Zivot na selu :)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
kirby

#126 Re: Selo je zakon

Post by kirby »

dosta mi je sela.da nije rata ne bih grada vidio.meni je bas super.i ne micem iz grada.dok nas smrt ne rastavi.pozdrav istomisljenicima sa pjesmom,

beton,beton,samo beton :D
Den

#127 Re: Selo je zakon

Post by Den »

Santos wrote:Vrlo neozbiljni komentari,a tako je uvjek sve zajebancija,i onda se cude kako im je.Zalosno.Imam stan u Sarajevu,otkupljen 1\1, ali jebo stan ,jebes beton priroda je zakon.Pa vise je sad seljaka u gradu nego na selu.Sad gospoda zivi van grada tako je i na zapadu,u gradu sami imigranti ko i u Sarajevu samo domace vrste.Zar nije bolja kucica van grada nego stan,vazda,docete i vi tobe polako ima vremena.
Pa ja zivim 30 kilometara od Rotterdama i opet zivim u gradu. Citava sjeverno zapadna holandija je jedan veliki grad pa zato se valjda i zove Randstad? Onaj ko kaze da zivi na selu 30 km od Amsterdama jednostavno laze ili ima neku drugu sliku sela od mene. Za mene je selo neko mjesto gdje trebas voziti vise od 5 minuta da bi izasao na magistralu gdje prode 100.000 auta na dan. :roll:

U Holandiji ima sela ali ne 30 km od Amsterdama... :thumbup: Ako je to selo onda Maglaj, Gradacac, Fojnica, Konjic isto sela. :zoka:

:run: :run:
njeka

#128 Re: Selo je zakon

Post by njeka »

Meni baš nije tako gužva u Sarajevu,posebno kad pomislim kakva je procedura ulaska i izlaska iz grada(posebno u špici),i kako okolna mjesta izgledaju: ili je kuća na kući ili nema ni asfalta,a stambene četvrti da ne govorim-zapuštene do bola!
Kome ne odgovara mjesto boravka nek mijenja( kao uostalom i sve u životu) ako može,naravno! Meni je super tu gdije sam ne treba mi ni kuća na moru(ubila bi se da moram ljetovati svake godine na istom mjestu),ni jahta,vikendica još manje ni srklet da zaradim sve te pare a onda se za deset ili dvadeset godina zarati i neka mi budala sve skrka! :-?
mamica papucarka

#129 Re: Selo je zakon

Post by mamica papucarka »

Skoro bila tema na pet stranica :D
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 23&t=45268

ja ne znam da bih vise mogla zivjet u centru Sarajeva. Ono je meni previse prenaseljeno. Katastrofa. Ne mozes proci od autobusa, preci ulicu... Svake godine je sve gore i gore. Jos kad se imaju djeca. Nemas kud sa njima :-)
Umjetnik a

#130 Re: Selo je zakon

Post by Umjetnik a »

Santos wrote:Neznam kako kod vas ali ja kolko vidim dosta raje iz grada bjezi u sela.Evo recimo ja kad odem u Amsterdam fino je za ono malo se provest ali zivit,svi mi kazu blago tebi ovdje pravo mirno,posto ja zivim jedno 20km od Amsterdama.Jeli i u Sarajevu ili ostalim vecim gradovima tako ljudi razmisljaju.Ja znam sta je sve doslo u Sarajevo ali kad odem dole ona zvagu,frka i cim se isparim malo dalje covjek dahne.Izgleda da se vremena mjenjaju,prije sa sela u grad a sad iz grada u selo.Ili gradovi nisu vise sto su nekad bili,a i dosta je do ljudi,jer ljudi cine grad,jebes zgrade.Neznam,meni kao haustorcetu cudno nesto da odjednom volim sto vise tisine,mirnoce,mozda i godinama dodje haj mu ga znaj.
nije tačno
sad svi kod nas idu u gradove, rijetko ko se odluči za selo

ali skonto sam ja tebe, to je amsterdam

ali ja živim u Sarajevu i ja nemam potrebe da idem na sela da se odmorim, jer je ovo već selo
metal_rules_cura

#131 Re: Selo je zakon

Post by metal_rules_cura »

Selo je najbolje mjesto za odmoriti dusu. Odmoriti se u cjelini zapravo. Gradovi su postali pretijesni, zagusljivi, prljavi... Fuj!
Šeherzada
Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....

