dijasporo koliko saljes para u bosnu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
ledeny

#126 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by ledeny »

Svake godine kod mene dođe jaran iz Njemačke, izlazimo, uživamo i dobro nam bude pravo.

Isto tako, kada ja uštedim nešto love (ipak mi malo više treba) odem kod njega u Njemačku i opet izlazimo, uživamo i dobro nam bude pravo.

E sad, nit' se on buca o prsa da time pomaže BiH, a nit' ja da pomažem Njemačkoj :-) Nema tu nikakvih kalkulacija jer to radimo samo radi svog ćejfa :wink:
amalia

#127 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by amalia »

CLIO wrote:Jos nam niko ne rece pravi odgovor:

a) Dijaspora trosi 7 milijardi ili

b) dijaspora salje 7 milijardi u BiH

Koji je tacan odgovor?
Fali mi varijanta c) Dijaspora unese 7 milijardi. Ovdje mislim na slanje novca u Bosnu i novac koji dijaspora potrosi u Bosni za vrijeme odmora, na gradnju kuca, itd. Ako je cifra tacna, ja sam za c. :-D
lotPi

#128 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by lotPi »

Slusajuci zgembu_sa i jos par njih, izgleda da mi dijasporci treba da se stidimo toga sto nismo u BiH, bez obzira na razloge i vrijeme naseg boravka van domovine.
Ono poklopi se usima i cuti.
Niti se hvalim sa autom niti odjecom niti telefonima niti lovom, ono sto donesem u BiH, u koju da budem iskren mogu i da ne idem, potrosim od srca, velikim dijelom za svoj cejf, a dio bude i "humanitaru bilo kod oblika".
Tako radi i vecina normalih ljudi.
Nadjem se sa svojom rajom, svima bude OK i na kraju svako za svojim putem, gdje nas je bacio zivot.
Ali bez obzira na to lova koja se unese u BiH od strane dijaspore na bilo koji nacin, je trenutno veom vazna karika u finacijskom lancu nase domovine.
Ja bih volio da je beznacajno, ali nazalost nije.
To je nasa tuzna stvarnost.
Chairman

#129 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by Chairman »

Koji je tacan odgovor?
Ja mislim da nijedno nije tacno.Mislim da je rijec o tome da dijaspora doprinosi GDP-u cifrom od 7 milijardi.Nesto para se posalje i ubaci u "sistem" da bi ljudi mogli kupovati namirnice i usluge a ostatak dijasporci potrose za svoj ceif,nekretnine itd...U tome se skriva tih 7 milijardi sto uopste nije neka WAU cifra poredeci s tim da je milijon i po dijasporaca.
CLIO

#130 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by CLIO »

amalia wrote:

Koji je tacan odgovor?
Fali mi varijanta c) Dijaspora unese 7 milijardi. Ovdje mislim na slanje novca u Bosnu i novac koji dijaspora potrosi u Bosni za vrijeme odmora, na gradnju kuca, itd. Ako je cifra tacna, ja sam za c. :-D
To se onda podrazumijeva a)
CLIO

#131 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by CLIO »

Chairman wrote:

Koji je tacan odgovor?
Ja mislim da nijedno nije tacno.Mislim da je rijec o tome da dijaspora doprinosi GDP-u cifrom od 7 milijardi.Nesto para se posalje i ubaci u "sistem" da bi ljudi mogli kupovati namirnice i usluge a ostatak dijasporci potrose za svoj ceif,nekretnine itd...U tome se skriva tih 7 milijardi sto uopste nije neka WAU cifra poredeci s tim da je milijon i po dijasporaca.

:? :? :?
vratnik

#132 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by vratnik »

CLIO wrote:
Chairman wrote:

Koji je tacan odgovor?

:? :? :?
Hm, ja mislim da je a.

Chairman: sta je ovo dbg? Da li je bruto nacionalni dohodak) Pretpostavljam da jeste, posto je termin bruto socijani dohodak nebitan.
Ili preciznije: o kakvom sistemu govoris? ja stvarno pokusavam da te razumijem, ali mi to ne uspijeva.. Sorry
vratnik

#133 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by vratnik »

A cifra od sedam milijardi je smijesna u drzavi u kojoj je bnd 1000 istih, u drzavi u kojoj je 300? (nek napise prave podatke ko ima) je to toliko da se moze izrazitu u postocima, sto znaci da nije malo.
Šeha

#134 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by Šeha »

Ja ove godine pomazem Argentini!!! :x :D :D :D
ledeny

#135 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by ledeny »

Koji je tacan odgovor?
Ja ne bih rekao da je ova cifra uopšte korektna. Niko nije u stanju dati takvu procjenu, jer se ne radi o bankovnim transakcijama.

