Još jedna tragedija u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
El torrero

#126 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu

Post by El torrero »

uvjek dobar gost wrote:
mIRCerka wrote:Apel gradonačelnice Sarajeva protiv upotrebe vatrenog oružja

Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac apeluje na građane Sarajeva da se suzdrže od upotrebe vatrenog oružja na svadbama i drugim proslavama jer na taj način ugrožavaju živote Sarajlija, saopćeno je iz Gradske službe za informiranje.

Teško ranjavanje četverogodišnjeg djeteta u sarajevskom naselju Boljakov potok je posljednja opomena da se prekine s tom, najblaže rečeno, primitivnom praksom, koja je u konkretnom slučaju ugrozila život nedužnog djeteta.

Gradonačelnica Sarajeva očekuje od nadležnih organa da u što kraćem roku otkriju osobu koja je skrivila ranjavanje djeteta i da se primijeni zakonski najoštrija kazna.

Objavljeno 19.05.2008. u 12:57

(FENA)

Zar gospođo Borovac ne kontate da je kasno? Zar još naših građana treba da strada da bi Vi onda uvidjeli šta i kako ?
Vi ne radite svoj posao, ne radi ga ni premijer kantonalni, kao ni komplet tužilaštvo. Pitanje je vremena kada će Vam neko morati nacrtati dijagram i slikovito objasniti sav Vaš nerad. Nije posao gradonačelnice da reaguje kada se nešto tragično već desi, to je tada posao policije i nadležnog tužilaštva, Vaš posao je da preventivno djelujete, da se poistovjetite sa populacijom koja živi u gradu, da obilazite kvartove i naselja i uvidite da Sarajevo nije samo sjaj, u mom gradu gospođo Borovac ima i bijede ima i nemoćnih, iznemoglih, bolesnih, kokuza ima gospođo, dilera.... prostitutki na ulazu u grad ima...
Vi gospođo Borovac ste uvjereni da radite prave stvari, da obavljate sve kako treba... možda su Vam loši savjetnici, možda Vas neko od kolega šatrira.... vjerujjte mi da ne radite ni 30% posla koji bi trebali raditi....

Totalno sam raspizdio jer ne vidim više način jer Vi i Vama slični ne čujete, ne vidite... nećete to... nisam pametan kako Vama onda bilo šta objasniti jer definitivno nam je svima jasno da Vi živite u svom svijetu koji uopšte ne liči na ovaj grad i na neki naš svakodnevni život...

trebali ste zamoliti građane da koriste samo mali kalibar i to iza svojih kuća, samo nikako ne sa prozora....

Ostavke..... bando, banditska...

Ko je sljedeći ???
De ba glupane,sta ti je?Malo procitaj ustavne nadleznosti svakog gradskog i kantonalnog organa!!!Ne javljaj se samo onako da nabijes postova!!!
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#127 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu

Post by mIRCerka »

El torrero wrote:
De ba glupane,sta ti je?Malo procitaj ustavne nadleznosti svakog gradskog i kantonalnog organa!!!Ne javljaj se samo onako da nabijes postova!!!
Ti malo manje vrijedjaj druge diskutante.
I procitaj neke od Gostovih postova, pa ces skontati zasto proziva ovako.
+1 post za mene.
El torrero

#128 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu

Post by El torrero »

mIRCerka wrote:
El torrero wrote:
Ti malo manje vrijedjaj druge diskutante.
I procitaj neke od Gostovih postova, pa ces skontati zasto proziva ovako.
+1 post za mene.
Auuu ko kaze majko mila.... :-) :dance:
dushmanka_sa

#129 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu

Post by dushmanka_sa »

mIRCerka wrote:
popajic wrote:
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac apeluje na građane Sarajeva da se suzdrže od upotrebe vatrenog oružja
Ma,jebi ga,kad gradonacelnica apeluje da se debili suzdrze od pucnjave !
Kao da je rekla:pucajte-ali ne previse,spaljujte-ali ne bas svaki dan,pljackajte-ali pomalo...cuj, da se suzdrze oni koji ne mogu bez rafala ni kad se zene,ni kad im se djeca radjaju,ni kad su pjani ko tuke...
Gdje je ono preventivno:AKO to i to uradite-desice vam se to i to?
nema ona tu nadleznost!
:D

Jedno pitanje za starije SARAJLIJE.
Da li se prije rata pucalo rafalno na svadbama?
*mima*

#130 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu

Post by *mima* »

dushmanka_sa wrote:
A ko sad puca po Sarajevu?
dushmanka_sa

#131 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu

Post by dushmanka_sa »

mima wrote:
dushmanka_sa wrote:
A ko sad puca po Sarajevu?
Ma niko. To je samo zalutalo zrno. :D
Corto Maltese

