Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

pjo

#126 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by pjo »

ld wrote: i to poslije vukovara,dubrovnika
sacuvaj Boze vaseg ,,prijateljstva,,

Sa Bosancima zelimo biti prijatelji sa poturicama nema prijateljstva.
ld

#127 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by ld »

pjo wrote:

pjo,da li su u mostarskom HVO bili poturice ili bosanci muslimani
i u capljini,ljubuskom
pa preko neci smo vam postali naprijaelji
moj rodjak sa tri sina u duvnu,bio je u hvo
on je bio stariji,pa je vozio viljuskar u logisitckoj bazi,pa da cujes iz prve ruke sta se pokralo sa konvoja koji su isli za bosnu,ne samo za muslimane,vec i za hrvate
a sva tri sina su bili na prvoj liniji prema kupresu
i jedno jutro su bili pohapseni i sporvedeni u logor
i poslije protjerani,sada zive u americi
da li su i oni poturice
pjo

#128 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by pjo »

ld wrote:

i u capljini,ljubuskom
Prijatelju i meni se zeludac zavrne kad se toga sjetim.

No moras i ti biti realan. Netko je u Mostaru zarobio i mucio Hrvate u HVO, u Travniku i Zenici su HVO vojnici pobijeni.

Sta su trebali Hrvati napraviti a da tvoja tastina bude zadovoljena - cekati da ih se i na tim mjestima zarobi ?

Budi objektivan.
on je bio stariji,pa je vozio viljuskar u logisitckoj bazi,pa da cujes iz prve ruke sta se pokralo sa konvoja koji su isli za bosnu,ne samo za muslimane,vec i za hrvate
da li su i oni poturice

Nisu.
nihoniho

#129 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by nihoniho »

pjo wrote:

sta ti lupetas o poturicama, ko si ti da ljude koji slobodno iskazuju svoje simpatije prema nekome nazivas sljamom i poturicama?
je li neko uopste zeli prijateljstvo sa tipovima poput tebe?
ld

#130 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by ld »

pjo wrote:
ld wrote:

i u capljini,ljubuskom
Prijatelju i meni se zeludac zavrne kad se toga sjetim.

No moras i ti biti realan. Netko je u Mostaru zarobio i mucio Hrvate u HVO, u Travniku i Zenici su HVO vojnici pobijeni.

Sta su trebali Hrvati napraviti a da tvoja tastina bude zadovoljena - cekati da ih se i na tim mjestima zarobi ?

Budi objektivan.
da li su i oni poturice

Nisu.
evo ja sam iz zenice
i odgovorno ti tvrdim da nisu hvo vojnici pobijeni

vec su u vitezu zarobili 7 arapa,bilo je i love sa njima
i arapi su zarobili totica i pri tome mu likvidirali 4 tjelohranitelja,i poslije su ih razmijnili

par dana je bilo mirno i tad je poceo napad hvo vitez na okolna bosnjacka mjesta oko viteza i da se preko ovnaka spoje sa podbrijezem
i hvo protuavionska odbrana je bila na zmajevcu,sa zmajevca drzis zenicu kao na dlanu
i bili su odlicno ukopani

i tad su zenicke brigade krenule u protunapad i oslobodile zmajevac,podbrjeze,ovanak i spojili se sa travnikom
sto se tice travnika,ne mogu ti reci sta se dogodilo
ali po pisanju ive komsica u njegovoj knjizi on optuzuje hvo travnika da su prvi krenuli i da je poslije narod planski iseljen iz travnika preko cetnickih teritorija,tacnije preko vlasica

mi nismo zeljeli rat sa hrvatima
kao sto smo itekako aktivno skrivali i branili jna da dize bosnjake i salje u hrvatsku u rat,i ona cuvena recenica ,,ovo nije nas rat,, je izvadjena iz konteksta
kad pogledas citavu alijinu izjavu i kad se to dogodilo,vidjeces da sam u pravu
i alija je popustao bobanu i kordicu konstantno
moj rodjak je bio komadnat 301 mehanizovane,pa kad je kordic istjerao TO iz busovace u junu ili julu 92 moj rodjak je digao brigadu i krenuo na busovacu da uhapsi kordica i blaskica
u pola puta je dosla naredba da se vrati
i tako mnogo puta
i sam kraljevic je smetao bobanu i ekipi i smakli su ga
meni ni jedne sekunde ne smetaju hravti,niti nihove crkve i skole
kad bi mi smetali,zapitao bi se ste je problem sa mnom,ali mi smetaju fasisti koji su ubijali moj narod,a i svoj takodje,koji zele teritorij iskljucivo samo za sebe,kao sto je hitler zelio teritorij za njemacki narod ,,lebensraum,,
a i smetaju mi bosnjaci koji zele to isto,ali samo i iskljucivo za bosnjake
pjo

#131 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by pjo »

ld wrote: evo ja sam iz zenice
i odgovorno ti tvrdim da nisu hvo vojnici pobijeni

vec su u vitezu zarobili 7 arapa,bilo je i love sa njima
i arapi su zarobili totica i pri tome mu likvidirali 4 tjelohranitelja

Prijatelju, citas li ti sta pises ?

