Nije to Amrica, loše je citirala, ja sam napisao katalizator a mislio sam karburator (greška u kucanju). Amrice, nisi me shvatila. U brzini (znači kvačilo otpušteno), bez gasa, bez pritiskanja kočnice auto NE troši, šta god pisalo. To se odnosi i na tvog Clia. Ispod neke granice (ja sam uzeo proizvoljno 1000 brtaja) troši.Lesli Eldridž wrote:amrica wrote:Zavisi od kompjutera u autu šta pokazuje. Neki pokazuju smiješno male cifre kad stojiš ili ideš u leru nizbrdo-to je onda potrošnja u litrima na sat (škoda oktavija, stara). Neki opet pokazuju nula jer je potrošnja goriva zaista 0l/100km ako auto stoji, a često im kompjuter nije baždaren da pokazuje potrošnju u leru kad stoji auto ili u vožnji nizbrdo. Kad se poslije pogleda ukupna potrošnja normalno je da uračuno i potrošnju na štangasu. Eto to je cijela priča.I amrice auti sa direktnim ubrizgavanjem imaju katalizator, fulaš što se tiče tehnike skroz.ado-šampion wrote:
Tačno. Svi benzinci s ubrizgavanjem (a neki i s katalizatorom) to imaju. Kada se auto kotrlja u brzini bez gasa potrošnja je 0 l/100 km. Ovo vrijedi do nekog malog broja obrtaja (recimo 1000/min), kada se dotok ponovo vraća.
Znaci to bi bilo to, ako idem bez gasa preko 1000 obrtaja, cak i nizbrdo, on trosi? Ili samo pise da trosi?
Potrošnja benzinaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
ado-šampion
#126 Re: Potrošnja benzinaca
-
sabanss
#127 Re: Potrošnja benzinaca
Hoces da kazes da nizbrdo u leru, auto ne trosi gorivo? Kako motor radi?ado-šampion wrote: Nije to Amrica, loše je citirala, ja sam napisao katalizator a mislio sam karburator (greška u kucanju). Amrice, nisi me shvatila. U brzini (znači kvačilo otpušteno), bez gasa, bez pritiskanja kočnice auto NE troši, šta god pisalo. To se odnosi i na tvog Clia. Ispod neke granice (ja sam uzeo proizvoljno 1000 brtaja) troši.
-
Lesli Eldridž
#128 Re: Potrošnja benzinaca
Ma svašta češ pročitati od "stručnjaka". Čuj kad motor radi u leru ili ideš nizbrdo ne troši gorivo. Pa kad motor radi mora trošiti gorivo. Dobro si mu pitanje postavio, da vidimo kako će se "izvaditi".sabanss wrote:Hoces da kazes da nizbrdo u leru, auto ne trosi gorivo? Kako motor radi?ado-šampion wrote: Nije to Amrica, loše je citirala, ja sam napisao katalizator a mislio sam karburator (greška u kucanju). Amrice, nisi me shvatila. U brzini (znači kvačilo otpušteno), bez gasa, bez pritiskanja kočnice auto NE troši, šta god pisalo. To se odnosi i na tvog Clia. Ispod neke granice (ja sam uzeo proizvoljno 1000 brtaja) troši.
- madner
#129 Re: Potrošnja benzinaca
U leru auto troši 1l - 1.5l, međutim ovde se stvarno ne troši ništa. Motor se "gura" kroz postojeći momenat (time smanjujemo brzinu, tj kočimo motorom).Lesli Eldridž wrote:Ma svašta češ pročitati od "stručnjaka". Čuj kad motor radi u leru ili ideš nizbrdo ne troši gorivo. Pa kad motor radi mora trošiti gorivo. Dobro si mu pitanje postavio, da vidimo kako će se "izvaditi".sabanss wrote:Hoces da kazes da nizbrdo u leru, auto ne trosi gorivo? Kako motor radi?ado-šampion wrote: Nije to Amrica, loše je citirala, ja sam napisao katalizator a mislio sam karburator (greška u kucanju). Amrice, nisi me shvatila. U brzini (znači kvačilo otpušteno), bez gasa, bez pritiskanja kočnice auto NE troši, šta god pisalo. To se odnosi i na tvog Clia. Ispod neke granice (ja sam uzeo proizvoljno 1000 brtaja) troši.
