Apple Mac - All about
Moderator: Benq
-
clansman
#126 Re: Apple MAC all about
ovako
znam da ne ide u ovu temu al sam u kategoriji trazio nesto blizu mog pitanja, nisam nasao pa ako mi ko zna odg nek odg.
gdje se u sarajevu mogu naci apple laptopi, konfiguracije????,cijene???
hvala unaprijed...
znam da ne ide u ovu temu al sam u kategoriji trazio nesto blizu mog pitanja, nisam nasao pa ako mi ko zna odg nek odg.
hvala unaprijed...
- ja.neron
#127 Re: Apple MAC all about
http://www.macline.ba/ ili http://www.apple.ba/clansman wrote:ovako
hvala unaprijed...
-
clansman
#128 Re: Apple MAC all about
ej hvala puno snasao sam se...
- Šeha
-
Richard Peti
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#131 Re: Apple MAC all about
Jebe ih cijena i glosy ekran.. Da je spustio stari na 899 super bi bilo. Ovako 1299 a nema ni backlight keyboard.. smjesno
- Šeha
#132 Re: Apple MAC all about
Heh, dobro si ti, ja MacBook nisam ni primijetiogentoo wrote:Jebe ih cijena i glosy ekran.. Da je spustio stari na 899 super bi bilo. Ovako 1299 a nema ni backlight keyboard.. smjesno
- Šeha
#133 Re: Apple MAC all about
Najbolji komentar do sad o novoj MBP:
"Ask Steve Jobs to add a second mouse button and he retaliates and takes the only one you had away."
"Ask Steve Jobs to add a second mouse button and he retaliates and takes the only one you had away."
-
dinash
#134 Re: Apple MAC all about
ja sam svog PBP G4 bas poder'o do kraja. masina je sjajna i dalje ali je software jednostavno postao prezahtjevan. decko se trudi ali je kao astmaticar na maratonu. novu masinu upravo narucujem i u kombinaciji sa novim appleovim monitorom bice to jedna lijepa platforma za rad. cak i cijena nije tolika (top of the line verzija me dodje cca. 3300eur). jedino me zabrinjava nedostatak Firewirea (zbog starijih ext. diskova). Da li neko zna sta se da poduzeti po ovom pitanju?

- Atrus
#135 Re: Apple MAC all about
Nema Blue Ray. Nema Firewire. Nema HDMI. Ima Displayport (zamijena za Firewire). Da li je bolje od HDMI? Vidjet cemo. I Firewire je BIO bolji od USB, pa USB odnese pobjedu.
- Šeha
#136 Re: Apple MAC all about
Pa ima Firewire. Eto ga na slici. Nije stari Firewire 400 nego je 1394b ili Firewire 800 (800 Mb/s)dinash wrote:ja sam svog PBP G4 bas poder'o do kraja. masina je sjajna i dalje ali je software jednostavno postao prezahtjevan. decko se trudi ali je kao astmaticar na maratonu. novu masinu upravo narucujem i u kombinaciji sa novim appleovim monitorom bice to jedna lijepa platforma za rad. cak i cijena nije tolika (top of the line verzija me dodje cca. 3300eur). jedino me zabrinjava nedostatak Firewirea (zbog starijih ext. diskova). Da li neko zna sta se da poduzeti po ovom pitanju?
Za stare HDD mozes korisititi ove kablove:

Znaci FW800 na jednom i FW400 na drugom kraju. Isprobano i sigurno. Brzinu ogranicavas na 400Mb/s ali radi.
- Šeha
#137 Re: Apple MAC all about
Display port je zamjena za DVI ne za Firewire. I kao sto rekoh, ima Firewire, nema dva Firewire porta kao dosad.Atrus wrote:Nema Blue Ray. Nema Firewire. Nema HDMI. Ima Displayport (zamijena za Firewire). Da li je bolje od HDMI? Vidjet cemo. I Firewire je BIO bolji od USB, pa USB odnese pobjedu.
Firewire je jos uvijek bolji od USB 2.0 (brzi, vise struje.) USB izlazi sa 3.0 taj bi trebalo da preuzme primat ali za sad Firewire je bolji.
- Atrus
#138 Re: Apple MAC all about
Mac je k'o droga. Da mogu imao bih sve modele (mada mi ne trebaju toliki kompjuteri).
- kirby
#139 Re: Apple MAC all about
imam par pitanja?
1.microsoft office-moram li legalini staviti na imac ili mogu i onaj ispod hastala?
2.live messenger-podrzava li cam?
3.i kako dograditi RAM memoriju?da li mogu sam ili moram bas u apple otici da oni to odrade?
4.skype(isto pitanje kao i za messenger)
1.microsoft office-moram li legalini staviti na imac ili mogu i onaj ispod hastala?
3.i kako dograditi RAM memoriju?da li mogu sam ili moram bas u apple otici da oni to odrade?
- Šeha
#140 Re: Apple MAC all about
kirby wrote:imam par pitanja?
