Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Fali mi varijanta c) Dijaspora unese 7 milijardi. Ovdje mislim na slanje novca u Bosnu i novac koji dijaspora potrosi u Bosni za vrijeme odmora, na gradnju kuca, itd. Ako je cifra tacna, ja sam za c.
Slusajuci zgembu_sa i jos par njih, izgleda da mi dijasporci treba da se stidimo toga sto nismo u BiH, bez obzira na razloge i vrijeme naseg boravka van domovine.
Ono poklopi se usima i cuti.
Niti se hvalim sa autom niti odjecom niti telefonima niti lovom, ono sto donesem u BiH, u koju da budem iskren mogu i da ne idem, potrosim od srca, velikim dijelom za svoj cejf, a dio bude i "humanitaru bilo kod oblika".
Tako radi i vecina normalih ljudi.
Nadjem se sa svojom rajom, svima bude OK i na kraju svako za svojim putem, gdje nas je bacio zivot.
Ali bez obzira na to lova koja se unese u BiH od strane dijaspore na bilo koji nacin, je trenutno veom vazna karika u finacijskom lancu nase domovine.
Ja bih volio da je beznacajno, ali nazalost nije.
To je nasa tuzna stvarnost.
Ja mislim da nijedno nije tacno.Mislim da je rijec o tome da dijaspora doprinosi GDP-u cifrom od 7 milijardi.Nesto para se posalje i ubaci u "sistem" da bi ljudi mogli kupovati namirnice i usluge a ostatak dijasporci potrose za svoj ceif,nekretnine itd...U tome se skriva tih 7 milijardi sto uopste nije neka WAU cifra poredeci s tim da je milijon i po dijasporaca.
Fali mi varijanta c) Dijaspora unese 7 milijardi. Ovdje mislim na slanje novca u Bosnu i novac koji dijaspora potrosi u Bosni za vrijeme odmora, na gradnju kuca, itd. Ako je cifra tacna, ja sam za c.
Ja mislim da nijedno nije tacno.Mislim da je rijec o tome da dijaspora doprinosi GDP-u cifrom od 7 milijardi.Nesto para se posalje i ubaci u "sistem" da bi ljudi mogli kupovati namirnice i usluge a ostatak dijasporci potrose za svoj ceif,nekretnine itd...U tome se skriva tih 7 milijardi sto uopste nije neka WAU cifra poredeci s tim da je milijon i po dijasporaca.
Hm, ja mislim da je a.
Chairman: sta je ovo dbg? Da li je bruto nacionalni dohodak) Pretpostavljam da jeste, posto je termin bruto socijani dohodak nebitan.
Ili preciznije: o kakvom sistemu govoris? ja stvarno pokusavam da te razumijem, ali mi to ne uspijeva.. Sorry
A cifra od sedam milijardi je smijesna u drzavi u kojoj je bnd 1000 istih, u drzavi u kojoj je 300? (nek napise prave podatke ko ima) je to toliko da se moze izrazitu u postocima, sto znaci da nije malo.
Prica nije daleko od istine. Ne znam nikoga ovdje koji ne potrosi ispod 3500-4000 eura za 4 sedmice na odmoru u julu ili avgustu. Moja malenkost je u posljednje dvije godine u BiH utrosila preko 45000 eura zbog nekih ulaganja a to isto (stan/kuca) uradila je vecina jer, ili su im kuce porusene, ili im je vrijeme da se nesto ima svoje pa ljudi kupili, ili kupe nesto za familiju a u stvari za sebe. Znam da uza familija od mene dobije oko 500 eura godisnje 'iz ruke u ruku' a baska na ljeto kad dadnemo svi vise, jer onda je duzi period do novog dolaska. Dakle, mislim da prica nije napucana i preuvelicana.
Eh predlazem da analiziramo ovaj posjet Argentini: Seha, nas dijasporas idu u trecu drzavu sa .(....). pasosom. On nece biti neuljudan na aurodromu, nece prelaziti liniju diskrecije, i nece zapaliti cigaretu vec na vratima aviona. Govorice odlican engleski jezik i "oborice" cetiri mlade argentinke zahvaljujuci svom natprosjecnom znaju spanskog jezika? Nece ga paliti taxisti zato sto ce im on ljubazno, aili izricito dati do znanja da nije levat.
Tako ja vidim nasu dijasporu. Jedino mi je sad otvoreno ovo sa pasosom..
Ja mislim da otprilike 500 000 dijasporaca dodje u BiH u godini. Takodje mislim da u prosjeku oni koji dolaze trose 4000 eura .
500 000 x 4000 = 2 000 000 000 eura = 390 000 000 KM.
Ja mislim da je to tu negdje. Kad oni ne bi dolazili i trosili mi ne bi imali tu lovu u BiH al bi opet ostali zivi.
Al bolje je ostati ziv i imati tu lovu u nasoj zemlji,jer to je samo godisnje, ako to pomnozimo sa 10 godina... cifra se uvecava. iz godine u godinu...