02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Locked
commendatore

#126 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by commendatore »

славянин wrote:
commendatore wrote:
rekoh ja tebi vec zbog takvih patrIJOta mi je zao sto njsam zalego sa drugovima....
Meni iskreno svejedno za tebe :-D
pa to je obrazac smeca kojeg vidjam svaki dan ti si samo i tebi slicni dokaz da si sam sebi bitan samo mi nije jasno sta koji kurac trazis na forumu.... mozda vojnicku satisfakciju a? :lol:
PM72

#127 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by PM72 »

Umjesto uvreda bilo bi ljepše pisati o događajima iz naslova ...
славянин

#128 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by славянин »

PM72 wrote:Umjesto uvreda bilo bi ljepše pisati o događajima iz naslova ...
Slazem se medjutim ima nazalost malo ... ogranicenih ljudi izgleda koji to ne dopustaju.
commendatore

#129 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by commendatore »

upravo sam prisustvovo tvojim sirokim pogledima vojevanja :lol:
славянин

#130 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by славянин »

commendatore wrote:
славянин wrote:
commendatore wrote:
rekoh ja tebi vec zbog takvih patrIJOta mi je zao sto njsam zalego sa drugovima....
Meni iskreno svejedno za tebe :-D
pa to je obrazac smeca kojeg vidjam svaki dan ti si samo i tebi slicni dokaz da si sam sebi bitan samo mi nije jasno sta koji kurac trazis na forumu.... mozda vojnicku satisfakciju a? :lol:
Necu se spustati na tvoj nivo konverzacije .. ali opet cu ti dati odgovor. Trazim da ucim,saznam nove stvari i tako.Vojnicka satisfakcija mi je ispunjena prilicno mislim da se to na forumu ne moze postici :lol: , to je mnogo bolje od skripuckanja zubima na licne frustracije :)
BHCluster

#131 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by BHCluster »

славянин wrote:
BHCluster wrote: I pises gledajuci iz vojnog aspekta. :lol:
Zasto da ne ? Ne treba ti mnogo mozga ako ti neko kaze da ides sa 5-6 vozila da zauzmes predsjednistvo da tu nes nije uredu :lol:
Pa ne radi se tu o borbama kao u partizanskim filmovima, ipak je u pitanju urbana zona zar ne?

Napali su komunikacije relej avionima, postu zapalili,zarobili predsjednika Predsjedništva, krenuli sa 3 tenka, 4 pinzgauera, oko 8 transportera, 2 BVP-a + sicha sto se tice vozila plus zastitni puk 2. vojne oblasti vojnicki gledano sve ravno nuli? Image
славянин

#132 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by славянин »

BHCluster wrote: Pa ne radi se tu o borbama kao u partizanskim filmovima, ipak je u pitanju urbana zona zar ne?

Napali su komunikacije relej avionima, postu zapalili,zarobili predsjednika Predsjedništva, krenuli sa 3 tenka, 4 pinzgauera, oko 8 transportera, 2 BVP-a + sicha sto se tice vozila plus zastitni puk 2. vojne oblasti vojnicki gledano sve ravno nuli? Image
Po tome gore, urbana borba iziskuje jos vece snage u ofanzivnom djelovanju, 3 tenka u podrsci, 4 bukvalno nezasticena kamiona (pinzgauera) ? , 8 lakih transportera (nisam siguran oko broja jer po snimcima se vidi 5 - procitao sam da se i jedan zaglavio kod estrade a drugi ostao nedje na obali ?) + 2 bvp koja su donekle prilagodjena urbanoj borbi (mada opet nisam vidio ih na snimcima u blizini predsjednistva - gdje su unisteni/zaustavljeni ?) sve to moze nositi koliko vojnika, da se zauzme zgrada predsjednistva ?? i da se odrzi nakon zauzimanja ??.

Sto se tice releja,poste,komunikacije itd mnogo vise mi realno zvuci da je to dio plana opsade grada nego napada na predsjednistvo - mada mozda grijesim...

PS: Ocito da ima poprijecnih informacija , jer kao sto PM72 navede neko je cuo i drugacije verzije.Medjutim meni se cini da ima dosta dezinformacije i dosta "rekla kazala"...
insomnia78

#133 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by insomnia78 »

Ma u stvari do napada nije ni doslo
insomnia78

#134 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by insomnia78 »

Najbolji su ovi sto “naivno” postavljaju pitanja :lol:
славянин

#135 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by славянин »

insomnia78 wrote:Ma u stvari do napada nije ni doslo
Konstruktivno kao uvijek, manje se nije ni ocekivalo :lol:
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#136 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by japin_mutapi »

plan jna o zauzimanju predsjedništva je imao samo jednu grešku - nije računao sa otporom branitelja
insomnia78

#137 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by insomnia78 »

славянин wrote:
insomnia78 wrote:Ma u stvari do napada nije ni doslo
Konstruktivno kao uvijek, manje se nije ni ocekivalo :lol:
Zato si ti konstruktivan.
BHCluster

#138 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by BHCluster »

славянин wrote:
BHCluster wrote: Pa ne radi se tu o borbama kao u partizanskim filmovima, ipak je u pitanju urbana zona zar ne?

