Projekat: Giro di Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
zgembo_sa

#126 Re: Giro di Sarajevo - Inicijativa

Post by zgembo_sa »

glog wrote:Kradji bicikala se tesko moze stati u kraj - kao i kradji druge pokretne imovine. Znam za pokusaje u kojima policijske stanice imaju pistolj za graviranje koji mozete posuditi i kojim mozete ugravirati broj koji zelite na svoje predmete (ukljucujuci i bicikle), ali se ti predmeti ipak ne registruju kod policije jer bi troskovi takve registracije bili previsoki (pogotovo kada racunas da se dosta stvari prodaje i prenosi vlasnistvo)...
Ma ako imaju registracije za auta, moguce je to uradit i za bajkove. Sve je to stvar zakona. Ako nadlezni donesu zakon da se sva bicikla moraju registrovati, a neregistrovane oduzimati onda se moze nesto postici. Visoki troskovi? Pa gledaj na to ovako... kad ti ukradu bajk (a kome se to jos nije desilo???) ti imas odredjeni trosak, u svakom slucaju ti se vise isplati da prilikom kupovine bajka platis mozda 10 KM da se u MUP-u ili gdje vec, registruje bajk, da mu se eto ugravira neki broj, napravi slika mozda i upise vlasnik. Sto se tice granice, sta registrovati, a sta ne. Ja bi rekao da je najbolje da se svaki bajk mora registrovati. Ako stranac dodje sa bajkom u drzavu, vec na granici bi ga morali upozoriti da u BiH postoji obaveza registrovanja bajkova, a da strani drzavljani mogu dobiti privremenu registraciju za vrijeme boravka sa bajkom u drzavi. Djeca naravno ne mogu biti registrovani kao vlasnici, ali mogu biti njihovi roditelji ili staratelji.

A ovo za parkinge za bajkove po gradu je stvarno hitno. To nije velika investicija, mogu se napraviti "kavezi" sa kljucem, koji bi oni cuvari parkinga zakljucavali. Sve to vec postoji na zapadu, samo treba iskopirat. Ako mislimo smanjiti guzve po gradu, zagadjenost zraka, podstaci ljude na zdraviji zivot i kretanje, ovo se stvarno treba pokrenuti! Steta bi bilo da se ne iskoristi ovaj dogadjaj da posaljemo jednu takvu poruku nadleznima.
glog

#127 Re: Giro di Sarajevo - Inicijativa

Post by glog »

Kada kazem visok trosak - ne mislim na trosak koji ima vlasnik bicikla, nego drzavni ili opstinski aparat - jer onda mora postojati i sluzba (na nivou opstine) koja ce se baviti registracijom i prenosom vlasnistva kada se bicikl proda, izdavanjem uvjerenja da je bicikl u vasem vlasnistvu i slicno. A onda tu dolaze vlasnici televizora, racunara, skupljih teniskih reketa, kristalnih vaza, cipela ... Zasto bi se drzava vise brinula o mom biciklu od 400-500 maraka nego o necijim Feragammo cipelama koje kostaju 800-1000 maraka ??? Hoce li za svaki predmet biti potrebna nova sluzba ? A nama ne treba nova birokratija nego drasticno rezanje stare ! Ovako kako stvari stoje - gubitak snosi vlasnik bicikla i drzava nema nikakvih izdataka, na zapadu se unatoc svim prividnim naporima sve ipak svodi na osiguravajuce kuce i polise kojima se osiguravas od kradje bicikla.
tranquil

#128 Re: Giro di Sarajevo - Inicijativa

Post by tranquil »

Tek sam sada pročitao ovu frku oko korištenja imena i grba grada. Nevjerovatno :lol:
zgembo_sa

#129 Re: Giro di Sarajevo - Inicijativa

Post by zgembo_sa »

Zasto bi se drzava brinula? Pa zasto se drzava brine za zdravstvo, penziono, invalidsko osiguranje, zasto uopste postoji policija, zasto postoje zakoni... Sve to postoji jer postoji interes gradjana. Ako kriticna masa gradjana zahtijeva odredjeni zakon od vlasti onda se on moze i donjeti. U ostalom, po meni biciklizam je nesto sto se mora maksimalno promovirati, pogotovo u vremenima u kojima nas vecina sjedi na radnom mjestu za kompjuterima, najduze kretanje nam je od kuce do auta i od auta do ulaza u firmu, saobracajne guzve su grozne, mjesta za parking nema ni za lijeka, zrak postaje uzasno zagadjen itd. Biciklizam je jedan predivan nacin odrzavanja kondicije, zdravlja, smanjivanja zagadjenosti i guzvi po gradu...