-
Lesli Eldridž
#130 Re: Potrošnja benzinaca
Ali čim motor radi on i troši grivo. Je li tako? Ako kočiš motorom, onda se troši gorivo na kočenje. Ne možeš dobiti mehanički rad, bez ulaganja/potrošnje energije.
- madner
#131 Re: Potrošnja benzinaca
U biti jeste, samo ti imaš energiju u vidu trenutne brzine. Kad kočiš motorom dio energije se koristi da bi motor nastavio raditi. Tj auto "gura" motor, i time gubi brzinu.Lesli Eldridž wrote:Ali čim motor radi on i troši grivo. Je li tako? Ako kočiš motorom, onda se troši gorivo na kočenje. Ne možeš dobiti mehanički rad, bez ulaganja/potrošnje energije.
- dastonja
#132 Re: Potrošnja benzinaca
ado-šampion wrote:Nije to Amrica, loše je citirala, ja sam napisao katalizator a mislio sam karburator (greška u kucanju). Amrice, nisi me shvatila. U brzini (znači kvačilo otpušteno), bez gasa, bez pritiskanja kočnice auto NE troši, šta god pisalo. To se odnosi i na tvog Clia. Ispod neke granice (ja sam uzeo proizvoljno 1000 brtaja) troši.
Kaze napisao sam "katalizator", a mislio "karburator"- Greska u kucanju
I sta lupas, auto trosi cim ga upalis, pa da li ti bio u leru, u brzini, davao gas, ne davao... Cim ti okrenes kljuc auto pocinje da trosi gorivo (u manjoj ili vecoj mjeri)... I mani se ti svojih "logickih" zakljucaka, nekada kazu da je pametnije cutati!
-
Lesli Eldridž
#133 Re: Potrošnja benzinaca
dastonja wrote:ado-šampion wrote:Nije to Amrica, loše je citirala, ja sam napisao katalizator a mislio sam karburator (greška u kucanju). Amrice, nisi me shvatila. U brzini (znači kvačilo otpušteno), bez gasa, bez pritiskanja kočnice auto NE troši, šta god pisalo. To se odnosi i na tvog Clia. Ispod neke granice (ja sam uzeo proizvoljno 1000 brtaja) troši.![]()
Nemas ti pojma "ado-šampion-u" (ja mislim da si definitivno šampion gluposti) koliko si duhovit...
Kaze napisao sam "katalizator", a mislio "karburator"- Greska u kucanju![]()
Pa pogrijesi ti puno slova
![]()
I sta lupas, auto trosi cim ga upalis, pa da li ti bio u leru, u brzini, davao gas, ne davao... Cim ti okrenes kljuc auto pocinje da trosi gorivo (u manjoj ili vecoj mjeri)... I mani se ti svojih "logickih" zakljucaka, nekada kazu da je pametnije cutati!
-
Lesli Eldridž
#134 Re: Potrošnja benzinaca
Pa to sam i napisao, i motor u radu mora trošiti gorivo.madner wrote:U biti jeste, samo ti imaš energiju u vidu trenutne brzine. Kad kočiš motorom dio energije se koristi da bi motor nastavio raditi. Tj auto "gura" motor, i time gubi brzinu.Lesli Eldridž wrote:Ali čim motor radi on i troši grivo. Je li tako? Ako kočiš motorom, onda se troši gorivo na kočenje. Ne možeš dobiti mehanički rad, bez ulaganja/potrošnje energije.