#132 Re: Selo je zakon

Post by Šeherzada »

Tvoje slike bacicu u vatru,tvoja pisma, s njima sva u vatru
i za selo kupicu ja kartu
kad ovde nisam ,da sam mirna bar tu
Idem tamo gde je sve zeleno
bas ce me biti briga sta je njeno
od tebe sakricu se medju sljive zakopati se duboko u njive
kad se gilja, kad se gilja nemas vremena za glupa mastanja
Mesto da se mucim sad u gradu prozirem ciradu
tu na travi u debelom hladu trazim novu nadu
Mesto da se gusim sad u gradu idem na livadu
sve na broju je u mome stadu zato sto te nema tu
Tvoje lazi neka drugu peku neka drugoj malo zivce seku
ubicu tugu ja u domacem mleku mesto da zbog tebe skocim u reku

Ceo dan i noc drzim prst na celu sto sam ovde ja a ti tamo si na selu
otisla si tamo gde kopa se i ore nije valjda da ti je sa mnom bilo gore
Otisla si tamo gde ce da te grizu bube gde najveci prizor je kad se krave ljube

Prava pjesmica,nema sta!Mozda i ja odem na selo ili se prijavim na Farmu :shock:
Guento

#133 Re: Selo je zakon

Post by Guento »

Zivis u zemlji koja je ispred nas 100 godina po drustvenim procesima. Kod nas se tek "saslo" u gradove. Ta faza o kojoj pricas je generacijama daleko. :wink:
Van Halen

#134 Re: Selo je zakon

Post by Van Halen »

Ma prirodan proces seljaci u grad, gradska raja na selo. Dobro je neko napisao ne čine grad zgrade i asfalt nego raja i duh. Danas je u Sarajevu duh svakakav samo ne gradski. Evo maloprije gledam iz tramvaja kako žena čupa cvijeće nedavno zasađeno i trpa u kesu naočigled svih.
Maraschino

#135 Re: Selo je zakon

Post by Maraschino »

Guento wrote:Zivis u zemlji koja je ispred nas 100 godina po drustvenim procesima. Kod nas se tek "saslo" u gradove. Ta faza o kojoj pricas je generacijama daleko. :wink:
zanimljivo razmisljanje,

da li je to prednost ili mana sto je neko ispred nekoga,

nekada su nasi ljudi na selu zivjeli bukvalno od danas do sutra, smireno, stalozeno, bez neke zurbe, nisu gledali sta ko ima,i dugovjecni su bili, jeli su prirodnu hranu, pili prirodne napitke... a ovo danas, UBI covjece, trka frka, iz pidzame u radno odijelo, non-stop se nekuda trci i uvijek si u nekom zakasnjenju

ovo je mozda za neku drugu temu; Da li ce nas tehnologija unistiti a zivotna dob je skracena, to sigurno
Guento

#136 Re: Selo je zakon

Post by Guento »

Maraschino wrote:
Guento wrote:Zivis u zemlji koja je ispred nas 100 godina po drustvenim procesima. Kod nas se tek "saslo" u gradove. Ta faza o kojoj pricas je generacijama daleko. :wink:
zanimljivo razmisljanje,

da li je to prednost ili mana sto je neko ispred nekoga,

nekada su nasi ljudi na selu zivjeli bukvalno od danas do sutra, smireno, stalozeno, bez neke zurbe, nisu gledali sta ko ima,i dugovjecni su bili, jeli su prirodnu hranu, pili prirodne napitke... a ovo danas, UBI covjece, trka frka, iz pidzame u radno odijelo, non-stop se nekuda trci i uvijek si u nekom zakasnjenju

ovo je mozda za neku drugu temu; Da li ce nas tehnologija unistiti a zivotna dob je skracena, to sigurno
Ne znam je li prednost ili mana, mozda i jedno i drugo. Migracija selo-grad je kod nas postala pravo upadljiva tek iza zadnjeg rata zbog etničkog čišćenja. Evropske zemlje su migraciju davno predeverale, pocevsi u 19. st. pa kroz industrijalizaciju i grad je apsorbovao stanovnike sela. Na Zapadu je vec proces krenuo "unazad", Evropljani su se zasitili nezdravog i stresnog zivota u gradu i vracaju se selu, prirodi, budi se svijest o okolini, oni odlaze na selo zato sto mogu i hoce, a ne zato sto moraju. Samo, njihova su sela prostori dostojni covjekova zivota (cak i slovenacka sela su uzitak za vidjeti, oni ULAZU u sela) i podrazumijevaju odmor, svjez zrak, tisinu, dobru komunikaciju sa gradom da se brzo stigne na posao, dobru infrastrukturu, a ne blato do koljena, septicke jame, klizista zbog divlj(ack)e gradnje, itd. Cijeli zivot zivim u stanu ali selo je zakon; međutim, porediti zivot na selu kod nas i negdje vani uglavnom nema svrhe.
mrtva kokoš

#137 Re: Zivot na selu :)

Post by mrtva kokoš »

jebo me svak ako jednom ne poludim, spakujem stvari i odem na selo...
Zlata M.