Sto se mene tice, ako postoji dovoljno vlasnika skupocjenih vaza i ako organizuju neko veliko okupljanje kao ovo bajkera, pa nek zatraze da se registruju vaze, sto da ne, njihov interes, imaju pravo na to.

Ja ovdje govorim sta su nasi interesi kao bajkera, cime uopste ne umanjujem tudje interese. I ova se akcija organizuje s nekim ciljem valjda. Po tebi onda mozemo odmah odustat od svega, jer sto bi biciklisti bili tretirani ravnopravnije u saobracaju od skejtera, rolera i sl.
tranquil

#130 Re: Giro di Sarajevo - Inicijativa

Post by tranquil »

@glog, @zgembo_sa, sve su to dobri prijedlozi. Ima li nekoga iz organizacije utrke da ovo oko registracije bicikla nekako formuliše i doda u onaj dio proglasa, pod "skretanje pažnje na probleme koje imaju biciklisti u Sarajevu" ?

I promijenite naslov teme, ne želite da nas tuži gradonačelnica :lol:
jennisjoplin

#131 Re: Giro di Sarajevo - Inicijativa

Post by jennisjoplin »

tranquil wrote:
pudlica wrote:ljudi mene nesto strah da ce nas jedno 50% vozaca jebavat cjelim putem dok ce ostali podrzat mada i ovo 50% mi je malo al eto,u zadnja 2 dana 4-5 puta mi se desava da mi ljudi jebu sve po spisku zato sto sam stao pola metra od semafora na trotuaru i bas do nikakvog kontatka ne moze doci,al jok on sa yugom pravi polukrug 2m i psuje meni majku...
Ja u takvim situacijama odvalim pravo srdačan osmjeh - evo ovako nekako -> :D
ja nemam takvih problema, naprotiv srecem mnogo bajkera, i onda lijevo-desno obadvoje jer su nam staze "siroke" :razz:
jennisjoplin

#132 Re: Giro di Sarajevo - Inicijativa

Post by jennisjoplin »

Dajte da zatrazimo da se uvede obavezna registracija svih bicikala i adekvatno oznacavanje bicikala serijskim brojevima ili nekim mini tablicama. Da se bicikla bez toga oduzimaju. To je vjerujte jedini nacin da stanemo u kraj ovome sto se desava po gradu, a to je da ne mozete glavu okrenut od bicikla, a kamo li ostavit ga svezanog 5 minuta, a da vam ga ne ukradu. Takodje zatraziti uvodjenje cuvanih parkinga za bicikla po gradu, jer oni "parkinzi" na kojima pise "ne odgovaramo za sigurnost bicikala" ili kako vec, su obicna smijurija. To je velika bruka za ovaj grad.

a da prodas ideju kinezima, brat bratu ima hin barem 200 milijuna ihaha :lol: :lol: :lol:
fishtrija

#133 Re: Giro di Sarajevo - Inicijativa

Post by fishtrija »

Pri istupu pred nadležne instance vlasti, i kada za to dođe vrijeme, pored već definisanih zahtjeva i ciljeva, uvrstiće se i ideja o registraciji bicikala. Hvala na sugestiji.

Organizacioni tim
glog

#134 Re: Giro di Sarajevo - Inicijativa

Post by glog »

