drzavni ispit

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
adoking

#126 Re: drzavni ispit

Post by adoking »

ako ste godinu dana proveli u nekoj instituciji na pripravnickom ili volonterskom, onda je ovaj ispit totalno s***e za poloziti...barem je meni tako bilo, a pitanja sam samo jednom vidio pred ispit
tvile

#127 Re: drzavni ispit

Post by tvile »

Ja sam sebi isprintala nekad prije sve što sam našla od literature on line na ads.gov.ba ako je to uopće dovoljno :?: Ima sigurno negdje oko 500 stranica kad se saberu sve oblasti :D
Treba li se tu sve učiti ili ima nešto što je najbitnije? :D Svaka pomoć je dobrodošla.
buuren

#128 Re: drzavni ispit

Post by buuren »

tvile wrote:Ja sam sebi isprintala nekad prije sve što sam našla od literature on line na ads.gov.ba ako je to uopće dovoljno :?: Ima sigurno negdje oko 500 stranica kad se saberu sve oblasti :D
Treba li se tu sve učiti ili ima nešto što je najbitnije? :D Svaka pomoć je dobrodošla.
500 strana!!??

ajme meni..ja se pouzdavam samo na pitanja..a ne znam i gdje ih nađe toliko na stranici državne agencije..
1909985

#129 Re: drzavni ispit

Post by 1909985 »

e ovako osim što su me zezeala pitanja na ćirilici za koju nisam baš neki stručnjak, jednostavno ona pitanja koja sam ja imala nisu mi bila dovoljna.. evo moj mail pa pošaljite pitanja tko ima ili neki [email protected]
lejla sabanovic

#130 Re: drzavni ispit

Post by lejla sabanovic »

Ma ovo je sve tako zbunjujuće!

Pravnicima je lahko jer im je to struka, ja sam završila tehnički fakultet-geodezija i predala sam na konkurs općine novi grad preko ADS-a i koji ja ispit trebam polagati-jel to ovih nekih 5 oblasti gdje imaju na stranici asd-a on-line ispite po nekih 100 pitanja po oblasti!
Sve mi je zbunjujuće a politika ni zakoni mi nisu jača strana!
Jel ok da naučim ove on-line ispite i jesul ok odgovori pošto čujem da nekad izbace da je tačno odgovoreno a ono nije i obratno!
Imam 1 god radnog staža i zanima me kako se i zove ispit koji bi ja polaga: ispit općeg znanja ili stručni upravni ili...?

Hvalaaaaaaa
LieToMe

#131 Re: drzavni ispit

Post by LieToMe »

Divno je sto ima ljudi koji govore da im je sranje ispit i da je lagano i ovako i onako. Polagala sam (do duse ne tako nedavno) i isto sam se oslonila na onu pricu ma bezveze je, cekas pola godine da dodjes na red da se organizuje... isto isprintala pitanja i stajala mi tako jedno 3 sedmice ni pogledala nisam... I onda me lijepo nazovu 7 dana prije ispita i kazu ispit je za 7 dana... Uhvatila me panika, sreca moja pa sam veci dio znala prakticno ali ima dijelova gdje bi se pogubili i malo iskusniji, jer je poprilicno glupavo napisano i neka pitanja nisu precizna... sreca moja pa mi je i mama pravnik pa sam s njom presla vecinu pitanja.
Prvi dio se zove drzavni ispit (ili jos nekako ima i drugi naziv) stepenica vise je strucni ipsit. Nakon eliminacije na drzavnom/opcem oni koji su prosli, a stvarno ih ne bude puno jer su poostrili kriterije, ide strucni ispit, a isti dan kad se polaze strucni na kojem bude 10 pitanja (bar je meni bilo) bude i intrevju i onda fino saberu bodove i ko ima najvise taj bude primjeljen. To je u teoriji, praksa je malo drugacija.
E sad, dolazi dio gdje je najbitnije za koje radno mjesto konkurises. Ja sam se recimo prijavila na oglas za Agenciju za statistiku i naravno najmanje citala finasije, trezor, centralnu banku... i kad sam dosla lijepo na ispit, najvise pitanja mi je bilo bas iz te oblasti, srecom pa je dosta pitanja bila bas logicna pa sam isla nekako tom logikom. Uglavnom, nije mi bas bilo piece of cake. Jos jedna bitna stvar, skines zakon o instituciji za koju se prijavljujes (bilo da je ministarstvo, agencija ili sta vec). Jer na strucnom ispitu te cekaju ta pitanja.
E znaci strucni sad, dobijes 10 pitanja, 7 ti treba za prolaza, pitanja nisu nimalo naivna i lagana, jer su pripremana za radno mjesto za koje se konkurise. Meni nije bilo bitno da prodjem strucni, jer mi je cilj bio da polozim drzavni.
Nadam se da sam pomogla, koga nesto interesuje moze mi slobodno poslati PP.
Sretno!
lejla sabanovic

#132 Re: drzavni ispit

Post by lejla sabanovic »

I da još nešto, da lili moram pratiti na njihovoj stranici objavu kad se polaže gdje i u koliko sati ili me oni nazovu ili pošalju poštom ili...?????