Vojnici HVO nisu pobijeni - likvidirali su 4 tjelohranitelja !??

Koji to saveznici jedni drugima likvidiraju 4 tjelohranitelja.

nemoj pricati da nisu HVO vojnici pobijeni, kako da ne, pobijeni su oko Travnika, cak je i narod bjezao. Srbi ih pustili.

U Mostaru u sjevernom logoru su zarobili Hrvate i tamo ih isprebijalo a jednog i ubilo.

Ja znam da vise ne bih nikome vjerovao.

Ne bi ni ti i nitko ti nema pravo zamjeriti.

Osim toga naslusao sam se svakakvog sranja, te etnickog ciscenja, te ovo te ono. Optuznica protiv Prlica i ovih spominje 8 mrtvih u "logorima HVO". Pazi to je vise logora nego mrtvih !

Tamo gdje su Muslimani polozili oruzje nastavili su zivjeti normalno. U Livnu su isto tako preko noci skinuli oznake HVO. Pobili su 4 vojnika HVO.

Kad su dobili po nosu, trazili su pregovore obecano im je da ih se nece i predali su oruzje. NIJE BILO NIKAKVE OSVETE, a oni su tu ostali zivjeti cijelo vrijeme rata.

par dana je bilo mirno i tad je poceo napad hvo vitez na okolna bosnjacka mjesta oko viteza i da se preko ovnaka spoje sa podbrijezem
i hvo protuavionska odbrana je bila na zmajevcu,sa zmajevca drzis zenicu kao na dlanu
i bili su odlicno ukopani

i tad su zenicke brigade krenule u protunapad i oslobodile zmajevac,podbrjeze,ovanak i spojili se sa travnikom
sto se tice travnika,ne mogu ti reci sta se dogodilo
Ma kakva protuavionska obrana HVO u blizini Zenice, nemoj da te neko cuje. Ovo mozes pricati nama jer te mi poznamo ali mogao bi te cuti neko ozbiljan pa ce ti se smijati.

HVO "snage" na tom podrucju su brojale sveukupno 15 ljudi kojima uniforma imponira bolje nego ona zeljeznicarska.

Da ime je neko ponudio zeljeznicarsku uniformu i nju bi obukli.

Cuj sta ti pricas: ABiH, protuudar, oslobodila, pa hebote jesi ti pri sebi :-)

Vi ste ratovali protiv onih koji su ostali zivjeti sa roditeljima a jedini razlog zasto nisu u Njemackoj je sto su imali poteskoca u razvoju.

I sto je najjadnije ABiH je tu djecu - pobila...

ali po pisanju ive komsica u njegovoj knjizi on optuzuje hvo travnika da su prvi krenuli i da je poslije narod planski iseljen iz travnika preko cetnickih teritorija,tacnije preko vlasica
Ma da, cas je plasnki iseljen, a cas je Tudjman htio banovinu Hrvatsku sa ukljucenim travnikom ?

Dajete se dogovorite, da lije Tudjman htio banovinu Hrvatsku ili nije, jer je Travnik debelo u banovini Hrvatskoj ?

mi nismo zeljeli rat sa hrvatima
kao sto smo itekako aktivno skrivali i branili jna da dize bosnjake i salje u hrvatsku u rat,i ona cuvena recenica ,,ovo nije nas rat,, je izvadjena iz konteksta
Ma ko ga je ovdje htio ?

PrimIjeti da sukobi sa HVo pocinju nakon Izetbegovic-Krajisnik sporazuma, samo sto o tome neces procitati u Oslobodjenju i Avazu.

NITI JEDNU OFENZIVU SRBI NISU PODUZELI PROTIV ABIH DOK JE TRAJAO SUKOB SA HVO ? ZAŠTO ?

kad pogledas citavu alijinu izjavu i kad se to dogodilo,vidjeces da sam u pravu
i alija je popustao bobanu i kordicu konstantno
moj rodjak je bio komadnat 301 mehanizovane,pa kad je kordic istjerao TO iz busovace u junu ili julu 92 moj rodjak je digao brigadu i krenuo na busovacu da uhapsi kordica i blaskica
u pola puta je dosla naredba da se vrati
i tako mnogo puta
Ma tako je isto pricaju i na ovoj strani.

