Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA
-
hmmm1
#126 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA
vec sam rekao da to nije vasa stvar nego unutrasnja stvar pravoslavnih crlava i vaseljenske patrijarsije u carigradu ...
ako niste znali pravoslavci u albaniji tj. albanci pravoslavci se nalaze pod jurisdikcijom grcke pravoslavne crkve ... i pravoslavci u libanu su pod jurisdikcijom grcke pravoslavne crkve(i dijelom i jermenske pravoslavne crkve i jerusalimske patrijarsije) i niko tu ne pravi problem ...
ako niste znali pravoslavci u albaniji tj. albanci pravoslavci se nalaze pod jurisdikcijom grcke pravoslavne crkve ... i pravoslavci u libanu su pod jurisdikcijom grcke pravoslavne crkve(i dijelom i jermenske pravoslavne crkve i jerusalimske patrijarsije) i niko tu ne pravi problem ...
- exliberal
#127 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA
lopta wrote:Tog manjeg entiteta ne moze, jer nije drzava, ali ako nisi znao u Srbiji recimo postoji Islamska Zajednica Srbije, prema tome ne vidim razlog da se isto ne moze biti i u Bosni, dakle Pravoslavna Crkva Bosne i Hercegovine u tom smislu.dalinton wrote:Ima taman onoliko koliko ima muslimana koji bi željeli pripadati Islamskoj zajednici Republike Srpske.lopta wrote:Ima li na forumu ijedan pravoslavac da kaze nesto na ovu temu? Da li bi zelio pripadati bosanskoj pravoslavnoj crkvi ili ne?
Jesli li ti normalan ?
Naravno sve to je posljedica ljudi koji misle da vjera odredjuje etnicku pripadnost nekom narodu, pa svi pravoslavci moraju biti Srbi, svi muslimani Bosnjaci, a svi katolici Hrvati. Time je Srpska Pravoslavna Crkva(a to je uradila samo ona) uzela eksluzivitet da predstavlja samo pravoslavce koji uz to moraju biti Srbi, a najgore u svemu tome je sto vjerska ustanova dodaje etnicki prefiks na svoju vjersku ustanovu, svoju vjeru. Zasto recimo ne bi jedan Bosnjak mogao biti pravoslavac, katolik odnosno uopste hriscanin, ili zasto neki Srbin ne bi mogao biti musliman(a neces vjerovati ima i takvih)?
Nazalost do postojanja bosanske ili bosnjacke crkve nece doci sve dok pravoslavni vjernici smatraju da moraju uz pravoslavlje biti i Srbi.
Ok postujem, tvoje pravo, a da li smatras u tom slucaju da je isto postojanje IZSrbije, kao recimo i PCBiH?hmmm1 wrote:nikada ...lopta wrote:Ima li na forumu ijedan pravoslavac da kaze nesto na ovu temu? Da li bi zelio pripadati bosanskoj pravoslavnoj crkvi ili ne?
Prvo svi pravoslavci nemoraju biti srbi.....lupas
Drugo Srbijanska Islamska Zajednica nije priznata od reisa...zasto ?
Trece ako ti je stalo da osnujes tu crkvu....sa srecom. Nadji dovoljno vjernika, prilozi zahtjev za osnivanjem pa sa srecom. Ovakvi pozivi ( skoro u svim slucajevima islkjucivo dolaze sa bosnjacke strane) neprinose smirivanju strasti....nego postizu kontra efekat i zbijaju "stado"
-
hmmm1
#128 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA
sto se tice islamske zajednice srbije ona postoji ali koliko znam u sandzaku postoje dvije struje jedna koja priznaje nadleznost islamske zajednice srbije , druga koja priznaje nadleznost islamske zajednice bih ...
tu je i kosovo koje ima svoju iz ...
i albanci iz presevske doline koji priznaju islamsku zajednicu kosova ...
ali ne znam kakve to veze ima s ovom temom ? ne moze se ustrojstvo pravoslavnih crkava porediti sa islamskom zajednicom ...
pravoslavna crkva ima svoju organizaciju svidjalo se to nekim diletantima ili ne ...
tu je i kosovo koje ima svoju iz ...
i albanci iz presevske doline koji priznaju islamsku zajednicu kosova ...
ali ne znam kakve to veze ima s ovom temom ? ne moze se ustrojstvo pravoslavnih crkava porediti sa islamskom zajednicom ...
pravoslavna crkva ima svoju organizaciju svidjalo se to nekim diletantima ili ne ...