Interes gradjana - pojedinaca ili grupa se uvijek balansira sa interesima citave zajednice i dok se ne rijese mnoga bitnija pitanja tesko se moze ocekivati da se prilazi rjesavanju problema registrovanja bicikala ili druge pokretne imovine. Ja u potpunosti podrzavam akciju za omogucavanje bezbjednog ucesca u saobracaju za bicikliste - kroz bolje oznacavanje postojecih biciklistickih staza, kroz izgradnju novih, kroz bolje provodjenje zakonskih propisa - jer mislim da je cuvanje ljudskih zivota i tjelesnog integriteta prioritet broj jedan svake zajednice, ali mislim da je cijena rjesavanja problema kradje bicikala na pomenuti nacin previsoka za zajednicu i ne znam ni za jedan primjer u kojem je registracija uspjesno provedena. Svugdje na zapadu se stvari rjesavaju kroz osiguranje koje ima identicnu ulogu kao i tvoj prijedlog - osiguravajuca kuca se obavezuje da ce nadoknaditi cijenu tvog bicikla u slucaju kradje ukoliko im uplatis godisnju premiju koja varira u zavisnosti od cijene i modela tvog bicikla, te tvoje ranije istorije i navika... I vuk sit i ovce na broju - ti nisi ostecenm u slucaju kradje, poreski obveznici ne placaju skupi drzavni aparat da obavlja tu ulogu, policija ne gubi vrijeme provjeravajuci registarske tablice na biciklima nego se moze baviti vaznijim stvarima kao sto je suzbijanje organizovanog i drzavnog kriminala...Kanada ima nacionalni registar bicikala - i 200,000 kradja godisnje...
meki

#135 Re: Giro di Sarajevo - Inicijativa

Post by meki »

Ljudi ba, kakve registracije, kakvi cuvani parkinzi??? Sta vam je ba...

Da se u startu razumijemo, bicikl vozim jako intenzivno, kako u gradu, tako i u planini. Administriram i jedan jako posjecen forum koji okuplja aktivne bajkere. Dakle, kolko-toliko sam upoznat sa situacijom.

Tablice ne postoje skoro nigdje u svijetu. Isto tako ni cuvani parkinzi. Mozda u Japanu, a i to cisto sumnjam.

Bicikla se svugdje kradu i to nije samo sindrom balkama. Svugdje na zapadu (zemlje Beneluxa, Svabija i Danska) raja voze "krseve" od max 30EUR da im nebi bilo zao kad ih neko "digne". Niko po gradu ne voza Cannondale Scalpela ili S-works Epica :p

Jos nesto, nisam procitao sve predhodne strane, okvirno sam upoznat sa ovom inicijativom, al' na jedno moram reagovat - roleri i skateri nisu ucesnici u saobracaju na nacin na koji su biciklisti. Biciklistima je mjesto na ulici (u nedostatku biciklistickih staza), a ne na trotoaru kao rolerima i skaterima (jer njihov "status" nije zakonom definisan). E sad, posto ginemo na ulicama zbog papaka koji nemaju "dvije ciste" u glavi, onda nam trebaju staze na kriticnim relacijama u gradu.

S druge strane, JAKO je bitno da se poostri zakon kako prema vozacima, tako i prema biciklistima. Ako vec vozimo po cesti, onda se trebamo ponasati po poropisima- ne prolaziti na crveno, prestrojavat se po porpisu, signalizirati pormjenu pravca, nositi zastitu i signalizaciju...
jennisjoplin

#136 Re: Giro di Sarajevo - Inicijativa

Post by jennisjoplin »

meki wrote:Ljudi ba, kakve registracije, kakvi cuvani parkinzi??? Sta vam je ba...

Da se u startu razumijemo, bicikl vozim jako intenzivno, kako u gradu, tako i u planini. Administriram i jedan jako posjecen forum koji okuplja aktivne bajkere. Dakle, kolko-toliko sam upoznat sa situacijom.

Tablice ne postoje skoro nigdje u svijetu. Isto tako ni cuvani parkinzi. Mozda u Japanu, a i to cisto sumnjam.

Bicikla se svugdje kradu i to nije samo sindrom balkama. Svugdje na zapadu (zemlje Beneluxa, Svabija i Danska) raja voze "krseve" od max 30EUR da im nebi bilo zao kad ih neko "digne". Niko po gradu ne voza Cannondale Scalpela ili S-works Epica :p

Jos nesto, nisam procitao sve predhodne strane, okvirno sam upoznat sa ovom inicijativom, al' na jedno moram reagovat - roleri i skateri nisu ucesnici u saobracaju na nacin na koji su biciklisti. Biciklistima je mjesto na ulici (u nedostatku biciklistickih staza), a ne na trotoaru kao rolerima i skaterima (jer njihov "status" nije zakonom definisan). E sad, posto ginemo na ulicama zbog papaka koji nemaju "dvije ciste" u glavi, onda nam trebaju staze na kriticnim relacijama u gradu.