#132 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu

Post by Corto Maltese »

Jedan od mogućih sumnjivaca:
zgembo_sa wrote:Zbog ovakvih "prijatelja" kao sto je EU Zgembo svoj kalas nikad nece predati...
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... a&start=50
Asana

#133 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu

Post by Asana »

dushmanka_sa wrote: Jedno pitanje za starije SARAJLIJE.
Jeste. Uvijek je bilo PAPAKA koji su tako proslavljali svadbe.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#134 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu

Post by hrasno38 »

Kao da je rekla:pucajte-ali ne previse,spaljujte-ali ne bas svaki dan,pljackajte-ali pomalo...cuj, da se suzdrze oni koji ne mogu bez rafala ni kad se zene,ni kad im se djeca radjaju,ni kad su pjani ko tuke...
Gdje je ono preventivno:AKO to i to uradite-desice vam se to i to?[/quote]
nema ona tu nadleznost![/quote]

Da li se prije rata pucalo rafalno na svadbama?[/quote]

U gradu 100% ne iz jednog prostog razloga sto su postojali zakoni, policija od koje su kriminalci strahovali i sto si mogao imati oruzje samo ako si bio 100% normalan ili ako si bio 100% lud da ga drzis bez dozvole. Pucalo se iz plasljivaca. Naravno desavalo se ponekad iz pistolja ali sam svojim ocima vidio nakon tog pucanja koliko je policija bila brza i razjebala svadbu i strpala u auto onog sto je senlucio.
Como_Sarajevo

#135 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu

Post by Como_Sarajevo »

Asana wrote:
dushmanka_sa wrote: Jedno pitanje za starije SARAJLIJE.
Jeste. Uvijek je bilo PAPAKA koji su tako proslavljali svadbe.

Nije tačno.U 95% slučajeva se nije pucalo ni uz svadbe ni uz bajrame.
zlatiborka

#136 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu

Post by zlatiborka »

hrasno38, u pravu si, sasvim je drukcije bilo prije rata, papci su se plasili murije, a nisam cula da je bilo pucnjave iz automatskog oruzja.
Pistolja je bilo, narocito u Novogodisnjoj noci, ali i to je murija brzo odradjivala......
Asana

#137 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu

Post by Asana »

Hollister wrote: U 95% slučajeva se nije pucalo ni uz svadbe ni uz bajrame.
Ali u onih 5% jeste.
Dakle, oni koji tvrde da je toga i prije rata bilo i da nisu za to krivi doseljenici, djelomicno su u pravu - utoliko sto toga jeste ponekad bilo i ranije, ali je cinjenica da su i prije to cinili samo oni koji su tek dosli sa prasumskih prostranstava u grad, ne ostavivsi folklorni machoizam kod kuce.

Ko god se vrijedja kvalifikacijom da to rade samo PAPCI, nema osnove: papak je i tacka. Nije tacno da je to normalni, regularni dio slavlja: za civilizirane ljude je to nepojmljiv postupak, i od silnih ljudi koje poznajem - u tom cinu mogu da zamislim samo one za koje ionako znam da su "sirovine".

A sad ta prica na stranu:
zamjeram policiji sto takve postupke tolerise. I samo nosenje oruzja na svadbama treba strogo sankcionirati.
Sigurna sam da se moze pronaci ko je pucao: bez obzira ko je direktno kriv za ovu nesrecu i ciji metak je dovijeka unesrecio dijete, smatram da bi podjednako i strogo trebalo kazniti i sve one koji su pucali na nekoj proslavi tog dana. Jer, ostali su samo imali ludu srecu da nekog promase...
popajic

#138 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu

Post by popajic »

A sad ta prica na stranu:
zamjeram policiji sto takve postupke tolerise. I samo nosenje oruzja na svadbama treba strogo sankcionirati.
Sigurna sam da se moze pronaci ko je pucao: bez obzira ko je direktno kriv za ovu nesrecu i ciji metak je dovijeka unesrecio dijete, smatram da bi podjednako i strogo trebalo kazniti i sve one koji su pucali na nekoj proslavi tog dana. Jer, ostali su samo imali ludu srecu da nekog promase..
:thumbup: u ovome je poenta!
rajvosa^

#139 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu

Post by rajvosa^ »

mIRCerka wrote:
popajic wrote:
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac apeluje na građane Sarajeva da se suzdrže od upotrebe vatrenog oružja
Gdje je ono preventivno:AKO to i to uradite-desice vam se to i to?
nema ona tu nadleznost!

