Bosnia Air Defense - F35

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li bi BIH mogla izdvojiti 160 miliona za dva F35

Poll ended at 27/07/2008 14:17

Da
36
49%
Nema potrebe
38
51%

Total votes: 74

ljubav_aha

#126 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by ljubav_aha »

paratrooper wrote:
ljubav_aha wrote:napravljen je prije 9 godina,ili bolje reci ,radi sena istm modelu toliko godina, a tek je pusten u javni promet ove godine

da ,autor teme se smao salio,iako mi je tema o avionima openito najdraza na formu ;-)
sto se tice vremena, taj avion ima jako mnogo kompozitnog materijala i kod razvijanja je neophodno da se provjere ne samo kinematicke sposobnosti vec prije svega dinamicka svojstva kompozita i nakon 10 godina. To je upravo razlog zbog cega mnoge razvijene zemlje ne mogu napraviti stealth avione. Zapravo oni mogu napraviti ali karakteristike kompozitnih materijala su toliko nepredvidive da nakon 1 godine taj avion postaje potpuno nepredvidiv.

Lockheed Martin ima tehnologiju koja provjereno zadrzava svojstva kompozitnih materijala i nakon dvadeset i vise godina.

to mi je vrlo poznato,i vrlo logican tok istrazivanja i ulaganja u takve vrsta projekata

dijlovi se sklapaju,nisam sigurna za proizvodnju,u 2 ili 3 drzave u EU
jefferson

#127 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by jefferson »

ljubav_aha wrote:
paratrooper wrote:
ljubav_aha wrote:napravljen je prije 9 godina,ili bolje reci ,radi sena istm modelu toliko godina, a tek je pusten u javni promet ove godine

da ,autor teme se smao salio,iako mi je tema o avionima openito najdraza na formu ;-)
sto se tice vremena, taj avion ima jako mnogo kompozitnog materijala i kod razvijanja je neophodno da se provjere ne samo kinematicke sposobnosti vec prije svega dinamicka svojstva kompozita i nakon 10 godina. To je upravo razlog zbog cega mnoge razvijene zemlje ne mogu napraviti stealth avione. Zapravo oni mogu napraviti ali karakteristike kompozitnih materijala su toliko nepredvidive da nakon 1 godine taj avion postaje potpuno nepredvidiv.

Lockheed Martin ima tehnologiju koja provjereno zadrzava svojstva kompozitnih materijala i nakon dvadeset i vise godina.

to mi je vrlo poznato,i vrlo logican tok istrazivanja i ulaganja u takve vrsta projekata

dijlovi se sklapaju,nisam sigurna za proizvodnju,u 2 ili 3 drzave u EU
Tacno, a motor isporucuje P&W! Medjutim, iako je Engleska od ostalih zemalja najveci pojedinacni ucesnik mimo SAD, cak ni oni nece dobiti odredjene softvere u svojim letjelicama kao sto ce USAF!
Hendrix

#128 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Hendrix »

USAF ima ekstra opciju da se ugradi iPOD kao i ugrađenu Zeder bravu na joysticku :D
Pietje_Bel

#129 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Pietje_Bel »

Na ovom sajtu mozete kupiti tenkove, protivavionske sisteme, vojne kamione, transportere.

http://www.tanksforsale.co.uk/Military_ ... Prices.htm

Jedan t-72 tenk kosta 50.000 eura. :D

Image

A doduse prodaju i ono sto nama treba mada je zasterijelo ali eto ipak:

Image
Last edited by Pietje_Bel on 29/06/2008 12:22, edited 1 time in total.
chuchumbamayumbe

#130 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by chuchumbamayumbe »

Pietje_Bel wrote:Na ovom sajtu mozete kupiti tenkove, protivavionske sisteme, vojne kamione, transportere.

Image
Jel full oprema, klima, koza, abs...? :D
Pietje_Bel

#131 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Pietje_Bel »

chuchumbamayumbe wrote:
Pietje_Bel wrote:Na ovom sajtu mozete kupiti tenkove, protivavionske sisteme, vojne kamione, transportere.