S druge strane, JAKO je bitno da se poostri zakon kako prema vozacima, tako i prema biciklistima. Ako vec vozimo po cesti, onda se trebamo ponasati po poropisima- ne prolaziti na crveno, prestrojavat se po porpisu, signalizirati pormjenu pravca, nositi zastitu i signalizaciju...

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
zgembo_sa

#137 Re: Giro di Sarajevo - Inicijativa

Post by zgembo_sa »

Kakvi ba silni troskovi, sta je vama? Jedna obicna baza podataka i nekoliko uredjaja za graviranje i to je kao veliki trosak za drzavni aparat? Sluzbenica u opstini ce osim sto isprinta rodni list moci isprintati i potvrdu o vlasnistvu nad biciklom ili nesto slicno? Znaci drzavu se jebe sto tebi neko pljacka imovinu, ti se sam zastiti. Onda odoh nabavit pistolj pa cu pucat po gradu...

Ne znam sto ste tako negativni prema ideji da se pomogne prevencija kradje bicikala, jer je u Sarajevu na nenormalnom nivou! Vi sad kao stitite drzavu, a ne stitite svoje interese. Zakone treba prilagodjavat stanju na terenu, a stanje u ovom pogledu je katastrofalno. Ima li iko od vas da mu nije ukraden najmanje jedan bicikl?

Sto se tice cuvanih parkinga, ne treba ici daleko, ja ih gledao recimo po Ljubljani. U ostalom, sto mi moramo cekati da neko nesto uradi pa da prekopiramo. Ako postoji interes gradjana da se zastiti i njihova pokretna imovina, u ovom slucaju bicikli onda to treba postovati, a ne ismijavati, kao sto vi sad radite.

Po tvome glog, policija u ovoj drzavi uopste nije potrebna, sve mogu obavljati osiguravajuca drustva :roll:
glog

#138 Re: Giro di Sarajevo - Inicijativa

Post by glog »

Zgembo, uopste ne ismijavam ideju nego mislim da nije ostvariva, jer da jeste negdje bi do sada uspjesno funkcionisala - a nije upalila ni u zemljama koje imaju jedan potpuno drugaciji (da ne kazem bolji) mentalitet i prakticno neogranicene drzavne budzete - tu mislim na razvijene zapadne zemlje. Jedinstvena baza podataka prelijepo zvuci, ali ko se bavio projektima slicnog profila zna koliki su troskovi u pitanju i ako hoces barem grubu procjenu, pokusaj pronaci koliki su direktni i indirektni troskovi aparata koji se bavi registracijom automobila ! Drzavu se u principu jebe sto tebi neko pljacka imovinu, na kraju krajeva, drzava i njeni sluzbenici najcesce i jesu ti koji najbezocnije pljackaju - ali ako to zanemarimo sve se ipak svede na proracun sta se vise isplati. U Kanadi policija vise gotovo i ne izlazi na uvidjaje za provale i sitne kradje, ili dolazi sa dan-dva zakasnjenja - idu samo ako mogu uhvatiti pocinioca na djelu - zato sto im se ne isplati... Za vecinu imovine koju pronadju ni ne pokusavaju pronaci stvarnog vlasnika - jer im je jeftinije dati stvari na aukciju, a vlasnik ce naplatiti stetu od osiguranja... Ti pricas samo o Sarajevu - a ja pricam o svih sto i kusur opstina u BiH, o par stotina hiljada bicikala koje treba registrovati, o nepostojanju racunarske infrastrukture i kulture koja bi dozvolila da se registracija radi online, o nekoliko hiljada legalno prodanih bicikala dnevno, o prenosu imovine kada kupis bicikl, o policajcima koji bi morali zaustavljati bicikliste i provjeravati njihove papire o vlasnistvu i uopredjivati ih sa serijskim brojem (koji dodjeljuju proizvodjaci i koji nije jednistven kao u slucaju automobila), o obavezi da uvijek nosis papire sa sobom...