Last edited by hmmm1 on 02/10/2008 18:50, edited 1 time in total.
-
iguman
#129 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA
Prije rata postojala je IZ Jugoslavije koja se raspala po republickim savovima pa je po defaultu nastala IZ Srbije a Pravoslavna Crkva u Srbalja je organizovana na drugacijem teritorijalnom principu pa je veci dio BiH Dabro-Bosanska Mitropolija a Hercegovina i dio Dalmacije pod Zahumsko-Hercegovackom.
Cijenim da bi muslimani u Srbiji trebali sami odluciti o IZ jer su vjerske institucije odavno odvojene od drzave i na neki nacin imaju autonomiju.
Cijenim da bi muslimani u Srbiji trebali sami odluciti o IZ jer su vjerske institucije odavno odvojene od drzave i na neki nacin imaju autonomiju.
-
hmmm1
#130 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA
mislim da se eparhija zahumsko hercegovacka ne proteze na dalmaciju jer postoji pravoslavna eparhija sa centrom u zadru ...
-
iguman
#131 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA
Ima nadleznost nad jugom HR, Dubrovnik i neka ostrva sjeverno. Gledao intervju sa vladikom Gligorijem.hmmm1 wrote:mislim da se eparhija zahumsko hercegovacka ne proteze na dalmaciju jer postoji pravoslavna eparhija sa centrom u zadru ...
-
kijameta
#132 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA
Osnivanje bosanske pravoslavne crkve,makar sa dva vjernika bi bio pravi potez a vrijeme bi ucinilo svoje.Smijali su se i osporavali i crnogorsku i makedonsku pravoslavnu crkvu,pa danas postoje,priznate od 'vaseljene' i SPC ili ne.Na teritoriji tih drzava su legtimne i na 'vlasti'.
To bi bio ozbiljan udarac u razbijanju velikosrpstva i cetnistva.A za razbijanje to dvoje treba ideja,koncepcija,snaga,sloga a toga kod Bosanaca i Bosnjaka,nema ni za lijek.
To bi bio ozbiljan udarac u razbijanju velikosrpstva i cetnistva.A za razbijanje to dvoje treba ideja,koncepcija,snaga,sloga a toga kod Bosanaca i Bosnjaka,nema ni za lijek.
-
hmmm1
#133 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA
da to sam htio reci mozda ima jedino nadleznost nad dubrovnikom (doduse tamo ima samo jedna pravoslavna crkva koliko znam) ...
a eparhija u zadru je osnovana za vrijeme mletacke republike a dubrovnik nije bio u sastavu mletacke republike a i bilo je zabranjeno naseljavanje u dubrovnik onih koji nisu katolici ...
a eparhija u zadru je osnovana za vrijeme mletacke republike a dubrovnik nije bio u sastavu mletacke republike a i bilo je zabranjeno naseljavanje u dubrovnik onih koji nisu katolici ...
- Lincoln-Burrows
#134 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA
@kijametakijameta wrote:Osnivanje bosanske pravoslavne crkve,makar sa dva vjernika bi bio pravi potez a vrijeme bi ucinilo svoje.Smijali su se i osporavali i crnogorsku i makedonsku pravoslavnu crkvu,pa danas postoje,priznate od 'vaseljene' i SPC ili ne.Na teritoriji tih drzava su legtimne i na 'vlasti'.
crkva Kristova ne poznaje granice i ne dijeli se po državama,
i nije crnogorska crkva osnovana zbog države Crne Gore već
zbog postojanja Crnogoraca.
Mislim da crkvu ne treba uplitati u politiku i obratno.
-
iguman
#135 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA
kijameta wrote:Osnivanje bosanske pravoslavne crkve,makar sa dva vjernika bi bio pravi potez a vrijeme bi ucinilo svoje.Smijali su se i osporavali i crnogorsku i makedonsku pravoslavnu crkvu,pa danas postoje,priznate od 'vaseljene' i SPC ili ne.Na teritoriji tih drzava su legtimne i na 'vlasti'.