Image
Jel full oprema, klima, koza, abs...? :D
Ne pametuj nego fino tih svojih 50 maruna za domovina metni na stol... :D
chuchumbamayumbe

#132 Re: Bosnia Air Defense - F35

Ne bih dao ni 50 maraka, a ne 50k maraka za tenk. Ja sam pacifista po opredjeljenju, zabranio bih i kuhinjske nozeve, a ne da djeca umiru od izljecivih bolesti, nema se para za lijecenje, a mi kupujemo oruzje!
Zato, manite se shuplje i te pare sto bi dali za avione, ulozite u lijecenje te djece, dajte napravite skole, djecja igralista, dajte ih skolujte, umjesto da ratujete.
Pietje_Bel

#133 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Pietje_Bel »

chuchumbamayumbe wrote:Ne bih dao ni 50 maraka, a ne 50k maraka za tenk. Ja sam pacifista po opredjeljenju, zabranio bih i kuhinjske nozeve, a ne da djeca umiru od izljecivih bolesti, nema se para za lijecenje, a mi kupujemo oruzje!
Zato, manite se shuplje i te pare sto bi dali za avione, ulozite u lijecenje te djece, dajte napravite skole, djecja igralista, dajte ih skolujte, umjesto da ratujete.
:oops: Aha a sledeci put ti opet izadi sa titovomslikom i petokrakom na glavi. Na svu srecu ima nas i dosta koji smo nesto naucili. Nikad vise nesmijemo sebe dovesti u situaciju da nemamo sa cim gadati tenk ili da idemo sa lovackim puskkama na tenkove. Bas zbog djece. :thumbup:
chuchumbamayumbe

#134 Re: Bosnia Air Defense - F35

Pietje_Bel wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Ne bih dao ni 50 maraka, a ne 50k maraka za tenk. Ja sam pacifista po opredjeljenju, zabranio bih i kuhinjske nozeve, a ne da djeca umiru od izljecivih bolesti, nema se para za lijecenje, a mi kupujemo oruzje!
:oops: Aha a sledeci put ti opet izadi sa titovomslikom i petokrakom na glavi. Na svu srecu ima nas i dosta koji smo nesto naucili. Nikad vise nesmijemo sebe dovesti u situaciju da nemamo sa cim gadati tenk ili da idemo sa lovackim puskkama na tenkove. Bas zbog djece. :thumbup:
Bolje bi vam bilo da se malo opismenite...
Leonid Breznjev

#135 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Leonid Breznjev »

bolje bi vam bilo da se fino igrate.. :D uzecu vam igracke, barbike mi moje.. :D
KemooSA

#136 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by KemooSA »

fixer wrote:mozda da otvorimo na mejtasu pandan nasi...... bosanski svemirski program :lol: :lol: :D :D
kako su rusi poslali onog psa u svemir prvog, mi cemo prvog poslati edhema bicakcica i ako se on vrati nasmijan, znaci da ima sta ukrast u svemiru :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
mensurbh

#137 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by mensurbh »

Edin H. wrote:Pa po nekim najistaknutijim stranim i domacim fakultetima ispod Bosne se nalazi mnogo nafte samo je previse duboku. Ako za 20 godina bude postojala rendabilna metoda da se ta nafta izvadi onda mislim da necemo imati 2 ovakva nego najmanje 20. :D
Evo o nafti u BiH govore na Al Jazeeri:

http://www.4shared.com/file/53216432/bf ... d=5ab6b509
makondo

#138 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by makondo »

ovo je najbolja tema u ovoga ljeta, a mozda i godine.
zao mi je sto cu razocarati pokretaca teme i ostale ljubitelje avijacije, ali reforma sistema odbrane bih je jasno odredila - oruzane snage bosne i hercegovine nece imati mlazne avione. u obzir dolaze samo letjelice sa propelerima. ;)
tako su sugerisali amerikanci i nato. pa vi sad vidite. ;)
Pietje_Bel

#139 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Pietje_Bel »

Nakon sto sam vidio ovaj clip o JSF tj. F35 zakljucio sam da je ova tema stvarno smjesna. pogledajte sami:

Luke Perry

#140 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Luke Perry »

...u obzir dolaze samo letjelice sa propelerima.
nekoliko ovakvih Super Tucano:

Image
Image

Vjerovatno nista bolji od helikoptera, ali fina igracka :-D
Radoje B.