Da li se prije rata pucalo rafalno na svadbama?[/quote]

Ja nisam ni na jednoj svadbi bio prije rata gdje se rafalno pucalo, ali jeste pistoljima - skoro na svakoj. Ali na svim svadbama poslije ratnim na kojim sam bio, nije se nigdje pucalo. Interesantno sad kad malo razmislim o tome. Nego ima li kakva novost sa dijetetom?
dushmanka_sa

#140 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu

Post by dushmanka_sa »

Upravo citam sljedece:

DJECAKOVO STANJE ZA NIJANSU BOLJE
Izjava potparola KCUS Biljane Jandrić, u Avazu danas.
-Djecak je i dalje vjestacki uspavan, a svakog dana obavlja se kontrolni CT kako bi se utvrdilo trenutno stanje, Mozemo ipak reci da je za nijansu bolje.
Alhemicarkaa

#141 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu

Post by Alhemicarkaa »

Fakat mi nije jasno kako ne mogu naci pocionioca. Zar toliko ljudi u subotnje prijepodne koristi poluautomatsku pusku?
Mislim, zamislite vijest, zalutao puscani metak u gradu. Pa nije pasce da zaluta... Otkud puscani metak...

Posto smo ovakvi kakvi jesmo, samo se znamo pogeti, ne ostaje nista drugo nego da kupimo pancirke i sljemove, a za nezasticene djelove tijela da se nadamo nekoj sreci. Jebote, u ratu sam bar znala da je rat i sjedila u podrumu i znala odakle dolaze meci.

:run:
zlatiborka

#142 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu

Post by zlatiborka »

Ma ovdje puno toga smrdi, nesposobna i korumpirana policija, ko zna koga stite, mozda i znaju ko je pocinilac, a nece da kazu.

Usrani gradjani, prepadnuti izbezumljeni, ne smiju nista reci ako su nesto culi ili vidjeli! Mora da je neko nesto cuo ili vidio, nije metak dosao sa Marsa! Malo ko se usudi da slijedi svoju savjest pa da poslije nastrada od mocnika na vlasti.

Ne brigajte, bice ovakvih i slicnih stvari sve vise, jednog dana ce i nekog od vas zakaciti neki zalutali ili 'umorni' metak, ne sekirajte se, nasa ce gradonacelnica apelovati da se ne puca na svadbama i proslavama!

O kako divnu gradonacelnicu imamo i kako lijepo apeluje!
sunčan dan

#143 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu

Post by sunčan dan »

Pa nemoj tako Zlatiborka, u zadnje vrijeme čak i apeluje....što nije bio slučaj prije, a možda je i neki put odgodila da ode u bolnicu (zamisli sa Tajom) žrtvama one tragedije u Radičevoj. :x
WizzardFromBOZ

#144 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu

Post by WizzardFromBOZ »

aidaa_princess90 wrote:jao Boze !!! do kada ce se desavati slicne tragedije
dok god se u svadbu slobodno bude islo s oruzjem i iz njega pucalo.
kratko - jasno.
dakle, mijenjati zakon...
zlatiborka

#145 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu

Post by zlatiborka »

WizzardFromBOZ wrote:
aidaa_princess90 wrote:jao Boze !!! do kada ce se desavati slicne tragedije
dok god se u svadbu slobodno bude islo s oruzjem i iz njega pucalo.
kratko - jasno.
dakle, mijenjati zakon...
Mijenjati tj. postroziti zakon i sprovoditi ga prema svima, bez izuzetka!
karanana

#146 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu

Post by karanana »

Tek se sad ukljucih na ovu temu i procitah nekoliko zadnjih postova. Pa stvarno vise i taj tajo kako ga zovete i gradonacelnica, mislim za sve su vam krivi. To je sramota da takvu vrstu prepucavanja stavljate na ovu temu sa ovako nesretnim dogadjajem. ohanite malo. ja sad da otvorim temu "zaglavila mi se wc solja i poplavila stan" garantujem da bi kao krivci bili spomenuti "tajo" i semiha...sta vam je vise? pa nece oni doci na svaku svadbu i roviti svaatove trazeci oruzje. i da hoce, nemaju zakonskih prava na to. krivite seljacine koje dolaze na svadbe.
El torrero

#147 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu

Post by El torrero »

karanana wrote:Tek se sad ukljucih na ovu temu i procitah nekoliko zadnjih postova. Pa stvarno vise i taj tajo kako ga zovete i gradonacelnica, mislim za sve su vam krivi. To je sramota da takvu vrstu prepucavanja stavljate na ovu temu sa ovako nesretnim dogadjajem. ohanite malo. ja sad da otvorim temu "zaglavila mi se wc solja i poplavila stan" garantujem da bi kao krivci bili spomenuti "tajo" i semiha...sta vam je vise? pa nece oni doci na svaku svadbu i roviti svaatove trazeci oruzje. i da hoce, nemaju zakonskih prava na to. krivite seljacine koje dolaze na svadbe.
Potpisujem 100% :thumbup:
45cents