Ja sam dao prijedlog: Prvo Bosnjaci da predju u BPC pa Hrvati iz BiH
a mi cemo malo pricekat irazmisliti
- zambaklija
#136 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA
можда то и није баш тако небулозно али гдје наћи та два попа?kijameta wrote:Osnivanje bosanske pravoslavne crkve,makar sa dva vjernika bi bio pravi potez a vrijeme bi ucinilo svoje.Smijali su se i osporavali i crnogorsku i makedonsku pravoslavnu crkvu,pa danas postoje,priznate od 'vaseljene' i SPC ili ne.Na teritoriji tih drzava su legtimne i na 'vlasti'.
-
iguman
#137 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA
Jednog popa ce naci medju ikebana-Srbima iz ratnih danazambaklija wrote:можда то и није баш тако небулозно али гдје наћи та два попа?kijameta wrote:Osnivanje bosanske pravoslavne crkve,makar sa dva vjernika bi bio pravi potez a vrijeme bi ucinilo svoje.Smijali su se i osporavali i crnogorsku i makedonsku pravoslavnu crkvu,pa danas postoje,priznate od 'vaseljene' i SPC ili ne.Na teritoriji tih drzava su legtimne i na 'vlasti'.
-
hmmm1
#138 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA
nepriznata cpc kontrolise 3 crkve na lovcenu i 2 3 koje su sagradili zadnjih godina ... i nemaju ni 20-30% podsrke medju pravoslavcima ...
makedonska(i ukrajinska) pc kontrolisu vecinu crkava i imaju podrsku ljudi ali nisu priznate od ostalih ...
i pravoslavci u libanu i na bliskom istoku su pod jurisdikcijom grcke pravoslavne crkve ili jerusalimske patrijarsije pa niko ne pravi problem oko toga ...
makedonska(i ukrajinska) pc kontrolisu vecinu crkava i imaju podrsku ljudi ali nisu priznate od ostalih ...
i pravoslavci u libanu i na bliskom istoku su pod jurisdikcijom grcke pravoslavne crkve ili jerusalimske patrijarsije pa niko ne pravi problem oko toga ...
Last edited by hmmm1 on 02/10/2008 19:29, edited 1 time in total.
-
kijameta
#139 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA
Kao sto je ni Srbi ne uplicu crkvu u politiku.Nije ovo '4 musketira',ovo je rat do 'istrage' stono bi Njegos kazao. A btw Crnogorci su Srbi ovako i onako.Lincoln-Burrows wrote:@kijametakijameta wrote:Osnivanje bosanske pravoslavne crkve,makar sa dva vjernika bi bio pravi potez a vrijeme bi ucinilo svoje.Smijali su se i osporavali i crnogorsku i makedonsku pravoslavnu crkvu,pa danas postoje,priznate od 'vaseljene' i SPC ili ne.Na teritoriji tih drzava su legtimne i na 'vlasti'.
- Lincoln-Burrows
#140 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA
Ako je Srbi upliću kao što kažeš, zbog čega ondakijameta wrote:Kao sto je ni Srbi ne uplicu crkvu u politiku.Nije ovo '4 musketira',ovo je rat do 'istrage' stono bi Njegos kazao. A btw Crnogorci su Srbi ovako i onako.Lincoln-Burrows wrote:@kijametakijameta wrote:Osnivanje bosanske pravoslavne crkve,makar sa dva vjernika bi bio pravi potez a vrijeme bi ucinilo svoje.Smijali su se i osporavali i crnogorsku i makedonsku pravoslavnu crkvu,pa danas postoje,priznate od 'vaseljene' i SPC ili ne.Na teritoriji tih drzava su legtimne i na 'vlasti'.