-
zlatan01
#135 Re: Potrošnja benzinaca
O ovome je vec ranije bilo govora. Ja cu pokusati napisati par rijeci u nadi da ce to biti pozitivan doprinos diskusiji.
Automobil u pokretu se ne moze posmatrati kao izolovan energetski sistem jer sve vrijeme postoji interaktivna veza izmedju auta i okoline tokom koje energija mijenja oblike. Ako uzmemo za pocetak hemijsku energiju u obliku goriva, ista sagorijevanjem prelazi u toplotnu energiji koja se pretvara u energiju linijskog kretanja klipova a ova dalje uz pomoc koljenastog vratila u obrtno kretanje (moment). Najveci dio energije (otprilike 60-70%) se ulozi u zagrijavanje odnosno kasnije u hladjenje motora i savladavanje sile trenja (unutarnje:trenje izmedju pokretnih dijelova motora i prenosnih mehanizama i vanjsko:otpor kretanju). Krajnji rezultat je dinamicka energija automobila ali i potencijalna energija koja se akumulira ako vozimo uzbrdo. Kod voznje niz brdo se ima drugacija situacija. Potencijalna energija se oslobadja te je potrebno uloziti manje energije za kretanje nego kod kretanja uz brdo. Dakle sad se koristi energija koja je ranije potrosena tj promjenila oblik iz goriva (hemijska) u potencijalnu energiju, tacnije dio te energije jer je jedan dio vec utrosen na kretanje. Ako se vozi niz dovoljno strmo brdo, tada oslobadjena potencijalna energija nadmasuje otpor kretanju (otpor kotrljanju i aerodinamicki otpor) te nije potrebno dodatno ulaganje hemijske energija (goriva) za kretanje. Prije 20-tak godina se neko sjetio i rekao, zasto dodavati gorivo motoru koji se krece uz pomoc oslobodjene potencijalne energije. Slicna situacija je i sa kretanjem po sili inercije. I tada su ljudi uveli zaustavljanje dotoka godriva uz "oduzet gas". U ovom stanju motor je tehnicki gledano “ugasen” i ne radi tj ne pretvara energiju goriva u rad, nego sluzi kao kocnica te apsorbuje dio dinamicke energije kroz trenje izmedju pokretnih dijelova (zapravo izmedju pokretnih i nepokretnih dijelova i izmedju pokretnih dijelova medjusobno) dok se drugi dio trosi na savladavanje otpora kretanju. Sve ovo vazi ukoliko se motor vrti na broju obrtaja koji je iznad odredjene granice. Ukoliko broj obrtaja padne ispod te granice dotok goriva se nastavlja iz jednostavnog razloga da auto ne bi stalo. Auto dakle pod opisanim uvjetima NE TROSI GORIVO ali TROSI ENERGIJU U JEDNOM DRUGOM OBLIKU.