Ja nisam u Bosni vec prilicno dugo ali mi nikada nije ukraden bicikl ni u Sarajevu, ni bilo gdje drugo, nesto zbog toga sto po gradu vozim najjednostavnije modele koji nisu interesantni za kradju, a nesto zbog toga sto i takve neinteresantne bicikle ostavljam dobro zakljucane samo na prometnim i vidljivim mjestima ili na dobro zakljucanim mjestima - u ostavi svoje firme, na balkonu svog stana, pa ko hoce preko balkona na 14 sprat - neka ga vala i nosi. Bolji bicikl vozim samo kada cu provesti na njemu duze vrijeme i kada sam siguran da ga necu ispustati iz vidika ili da ce biti zakljucan u hotelu mjesta u kojem spavam, ili predan u ostavu na autobuskoj ili zeljeznickoj stanici. Jednom prilikom smo bili u malom mjestu na Aljasci kroz koje prolazi mnogo turista i iz kojeg smo zeljeli ici na sedmodnevno planinarenje ali nismo imali gdje ostaviti bicikle (u stvari placeno skladiste je bilo preskupo - $14 na dan po biciklu bez garancije ukoliko dodje do provale) - ja sam rastavio svoj i zenin bicikl, spakovao ih u kutiju i poslao ih na adresu lokalne poste/granapa i podigao ih za sedam dana - sve za nekih 50 dolara...
zgembo_sa

#139 Re: Giro di Sarajevo - Inicijativa

Post by zgembo_sa »

Iskomplikova ga vala i ti. Baza podataka o registraciji vozila postoji za auta, dovoljno je napraviti minijaturne izmjene (ili cak i bez izmjena) i koristiti istu bazu. U ostalom sta je problem sa finansijama, pa nek se placa svaki prevod, svaka registracija... Vrlo lako ce se postici finansijska odrzivost. Dodatni ljudi u administraciji nisu potrebni. Papiri, policijske kontrole... pa i treba se to raditi, naravno da treba, isto kao i za auta... Sta ima veze ako moras nosit papire, isto kao i za auto. Stvarno ne vidim zasto bi bicikli imali drugaciji tretman od auta. Druga stvar, sto bi ja morao voziti krs od 30€, a ne bajk koji ja hocu?! Znaci treba da svoj bajk nosam na ledjima, a ne on mene, jer ga eto ne smijem ostavit samog ni 2 minute. I cinilo mi se da ne zivis ovdje, jer ocito ti nisu poznate razmjere pljacke ovih prevoznih sredstava koje se desavaju u gradu.

Interes za stajanje u kraj kradji bicikala itekako postoji. To sto druge zemlje nisu uspjele implementirati nesto tako ne znaci da trebamo u startu odustati. Treba biti optimista, treba gurati napredne ideje. Sta bi recimo gradonacelnik Pariza trebao reci kad su mu dosli sa idejom da po gradu postave mjesta sa hiljadama bicikala na iznajmljivanje po vrlo niskim cijenama? Trebao je rec, to nigdje nije implementirano, ne isplati se, ko ce vodit toliku administraciju! Covjek je prepoznao interes naroda i drzave i to uradio!
Better Man

#140 Re: Projekat: Giro di Sarajevo

Post by Better Man »

Vozim godinama biciklo, odnosno mountbike i smatram pravom glupošću da se isto mora registrovati. Svako ko ima dobar bike (cijena iole kvalitetnog bicikla mislim da nije ispod 600 KM, moj je bio 815 KM, a sa nekim dodatnim stvarima oko 890 KM) nabaviće i sajlu za zaključavanje i kad negdje trebaš ostaviti bike na određeno vrijeme samo ga zaključaš. Sjetih se koncerta Metallice u Ljubljani. Kad smo izlazili sa stadiona nakon koncerta moglo se vidjeti desetine bicikala pred stadionom koji su tu bili parkirani i zaključani. Znaći večina raje koja živi u Ljubljani na koncert je došla biciklom, a ne autom, dok kod nas neki do radnje udaljene par stotina metara ne mogu bez auta.
zgembo_sa

#141 Re: Projekat: Giro di Sarajevo

Post by zgembo_sa »

Better Man wrote:Vozim godinama biciklo, odnosno mountbike i smatram pravom glupošću da se isto mora registrovati. Svako ko ima dobar bike (cijena iole kvalitetnog bicikla mislim da nije ispod 600 KM, moj je bio 815 KM, a sa nekim dodatnim stvarima oko 890 KM) nabaviće i sajlu za zaključavanje i kad negdje trebaš ostaviti bike na određeno vrijeme samo ga zaključaš. Sjetih se koncerta Metallice u Ljubljani. Kad smo izlazili sa stadiona nakon koncerta moglo se vidjeti desetine bicikala pred stadionom koji su tu bili parkirani i zaključani. Znaći večina raje koja živi u Ljubljani na koncert je došla biciklom, a ne autom, dok kod nas neki do radnje udaljene par stotina metara ne mogu bez auta.
Ostavi ga ti vezanog sajlom u Sarajevu 5 minuta ako smijes... Glupost ti je dok ti ga ne ukradu, a poslije se zali upravi vodovoda.
Better Man