zagovaraš istu metodu, koja li je razlika između "njih" i "nas"
t.j. onih koji upliću i onih koji ne upliću
-
kijameta
#141 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA
Kao sto rekoh treba vizija stvaranja bosanske drzave a u to treba uloziti; krvi,zivota,truda,volje,sperme,para. A kada smo kod para,tu dolazimo do izjave velikog poznavaoca Srba-Velimira Milosevica,komandanta sarajevsko-romanijskoga korpusa cetnicke vojske.Kao sto on rece 96-e u izjavi za 'srpsko Oslobodjenje; 'Srbin ce za marku prodati oca i majku'. Znaci za pare,relativno sitne bi nasao i 100 pravoslavnih popova a vjernika bi isto bilo,nesto iz ubjedzenja,nesto zbog privilegija,polozaja a vrijeme bi ucinilo svoje.zambaklija wrote:можда то и није баш тако небулозно али гдје наћи та два попа?kijameta wrote:Osnivanje bosanske pravoslavne crkve,makar sa dva vjernika bi bio pravi potez a vrijeme bi ucinilo svoje.Smijali su se i osporavali i crnogorsku i makedonsku pravoslavnu crkvu,pa danas postoje,priznate od 'vaseljene' i SPC ili ne.Na teritoriji tih drzava su legtimne i na 'vlasti'.
Ali od vizije bosanske drzave nema ni malo v pa se sve ovo moze uzeti kao jedno sitno naprdzivanje.
-
hmmm1
#142 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA
a gdje bi se drzale liturgije te fantomske pravoslavne crkve kad sadasnje pripadaju spc ...
i bas bi neko htio da se odrekne crkve koje ima tradiciju vijekovima i koja je ostavila kulturne spomenike i bisere arhitekture ... manastir decani i jos par njih se nalaze pod zastitom unescoa ...
i bas bi neko htio da se odrekne crkve koje ima tradiciju vijekovima i koja je ostavila kulturne spomenike i bisere arhitekture ... manastir decani i jos par njih se nalaze pod zastitom unescoa ...
-
iguman
#143 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA
Eeeee kijamete kada bih ja navodio misli poznavalaca tvog naroda tipkao bi do bola u prstima
al nismo dosli ovdje da te vrijedjamo
Moji ne prodase vjeru za veceru
sto se nebi reklo za neke druge ovdje 
Gledaj ko je nasao da prica o potkupljivosti
AAAAAAAAAAAA
Da nisam sam procitao ne bih vjerovao
AAAAAAAAAAA O majko moja

Moji ne prodase vjeru za veceru
Gledaj ko je nasao da prica o potkupljivosti
AAAAAAAAAAAA
- lopta
#144 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA
Kako ne moraju ako srpska pravoslavna crkva ima jurisdikciju na ex-yu prostorima. I koliko znam to je jedina vjerska zajednica koja ima prefiks etnickog imena uz vjersko. Na kraju krajeva cak i SPC ne prizna CPC jel tako? Govore kako se ne mogu tako zvati, nego moraju biti pod jurisdikcijom SPC, a sto to?exliberal wrote: Prvo svi pravoslavci nemoraju biti srbi.....lupas
Trece ako ti je stalo da osnujes tu crkvu....sa srecom. Nadji dovoljno vjernika, prilozi zahtjev za osnivanjem pa sa srecom. Ovakvi pozivi ( skoro u svim slucajevima islkjucivo dolaze sa bosnjacke strane) neprinose smirivanju strasti....nego postizu kontra efekat i zbijaju "stado"
Priznata je od strane drzave Srbije. Ja te samo pitam jel posteno to bilo od strane Srbije da prizna paralelnu IZS, zar to nije ista stvar po kojoj onda neko ima pravo da osnuje i BPC. Za mene jeste.
-
iguman
#145 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA
lopta wrote:Kako ne moraju ako srpska pravoslavna crkva ima jurisdikciju na ex-yu prostorima. I koliko znam to je jedina vjerska zajednica koja ima prefiks etnickog imena uz vjersko. Na kraju krajeva cak i SPC ne prizna CPC jel tako? Govore kako se ne mogu tako zvati, nego moraju biti pod jurisdikcijom SPC, a sto to?exliberal wrote: Prvo svi pravoslavci nemoraju biti srbi.....lupas
Priznata je od strane drzave Srbije. Ja te samo pitam jel posteno to bilo od strane Srbije da prizna paralelnu IZS, zar to nije ista stvar po kojoj onda neko ima pravo da osnuje i BPC. Za mene jeste.