Ako to sve puno traje kad će se konačno znati rezultati konkursaa-ko je primljen ko nije ?
Koliko nakon isteka konkurska ufffffffffffffffffffffffffffff koja zzezancija!
Felidae

#133 Re: drzavni ispit

Post by Felidae »

hej narode, meni fakat treba pomoc.....
treba mi forma kako se pise potvrda (uvjerenje) o radnom stazu. to je onaj papir koji predpostavljam ste svi morali predati prilikom konkurisanja za neki posao (polaganje drzavnog ispita). ja to moram sama sebi sastaviti, a fakat nemam ideju kako to izgleda, pa svaka pomoc bi mi dobro dosla.....Hvala
_tulumba_

#134 Re: drzavni ispit

Post by _tulumba_ »

@lieToMe
Pricaj mi o toj praksi.
Nedavno sam imao 100% na konkursu, ja i jos neka djevojka/zena. Od nas 41 koliko je izislo, 13 polozilo, nas 2 imali 100%. I naravno, nisam primljen. Znam i zasto (a nije zato sto sam manje sposoban). Necu ni da pisem o tome, da se ova raja ne bi ubila u pojam pa prestala predavati. Samo saljite prijave, upalice jednom.
@felidae

Treba ti ono kao uvjerenje da napravis sama sebi da si radila negdje pa da ti neko potpise ili? Sto ti, ti kod kojih si radila ne daju potvrdu neku ili uvjerenje?
Felidae

#135 Re: drzavni ispit

Post by Felidae »

ma suti,radila sam u nekom Udruzenju gdje se ne zna ko pije ko placa, sama sam sebi morala otkaz dati :-D
mislim sav administrativni dio posla sam ja radila, u tome je fol, sto nema ko..
buuren

#136 Re: drzavni ispit

Post by buuren »

Felidae wrote:hej narode, meni fakat treba pomoc.....
treba mi forma kako se pise potvrda (uvjerenje) o radnom stazu. to je onaj papir koji predpostavljam ste svi morali predati prilikom konkurisanja za neki posao (polaganje drzavnog ispita). ja to moram sama sebi sastaviti, a fakat nemam ideju kako to izgleda, pa svaka pomoc bi mi dobro dosla.....Hvala
na stranici ads-a imaš primjerak, tj. kako treba da izgleda to uvjerenje..s tim da to uvjerenje izdaje ustanova u kojoj si radila

ovdje ti je primjerak
http://www.adsfbih.gov.ba/index.php?lang=ba&sel=546
Felidae

#137 Re: drzavni ispit

Post by Felidae »

hej hvala puno, fakat sam ceprkala, ali ovo nisam nasla(izgleda da nisam bas dobra u ceprklanju :-) )
a vec gore objasnih gdje sam i kako radila,ustvari mi je bitno da stoji njihov pecat i potpis ovlastene osobe, a ja otkucam ovo....
jos jednom, Hvala....
buuren

#138 Re: drzavni ispit

Post by buuren »

ma nema problema..još samo da se položi javni i svi sretni..ja uskoro izlazim pa prenesem prve utiske..mada nisam nešto previše zadovoljan
izvansvemirac

#139 Re: drzavni ispit

Post by izvansvemirac »

Pozdrav! Ima li mozda u elektronskoj formi ta pitanja? Ne mogu da pokrenem on line ispit nikako a u ponedjeljak mi je ispit. Cisto orijentaciono da vidim kako izgledaju. Unaprijed hvala
lelicaaa

#140 Re: drzavni ispit

Post by lelicaaa »

Hej zasto se ne moze aktivirati on line ispit? :-)
lelicaaa

#141 Re: drzavni ispit

Post by lelicaaa »

Može li neko opisati kako izgleda ispit koji se polaže za rad u općinama?
Koliko pitanja bude i vremena?
Kako poslije toga izgleda usmeni?

Jel to tako teško kao što pričaju????

Unaprijed hvalaaaaaaaa! :-D
adoking

#142 Re: drzavni ispit

Post by adoking »

lelicaaa wrote:Hej zasto se ne moze aktivirati on line ispit? :-)
sve ti pise na stranici...

Poštovani posjetioci,

u toku je ažuriranje pitanja i odgovora u svim kategorijama u sistemu Javni ispit on-line. Po okončanju navedenih aktivnosti sistem će biti ponovno pušten u rad.

S poštovanjem,

ADS BiH
lelicaaa

#143 Re: drzavni ispit

Post by lelicaaa »

adoking wrote:
lelicaaa wrote:Hej zasto se ne moze aktivirati on line ispit? :-)
sve ti pise na stranici...

Poštovani posjetioci,

u toku je ažuriranje pitanja i odgovora u svim kategorijama u sistemu Javni ispit on-line. Po okončanju navedenih aktivnosti sistem će biti ponovno pušten u rad.