#138 Re: Zivot na selu :)

Post by Zlata M. »

mamica papucarka wrote:Gledam maloprije nekakav dokumentarac o zivotu na selu, pa me interesuje da li ste ovisnici o asfaltu, ili biste se bez problema mogli prilagoditi seoskom zivotu. :oops:
Znaci, muskarac sabahile konja na korito, a zena u stalu, tacnije pod kravu :D
Ja nisam bas za ovakav nacin zivota, ali bih komotno mogla zivjet na selu bez krave i stale. Malo bastice, cvijeca.... ma milina :D Kako sam starija, sve me vise vuce taj nekakav mirni nacin zivota. :roll:
Velegrad me uopce ne privlaci i ne znam da bih vise mogla zivjet u centru nekog veceg grada. :-)
Trenutno, moj izbor je nekakva zlatna sredina, a vas...???
Mogla bih zivjeti na selu, ooooooo da ! :-D
Volim prirodu i u ljudima i oko njih. Uvijek iznova me odusevi jednostavnost ljudi koji zive na selu ... ne shminke radi ... na Zapadu je vec odavno trend upravo zivjeti na selu ... ali vecina njih na selu samo stanuje, ne mislim na takve ... nego na ljude koji zive u potpunom skladu sa prirodom i njenim ritmom i zakonima.
... to ono kad budan zivis.
zelenashica

#139 Re: Zivot na selu :)

Post by zelenashica »

Selo,grad,neka džungla,vukioHebina...briga me gdje bitno mi je samo s'kim sam!
Hemel

#140 Re: Zivot na selu :)

Post by Hemel »

zelenashica wrote:Selo,grad,neka džungla,vukioHebina...briga me gdje bitno mi je samo s'kim sam!
izostavila si pusto ostrvo... :-)

selo fali u grad se uvali... :D
kada vidim koliko seljaka zivi u gradu, dodje mi ko @splinteru da pobjegnem na selo... :lol:
zelenashica

#141 Re: Zivot na selu :)

Post by zelenashica »

Hemel wrote:
zelenashica wrote:Selo,grad,neka džungla,vukioHebina...briga me gdje bitno mi je samo s'kim sam!
izostavila si pusto ostrvo... :-)

selo fali u grad se uvali... :D
kada vidim koliko seljaka zivi u gradu, dodje mi ko @splinteru da pobjegnem na selo... :lol:
Nisam u gradu,bar ne više kolega.....stoga selo falim u selo se svalim :lol:

ps.BTW nešto mi pusto ostrvo preerotično zvuči :oops:
Hemel

#142 Re: Zivot na selu :)

Post by Hemel »

zelenashica wrote: Nisam u gradu,bar ne više kolega.....stoga selo falim u selo se svalim :lol:

bit ce tebi i selo preeroticno...kako sebi napravis tako ce ti i biti... :dance:
pozdravi mi selo moje maleno i do skorog vidjenja... :thumbup:
citroen

#143 Re: Zivot na selu :)

Post by citroen »

Hemel wrote:
zelenashica wrote: Nisam u gradu,bar ne više kolega.....stoga selo falim u selo se svalim :lol:

bit ce tebi i selo preeroticno...kako sebi napravis tako ce ti i biti... :dance:
zelenashica na selu :D

Image
Envy

#144 Re: Zivot na selu :)

Post by Envy »

.
Last edited by Envy on 12/01/2012 19:08, edited 1 time in total.
citroen

#145 Re: Zivot na selu :)

Post by citroen »

Envy wrote:Ne bih..za sada!
Polahko,to dolazi s godinama :D
Envy

#146 Re: Zivot na selu :)

Post by Envy »

.
Last edited by Envy on 12/01/2012 19:05, edited 1 time in total.
citroen

#147 Re: Zivot na selu :)

Post by citroen »

Envy wrote:
citroen wrote:
Envy wrote:Ne bih..za sada!
Polahko,to dolazi s godinama :D
Vrlo moguce,ali jos sam ja mlada ,da mi zivot prolazi na selu... :D
Prolazio na selu ili u gradu,on prolazi :D :D :D :D
Envy

#148 Re: Zivot na selu :)

Post by Envy »

.
Last edited by Envy on 12/01/2012 19:03, edited 1 time in total.
citroen

#149 Re: Zivot na selu :)

Post by citroen »

Envy wrote:
citroen wrote: Prolazio na selu ili u gradu,on prolazi :D :D :D :D
Prolazi da, ali ljepse mi u gradu...da prolazi:)
ja zivim u Svrakinom selu,tako da sam na pola puta :D :D :D :D :D :D
zelenashica

#150 Re: Zivot na selu :)

Post by zelenashica »

citroen wrote:
Hemel wrote:

zelenashica na selu :D

Image
ajme miline :)
Post Reply