Pokusaja osnivanja drzavnih PC je bilo i ranije. U NDH, ciji je stomak bila BiH, je djelovala HPC. Da je u narodu pravoslovnom bilo i malo simpatija prema takvim podjelama, ta ideja bi bila ziva.
Ocigledno da medju simpatizerima Pavelica i trubadura mu Thupsona ta ideja jos uvjek zivi.
Srecom malo ih je a i nisu pravoslovni pa nisu pozvani da promisljaju o tome tj mogu promisljati koliko hoce al se ne pika
- Tullius Iustinius
#146 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA
Evo imam ja rešenje za sve vas. Ima jedan ljubičasti pingvin na južnom polu koji ima određene moći i koji voli svima da pomaže i direktno je povezan sa silama iz svemira. Ja verujem u ljubičastog pingvina jer on može svima nama da donese spas a ako mi se i vi pridružite i pronađete spas kod ljubičastog pingvina kao ja, neće više biti problema, svađa i ratova oko te tematike. 
- Maraschino
#147 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA
igumane,
ne ponavljaj se sa nekom NDH-nijom i Tompsonom odgovori covjeku sto te pita
ne ponavljaj se sa nekom NDH-nijom i Tompsonom odgovori covjeku sto te pita
Ja te samo pitam jel posteno to bilo od strane Srbije da prizna paralelnu IZS, zar to nije ista stvar po kojoj onda neko ima pravo da osnuje i BPC.
-
kijameta
#148 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA
Sto ja volim ove 'kosovske-guslarske' izraze.iguman wrote:Eeeee kijamete kada bih ja navodio misli poznavalaca tvog naroda tipkao bi do bola u prstimaal nismo dosli ovdje da te vrijedjamo
![]()
Moji ne prodase vjeru za vecerusto se nebi reklo za neke druge ovdje
Gledaj ko je nasao da prica o potkupljivosti![]()
![]()
![]()
AAAAAAAAAAAADa nisam sam procitao ne bih vjerovao
AAAAAAAAAAA O majko moja
![]()
![]()
Guslarcino moja lijepa,kad bi bosanci bili pametni i odlucni i odlucili osnovati BPC vi biste mogli isto kao u slucaju Makedonaca i Crnogoraca ,da nas vucete za nesto i svirate gusle
- Vision 2020
#149 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA
Vrlo kontradiktorno... Bosnjacka pravoslavna crkva je postojala, i nema veze sa Srbima ama bas nikakve. Osim sto su danasnji bh. kvazi Srbi zapravo potomci Bosnjaka pravoslavaca.meatoverhere wrote:
A tek sto bi bilo lijepo kad bi Srbi pokazali malo politicke mudrosti za dobrobit BiH i svih njenih naroda. Naime, pravoslavne crkve su uglavnom struktuirane kao drzavne/nacionalne (makedonska,srpska, crnogorska, ruska itd.). Zasto ne posoji bosanska, ili jos bolje, bosnjacka? Tim cinom bi srbi pokazali da i oni imaju "tapiju" na BiH i pokazali da su iskreno i istinski autohtoni u BiH.
Mitropolit pomijesao loncice.
- exliberal
#150 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA
Pa ko mislite da bi ta crkva zazivila zasto je neosnujete?...Ko ce biti taj prvi koji ce da ode i da prijavi novu Crkvu...neko od podobnih..Pejanovic ( svercer humanitarnom) ili neki od boraca Sucur( sto pobjeze u Sarajevo zbog pokusaja ubistva u Vogosci)?
Ja neznam ni jednog srbina koji bi sutra otisao u tu bosansku pravoslavnu crkvu.....
Jedno podpitanje
da sutra vehabije ili neko drugi kaze da IZ nije prava te da oni hoce da osnuju neku svoju bosanku IZ dali bi je isto tako prodrzavali?
Ja neznam ni jednog srbina koji bi sutra otisao u tu bosansku pravoslavnu crkvu.....
Jedno podpitanje
da sutra vehabije ili neko drugi kaze da IZ nije prava te da oni hoce da osnuju neku svoju bosanku IZ dali bi je isto tako prodrzavali?