Po tome gore, urbana borba iziskuje jos vece snage u ofanzivnom djelovanju, 3 tenka u podrsci, 4 bukvalno nezasticena kamiona (pinzgauera) ? , 8 lakih transportera (nisam siguran oko broja jer po snimcima se vidi 5 - procitao sam da se i jedan zaglavio kod estrade a drugi ostao nedje na obali ?) + 2 bvp koja su donekle prilagodjena urbanoj borbi (mada opet nisam vidio ih na snimcima u blizini predsjednistva - gdje su unisteni/zaustavljeni ?) sve to moze nositi koliko vojnika, da se zauzme zgrada predsjednistva ?? i da se odrzi nakon zauzimanja ??.

Sto se tice releja,poste,komunikacije itd mnogo vise mi realno zvuci da je to dio plana opsade grada nego napada na predsjednistvo - mada mozda grijesim...

PS: Ocito da ima poprijecnih informacija , jer kao sto PM72 navede neko je cuo i drugacije verzije.Medjutim meni se cini da ima dosta dezinformacije i dosta "rekla kazala"...

Sta misli sta su ti "4 bukvalno nezasticena kamiona (pinzgauera)" prevozili? bukve mozda? A ovaj zastitni puk 2. vojne oblasti oni su bili kuhari ili sta vec? Image
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#139 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by japin_mutapi »

славянин wrote:Ma gledajuci iz vojnog aspekta slati 5-6-7 lakih oklopa u dubinu neprijateljske teritorije da zarobi epicentar jedne drzave tj. Zgradu predsjednistva je ludilo taman da su super ultra tetra komandosi... sve uz to da je komanda bila blokirana (kod atmejdana) i da nije bilo kontrole komunikacija/puteva preko kojih se vozilo da se zauzme predsjednistvo.
drugog maja 92ge godine skenderija i predsjedništvo nisu bili "u dubini neprijateljske teritorije"
славянин

#140 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by славянин »

BHCluster wrote:

Sta misli sta su ti "4 bukvalno nezasticena kamiona (pinzgauera)" prevozili? bukve mozda? A ovaj zastitni puk 2. vojne oblasti oni su bili kuhari ili sta vec? Image
Pa vidis li problem u tome sto saljes na kamionu pjesadiju da se voze kroz neprijateljsku teritoriju i zauzimaju predsjednistvo ? Za zastitni puk pitaj PMa - ja pitam o broju i sastavu napadaca na predsjednistvo ...
insomnia78

#141 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by insomnia78 »

BHCluster wrote:
славянин wrote:

Pa opste je poznato da su u cetnicima bili sve sami kuhari, vozaci i logisticari
155_mm

#142 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by 155_mm »

stvarno ne znam o kakvom se napadu ovdje prica. pa zar vam nije fino djeneral objasnio "a mi ni mrava zgaziti necemo".

ono jest da se prica da se je djeneral malo uneredio u transporteru UN ali mravi u sarajevu su svi zivi i zdravi docekali kraj rata.
славянин

#143 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by славянин »

japin_mutapi wrote:
славянин wrote:Ma gledajuci iz vojnog aspekta slati 5-6-7 lakih oklopa u dubinu neprijateljske teritorije da zarobi epicentar jedne drzave tj. Zgradu predsjednistva je ludilo taman da su super ultra tetra komandosi... sve uz to da je komanda bila blokirana (kod atmejdana) i da nije bilo kontrole komunikacija/puteva preko kojih se vozilo da se zauzme predsjednistvo.
drugog maja 92ge godine skenderija i predsjedništvo nisu bili "u dubini neprijateljske teritorije"
Pa u urbanoj zoni - eto kovacici do skenderije je bila "neprijateljska" teritorija, i da napomenem da ako vec jel zauzimas nesto neces uletiti i sjesti u okruzenje valjda ?
славянин

#144 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by славянин »

Mislim da je dosta , previse inteligentna diskusija pocinje - bolje da se povucem :wink:
BHCluster

#145 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by BHCluster »

славянин wrote:
BHCluster wrote:

Sta misli sta su ti "4 bukvalno nezasticena kamiona (pinzgauera)" prevozili? bukve mozda? A ovaj zastitni puk 2. vojne oblasti oni su bili kuhari ili sta vec?
Pa vidis li problem u tome sto saljes na kamionu pjesadiju da se voze kroz neprijateljsku teritoriju i zauzimaju predsjednistvo ? Za zastitni puk pitaj PMa - ja pitam o broju i sastavu napadaca na predsjednistvo ...
A ti bi h na nogama poslao uz onu iz partizanski filmova uraaaaaaaaaaaaaa. Image
BHCluster

#146 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by BHCluster »

славянин wrote:Mislim da je dosta , previse inteligentna diskusija pocinje - bolje da se povucem :wink:
Isto kao ovi iz 2. vojne oblasti JNA. :thumbup:
scarface32

#147 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by scarface32 »

Meni je u svemu tome najgluplji bio Alija i njegovi savjetnici.
commendatore

#148 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by commendatore »

je li se moglo uciniti mozda vise :( tad.... rasulo nema komande samoinicijativne akcije itd...
Edin H.

#149 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by Edin H. »

scarface32 wrote:Meni je u svemu tome najgluplji bio Alija i njegovi savjetnici.
Mudro je Alija odigro :oops:

Kad su mu rekli u avionu da mu spremaju ceku veli: "Bice kako Alah odluci" i naredi pilotu da sleti na sarajevski aerodrom. :oops:
commendatore

#150 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by commendatore »

jel kukanjac bio prije ili poslije degena uhapsen
Locked