S poštovanjem,

ADS BiH
Skontala sam vec... :-)
buuren

#144 Re: drzavni ispit

Post by buuren »

lelicaaa wrote:Može li neko opisati kako izgleda ispit koji se polaže za rad u općinama?
Koliko pitanja bude i vremena?
Kako poslije toga izgleda usmeni?

Jel to tako teško kao što pričaju????

Unaprijed hvalaaaaaaaa! :-D
kako sam i obećao, prenosim prve utiske..upravo sam došao s ispita općeg znanja, s tim da sam ja polagao na federalnom nivou..savjet..nabavite si pitanja koja su se nekad koristila na federalnom nivou..ta pitanja su davno uklonjena, te ako imate od koga da ih nabavite toplo preporučujem..pitanja s državnog nivoa na federalnom novou nisu dovoljna..meni je svega 10tak pitanja bilo s onih online testova, dok 90% ih je bilo s spomenutih pitanja s federalnog nivoa.

odgovor za lelicuuu.imaš 42 pitanja, sat vremena..nema veze gdje ćeš raditi, ista je procedura..za usmeni ne mogu reći još ništa..I NIJE NIMALO TEŠKO
milenko85

#145 Re: drzavni ispit

Post by milenko85 »

Narode ja sad nista ne kontam :?: :?: :?: drzavni ispit,strucni ispit,javni,federalni nivo , ovaj ,onaj. Sad nista ne kontam ... Naime, meni za mjesec dana ističe pripravnički staž i moram da spremam taj drzavni ispit. Znači ne konkurišem ni na jedan konkurs , znači šta polažem??? Jel to državni opšti ispit u Ministarstvu pravde koji se uči iz priručnika a plaća se 400 KM ?? ako neko ima iskustva nek mi pomogne.da malo razjasnim sta i kako...sve mi djeluje zbrkano. CONFUSED :zzzz:
adoking

#146 Re: drzavni ispit

Post by adoking »

milenko85 wrote:Narode ja sad nista ne kontam :?: :?: :?: drzavni ispit,strucni ispit,javni,federalni nivo , ovaj ,onaj. Sad nista ne kontam ... Naime, meni za mjesec dana ističe pripravnički staž i moram da spremam taj drzavni ispit. Znači ne konkurišem ni na jedan konkurs , znači šta polažem??? Jel to državni opšti ispit u Ministarstvu pravde koji se uči iz priručnika a plaća se 400 KM ?? ako neko ima iskustva nek mi pomogne.da malo razjasnim sta i kako...sve mi djeluje zbrkano. CONFUSED :zzzz:
Ako učiš za stručni upravni onda je to u Ministarstvu pravde i plaća se 400 KM i da uči se iz onog plavog priručnika za polaganje stručnog upravnog ispita :) a on je u istom rangu sa javnim ispitom i ispitom općeg znanja koji se polažu u ADS BiH i ADS FBiH i ne plaćaju se i uvijek su vezani za konkurs.

Nadam se da ti je sad malo jasnije :?:
milenko85

#147 Re: drzavni ispit

Post by milenko85 »

adoking wrote:
milenko85 wrote:Narode ja sad nista ne kontam :?: :?: :?: drzavni ispit,strucni ispit,javni,federalni nivo , ovaj ,onaj. Sad nista ne kontam ... Naime, meni za mjesec dana ističe pripravnički staž i moram da spremam taj drzavni ispit. Znači ne konkurišem ni na jedan konkurs , znači šta polažem??? Jel to državni opšti ispit u Ministarstvu pravde koji se uči iz priručnika a plaća se 400 KM ?? ako neko ima iskustva nek mi pomogne.da malo razjasnim sta i kako...sve mi djeluje zbrkano. CONFUSED :zzzz:
Ako učiš za stručni upravni onda je to u Ministarstvu pravde i plaća se 400 KM i da uči se iz onog plavog priručnika za polaganje stručnog upravnog ispita :) a on je u istom rangu sa javnim ispitom i ispitom općeg znanja koji se polažu u ADS BiH i ADS FBiH i ne plaćaju se i uvijek su vezani za konkurs.

Znači ja moram platiti 400 KM ovaj ispit koji ucim iz plavog prirucnika posto ne konkurisem na radno mjesto a u suprotnom ne bih morao platiti?
milenko85

#148 Re: drzavni ispit

Post by milenko85 »

adoking wrote:

Znači ja moram platiti 400 KM ovaj ispit koji ucim iz plavog prirucnika posto ne konkurisem na radno mjesto a u suprotnom ne bih morao platiti?
adoking

#149 Re: drzavni ispit

Post by adoking »

Tako nekako...
buuren

#150 Re: drzavni ispit

Post by buuren »

milenko85 wrote:
adoking wrote:

a ne vidim zašto uopće plaćati..ako namjeravaš da radiš u državnoj službi, polagat ćeš javni ispit..zašto se izlagati nepotrebnom trošku kroz polaganje stručnog upravnog ako isto imaš kad položiš javni ispit(adsbih) ili ispit općeg znanja(adsfbih) a uz to i besplatno..samo se prijaviš na neki konkurs, izađeš i položiš
Post Reply