Trebalo pasti ovo, ono, mi tamo, a oni govore vratite se, itd...

Lovacke price...

i sam kraljevic je smetao bobanu i ekipi i smakli su ga

Kraljevic je Ustasa a avi ovdje stalno sikcete na Ustase. Glumili su zasebnu vojsku, nisu htjeli koordinaciju niti su podnosili izvjestaje. Upravo radi te nekoordinacije je pala Posavina jer niko nije znao sta drzi HOS, koje linije, da li su se povukli ili nisu.

Zasto ABiH nije pustila Abdicevce a ovdje se trazi da HVO tolerira podvojsku kod sebe ?

Jos jednom trazim od vas da se dogovorite sto zelite.

meni ni jedne sekunde ne smetaju hravti,niti nihove crkve i skole
kad bi mi smetali,zapitao bi se ste je problem sa mnom,ali mi smetaju fasisti koji su ubijali moj narod,a i svoj takodje,koji zele teritorij iskljucivo samo za sebe,kao sto je hitler zelio teritorij za njemacki narod ,,lebensraum,,
a i smetaju mi bosnjaci koji zele to isto,ali samo i iskljucivo za bosnjake
Kraljevic je ustasa a to znaci fasista.
ld

#132 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by ld »

ajmo redom
hvo u zenici je imao hvo brigadu,imali su kasarnu u vatrostalnoj u podbrijeziju i u onovnoj skoli sestre ditrih na ulazu u zenicu
i u cajdrasu
i protuavionsku odbranu na zmajevcu,ukopanu
jel ti uopste znas gdje je zmajevac,vatrostalan,podbrijezije

ajd sad nadji nekog normalnog hrvata na nekom forumu i pitaj ga to,pa nek ti iskreno odgovri,ali da je iz zenice
pa u cajdrasu su na puktu skidali hranu sa konvoja,ej na samom ulazu u zenicu su pljackali hranu za narod
i vec sam ti naveo koji je razlog likividranja tih domobrana
da domobrani u vitezu nisu dirali arape,nebi ni ovi dirali totica,koji je bio komandant hvo brigade u zenici

za livno ne znam sta je bilo tamo,ali u duvnu ili ako ces lakse tomislavgradu moji rodjaci su bili u logoru i zatim protjerani
nije bas da su duvno ilivno na dva razlicita kraja drzave bosne i hercegovine,ako je se to desilo mojima u duvnu,vjeorvatno i u livno nisu nista bolje prosli,pogotovo kad znamo sta je bilo u mostaru,capljini,stolcu,ljubuskom
ispade da sadm samo u livnu bosnjaci nisu nastradali

pa kako mozes da lazes tako
pa srbi su uradili jednu od najvecih ofanziva 1993 na igmanu,kad smo morali da dignemo vojsku sa viteza,busovace i poslai smo ih na igman

pa vise i ptice na grani znaju kako je doslo do pada posavine,i da su hrvate u posavini izdali susak i tudjman,a ne hos
Boze sacuvaj i sakloni,pa gori si od onih srpskih mitomana

i taj balz kraljevic,pokoj mu dusi,je bio pravi ustasa,ali taj ustasa je se borio pod zapovjednistvom armije bih i predsjednistva i bio je za borbu protiv cetnika i suzivot sa muslimanima
za razliku od bobana,suska i krivoustog,koji su htjeli svoj lebensraum

i zato se ne sekiram,niti se brinem,vrijeme cini svoje,vas je sve manje,drago mi je radi fasistickog dijala vase populacije,zao mi je radi normalnih hrvata,ne treba se radovati tudjoj nevolji
ali realnost je takva

ko zna mozda se opet zarati,pa opet se mozete udruziti sa ,,partnerima,, iz rs pa da nas opet probate pobiti,nebi se iznenadio to od vas
koga zmija ugrize,pazi se i od gustera
pjo

#133 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by pjo »

ld wrote:ajmo redom
hvo u zenici je imao hvo brigadu,

i zato se ne sekiram,niti se brinem

Blago tebi...

Na cijelom Google ne postoji niti jedan link koji bi ukazivao na HVo brigadu u Zenici i ti jos mene pitas kako mogu lagati ?