#148 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu

Post by 45cents »

karanana wrote:Tek se sad ukljucih na ovu temu i procitah nekoliko zadnjih postova. Pa stvarno vise i taj tajo kako ga zovete i gradonacelnica, mislim za sve su vam krivi. To je sramota da takvu vrstu prepucavanja stavljate na ovu temu sa ovako nesretnim dogadjajem. ohanite malo. ja sad da otvorim temu "zaglavila mi se wc solja i poplavila stan" garantujem da bi kao krivci bili spomenuti "tajo" i semiha...sta vam je vise? pa nece oni doci na svaku svadbu i roviti svaatove trazeci oruzje. i da hoce, nemaju zakonskih prava na to. krivite seljacine koje dolaze na svadbe.
Karanana, de i Ti malo ohani. Kantonalne vlasti, zakonodavna i izvršna su dovele do toga:

a) da smiješ imati oružje, a ne smiješ se braniti njime protiv kriminalaca,
b) da se kriminalci mogu rafalati usred bijela dana tokom raznih mafijaških i inih obračuna za posao ili za teritoriju - a da ne odleže u zatvoru svaki ispaljeni metak, "jer su zatvori dupke puni";
c) da kad građanin ispali metak upozorenja, odmah dobije krivičnu prijavu za izazivanje opšte opasnosti (očigledno, dijete strada 3 KM dalje od događaja)
d) kad Ćelo puca i rafala po Klinici Koševo - onda je to nestašluk;
e) kad kriminalci nose oružje po gradu i otvoreno ga pokazuju ili upotrebljavaju, onda je to "božije davanje", šta ćeš im kad su takvi...
f) kad se sjeti, a često se ne sjeti, da Reis osobno upozori da se ne rafala za Bajram..

Ja sam za to da se drži opasno i ubojito oružje u svakoj kući, da se ima pravo pucati u nasilnika, provalnika - osobu koja je stupila neovlašteno u tuđi stan, automobil, otuđuje imovinu (pljačka koja je u toku), kao i u osobu koja se ne zaustavi na znak policije, koja poteže oružje na policiju i poteže oružje na nenaoružanu osobu. Na žalost, situcaija nije takva. Kada to kod nas rade kriminalci, onda su mahom nekažnjeni. Kada obični građanin istuče provalnike i nanese im tjelesne ozljede ili puca u znak upozorenja ili zastrašivanja, onda on dobije krivičnu prijavu u KANTONU SARAJEVO.

Nagradno pitanje: Ko je odgovoran za ovakvu situaciju??

E sad Ti nastavi o WC šolji....
valterbranisarajevo

#149 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu

Post by valterbranisarajevo »

Na svadbama se pucalo oduvijek, međutim prije rata nije bilo toliko neregistrovanog oružja pa je bilo lakše naći počinioca. Građani su imali pištolje, lovačke i vazdušne puške, dok o posjedovanju automatskog oružja nije bilo ni govora.sada mnogi su zadržali ratne trofeje, a i ko nije, izbor na tržištu je dobar a cijene niske..

Nažalost, dok budale ne počnu robijati zbog nelegalnog nošenja oružja ili neopravdane upotrebe legalnog (oružni list) ovakvih tragedija će biti sve više. naravno treba mijenjati i Zakone..Tako ozbiljnu stvar tretirati kao prekršaj je, u najmanju ruku, neozbiljno..

U Hrvatskoj je dugo bio na snazi otkup nelegalnog naoružanja. Doneseš npr. kalašnjikov a od države dobiješ pare po važećem cjenovniku..Mislim da svaki nivo vlasti može odvojiti nešto novca u svojim budžetima za tu namjenu. Tako bi se, ako ništa, smanjio broj "dugih cijevi" jer mislim da ih njihovi vlasnici uglavnom nabavili još u ratu. Što se tiče pištolja, dok se ne razbije mreža preprodavaca oružja i ne počno strogo kažnjavati oni koji ga nelegalno posjeduju i dok se ne izvrši revizija oružnih listova, pola Sarajeva će nositi pištolje za pasom..

Naravno ideja da oružje legalno mogu nositi samo službena lica je nejbolje rješenje. Svi se mi bojimo, a samo neki imaju ekskluzivno pravo da se sigurnije osjećaju noseći pištolje za pasom i u kaseti auta..
amrica

#150 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu

Post by amrica »

Izgleda da sam hodala po pogresnim svadbama, nikad se nije pucalo, ni iz cega, ni prije ni poslije rata
Post Reply