozes potpuno otvoriti, pricati o problemima i strahovima, isto kao i sa zeljama i ciljevima. Podrska voljene/voljenih osoba, familije, drugova/prijatelja je veoma vazna, ne smije se praviti greska i misliti da se moze sve sam savladat.
Ne znam da li si u mogucnosti ali posjeta psihijatru isto nije losa ideja, ma koliko glupo ona zvucala. Cak i sa partnerom ili sa nekom drugom osobom koja je uz tebe... Razgovaraj/Izjadaj se psihijatru, garantujem Ti da ce Ti biti lakse. Stalno jadanje partneru, clanovima familije ili drugom prijateljima je tesko i za njih jer i oni bas i ne mogu da pomognu a ne znaju kako da se ponasaju u tim situacijama... Tesko je, neke veze nisu toliko jake tako da na kraju pucaju iz bas tog razloga da partner vise nije u stanju da podnese toliko opterecenje ali ima i veza koje postaju cvrsce i jace...
Sto se tice umora, to je najcesci simptom, zove se fatigue i sasvim je "normalan".

Kad sam ustajao imao sam osjecaj da sam cijelu noc kopao umjesto da sam spavao, bio sam umoran, onako nikakav. Na faksu se nisam mogao koncentrisat vise od 5 minuta, bilo je tesko. Medjutim uz fizicki fitness se poboljsavao je i psihicki, mentalni fitness. Vazno je drzati se fit, fizicki, setnje na svjezem zraku, moras paziti na sebe ali ne smijes pretjeravati, prati signale tijela, gledaj sta ti prija, sta ti ne prija. Osim toga postoje i lijekovi koji pomazu da se osjecas svjezije/jace/bolje, porazgovaraj sa doktorom o mogucnostima.
Toliko za veceras, i ja sam umoran, valja sutra rano ustajat.
Sve najbolje i fin provod u Varsavi, uslikaj nam koju slicicu pa nam okaci da i mi vidimo
Laku noc.