Automobil u pokretu se ne moze posmatrati kao izolovan energetski sistem jer sve vrijeme postoji interaktivna veza izmedju auta i okoline tokom koje energija mijenja oblike. Ako uzmemo za pocetak hemijsku energiju u obliku goriva, ista sagorijevanjem prelazi u toplotnu energiji koja se pretvara u energiju linijskog kretanja klipova a ova dalje uz pomoc koljenastog vratila u obrtno kretanje (moment). Najveci dio energije (otprilike 60-70%) se ulozi u zagrijavanje odnosno kasnije u hladjenje motora i savladavanje sile trenja (unutarnje:trenje izmedju pokretnih dijelova motora i prenosnih mehanizama i vanjsko:otpor kretanju). Krajnji rezultat je dinamicka energija automobila ali i potencijalna energija koja se akumulira ako vozimo uzbrdo. Kod voznje niz brdo se ima drugacija situacija. Potencijalna energija se oslobadja te je potrebno uloziti manje energije za kretanje nego kod kretanja uz brdo. Dakle sad se koristi energija koja je ranije potrosena tj promjenila oblik iz goriva (hemijska) u potencijalnu energiju, tacnije dio te energije jer je jedan dio vec utrosen na kretanje. Ako se vozi niz dovoljno strmo brdo, tada oslobadjena potencijalna energija nadmasuje otpor kretanju (otpor kotrljanju i aerodinamicki otpor) te nije potrebno dodatno ulaganje hemijske energija (goriva) za kretanje. Prije 20-tak godina se neko sjetio i rekao, zasto dodavati gorivo motoru koji se krece uz pomoc oslobodjene potencijalne energije. Slicna situacija je i sa kretanjem po sili inercije. I tada su ljudi uveli zaustavljanje dotoka godriva uz "oduzet gas". U ovom stanju motor je tehnicki gledano “ugasen” i ne radi tj ne pretvara energiju goriva u rad, nego sluzi kao kocnica te apsorbuje dio dinamicke energije kroz trenje izmedju pokretnih dijelova (zapravo izmedju pokretnih i nepokretnih dijelova i izmedju pokretnih dijelova medjusobno) dok se drugi dio trosi na savladavanje otpora kretanju. Sve ovo vazi ukoliko se motor vrti na broju obrtaja koji je iznad odredjene granice. Ukoliko broj obrtaja padne ispod te granice dotok goriva se nastavlja iz jednostavnog razloga da auto ne bi stalo. Auto dakle pod opisanim uvjetima NE TROSI GORIVO ali TROSI ENERGIJU U JEDNOM DRUGOM OBLIKU.
- madner
#136 Re: Potrošnja benzinaca
Da ali kad si u brzini i nisi na gasu motor koristi kinetičku energiju auta da se okreće. Radi, a ne troši ništa (osim brzine auta, koja se smanji).Lesli Eldridž wrote:Pa to sam i napisao, i motor u radu mora trošiti gorivo.madner wrote:U biti jeste, samo ti imaš energiju u vidu trenutne brzine. Kad kočiš motorom dio energije se koristi da bi motor nastavio raditi. Tj auto "gura" motor, i time gubi brzinu.Lesli Eldridž wrote:Ali čim motor radi on i troši grivo. Je li tako? Ako kočiš motorom, onda se troši gorivo na kočenje. Ne možeš dobiti mehanički rad, bez ulaganja/potrošnje energije.
-
Lesli Eldridž
#137 Re: Potrošnja benzinaca
Hajde što se tiče objašnjenja o transformaciji energije na početku teksta možemo se složiti. Ako se zatvara dotok goriva onda se nakon nekog vremena kada se potroši gorivo koje zaostane u cijevima mora se opet propustiti kroz cijevi da bi motor ostao u radu. Znači nije to tako kako ti pišeš. Gorivo mora dolaziti do motora da bi on radio. Auto u radu uvijek troši gorivo, a kinetička energija koja "gura" auto nizbrdo "tjera" motor na veće obrataje i opet ti treba više goriva ako kočiš motorom u nižoj brzini. Tada potencijalna energija auta opada, jer se i visina na kojoj se auto nalazi smanjuje. Kako je energija neuništiva i ne može se dobiti ni iz čega, raste kinetička energija koja se opet troši na kočenje motorom i na rast obrtaja motora. I ne troši motor energiju u "nekom drugom obliku" kako ti pišeš. Ovdje imaš hemijsku energiju goriva, koja se transformiše u toplotnu i kinetičku energiju. Nema ovdje drugih vidova energije.zlatan01 wrote:O ovome je vec ranije bilo govora. Ja cu pokusati napisati par rijeci u nadi da ce to biti pozitivan doprinos diskusiji.
Last edited by Lesli Eldridž on 07/05/2008 12:11, edited 1 time in total.