Pljuc...
Republic of Bosnia

#134 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by Republic of Bosnia »

Klodovik wrote:Ja bih volio da mi neko, konačno, objasni praktične izvedive korake (sa vremenskim planom) kojima bi ARBiH pobijedila u ratu na način koji bi omogućio normalno (ili da kažem predratno) funkcioniranje BiH.
ARBiH kao armija bosnjaka-muslimana(sto je ona nazalost postala) nikad do te pobjede nebi dosla. Ali da je u kojem slucaju to bila bosanska armija ciji bi cilj bio uspostavljanje Republike BiH kao zemlje Bosanaca(bilo koje vjere) i da se vjera potpuno odvojila od vojske i drzave, do prave pobjede bi se sigurno doslo. Evo i zasto: Vecina katolika i veliki broj pravoslavaca bi to jako dobro prihvatio i svrstao se na bosansku stranu. Dakle, puno veci broj ljudi bi bio za BiH nego protiv nje. Time bi i armija bila daleko veca od agresorske. I jos jedna vazna stvar je da bi nas i svijet podrzao ili nas bar nebi "ometao" zbog straha od muslimanske drzave. I da je jos bilo pameti pa iskoristiti "bratske" veze sa islamskim zemljama za finansiranje armije....... Bez ovakve postavke stvari nikakva vojna akcija i umijece nebi ostvarili rezultate, jer smo mi prakticno imali tri protivnika Srbe, Hrvate(neka oproste ovi koji postuju BiH), i svijet (koji nikad nebi odobrio BiH kao islamsku zemlju). Ali u slucaju da je armija brojcano, finansijski i moralno nadjacala protivnika pobjeda bi bila neminovna.

Nazalos, sad nam ostaje da zalimo za tom prilikom koju smo u ratu imali. Ovako, Bosne ima na 20% teritorije i situacija u buducnosti moze postati samo gora.
pustopoljina

#135 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by pustopoljina »

ne bi
nazalost
nihoniho

#136 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by nihoniho »

Republic of Bosnia wrote:
Klodovik wrote:Ja bih volio da mi neko, konačno, objasni praktične izvedive korake (sa vremenskim planom) kojima bi ARBiH pobijedila u ratu na način koji bi omogućio normalno (ili da kažem predratno) funkcioniranje BiH.
ARBiH kao armija bosnjaka-muslimana(sto je ona nazalost postala) nikad do te pobjede nebi dosla. Ali da je u kojem slucaju to bila bosanska armija ciji bi cilj bio uspostavljanje Republike BiH kao zemlje Bosanaca(bilo koje vjere) i da se vjera potpuno odvojila od vojske i drzave, do prave pobjede bi se sigurno doslo. Evo i zasto: Vecina katolika i veliki broj pravoslavaca bi to jako dobro prihvatio i svrstao se na bosansku stranu. Dakle, puno veci broj ljudi bi bio za BiH nego protiv nje. Time bi i armija bila daleko veca od agresorske. I jos jedna vazna stvar je da bi nas i svijet podrzao ili nas bar nebi "ometao" zbog straha od muslimanske drzave. I da je jos bilo pameti pa iskoristiti "bratske" veze sa islamskim zemljama za finansiranje armije....... Bez ovakve postavke stvari nikakva vojna akcija i umijece nebi ostvarili rezultate, jer smo mi prakticno imali tri protivnika Srbe, Hrvate(neka oproste ovi koji postuju BiH), i svijet (koji nikad nebi odobrio BiH kao islamsku zemlju). Ali u slucaju da je armija brojcano, finansijski i moralno nadjacala protivnika pobjeda bi bila neminovna.

Nazalos, sad nam ostaje da zalimo za tom prilikom koju smo u ratu imali. Ovako, Bosne ima na 20% teritorije i situacija u buducnosti moze postati samo gora.
e pa ima nekih stvari koje bas i new stoje u tvojoj prici
1. ABiH je postala bosnjacka ali je bosnjacka tendencija tome , iako je postojala, bila puno manja i manje bitna od srpsko-hrvatskog dogovora o podjeli bosne koji je podrazumijevao i tri nacionalne vojske.
2 vecina hrvata i srba (ne zovem ih pravoslavci i katolici jer ne zelim da negiram njihovo pravo da sebe smatraju srbima i hrvatima) su odavno, bar sto se tice intimnih osjecanja, izgubljeni za ideju bosanstva sto ne znaci, da je postojala politicka volja, da ne bi prihvatili bih kao svoju domovin. nazalost politicke volje za opstankom bih nije bilo,prvenstveno u beogradu i zagrebu.
naravno, tome se prikljucio i dio bosnjackih, fildzan drzava, nacionalista ali oni niposto nisu presudan faktor u ovoj prici kao sto , cini mi se, ti hoces da prikazes.
3. ne bi mogao iskoristiti "bratske" veze sa islamskim svijetom jer oni pomazu muslimansku, a niposto neku multi-multi vojsku i pitanje je da li bi te svijet podrzao jer koncenzus nije postojao, prije svega, oko srpsko-hrvatskog pitanja, no to bi bilo manje bitno od odnosa snaga na terenu...
4. jeste da bosne, onakve kakvu ti ili ja zelimo, ima malo i moracemo da nadjemo kompromis sa onom vecinom koja ima drugaciju viziju bosne jer druge nema ...
Republic of Bosnia