1. MS Office - moze ilegalni, tj mozes od nekoga uzeti i legalni i instalirati, samo dok niste na istoj mrezi.
2. Messanger - Microsoft se inati i nece da napravi Mac client kako valja - ne moze nista osim kucanja.
3. Na Mac book-u je lagano (kako ljudi kazu) na MB Pro-u ne bas... Moras prilicno otvoriti laptop da dodas memoriju. (ne znam kako je na novim)
4. Skype - ima mnogo bolji klijent za Mac od MS Messenger-a. Imas podrsku za webcam.
- kirby
#141 Re: Apple MAC all about
ima li ko link sa rapidshare gdje se moze office skinuti za imac?
-
tatoo
#142 Re: Apple MAC all about
Vozdra Macovci
. . . traze se preporuke za external hard drive 2,5 . . . LaCie, Iomega, WD . . . vasa iskustva?
- Šeha
#143 Re: Apple MAC all about
Nisam ljubitelj LaCie-a ali cuo sam dobre stvari o njihovom malom ex. HDD. Onom sa narandzastom gumom okolo. Koristio sam ga par puta, bez problema. Izgleda solidno napravljen. Ima FW i FW800.tatoo wrote:Vozdra Macovci. . . traze se preporuke za external hard drive 2,5 . . . LaCie, Iomega, WD . . . vasa iskustva?
Crni WD je samo USB koliko sam ja mogao vidjeti i tu sam prestao gledati.
Svidja mi se i G-Tech-ov. Ima ga sa triple interface-om: FW800, FW400 i USB 2.0. Dodje sa koznom futrolom i svim kablovima. Ja bih od svih taj najprije uzeo.
-
tatoo
#144 Re: Apple MAC all about
Hvala Seha, budem pogledao Lacie, rugged se zove ili tako nesto . . .Šeha wrote:Nisam ljubitelj LaCie-a ali cuo sam dobre stvari o njihovom malom ex. HDD. Onom sa narandzastom gumom okolo. Koristio sam ga par puta, bez problema. Izgleda solidno napravljen. Ima FW i FW800.tatoo wrote:Vozdra Macovci. . . traze se preporuke za external hard drive 2,5 . . . LaCie, Iomega, WD . . . vasa iskustva?
Crni WD je samo USB koliko sam ja mogao vidjeti i tu sam prestao gledati.
Svidja mi se i G-Tech-ov. Ima ga sa triple interface-om: FW800, FW400 i USB 2.0. Dodje sa koznom futrolom i svim kablovima. Ja bih od svih taj najprije uzeo.
- Šeha
- kirby
#146 Re: Apple MAC all about
ima li kakav dobar preglednik fotografija?kao picasa ili irfan view na windowsima?
-
cocochanel
#147 Re: Apple MAC all about
Da li je neko od vas imao slucaj da vam je baterija od vaseg voljenog Mac-a dosla u fazu pred eksploziju..? Koristim MBP 17'', kupila 2006..inace to mi se u drugim nije desavalo.. ali valjda je to ta serija.. Naime, u americi su za te slucajeve produzavali garanciju za godinu..medjutim ovdje not gonna happen.. 
- Šeha
#148 Re: Apple MAC all about
Je li se grije ili? Kako znas da je u fazi pred eksploziju?cocochanel wrote:Da li je neko od vas imao slucaj da vam je baterija od vaseg voljenog Mac-a dosla u fazu pred eksploziju..? Koristim MBP 17'', kupila 2006..inace to mi se u drugim nije desavalo.. ali valjda je to ta serija.. Naime, u americi su za te slucajeve produzavali garanciju za godinu..medjutim ovdje not gonna happen..
Interesuje me jer bas te prodajemo i preporucujemo kao laptop za kontrolu izvjesnih kamera.
-
Richard Peti
-
cocochanel
#150 Re: Apple MAC all about
Eh..mnogo sam tuzna..pogotovo jer su mi javili ljubazno da mi ipak nece produziti garanciju..kao to vise ne rade..valjda ovdjeŠeha wrote:Je li se grije ili? Kako znas da je u fazi pred eksploziju?cocochanel wrote:Da li je neko od vas imao slucaj da vam je baterija od vaseg voljenog Mac-a dosla u fazu pred eksploziju..? Koristim MBP 17'', kupila 2006..inace to mi se u drugim nije desavalo.. ali valjda je to ta serija.. Naime, u americi su za te slucajeve produzavali garanciju za godinu..medjutim ovdje not gonna happen..
Interesuje me jer bas te prodajemo i preporucujemo kao laptop za kontrolu izvjesnih kamera.
anyway..pa nisam bila nista cudno primjetila, da se bas previse grije..procesor radio na nekih 50 stepeni, sto je normalno..ali se poceo gasiti, ono skroz..baterija nije prikazivala da je prazna, vec puna, i onda se samo ugasi.. i onda da ga upalim ponovo moram da ga prikljucim na struju i onda vidim da je ona skroz iscurila u rekordnom vremenu.. Ovo se pocelo desavati iznenada, do skoro je baterija bila oko 90% zdrava, sto je isto super, obzirom na koristenje.. Ali koliko sam i citala ovo se i pocne iznenada desavati, ne postepeno.. I nakon par dana skontam da nema nista biti do baterija..i jedan dan okrenem i vidim da se napuhala, i izvadim je, uzaaaas..nemam je sada ovdje da je uslikam ali po slikama sa neta to je bas pred eksploziju, tako je izgledala.. Sto su mi i ovdje u Macline-u potvrdili..