-
Lesli Eldridž
#138 Re: Potrošnja benzinaca
[/quote][/quote]Troši se energija u motoru na kočenje i rad motora. To sam objasnio u prethodnom odgovoru zlatanu.madner wrote:
Da ali kad si u brzini i nisi na gasu motor koristi kinetičku energiju auta da se okreće. Radi, a ne troši ništa (osim brzine auta, koja se smanji).
- CLIO
#139 Re: Potrošnja benzinaca
Rekao je da ce navratiti za jedanaest dana. Sve je proracunao.dastonja wrote:ado-šampion wrote:Nije to Amrica, loše je citirala, ja sam napisao katalizator a mislio sam karburator (greška u kucanju). Amrice, nisi me shvatila. U brzini (znači kvačilo otpušteno), bez gasa, bez pritiskanja kočnice auto NE troši, šta god pisalo. To se odnosi i na tvog Clia. Ispod neke granice (ja sam uzeo proizvoljno 1000 brtaja) troši.![]()
Nemas ti pojma "ado-šampion-u" (ja mislim da si definitivno šampion gluposti) koliko si duhovit...
![]()
-
Lesli Eldridž
#140 Re: Potrošnja benzinaca
Samo se upetljava. Možda mu je crko osigurač na daihatsuu, pa nije ni otišao nigdje.CLIO wrote:Rekao je da ce navratiti za jedanaest dana. Sve je proracunao.dastonja wrote:ado-šampion wrote:Nije to Amrica, loše je citirala, ja sam napisao katalizator a mislio sam karburator (greška u kucanju). Amrice, nisi me shvatila. U brzini (znači kvačilo otpušteno), bez gasa, bez pritiskanja kočnice auto NE troši, šta god pisalo. To se odnosi i na tvog Clia. Ispod neke granice (ja sam uzeo proizvoljno 1000 brtaja) troši.![]()
![]()
I sta lupas, auto trosi cim ga upalis, pa da li ti bio u leru, u brzini, davao gas, ne davao... Cim ti okrenes kljuc auto pocinje da trosi gorivo (u manjoj ili vecoj mjeri)... I mani se ti svojih "logickih" zakljucaka, nekada kazu da je pametnije cutati!![]()
![]()
Pravi shaMpiNjon
![]()
![]()
- Citizen-X
#141 Re: Potrošnja benzinaca
Molim te objasni mi hemijsku energiju goriva, hvala.Lesli Eldridž wrote:Hajde što se tiče objašnjenja o transformaciji energije na početku teksta možemo se složiti. Ako se zatvara dotok goriva onda se nakon nekog vremena kada se potroši gorivo koje zaostane u cijevima mora se opet propustiti kroz cijevi da bi motor ostao u radu. Znači nije to tako kako ti pišeš. Gorivo mora dolaziti do motora da bi on radio. Auto u radu uvijek troši gorivo, a kinetička energija koja "gura" auto nizbrdo "tjera" motor na veće obrataje i opet ti treba više goriva ako kočiš motorom u nižoj brzini. Tada potencijalna energija auta opada, jer se i visina na kojoj se auto nalazi smanjuje. Kako je energija neuništiva i ne može se dobiti ni iz čega, raste kinetička energija koja se opet troši na kočenje motorom i na rast obrtaja motora. I ne troši motor energiju u "nekom drugom obliku" kako ti pišeš. Ovdje imaš hemijsku energiju goriva, koja se transformiše u toplotnu i kinetičku energiju. Nema ovdje drugih vidova energije.zlatan01 wrote:O ovome je vec ranije bilo govora. Ja cu pokusati napisati par rijeci u nadi da ce to biti pozitivan doprinos diskusiji.
-
Lesli Eldridž
#142 Re: Potrošnja benzinaca
Pitaj zlatana za detalje to je on pokrenuo. Hemijska energija goriva je energija "akumulirana" u strukturi goriva koja se sagorijevanjem transformiše u toplotnu i u kinetičku energiju (mehanički rad i kretanje). Fosiliziraju se biljke i životinje u naftne naslage, a sve počinje od sunca. Duga priča.