#137 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by Republic of Bosnia »

nihoniho wrote:
Republic of Bosnia wrote:

e pa ima nekih stvari koje bas i new stoje u tvojoj prici
1. ABiH je postala bosnjacka ali je bosnjacka tendencija tome , iako je postojala, bila puno manja i manje bitna od srpsko-hrvatskog dogovora o podjeli bosne koji je podrazumijevao i tri nacionalne vojske.
2 vecina hrvata i srba (ne zovem ih pravoslavci i katolici jer ne zelim da negiram njihovo pravo da sebe smatraju srbima i hrvatima) su odavno, bar sto se tice intimnih osjecanja, izgubljeni za ideju bosanstva sto ne znaci, da je postojala politicka volja, da ne bi prihvatili bih kao svoju domovin. nazalost politicke volje za opstankom bih nije bilo,prvenstveno u beogradu i zagrebu.
naravno, tome se prikljucio i dio bosnjackih, fildzan drzava, nacionalista ali oni niposto nisu presudan faktor u ovoj prici kao sto , cini mi se, ti hoces da prikazes.
3. ne bi mogao iskoristiti "bratske" veze sa islamskim svijetom jer oni pomazu muslimansku, a niposto neku multi-multi vojsku i pitanje je da li bi te svijet podrzao jer koncenzus nije postojao, prije svega, oko srpsko-hrvatskog pitanja, no to bi bilo manje bitno od odnosa snaga na terenu...
4. jeste da bosne, onakve kakvu ti ili ja zelimo, ima malo i moracemo da nadjemo kompromis sa onom vecinom koja ima drugaciju viziju bosne jer druge nema ...
Naravno da presudan faktor cine agresori. Ali ako se krene od toga da je RBiH napadnuta onda slijedeci presudni faktor cini nasa losa odbrana od agresije. Sta nas briga za Zagreb i Beograd. Da smo mi imali jedinstven i pametan stav sanse bi nam bile daleko vece.

Medjunarodnoj zajednici je ovaj sukob bio vazan samo iz samo tri razloga:
1. postojala je mogucnost da veliki dio jednog naroda nestane a to ipak nije prihvatljivo
2. postojala je mogucnost(bar u njihovim glavama) da se stvori radikalna islamska zemlja
3. MZ je zeljela oslabiti Srbiju jer je Srbija uvijek bila nepouzdana i jako bliska sa Rusijom.

Zbog razloga br 2 MZ nas nije podrzala u oslobadjanju RBiH. A da smo mi, kojim slucajem, isli na bosansku a ne muslimansku varijantu njima RBiH ne bi smetala.

Ovo sto sad imamo je najbolji kompromis koji mozes postici sa nekim ko ne zeli ovu zemlju.
Real Khan

#138 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by Real Khan »

pjo wrote:
ld wrote:ajmo redom
hvo u zenici je imao hvo brigadu,

i zato se ne sekiram,niti se brinem

Blago tebi...

Na cijelom Google ne postoji niti jedan link koji bi ukazivao na HVo brigadu u Zenici i ti jos mene pitas kako mogu lagati ?

Pljuc...
Koliko sam ja upoznat, postojala je ova:

hvo brigada u zenici je bila Jure Francetic, zapovjednik je bio neki Totić, a ima i link za drugu jedinicu/postrojbu:

2. zenicka brigada HVO (zapovjednik Vinko Barišić)

http://www.vojska.net/hrv/oruzane-snage ... troj/1993/
paratrooper

#139 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by paratrooper »

Republic of Bosnia wrote: A da smo mi, kojim slucajem, isli na bosansku a ne muslimansku varijantu njima RBiH ne bi smetala.
ja kontam da sa alijinom strankom na celu to nije bilo ostvarivo :)

moje misljenje je ako se neprijatelj ne moze pobjediti u 20-30 dana tada ne treba ni pomisljat na rat ili nastavak istog.
Post Reply