Ali eto, o kojoj god se cifri radilo oba odgovora su tačna, ali vjerovatno u ovom omjeru:

a) 99%

b) 1%
Last edited by ledeny on 24/04/2008 15:09, edited 1 time in total.
vratnik

#136 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by vratnik »

Šeha wrote:Ja ove godine pomazem Argentini!!! :x :D :D :D
cuo sam da imaju dobru teletinu ispod saca.
vjesticanametli

#137 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by vjesticanametli »

i mozes svojima tamo poslat lovu busom :D
zgembo_sa

#138 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by zgembo_sa »

vratnik wrote:
Šeha wrote:Ja ove godine pomazem Argentini!!! :x :D :D :D
cuo sam da imaju dobru teletinu ispod saca.
Ma ne vjerujem da on to tamo trosi, on im posalje :D
3per

#139 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by 3per »

Ima se, moze se :lol: :lol: :lol:

Nema grebanja.
Šeha

#140 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by Šeha »

Ne znam za teletinu ispod saca ali meso im jeste pravo dobro i tamane ga u ogromnim kolicinama :D :)
klif

#141 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by klif »

Jedina riječ koja mi pada na pamet pri pomenu teme dijaspora i matica je solidarnost.

Taj termin – kako u zemlji, tako i van nje – koristimo u jako rijetkim prilikama. A mislim da bismo ga trebali koristiti mnogo češće.
ledeny

#142 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by ledeny »

klif wrote:Jedina riječ koja mi pada na pamet pri pomenu teme dijaspora i matica je solidarnost.

Taj termin – kako u zemlji, tako i van nje – koristimo u jako rijetkim prilikama. A mislim da bismo ga trebali koristiti mnogo češće.
Bravo! :thumbup:
zimzelen

#143 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by zimzelen »

Prica nije daleko od istine. Ne znam nikoga ovdje koji ne potrosi ispod 3500-4000 eura za 4 sedmice na odmoru u julu ili avgustu. Moja malenkost je u posljednje dvije godine u BiH utrosila preko 45000 eura zbog nekih ulaganja a to isto (stan/kuca) uradila je vecina jer, ili su im kuce porusene, ili im je vrijeme da se nesto ima svoje pa ljudi kupili, ili kupe nesto za familiju a u stvari za sebe. Znam da uza familija od mene dobije oko 500 eura godisnje 'iz ruke u ruku' a baska na ljeto kad dadnemo svi vise, jer onda je duzi period do novog dolaska. Dakle, mislim da prica nije napucana i preuvelicana.
vratnik

#144 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by vratnik »

Eh predlazem da analiziramo ovaj posjet Argentini: Seha, nas dijasporas idu u trecu drzavu sa .(....). pasosom. On nece biti neuljudan na aurodromu, nece prelaziti liniju diskrecije, i nece zapaliti cigaretu vec na vratima aviona. Govorice odlican engleski jezik i "oborice" cetiri mlade argentinke zahvaljujuci svom natprosjecnom znaju spanskog jezika? Nece ga paliti taxisti zato sto ce im on ljubazno, aili izricito dati do znanja da nije levat.
Tako ja vidim nasu dijasporu. Jedino mi je sad otvoreno ovo sa pasosom..
CLIO

#145 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by CLIO »

ledeny wrote:

Koji je tacan odgovor?
Ja ne bih rekao da je ova cifra uopšte korektna. Niko nije u stanju dati takvu procjenu, jer se ne radi o bankovnim transakcijama.

Ali eto, o kojoj god se cifri radilo oba odgovora su tačna, ali vjerovatno u ovom omjeru:

a) 99%

b) 1%
Ovo ja zovem napredak.
CLIO

#146 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by CLIO »

Šeha wrote:Ne znam za teletinu ispod saca ali meso im jeste pravo dobro i tamane ga u ogromnim kolicinama :D :)
Mislis na meso na karnevalima. :lol: :lol: :lol:

Latino djevojcice :D
CLIO

#147 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by CLIO »

klif wrote:Jedina riječ koja mi pada na pamet pri pomenu teme dijaspora i matica je solidarnost.

Ja mislim da bismo to trebali i upraznjavati a ne samo spominjati, ali eto za pocetak da pocnemo spominjati.
Brunello

#148 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by Brunello »

nije mene racunala, ja sam prodao stan i garazu i ponijeo novac ovamo da ga trosim...molim vas javite da smanji tu cifru... :D
CLIO

#149 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by CLIO »

Ja mislim da otprilike 500 000 dijasporaca dodje u BiH u godini. Takodje mislim da u prosjeku oni koji dolaze trose 4000 eura .

500 000 x 4000 = 2 000 000 000 eura = 390 000 000 KM.

Ja mislim da je to tu negdje. Kad oni ne bi dolazili i trosili mi ne bi imali tu lovu u BiH al bi opet ostali zivi.
Al bolje je ostati ziv i imati tu lovu u nasoj zemlji,jer to je samo godisnje, ako to pomnozimo sa 10 godina... cifra se uvecava. iz godine u godinu...
CLIO

#150 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by CLIO »

Brunello wrote:nije mene racunala, ja sam prodao stan i garazu i ponijeo novac ovamo da ga trosim...molim vas javite da smanji tu cifru... :D
Uracunala je takse i porez koji si platio. :D
Locked