#141 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Radoje B. »

Ja mislim da je ovo pravo pitanje za Zgembu Adislica. Djetetu kosa narasla, treba se sisat... Hrenovka... Jesi to kaze meni reko... Meni intuicija govori da bi ti avioni vjerovatno bili upereni prvenstveno protiv domaceg stanovnistva :D.
ljubav_aha

#142 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by ljubav_aha »

[quote="Luke Perry]

Image

Vjerovatno nista bolji od helikoptera, ali fina igracka :-D[/quote]

ne mozes uzeti dva razlicita prevozna sredstva,cuj avion i helikopter :lol: isto kao da si komparirao auto i motor-cycle,totalno nelogicno
madner

#143 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by madner »

Ne znam sto su ljudi ovako skromni, cuj samo 20.

Posto nas je 4 miliona evo prijedloga:

40 EF - 2000 Tajfuna
80 Mig 35
20 A-10
5-6 AWACSA

3 Sistema S300 Triumf

Naravno, moralo bi dodat koji helikopter za bar dvije vazdusnodesantne brigade jednu padobransku.

A ne 20 jadnih aviona. :D
Luke Perry

#144 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Luke Perry »

ne mozes uzeti dva razlicita prevozna sredstva,cuj avion i helikopter :lol: isto kao da si komparirao auto i motor-cycle,totalno nelogicno
necu ga valjda porediti sa fighter-jetovima.
ljubav_aha

#145 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by ljubav_aha »

Luke Perry wrote:
necu ga valjda porediti sa fighter-jetovima.
ne mozes ga porediti uopce sa razlicitim sredstvom letenja
MPC

#146 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by MPC »

Eh ako kupimo ovaj F35 onda nam vala treba i Tanker da bi ga punili u zraku................ :dance:
ljubav_aha

#147 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by ljubav_aha »

MPC wrote:Eh ako kupimo ovaj F35 onda nam vala treba i Tanker da bi ga punili u zraku................ :dance:
aha,a zamisli koliko puta bi prilikom istog leta isti avion doletio,pardon proletio pocetnu tacku leta :lol:
Risto Kuglarić

#148 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Risto Kuglarić »

fixer wrote:mozda da otvorimo na mejtasu pandan nasi...... bosanski svemirski program :lol: :lol: :D :D
kako su rusi poslali onog psa u svemir prvog, mi cemo prvog poslati edhema bicakcica i ako se on vrati nasmijan, znaci da ima sta ukrast u svemiru :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: oooooooooooooj što oplakah sabahile :lol: :lol: :lol:

Edit: i ne samo zbog citiranog (pozdrav svim ljubiteljima oružja i dobre pucačine)
malizeleni

#149 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by malizeleni »

Ako u ovu F35icu ne mozes sipat isto sto i u G2TD, nije za nas. Koliko dugo mozes letit za cenera ?
Edin H.

#150 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Edin H. »

malizeleni wrote:Ako u ovu F35icu ne mozes sipat isto sto i u G2TD, nije za nas. Koliko dugo mozes letit za cenera ?
Cudi me vala da Amerikanci nisu skontali kako da naprave avion baziran G2 TD :shock:

Ma kazu da su Bosanci vjest i snalazljiv narod.

Ja sam siguran da cemo skontati kako da ga prebacimo da leti na plin ili na loziku :skoljka:
Post Reply