Last edited by Lesli Eldridž on 07/05/2008 12:18, edited 1 time in total.
-
ado-šampion
#143 Re: Potrošnja benzinaca
Jednonostavno, ljudi su u praksi dokazali da je ovo što sam napisao istina. Evo, Zlatan je pokušao objasniti. Ja ne pokušavam to shvatiti, jer to nije moja struka, ali praksa potvrđuje teoriju, tako da...
Dastonja, već sam ti jednom rekao odjebi polako. Ne čitaj moje postove.
Clio, kad neko ide na odmor 11 dana fakat ne treba neka pamet da proračuna kad će se vratit.
Dastonja, već sam ti jednom rekao odjebi polako. Ne čitaj moje postove.
Clio, kad neko ide na odmor 11 dana fakat ne treba neka pamet da proračuna kad će se vratit.
-
Lesli Eldridž
#144 Re: Potrošnja benzinaca
Ne pokušavaj shvatiti kad ti to ne ide. Prihvati onda to kao zdravo za gotovo. Zlatan je slabo objasnio neke stvari i živi u zabludama (ili se nije dobro izrazio, a inače zna-nije sad bitno, bitno je da nije dobro objasnio). Nemoj više bogati svoje teorije nama prosipati lijepo smo ti objasnili da nisi u pravu, nema potrebe za vrijeđanjem.ado-šampion wrote:Jednonostavno, ljudi su u praksi dokazali da je ovo što sam napisao istina. Evo, Zlatan je pokušao objasniti. Ja ne pokušavam to shvatiti, jer to nije moja struka, ali praksa potvrđuje teoriju, tako da...
Ti, gastonja, već sam ti jednom rekao odjebi polako.
- madner
#145 Re: Potrošnja benzinaca
[/quote]Troši se energija u motoru na kočenje i rad motora. To sam objasnio u prethodnom odgovoru zlatanu.[/quote]Lesli Eldridž wrote:madner wrote:
Da ali kad si u brzini i nisi na gasu motor koristi kinetičku energiju auta da se okreće. Radi, a ne troši ništa (osim brzine auta, koja se smanji).
Da ali prekine se dotok goriva i auto ne troši dok se ne ubaci u ler ili da gas.
-
ado-šampion
#146 Re: Potrošnja benzinaca
Pročitaj fino, ljudi su u praksi ovo dokazali, imaš internet pa potraži. Zašto misliš da si najpametniji na svijetu?Lesli Eldridž wrote:Ne pokušavaj shvatiti kad ti to ne ide. Prihvati onda to kao zdravo za gotovo. Zlatan je slabo objasnio neke stvari i živi u zabludama (ili se nije dobro izrazio, a inače zna-nije sad bitno, bitno je da nije dobro objasnio). Nemoj više bogati svoje teorije nama prosipati lijepo smo ti objasnili da nisi u pravu, nema potrebe za vrijeđanjem.ado-šampion wrote:Jednonostavno, ljudi su u praksi dokazali da je ovo što sam napisao istina. Evo, Zlatan je pokušao objasniti. Ja ne pokušavam to shvatiti, jer to nije moja struka, ali praksa potvrđuje teoriju, tako da...
-
Lesli Eldridž
#147 Re: Potrošnja benzinaca
Ako ne možeš shvatiti ova objašnjenja, do tebe je nije do mene. Ne može motor raditi (brektati, zujati, kako koji radi, lijepo ili ružno), a da ne troši gorivo.ado-šampion wrote:Pročitaj fino, ljudi su u praksi ovo dokazali, imaš internet pa potraži. Zašto misliš da si najpametniji na svijetu?Lesli Eldridž wrote:Ne pokušavaj shvatiti kad ti to ne ide. Prihvati onda to kao zdravo za gotovo. Zlatan je slabo objasnio neke stvari i živi u zabludama (ili se nije dobro izrazio, a inače zna-nije sad bitno, bitno je da nije dobro objasnio). Nemoj više bogati svoje teorije nama prosipati lijepo smo ti objasnili da nisi u pravu, nema potrebe za vrijeđanjem.ado-šampion wrote:Jednonostavno, ljudi su u praksi dokazali da je ovo što sam napisao istina. Evo, Zlatan je pokušao objasniti. Ja ne pokušavam to shvatiti, jer to nije moja struka, ali praksa potvrđuje teoriju, tako da...