#142 Re: Projekat: Giro di Sarajevo

Post by Better Man »

zgembo_sa wrote:
Better Man wrote:Vozim godinama biciklo, odnosno mountbike i smatram pravom glupošću da se isto mora registrovati. Svako ko ima dobar bike (cijena iole kvalitetnog bicikla mislim da nije ispod 600 KM, moj je bio 815 KM, a sa nekim dodatnim stvarima oko 890 KM) nabaviće i sajlu za zaključavanje i kad negdje trebaš ostaviti bike na određeno vrijeme samo ga zaključaš. Sjetih se koncerta Metallice u Ljubljani. Kad smo izlazili sa stadiona nakon koncerta moglo se vidjeti desetine bicikala pred stadionom koji su tu bili parkirani i zaključani. Znaći večina raje koja živi u Ljubljani na koncert je došla biciklom, a ne autom, dok kod nas neki do radnje udaljene par stotina metara ne mogu bez auta.
Ostavi ga ti vezanog sajlom u Sarajevu 5 minuta ako smijes... Glupost ti je dok ti ga ne ukradu, a poslije se zali upravi vodovoda.
Sve je do načina kao ga i za koji dio vežeš. E sad jedino ako ne nosaju sa sobom puilu ili kakva specijalna kliješta da prepili, odnosno presijeku sajlu.
d2

#143 Re: Projekat: Giro di Sarajevo

Post by d2 »

nedavno smo svezali bicikle jedan za drugi sajlom sa kljucem da bi se ispostavilo da je momak cija je sajla izgubio kljuc, trebalo je deset sekundi da se obicnim kombinirkama sajla prekine na mjestu gdje je bila spojena sa samom bravom.
delightful

#144 Re: Projekat: Giro di Sarajevo

Post by delightful »

molim vas da ne zacatavate ovu temu. za ove stvari se moze koristiti biciklom kroz sarajevo. hvala :)
glog

#145 Re: Projekat: Giro di Sarajevo

Post by glog »

Iskomplikova ga vala i ti. Baza podataka o registraciji vozila postoji za auta, dovoljno je napraviti minijaturne izmjene (ili cak i bez izmjena) i koristiti istu bazu. U ostalom sta je problem sa finansijama, pa nek se placa svaki prevod, svaka registracija... Vrlo lako ce se postici finansijska odrzivost. Dodatni ljudi u administraciji nisu potrebni. Papiri, policijske kontrole...
A meni ovo govori da si prilicno mlad i da nemas previse iskustva sa funkcionisanjem drzavne administracije, niti sa funkcionisanjem velikih informacionih sistema...
Sta ima veze ako moras nosit papire, isto kao i za auto. Stvarno ne vidim zasto bi bicikli imali drugaciji tretman od auta.
Dakle djeca od deset godina krenu da se provozaju oko kuce i moraju nositi papire o vlasnistvu bicikla ? I sta znaci papir na kojem pise da bicikl pripada Hami Hamicu, ako policajac ne moze utvrditi da li je dijete koje ga vozi u nekom srodstvu sa tim Hamom - jer djeca nisu obavezna da imaju licne isprave. I ako se djeca voze ukrug, da li policajac treba da ih zaustavi svaki put kada prodju pored njega ?
Druga stvar, sto bi ja morao voziti krs od 30€, a ne bajk koji ja hocu?! Znaci treba da svoj bajk nosam na ledjima, a ne on mene, jer ga eto ne smijem ostavit samog ni 2 minute. I cinilo mi se da ne zivis ovdje, jer ocito ti nisu poznate razmjere pljacke ovih prevoznih sredstava koje se desavaju u gradu.
Razmjere pljacke bicikala su u svakom gradu ogromne - vec sam pomenuo da se u Kanadi ukrade godisnje 200,000 bicikala..... Mozes ti voziti bike kakav hoces, ali ga moras adekvatno cuvati i ostavljati na mjestima na kojima ti ga niko nece ukrasti.

Interes za stajanje u kraj kradji bicikala itekako postoji. To sto druge zemlje nisu uspjele implementirati nesto tako ne znaci da trebamo u startu odustati. Treba biti optimista, treba gurati napredne ideje.
Sta bi recimo gradonacelnik Pariza trebao reci kad su mu dosli sa idejom da po gradu postave mjesta sa hiljadama bicikala na iznajmljivanje po vrlo niskim cijenama? Trebao je rec, to nigdje nije implementirano, ne isplati se, ko ce vodit toliku administraciju! Covjek je prepoznao interes naroda i drzave i to uradio!
Gradonacelniku Pariza nisu dosli sa idejom koja nigdje nije implementirana, nego sa idejom koja je nekoliko godina uspjesno funkcionisala u Lyonu... A gradonacelniku Lyona je ta ideja predstavljena jer je uspjesno funkcionisala na jos manjem modelu...
zgembo_sa

#146 Re: Projekat: Giro di Sarajevo

Post by zgembo_sa »

Better Man wrote:
zgembo_sa wrote:
Sve je do načina kao ga i za koji dio vežeš. E sad jedino ako ne nosaju sa sobom puilu ili kakva specijalna kliješta da prepili, odnosno presijeku sajlu.
Vjeruj da nose sav potrebni alat. Nema apsolutno nikakve sanse da ti bilo kakva sajla pomogne. Sve ovo govorim iz iskustva. Ok, mozda zvucim isfrustrirano, ali nakon 4 ukradena bajka vise mi je dosta svega. Cini mi se da cu na kraju nabaviti pistolj, druge nema...
pudlica

#147 Re: Projekat: Giro di Sarajevo

Post by pudlica »

ljudi ba pustite se registracija folovi,nek naprave novi i zajebanij zakon za kradju biciklista pa ce i policija prije naci i bice vece kazne pa ce lopovi skontati da se ne isplati zbog 300km krasti biciklo,najbolje je kad vidis svoj bajk kod nekog lika kamen,palija bilo sta preko zuba i uzet biciklo nazad,ti imas racun i garanciju i mozes dokazat policij da je tvoj bajk ako te taj lik "tuzi" a on nema nista.parking za bicikla bi se mogao izganjat na vec postojecim parkinzima gdje ima cuvar(ne kao sto je sada "ne odgovaramo za kradju"),al nek oni nama prvo stazu srede pa cemo poslje ostalo ganjat.po sarajevu se vozat je cista smrt aj sto te vozaci ne jebu ni 5% cast izuzetcima nego sto te ni pjesaci ne jebu ni 5%
bavka

#148 Re: Projekat: Giro di Sarajevo

Post by bavka »

pudlica wrote:ljudi ba pustite se registracija folovi,nek naprave novi i zajebanij zakon za kradju biciklista pa ce i policija prije naci i bice vece kazne pa ce lopovi skontati da se ne isplati zbog 300km krasti biciklo,najbolje je kad vidis svoj bajk kod nekog lika kamen,palija bilo sta preko zuba i uzet biciklo nazad,ti imas racun i garanciju i mozes dokazat policij da je tvoj bajk ako te taj lik "tuzi" a on nema nista.parking za bicikla bi se mogao izganjat na vec postojecim parkinzima gdje ima cuvar(ne kao sto je sada "ne odgovaramo za kradju"),al nek oni nama prvo stazu srede pa cemo poslje ostalo ganjat.po sarajevu se vozat je cista smrt aj sto te vozaci ne jebu ni 5% cast izuzetcima nego sto te ni pjesaci ne jebu ni 5%
ma ko ce biti jeban,same mu gace spadaju :P
ljubav_aha

#149 Re: Projekat: Giro di Sarajevo

Post by ljubav_aha »

veceras mi je kolegica rekla,u poljskoj se prave iskljucivo bicklisticke staze koje vec postoje u ostalim zemljma EU,a koje ce upravo biti povezane u odredjenim lokacijama doticne zemlje,vlro sportski sofisticiran projekat
ibrahim_tanovic

#150 Re: Projekat: Giro di Sarajevo

Post by ibrahim_tanovic »

Locked