- Citizen-X
#148 Re: Potrošnja benzinaca
Ja tebe citiram posto sam tebe procitao i smatram te interesantnim, samo mi objasni molim te hemijsku energiju jer prvi put cujem za hemijsku energiju.Lesli Eldridž wrote:Pitaj zlatana za detalje to je on pokrenuo. Hemijska energija goriva je energija "akumulirana" u strukturi goriva koja se sagorijevanjem transformiše u toplotnu i u kinetičku energiju (mehanički rad i kretanje). Fosiliziraju se biljke i životinje u naftne naslage, a sve počinje od sunca. Duga priča.
Mozda si mislio na reakciju. Hemijska reakcija je koliko ja znam djelovanje dvije supstancije iz cijeg sadjejstva nastaje nova ili (nus)produkt reakcije.
Koliko ja znam iz srednje i iz osnovne skole fizicka reakcija je kad te neko dirne a ti reagujes da ga prebijes, znaci zapalis vatrom benzin i on gori.
Pa molim te da mi objasnis - kad ja vec nisam dovoljno obrazovan. Hvala.
-
Lesli Eldridž
#149 Re: Potrošnja benzinaca
Ne može motor raditi (brektati, zujati, kako koji radi, lijepo ili ružno), a da ne troši gorivo.madner wrote:Lesli Eldridž wrote:madner wrote:
Da ali prekine se dotok goriva i auto ne troši dok se ne ubaci u ler ili da gas.
-
Lesli Eldridž
#150 Re: Potrošnja benzinaca
Hemijska energija nagomilana u jedinjenju. Nemoj se zajebavati sa mnom. Sve kreće od sunca. Biljke žive od sunca (izmđu ostalog) jer im treba energija. Tako transformišu energiju sunca u vlastiti razvoj. E onda te biljke i životinje koje se hrane njima i drugim životinjama crknu. Nešto se raspadne, nešto fosilizira, a nešto se fosilizira i pretvori pod određenim fizičkim uslovima u naftu. E u nafti je ta "zarobljena" energija od sunca, koja je uskladištena u hemijskim spojevima. Sagorijevanjem nafte ili njezinih derivata se dobija toplotna i energija za mehanički rad. Eto ukratko da odgovorim na tvoje podjebavanje.Citizen-X wrote:Ja tebe citiram posto sam tebe procitao i smatram te interesantnim, samo mi objasni molim te hemijsku energiju jer prvi put cujem za hemijsku energiju.Lesli Eldridž wrote:Pitaj zlatana za detalje to je on pokrenuo. Hemijska energija goriva je energija "akumulirana" u strukturi goriva koja se sagorijevanjem transformiše u toplotnu i u kinetičku energiju (mehanički rad i kretanje). Fosiliziraju se biljke i životinje u naftne naslage, a sve počinje od sunca. Duga priča.
Mozda si mislio na reakciju. Hemijska reakcija je koliko ja znam djelovanje dvije supstancije iz cijeg sadjejstva nastaje nova ili (nus)produkt reakcije.
Koliko ja znam iz srednje i iz osnovne skole fizicka reakcija je kad te neko dirne a ti reagujes da ga prebijes, znaci zapalis vatrom benzin i on gori.
Pa molim te da mi objasnis - kad ja vec nisam dovoljno obrazovan. Hvala.